Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 36 2020 – del 3

Apple senarelägger iOS 14-kravet på att appar måste erbjuda möjlighet att tacka nej till spårning. Indien förbjuder ytterligare 118 kinesiska appar – bland annat PUBG Mobile. Ryskt lagförslag kan sätta maxgräns på 20 % i avgift för appbutiker. E-handlaren Wish ansöker om börsnotering. Bytedance köper betaltjänsten UIPay. Episerver köper Optimizely.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Indien förbjuder ytterligare 118 kinesiska appar – bland annat PUBG Mobile

Relationen mellan Indien och Kina försämras ytterligare. Efter att först ha förbjudit 59 kinesiska appar, mest uppmärksammat TikTok, och sedan blockat 47 appar som gav tillgång till de stoppade apparna, så kommer nu nästa förbudssväng: ytterligare 118 kinesiska appar hamnar i svarta listan.

Här finns bland annat en ”VPN for TikTok” (ännu ett kryphål stängs alltså för TikTokare i tjänstens största marknad) betalappen Alipay och Twitch-konkurrenten Huya. Men framförallt förbjuds nu också PUBG Mobile – ett av världens största onlinespel. Dessutom det spel som sedan maj i år ska ha dragit in mest pengar på mobilsidan.

Och likt TikTok är PUBG Mobile en kinesisk tjänst som slagit stort utanför Kina – till skillnad från Alipay och Huya. Alltså ett hårdare slag mot ägaren Tencent än när WeChat förbjöds i Indien i första svängen. En enorm plattform i hemlandet, men inte särskilt stor i Indien.

Det här betyder alltså att två av världens största mobilspel har drabbats av rätt stora motgångar senaste veckorna: först stoppade Apple Fortnite när Epic Games försökte runda Apples Appstore-avgift och nu stoppas alltså PUBG Mobile i Indien.

India bans 118 Chinese apps including PUBG

India has banned 118 Chinese apps including PlayersUnknowns BattleGround (PUBG) in a new government order. Earlier in July, the authorities had banned 59 Chinese apps including TikTok and WeChat after a skirmish between the armies of two na

Ryskt lagförslag kan sätta maxgräns på 20 % i avgift för appbutiker

Mer potentiella Appstore-problem för Apple. Ett ryskt förslag kan sätta ett tak på 20 % för appbutiker. Med andra ord att Apple och Google bara får ta ut 20 % istället för de 30 % som de båda företagen idag tar ut. Dessutom verkar lagförslaget innehålla krav på att mobilanvändare ska ha rätt att installera alternativa appbutiker. Vilket i Apples fall är rätt… svårt idag. Det handlar alltså om ungefär samma sak som Epic Games kräver i sin stämning.

Men det kanske mest intressanta – och märkliga – i lagförslaget är ett krav på att ”appförsäljare ska betala en tredjedel av sina avgiftsintäkter till en särskild träningsfond för IT-specialister varje kvartal”. Om man så vill en extra skatt på appbutiker (även tredjepartsbutiker antar jag, rimligtvis gäller lagförslaget även för tredjepartsbutiker). Eller om man så vill: att Ryssland vill att (främst) Apple och Google ska betala för Rysslands utbildning av IT-folk.

Lite som Trumps krav på att USA ska få ta del av vinsten från en eventuell TikTok-försäljning.

Russian Lawmaker Seeks to Cap Apple’s App Store Commission at 20%

Draft legislation submitted in Russia this week could see Apple’s App Store commission cut by a third if it is ratified by the country’s…

Apple säger att Appstore-ekosystemet har skapat 300 000 nya jobb i USA senaste året

Vad gör man om man är ett jättestort techbolag som riskerar att styckas upp, regleras eller på något annat sätt bli av med en lukrativ affärsmodell? Man berättar hur många jobb man har skapat, förstås. Fråga bara Facebook eller Google. Nu är det Apples tur: totalt har Apples Appstore-ekosystem skapat 300 000 nya jobb i USA senaste året. Enligt Apple.

Totalt ska Appstore och dess intäkter 2020 göra att 2,1 miljoner amerikaner har jobb. 15 procent fler än för ett år sedan. Enligt Apple.

Jag mest väntade på att den här skulle komma nu. Mer än något är det här självklart en partsinlaga från Apple i den nyligen uppblommade tvisten med Fortnite-utvecklaren Epic Games. Ett sätt att säga att de där 30 procenten (eller 15 procenten för alla prenumerationer efter det första året) som Apple tar ut inte alls kväser vare sig innovation eller konkurrens. Och inte minst: titta hur bra det går för iOS-utvecklarna trots att Apple tar upp till en tredjedel av pengarna – titta hur nöjda och tacksamma de är att Appstore finns. Ungefär så.

Det är precis det här som USA och EU nu alltså ska ta sig en titt på: är Apples och Googles appbutiker orättvisa monopol med oskäliga avgifter?

Computer says no. Åtminstone de som är tillverkade av Apple.

iOS app economy creates 300,000 new US jobs as developers adapt during pandemic

The iOS app economy has created nearly 300,000 new US jobs since April 2019 and helped developers nationwide adapt their businesses during COVID-19.

Apple senarelägger iOS 14-kravet på att appar måste erbjuda möjlighet att tacka nej till spårning

Om några veckor landar iOS 14. En av nyheterna som har fått mest uppmärksamhet är att Apple ytterligare kommer att begränsa möjligheter för appar att spåra användare. Ursprungligen skulle kravet att ge användare möjlighet att säga nej till spårning ha kickat in när iOS 14 landade, men nu meddelar Apple att det inte blir tvingande förrän ”tidigt nästa år”.

Anledningen? För att ge apputvecklare mer tid att förbereda sig. Vilket förstås är Apples sätt att säga ”vi har fått en massa kritik och vi hoppas att det här kommer göra saker lite bättre”. Men att utvecklare säger att de har fått för lite tid på sig att ställa om till det här är också lite nys. Det har gått mer än ett kvartal sedan Apple sa att funktionen skulle komma plus att det är något som Apple har flaggat för betydligt längre (och strypt spårningsmöjligheterna i omgångar).

Dessutom också intressant att vissa utvecklare dessutom har beklagat sig över att ”Apple has also not provided a way for them to target ads without using the IDFA”. Alltså att Apple inte har gett apputvecklare ett nytt sätt att rikta annonser. Som att det skulle vara en mänsklig rättighet att kunna rikta annonser.

Oavsett. Att Apple gör det här kan förstås göra att ännu fler företag börjar ge sig på Apples Appstore-upplägg.

https://techcrunch.com/2020/09/03/apple-delay-ios-14-privacy-ad-tracking/

Bara toppmodellen av iPhone 12 kan få snabbaste 5G-tekniken – och bara i vissa länder

Om några veckor är det dags för nästa generation iPhones. Den första iPhonen som kommer ha 5G-teknik om man får tro de vid det här laget rätt samstämmiga ryktena. Nu kommer uppgifter om att bara toppmodellen får den snabbaste 5G-tekniken, övriga får nöja sig med den lite mindre snabba 5G-varianten (som tydligen lite som 4G med medvind, nedförsbacke och sol i ryggen).

Dessutom ser det ut som att det dessutom bara är iPhone 12 Pro Max (eller vad den kommer att heta) som säljs i USA, Korea eller Japan som kommer vara utrustade med tekniken. Vilket väl sannolikt också, minus Kina, är de länder där den snabbaste 5G-tekniken har rullats ut hyfsat brett. Eller alls.

För normalanvändaren lär väl skillnaden inte bli himlastormande oavsett. De flesta som köper valfri modell av iPhone 12 (eller Android-motsvarigheter) lär mest eller bara köra 4G ett hyfsat bra tag till. Kanske till dess att det är dags att köpa nästa iPhone.

https://www.fastcompany.com/90546391/source-only-one-of-apples-new-iphones-supports-the-fastest-5g

 

Digitalisering

Google och Safaricom samarbetar kring smartphoneprenumerationer i Kenya

En av techbolagens mer långsiktiga satsningar är jakten på nästa miljard internetanvändare. En stor del av dem finns förstås på den afrikanska jättekontinenten. Där har nu kenyanska mobiloperatören Safricom och Google inlett ett samarbete för att sätta smartmobiler i fler händer.

