Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 7 2021 – del 3

Epic Games bakom lagförslag om att bryta upp appmonopolen. Bitcoins totala värde över 1 biljon dollar för första gången. Mastercard börjar acceptera kryptovalutor. Google sluter avtal om att betala för News Corp-nyheter i Storbritannien, USA och Australien. Delstaten Maryland inför skatt på digitalannonsering. Chrome OS gick om macOS under 2020.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Epic Games bakom lagförslag om att bryta upp appmonopolen

För någon vecka sedan lades ett nytt lagförslag fram i North Dakota: Senate Bill 2233. Ett förslag som siktar in sig på Googles och framförallt Apples appmonopol. 2233 säger i korta drag att en appdistributionsplattform inte har rätt att stoppa tredjepartsappbutiker, inte får kräva ett exklusivt betalsätt för att betala i appar eller ”vedergälla” mot utvecklare som väljer att använda annan butik eller annat betalsätt än det obligatoriska.

Ett lagförslag som i stort förstås är rätt mycket i linje med de allmänna tongångarna mot Apple och Google just nu när det gäller appverksamheten. Men den sistnämnda punkten kändes väldigt specifik i sammahanget. Som att de tre punkterna lika gärna hade kunnat ha namnet ”Epic Games” utskrivet i sig.

Och lo and behold. Nu visar det sig att lagförslaget verkar ha formulerats av just Fornite-utvecklaren Epic och Coalition of App Fairness (där även bland andra Spotify ingår). Ja, eller lagförslaget är enligt New York Times åtminstone framtaget av lobbyister som arbetar för dessa båda. Det finns dessutom ett omsättningstak på 10 miljoner dollar och som av en händelse gissar jag att omsättningen i Epics egen mobilappsbutik (som numer erbjuder mer än bara spel) i North Dakota hamnar under den gränsen.

Nu behöver Apple och Google oavsett inte oroa sig för just 2233. I gårdagens omröstning fick den inte tillräckligt många röster. Men det är oavsett inte särskilt oväntat att Epic och övriga i sällskapet försöker sig på att ta sig an appmonopolen underifrån. Vi kan anta att de kommer att lobba fler delstatspolitiker i frågan. Ja, eller de håller förmodligen på.

Epic Games is behind North Dakota’s anti-App Store bill

Lobbyists working for Epic Games are behind North Dakota’s anti-App Store bill.

 

Digitalisering

Japanska toaletter på gång att få svävande hologramknappar

Ha. Är japanska toaletter på gång att få svävande hologramknappar? Klart japanska toaletter är på gång att få svävande hologramknappar.

Floating Holographic Buttons May Make Smart Toilets Even Better

Japanese smart toilets already provide a luxe experience, but this high-tech upgrade will take them to the next level.

Begagnade skidliftar blir coronasäkrade restaurangbås

Okej, det här är briljant. Analog digitalisering när den är som bäst.

Old Ski Gondolas Find New Life as Private Dining Rooms

A Colorado woman is revamping used gondolas to help restaurants stay afloat with outdoor dining.

 

Ekonomi och finans

Walmarts kvartalsrapport Q4 2020: långsammaste kvartalstillväxten för e-handeln under 2020

Idag var det dags för världens största detaljhandlare Walmart att redovisa hur Q4 och därmed hela 2020 gick. Och det var lite upp och ned. Omsättningen över förväntan, men vinsten lägre än väntat. Omsättningen för Q4 landade på ca 150 miljarder dollar (Amazons siffra blev ca 125 miljarder, vilket var första gången Amazon har omsatt mer än 100 miljarder dollar under ett enskilt kvartal).

Walmart är en av butikskedjorna som klarat 2020 bäst, eftersom Walmart mycket handlar om bulkshopping av vardagsnödvändigheter (ni vet, som… toalettpapper). Men med det sagt har Walmart förstås också jobbat med att coronasäkra sina varuhus – och sett hur e-handeln har fortsatt att öka. Upp 69 % för e-handeln jämfört med Q4 2019 och +8,6 % för besöken i jämförbara butiker.

Nu är båda dessa del av en större trend för Walmart. När Walmart sent omsider verkligen började satsa på sin näthandel så har de kombinerat den med sina butiker, för att därmed driva trafik även till dessa. Nästan 9 % fler besök i butikerna under de tre sista månaderna 2020 är oavsett ett styrketecken. E-handeln däremot? Kanske not so much.

69 % ökning är ett stort hopp givetvis, men också den långsammaste tillväxtökningen under något kvartal 2020. Trots jul. Det kommer bli en av Walmarts stora utmaningar framåt och är den främsta anledningen till att aktien störtdyker efter rapporten: en oro för att Walmarts e-handelstillväxt kan börja tappa farten. Visst, de flesta företag som gynnats av 2020 har flaggat för att dopingen förra året inte kommer hålla i sig när (om?) vi börjar återgå till mer normala vanor. Så Walmart försöker medvetet dämpa förväntningarna till mer jordnära nivåer.

Under 2021 kommer vi också få se hur framgångsrikt Walmarts andra medlemsprogram Walmart+ kommer att bli. Förstås en tänkt direkt utmanare till Amazons Prime (fast i dagsläget med väldigt mycket färre förmåner). Walmart+ lanserades under just Q4 och nämns inte ens i Walmarts rapport. Förmodligen eftersom det är så pass nytt och Walmart väntar med att prata om det. Men uppskattningar jag har läst på annat håll talar om att Walmart+ redan ska ha skrapat ihop 7,5-8 miljoner medlemmar, eller 13-14 % av alla Walmart-kunder, vilket känns som en helt okej start.

No Title

No Description

Bitcoin handlas för första gången över 50 000 dollar

Såååå…. handlas Bitcoin för första gången över 50 000 dollar. Så i runda slängar 413 000 kronor. För en bitcoin.

Visst. Amerikanska dollarn har rasat rätt mycket i värde senaste året, så det är en lite dopad siffra. Men psykologiskt rätt betydelsefull.

Jag var på gång att köpa en bitcoin för typ 10 år sedan. Mest för att det skulle vara en kul grej att göra. Men det visade sig vara rätt meckigt att fixa det konto som skulle behövas så jag la ner de planerna. Dessutom var jag inte helt säker på att jag hade köpt ändå. Det var trots allt rätt mycket pengar för en kul grej. En bitcoin kostade då säkert typ… tusen spänn.

Bitcoin handlas för över 50 000 dollar för första gången – upp 1400 procent på mindre än ett år

Kryptovalutan bitcoin handlas nu över 50 000 för första gången någonsin efter att ha noterat en uppgång om 5 procent under dagen. Det framgår av data från Coinmarketcap.

Bitcoins totala värde över 1 biljon dollar för första gången

Ännu en milstolpe för Bitcoin. Det totala värdet av alla bitcoins är nu för första gången värt 1 biljon dollar. Vilket storleksmässigt placerar Bitcoin mellan Googles och Tencents börsvärden – världens femte respektive sjätte högst värderade börsbolag.

Okej, Bitcoins hysteriska uppgång senaste året är lite dopad av att dollarns värde har utvecklats i motsatt riktning (okej, inte lika brant, men nedåt). Men oavsett. Många nollor blir det.

At $1 Trillion, Bitcoin’s Value Is Almost the Same as Google | Digital Trends

Bitcoin joins publicly traded companies like Apple, Microsoft, Google, and Amazon in breaking the $1 trillion market capitalization barrier.

Mastercard börjar acceptera kryptovalutor

Senaste året har Bitcoin inte bara rusat till helt nya galna höjder, valutan har också allt mer börjat omfamnas av institutionella investerare. Även om det i sig kanske inte är helt populärt bland kryptopuristerna så är det rätt mycket en förutsättning för att kryptobetalmedel ska kunna fungera för vardagsbruk (valutor som Zimbabwe-svajar i sitt värde är lite halvjobbiga att betala hyran med).

Valutan börjar också accepteras allt bredare. Som av betalningsplattformar som PayPal och Square (Stripe skrotade ironiskt nog sitt stöd för Bitcoin 2018 – eftersom den inte användes av deras kunder. Utmaningen med att vara tidigt ute). Mot slutet av förra året var det så dags för Visa att ta ett par rejäla Bitcoin-steg och för nån vecka sedan meddelade också Mastercard att de tänker acceptera ”ett antal utvalda kryptovalutor” i sitt betalnätverk.

För Visa och Mastercard handlar det säkerligen snarare om att kratta manegen för det riktigt breda genombrottet för virtuella valutor än att de tror att specifikt Bitcoin och de andra helt decentraliserade kryptovalutorna kommer bli jättestora betalmedel närmaste tiden. Men det är oavsett principiellt viktigt för hanteringen av den här typen av valutor framåt att båda de två stora kortföretagen nu är med på tåget.

No Title

No Description

Ant Groups börsnotering kan ha stoppats som del i ett internpolitiskt Game of Thrones i Kina

I slutet av förra året skulle världens högst värderade techbolag kliva in på börsen i vad som skulle bli tidernas största börsnotering. Men bara dagen innan kinesiska betalplattformen Ant Group, mest kända för en av Kinas två stora mobilbetalningslösningar Alipay, skulle ringa i börsklockan så drog kinesiska myndigheter i nödbromsen. Hela noteringen ställdes in och Ant är nu i full gång med att strukturera om hela sitt verksamhetsupplägg – en följd av det som tvingade Ant att ställa in sin notering.

Det kom uppgifter om att ett tal från Ants grundare Jack Ma, där han sågade Kinas reglering av fintechbolag, ska ha fått Kinas president att ilskna till. Dessutom spekulerades det i att Ant började bli lite för stora och få lite för mycket makt för att kommunistpartiet skulle gilla läget. Den inställda noteringen var ett sätt att visa vem som var boss.

Nu kommer uppgifter från Wall Street Journal som tyder på att det kan vara djupare än så. Att en granskning av Ant var igång flera veckor tidigare och att den grävde i Ants komplexa ägarstruktur. En ägarstruktur som ska ha lett fram till inflytelserika politiska familjer som skulle kunna utmana Xi Jinpings maktposition.

Så. Ni vet. Game of Thrones på kinesiska. Oklart om det förekom något rött bröllop.

Reports Say China Blocked Ant IPO Over Company’s Complex Ownership

Jack Ma’s Ant Group lost its IPO over concerns with the leadership behind it all, reports say.

Nothing låter vem som helst investera via crowdfunding

Ett av de nyaste stjärnskotten på techhimlen är Nothing, grundat av Carl Pei med förflutet i mobiltillverkaren OnePlus. Än så länge vet vi inte jättemycket om vad Nothing kommer att erbjuda för produkter mer än att det kommer att handla om en IoT-familj med tajta integrationer (ett par hörlurar är först ut). Men för den som trots de inte helt glasklara planerna är sugen på att investera i Nothing så gör företaget det nu möjligt för vem som helst att investera via crowdfunding.

Under februari och mars kommer Nothing göra det möjligt att köpa upp till totalt 12 miljoner dollar i företaget via crowdfundingplattformen CrowdCube. För den som vill skriva upp sig på listan öppnade förregistreringarna precis och själva kampanjen drar igång 2 mars.

Vad får man förutom delägande i bolaget? ”Exklusiva förmåner” samt (förstås) inblick i företagets utveckling. Och kanske mest intressant: gräsrotsinvesterarna kommer också vara representerade i Nothings styrelse via en communitymedlem.

New tech company Nothing acquires Essential, gives everyone a chance to invest

Carl Pei’s new company Nothing will give everyone a chance to invest after acquiring the defunct Essential brand.

Stripe värderas nu till 115 miljarder dollar

Ny värdering för Stripe. 115 miljarder dollar, tydligen. Nära tredubbling sedan i april. 2020 var ett bra år även för Stripe, alltså. Inte så konstigt eftersom Stripe sysslar med betalförmedling online. Världen har ju som bekant lagt en del pengar här senaste året.

115 miljarder skulle i så fall göra Stripe till världens tredje högst värderade onoterade techbolag. Eller det näst högst värderade. Eller det högst värderade. Det är just nu lite… oklart.

Före sommaren så skulle Stripe med den här värderingen fortfarande ha legat rätt långt bakom Alibaba-kopplade branschkollegan Ant Group och förmodligen också bakom TikTok-ägaren Bytedance.

Men sedan dess har Bytedance sett TikTok förbjudas i Indien, hållit på att få TikTok förbjuden även i USA och delvis dragits med i de hårdare techbolagregleringarna i Kina. Ant Group å sin sida var på väg att göra tidernas största börsnotering i slutet av förra året innan kinesiska regleringsmyndigheter sa stopp och krävde att Ant ändrar sitt bolagsupplägg.

Vi kan med andra ord anta att värderingarna för dessa två sjunkit en del. I Ants fall förmodligen väldigt mycket. Samtidigt som TikTok-konkurrenten Kuaishou nyligen gjorde en lysande börspremiär med värdering på 167 miljarder dollar.

Så… it’s complicated.

Investors Are Now Valuing Stripe At $115 Billion

Investors are valuing Stripe at a $115 billion valuation in ”secondary market” transactions, and the company is planning a new primary funding round at a valuation of more than $100 billion.

 

Övrigt

Google sluter avtal om att betala för News Corp-nyheter i Storbritannien, USA och Australien

Minns ni Googles kamp mot EU:s upphovsrättsdirektiv (och föregångarna), inte minst den delen som handlade om att plattformar som aggregerar nyheter eller låter användare dela nyhetsartiklar? Oh how far Google har kommit sedan dess. Senaste steget: nu har Google enats med News Corp, bakom bland andra Wall Street Journal, om att betala för deras nyheter i sökresultatet i Storbritannien, USA och Australien.

Google meddelade bara för ett par veckor sedan att de har slutit liknande avtal i Frankrike och förhandlar med fler lokala publicister i Australien.

Det senaste slagfältet är just Australien där Google hotat med att stänga ned sin sök om lagen går igenom (förstås ett fånigt hot som inte ens Google själva tror på). Det avtal som nu har slutits är alltså ännu ett försök att slippa betala för nyheterna på det sätt som EU:s upphovsrättsdirektiv och lagförslaget i Autralien ritar upp. Istället satsar man på den väg som både EU och Australien ger som öppning: möjlighet för inblandade parter att själva komma överens om lösning. (Och förmodligen också ha det som sätt att visa Australien att lagstiftningen inte behövs.)

Och ledtrådar på hur mycket pengar det skulle kunna handla om för Google om de tvingas betala alla är vad de nu verkar ha erbjudit News Corp. Inget belopp är offentligt, men ersättningen är ”signifikant”, så det lär vara rätt många nollor vi pratar om. Dessutom ska Google ”dela annonsintäkter, investera i ljud och videoinnehåll från [News Corps] publikationer och ta fram en prenumerationsplattform”.

Två av de här två sakerna lär redan ha varit på plats som del av Googles produkt News Showcase – som är den som News Corps innehåll nu alltså kommer visas i. Ett nytt nyhetsformat från Google som ska göra det möjligt att visa annonser och ha prenumerationslösningar. 

Nu finns det förstås baksidor här. Som att News Showcase är ett eget format som kräver egen anpassning i av materialet (och det är tänkt att bo hos Google, så att Google slipper skicka iväg trafik). En del av ersättningen till News Corp lär alltså vara att Google tar kostnaden för det här extraarbetet.

Så visst är det här ett försök från Google att få saker så nära det de vill som möjligt. Och visst handlar det cyniskt sett om att köpa de stora publikationernas tystnad i frågan. Men det som Google håller på att ta fram i Frankrike kan bli början på något som kan bli något nytt både för publicister och techplattformar. Ett försök att ersätta publicister, även mindre, för nyhetsinnehåll som konsumeras hos de stora plattformarna. Försöken så här långt har ju gått… lite sådär eftersom de alla har byggt på att publicister måste specialanpasa sitt innehåll.

Ett sätt som fungerar även för mindre tidningar kan därför bli riktigt intressant.

Google will pay News Corp outlets for using their content

Google has signed a three-year agreement to carry content from News Corp publications in the US, UK and Australia.

Microsoft tycker att Facebook och Google ska betala för nyheter

Att Australien 2021 skulle bli platsen för en showdown mellan några av de största techbolagen var lite… oväntat. Men det är ungefär precis vad som händer. Och det är lagförslaget om att Facebook och Google ske betala för nyheter i sina tjänster som är temat för fajten.

Det Australien har föreslagit påminner mycket om de motsvarande delarna i EU:s upphovsrättsdirektiv – tankar om hur Australiens nyhetsmedier ska kunna få ersättning för de nyheter som plattformarna samlar in och låter användarna dela. En stor skillnad är att lagen i sin första version uttryckligen bara pekar på Facebook och Google. Facebook och Google är förstås sådär glada och lobbar allt vad de kan i frågan. Google har gått längst och (likt hur de gjorde i samband med upphovsrättsdirektivet i EU) hotat med att lämna landet. Och då inte bara nyhetstjänsterna, utan stänga ned hela sin sök.

Nu tror ingen, inte ens Google, att de menar allvar. Men Microsoft ser sin chans. De har gått ut med att de gärna erbjuder Bing på Australiens villkor. Och nu tycker Microsoft att USA också borde införa lag om att tvinga plattformar att betala för nyheter.

Känns alltmer som att Microsoft och Apple börjar bilda ett techblock. Facebook och Google ett annat.

Microsoft says U.S. should copy Australian law targeting Google and Facebook over news content

Microsoft likes Australia’s plan to make Google and Facebook pay local publishers for content included in search results or news feeds so much that the

Delstaten Maryland inför skatt på digitalannonsering

Ett område där EU och USA har fnurrat senaste åren är EU:s planer på att införa digitalskatt riktad mot de amerikanska techbolagen. Att hårdare beskatta bolagen där de bedriver sin verksamhet. USA är inte alls lika pigga på den här idén, förstås, utan tycker att det funkar jättebra som det är – att de amerikanska bolagen ska betala sin skatt i USA oavsett var de tjänar sina pengar. Det verkar däremot inte som att landet har problem med lokal inhemsk beskattning. Ja, eller Maryland verkar åtminstone inte ha problem med det.

Som första delstat i landet har Maryland nu klubbat en lag som separatbeskattar Facebook och Google. Okej, det handlar om en beskattning på annonsintäkter, men det är förstås främst riktat mot de två största på området.

Den lokala skatten, 2,5 till 10 %, baseras dessutom ironiskt nog på företagens globala omsättning och inte de lokala annonsintäkterna. Företag som omsätter 100 miljoner till 1 miljard dollar får skatta 2,5 % på sin digitala annonsverksamhet medan företag som omsätter mer än 15 miljarder dollar åker på högsta skattesatsen 10 %.

Kommer bli intressant att se vad det här kan leda till. Vi kan väl anta att Facebook, Google och övriga som drabbas inte kommer att ta skattesmällen ur sin egen ficka.

New Digital Tax in Maryland Expected to Raise $250 Million for Schools

Maryland set its sights on Big Tech’s advertising dollars on Friday, successfully passing legislation that would place a maximum tax of 10% on revenue from digital ads. Analysts estimate that the tax will generate $250 million in its first year.

Chrome OS gick om macOS under 2020

Där ser man. Ännu ett lite historiskt skifte: macOS är inte längre världens näst största datoroperativ. Numer är det Chrome OS som innehar andraplatsen.

Chrome OS har varit större än macOS under enskilda kvartal förut, men 2020 var första helåret när Google klev förbi Apple i den här grenen. Åtminstone enligt IDC:s uppskattningar. Chromebooks har sålt som smör senaste åren. 2020 lär knappast ha varit ett undantag, så det låter helt rimligt att det här skiftet till sist skedde.

Men trots att macOS alltså knuffades ned ett pinnhål så är det ändå inte Apple som är förloraren. Apple har under sina kvartalsrapporter under 2020 redovisat att Macen har sålt mycket bättre än väntat och Q4 var dessutom det bästa kvartalet någonsin för Macen sett till intäkter. Det i sin tur gjorde att macOS ökade sin marknadsandel från 6,7 % 2019 till 7,5 % 2020.

Chrome OS har istället, också rätt logiskt, ätit av Windows kaka. Mer specifikt handlade det sannolikt om att konsumenter har valt en Chromebook istället för en billig Windows-PC. MacOS lär alltjämt fortfarande dra in långt mycket mer per såld dator än Chrome OS. Och Windows, för den delen.

The world’s second-most popular desktop operating system isn’t macOS anymore

Chrome OS’s rise in market share has been swift and decisive.

Dålig UI kostar Citibank 500 miljoner dollar

Ha. Vad kostar dålig UI? Det är en fråga som dyker upp med jämna mellanrum. Citibank har nu fått svaret på den frågan: 500 miljoner dollar.

Citibank hanterade lån åt företaget Revlon, som skulle betala ränta på 7,8 miljoner dollar till olika långivare som Revlon är skyldiga pengar. Men en parallell omfinansiering av hela totallånet, outsourcing till en underleverantör och dålig UI gjorde att hela lånet istället betalades tillbaka till långivarna. Alla 900 miljoner.

Citibank lyckades få tillbaka 400 miljoner från några av långivarna, men andra vägrade betala tillbaka – så Citibank gick till domstol för att få tillbaka resten. ”Sånt som händer” konstaterade Citibank som ville att långivarna skulle betala tillbaka pengarna som felaktigt betalats ut. ”Sånt som inte får hända” konstaterade domstolen och dömde att inga pengar behövde betalas tillbaka till Citibank.

Nu är historien förstås inte över än, Citibank har överklagat beslutet. Och visst. Det var inte bara dåligt användargränssnitt i sig som var enda boven. Men den enskilt största bakom oopsien.

Så, typ lite sensmoral där.

Citibank just got a $500 million lesson in the importance of UI design

Citibank was trying to make $7.8M in interest payments. It sent $900M instead.

macOS 11.3 ser till att din dator är fulladdad inför möten

Det här är en lika given som skitsmart grej. Sedan ett tag tillbaka har både iPhonen och Macen haft stöd för, tja, smart laddning. Att operativet helt enkelt lär sig dina vanor och försöker bara ladda fullt när det verkligen behövs för att förlänga livslängden på batteriet. I kommande uppdatering av Macens operativsystem kommer en twist på det här.

I betaversionen av macOS 11.3 finns en funktion som använder din kalender för att också hålla koll på laddningen – närmare bestämt att försöka se till att din dator är fulladdad inför möten. Tanken är att din MacBook ska vara fulladdad tre timmar före en kalenderhändelse.

Vi kan väl tänka att datorn och operativet på sikt också lär sig vilka kalenderhändelser som kräver 100 procent laddning.

macOS 11.3 Could Ensure Your Mac is Fully Charged in Time for Calendar Events

Apple appears to be planning a meeting-friendly improvement to its Optimized Battery Charging feature on the Mac in macOS 11.3. New code in the…

iOS 14.5 bjuder på 217 nya emojisar

En av de i särklass viktigaste nyheterna i kommande iOS 14.5-uppdateringen: nya emojiisar! 217 nya emojiisar!

Okej, just den här gången är det inte just så många nya emojisar som fler varianter av befintliga (som att göra ännu fler mer inkluderande). Några befintliga får också nya utseenden. Som hörlursikonen som går från mer ett mer generiskt över-öronen-lurar-utseende till att bli… Airpods Max. Alltså Apples första egna över-öronen-lurar under Airpods-varumärket.

Apple använder alltså sin kontroll över emojisarnas utseende till att göra reklam för sin egen produkt. Det här är förstås inte nytt, emojisarna för datorer, mobiltelefon och klocka har Applefierats sedan tidigare. Jag har däremot inte riktigt tänkt på det. Men det är förstås i grund och botten reklam – som används och delas av kunderna själva.

Marketing by emoji, alltså.

First Look: 217 New Emojis in iOS 14.5

New emojis have arrived on iOS as part of the latest iOS 14.5 beta. These include a heart on fire, exhaling face, and gender options for the people with beards. Update: iOS 14.5 is out now and includes these emojis, and some additional non-standard additions. See which emojis

Rick Astleys ”Never Gonna Give You Up” i 4K-version med AI-hjälp

Undrar du fortfarande om AI är något? Om tekniken kan verkligen kan hjälpa mänskligheten?

Här har du svaret. Videon till en av världens bästa låtar, Rick Astleys ”Never Gonna Give You Up”, i 4K-version. Med AI-hjälp. Så, du vet… ja, ja, väldigt mycket ja.

Det kan vara peak mänsklig civilisation vi upplever här.

(Och ja. Det ser nästan lika bra ut som det låter.)

No Title

No Description


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *