Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 39 2020 – del 2

Instagram Reels får dubbelt så långa klipp. Facebooks översynsråd börjar verkar lagom till amerikanska valet. Apple låter Facebook slippa Appstore-avgiften för onlineevenemang resten av året. Facebook, Twitter och Youtube enas om gemensamma riktlinjer kring skadligt innehåll. LinkedIn får ansiktslyft, integration med Zoom och Teams och LinkedIn Stories släpps skarpt. Pinterest släpper Story pins som beta. Twitter testar röstmeddelanden.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier, Sök/SEO

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram Reels får dubbelt så långa klipp

TikTok kämpar lite för sitt liv just nu och Instagram Reels? Ja, hur det går för Reels vet vi inte, men däremot trycker Facebook nu efter en månad ut den första större uppdateringen. Bättre redigeringsverktyg, längre timer och framförallt dubblering av längden på en reel. Från 15 till 30 sekunder.

Instagram is rolling out updates to Reels, including longer video lengths

Instagram is updating its new Reels feature to include longer videos and an extended timer for people. The update also includes new trim tools. The goal is to get more people to spend more time on Reels.

Facebooks översynsråd börjar verkar lagom till amerikanska valet

Så är det så dags för Facebook att rulla ut sitt översynsråd, tänkt att bli anmälnings- och överklagandeinstans för innehåll hos Facebook. 20 man och kvinnor starkt så kommer de att börja ”hantera sina första fall” i mitten av nästa månad. Rådet och användarna kommer ha ett nytt verktyg till sin hjälp för att ”på ett säkert sätt” komma åt ärenden som ska hanteras.

Det kommer bli intressant att se exakt hur rådet kommer att fungera och verka i praktiken. Jämfört med när Facebook första presenterade initiativet så var senaste uppdateringen kring rådet i våras en lite nedskalad variant. Både vad gäller vilket slags innehåll de ska hantera och var. Vi pratar 20 pers här, så visst. Inte helt konstigt att de inte kan ta sig an allt.

Men just det är också ett av de största frågetecknen med rådets funktion och mandat. Facebook har sagt att man ska följa rådets beslut, men att man inte är bundna till det. Kan ju finnas andra saker som spelar in (som olika lagstiftning i olika länder). Men trots det är det lite förvånande att det inte är säkert att ”rådets beslut nödvändigtvis sätter några prejudikat”. Det borde rimligtvis vara det som är det viktigaste. Annars känns översynsrådet som att det blir en VIP-säsong av det vanliga innehållsmodererandet.

Facebook’s Oversight Board will begin hearing cases before the US election

Faceboook has confirmed that it’s Oversight Board set up to rule on moderation disputes across the company’s platforms will begin to hear cases in mid-October, just ahead of the November US elections.

Facebook hotar att dra sig ut ur Europa om inte EU gör som Facebook vill

Vad skulle hända om Facebook drog sig ur Europa? Nu kanske vi snart får veta det. I ett yttrande som svar på EU:s förvarning om att Facebook nog måste sluta skicka data till USA så säger Facebook att man kan tvingas stänga ned all verksamhet på kontinenten om det blir verklighet.

Det känns som ett trovärdigt hot säger ingen. Inte ens Facebook. Men visst. Något måste de säga.

Allt handlar om att en EU-domstol underkänt Privacy Shield, det avtal som reglerar dataöverföring mellan USA och EU. I och med att det inte finns ett giltigt avtal så har ansvarig instans som hanterar den här frågan på Irland landat i att det betyder att amerikanska företag måste sluta göra det.

Facebook har alltså fastnat i ett databråk mellan USA och EU, men Facebooks svar är lite techjättenorm nuförtiden. Det Google gjorde i samband med EU:s upphovsrättsdirektiv och vad Facebook nu gör som reaktion på att Australien kan stifta lag som kan tvinga onlineplattformar att betala för nyheter som delas av användarna.

Om vi inte får som vi vill så kommer vi straffa användarna i ert land. Men när det kommer till kritan, som när företagen ställs mot flera länder som hela EU, så blir de väldigt medgörliga.

Facebook Says it Will Stop Operating in Europe If Regulators Don’t Back Down

European regulators are cracking down on Facebook’s ability to transfer data across the Atlantic. Now the tech giant is threatening to pull its services from more than 400 million European users.

Facebook breddar sitt test av TikTok-klonen Collab

Varför nöja sig med en TikTok-kopia när man kan ha två? När TikToks problem drog igång i början av sommaren så verkar det som att Facebook ökade takten i sin utrullning av Instagram Reels rätt ordentligt. Man tryckte på stora knappen i augusti och någon månad senare så breddar Facebook testet av Collab.

Collab är, till skillnad från Reels, en fristående app som först såg dagens ljus som inbjudningsbeta i våras. Nu kan fler få testa appen. Ja, i det här fallet blir ”test” skönt meta eftersom Collab i sig är en testapp – utgiven av Facebooks labbavdelning NPE.

Att se vad Facebooks planer för Collab är. Som testplattform för Reels om inte annat.

Facebook’s Newest TikTok Clone Is A Bummer

Today in things that nobody asked for: Facebook is testing the waters with yet another app that copies one of TikTok’s core features. Those keeping track at home might notice this marks the third time this year that Mark Zuckerberg has slyly attempted to rip off the same app he’s been doing all he can to politically…

Apple låter Facebook slippa Appstore-avgiften för onlineevenemang resten av året

Apple drar sitt strå till stacken för att hjälpa småföretagare i coronanöd. Nu avstår man från att ta ut avgiften från betalningar som sker via Facebooks nya funktion som gör det möjligt för sidor att ta betalt för onlineevenemang. Eftersom även Facebook avstår från att ta ut avgift så innebär det nu att alla intäkter går till evenemangsarrangörerna.

Hyvens av Apple alltså! Har givetvis inget att göra med att Apple pressas från alla möjliga håll just nu kring sina avgifter och villkor för Appstore.

Det handlar dessutom om en tidsbegränsad gratisperiod – fram till årsskiftet. (Then again, även Facebook har ju sagt att de kommer att börja ta ut avgift för den här funktionen längre fram.)

Jag förstår Apple, men varje undantag de gör gör det svårare att argumentera för Appstore-upplägget som nu kritiseras och granskas mer än någon gång tidigare.

Apple is waiving its fee for Facebook’s online events

Last month, Facebook introduced support for paid online events – and because many of the businesses offering those events have struggled during the

Facebook har tagit ner kinesiska konton som postade om amerikanska valet

Facebook gick igår ut med att man har tagit ned två nätverk med falska konton som la ut inlägg om amerikansk politik. Ett av nätverken var baserat i Kina och ett i Indonesien. Facebook har förstås plockat när drösar av fejkkonton men det här ska vara första gången som Facebook har hittat konton hanterade av kineser som postar om politik i USA

Om man sportar senaste foliehattskollektionen kan man förstås konstatera att det är en intressant tajming att Facebook går ut med det här precis när Kinas inblandning i TikTok står högt upp på agendan. Oavsett vilket så är det förstås trist för Facebook att tjänsten nu kommer att förbjudas i USA. Plattformen är bevisligen ett Kina-hot mot USA:s nationella säkerhet.

Facebook takes down Chinese-run accounts that posted about US elections

Facebook has taken down a network of fake accounts that were run out of China and posted about US politics.

Facebook, Twitter och Youtube enas om gemensamma riktlinjer kring skadligt innehåll

Så har Facebook, Twitter och Youtube kommit överens med ”stora annonsörer” hur man ska komma till rätta med det som ledde till annonsbojkotten mot Facebook och delvis Twitter tidigare i somras.

Man kan tänka sig att det som annonsörerna framförallt är intresserade av är att plattformarna kommer att erbjuda bättre kontroll över vilket innehåll som visas tillsammans med annonserna. Det som var rätt uppenbart, åtminstone i de motiveringar som de största annonsörerna gav, den egentliga anledningen till bojkotten. Det största problemet är inte att det finns skadligt innehåll på plattformarna, det är att företagens varumärke kan dyka upp intill kontroversiellt innehåll.

Nu ska de tre företagen alltså ha bestämt sig för vilket slags innehåll som är skadligt och hur de ska hantera det. Ett företag som inte var med i diskussionerna är TikTok, som intressant nog bara häromdagen gick ut med en egen uppmaning om att de sociala plattformarna skulle gå samman i ungefär ett sånt här samarbete.

Ja, fast att TikTok, Snapchat, Pinterest och Reddit också skulle få vara med. Och att det verkar handla om ett ännu djupare samarbete för att stoppa skadligt innehåll från att spridas från en plattform till flera.

Ett plattformsgemensamt uppladdningsfilter, om man så vill.

Social Media Giants Agree on Deal With Advertisers to Curb Harmful Content

Facebook, YouTube, and Twitter have agreed with big advertisers on first steps to curb harmful content online, following boycotts of social media platforms that advertisers had accused of tolerating hate speech.

Facebook kopierade de stora tobaksbolagen när de skalade upp sin verksamhet

Facebooks stora inspirationskälla när Mark och de andra skulle skala upp verksamheten? De stora tobaksbolagen. Om man ska tro Tim Kendall, som igår medverkade i ett kongressförhör kring de sociala plattformarna.

Kendall var Facebooks Director of monetization mellan 2006 och 2010 och den som alltså hade som uppdrag att få fart på intäkterna. Och i utfrågningen konstaterade han ”we took a page from big tobacco’s playbook, working to make our offering addictive at the outset”.

Artikeln går igenom mer, inklusive Facebook-medgrundaren Chris Hughes text förra året där han skrev att att ”Mark Zuckerberg är en god, vänlig person” men att hans ”fokus på tillväxt fick honom att offra säkerhet och anständighet för klick”.

I sig inte en jättenyhet, alltså, men ytterligare vatten på kvarn för alla som vill reglera eller stycka upp företag som Facebook.

Och det har ju hänt rätt mycket med både Mark Zuckerberg och Facebook sedan Kendall slutade. Faktum är ju att det lite finns två Facebook: ett före och ett efter presidentvalet 2016. Men även två Mark Zuckerberg. Det var ju trots allt inte särskilt många år sedan Zuckerberg att Facebook bara var en teknisk plattform, utan ansvar för det användarna gör.

Former Facebook manager: ”We took a page from Big Tobacco’s playbook”

”At worst, I fear we are pushing ourselves to the brink of a civil war,” he added.

25 Facebookkritiker startar ett eget Facebooköversynsråd

Ha. Hyfsat snart är det tänkt att Facebooks översynsråd, tänkt att utvärdera och vara en instans för att anmäla och överklaga moddereringsbeslut, ska kicka igång. En sammanslutning som är tänkt att vara förhållandevis oberoende från Facebook, med mandat att fatta egna beslut som Facebook kan välja eller inte välja att följa. Människor kritiska till Facebook känner att det här inte är tillräckligt. Nu drar 25 av dessa igång ett eget översynsråd: The Real Facebook Oversight Board.

Och ja, första sammanträdet för gruppen – med Recode-grundaren Kara Swisher-grundaren i ordförandestolen – kommer självklart sändas live via… Facebook. Var annars?

Och yes, Facebook gillar inte att få en skuggregering.

Jag stannar här. Artikeln har en lång och intressant genomgång av initiativet. In och läs.

While Facebook works to create an oversight board, industry experts formed their own

A group of about 25 experts announced Friday that they have formed a group to analyze and critique Facebook’s content moderation decisions.

WeChat

USA:s justitiedepartement överklagar beslutet att blocka WeChat-förbudet – och Tencent erbjuder sig att skapa en USA-version av appen

Ikväll måste Trump-administrationen inkomma med fler argument (och svar på Bytedance-frågor) kring varför ett TikTok-förbud ska godkännas av domstol. Alternativet är att förbudet skjuts upp, kanske på obestämd tid. Under tiden passar USA:s justitiedepartement på att överklaga domstolsbeslutet från förra helgen som blockade förbudet mot WeChat. Inte oväntat. Däremot finns det något väldigt oväntat i underlaget vad det verkar.

Tydligen ska WeChats ägare Tencent ha kommit med ett ”kompromissförslag” för att undvika ett förbud. Ett förbud som innebär att Tencent skapar en amerikansk version av WeChat, sjösätter ”specifika säkerhetsåtgärder för att skydda den nya källoden” (mot kinesiska bakdörrar, antar jag), ingå samarbetsavtal med en amerikansk leverantör och hantera appen via en nytt nytt amerikanskt (dotter)bolag.

Ni vet. Alltså ganska exakt förslaget som nu ligger mellan Bytedance, Oracle och Walmart gällande TikTok. Och det verkar som att Tencent-förslaget har stött på samma motstånd från USA-administrationen som TikTok-avtalet: Tencent behåller ägarskapet över WeChat.

Bytedance, eller rättare sagt grundaren och VD:n Zhang Yiming, har från start varit lite av en friflygarrebell som inte haft lika tajta band till regimen. Så är inte fallet med Tencent. Att Tencent nu lägger fram exakt samma lösning som i TikTok-avtalet känns som att det bara kan betyda två saker.

Antingen (kanske mest troligt) att man utgår från att det inte kommer att flyga och har lagt fram förslaget bara för att kunna säga ”titta, vi har ju försökt” till domstolar. Eller så kan det vara så att Kina är mer öppna för den här typen av lösning än den officiella ståndpunkten. Så länge som den kinesiska ägaren inte helt måste släppa taget om sina tjänster.

Justice Department asks judge to allow U.S. to bar WeChat from U.S. app stores

The U.S. Justice Department asked a federal judge in San Francisco on Friday to allow the government to bar Apple Inc <AAPL.O> and Alphabet Inc’s Google <GOOGL.O> from offering WeChat for download in U.S. app stores pending an appeal.

LinkedIn

LinkedIn får ansiktslyft, integration med Zoom och Teams och LinkedIn Stories släpps skarpt

Så. Då är det dags att börja uppa stories-gejmet. LinkedIn Stories har nu officiellt lanserats. Funktionen släpptes i USA och Kanada idag och kommer att rullas ut till resten av världen ”kommande veckor”.

Och, ja. Det ser ganska exakt ut som stories på andra ställen. Fast det är LinkedIn vi pratar om. Så ser ut som stories såg ut när stories först dök upp för några år sen. Ja, och dessutom, vad det verkar, komplett med rätt sprutful Microsoft 95-clipart. Retro!

Och glöm för ALLT i världen inte den viktigaste regeln: LINKEDIN ÄR INTE FACEBOOK! Så, ni vet, för guds skull inget som kan vara roligt eller personligt. Vi är professionella här.

(Ja, dessutom ska sajten och appen få sin första uppdatering på fyra år. Så den kommer folk kunna hata. Den ska tydligen ha haft ”varm” som ledord. Känns oroväckande oprofessionellt. Dessutom förbättrad sökfunktion och lite nya meddelandefunktioner – som videochatt via Zoom och Teams.)

Even LinkedIn has Stories now

LinkedIn is the latest platform to embrace the disappearing Stories format.

LinkedIn straffar inte längre utgående länkar?

Åhejåhå vad vi hoppas att det här stämmer. LinkedIn kanske inte längre straffar utgående länkar. Ja, eller ”länkar i inlägg” som det står, men vi kan väl anta att de handlar om länkar som lämnar plattformen. Oavsett kanske vi kan hoppas att folk kan sluta med ett av de mest icke-följarvänliga fenomenen ever på LinkedIn: att lägga länken i första kommentaren istället för i själva inlägget.

Överlag känns hela upplägget med att straffa saker som länkar bort från en plattform som så sjukt mycket 2010-tal. Inte minst eftersom de flesta plattormar öppnar externa länkar i ett separat fönster i webbläsaren och i den inbyggda webbläsaren i appar. Oavsett så kommer de flesta tillbaka till avsändarplattformen igen. Visst. De stora plattformarna vill ju också att vi ska använda deras egna funktioner, men som tur är börjar även det så sakteliga svänga.

Jo Saunders on LinkedIn: #contentmarketing #linkedin #marketing #linkedintips #connectfluence | 11 comments

STOP THIS HACK // no need to use the ’LinkedIn in first comments’ hack. Links in posts are no longer penalised.. just check your feed to see this. Focus on… | 11 comments on LinkedIn

Pinterest

iOS 14 får Pinterest att slå nytt nedladdningsrekord

Ha. Underbart. Pinterest har slagit nytt dagligt nedladdningsrekord för appen. Vilken kändis eller SoMe-trend fick användarna att kasta sig över Pinterest, undrar ni? iOS 14. Senaste versionen av Apples operativsystem.

En av de största nyheterna i iOS 14 är möjligheten att anpassa sin hemskärm med hjälp av widgets på ett sätt som aldrig har gått tidigare. Så var kommer Pinterest in i bilden? En massa iOS-användare som ville ha inspiration på hur man kan iOS 14-pimpa sin hemskärm.

Pinterest breaks daily download record due to user interest in iOS 14 design ideas | TechCrunch

The excitement around the ability to customize your iPhone home screen following the release of iOS 14 has been paying off for Pinterest. According to new

Pinterest släpper Story pins som beta

Vad måste alla sociala plattformar med självaktning ha 2020? Precis. Stories. Nu är det dags för Pinterest att börja betatesta sin variant: Story pins.

I stort verkar Story pins påminna om stories som Snapchat uppfann dem. Ett behållarformat som gör det möjligt för dra ihop olika slags medier i ett snyggt paket. Men enligt Pinterest är det egna formatet något helt annat än konkurrenternas. Enligt Pinterest så är andras tjänster ”designade för att visa dig vad människor gör” medan Story pins visar ”hur människor testar nya idéer och nya produkter”. Ooookej. Milsvid skillnad.

Men visst. Pinterests grund är ju en annan än exempelvis Facebooks, där Pinterest alltid har handlat om att samla och visa upp saker. Så att Pinterests stories mer handlar om det är inte så konstigt. Inte minst som att Pinterest senaste åren gått rätt mycket all in som shoppingplattform. Även Story pins lär kopplas mer till direkt till transaktioner längre fram.

Pinterest officially launches new Story Pins format in beta

Pinterest is announcing its spin on the increasingly popular stories format – Story Pins, which combine multiple pages of images, videos, voiceover and

Twitter

Twitter kommer att rulla ut retweetfriktion till alla användare

Twittrare, gör er redo för mer friktion. I juni testade Twitter en funktion som visar en overlay med en uppmaning att faktiskt läsa artikeln om man försöker dela den utan att skriva något själv. Enligt Twitter ledde det till att artklar öppnades 40 % fler gånger bland dem som såg uppmaningen och överlag ökade andelen öppnade artiklar med 33 % (jag antar att det handlar om människor som fick se rutan en gång och sedan öppnade artiklar även efteråt, utan rutan). ”Några” retweetade inte alls. ”Några” är åtminstone fler än ”ingen”.

Twitter var oavsett nöjda med testet och arbetar nu på en lösning som bara visas en gång för användare (även om vissa skulle behöva hela tiden – lite machine learning som kan identifiera twitterassholes?) Dessutom kommer funktionen rullas ut till alla användare ”soon”. Jag kan inte låta bli att tänka att det innebär ”före 3 november”.

Känns som att internet överlag skulle må bra av lite mer friktion.

Twitter is bringing its ’read before you retweet’ prompt to all users

Twitter says it’s working on bringing a prompt that warns people not to retweet articles they haven’t read to all users ”soon.” They company introduced the prompt to try and stop the spread of misinformation.

Twitter testar röstmeddelanden

Vad kommer efter ljudtweets? Röstmeddelanden, förstås. Nu testar Twitter precis det i sin direktimeddelandefunktion.

Jag trodde vi hade kommit överens om att sluta med röstbrevlådor?

Twitter follows up voice tweets by testing voice DMs

Prepare for your DMs to get noisier.

 

Sök/SEO

Google Maps gör det möjligt att se covid-19-spridning

Ny, väldigt mycket 2020-funktion i Google Maps: se covid-19-smitta. Kort sagt ett lager ovanpå de vanliga kartorna med färgade markeringar över smittoläget i olika delar samt om trenden där pekar uppåt eller nedåt. En hyfsat (?) tidsbegränsad funktion, alltså, men som ju egentligen skulle kunna vara relevant även i vanliga smittotider, som under säsongsflunsan. Bara lite obligatorisk spårning på alla människor så är vi hemma.

Det intressanta är att funktionen ska rullas ut globalt under veckan. Alltså då rimligen även i Sverige. Blir i så fall intressant att se hur det kan ta sig ut här – och hur granulär informationen blir.

Navigate safely with new COVID data in Google Maps

Introducing the COVID layer, a new tool that shows critical information about COVIDu002D19 cases in an area, right from Google Maps.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *