Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: TikTok
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 3: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR
Ekonomi och finans
Nvidia köper ARM från Softbank för 40 miljarder dollar
Så bekräftades uppgifterna Japanska internetkonglomeratet Softbank säljer chiputvecklaren ARM till konkurrenten Nvidia. Och det är en riktig jätteaffär: 40 miljarder dollar. (Dagens jättenyhet – om den inte hade kommit samtidigt som Microsoft bekräftat att Bytedance nobbar deras köp på TikTok.)
Det är lätt att se varför de två företagen ser affären som lämplig win-win. ARM har blivit ett av de tyngsta företagen vad gäller mobilchip, det är ARM:s teknik som sitter bland annat i alla iPhones och iPads. Nvidia å sin sida är en av de största vad gäller grafikchip och allt mer AI-chip. ARM ger alltså Nvidia rejält mycket mer tyngd på mobilområdet.
Om inga konkurrensmyndigheter har åsikter så kommer det bli en av de största chipföretagsaffärerna någonsin. Inte minst som att det är ARM:s chipteknik som från och med i år kommer sitta även i Apples datorer.
Det riktigt ironiska är förstås att Apple och Nvidia haft ett förhållande som långsamt fallit i bitar senaste årtiondet. Tog rätt definitivt slut i slutet av förra året. Men nu ser det alltså ut som att Nvidia och Apple blir partners igen.
https://venturebeat.com/2020/09/13/nvidia-acquires-arm-from-softbank-for-40-billion/
Ant Group får grönt ljus för sin börsnotering i Shanghai
Så kommer världen snart få ännu en techgigant på börsen: Ant Group har fått grönt ljus för sin börsnotering i Shanghai. Dessutom efter bara fyra veckor.
Ant Group är Kinas största betalplattform och är mest kända för Alipay, i praktiken Alibabas betallösning. En börsnotering har förmodligen mer eller mindre varit på gång ända sedan Alibaba knoppade loss Ant som ett eget bolag. Och nu när det blir dags så kan Ant gå från att vara världens högst värderade onoterade techbolag till att stå för världens någonsin största börsnotering.
I dagsläget är det saudiska oljebolaget Aramco som har toppositionen efter fjolårets mastodontnotering som drog in 29,4 miljarder dollar. När det nu alltså är dags för Ant så talas det om att bolaget siktar på 30 miljarder i sin introduktion. Men jag skulle tro att det drar iväg norr om det.
Priset är inte satt än, men bara den här veckan har Snowflake, som noterades i onsdags, och Unity, som noteras idag, höjt sina noteringspriser ett par gånger eftersom intresset var så högt. Jag är rätt övertygad om att samma sak händer här, även om Ant alltså väljer Shanghai (plus Hong Kong, där ansökan inte är färdigbehandlad än) istället för den mer penningstarka Nasdaq-börsen.
Men oavsett så kommer Kina att stå för två av de tre största börsnoteringarna någonsin. Inte bara det: det är dessutom Jack Ma och Alibaba som står för dessa två (Alibaba är just nu världens så här långt näst största börsnotering).
Ant Group’s IPO wins swift approval from Shanghai’s Star Market
Shanghai’s speedy approval of Ant Group’s IPO paperwork showcases China’s eagerness to attract fast-growing technology companies to its markets as it competes with the US for technological supremacy.
Softbank kan överväga att lämna börsen
En potentiellt rätt stor nyhet: Softbank kan överväga att lämna börsen via ett utköp backat av ett par investmentfonder.
Japanska Softbank är ett av världens stora internetkonglomerat, men är också en av världens största techinvesterare via sina båda Vision-fonder. Men Softbanks gloria hamnade rätt ordentligt på sniskan förra året, när flera av investeringarna drabbades av rätt rejäla motgångar. Som Ubers halvfiaskoartade börsnotering och framförallt WeWorks totala noteringshaveri. Det har satt press på Softbanks aktiekurs.
Anledningen till att Softbank-ledningen nu för diskussioner om att köpa ut företaget verkar vara sprungen ur frustration över att Softbank värderas långt under portföljbolagens totala värde. Inte särskilt ovanligt att investmentbolag handlas till en rabatt jämfört med värdet på bolagen de äger, men Softbank verkar alltså tycka att marknaden envisas med alldeles för stor rabatt. Delar av Softbank tycker det åtminstone. Verkar finnas delade meningar.
Men om Softbank får för sig att kasta in börshandduken så kan det förstås få ringar på vattnet överlag vad gäller hur techbolag ser på börsen som möjlig finansieringsväg. Och färre techbolag på börsen vore tråkigt, även för småsparare.
SoftBank officials revive talks to take company private: Report
The talks are driven by frustrations over the persistent discount in SoftBank’s $115 billion equity valuation compared with the value of its individual holdings, the report said
TikTok-konkurrenten Kuaishou siktar på börsnotering kanske redan i år
Techbörsnoteringarna står som spön i backen just nu. Här kommer ännu en: kinesiska kortvideotjänsten Kuaishou som kanske kommer att kliva in på Hong Kong-börsen så snart som nästa månad. Åtminstone troligt att det kommer att ske i år enligt Reuters.
Kuaishou är Kinas näst största kortvideotjänst efter Douyin – eller Kwai och TikTok som de heter utanför Kina. I artikeln talas om att Douyin har 500 miljoner månadsanvändare, men med tanke på att Bytedance bara häromdagen gick ut med att Douyin, alltså appen i Kina, har 600 miljoner dagliga användare. Vi kan anta att även Kuaishous siffror numer är rätt mycket högre än de 430 miljoner den ska ha haft i juni.
Det talas om att Kuaishou siktar på att ta in 5 miljarder dollar i sin notering, till en värdering på 50 miljarder dollar. Alltså ganska prick det som det har spekulerats att TikTok är värt (alltså bara TikTok-delen, Bytedance som helhet uppskattas vara värt 120-140 miljarder och är därmed världens högst värderade techstartup).
Kuaishou är förstås ett av företagen som försöker fylla TikTik-vakuumet i Indien efter det att TikTok förbjöds där i mitten av juli. Man har därför släppt en helt ny kortvideoapp i Indien, Snack Video, som än mer ska vara en TikTok-tjänst. Med det sagt ska Kuaishou än så länge konvertera bättre som shoppingplattform, inte minst via videoshopping precis som i Douyin.
Att se hur det går med en eventuell börsnotering för Kuaishou och i så fall till vilken värdering. Börsnoteringsklimatet är milt sagt gynnsamt för techföretag just nu. Igår klev molntjänstföretaget Snowflake in på börsen och fördubblade sin börskurs första dagen som det största företag som någonsin lyckats med den bedriften. Dessutom är det också ett tecken i tiden att Kuaishou väljer Hong Kong och inte USA. Stämningen mellan länderna, inte minst vad gäller framtiden för kinesiska företag som är noterade i USA, är ju lite… sådär just nu.
https://www.reuters.com/article/kuaishou-ipo/bytedance-rival-kuaishou-aims-to-raise-up-to-5-billion-in-hong-kong-ipo-sources-idUSKBN2680F9
Övrigt
Apples produktevent: nya Apple Watch- och iPad-modeller, Fitness+, Apple One
Dags för kvällens Apple-event. Och som (rätt) väntat blir det ingen iPhone. Istället är det Apple Watch och iPad som får stå på scen.
Apple Watch 6
- Nya färger, bland annat en ny blå och röd. Den röda är sjukt snygg.
- Mäta syrenivå i blodet, komplett med en ny app och bakgrundsmätning.
- Samma processor som i iPhone 11, men optimerad för klockformatet.
- 2,5 ljusstarkare än tidigare serie, plus stöd för att se höjdskillnad i realtid.
- Ha! Självklart kommer en memoji-urtavla. Se din egen memoji hela tiden. För alla narcissister därute. Plus förstås ett gäna andra allmänna och nischade urtavlor.
- The solo loop! The braided solo loop! Apple har uppfunnit… armbandet. Ett klockarband som du alltså drar över handleden.
Family setup: använd en iPhone för att installera och ställa in flera klockor (som för barn och gamla som inte har en iPhone. För gamla människor har ju inga iPhones). Ännu mer familjekontroller (och mer övervakningsfunktioner för föräldrar) plus en Watch som kan klara mer på egen hand – utan att behöva en iPhone. Kommer funka från Watch 4 och framåt – men kommer inte till Sverige i ett första läge (kommer ”senare”).
Priser: Watch 6: 399 dollar, Watch SE 279 dollar, Watch 3 199 dollar. Börjar säljas på fredag.
Apple Watch SE
Den största nyheten är, också hyfsat väntat, en Apple Watch SE – en billigare modell. Likt iPhone SE en med snäppet enklare prylar: S5-chip istället för det S6-chip som finns i Watch 6. Dessutom får Watch SE inte den nya blodsyremätningsfunktionen. Tänkt för mer prismedvetna kunder, kombinerat med nya Family setup-funktionen eller som träningsextra.
Apples avbetalningslösning kommer också till Apple Watch. Om man så vill: nu går det även att prenumerera på en Apple Watch – om du har ett Apple Card.
Apple Fitness+
Ryktena visade sig stämma: Apple släpper en egen träningstjänst specifikt byggd för och runt Apple Watch: Apple Fitness+ (måste förstås finnas ett plus med i namnet).
Dina träningsvärden visas i realtid på den skärm där du tittar på träningspasset. Varje vecka nya träningsprogram inom en 10 olika träningsgrenar. Personalisering kring vad du ska göra härnäst.
Är du Apple Music-prenumerant så kan du ladda ner spellistan från ett träningspass till ditt konto. Så ännu en tjänst tänkt att driva trafik mellan Apples olika tjänster.
9,99 dollar i månaden, eller 79,99 dollar i månaden (gratis i tre månader med nya klockor). Gäller för upp till fem familjemedlemmar. Kommer i slutet av året till fem länder. Sverige är inte ett av dem.
iPad
Dags för ny iPad (generation 8) med 10,2 tumsskärm A12 Bionic-chip som är snabbare och har bättre grafikprestanda (förstås). Ska vara dubbelt så snabb som den snabbaste Windowsdatorn, tre gånger snabbare än den värsta Android-surfplattan och sex gånger snabbare än den snabbaste Chromebooken. Apple pushar den alltså rätt hård som en ultrabook.
iPadOS 14 får nya pennfunktioner, som presenterades i våras. Apple går ännu mer all in på iPad som arbetsverktyg.
Från 329 dollar och 299 dollar för utbildningssektorn. Börjar säljas på fredag. (forts. i kommentar)
iPad Air
En helt ombyggd iPad Air i fem färger. 10,9 tum stor retina skärm och A14-chip. 40 % snabbare än förra modellen och 30 % snabbare grafik.
Nästa generations Touch ID – inbyggd i strömknappen (den minsta Apple har byggt). Att sätt för Apple att få ut mer skärmyta eftersom de tydligen ännu inte fått ordning på en som bor under skärmen. Känns mindre knasigt än att ha den på baksidan, men vet inte hur smidigt det blir att använda den där. Däremot lite konstigt att den inte använder Face ID. iPad Air får dessutom USB-C. iPad Air får dessutom ett rejält maskininlärningschip.
7MP kamera fram och 12 MP bak. AIr funkar med Apple Pen och Magic Keyboard.
Pris: 599 dollar.
Apple One
Ännu ett rykte som visade sig stämma: Apple släpper paketprenumerationstjänsten Apple One: Apple Music, TV+, Arcade, iCloud, Fitness+ och News+ i olika kombinationer.
Tre olika paket som dessutom innehåller tre olika nivåer av iCloud-utrymme: Individual 50 GB, Family 200 GB och Premier 2 TB.
Kommer ”i höst”. 30 dagar gratis. De olika paketen finns där de olika tjänsterna finns.
Jag trodde inte FItness+ skulle ingå (även om det bara är i det dyraste paketet). Den kan bli lite av en killarapp för Apple One om Apple gör Fitness+ bra.
EU-domstolen klubbar en gång för alla att nätneutralitet gäller inom EU
För tre år sedan avskaffade USA nätneutraliteten i landet, genom att ge internetoperatörer rätt att ge gräddfiler och strypa internethastighet lite som de vill. EU har hållit fast vid att nätneutralitet, alltså att operatörer måste behandla all datatrafik lika, gäller inom unionen. Och nu har EU-domstolen en gång för alla klubbat att så faktiskt gäller.
Det innebär inte att domslutet förbjuder operatörer från att erbjuda tjänster som inte tar av datatrafiken – som när Telia gav gratissurfande i sociala medier – men när surfen tar slut och möjligheten att surfa stryps eller saktas ned så måste det också omfatta ”gratistjänsterna”. Det i sig gör ju att ett av de argument som operatörer har kunnat sälja abonnemang med blir lite mindre användbart. Med andra ord att de inte längre kan säga saker som att det går att fortsätta surfa i sociala medier även när datapotten har tagit slut.
Nu kan vi väl tyvärr anta att det här egentligen spelar operatörerna lite i händerna: om det inte finns en gratislivbåt så måste kunder välja dyrare abonnemang med mer data. Eller lägga pengar på de rätt hysteriskt dyra extragigabyten.
Oavsett. Ett principiellt viktigt beslut. Inte minst som 5G och IoT kommer bli allt större delar av våra uppkopplade liv kommande decenniet.
The EU’s top court just closed a major loophole in Europe’s net-neutrality rules
The ruling stops operators from throttling some services while allowing others, such as Netflix and Spotify, to run unimpeded.
Apple slutar skicka med laddare till Apple Watch
Ni vet uppgifterna om att Apple kan sluta skicka med laddare i förpackningen till kommande iPhones? Nu kan vi nog se det som bekräftat att det handlar om ”när” och inte ”om”. Vid gårdagens presentation av de nya Apple Watch-modellerna så berättade Apple, lite i förbifarten, att man inte längre kommer att inkludera en laddare i Apple Watch-kartongen.
Argumentet ska vara miljöomtanke. Nyheten att Apple kommer sluta skicka med laddare kom i ett avsnitt som pratade om Apples nya miljömål: att hela leveranskedjan ska vara koldioxidneutral till 2030. Däremot fortsätter Apple skicka med en laddare till iPaden. Det är inte helt säkert att laddaren försvinner redan i nästa månads iPhones, men det sannolikt.
Jag har länge tänkt på det miljöonödiga när jag köpt iPods och iPhones. Men då har det handlat om att Apple skickar med hörlurar – hörlurar som jag aldrig använder (jag har å andra sidan i princip aldrig använt de medföljande hörlurarna till någon bärbar musikpryl sedan freestylens dagar). Men laddare? Meningen ”jag har för många laddare till min mobil” har förmodligen sagts av ingen.
Oavsett: att se om Apple startar ännu en trend här. Väldigt bra klimatinitiativ. Att det också gör att företag sänka prisett på produkter eller höja marginalen är en ren bonus.
Apple removes the charger from the Watch’s box – the iPhone is probably next
Update: Apple clarified that it will ship the USB charging cable, but won’t provide the power adapter. The earlier version of the article indicated that the company won’t include the USB cable. We’ve changed the article to reflect that. A
Apple Watch Edition och Hermès-Watch får laddare på köpet
Ha. Underbart. Apple Watch 6 och Apple Watch SE blir de första Apple-produkterna där Apple inte längre skickar med en laddare i kartongen med omtanke om miljön. Ja, om du inte köper en Apple Watch Edition eller Hermès-modell. Då är Apple fortfarande bjussiga nog att skicka med en laddare. Miljön be damned.
Så med andra ord är det bara att hosta upp 9000 för en Watch Edition eller 14 000-17 000 för en Hermès så får du fortfarande en laddare.
Ja, eller så lägger du 250 spänn på en original-Apple-laddare om du inte redan har en. Det går det också.
Apple is still bundling a power adapter with new Apple Watch Edition and Hermès
During its announcement of the Apple Watch Series 6 and SE, Apple said a power adapter won’t come bundled in the box anymore. But the most expensive models will still get one.
Måla ditt hem och dina prylar med Commodore 64-färg
ÄNTLIGEN!
Give Your Home a Drab ’80s Makeover With Commodore 64 Colored Spray Paint
Any interior designer will tell you a splash of color can really help a room pop, but what if your goal is creating a space that’s boring and entirely forgettable? Instead of reaching for a vibrant shade from Benjamin Moore, just grab a can of this Commodore 64-colored spray paint that promises to make anything, from…