Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR, Bekvämlighetsekonomin
- Del 3: Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Apples kvartalsrapport Q3 2020: iPhone fortsätter backa, bra tillväxt för övriga segment
Så dags för världens största börsbolag att rapportera hur det tredje kvartalet och därmed hela Apples senaste år gick (Apple kör med brutet räkenskapsår, så Q4 är Q1 för dem). Och efter brakkrossen Q2 blev det den här gången… inte lika mycket fest. Lite över förväntan men i stort som väntat – och i stort som väntat räcker förstås inte långt i aktievärlden. Aktien ned nästan 5 % i efterhandeln och en stor anledning lär vara att Apple inte ville lämna någon prognos för sista kvartalet. Marknaden gillar inte osäkerhet. Eller om man vill vara elak: att behöva tänka själv.
Omsättningen landade på 64,7 miljarder dollar, 1 % bättre än för ett år sedan (men i stort oförändrat). Fördelat per rapporteringsområde blev det:
- iPhone: 26,44 miljarder (-20,7 %)
- Mac: 9 miljarder (+28 %)
- iPad: 6,8 miljarder (+46 %)
- Services (Apples olika tjänster som iCloud och Apple Music): 14,55 miljarder (+16,3 %)
- Wearables, Home and Accessories (saker som Apple Watch och Airpods): 7,88 miljarder (+20,9 %)
iPhonen fortsätter sin kräftgång (blir intressant att se hur nästa kvartal blir, när alltså iPhone 12-siffrorna droppar in). Men iPaden gör en oväntat stor uppryckning. Omvänt är Services och WHA lite sämre än jag trodde. Rejält omkörda till och med av Mac-försäljningen.
Men med det sagt är Services nästan lika stort som Macen och iPaden tillsammans. Och Services plus WHA närmar sig iPhonen med stormsteg. Nästa år så här dags så kan de vara större. Kanske tidigare än så. Services ökar sin andel av den totala omsättningen från 19,5 % till 22,5 %. Väldigt viktigt för Apple.
Omsättningen för Services och, lite mer oväntat, Macen nådde nytt all-time high-omsättning för ett Q3-kvartal.
Tittar vi på försäljningen geografiskt så får vi följande världskarta:
- Amerika: 30,7 miljarder (+4,7 %)
- Europa: 16,9 miljarder (+13,1 %)
- Kina: 7,9 miljarder (-28,6 %)
- Japan: 5 miljarder (+0,8)
- Övriga: 4,1 miljarder (+13 %)
Det märks att Kina i betydligt större utsträckning har iPhonen som relation med Apple. Framförallt använder man andra tjänster. Och eftersom det var dåligt med iPhone-nyheter så, tja. Men ett tungt tapp för Apple, oavsett. Att se hur nästa kvartal går.
Tim Cook konstaterar att Apple har ”A few more exciting things in store this year”. Nya bärbara Macar, åtminstone nån med nya Silicon-plattformen kan man tänka. Airtags? Något mer?
Oooooch… det var det. I princip inget konkret i det efterföljande konferenssamtalet. Väldigt förvånande. Lär ha bidragit till att aktien har fortsatt ned.
Och likt marknadens reaktion på Twitters rapport så måste jag säga att det här en väldigt negativ överreaktion. Bortsett från iPhonen och Kina så tuffar det på riktigt bra. Men som sagt: i linje med förväntningarna är inte i linje med förväntningarna.
No Title
No Description
Facebooks kvartalsrapport Q3 2020: antalet användare minskar i USA och Kanada
Så sist ut denna hysteriska kvartalsrapportdag: Facebook. Där vi kan börja med att konstatera att antalet användare minskar i USA och i Kanada.
Totalt har Facebook nu 2,74 miljarder användare och 1,82 miljarder dagliga användare. Hela Facebooks appfamilj har nu 3,21 miljarder månadsanvändare och 2,54 miljarder dagliga användare. Omsättningen landade senaste kvartalet på 21,47 miljarder dollar. 22 % bättre än Q2 (what annonsbojkott?)
Uppdelat på Facebooks två rapporteringssegment så blev omsättningen:
- Annonsering: 21,22 miljarder dollar (+ 22 % alltså)
- Allt annat: 149 miljoner (-7 %)
Det sistnämnda var faktiskt förvånande. Inte så att det är jättemycket att hänga i intäktsgranen, men det har ändå tickat på uppåt så sakteliga. Eftersom Portal lär vara den största delen här så kan det vara den försäljningen som hackar. Det innebär dessutom att Facebooks annonsintäkter går från 98,48 % av de totala intäkterna till 98,84 % (lite snyggt där). Så, ni vet, typ… allt.
Facebook har nu 2,7 miljarder månadsanvändare
Som sagt, Facebook har nu 2,7 miljarder månadsanvändare. Och för första gången minskar antalet användare i USA och Kanada. Det är alltså Facebook och Messenger vi pratar om. Och om jag ska våga mig en inte alls vågad gissning så är det Facebook som står för tappet.
Däremot är det faktiskt en rätt total utplaning över hela banan. Den enda region som orkar över 2 % tillväxt jämfört med förra kvartalet är Asia-Pacific. Största raset procentuellt tillväxtmässigt står ”övriga världen” för. Europa upp 0,7 %. Men, tja, 2,7 miljarder användare…
1,8 miljarder använder Facebook varje dag
Tittar vi sedan på de dagliga användarna av Facebook och Messenger så är det både bättre och sämre. Bättre, eftersom ökningen för Asia-Pacific är 4 %. Sämre eftersom det är ungefär som på månadssidan för övriga regioner. Även här minskar USA och Kanada efter en uppgång på 1,5 % förra kvartalet. Europa helt oförändrat för tredje kvartalet i rad.
Men även här: 1,8 miljarder användare… Vad vi pratar om här är alltså fortfarande nya dagliga användare. Jag misstänker att trenden även för Facebook och Messenger är som för andra sociala platttformar: även om tillväxten har planat ut så använder de befintliga användarna tjänsten mer.
Dessutom är det skönt att se att vi håller oss på 66 % vad gäller hur stor andel av månadsanvändarna som också använder apparna varje dag. Jag blev lite stressad Q1 i år. Jag tycker inte om förändring.
Facebooks appar har totalt 3,2 miljarder månadsanvändare
Går vi sedan över till MAP, eller Family monthly active people (alltså antalet användare som använder Facebook, Messenger, Instagram och/eller WhatsApp minst en gång i månaden) så fortsätter det ticka på uppåt på totalen. MAP är mer ett vanity-mått än MAU och DAU eftersom den är så aggregerad. Både vad gäller användare och användartillväxt i olika regioner och för respektive app (främst Instagram och WhatsApp). Medvetet från Facebook, förstås. Man började redovisa MAP (och dagmotsvarigheten DAP) eftersom man såg att Facebook började plana ut och var då smarta nog att inte särredovisa sina tjänster för att grumla till tillväxtvattnet.
Även här avtar dock tillväxten, till 2,2 % från 5 % för Q2 (men Q2 var ju lite… eljest). Är alltså inte orimligt att även Instagram och WhatsApp börjar slå i taket. För, ni vet, 3,2 miljarder människor. I senaste We Are Social-rapporten över det digitala läget i världen så konstaterades att det var första gången som hälften av alla människor på planeten använder sociala medier. 4,14 miljarder enligt deras uppskattningar. Det skulle innebär att sisådär 77,5 % av alla som använder sociala medier använder minst en av Facebooks appar minst en gång i månaden.
Det är ju… rätt många.
2,5 miljarder människor använder någon av Facebooks appar varje dag
Även för DAP, alltså siffran över hur många som använder minst en av Facebooks huvudappar minst en gång om dagen, ser mönstret likadant ut. Tillväxten sjunker från 4,7 % Q2 till 2,8 % Q3. Men det som är intressant här är att även om tillväxttakten jämfört med MAP är lägre Q2 så är den högre Q3. Det är fler nya som använder någon av apparna minst en gång om dagen än det var Q2. För MAP var det omvänt.
Viktigt för Facebook. Och vi kan anta att det fortfarande är Instagram och WhatsApp som (förstås) står för mest här.
Det märks givetvis också i andelen DAP av MAP. 79 % jämfört med 66 % för Facebook/Messenger. Det är alltså rejält många fler av dem som använder någon av Facebooks fyra appar minst en gång i månaden som också är dagliga användare jämfört med Facebook/Messenger. Och det är givetvis just Instagram och WhatsApp som är skillnaden.
Bästa kvartalet någonsin för Facebook trots annonsbojkotten
Sen har vi då som sagt var omsättningen. Efter den katastrofala annonsbojkotten mot Facebook som drog igång precis när Q3 började. Så hur illa blev det?
Det blev… inte alls särskilt katastrofalt. Ungefär som väntat alltså. Däremot var ökningen betydligt större än vad jag hade trott. Q1 ökade Facebooks omsättning med 15 % på årsbasis, Q2 rasade annonsmarknaden och Facebooks intäkter så ökningen blev ”bara” 11 %. Och Q3? Upp 22 % jämfört med för ett år sedan. Dubbelt så hög tillväxttakt som Q2.
Men inte bara det: kvartalet med annonsbojkott slutade med att Facebook gjorde sitt omsättningsmässigt bästa kvartal. Någonsin. Bättre än Q4 2019, a.k.a. jul- och nyårskvartalet.
Det är faktiskt imponerande starkt.
Googles kvartalsrapport Q3 2020: krossar förväntningarna
Dags för kvällens stora kvartalsrapportbonanza. Flera tunga techbolag rapporterar. Först ut Google (ja, eller Alphabet om vi ska vara petnoga). Q2 svajade lite för sökjätten, så hur gick Q3? Ett ord: förväntningskross.
Omsättningen ökade med 14 %, till 46,17 miljarder dollar. Vinsten landade på nätta 11,25 miljarder dollar. Omsättningen ökade långsammare än motsvarande period i fjol, men däremot så ökade vinsten snäppet mer.
Fördelad per verksamhetsområde så blev omsättningen:
- Annonseringen: 37 miljarder (+9,8 %)
- Molntjänsterna: 3,4 miljarder (+44,8 %)
- Övrigt (saker som prenumerationer och hårdvara): 5,5 miljarder (+35,3 %)
- Other bets (som satsningar på drönare och självkörande bilar): 178 miljoner (+14,8 %)
Annonseringen är alltså den här gången rätt akterseglad.
Bryter vi sedan ned annonseringen på de respektive underområdena så blir facit:
- Googles sök: 26,3 miljarder (+6,5 %)
- Youtube: 5 miljarder (+32,4 %)
- Annonseringsnätverket: 5,7 miljarder (+8,9 %)
Det fortsätter alltså vara tydligt varför Google började bryta ut Youtubes siffror separat i början av året. Fortfarande betydligt mindre än sökordsannonseringen, men det som växer överlägset snabbast. Ett sätt för Google att wag the dog bort från det faktum att sökordannonseringen planar ut allt mer. Den här gången växer dessutom även annonseringsnätverket snabbare. Nästa kvartal lär Youtube dessutom gå om just annonseringsnätverket som näst största segment. Ökar det här kvartalet från 11 % till 13,5 % av de totala annonsintäkterna.
Dessutom också viktigt för Google att annat än annonseringen fortsätter växa. Som för de flesta bolag som har den typen av tjänster så ökar molntjänstverksamheten rätt kraftigt, men kanske ännu viktigare att Övrigt-segmentet går så bra. (Vi kan väl dock gissa att Pixel inte är den stora kioskvältaren här.) I det här segmentet finns ju dessutom de Youtube-intäkter som inte är annonsering.
Så kommer vi som vanligt till enskilt jobbigaste kostnaden för Google: trafikanskaffningskostnaderna (TAC). Alltså det som Google betalar andra för att skicka trafik till Googles tjänster. De pengar som Google betalar för sina annonsintäkter, om man så vill (som att betala Apple hysteriskt mycket för att fortsätta vara förvald sökmotor i iOS). Fortsätter öka från 7,5 till 8,1 miljarder.
Men procentuellt av annonsintäkterna så minskar TAC. Visserligen knappt ens mätbart, men ändock viktigt. Fortsätter ligga på 22 % va de totala annonsintäkterna, men har legat på 23 %.
Och just det sistnämnda kommer bli en av sakerna som kommer tas upp i rättegången mellan USA och Google gällande Googles dominans (och enligt USA: missbruk av dominerande ställning) inom sök, sökannonsering och Android.
Amazons kvartalsrapport Q3 2020: vinsten nästan fördubblades
Nästa techbolag ut denna rapporteringsfestkväll: Amazon. Likt Google så kör Amazon över förväntningarna, både vad gäller omsättning och vinst (och Q3 hade svenska sajten inte ens släppts – förstå Q4!)
Omsättningen landade på 96,15 miljarder (vilket är nära nog dubbla Googles omsättning), upp 37 %. Vinsten nästan fördubblades: från 3,2 miljarder dollar miljarder till 6,2 miljarder.
Nedbrutet per rapporteringsområde fördelade sig omsättningen så här:
- Nordamerika (allt utom molnverksamheten AWS): 59,37 miljarder (+39 %)
- Internationellt (allt utom AWS): 25,17 miljarder (+37 %)
- AWS: 11,6 miljarder (+29 %)
Med andra ord var AWS det om växte minst under kvartalet. Hör inte till vanligheterna. Nu är det ju inte bara själva e-handeln som ingår här, men lär ju som vanligt vara lejonparten. Däremot hamnade AWS över 10 miljarder-strecket.
Tittar vi sedan på hur vinsten fördelade sig så landar vi på:
- Nordamerika: 2,25 miljarder
- Internationellt: 407 miljoner
- AWS: 3,53 miljarder
Här är saker som de brukar vara: AWS är stora kassakon i sällskapet. Även detta kvartal visade alltså den internationella verksamheten gröna siffror (tror förra kvartalet var första gången det hände).
No Title
No Description
Twitters kvartalsrapport Q3 2020: sämre användartillväxt än väntat
Så Twitters kvartalsrapport Q3. Twitters kvartalsrapporter brukar vara som Snaps. Bipolära. Antingen massor upp eller massor ned. Lite varannan gång. Snap rusade 30 % efter sin rapport förra veckan. Twitter backar just nu nästa 15 % efter sin (då har å andra sidan Twitter gått upp rätt mycket efter Snaps rapport – marknaden väntade sig samma tillväxtmirakel även för Twitter. Tji fick de).
Vi börjar med lite mer positiva tongångar. Både omsättningen och vinsten var över förväntan. Omsättningen ökade med 14 % jämfört med Q3 2019 till 936 miljoner.
Sen kommer vi alltså till användarna. De dagliga användarna, eftersom Twitter inte längre redovisar månadssiffror. Ja, eller till och med mDAU som Twitter valt att räkna: monetizable daily active users. De användare som Twitter anser sig kunna tjäna pengar på.
För Twitter slutade det tredje kvartalet med 187 miljoner mDAU. Rätt mycket under marknadens förväntningar på 195 miljoner. Samtidigt är det en tillväxt på 29 % jämfört med för ett år sedan. Den rätt överlägset näst bästa tillväxtsiffran sedan åtminstone Q4 2018. Men Q2-siffran lär ha trissat upp förväntningarna. Ja, och Snapchats siffror. Dessutom bara 1 miljon fler än Q2. Gissar att även det lär ha bidragit till det sura marknadshumöret.
Sååå…. med andra ord. Egentligen en rätt stabil rapport. Jag trodde att marknaden hade kommit förbi sin besatthet med användartillväxt för sociala medier. Tydligen inte.