Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 35 2020 – del 2

Instagram rullar ut sin checkoutfunktion och livevideoshopping i USA. Facebook testar ny dedikerad shoppingavdelning. Facebook testar att länka tidningsprenumerationer till Facebook-konton. Instagram breddar den nya Guides-funktionen till produktrekommendationer. WeChat-användare tar Trumps WeChat-förbud till domstol. Apple kan arbeta på en egen webbsökfunktion.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram rullar ut sin checkoutfunktion till alla amerikanska företag

Så är det efter ett år dags för Facebook att trycka på Instagrams stora shoppingknapp: checkoutfunktionen som testats med ett litet antal handlare kommer de kommande veckorna att slås på för alla USA-baserade företag.

Det innebär alltså att Instagram lägger sista pusselbiten i ett komplett shoppingekosystem: varumärkesbyggande, marknadsföring, kundrelation, kunddialog, produktkatalog och transaktion. Allt på en enda plattform – en som inte har shopping som destination utan som del av plattformens DNA.

När får vi det i resten av världen? Bra fråga. En hel del funktioner som Facebook har slagit på i USA har tagit sin tid att hitta hit. Men TikToks problem gjorde att Facebook gick från test till fullständig utrullning på ungefär ingen tid alls. Med tanke på hur hett onlineshoppingjärnet är just nu så är det inte omöjligt att Facebook kan accelerera tidplanen även för Instagrams shoppinglösning.

Kanske inte särskilt sannolikt – men Instagrams shoppingplattform skulle kunna komma till Sverige före Amazon.

Instagram brings in-app shopping cart to all US businesses

Instagram is finally flipping the switch on the in-app shopping features it’s been testing for more than a year.

Instagram rullar ut livevideoshopping till alla amerikanska säljare

Igår var en shoppingnyhetsdag för Facebook. Instagrams checkoutfunktion kommer rullas ut till alla amerikanska företag kommande veckorna och Facebook testar Facebook Shop i USA – en dedikerad shoppingavdelning i Facebook som samlar alla tillgängliga Facebook-shoppar. Och Facebook meddelade också en annan nyhet: livevideofunktionen kommer nu bli tillgänglig för alla amerikanska företag (och säkerligen också influencers) som säljer via Instagram.

Med andra ord blir en av de hetaste shoppingtrenderna just nu tillgängligt direkt inuti Instagram. Möjlighet att livesända TV-shop via en Instagram-profil, alltså.

Facebook announces Shop, Instagram expands Live Shopping

Facebook is announcing a number of new e-commerce features both within the main Facebook app and on Instagram. The pandemic has forced many businesses to

Facebook testar ny dedikerad shoppingavdelning

Igår meddelade Facebook att man kommer rulla ut Instagrams checkoutfunktion til alla amerikanska företag de kommande veckorna. Men vi fick också höra talas om ett nytt test i USA: Facebook lägger till en dedikerad shoppingavdelning i Facebook-appen, ungefär som de redan gjort i Instagram.

Den nya avdelningen heter kort och gott Facebook Shop, för att inte förvirra med lösningen Facebook Shops – möjligheten att förvandla Facebook-sidor till onlinebutiker. Facebook Shop kommer med andra ord samla alla individuella shoppar på ett ställe för den som vill börja sitt shoppande den här vägen.

Dessutom uppdateras shops-funktionen: fler nya designlayouter, realtidsförhandsgranskning av produktkataloger, möjlighet för nybörjare att automatiskt låta Facebook skapa en shop och bättre statistik. Funktionen får också nya meddelandefunktioner via Messenger, WhatsApp och Instagram Direct (som visserligen håller på att jämkas ihop till en tjänst, men inte riktgt än).

På samma sätt som Facebook la i en extra växel för att snabbt få ut Reels när TikTok började få problem så tänker Facebook säkerligen inte vänta särskilt länge med att rulla ut sina shoppinglösningar. E-handeln har ju aldrig varit hetare än just nu.

Facebook introduces a new shopping tab in the app – just like Instagram

Facebook is rolling out a new tab in its main app called Facebook Shop. The company had introduced a similar tab on Instagram in July after it announced Facebook Shops – its feature to turn pages into stores – in May. The social media compa

Facebook gör sig redo att rulla ut sin nyhetsavdelning utanför USA

Facebook sprutade ur sig nyheter igår. Framförallt på shoppingområdet, men Facebook gav oss också lite uppdatering kring sina nyhetsplaner. Facebook siktar på att rulla ut sin nyhetsavdelning utanför USA inom 6 till 12 månader. Länder som finns med i tänkbara-listan är Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Indien och Brasilien.

News är Facebooks version av det som även Google har börjat testa: betala utvalda publicister för utvalda nyheter på Facebook-plattformen. Facebooks vill ha lite högre kvalitet på nyheter och förstås även ge sina användare större möjlighet att hänga på Facebook (eftersom väldigt många får sina nyheter den här vägen vill Facebook satsa ännu mer på det här).

Att se hur det här går. Ett område som ingen framgångsrikt har lyckats disrupta är just nyheter. Åtminstone inte på ett sätt som får människor att betala för nyheter så att det finns journalister att faktiskt skapa nyheterna.

Två kommentarer: Facebook verkar ha skruvat upp takten på utrullningar av nya tjänster rätt ordentligt. Och länderna i listan känns inte som en slump: Indien och Brasilien är numer standardtestmarknader för Facebook – eftersom de är så stora och viktiga – och att Frankrike och Tyskland är med stavas säkerligen ”EU:s upphovsrättsdirektiv”.

Det som dessutom är en väldigt stor anledning till att både Facebook och Google nu försöker hitta på sätt att betala publicister – så att de inte behöver betala dem på det sätt som EU helst vill.

Facebook plans to expand its news tab beyond the US

Facebook is planning to expand its dedicated news section and says it is ”considering” the UK, Germany, France, India, and Brazil as possible recipients, ”within the next six months to a year.”

Facebook testar att länka tidningsprenumerationer till Facebook-konton

Nytt test från Facebook: koppla din tidningsprenumeration till ditt Facebook-konto. Kopplad till Facebooks nya nyhetssatsning som ska ge publicister ersättning för nyheter på Facebook.

När Facebook känner av att någon som klickar på en betalväggsartikel är prenumerant på den aktuella tidningen så ska det ploppa upp en fråga om man vill koppla sin prenumeration till sitt Facebook-konto. Om man accepterar så slipper man framöver göra något för att läsa betalväggsartiklar. Inte helt klar på hur magin sker, men någon form av datadelning.

Testerna så här långt verkar ha visat på positivt resultat, så det lär rullas ut bredare åtminstone i USA. Facebook hoppas alltså på att deras försök att göra en Apple News+ ska flyga. Att se hur det går. För trots att nyheter funnits på webben nästan så länge som webben har funnits så är det fortfarande ingen som riktigt lyckats knäcka koden för hur man får (ny) snurr på journalistik på 2000-talet.

Även här kan vi nog anta att det som snabbar på utvecklingen just nu mycket stavas EU. Både Google och Facebook försöker hitta på någon form av vinstdelningslösning för att föregå utrullning av EU:s upphovsrättsdirektiv. Och göra det på företagens eget villkor, snarare än att betala det sätt som EU pekar på i direktivtexten.

Facebook tests linking your FB account to news subscriptions

Facebook is testing a new feature that could help news publishers create a better experience for paying subscribers on the social network. The idea is

Instagram breddar den nya Guides-funktionen till produktrekommendationer

Den nya Guides-funktionen som Instagram lanserade i maj hade hälsa och välmående som fokus, men nu ser det ut som att Facebook som väntat jobbar på att göra funktionen tillgänglig även för andra områden. Saker som rekommendationer kring platser och produkter.

Guides är tänkt lite som en variant på Pinterests tavlor. Möjlighet att ”pinna” intressant innehåll i olika mediaformat. Med andra ord kan influencers eller företag skapa sina egna guideböcker kopplade till specifika platser, en samling med rekommendationer av produkter man gillar eller bara samla andra Instagram-poster man gillar.

Och det som just nu känns mest aktuellt är förstås produktrekommendationerna. Med tanke på hur mycket shoppingfunktionalitet Facebook har droppat bara den här veckan så känns det inte som en slump att den här är på gång nu. Vi kan med andra ord anta att Guides kommer att integreras närmare övriga Instashoppingfunktioner. Instagrams checkoutfunktion inte minst.

Instagram Guides may soon allow creators to recommended places, products and more | TechCrunch

Instagram is working to expand its recently launched ”Guides” feature which initially debuted with a specific focus on wellness content. The feature,

Facebook varnar för att iOS 14 kan leda till rejält lägre annonsintäkter

Nästa stora uppdatering av iOS är någon månad bort. En av de största förändringarna i iOS 14 handlar om att det kommer bli ännu svårare att spåra användare. Dåliga nyheter för annonsörer. Så pass att Facebook igår gick ut och varnade för att intäkterna från företagets annonsnätverk kan minska med upp till 50 procent.

Facebook skönmålar inte direkt läget. Tvärtom konstaterar de att ”We know this may severely impact publishers’ ability to monetize through Audience Network on iOS 14, and, despite our best efforts, may render Audience Network so ineffective on iOS 14 that it may not make sense to offer it on iOS 14 in the future.”

Facebook konstaterar vidare att ”We understand that iOS 14 will hurt many of our developers and publishers at an already difficult time for businesses.”

Det är alltså mer än något ännu en (knappt förtäckt) attack på Apple. Och, om man så vill, försvar av en affärsmodell som håller på att bli obsolet. Efter sisådär 30 år.

Men inlägget visar också att Facebook är lite oroliga.

(Digital)annonseringsindustrin kommer behöva återvända till ritbordet. Tänka om och tänka nytt. Disrupta sig själv. Och så här långt har ingen bransch klarat av att disrupta sig själv – det har alltid skett först när en ny spelare har kommit in från vänster.

Facebook warns developers iOS 14 could sink app ad revenue

Apple’s upcoming iOS 14 will be a disaster for app developers that rely on Facebook’s ad-tracking tools, the social network is warning.

Är TikTok-förbudet Mark Zuckerbergs fel?

När det blev klart att Trump skulle förbjuda TikTok så gick Mark Zuckerberg ut och konstaterade att det visserligen skulle kunna vara något som skulle gynna Facebook på kort sikt, men att tilltaget satte ett farligt prejudikat. Enligt uppgifter från Wall Street Journal så visar det sig nu att förbudet i sig kanske var Mark Zuckerbergs fel.

Det verkar som att Mark Zuckerberg i höstas inledde en Washington-turné där huvudbudskapet var att de kinesiska internetbolagens framfart hotade amerikanska företag mer än ett icke-uppstyckat och ännu mer reglerat Facebook. I ett tal till studenter ska Zuckerberg dessutom specifikt ha droppat TikTok som ett exempel, närmare bestämt att TikTok och ägaren Bytedance ”inte delade Facebooks starka engagemang för yttrandefrihet och representerar en risk för amerikanska värden och teknologisk överlägsen”. Så typ exakt något som Trump hade kunnat säga.

Zuckerberg ska dessutom ha sagt det här vid en middag på tu man hand med presidenten. Där han åter ska ha lyft att det var viktigare att ta sig an kinesiska internetbolag än Facebook. Ett narrativ som förstås passade som handen i handsken med Trumps övriga Kina-inställning. Något halvår senare, när Trumps siffror hade dammat ner i källaren, kom så förbudet mot TikTok och ägaren Bytedance, samt mot Kinas största sociala plattform WeChat.

Vi pratar åter om ”insatta källor” och alltså inte något som bekräftats någonstans. Men lägg till att Facebook ska vara det företag som enligt Center for responsive politics la mest på Washington-lobbyverksamhet under de första sex månaderna i år (tätt följt av Amazon) så börjar indicierna staplas upp.

Min tanke? Jag tror inte att Mark Zuckerberg var ute efter ett förbud mot vare sig TikTok eller WeChat. Det skulle tvärtom vara dåligt för Facebook – färre stora sociala företag skulle snarare öka trycket på att stycka upp Facebook. Det handlade nog snarast om att vända myndighetsuppmärksamheten bort från Facebook och sätta lagom mycket käppar i hjulen för en konkurrent. Wag the dog.

Det var förstås inte heller så att TikTok inte redan var på den politiska radarn i USA, med tanke på det känsliga läget mellan länderna. Men det kan alltså vara så att Mark Zuckerberg var en stor anledning till att så mycket av Trump-administrationens fokus hamnade på TikTok.

Och att det blir ett annat stort amerikanskt företag som (kanske/sannolikt) kommer ta över ägandet av konkurrenten TikTok gråter nog inte Zuckerberg särskilt mycket över heller. Ännu en sak som kan minska trycket på Facebook. Åtminstone ett tag framåt, när hela affären oavsett (om det blir försäljning) ska tråcklas ihop.

https://www.marketwatch.com/story/facebooks-mark-zuckerberg-stoked-washingtons-fears-about-tiktok-2020-08-23

Mark Zuckerberg anklagar Apple för att vara vara monopolister i internt möte med anställda

Under den smått historiska utfrågningen för några veckor sedan, när VD:arna för Facebook, Apple, Google och Amazon frågades ut av representanter för amerikanska kongressen, var det generella default-svaret ungefär ”men dom då?” Typ. Den inställningen verkar numer vara default även utanför kongressen.

Under ett internt möte häromdagen ska Mark Zuckerberg ha spunnit vidare på sitt Apple-sparkande. Och det var de numer rätt vedertagna anti-Apple-argumenten som gällde: monopolistiskt, hämmar innovation och hämmar konkurrens. Alltså ungefär exakt samma saker som andra anklagar Facebook för. Och ungefär det som Facebook nu myndighetsutreds för. Och Amazon. Och Google.

För Facebook handlar det konkret om att Apple först satte käppar i hjulen för Facebooks planer att rulla ut en egen spelplattform med sin Gaming-tjänst och sedan inte ville gå med på att inte ta ut sin sedvanliga Appstore-avgift för Facebooks nya funktion som gör det möjligt för sidägare att ta betalt för virtuella evenemang. Det handlar med andra ord förstås om pengar för båda företagen.

Men helikoptrar vi upp lite så handlar det just att flytta fokus från sig själva. Och ja. Vad det verkar är även TikTok en del av det här spelet. En konkurrensutredningarnas Wag the dog, alltså.

Mark Zuckerberg Said Apple Has A ”Stranglehold” On Your iPhone

At a companywide meeting, Facebook’s CEO also said President Donald Trump brought up China during an October dinner at the White House.

Indier föredrar WhatsApp för gruppvideosamtal

Vad använder indierna helst för sina gruppvideosamtal? Zoom? Nix. WhatsApp om indierna själv får välja. Med Zoom som tvåa, visserligen.

Ja, det är åtminstone vad en enkät bland runt 24 000 indier har kommit fram till. 35 % föredrar just WhatsApp, 27 % Zoom, 13 % Google Meet och 11 % Teams medan den inhemska, och nästan helt nystartade, JioMeet bara föredrogs av 4 %.

Med tanke på att Indien numer är Facebooks totalt sett viktigaste och största marknad så är det helt klart goda nyheter för dem. Definitivt när det gäller WhatsApp, världens totalt störst största och viktigaste chattplattform. Inte så att man ska stirra sig blind på en enda undersökning, med det lär ligga mycket bakom siffrorna i undersökningen.

Facebook, inte minst Mark Zuckerberg, har lagt mycket tid senaste åren på att övertyga Kina om att släppa in Facebooks tjänster i landet. Det har gått… sådär. Olika syner på detaljer som övervakningsbakdörrar och innehållscensur som inte gått att överbrygga. Med tanke på hur lukrativ Kina är som marknad så lär det skava en hel del i Facebook att man inte lyckats hitta någon lösning som möjliggör Facebook i Kina.

Men bara senaste året, senaste halvåret inte minst, känns det som att Facebook börjar anta en rejält annan inställning. Fuck it. Vi satsar all in på Indien istället.

Visst lär det här ha snabbats på av handelskriget mellan USA och Kina, men jag tror också att Facebook börjar se det som blir mer och mer tydligt. Kina är en ekonomisk jätte globalt, men har, tja, peakat. Den ekonomiska inboxning som nu sker från andra länder driver förstås på det här ytterligare, men det är något som har varit på gång ett tag.

Kina har mognat som marknad och tillväxt sker mycket mer än tidigare på bekostnad av andra snarare än tillskott av nya kunder. I det ljuset har Indien bokstavligen talat betydligt större tillväxtpotential.

34% consumers now spending over 4 hours/week on group video calls

Video apps survey: WhatsApp & Zoom most preferred group video calling apps; 15% consumers say they will switch to Jio Meet soon. Users want their call recordings stored in India

Facebook säljer annonser som kan riktas mot kinesiska användare trots att Facebook är förbjudet i Kina

Säljer Facebook annonser som kan riktas mot användare i Kina trots att Facebook är blockat i Kina? Det är klart de gör. Bloomberg pekar på att Facebooks eget annonsverktyg visar annonser som har riktats mot användare i stora kinesiska städer?

Hur? Ja, det handlar förstås om de användare som gräver sig under, rundar eller hoppar över Kinas stora internetbrandvägg för att få tillgång till information och tjänster från övriga världen. Som en publik på 3,7 miljoner Instagrammare, enligt Facebooks annonsverktyg.

Säg att det är dubbelt eller tre gånger så många totalt med vanliga Facebook. En droppe i det kinesiska havet, alltså. Men fortarande en icke oansenlig mängd konsumenter. Framförallt på en marknad som Facebook alltså formellt (och till största del i praktiken) inte har tillgång till. Vi kan dessutom anta att det är en ekonomiskt hyfsat stark målgrupp.

För Facebook ett sätt att dryga ut annonskassan, för inhemska och utländska företag ett sätt att nå till kunder på plattformar som kanske inte är lika annonsknökfulla som de kinesiska och dessutom, långsiktigt, ett sätt för Facebook att marknadsföra sig självt mot användare som kan tillbringa tid utomlands. Visst, inte minst det sistnämnda skulle vara ett synnerligen långt spel, men med tanke på att de sociala techjättarna jobbar med väldigt långa tidplaner för sin nykundsbearbetning numer, förstås främst på tillväxtmarknaderna, så är det inte alls orimligt.

Däremot lär det framförallt handla om intäkter här och nu. Och förstås att skaffa sig data om de kinesiska användarna.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-08-27/facebook-allows-ads-to-be-served-to-mainland-china-users

WeChat

WeChat-användare tar Trumps WeChat-förbud till domstol

Igår gick TikTok-ägaren Bytedance ut med att de kommer att stämma Trump för hans presidentorder som förbjuder TikTok (ja, överlag affärer med Bytedance). Tencent, vars app WeChat också drabbades av ett eget Trump-förbud, har däremot inte sagt så mycket om hur de kommer agera än. Det hindrar dock inte WeChat-användare i USA för att ta saken i egna händer.

Nu har en samling kines-amerikaner gjort samma sak som Bytedance kommer att göra: man har stämt USA:s regering med anledning av förbudet. I stämningen argumenterar de att förbudet mot WeChat går stick i stäv med USA:s konstitution och landets yttrandefrihetslagstiftning.

Det blir intressant hur domstolar kommer att hantera dessa två stämningar. Det är ju rätt ont om tid innan förbudet kickar in, så om en domstol ska häva eller skjuta på förbudet så är det ungefär nu det behöver göras.

WeChat users group sues Trump administration over ban it says is unconstitutional

A group of WeChat users is suing the Trump administration over the president’s executive order banning transactions with the app. The group isn’t affiliated with WeChat or its owner Tencent, but seeks to block order which it says violates users’ due process and free speech rights.

Snapchat

Atom Tickets gör det möjligt att köpa biobiljetter direkt i Snapchat

För ganska precis en månad sedan la Snap till en potentiellt väldigt viktig funktion för plattformen: Minis. Snapchats motsvarighet till WeChats miniprogram. Om man så vill en pluginplattform som gör det möjligt att lägga till tredjepartsfunktion inuti Snapchat. Än så länge finns bara en handfull, men nu kommer ännu en: från biljettköpartjänsten Atom Tickets.

Tanken var att Atom Tickets Snapchat-mini skulle ha kommit redan i början av sommaren, men med tanke på att alla biografer i USA var stängda så… var det sådär bra timing.

Visst, en ny mini i Snapchat känns väl som en lagom ljum nyhet. Men som mini betraktat är det en hyfsat stor grej för Snap. Det handlar om en, tja, shoppingplugin som nu slås på inuti Snapchat. En, kan man tänka, som Snap hoppas ska inspirera andra att följa efter. Och det lär rätt definitivt hända.

With theaters opening back up, Atom Tickets launches its Snap mini app | TechCrunch

Santa Monica, California-based Atom Tickets, the ticketing and concessions buying app, is finally launching its branded ticket buying experience inside

Triller

Kortvideoappen Triller integreras i indiska musiktjänsten JioSaavn

TikToks problem har gjort att tiktokare har börjat se sig om efter alternativ. En av tjänsterna som just nu mest verkar ha dragit nytta är amerikanska Triller, med över 250 miljoner nedladdningar. Nu har Triller landat ett riktigt tungt samarbetsavtal i Indien.

Triller har inlett ett strategiskt samarbete med den indiska musiktjänsten JioSaavn – ett samarbete som innebär att Triller-videos kommer bäddas in ”front and center” i JioSaavn.

JioSaavn har inte släppt några officiella användarsiffror sedan april 2019 och då hade tjänsten 104 miljoner månadsanvändare. Tydligen den första indiska musiktjänsten som nått 100 miljoner.

Men framförallt är JioSaavn del av Indiens största privata företag Reliance Industries. Ett företag som bara senaste halvåret eller så flyttat fram sina positioner rejält. Som att få in Facebook och Google som stora delägare i Jio Platforms, Reliance verksamhetsområde för digitala tjänster. Facebook har även inlett ett strategiskt viktigt samarbete med Reliance Retail, Indiens största detaljhandelskedja, kring mobilshopping via WhatsApp. Som om inte det vore nog ryktas det också om att Amazon kan vilja köpa in sig i Retail.

Med andra ord: Reliance kommer sannolikt att bli ett av 2020-talets mest inflytelserika och viktiga företag.

TikTok-rival Triller inks deal with Reliance’s JioSaavn in India push | TechCrunch

Triller, an app that functions similarly to TikTok, has inked a strategic partnership with a platform owned by India’s richest man to cash in on the

 

Sök/SEO

Apple kan arbeta på en egen webbsökmotor

I början av sommaren skrev jag om att det kanske är dags för Apple att köpa DuckDuckGo och lansera en egen sökmotor för webbinnehåll och nu kommer fler spekulationer på samma tema (inte just kring DuckDuckGo-köp, men väl just en Applesökmotor).

Spotlight-sökfunktionen i iOS 14 ska tydligen i vissa lägen webbsöka helt utan att passera Google – den förinställda sökmotorn. Apple har även annonserat efter ingenjörer som ska arbeta med just sök och Apples webbcrawler ser ut att rätt nyligen ha uppdaterats. Apple verkar också ha satt sin Applebot i arbete med att tröska sig igenom sajter.

Nu är det fortfarande spekulationer och det kanske mest sannolika scenariot är som artikeln tar upp att Apples sök blir något som jobbar i bakgrunden och ”kapar” sökningar som annars skulle gått till Google. Men det finns en annan intressant tanke i artikeln: hur skulle en sökmotor som inte försöker kopiera Google se ut? En som har ett annat syfte än att ”visa annonser och dammsuga data”. Att Apple alltså skulle hitta på något eget bara för att vara Apple.

Oavsett. Apple är bevisligen på gång med något på sökfronten. Och det sträcker sig nog betydligt längre än att bara söka inom Apples eget ekosystem.

https://www.coywolf.news/seo/apple-search-engine/

Google lägger till fler möjligheter för handlare att detaljstyra visning av produkter

Google har lagt till fler möjligheter för handlare att detaljstyra hur de vill att produkter ska visas hos Google. Mer specifikt handlar det om saker som bättre stöd för att styra längd på utdrag och maxstorlek. Om man så vill så ger Google, lite för ovanlighets skull, mer makt till sajtägare att avgöra hur deras sidinnehåll ska visas. Ja, eller vi kan nog anta att Google oavsett kommer göra vad de vill om de anser att det blir en bättre upplevelse för sina kunder. Sina slutkunder, konsumenter, och inte företagskunderna, alltså.

Men det här innebär också att det blir allt mer luffarschack i 4D att hålla reda på alla ställen där ens innehåll visas. I takt med att Google ger bättre möjligheter att skräddarsy visningar i alla de olika element och uppställningar som Googles sökresultat nu består av, desto mer komplext blir det. Och då har vi inte ens börjat prata om det innehåll som kan flödas in i Googles egna sökprodukter – eller laddas upp direkt in i Googles funktioner.

Google Lets Retailers Customize Product Info in Search Results

Google is adding new options for retailers to control how product information appears in search results.

Google lägger till Sparat-karuseller i Maps

Ännu ett naturligt steg i Googles ambition att bli startpunkten för allt. Nu lägger man till Sparat-karuseller i Maps. Karuseller som visar de senast sparade platserna och, framförallt, sparade platser i närheten.

Den sistnämnda lär exempelvis passa som handen i handsken när man ska träffa någon för att äta lunch och inte vet vart man ska gå. Kasta upp restauranger du har sparat i närheten som visas direkt så har du löst problemet. (Man kan tänka att första träffen på sikt kommer bli det vi väljer även här: Google kommer ha koll på att du inte vill gå till sushirestaurangen eftersom du har ätit sushi flera dar i rad. Typ.)

Google bockar av två saker de vill att vi ska göra med nya funktionen: dels att faktiskt använda Googles funktioner mycket mer. Spara, recensera, ladda upp bilder – the works. Det gör att vi kan få än mer personaliserade och skräddarsydda resultat. Dels också att få oss att använda Googles tjänster när vi inte vet vad vi söker efter. Eller ens söker efter något specifikt. Öppna upp Google eller Google Maps och få svaret på frågan du inte ens visste att du behövde ställa just nu.

Google Maps Gets Redesigned ’Saved’ Tab With Carousels for Easier Access

Google Maps mobile app has got a redesigned ‘Saved’ tab with carousels in place of tabs. The carousel display includes “Recently saved” as the first option, followed by “Nearby saved”, “Visited”, and then “Your lists.”

Apple börjar bygga en egen My business i sin karttjänst

Ett potentiellt stort litet steg från Apple. Man kommer göra det möjligt för användare att ladda upp bilder och skriva recensioner om platser direkt i plattformen. Om man så vill: första steget mot att bygga en egen My business-konkurrent med Apple-data istället för tredjepartsdata.

Från att ha varit ett förvirrat sidopåhak som ingen, förmodligen knappt Google, visste vad det egentligen var till för så har Google på sistone börjat storsatsa på My business – funktionen som gör det möjligt för företag att bygga upp sin egen ”sajtnärvaro” direkt i Googles sökresultat. En lösning som dessutom rundar två av de fundament som alltid varit basen i Google: att du har en egen(ish) sajt och att du låter Google indexera innehållet med jämna mellanrum.

Och likt det mesta under coronakrisen så känns det som att även My business har tagit jättekliv på några månader. Dessutom känns det som att Google faktiskt börjar veta vad de vill med funktionen.

Att Apple är sugna på att ge sig in på samma område är förstås inte särskilt konstigt. Ett sätt att knyta (små)företag närmare den egna söktjänsten. Erbjuda bättre profileringsfunktioner som gör att företag ger sin kartnärvaro mer kärlek som leder till att fler hittar anledning att använda karttjänsten. Och oftare.

Apple Maps will let users leave reviews and photos in latest iOS 14 beta | AppleInsider

Apple Maps may replace Yelp and other third-party solutions with an in-house user review system when iOS 14 releases this fall.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *