Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier
- Del 2: Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens. Bekvämlighetsekonomin
Mobilt
Xiaomi svartlistas av USA
Trots att den bara har dagar kvar så ligger Trump-administrationen inte på latsidan (ja, ni vet, de i administrationen som fortfarande sköter sitt jobb). Igår la USA till ytterligare nio kinesiska techbolag i sin svarta lista. Bolag som amerikanska medborgare och framförallt företag inte får göra affärer med. Och bland de nio finns den här gången ett rätt välkänt namn även utanför Kina: mobiltillverkaren Xiaomi.
Sedan kollegan och konkurrenten Huawei åkte på samma straff så har det gått lite sådär för dem. Visst, försäljningen framförallt hemma i Kina var länge rätt opåverkad. Fanns tvärtom tecken på att nationalpatriotism bidrog till att boosta försäljningen. Men senaste året innebar det att Huawei fick allt svårare att få tag i de komponenter som behövs, inte minst chip. Under hösten så ska även icke-kinesiska företag som Samsung ha slutat sälja till Huawei, av rädsla att själva drabbas av USA:s ilska. Det i sin tur ser ut att leda till att Huawei inte längre kan tillverka sina flaggskeppsmobiler.
Det blir heller inte bättre av av Kinas största chiptillverkare SMIC också hamnade i listan i december. USA:s drag har fått kommunistpartiet att lite halvpanikartat peka med hela handen om att Kina ska bli självförsörjande på vitala techkompontenter som chip. Men det byggs inte upp på en vecka.
Och kanske ännu värre på kortare sikt för Xiaomi är att det här lär betyda att även Google alltså kommer tvingas att säga upp bekantskapen. Att Google alltså säger upp Xiaomis licens för Google-Android och inte längre tillåter Xiaomi att förinstallera Googles appar i sina mobiler. Inte heller Google Play, vilket gör att Googles appar inte heller går att installera i efterhand. Något som krasst talat gör Xiaomis mobiler rätt osäljbara i större delar av världen.
(Edit: Nu när jag kollar närmare så är det inte riktigt samma sak som Huawei-förbudet. Xiaomi-svartlistningen går via Pentagon och försvarsdepartementet och gör det förbjudet för amerikaner att investera i Xiaomi, som att äga aktier. Huawei-förbudet går via handelsdepartementet och det är alltså det som gör det förbjudet för amerikanska företag att göra affärer med Huawei. Xiaomi ser alltså inte ut att riskera att bli av med Google-licensen eller chiptillgången. Än… )
Xiaomi and other Chinese companies slapped with US restrictions as Trump’s term winds down | CNN Business
The Trump administration is inflicting even more damage on Chinese businesses – including smartphone maker Xiaomi – with just days to go before President-elect Joe Biden takes office.
Samsung slutar skicka med laddare till sina mobiler
Ni vet hur andra mobiltillverkare var snabba med att håna Apple för att de tog bort hörlursuttaget – och senare själva gjorde samma sak? När Apple meddelade att de inte längre kommer skicka med laddare till sina iPhones så var det dags igen. Reklamfilmer som hånade Apples beslut. Historien upprepade sig även i det här fallet. För någon månad sedan meddelade Xiaomi att deras senaste mobil inte får nån laddare på köpet. Och nu är det dags för Samsung att göra samma sak.
I Samsungs fall handlar det om en ”utfasning”, så de kommer inte helt plocka bort laddhuvudet ur alla mobilkartonger i morgon. Then again, de kan ju besluta sig om en väldigt kort utfasning. Eller som artikeln spekulerar i: att billigare mobiler som mycket vänder sig till förstagångssmartmobilköpare kan få med laddare.
Man måste dessutom älska Samsungs förklaring. Motiveringen är förstås samma som Apple använde (när Apple sa att man skulle sluta skicka med laddare så gav man också övriga tillverkare telepromtertexten som skulle motivera beslutet): det är bättre för miljön. Samsung har nämligen ”upptäckt att fler och fler återanvänder sina mobiltillbehör” när de köper en ny modell. Hände nog förra veckan. ”Nämen, hörni, har ni sett?”
Samsung will gradually remove chargers and earbuds from future phones
Samsung has indicated that it wants to gradually stop including chargers with all of its future phones. Its language gives it some wiggle room with how exactly it’ll end up doing that.
Vi la 143 miljarder dollar i appar under 2020
Så har det blivit dags för App Annie att som vanligt sammanfatta appåret som gått. Jag har inte gått igenom rapporten än, men vi kan konstatera att världen totalt la 143 miljarder dollar på eller i appar. En uppgång med 20 % jämfört med 2019.
Ja, det lär förstås handla om rejält mycket mer eftersom App Annie likt Sensor Tower bara tittar på just Appstore och Google Play. Tredjepartsbutiker på Android-sidan ingår inte. Förmodligen påverkar det inte siffrorna särskilt mycket för de flesta länderna, men i Kina är Google Play förbjudet och det enda sättet att i princip installera Android-appar är via just appbutiker vid sidan om Google Play. Och med tanke på att Kina är ett av de länder som lägger mest pengar på det här området så lär det med andra ord handla om rejält mycket mer än App Annies globala uppskattning.
App Annies rapport visar också ett annat mönster vi känner igen från 2020: de som procentuellt sett ökade sin tid i appar mest var Generation X och Baby Boomers (yay mig!). En milt sagt intressant ihopklumpning, men det är ju lite så det ofta blir när man pratar målgrupper på den digitala arenan. Generation Y, Generation Z och så de andra.
Jag lär få anledning att återkomma när jag har gått igenom hela rapporten.
App News and Data
Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.
Apple uppges testa fingeravtrycksläsare inbyggd i iPhone-skärmen
ÄN-TLI-GEN! (Hoppas jag.) Ännu ett rykte om att Apple, som alla andra, konceptarbetar på en iPhone som går att vika upp för större skärm (vem blir först med en sådan som inte innebär att mobilen blir lika tjock som två mobiler lagda på varandra?) Men det är inte det som är det äntliga. Apple uppges även testa fingervtrycksläsare inbyggd i iPhone-skärmen.
Ända sedan iPhone X har åtminstone Apples flaggskeppsmodeller som bekant bara haft Face ID som sätt att låsa upp mobilen och identifiera sig. I stort en bättre och smidigare teknik än föregångaren Touch ID. Men jag saknar nästan varje dag Touch ID. Det handlar om alla de gånger när mobilen exempelvis ligger på bordet intill dig. För att låsa upp mobilen måste du antingen luta dig över mobilen eller lyfta upp den mot ditt ansikte. (Eller om man ska vara krass: när mobilen inte känner igen mitt ansikte på morgonen. TACK SÅ MYCKET!)
Ända sedan jag blev med min XS har jag önskat en mobil där båda teknikerna finns. Nu kanske det till sist kan bli verklighet.
Det skulle också kunna erbjuda stöd för ännu högre säkerhet för vissa funktioner. Att man exempelvis för att logga in i sin internetbank skulle kunna aktivera ”biometrisk tvåfaktorsautentisering”, om man så vill. Både ansikte och fingeravtryck.
Apple Testing In-Display Fingerprint Sensor for iPhone 13, Foldable iPhone Also in the Works
Apple has started ”early work” on an iPhone that has a foldable display, according to a new report from Bloomberg’s Mark Gurman. Though…
Ekonomi och finans
Betalplattformen Stripe stänger av Trump-kampanjen
Som sagt: det går snart fortare att räkna upp alla ställen som inte har sparkat ut Trump efter attacken mot kongressen. Och det handlar inte bara om sociala medier. Efter att e-handelsplattformen Shopify i förra veckan stängde ned Trumps två onlinebutiker (no more kepsar!) så är det nu dags för betalplattformen Stripe att göra samma sak enligt uppgifter från Wall Street Journal.
Vi kan väl anta att Stripe även var motorn i Trump-kampanjens Shopify-butiker, men nu handlar det alltså om att den officiella kampanjsajten inte längre kan använda Stripes lösning. Inte heller för donationer.
När jag kollar nu så finns möjligheten att skänka pengar fortfarande klar, så det är ju inte omöjligt att det inte var Stripe som hanterade just det. Eller så kanske de som försöker får ett felmeddelande.
En annan sajt som oavsett är väldigt intressant är att det även finns möjlighet att donera via Apple Pay. Det kommer bli väldigt intressant att se om Apple ändrar på den saken. AApple plockade så sent som igår bort Trumps nya SoMe-hem Parler från Appstore. När Stripe nu har tagit det här steget så lär nog Apple Pay hamna i fokus.
(Sen känns det som att just Trump/Pence-kampanjen har passerat bäst före-datum, men för framtida Trump-donationer?)
https://www.wsj.com/articles/stripe-stops-processing-payments-for-trump-campaign-website-11610319116
PayPal blir första icke-kinesiska företag att helt äga en betalplattform i Kina
Ett rätt stort steg fram för PayPal: första icke-kinesiska företag att helt äga en betalplattform i Kina. Efter att förra året köpt 70 % av kinesiska GoPay så avslutade PayPal 2020 med att köpa resterande 30, vilket gör att PayPal alltså nu kontrollerar 100 %.
Förutom att det är en fjäder i hatten för PayPal att kunna verka i Kina så kommer det vid en väldigt intressant brytpunkt för fintechföretag i landet. Som del att försöka bryta den alltmer tilltagande isoleringen på den globala scenen så håller Kina på att öppna den finansiella marknaden för utländska spelare. Men senaste månaderna har Kina också tagit i allt hårdare med regleringshandskarna mot de stora techplattformarna i landet. Fintechbolagen har i synnerhet känt av ett hårdare klimat från myndighetshåll, bland annat tuffare krav på kapitaltäckning.
Nu betyder förstås inte det här att Kina-PayPal är en given succé. Den kinesiska betalmarknaden, definitivt mobilbetalningarna, är nära nog helt uppdelad mellan WeChat Pay och Alibaba-kopplade Alipay. Men PayPal kan försöka göra som som Alipay och WeChat Pay utanför Kina, fast tvärtom: satsa på icke-kineser som kommer till Kina.
PayPal becomes first foreign firm in China with full ownership of payments business
PayPal Holding Inc has become the first foreign operator with 100% control of a payment platform in China, according to Chinese government data, as the U.S. fintech giant eyes a bigger foothold in a booming market for online payments.
Dropbox sparkar 11 % av sin personal, COO:n slutar
Hur går det för Dropbox egentligen? Bra fråga. 2020 och coronakrisen var ett toppenår för Dropbox, liksom alla företag som erbjöd tjänster och produkter som stötte vårt hemmasittande. För fritid, men också för jobb. Som det Dropbox erbjuder. Men till skillnad från de flesta börsnoterade coronabörsbolag så har Dropboxs aktiekurs inte hängt med. Inte ens efter att de gått ut med sin delvisa verksamhetsomsvängning där de ska satsa på att bli samarbetsverktyg fullt ut och inte bara fillagring med lite produktivitetsverktyg på sidan.
Den här bilden förstärktes när Dropbox igår gick ut med att de ska slasha 11 % av sin personalstyrka. Sånt brukar aktiemarknaden gilla. Men Dropbox-aktien tankade rätt rejält igår. Kanske drivet av gårdagens andra Dropbox-nyhet: att företagets operativa chef slutar i februari. Sånt brukar aktiemarknaden gilla när det handlar om företag som inte går som bra som önskat. Men inte ens det hjälpte alltså.
När Salesforce för några veckor sedan köpte en av Dropboxs numer delvisa konkurrenter Slack så blev jag än mer övertygad om att Dropbox är nära att råka ut för samma sak rätt snart. Den övertygelsen blir än starkare nu.
No Title
No Description
Truecaller siktar mot börsen 2021
Ännu ett svenskt techbolag på väg mot börsen – och ännu ett techbolag som tidigarelägger sina börsplaner tack vare coronakrisen. Truecaller har tidigare sagt att 2022 är året när de planerar att kliva in på börsen, men nu är det 2021 som är målet. Dessutom är Truecaller då något lite halvovanligt: ett techbolag som inte går med förlust när de börsnoteras (Truecaller ska ha blivit lönsamma för helåret 2020).
Och det är som sagt mycket tack vare 2020. Användartillväxten blev 25 %, vilket är en ökning jämfört med året före. 267 miljoner aktiva användare är just nu siffran som gäller.
Som jämförelse hade Spotify totalt 320 miljoner användare Q3, en siffra som lär öka med ett par tiotal miljoner för Q4. En bit efter alltså, men sett till uppmärksamhet här hos oss så ligger Truecaller betydligt länge bakom Spotify. Och den främsta anledningen lär vara Truecallers verksamhet. Och då inte att de är en telefonbok som blev fintechbolag och vardagssyssloapp utan för att de främst är verksamma i Indien. Ett land som är väldigt mycket i medieskuggan av Kina här hos oss. Och Truecaller är dessutom rätt små i Europa och USA.
Men Indien lär bli 2020-talets hetaste tillväxtmarknad. Så på så sätt är Truecaller helt rätt ute. Kanske största utmaningen? Att Indien lär bli 2020-talets hetaste tillväxtmarknad. Vilket också innebär kraftigt ökande konkurrens för Truecaller. Inte minst från Facebook och WhatsApp.
Svenska succéappen tidigarelägger börsplaner – har 267 miljoner användare
Kommunikations- och finansappen Truecaller har huvudkontor i Stockholm, men merparten av sina 267 miljoner användare i Indien. Bolaget värvar nu kursraketen Sinchs tidigare finanschef Odd Bolin och tidigarelägger en planerad börsnotering till 2021. Enligt Di:s uppgifter kan värderingen då uppgå till 10 miljarder kronor.
Dejtingappen Bumble har ansökt om börsnotering
Så har ännu ett techbolag ansökt om börsnotering: dejtingappen Bumble har lämnat in sin börsansökan till Nasdaq. När jag tidigare skrev om att det här nog/förmodligen var på gång hette det att Bumble siktade på att första börsdag blir Alla hjärtans dag (förstås), så vi kan nog gissa att det är det som fortfarande är målet.
I och med att Bumble gjorde en öppen ansökan så fick vi redan nu inblick i siffrorna. Som att Bumble hade 42 miljoner aktiva månadsanvändare efter Q3 förra året, med 2,4 miljoner betalande användare.
Vi får också veta att Bumble, lite som är kutym för techbolag som kliver in på börsen, går med förlust. De första nio månaderna förra året innebar en omsättning på 416,6 miljoner och en förlust på 116,7 miljoner. Det som däremot är lite mer anmärkningsvärt i sammanhanget är att medan omsättningen var högre än motsvarande period 2019 så gick Bumble med vinst då. 2020 har alltså inneburit att Bumble har vänt till förlust.
Bumble är alltså inte ett av företagen som gynnades av 2020. Och visst, det var ju inte ett år med optimala förutsättningar för dejtande, trots att Bumble försökte lägga till funktioner för distansdejtande. Det som däremot blir intressant att se är hur Bumble står sig när dejtingkonkurrensen hårdnar allt mer.
Bumble files to go public | TechCrunch
The dating and networking service Bumble has filed to go public. The company, launched by a former co-founder of the IAC-owned Tinder, plans to list on
Dr Martens börsnoteras
Så. Jävla. Punk.
Punkiga skor ska noteras på Londonbörsen
Den brittiska skotillverkaren Dr Martens är på väg mot en börsnotering i London. Debuten kommer att bli den första stora börsnoteringen på handelsplatsen i år, skriver Financial Times.
Apple Pay kan ha 500 miljoner användare
Hur många människor på planeten använder Apple Pay? Bra fråga. Apple har sin vana trogen inte släppt särskilt mycket detaljerad information om hur det går för Apples betalplattform, så det blir till att gissa lite. Här är en sådan: att Apple Pay kan ha över en halv miljard användare.
Hur rimligt är det? Också en bra fråga. Apple har gått ut med att det finns över 1,5 miljarder aktiva Apple-prylar, men det var något år sedan. I oktober förra året kom uppskattning om att det nu finns över 1 miljard aktiva iPhones i världen. Det skulle betyda en penetration på sisådär 50 % där. Men inom de 1,5 miljarderna ryms förstås också andra typer av Apple-enheter som också har stöd för Apple Pay (även om det finns stort överlapp).
Är alltså inte en orimlig siffra, men är i så fall rätt hög. Vore, också som vanligt, kul om Apple hade delat med sig av något mer konkret kring antalet Apple Pay-användare, bortom att jämföra tjänsten med ett Fortune-företag.
För skojs skull också lite jämförelser med några av de andra betaltjänsterna och vad de har eller bedöms ha för användartal (åtminstone enligt de senaste siffror jag hittat):
- Alipay: 1,2 miljarder
- WeChat Pay: 800 miljoner
- PayPal: 360 miljoner
- Google Pay: 150 miljoner
http://bit.ly/2New5GI
Kinesisk media åläggs att censurera sin Alibaba-bevakning
Häromveckan florerade ryktet att något har hänt med Alibabas grundare Jack Ma, som inte synts till offentligt sedan oktober när han höll ett uppmärksammat tal som sågade Kinas gammelmodiga fintechreglering. Konsensus blev dock att Ma nog bara håller låg profil efter att det talet verkar ha fått partiet att ta honom i öratt och påminna honom om vem som fortfarande är boss.
Där hade saker och ting kunnat sluta. Om det inte vore för att kinesiska medier har fått ett strikt direktiv.
Just nu genomför kinesiska myndigheter en konkurrensutredning mot Alibaba, vilket i sig visserligen kanske är lite oväntat i just Kina och mot just Alibaba, men även Kina har börjat skärpa regleringstongångarna mot de stora techbolagen. Och de medier som bevakar utredningen ”strikt” måste hålla sig till ”det officiella narrativet” och inte ”göra ändringar eller ägna sig åt fördjupad analys utan tillstånd”. Som artikeln konstaterar kan det förstås handla om att själva utredningen kan vara känslig. Eller rättare sagt: det kan finnas kopplingar till partiet som kan vara känsliga, inte minst kopplat till partiets hårda punktmarkering mot korruption.
Men, well, något är ju bevisligen lite off.
Chinese media told to censor coverage of Alibaba after founder goes missing – Latest Retail Technology News From Across The Globe – Charged
Chinese media outlets have been told to censor their coverage of the government’s probe into Alibaba in a ”severe and unusual move”.
Övrigt
Wikipedia fyller 20 år
En stor dag. Wikipedia får handla på Systembolaget. Idag är det 20 år sedan en av nätets förmodligen mest omistliga sajter slog upp portarna. Idag finns det officiella Wikipedia-sidor för över 300 språk och gud vet hur många artiklar.
Genom åren har Wikipedia förstås kritiserats. Inget riktigt uppslagsverk, eftersom det är vem som helst och inte disputerade experter som skriver artiklarna. Sen visade det sig att procenten felaktigheter inte skilde sig nämnvärt från etablerade encyklopedier.
Wikipedia har också varit faktacheckandets högborg lång innan det blev ett ord vid fikabordet. Men det har också varit stället där historien skrivits, reviderats, skrivits om och reviderats igen. Ett slagfält där etablerade fakta har suddats ut och ersatts av tokteorier och verklighetspolering för att bättre stämma överens med särintressen, men där den faktiska verkligheten alltid (?) har fått sista ordet tack vare en armé av ideella faktagranskare.
En sajt som demokratiserade kunskap eller snuttifierade den? Som alla stora tjänster går åsikterna isär.
Dessutom har Wikipedia hållit fast vid sitt oberoende. Litat på att vi som använder den har lust att hjälpa till även ekonomiskt.
Jag firade Wikipedias tjugoårsdag genom att donera. Det tycker jag du också ska göra.
MagSafe kan komma tillbaka till MacBook
Har du saknat Apples magnetströmkontakt MagSafe ända sedan Apple skrotade den 2016? Grattis! Nu kan den vara på väg tillbaka.
Det är bland ett antal rykten om nästa generation MacBook Pros som vi, förutom saker som ny design, fler portar och att Touchbar försvinner, också hittar en comeback för Apples smarta och för många datorlivräddade laddningsteknik MagSafe. Alltså den som gjorde att sladden rycktes ut om man snubblade över den istället för att dra med sig datorn i golvet.
MagSafe försvann när USB-C gjorde sitt Apple-inträde. Den nya generationen USB-koppling fick även ta över laddningsuppgiften vilket gjorde att MagSafe inte längre behövdes. Well, enligt Apple åtminstone. En och annan användare höll inte med.
I och med senaste generationens iPhones i höstas så återuppväckte Apple MagSafe som namn för iPhonens nya trådlösa laddningsteknik, men senare i år kanske originalversionen alltså kan dyka upp igen.
MagSafe is Coming Back to the Mac: A Look Back at Apple’s Original Magnetic Charging Technology
Surprise late night rumors last night provided us with our first in-depth look at what we can expect from the new MacBook Pro models that are coming…
Datorförsäljningen såg den största ökningen sedan 2010 förra året
Så här i backspegeln bjöd 2020 förstås på en hel hög överraskningar som ingen riktigt såg komma så här dags för ett år sedan. En av dem var att datorn gjorde en rejält storstilad comeback. Det här har visat sig egentligen under hela året, definitivt de tre sista kvartalen. Och försäljningen gick så pass bra att datorförsäljningen kan ha sett sin största årstillväxt sedan 2010. Ett decennium sedan, alltså. Och då var det hål i hyllorna delar av året innan produktionen hann ikapp den oväntade efterfrågansökningen.
The PC market just had its first big growth in 10 years
The PC market just had its biggest year in 10 years, thanks to big growth. The pandemic has driven most of the growth, with home working and remote learning driving PC sales.
Bill Gates är USA:s största privata ägare av jordbruksmark
Avdelningen: saker jag inte riktigt hade kunnat gissa. Vem är USA:s största privata ägare av jordbruksmark? Bill Gates.
America’s Biggest Owner Of Farmland Is Now Bill Gates
The Microsoft billionaire has been quietly building a 242,000-acre portfolio of agricultural land across 18 states.
Första videon på hur laddningen av Apples egen elbil kommer fungera
Jäklar i min låda. Det kommer allt mer konkreta bevis på Apples egen elbil. Senaste läckan visar hur laddningen kommer att fungera. Det har pratats om att Apples batteriteknik ska vara synnerligen innovativ och bevisligen så vänder även själva laddtekniken upp och ner på dagens etablerade lösningar.
[Video] Alvin Foo on LinkedIn: #applecar
applecar concept charging 😂