I Afrika har mobilen varit ett livsnödvändigt hjälpmedel längre än hos oss eller i länder som Kina. Det som idag börjar bli vardag i allt fler länder har länge funnits här. Som att kunna betala och skicka pengar med mobilen. 2007, alltså samma år som iPhonen dök upp, lanserade Safaricom sin M-pesa. En mobilvaluta, gjord för vanliga knappmobiler. En som alltså funkar med KaiOS, världens tredje största mobiloperativ. Gjort just för knappmobiler.

Men även om både Safaricom och Google har tjänster för knappmobiler så är det förstås ännu mer lukrativt med smartmobilanvändare. Därför lanserar de båda företagen nu en prenumeration på 4G-smartmobiler. En med dagliga betalningar. Kort sagt ett upplägg som inte är ovanligt i Afrika, Kenya i det här fallet, där betalningsförmåga har dagsform. Om man inte betalar så fungerar inte mobilen.

Digitalisering i det lilla.

https://www.iafrikan.com/2020/08/30/safaricom-and-google-partner-to-increase-smartphone-penetration-in-kenya/

Google låter företag skapa sina egna text-till-tal-röster

Ett intressant, men vid en andra anblick rätt givet tillägg från Google Cloud: möjlighet för företag att skapa sina egna text-till-tal-röster.

Med andra ord: istället för att välja en generisk röst eller betala någon väldigt mycket pengar för att aldrig sluta i företaget så gör den nya tjänsten att man kan spela in några fraser med en utvald mänsklig röst och sedan låta Googles AI-magi skapa ett helt röstbibliotek utifrån den.

Rätt givet egentligen, alltså. Röst – och ljud – blir allt viktigare för företags varumärkesprofiler. Allt fler av våra digitala gränssnitt saknar skärmar och ljudåterkoppling blir allt viktigare. Men det blir också viktigare att att hitta företagets, tja, ljudprofil.

Och då menar jag alltså inte jinglar utan det som exempelvis bilföretag har jobbat med länge: interaktionsljuden som andas varumärket. Som hur en blinker eller en dörrstängning låter. Men här pratar vi alltså inte fysiska produkter utan digitala tjänster. Tjänster som så här långt till största del har byggt på grafisk och visuell återkoppling.

Google Cloud lets businesses create their own text-to-speech voices | TechCrunch

Google launched a few updates to its Contact Center AI product today, but the most interesting one is probably the beta of its new Custom Voice service,

Nya Zeeland planerar att testa trådlös ström

Oooo. Det här gillar jag. Startupen Emrod planerar att testa trådlös el. Och hur hanterar den människor som kommer i vägen för trådlös ström som far genom luften? Tekniken ska tydligen känna av om det kommer människor eller andra hinder som ska undvikas och då avbryta överföringen.

Ja, nu pratar vi inte om 220 volt som far runt i luften hemma i lägenheten utan det handlar snarare transport av ström över långa avstånd. Ersättning för elledningar ute i landskapet, alltså.

Okej, artikeln går igenom tekniken och upplägget betydligt bättre än jag, så jag tänker inte försöka ge mig på att beskriva i detalj. Men rent logiskt är det inte så dumt.

Framförallt är det en fråga som är aktuell för oss i Sverige. Som det är idag så överproducerar vi tydligen el. Mer el än vad vi faktiskt behöver (vilket gör kampanjerna för mer kärnkraft än mer obegripliga – även om vi bortser från de moraliska och framtidsetiska aspekterna). Problemet är däremot att elen inte produceras där den till stor del behövs. Mycket produktion i norr, stort behov i söder.

Förhoppningsvis kommer disruptionen av elmarknaden – och elförsörjningen som vi vant oss vid – att ta rejält med fart de närmaste åren.

New Zealand Is About to Test Long-Range Wireless Power Transmission

Startup Emrod is building a system to wirelessly beam power over long distances and plans to test the system with New Zealand’s second largest utility.

Starbucks använder blockkedjeteknik för att göra leveranskedjan mer transparent

Starbucks är senaste företaget att öka transparensen in i den egna leveranskedjan via blockkedjeteknik. Kunder ska alltså kunna följa kaffebönorna hela vägen till snudd på kaffeplantorna där de växte medan odlare ska få ”nästan realtidsinformation” kring försäljning och marknadsdata.

Med andra ord handlar det om att alla intressenter i leveranskedjor blir allt mer intresserade av att veta mer om såväl råvaror som försäljning från början till slut.

Eftersom artikeln också pekar på att en av anledningarna till att Starbucks nu gör det är för att unga kunder börjar välja kaffeställen med mer ”hantverksamässigt” och småskalig kaffeproduktion. Det vore med andra ord väldigt intressant om Starbucks skulle välja att göra som snabbmatkedjan Chipotle: öppna en e-handelsplattform mot konsument för sina leverantörer. Att bönder alltså kan sälja sina grönsaker direkt till slutkund via Chipotle och inte bara sälja enbart till Chipotle.

Att Starbucks alltså skulle kunna bli en marknadsplats för kaffeodlare med direktförsäljning till slutkund. Alltså det som vid det här laget är väldigt stort i Kina.

Blockchain lets Starbucks suppliers view market demand details

The blockchain system lets coffee bean farmers and roasters access on the web details about how well their products are selling in particular markets. Above: A farmworker dries coffee beans. Starbucks is using a new blockchain technology system to share market demand with its coffee suppliers.

 

Ekonomi och finans

Zooms kvartalsrapport Q2 2020: omsättningen ökade med 355 %

Hur går det för Zoom undrar ni? Jotack bra. Igår var det dags för kvartalsrapport för ett av de företag som gynnats mest av coronakrisen och marknadens förväntningar ångvältades rätt ordentligt.

Omsättningen landade på 663,5 miljoner dollar, eller 355 % bättre än för ett år sedan. Zoom har nu 370 000 kunder med fler än 10 anställda, en ökning med 458 %.

Så vi kan väl konstatera att de säkerhetsproblem som uppmärksammades under det första kvartalet inte direkt har fått användarna att springa skrikande från tjänsten.

(Och med tanke på Zooms kinesiska kopplingar så är det egentligen rätt konstigt att Trump inte gett sig på även dem. Kina-bashing är ju rätt mycket grejen i Vita huset just nu.)

https://www.theverge.com/2020/8/31/21408902/zoom-2-quarter-earnings-revenue-profit-pandemic

E-handlaren Wish ansöker om börsnotering

Där ser man. Ännu en börsansökan – från ett bolag jag helt missat var på gång att kliva in på börsen: e-handlaren Wish. Den som var extremt populär i Sverige för ett par år sedan fram till dess att kinesiska paket tvingades börja betala tullavgifter.

Hur går det för Wish? Det vet vi inte riktigt än. Företaget ska ha lämnat in en konfidentiell ansökan och inga uppgifter har läckt ut. Än. När det kommit så här långt så brukar det dyka upp uppgifter även före den formella noteringen.

Oavsett vilket så ska Wish för ett år sedan ha haft ett börsvärde runt 11 miljarder dollar och ska ha runt 70 miljoner användare. Att invänta mer information när det börjar närma sig.

Oavsett vilket så håller hösten 2020 på att bli en riktig proppen ur för technoteringar. Och dessutom riktigt stora aktörer. Det stora elddopet kommer dock efteråt – att se om de kan leva upp till hypen. Förra året var överlag ett rätt stort besvikelserace just för upphaussade technoteringar.

https://www.cnbc.com/2020/08/31/wish-confidentially-files-to-go-public.html

Dejtingappen Bumble på väg mot börsnotering

Satan i gatan vad det rasar in börsnoteringar på techsidan just nu. Här är ännu en. Eller åtminstone spekulation om ännu en: dejtingappen Bumble.

Bumble kan enligt uppgifter vara på väg till börsen i början av nästa år, till en värdering på 6 till 8 miljarder dollar. Bumble har sedan sina tidiga dejtingdagar växt till att även om fatta en funktion för att söka vänner, Bumble for friends, och LinkedIn-wannabekonkurrenten Bumble Bizz. Samtliga med samma upplägg: bara kvinnor kan ta första kontaktsteget.

Att se hur det går med Bumbles börsplaner. Med tanke på hur het börsen är just nu så känns det rätt rimligt att företag som gått i börsnoteringsplaner passar på just nu.

Dating App Bumble to Plan IPO at $6 Billion-Plus Value

(Bloomberg) — Bumble, a dating app that lets women make the first move, is preparing for an initial public offering that could come early next year, according to people familiar with the matter.Bumble could seek a valuation of $6 billion to $8 billion, said one of the people, asking not to be named because the matter is private.

Bytedance köper betaltjänsten UIPay

Ingen dag utan lite Bytedance-nyheter. Men en nyhet som inte handlar om TikTok-affären i USA (eller nån annanstans). En nyhet som inte ens handlar om TikTok. Bytedance har köpt ännu ett företag: betaltjänsten UIPay.

Men vad uppköpet mer specifikt handlar om är att Bytedance därmed köper den tredjepartsbetalningslicens som UIPay skaffade 2012. Bytedance har byggt upp ett imponerande heltäckande ekosystem av digitala tjänster. Med den betallicens som krävs för finansiella tjänster i Kina så kan Bytedance därmed ytterligare steppa upp sin kamp mot Kinas jättar Alibaba och Tencent.

Visst. Utanför Kinas gränser är Bytedance i praktiken bara TikTok – och frågan är förstås hur länge ens det finns kvar. Det kan vara en av anledningarna att Bytedance nu ytterligare mutar in sitt verksamhetsterritorium på hemmaplan. Oavsett hur det går med TikTok så är Bytedances verksamhet i Kina rätt oberörd. Kanske ännu viktigare – om utlandsambitionerna skjuts i sank.

Ja, om det inte är så att Kina väljer att straffa Bytedance för att de säljer hela eller delar av TikTok. Just nu känns inte det som ett helt orimligt scenario.

https://pandaily.com/bytedance-obtains-payment-business-license/?2

Episerver köper Optimizely

Huh. Där ser man. Publiceringsverktyget Episerver köper A/B-testverktyget Optimizely.

Optimizely acquired by content management company Episerver | TechCrunch

Episerver is announcing that it has reached an agreement to acquire Optimizely for an undisclosed sum. Optimizely was founded in 2009 by Dan Siroker and

Apples aktieras det värsta endagsraset för något företag någonsin

Igår totalkollapsade tekniktunga Nasdaq-börsen. Minus 5 % totalt. Det i sin tur ska ha gjort att S&P 500-indexet (som innehåller 500 av de största börsbolagen i USA) rasade tillbaka till den nivån det låg i… förra onsdagen. För nån vecka sen alltså. Det säger väl mer hur hysterisk senaste börsveckan har varit, mycket driven av Teslas och Apples aktiesplittar. Och trots att Apple backade över 8 % så slog företaget ändå ett nytt rekord.

Men till skillnad från de flesta andra börsrekord som Apple har på sin Hall of fame så var gårdagens rekord av den mindre roliga sorten: Apple är nu det företag som har stått för det största endagsraset för något företag – någonsin. Minus 180 miljarder dollar. Eller 1,5 biljoner kronor. Det är en tredjedel av Sveriges BNP förra året det.

Apples värdeminskning igår var större än Exxon Mobils totala börsvärde – företaget som Apple gick om 2011 när Apple för första gången blev världens högst värderade börsbolag. Mer än vad Nike, JD. com, Shopify, Zoom eller Softbank är värda. 6 gånger H&M:s börsvärde, 3,5 gånger Spotifys och runt 5 gånger Twitters och Snaps. Eller för den delen 3,5 gånger vad TikTok totalt bedöms vara värt.

Och trots det har Apple fortfarande ett börsvärde över 2 biljoner dollar.

Som artikeln konstaterar: Big numbers are fun.

https://www.barrons.com/articles/apple-lost-180-billion-in-market-value-51599168551

 

Övrigt

AT&T tycker att det är viktigt med neutralitet för techjättarna men inte för internetoperatörer

Haha! Ibland är populistiska PR-påhitt mer genomskinliga än annars. Som att USA:s största internetoperatör AT&T nu har gått ut och stöttat Trumps kampanj för att tvinga onlineplattformar att vara neutrala (läs: Facebook och Twitter ska tillåta foliehattar, åtminstone såna som inte tillhör den radikala Antifa-vänstern). Det bästa? AT&T har Trump att tacka för att de själva slipper just det.

Obama-administrationen skärpte regelverket kring nätneutralitet för internetoperatörer – alltså att de, likt hur det är här hos oss, inte har rätt att strypa eller gräddfila vissa tjänster och visst innehåll. Sen kom Trump och, hej, sen slapp internetoperatörerna precis den irriterande detaljen.

Och nu tycker AT&T alltså att Facebook, Google, Twitter och alla andra innehållstjänster ska göra det som AT&T lyckades lobba bort för sig själva.

Jag tror AT&T resonerar att: hej, om Trump kan strö inkonsekventa tosseuttalanden runt sig utan några kännbara följder så kan väl vi.

Hand upp alla som tror att AT&T är oroliga för att techjättarna ska börja erbjuda egna mobil- och internetabonnemang i hela USA och försöker sänka dem den här vägen?

AT&T backs Trump plan, demands ”neutrality” on Facebook, Amazon, and Google

AT&T: Trump-admin petition to FCC is ”the neutrality debate that really matters.”

Apple första dator baserad på Apple Silicon kan bli en riktig lättviktare

Jag älskade min förra MacBook. Alltså den där überdyra och galet lätta tolvtummaren som var först ut med Apples egen hittepålösning för ny tangentbordsteknik. Och just där låg väl den stora svagheten. Tangentbordet var imponerande uselt. Men datorn i övrigt? Ace. Att jag fick den att i princip brinna upp för att jag använde den till det den inte var tänkt på (vilket var ungefär allt tyngre än att surfa och kolla Facebook) var inte riktigt datorns fel. Och nu kanske det är dags för en ny. Uppgifter om att den första datorn baserad på Apples nya Apple Silicon-teknik, istället för dagens Intel-processorer, kan bli en riktig lättviktare.

Det talas om en MacBook på under ett kilo med batteritid på 15-20 timmar. Dessutom återigen en tolvtummare. Ett toppenformat för väldigt många datorsysslor. Och dessutom förhoppningsvis då en dator som undviker den andra stora svagheten i förra MacBooken – den rätt undermåliga prestandan.

Nu planerar jag inte att köpa dator i år – och jag hade nog inte köpt första Silicon-datorn oavsett. Första generationen av det mesta som Apple släpper brukar vara behäftade med rätt stora barnsjukdomar (när jag med min förra MacBook gjorde avsteg från min regel att att inte köpa förstagenerationssaker från Apple så gick det ju sådär tangentbordsmässigt.) Men det blir oavsett intressant att se hur Silicon kommer att stå sig. Strömsnålheten ska ju vara ett av de stora införsäljningsargumenten.

Dessutom blir det intressant vad datorn kommer att heta. Apples bärbara har en namngivning som numer är rätt gammal. Jag misstänker att Apple nu kommer ta steget att linjera sina bärbara med övriga produktlinjer. Droppa ”Air”, alltså. ”MacBook” för konsumenter och ”MacBook Pro” för proffs.

Report: Super-Lightweight 12-inch MacBook Powered By Apple Silicon to Launch This Year

Apple has designed a 12-inch MacBook powered by Apple Silicon that weighs less than one kilogram and the company intends to launch it by the end of…

Nintendo firar Super Mario Bros 35-årsjubileum med att släppa en ny Game & Watch

Oooooo… Nostalgi. Nintendo firar Super Mario Bros 35-årsjubileum bland annat genom att släppa en en ny version av det klassiska Game & Watch-spelet. Det här var mobilspel på åttiotalet, kids.

Måste nog rota fram mina. Ska ha tre liggande någonstans.

Nintendo’s First Portable Console Gets a 2020 Refresh

To celebrate 35 years of Super Mario Bros, Nintendo’s announced today that it’s launching a special collectible Super Mario-themed Game & Watch. Woo-hoo.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *