Kategorier
Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 5 2021 – del 4

Kvartalsrapporter från Amazon, Google, Spotify, Snap och Pinterest.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Ekonomi och finans

Amazons kvartalsrapport Q4 2020: första kvartalet med omsättning över 100 miljarder dollar

Ikväll var det dags för Amazon att stänga böckerna för sista kvartalet förra året. Och vi kan konstatera att 100 var siffran som gällde om man är ett A-bolag. I förra veckan slog Apple kvartalsrekord och idag var det dags för Amazon att göra samma sak. Och i båda fallen var det första kvartalet när såväl Apple som Amazon hade en omsättning över 100 miljarder dollar (Och då påminner vi oss som vanligt att det i runda slängar är en femtedel av Sveriges hela BNP för 2020.)

Men absolut största bomben: grundaren Jeff Bezos slutar som VD för Amazon i samband med årets tredje kvartal. 27 år på posten blev det innan Bezos nu alltså lämnar över VD-stolen till Andy Jassy. Som vanligt i de här lägena tar Bezos klivet upp och tar över som styrelseordförande. Och vilken del av e-handelsverksamheten basar Jassy över undrar du? AWS. Molntjänsterna a.k.a. stora vinstmaskinen. Och, kan man anta, en hint om vart Amazon ser sig vara på väg.

Omsättningen blev totalt 125 miljarder dollar (som därmed slår Apples 111 miljarder). att jämföra med 2019 års 87 miljarder. Även avslutningen på pandemiåret blev alltså synnerligen lyckat för Amazon.

Vinsten ökade också: från 3,3 miljarder till 7,2 miljarder dollar. Mer än en fördubbling. Även helårsvinsten nästan fördubblades.

Omsättningen för e-handeln ökade kraftigt

Nedbruten landade omsättningen på:

  • Nordamerika (allt utom AWS): 75,3 miljarder (+40,7 %)
  • Resten av världen (allt utom AWS): 37,5 miljarder (+57,4 %)
  • AWS: 12,74 miljarder (+28 %)

Tillväxttakten för AWS fortsätter sjunka med den rusade för det övriga – där e-handeln står för absolut största delen. Framförallt rejäl tillväxt för marknaderna utanför USA och Kanada. 

Tittar vi på vinsten så får vi som vanligt en lite annan bild:

  • Nordamerika: 2,95 miljarder
  • Resten av världen: 363 miljoner
  • AWS: 3,56 miljarder

Verksamheterna utanför USA och Nordamerika kan tyckas rätt små i sammanhanget, med en blygsam vinst på 363 miljoner. Men det är upp från en förlust på 617 miljoner för ett år sedan. Med andra ord: satan i gatan vad lyckad den svenska Amazon-lanseringen var, som helt på egen hand lyckades vända hela segmentet från förlust till vinst.

AWS fortsätter vara Amazons vinstmotor, som drar in mer pengar till bankkontot än all annan verksamhet sammantaget.

Amazons annonsverksamhet blir allt större

Om vi sedan bryter ned omsättningen för allt utom AWS så får vi:

  • Online stores (Amazons egen e-handeln): 66,45 miljarder dollar (+46 %)Fysiska butiker: 4 miljarder (-8 %)
  • Tredjepartssäljare: 23,33 miljarder (+57 %)
  • Prenumerationer: 7,1 miljarder (+35 %)
  • Övrigt: 7,95 miljarder (+66 %)

Inte oväntat hade även Amazons fysiska butiker det fortsatt tufft också under förra årets sista kvartal. Men det som framförallt är värt att notera här är att Other för första gången går om prenumerationstjänsterna (främst Prime, men även innehållstjänsterna).

Other är förstås Amazons diverseslasktratt, men består mestadels av intäkter från annonsering. Förutom att annonseringen nu alltså klättrade upp ett pinnhål i intäktsligan så var det också det segment som växte mest jämfört med för ett år sedan.

Men absolut största nyheten som sagt: Jeff Bezos tackar för sig. Åtminstone som VD. Visst, det betyder att han fortfarande sitter som VD tre kvartal till, men vi kan nog redan nu säga att han slutar med flaggan väldigt mycket i topp.

Googles kvartalsrapport Q4 2020: Google redovisar för första gången intäkterna för sina molntjänster

Ikväll kvartalsrapporterade både Amazon och Google (ja, eller moderbolaget Alphabet om vi ska vara formella). Och det blev två historiska kvartalsrapporter från de båda jättarna. Ett slut och en början om man så vill. Amazon stod för den absolut största nyheten när man meddelade att Jeff Bezos kommer sluta som VD för Amazon efter 27 år. För Google var Q4-rapporten första gången som sökjätten särredovisar sina molntjänster. Och de går… inte så bra. Mer om det senare.

I stort körde Google över förväntningarna och levererade en rapport som fick investerarna att fnitterköpa av glädje i efterhandeln (aktien är just nu upp 6 %). Vilka var då siffrorna som fick marknaden på så bra humör?

Omsättningen för kvartalet landade på 56,9 miljarder dollar och 182,5 miljarder för helåret (att jämföra med 46 miljarder respektive 161,9 miljarder 2019). 23,7 respektive 12,8 % bättre.

Kvartalsvinsten slutade på 15,7 miljarder och helårets vinst blev 41,2 miljarder.

Google Cloud går med miljardförlust

Omsättning för de olika områdena blev, inklusive den nya raden Google Cloud, alltså molntjänsterna:

  • Google services (det mesta, främst annonser): 52,9 miljarder för kvartalet och 168,6 miljarder för helåret
  • Google Cloud: 3,8 miljarder respektive 13 miljarder
  • Other bets (experimentverkstaden): 196 miljoner respektive 657 miljoner

Och vinsten nedbruten:

  • Google Services: 19 miljarder för kvartalet och 54,6 miljarder för helåret
  • Google Cloud: -1,24 miljarder respektive -5,6 miljarder
  • Other bets: -1,14 miljarder respektive -4,48 miljarder

Att Other bets går back är inte bara sedan gammalt, det är snudd på Google-naturlag. Men att molntjänsterna alltså går ÄNNU mer back är… överraskande. 5,6 miljarder minus under 2020 är…ouchie. Google har med andra ord… en bit upp till konkurrenterna.

Så Google Cloud är ett nytt rapporteringsområde alltså. Börjar nästan bli Google-tradition: förra året så här dags var första gången som Google särredovisade hur det gick för Youtube. 

Sökannonsering växer långsammast

Bryter vi sedan ner omsättning på underområden så ser den listan ut så här:

  • Sökannonseringen: 31,9 miljarder (+16,9 %)
  • Youtube (annonserna): 6,89 miljarder (+46 %)
  • Annonsnätverket: 7,4 miljarder (+23,3 %)
  • Other (smarthögtalare, prenumerationer): 6,67 (+26,8 %)
  • Google Cloud: 3,83 miljarder (+46,7 %)
  • Other bets: 196 miljoner (+11,8 %)

Här finns ljusningen för molntjänsterna: Cloud är det segment som ökar snabbast. Men Google subventionerar dem alltså hysteriskt mycket. Google lär ju tänka långsiktigt för Cloud, men frågan är hur mycket tålamod Google har. Förlusterna ökade med 1 miljard jämfört med 2019. Visst, lär handla mycket om investeringar och bygga upp kapacitet, men ändå. Damn. Uber-klass.

Utöver det är det, som det har varit ända sedan Google började särredovisa siffrorna, Youtube som är Google klarast lysande stjärna. Glappet i tillväxttakt mellan sökanonseringen och Youtube-annonseringen ökar allt mer. Youtube gick dessutom om Other förra kvartalet och lär gå om annonsnätverket som näst största intäktssegment det här kvartalet eller senast Q2.

Dessutom fortsätter sökannonseringen vara det segment som i praktiken växer långsammast. Det börjar komma farligt nära ensiffrig procenttillväxt.

Google lägger allt mer pengar på att driva trafik till sin annonsverksamhet

Allt som allt betyder utvecklingen inom annonsering på gott och ont att Google blir allt mer beroende av trafik till sina egna tjänster. Vilket förstås är en stor anledning att Google blir allt mindre suget på att länka ut från exempelvis sökresultatet.

Och just det för oss över till den sedvanligt jobbigaste utgiften för Google: trafikanskaffningskostnaden, eller TAC. Det är de pengar som Google betalar andra för att driva trafik till sina egna plattformar (den enskilt största kostnaden här är det Google betalar Apple i avgift varje år för nöjet att fortsätta vara förvald sökmotor i iOS).

TAC under Q4 landade på rätt svindlande 10 miljarder dollar. Eller 17,5 % av den totala omsättningen. TAC ökade dessutom med nästan 2 miljarder dollar jämfört med förra året. Vilket är… en del det också.

Det betyder att Googles kostnader för att kunna tjäna pengar (främst) på sin annonsering ökade med 23 % jämfört med för ett år sedan. Det betyder att TAC ökade mer än annonsomsättning totalt (+21,8 %). Det innebär också att TAC var 22,6 % av den totala annonsomsättningen.

För ett år sedan var den siffran 22,4 %. Så visst. Rätt mycket plus minus noll. Men det bryter en trend där TAC har varit på väg nedåt. Om man så vill, ett litet bevis på att kampen om annonspengarna hårdnar allt mer. Det visar inte minst Amazons kvartalsrapport, där just annonsintäkterna ökade kraftigt jämfört med för ett år sedan.

Spotifys kvartalsrapport Q4 2020 nu 345 miljoner användare

Idag var det dags för Spotify att redovisa förra årets sista kvartal. Spotifyarna ökade med 27 % jämfört med för ett år sedan till den nya totalen 345 miljoner månadsanvändare. Av dessa är nu 155 miljoner betalande användare och 199 miljoner annonsabonnemang. Trenden fortsätter med att det är annonsabonnemangen som fortsätter att öka mest (+30 % jämfört med +24 % betalande användare).

Det här är både bra och dåligt för Spotify. Bra, eftersom, tja, användarna fortsätter fortfarande ökar i rätt pigg takt. Dåligt, eller åtminstone mindre bra, eftersom bara en liten del av intäkterna kommer från annonser. Av de totalt 2,17 miljarder euro som Spotify omsatte under kvartalet kom 1,89 miljarder från betalanvändare och 281 miljoner för annonsanvändarna. 87 % från de betalande användarna, alltså.

25 % av användarna lyssnar på podcasts

Intäkterna från annonsabonnemangen ökar däremot nästan dubbelt så snabbt som intäkterna från betalabonnemang. 29 % respektive 15 %. Eftersom Spotify som så många andra västerländska techbolag växer mest i tillväxtländer betyder det här ytterligare press på intäkterna, eftersom priserna och därmed intäkterna per användare är lägre här.

Dessutom ökade Spotify förlusten jämfört med Q3, men den är samtidigt lägre än den var motsvarande period 2019. Och 25 % av användarna lyssnar nu på poddar hos Spotify.

Spotify på väg att skrota annonsabonnemanget?

Tre relaterade tankar:

1. Som vanligt är det synd att de största konkurrenterna Apple och Amazon inte redovisar sina användarsiffror annat än när de känner för det. Oftast för att användarna eller användandet passerar någon stor och jämn milstolpe. En hyfsat aktuell jämförelse är med världens största musikströmningsföretag, kinesiska Tencent Music. De hade Q3 totalt 646 miljoner månadsanvändare för sina tjänster och 51,7 miljoner betalande, eller +46 % betalande på årsbasis. Så där växer det alltså som det knakar. I den takten så lär TME snart (redan?) gå om Amazon vad gäller betalande användare.

2. Insåg att det skulle vara kul om Spotify redovisade hur många som konverterar från annonsanvändning till betalanvändning och hur många som går rakt på betalabonnemanget.

3. Häromdagen öppnade Spotify på sin senaste marknad Sydkorea. Men med en stor skillnad jämfört med alla andra marknader: det finns inget annonsabonnemang. Bara betalabonnemang (med gratis pröva-på-period).

Jag är väldigt nyfiken på varför Sydkorea skiljer sig. Om det är något specifikt för Sydkorea (tro att fler har råd att betala, att annonser inte funkar i den här typen av tjänster eller något regleringsmässigt?) eller om det är så att Spotify i Sydkorea testar om det helt enkelt skulle vara möjligt att helt fimpa annonsabonnemanget. Ja, eller rättare sagt fortsätta på det spår de redan har börjat lägga ut: betalabonnemang MED reklam. Framtiden får utvisa.

Ljummen rapport för Spotify – aktien backar i förhandeln

Spotifys växte i linje med förväntningarna under det fjärde och sista kvartalet 2020. Daniel Ek prognostiserar att Spotify fortsatt kommer gå back i år, med 2-3 miljarder kronor.

Snaps kvartalsrapport Q4 2020: nu 265 miljoner dagliga användare

Så var det ikväll dags för ett av börsens mest bipolära företag att rapportera hur det gick sista kvartalet 2020. För det är lite så Snaps kvartalsrapporter har sett ut sedan börsnoteringen: fnittereufori och avgrundsångest om vartannat. Det är åtminstone så marknaden och investerarna har regerat. 2020 har däremot varit ett år med mest glada Snap-miner. Så hur slutade 2020 för Snap? Med sura miner.

Ja, eller egentligen gick det rätt bra även Q4. Över förväntan över fatiskt hela banan. Men aktien är just nu trots det ned runt 7 %. Anledningen: sämre prognos än väntat för Q1.

Omsättningen för kvartalet landade på Q4 slutade på 911 miljoner dollar, rätt imponerande 62 % upp. Kanske ännu viktigare: intäkterna per användare ökade med 33 % till 3,44 dollar.

Fortsatt förlust, men mer än halverades: minus 113 mijoner dollar jämfört med 2019 års -241 miljoner.

Och så användarna, där Snapchat fortsätter öka i ett rätt stadigt tempo: Snapchat har nu 265 miljoner dagliga användare, eller 22 % på årsbasis.

Så spontant: en väldigt kissnödig marknadsreaktion på en rätt stabil rapport. Men så har också flera av de rapporterande techbolagen börsstraffats trots bra rapporter. Upptrissade förväntningar har lett till VÄLDIGT låg tolerans för minska spricka i fasaden.

Omsättningen Q4 var nästan lika stor som Q1 och Q2 tillsammans

Omsättningen blev alltså 911 miljoner för kvartalet och 2,5 miljarder för hela 2020, plus 62 % respektive 46 %. Bästa kvartalet och året så här långt för Snap. Precis som för övriga företag som har gynnats av coronakrisen så är den stora frågan hur det blir när (om?) saker och ting börjar återgå till någon slags inte-krisläge. Lär vara därför marknaden var så nojiga över Snaps dåliga Q1-självförtroende.

Men med det sagt kan vi också konstatera att omsättningen på 911 miljoner nästan är prick lika mycket som Snap omsatte Q1 och Q2 sammantaget. Så ett riktigt starkt Q4.

För första gången finns det fler användare i Rest of the world än i Nordamerika

Snapchats dagliga användare har blivit 47 miljoner fler senaste året och 16 miljoner fler förra kvartalet. Det betyder en tillväxt på 22 respektive 6,4 %. Det är bästa kvartalstillväxten under hela 2020 – men det är sämre än Q4 2019 både i antal och i procent. Att se hur de här siffrorna kommer utveckla sig i år.

Nordamerika är förstås det som även fortsatt är Snapchats enskilt starkaste marknad. 35 % av användarna finns här. Men det är en minskning med 4 % jämfört med för ett år sedan. Det syns också i regiontillväxten. Precis som alla de stora sociala plattformarna så sker den snabbaste tillväxten utanför Nordamerika (och Europa).

Däremot en småhistorisk händelse för Snapchat: för första gången är Rest of the world den ”region” där flest av Snapchats användare finns. Känns som att det VERKLIGEN börjar bli hög tid för Snap att få en lite mer… finkornig syn på världen. Visst lär siffrorna på sina håll vara rätt låga, men det vore väldigt intressant att lite mer nyanserat ta del av hur det går för Snapchat globalt.

Intäkterna för de amerikanska användarna drar ifrån övriga användare allt mer

Så har vi avslutningsvis intäkterna utslaget per användare. En post som ökade med 33 % för Snap jämfört med för ett år sedan. Som vanligt är det nordamerikanerna som drar in mest pengar åt Snap och det är också den här gruppen som har öppnat plånboken mest jämfört med Q4 2019. 63 % mer i Snapchat än för ett år sedan. Avståndet ner till de övriga regionerna ökar dessutom.

Likt hur det var för omsättningen totalt så la den genomsnittlige Snapchat-användaren i såväl Nordamerika som Europa ungefär dubbelt så mycket som de gjorde under Q1 och Q2 sammantaget.

Rest of the world släpar som vanligt efter. Precis som för ungefär alla andra västerländska techbolag. Pengarna kommer från de mogna och utvecklade marknaderna, men användartillväxten sker på andra håll. På marknader där inkomsterna i snitt är rejält mycket lägre. Morgondagens konsumenter, om man så vill.

Att intäkterna från tillväxtmarknaderna faktiskt minskar jämfört med för ett år sedan är därför inte jättekrisigt för Snap. Tillväxten här subventioneras av Nordamerika och Europa. Det betyder förstås inte att allt är frid och fröjd. Intäkerna minskade här under förra kvartalet. Rätt mycket dessutom. Det blir viktigt för Snapchat att se till att det här inte blir en trend.

Jämförelse mellan Pinterests och Snaps kvartalsrapporter

Igår kväll summerade Pinterest sista kvartalet 2020 och det var ännu en stark tremånadersperiod. Omsättningen studsade upp med 76 % till 705 miljoner dollar jämfört med för ett år sedan. Pinterest kravlade sig dessutom över vinststrecket: man vände en förlust på 35,7 miljoner för ett år sedan till nettointäkt på 207,8 miljoner förra kvartalet (däremot förlust för helåret). Månadsanvändarna ökade med 37 % till nya summan 459 miljoner. Allt närmare en halv miljard, alltså.

Pinterests kvartalsintäkter för 2020 följde dessutom nästan exakt samma mönster som Snapchat. Och eftersom båda företagen lämnade sina rapporter igår så är det lite kul att jämföra dem bara för sakens skull.

Användare

459 miljoner för Pinterest och 265 miljoner för Snapchat. En jämförelse som tyvärr är helt irrelevant eftersom Pinterest listar månadsanvändare och Snapchat dagliga användare. De båda företagen har sannolikt valt det mått som ser bäst ut. Jag utgår från att Pinterest är betydligt mer av en då och då-tjänst och att Snapchat har betydligt högre snittengagemang eftersom det till stor del är en kommunikationskanal.

Med andra ord kan Snapchat ha högre antal dagliga användare än Pinterest, men det vet vi inte säkert. Jag misstänker att de två plattformarna också har hyfsat hög överlappning hos användarna och kompletterar varandra.

Omsättning

Pinterests omsättning för kvartalet landade alltså på 705 miljoner dollar Q4 och 1,6 miljarder för hela 2020. 76 respektive 48 % bättre än motsvarande perioder 2019. Snap svarade med 911 miljoner Q4 och 2,5 miljarder 2020 (första helåret med en omsättning över 2 miljarder dollar för Snap). 62 % respektive 46 % upp.

Snap ligger alltså rätt bra över Pinterest sett till omsättning. Däremot var tillväxten högre för Pinterest. För hela 2020 låg de bolagen intressant nog på samma tillväxtnivå.

Vinst/förlust

Pinterest fyllde på bankkontot med 207,8 miljoner Q4 men gick ändå back med 128 miljoner för helåret. Det var uppgångar på 682 respektive 91 % (2019 gick Pinterest back med 1,36 miljarder). Snap å sin sida hade förluster över hela banan. -97,2 miljoner Q4 och -862 miljoner 2020. 62 respektive 22 % bättre än 2019.

Visst, vinst är ju alltid lite vanskligt eftersom det kan handla om att välja att plöja ned pengar i utveckling eller marknadsföring, men ändå. Pinterest gjorde ett betydligt större uppsving än Snap under 2020 och jag misstänker att Pinterest mycket har senaste årens omsvängning mot shopping och e-handel att tacka för det.

2021

Aktiekurserna efter rapporterna spretade rätt vilt. Pinterest rusade och Snap rasade. Och då egentligen inte så mycket på grund av Q4 och 2020, som för båda företagen överlag ändå var rätt bra, utan för 2021. Pinterest har en betydligt ljusare syn på Q1 än vad Snap har. Visst, företagen har inte exakt samma intäktsmodeller och förutsättningar, men det kommer bli intressant att se om de båda företagen kommer utvecklas åt olika håll Q1, om Pinterest är för optimistiska eller om Snap är lite väl deppiga.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *