Kategorier
AR/VR Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 21 2020 – del 3

Facebook släpper distansarbetsappar för VR-headsetet Quest. Facebook gör enterpriseversionen av Quest tillgänglig för alla företag. TikTok kan arbeta på ett annonsformat med sponsrade AR-element. Google kan lägga till kryptering för RCS-meddelanden i Messages-appen. Softbanks Vision Fund har lagts ned.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AR/VR

Facebook har sålt Quest-spelinnehåll för 100 miljoner dollar

Lagom till ettårsjubileet av Facebooks VR-headset Oculus Quest överraskar Facebook med lite försäljningssiffror. Ja, inga siffror kring försäljningen av själva Quest-enheterna (så vi kan anta att de inte är spektakulära än så länge), men väl för spelen som används av Quest-köparna. Första året har Quest-spel dragit in 100 miljoner dollar.

Dessutom fick vi veta att 20 av titlarna har genererat över 1 miljon var i intäkter och 10 över 2 miljoner.

Visst. Med inte heller särskilt spektakulärt. För att vara Facebook-siffror. Ännu mindre sett i relation till att spelvärlden globalt ska ha dragit in 120-150 miljarder dollar förra året. Men oavsett: det är en inte oviktig milstolpe för Facebook.

Precis som för Apple så handlar Oculus-enheterna (och Facebooks smarta Portal-skärmar) inte om hårdvaran. Det handlar om mjukvaran. Det är där man hoppas tjäna pengarna. Och än viktigare: ännu ett litet steg mot att få sina användare att betala för innehåll direkt. Med pengar. För att därmed minska sitt massiva annonsberoende.

https://techcrunch.com/2020/05/18/oculus-surpasses-100-million-in-quest-content-sales/

Facebook släpper distansarbetsappar för VR-headsetet Quest

Igår fick vi inte bara veta att Facebooks VR-headset Oculus Quest dragit in 100 miljoner dollar på spel, Facebook presenterade också lite andra intressanta detaljer kring sina VR-ambitioner. Som att handspårningstekniken nu lämnar betastadiet (så ni vet, ännu mer Minority Report). Och kanske mest intressant: man släppte ett par VR-appar för distansarbete.

När Facebook köpte Oculus var de storslagna ambitionerna att vi alla skulle hänga i Facebook via VR. Det gick lite… sådär. Därför gjorde Facebook som de flesta som håller på med AR och VR: man riktade in sig på spelmarknaden. Och det professionella användandet.

De två VR-apparna som nu kommer flytta in i Oculus-appbutiken är:

  • Immersed: ditt eget virtuella hemmakontor, komplett med total avstängning av omvärlden. Bolla runt upp till fem virtuella skärmar för arbetet och ja, det går att bjuda in kollegor för whiteboardsamarbete.
  • Spatial: Zoom möter Slack i VR. En samarbetsplattform, alltså. Eller kanske en VR-kompis till Messenger Rooms. Vi kan väl anta att de två tjänsterna kommer att flyta ihop.

Och på tal om Messenger Rooms: Facebook har alltså flyttat fram sina arbetsredskapspositioner rejält under coronakrisen.

https://www.oculus.com/blog/celebrating-the-one-year-anniversary-of-oculus-quest-and-rift-s/

Facebook gör enterpriseversionen av Quest tillgänglig för alla företag

Det var mycket jobbnyheter för Facebook igår. Här är ännu en: Facebook gör nu enterpriseversionen av VR-setet Quest tillgängligt för alla företag, efter att tidigare bara ha funnits som en begränsad beta. Att det här landar precis när Facebook dunkar ut videokonferenstjänster är förstås ingen slump (och att det i sin tur landar precis just nu är förstås inte heller någon slump).

Lika lite slump är det att Facebook också la till stöd för videokonferenstjänsten i sin skärm Portal TV. Det handlar med andra ord om att på riktigt börja bygga ett arbetsplatsekosystem på samma sätt som de har gjort med konsumenttjänsterna.

Nu har Facebook… en bit upp till de stora spelarna på området, där vi hittar namn som Microsoft, Google och Slack för att nämna några. Man kan tänka att det är ännu längre avstånd på storbolagsarenan. Den stora frågan är om Facebook har ambitioner att gå bortom de rena samarbetskommunikationsverktygen och fylla på med verktygen som man samarbetar i och med. Eller att Facebook öppnar upp sitt ekosystem betydligt mer för konkurrenters tjänster.

Jag vet ärligt talat inte vilket alternativ som känns mest troligt.

Facebook’s $1000 Oculus Quest For Business Platform Is Now Available To All Companies

Today Facebook announced that its enterprise-edition Oculus Quest that sells for $1,000 as part of its Oculus for Business platform is now available for all companies to purchase. Back in January Facebook withdrew its 3DOF headset, the Oculus Go, from the business platform and began offering the Oculus Quest

Apple AR-glasögon kan kosta 499 dollar och heta… Apple Glass

Så landar Apples egna AR-glasögon. 499 dollar, med lidarteknik, stöd för handgester och med stöd för linser med styrka. Och de kommer att heta… Apple Glass (vad ÄR det med techjättarna och deras benägenhet att använda exakt samma namn som konkurrenterna för samma slags produkt?)

Ja, eller det är åtminstone vad som skulle kunna landa i slutet av 2021 eller början av 2022. Så med andra ord – extremt osäkra uppgifter.

Samtidigt är det rätt mycket samma tongångar som tidigare kring glasögonen, men det finns några intressanta saker här:

Glasögonen skulle alltså kunna ha stöd för lidar – samma radarteknik som är vanlig i självkörande gillar och som dessutom hamnade i senaste iPad Pron. Skulle kunna ge ännu bättre precision i AR-element.

Apple kan dessutom arbeta på ett ”vanligt” AR/VR-headset à la Facebooks Quest. Rätt sannolika uppgifter, inte minst kopplat till Apples speltjänst Arcade.

Mest intressant: stöd för receptlinser. Skulle kunna tyda på att vi pratar om något som verkligen är nästan är som vanliga linser. Ja, typ.

’Apple Glass’ Rumored to Start at $499, Support Prescription Lenses, and More

Front Page Tech host and leaker Jon Prosser today shared several alleged details about Apple’s rumored augmented reality glasses, including an…

Apple kan lägga till stöd för AR-QR-koder i iOS 14

Fler rykten om Apples nästa version av iOS: en ny AR-app. Gobi. Ska bland annat ha stöd för att skanna QR-koder, men mer intressant är att den också ska ha stöd för en ny typ av Apple-skapad motsvarighet. Och eftersom vi pratar om en AR-app så skulle det kunna innebära att den nya ”QR-koden” också är AR-baserad.

Det känns lite halvlångsökt, men samtidigt långt ifrån orimligt. Vi ser allt fler exempel på hur fysiska saker blir allt mer digitala. Och då menar jag inte att vi hittar digitala lösningar på det som tidigare har varit fysiskt, utan hur man kan interagera med fysiska miljöer och element på specifika platser – bara med hjälp av digitala mellanhjälpmedel.

iOS 14 may have a new AR app that can read Apple-branded QR codes

iOS 14 could have a new AR app that can read Apple-branded QR codes and might have new features baked into the Find My app, according iOS 14 files obtained by former TechCrunch reporter Josh Constine. The new AR app is called ”Gobi” in the files seen by Constine.

Apple kan släppa en Steve Jobs-utgåva av sina AR-glasögon

Ha. Ett briljant rykte utifrån ett annat rykte. Apple uppges jobba på ett par AR-glasögon som, vad det verkar, kommer se ut och fungera rätt mycket som ett normalt par glasögon – inklusive styrka. Nu rapporterar Cult of Mac att Apple kan planera en specialutgåva av sina AR-glasögon: The Steve Jobs Heritage Edition.

Kort sagt: en version av glasögonen som ser ut som den runda modell som Steve Jobs bar.

Det knasigaste? Det här känns långtifrån som ett av 2020 års mest orimliga rykten.

Apple plans a pair of ’Steve Jobs Heritage Edition’ AR glasses

Apple is working on a special pair of AR glasses that resemble the spectacles Steve Jobs famously wore, white-hot Apple leaker Jon Prosser told Cult of Mac.

TikTok kan arbeta på ett annonsformat med sponsrade AR-element

En artikel med flera intressanta spekulationer och tankar. Tidigare i månaden ska Sony annonserat efter medarbetare som ska arbeta med ”reimagining music through immersive media”, baserat på spelmotorn Unreal Engine (som bland annat driver Fortnite och som presenterades i en ny version förra veckan).

Även TikTok verkar vara riktigt intresserade av Unreal Engine, men också av musik och AR. I ett kombopaket, som dessutom skulle kunna paketeras som ett nytt AR-annonsformat. Ett format som baseras på sponsrade AR-element.

Och den här typen av annonselement skulle förstås också, typ, kunna finnas i inuti Unreal Engine-miljöer. Inte minst med tanke på hur galet snygg grafiken i version 5 av spelmotorn ser ut.

Now TikTok seeks engineers with games development experience – for new augmented reality ad format – Music Business Worldwide

After Sony Music, now Bytedance’s video platform is hiring for ex-video games developers…

 

Mobilt

Google kan lägga till kryptering för RCS-meddelanden i Messages-appen

Kommunkationstjänster har alltid varit lite ett av Googles stora sorgebarn. Undantaget Gmail så har deras olika chatt- och videotjänster spretat åt olika håll och överlappat varandra utan någon synbar tydlig plan för vilken tjänst som är tänkt att användas för vad. Senaste året har dock Google tagit ett hyfsat krafttag i att börja styra upp och förenkla sin flora av komunikationstjänster. Här kommer ett potentiellt viktigt steg: kryptering av RCS-kommunikation via Messages-appen.

Android har aldrig kunnat erbjuda den sömlösa, inbyggda kommunikationstjänst som Apple ger via iMessage. En chattapp som funkar över ens olika Apple-enheter och viktigast – som för användaren helt suddar ut gränsen mellan ett sms och ett chattmeddelande. Apple gör jobbet med att välja rätt teknik för kommunikationen. Att Google förra året la till stöd för RCS-tekniken, nästa generations sms, var ett stort steg. Men den tekniken har i grunden samma brist som sms överlag: ingen heltäckande kryptering hela vägen. Det kan alltså vara på väg att ändras nu.

Visst. För användare är skillnaden trots allt liten. För de flesta är kassaskåpssäker kommunikation inte lika viktigt som, tja, möjlighet att använda gifar och emojis. Men i dessa integritets- och datahanteringsdiskussionstider så är det viktigt för Google att visa att man lägger till det även här.

Google Messages may finally be adding end-to-end encryption for RCS

An analysis of the latest update to Google Messages suggests it may be moving closer to having end-to-end encryption for RCS. Widely viewed as the successor to SMS, the major US cellular carriers announced late last year that they would offer RCS in 2020.

 

Digitalisering

Shopify och Facebook ser en framtid helt utanför kontoret

Igår gick Mark Zuckerberg ut och siade att hälften av Facebooks anställda kan distansjobba 2030. E-handelsplattformen Shopifys VD Tobi Lutke gick steget längre: han tweetade att Shopify från och med igår är ett ”digital by default”-företaget. De håller sina kontor stängda resten av året för att ”ställa om dem för den här nya verkligheten”. Att de flesta kommer att distansjobba permanent. Att ”office centricity is over”.

Förutom att det här är ytterligare några ord och fraser för coronanyordlistan så ser vi det här från allt fler företag. Visst, fortfarande mest från från techtypbolag – alltså såna där onlinesamarbete (även om det kanske skett i samma byggnad) är lite default. Men det här lär sprida sig långt bortom de här företagen.

Arbetslivet kommer sannolikt redan 2021 börja se rejält annorlunda ut – över hela världen. Men de allra största förändringarna kan komma att ske utanför företagen som inför det här. Fastighetsföretag som baserat sin verksamhet på kontorsuthyrning, restauranger och kaféer som funnits och verkat vid kontorskluster, kollektivtrafikdragningar. Men också tjänster som vi är vana att hantera via jobbet som nu måste skötas hemifrån. Som… kaffe.

Kan distansjobbande leda till lägre lön och ersättning?

När Mark Zuckerberg igår delade sina tankar om att hälften av alla Facebook-anställda kan arbeta bara på distans 2030 så framkom några andra saker kring distansjobbande som jag inte övervägt. Den fysiska platsen kan fortfarande vara viktig – för att avgöra vilken lön du får.

Zuckerberg konstaterade att Facebook ”aggressivt” kommer att börja anställa distansjobbare och med tanke på hur svårt techbolagen har att hitta personal så är det inte så konstigt. Det driver upp lönerna som i sin tur driver upp bostadspriserna som i sin tur driver upp lönerna ytterligare etcetera etcetera.

Men distansjobbandet kan alltså också spara pengar på fler sätt än bara kontorsytan. Med potentiellt fler kandidater till jobb så kan det driva ner lönerna.

No Title

No Description

 

Ekonomi och finans

Softbanks förlust 2019 uppgick till 13 miljarder dollar

Ouchie. Ni vet Uber? Som har som vana att alltid redovisa hisnande förluster i sina kvartalsrapporter? Rena semestern jämfört med Ubers största investerare Softbank. 2019 gjorde Softbank en rekordförlust. 13 miljarder dollar. Back. Bara förlusterna för Uber och WeWork var 10 miljarder.

Men inte bara det. Softbank vände från vinst 2018 till förlust 2019. Det betyder att förlusten är 31,7 miljarder sämre än resultatet sämre.

Som jämförelse: en vinstras på 31,7 miljarder är mer än vad Spotify, Snap eller Twitter är värda.

Ouch. Ie.

https://www.techinasia.com/softbank-13b-loss-vision-fund-plunges

Softbanks Vision Fund har lagts ned

Huh. Det här är ju en jättenyhet som fått noll uppmärksamhet. Softbanks Vision Fund har lagts ned.

Igår var det dags för Softbanks senaste kvartalsrapport som visade att företaget gjorde en hisnande förlust om 13 miljarder dollar 2019. Men tydligen så fanns det en liten detalj i en fotnot: att Vision Fund som sagt var inte längre är aktiv. Anledningen? Den fick slut på pengar. (Kanske inte så konstigt med tanke på att den spenderade… 100 miljoner dollar varje dag under sin existens.)

Varför är det här stort? Japanska internetkonglomeratet Softbank har de senaste åren seglat upp som en av världens största startupinvesterare via just sin investeringsfond Vision. En fond som har plöjt in stora belopp i några av världens största techbolag. Bolag som Uber och WeWork. Och ett antal andra som till stora delar har haft en sak gemensamt: de har gått sådär senaste året.

Och nu har alltså Vision Fund slut på pengar. Faktum är att fonden kastade in handduken redan 12 september förra året.

Och det är kanske den tydligaste illustrationen av de utmaningar som väntar startupvärlden åtminstone de närmast kommande åren.

The first Vision Fund is officially done investing (and spent $100M every day of its existence) | TechCrunch

There is a flurry of news out of SoftBank this morning, which announced its Fiscal Year 2019 (ending March 31, 2020) financial results overnight. It’s

USA:s senat klubbar lag som kan sparka ut kinesiska bolag från amerikanska börser

Igår klubbade USA:s senat en lag som i sig inte påverkar oss särskilt mycket. Direkt. Men som på sikt kan få konsekvenser för internet i stort. Kinesiska bolag kan nu blockas från att listas i USA – eller sparkas ut från börser när de redan är noterade – om oberoende granskningar inte kan komma fram till bolagen inte ”står under statlig kontroll”.

Nu handlar det förstås om hur man kan komma att definiera det här, men rent krasst så är antalet kinesiska bolag som inte står under statlig kontroll… få. Eller typ inga alls. Om du inte är kompis med partiet och staten så är det lite kört att överhuvudtaget ha verksamhet i landet.

Del av förslaget är lite normal börslogik: ökad transparens för att ha koll på att börsbolag inte försöker fippla till siffrorna (Nasdaq har precis bestämt sig för att avnotera Luckin Coffee efter att just sifferbedrägerier i miljondollarklassen har framkommit – Luckin har överklagat beslutet, så att se hur det går där). Men lagen handlar förstås mer om storpolitik. Och då inte så mycket oro för Kinas bristande demokrati som att landet kan köra om USA som världens techgigant – till stor del finansierad med amerikanska pengar.

Handlar alltså om det kalla (finans)krig som just nu pågår för fullt mellan USA och Kina. Och en strypning av börsnoteringsfloden kan leda till ännu större polarisering, något som vi redan sett i och med att allt fler kinesiska företag börjar välja Hong Kong istället. Visserligen också… rätt svajigt just nu, men känns trots allt säkrare.

Men förutom att det här kan spä på den uppdelning av internet vi nu ser så innebär det här också att amerikanska investerare och småsparare får sämre möjlighet att investera i bolag som i förlängningen kan ge avkastning på hemmaplan (även här i Sverige). Och som i flera fall också är del av investeringar som ges inte minst till techstartups.

US Senate passes bill that could delist some Chinese firms

The moves comes as tensions rise between Washington and Beijing over the coronavirus pandemic.

Paypal lägger till stöd för att betala via QR-koder

Paypal tar ännu ett steg för att växa offline. Nu lägger man till stöd för QR-koder i 28 länder (Sverige är ett av dem).

Att betala via QR-koder har förstås redan funnits i rätt många länder, även i vår del av världen. Men det har mest handlat om spridda skurar som har kommit och gått. Paypals lösning är förstås långtifrån en garanterad succé, men det som kan locka är att Paypals konton är kostnadsfria och rätt spridda.

Men Paypals planer lär inte stanna här. Under förra året köpte de en rekommendationsshoppingmotor som håller på att byggas in i Paypal. Kort sagt samma tendens som vi börjar se även i andra betalappar (förstås främst i Asien så här långt): att betalappen inte längre bara är det korta slutsteget i en transaktion, utan mer och mer blir startpunkten.

PayPal looks to make it easier for you to use contactless payments in stores

The payments company rolls out a new QR code feature in its app in 28 countries.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *