Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AR/VR
Mobilt
Arizona klubbar lag som tvingar Apple och Google att använda alternativa betallösningar för appar
För två veckor sedan föll ett lagförslag i North Dakota som skulle tvinga Apple och Google att acceptera andra betallösningar än sina egna och förbjuda dem från att straffa utvecklare som gör det. Nu har Arizona klubbat ungefär samma lag.
Mer specifikt innebär den nya lagstiftningen, som är ett tillägg till befintliga lagen HB2005, att ”appbutiksoperatörer” (krasst talat Apple och Google) inte längre har rätt att kräva att utvecklare baserade i Arizona använder en viss betallösning. Den innebär också att boende i Arizona inte ska tvingas betala via ett visst lösning.
Som av en händelse är lagen ganska exakt den argumentation som Epic Games har använt sig av i domstolsförhandlingarna mot Apple. Och som av en händelse har Coalition of App Fairness varit med och skrivit utkastet till lagförslaget. Samma gruppering som också skrev lagförslaget och North Dakota. Och som har medlemmar som Epic och Spotify. Väldigt framgångsrikt lobbande alltså.
Basecamp var snabba med att twittra att de kan omlokalisera till Arizona för att dra nytta av lagen (trots att den måste godkännas av guvernören innan den börjar gälla). Det i sig pekar förmodligen på den främsta drivkraften bakom lagen (vad vi vet…): att bli en attraktiv plats för techbolag. Ja, förstås plus att överlag straffa de vänsterradikala big tech-bolagen.
https://www.theverge.com/2021/3/3/22309284/arizona-app-store-bill-2005-apple-30-percent-cut-bypass-legislation
Nej, det kommer inte gå att välja Spotify som musiktjänst i och med iOS 14.5
Ser du fram emot iOS 14.5? Mer specifikt möjligheten att kunna välja en annan förvald musiktjänst än Apple Music? Sucks to be you then. Igår förtydligade Apple att: nej, det kommer inte gå att ställa in Spotify som förvald musiktjänst i din iPhone. Ja, ingen annan tredjepartstjänst heller för den delen.
Vad det istället handlar om är att Siri i och med iOS 14.5 ”ska försöka lära sig vilken musiktjänst du föredrar”. Alltså ungefär som att det inte går att välja egna kontakter att dela innehåll med – istället får man snällt vänta på att Siri lär sig vilka kontakter du oftast delar innehåll med.
Så med andra ord kanske Siri lär sig att du föredrar Spotify när du vill lyssna på musik. Eller kanske inte.
Apple clarifies you can’t actually set a ’default’ music service in iOS 14.5 | TechCrunch
Apple has clarified that the iOS 14.5 beta is not actually allowing users to select a new default music service, as has been reported. Following the
Nytt Apple-patent: Magsafe i en iPhone
Det florerar rykten om att Magsafe kan vara på väg tillbaka till Macen. Alltså den magnetbaserade laddningsteknik som säkerligen räddade många MacBooks genom åren i och med att sladden kopplar loss istället för att dra med sig datorn om man snubblar över sladden. I och med att Apple gick över till USB-C så skrotades Magsafe, men kan nu alltså vara redo för comeback. Uppgifterna känns än mer troliga i och med ett helt nytt – och rätt oväntat – patent från Apple: Magsafe i en iPhone.
Det spekuleras rätt mycket i att Apple ska skrota sin egen lightningteknik och istället köra på samma USB-C-standard som i Macarna, men nu verkar Apple alltså vara sugna på att försöka få till Magsafe på något sätt. Kanske (ett patent i sig behöver ju inte betyda något).
Lite oväntat att det här patentet landar för iPhonen nu, när allt handlar om trådlös laddning (jatackförallaenheteröverallt). Magsafe är ju dessutom en Apple-grej och inte en bred standard. Om vi bortser från att standarder överlag är bra så blåser det ju standardiseringsvindar även i EU. OM det är så att Magsafe kommer tillbaka till Macen och/eller iPhones och iPads så misstänker jag att det kommer bli någon form av twist på originalvarianten. Typ… magnetbaserad USB-C som även kan ta vanliga USB-C-kontakter?
MagSafe Charging Port for iPhone Appears in Apple Patent
In a newly granted patent, Apple envisions a type of connectivity port using an iteration of its magnetic MagSafe charger to charge an iPhone,…
Digitalisering
Undersökning: en tredjedel av kontorsarbetare kan tänka sig att gå ned i lön för fortsatt distansarbete
Okej, jag fattar den här undersökningen. Det är molntjänstföretaget Citrix som står bakom den och vill med undersökningen förstås visa att distansarbete är bra business mmmkay? Men jag kan inte låta bli att känna att… de är en väldigt märklig fråga att ställa. Om man skulle vara beredd att gå ner i lön i utbyte möjlighet till fortsatt distansarbete.
Vad har det egentligen med lönen att göra?
Vi har sett det inte minst hos några av de stora techbolagen i USA. Man har upptäckt att det visst fungerade att låta anställda jobba på distans och ändå göra det de får lön för att göra. Företagen har självklart upptäckt att det också går att spara in på kontorslokaler och alla kringkostnader, som i de flesta fall säker överstiger det lönetillägg som anställda har fått för att få till hemmakontoret.
Och några av dessa företag har öppnat för fortsatt distansarbete. Men då med lön som baseras på var du bor. Eftersom det är dyrare att bo i Silicon Valley än i Mora får du lägre lön om du bor i Mora. Trots att både den som bor i Silicon Valley och den som bor i Mora jobbar på ”huvudkontoret”.
Och jag som trodde att det var kompetensen som lönen skulle matcha.
Ny undersökning: Kontorsarbetare kan tänka sig gå ner i lön vid fortsatt distansarbete
Nästan en tredjedel av svenska kontorsarbetare kan tänka sig att sänka sin lön i utbyte mot att få arbeta helt på distans. Framförallt är det mer fritid och sparade pengar till följd av att slippa pendla som är motivationen. Det visar en ny undersökning av Sifo på uppdrag av molntjänstföretaget Citrix.
Ekonomi och finans
Square öppnar bank
Betalplattformen Square har tagit ett rätt stort steg: man har blivit med… bank. En fullständig bank, med tillstånd och allt: Square Financial Services.
Nu är det inte en konsumentbank vi pratar om, utan vänder sig, logiskt, till B2B-världen. Mer specifikt är målgruppen primärt Squares egna kunder – de handlare som använder Squares betallösningar. Square utökar alltså sin produktportfölj och erbjuder nu även saker som företagslån och bankkonton.
Bara senaste året eller så har flera techjättar börjat erbjuda olika former av banktjänster. Som Apples kreditkort och Googles bankkonto kopplat till Google Pay. Så på det sättet är det inte särskilt unikt. Men det spår som de flesta andra har valt är att samarbeta med ”riktiga” banker. Techbolagen erbjuder kunderna och gränssnitten medan bankerna hanterar det rent bankiga. Inte minst tillståndsbitarna.
Men Square väljer alltså att gå all in på bankverksamheten. Vilket får mig att misstänka att även Square kan tänka sig att bli ”backendleverantör” åt andra som vill kunna erbjuda banktjänster till sina slutkunder. Banking-as-a-service som del av sitt totala betalaerbjudande.
Square’s bank arm launches as fintech aims ’to operate more nimbly’ | TechCrunch
Known for its innovations in the payments sector, Square officially now has a bank. Nearly one year after receiving conditional approval, Square said
Kryptobörsen Coinbase har ansökt om börsnotering
Det är rätt underhållande när företag som har som verksamhet att mer eller mindre vända upp och ner på befintliga ekonomiska strukturer använder de strukturerna för att säkra sin finansiering. Som att kryptobörsen Coinbase har ansökt om börsnotering på betydligt mer traditionella Nasdaq.
Förutom att det här är en rätt stor milstolpe för kryptovalutan som fenomen så fick vi dessutom insikter i Coinbases ekonomi. Som att Coinbase lite oväntat gick med vinst förra året – 332 miljoner på en omsättning om 1,2 miljarder. Coinbase hade 43 miljoner verifierade kunder i slutet av 2020 och 2,8 miljoner av dem gjorde transaktioner varje månad. Totalt har Coinbase tillgångar till ett värde om 90 miljarder dollar och har under hela sin livstid hanterat transaktioner om 456 miljarder.
Anledningen är förstås att Bitcoin har rusat hysteriskt mycket under 2020. Men det är även en valuta som rasat hysteriskt mycket genom åren. Bara senaste dagarna har rätt mycket av värdet försvunnit. Det i sig gör att Coinbases affärsmodell svajig. Plus att fler och fler traditionella betalplattformar accepterar kryptotransaktioner. Det som däremot talar till Coinsbases fördel är att kryptovalutor intresserar allt fler finansiella institutioner. Det kan betyda betydligt mer stabil kurs.
Coinbase reveals $1.2 billion revenue in plans to go public
A major bitcoin exchange has published its S-1 filing to list its stock directly on the NASDAQ stock exchange, a major milestone for the cryptocurrency space.
Övrigt
USA:s justitiedepartement vill veta hur Googles sökresultat har förändrats senaste sex åren
En rätt intressant förfrågan från USA:s justitiedepartement DOJ, som del i den pågående antikonkurrensstämningen mot Google. DOJ vill veta hur Google har ändrat i sitt sökresultat mellan 2015 och 2020. Mer specifikt vill DOJ ha information om saker som hur och var folk googlade, mängden annonser och annonsintäkter samt annonsbudgivningen.
Det DOJ alltså vill veta är hur Googles ”grepp om sökmarknaden” har förändrats. Och svaret tror jag blir: massor och väldigt lite.
Tittar vi på Googles dominans så har väl inte jättemycket hänt. Överlägset störst då, överlägset störst nu. Men i själva sökresultatet har mer hänt de senaste fem åren – egentligen de senaste två åren – än under alla Google-år dessförinnan. Framförallt är det en sak som DOJ verkligen borde jämföra, även om jag inte tror att det är en av sakerna de är intresserade av: hur stor mängd av alla googlingar som slutade i noll klick 2015 – och hur stor andelen var 2020.
Google Asked to Provide Detailed Search Data in US Antitrust Case
The US government asked Google to fork over granular information on how its search engine works and makes money, seeking to prove that the Internet giant is a monopoly.
Google Workplace får ett gäng nya funktioner
Igår presenterade Google ett antal nyheter för Workplace, alltså företagets samarbetsplattform. Saker som universal-statusmeddelande, funktioner tänkta att göra hybridmöten mer ”jämlika” för dem som är på distans (ni vet, för den eventualitet att vi får komma tillbaka till kontoret igen nån gång) samt bättre stöd för medarbetare på golvet, exempelvis butiksanställda.
Två av funktionerna är lite extra intressanta:
Stöd för att logga in med flera enheter i Meet: Bättre stöd för delad skärm med helt separata enheter vid exempelvis presentationer än att fippla med någon form av virtuell extraskämr (här säger vi extra mycket hej till Microsoft Teams…)
Google Assistant för Workplace lämnar betastadiet: Efter sisådär två år så tar jobb-Assistant till sist betaexamen. Åtminstone för mobila enheter. För smarthögtalare och Googles smartskärmar är det fortfarande beta som gäller. Assistant kan alltså användas för att ansluta til möten, svara på frågor om kalendern och skicka meddelanden. Inte himlastormande, men lär bli betydligt mer kraftfullt med tiden.
The future of work with Google Workspace | Google Workspace Blog
Today, we’re announcing new innovations in Google Workspace, including a frontline worker solution, a set of features to help people find more time and focus, and powerful tools for strengthening collaboration, that will further empower all the ways work happens-and deepen its impact-in an ever-changing world.
Teams får stöd för smarta högtalare, kryptering, kanaldelning, webbinarier med upp till 1000 deltagare och nytt presentationsläge
Av alla områden där digitaliseringen har tagit ett jättepandemihopp senaste året så är de olika samarbetsverktygen förmodligen ett av dem där det hänt mest. Igår presenterade Microsoft ännu ett gäng nya funktioner i Teams. Saker som krypterade tvåpartssamtal, webbinarier med stöd för upp till 1000 deltagare, enklare att dela kanaler mellan team inom och utanför ett företag och (äntligen) stöd för presentationsläge där det går att se en presentation och den som pratar på samma gång.
Men den funktion som känns mest intressant är förmodligen inte en av dem som kommer användas av flest: en ny smart högtalare från Microsoft. Ja, eller en konferenspuck. Så långt kanske inte direkt något som höjer några ögonbryn.
Men pucken ska ha inbyggt stöd för att direktöversätta mellan språk (vi kan väl dock anta att svenska inte är ett av dem), automatisk transkribering och möjlighet för prylen att kunna skilja och hålla koll på upp till tio olika röster. I sig är ingen av de här sakerna unika för Teams eller Microsoft, men att framförallt det sistnämnda hittar in i yrkeslivet känns lite mer ovanligt.
Bra inte minst tillgänglighetsmässigt och därmed bra för i princip alla.
Microsoft Teams Gets End-to-End Encryption for Calls, Webinar Support
Microsoft has announced new features for Microsoft Teams along with supported hardware at the ongoing Ignite 2021 annual conference for developers. Microsoft Teams will now support end-to-end encryption. It also gets a new Connect feature to share channels internally or externally and support for Microsoft Teams Intelligent speakers that can differentiate between voices of up to 10 participants.
Volvo kommer bara tillverka och sälja elbilar från 2030 – men vilken slags bilar?
Volvo fortsätter sin hållbarhetssatsning. Från och med 2030 ska företaget tillverka och sälja elbilar. Det är förstås kalasbra. Men nu ska jag bli lite surgubbig här. Att det fortfarande ooas och aaas så fort en traditionell tillverkare säger ordet ”elbil” börjar bli lite väl passé. En toppenutveckling, men det känns som att det är dags att ställa hårdare krav på bilföretagen.
Den elbilsmodell som just nu säljer absolut bäst i Kina är en liten GM-backad kinesisk historia – med fokus på ”liten”. En Smart i elversion. Hur ser Volvos produktkatalog ut? SUV:ar och stora schabrak. Visst, nu har Volvo aldrig varit en utpräglad småbilstilverkare och det är förstås ekonomiskt smartare att göra premiumbilar man kan ta mer betalt för. Men enligt en rapport från förra året så är Volvo redan Europas tyngsta biltillverkare. Och tunga bilar drar mer bränsle. Och sliter mer på vägar. Och tar mer plats. Och är i det stora hela mindre trafiksäkra.
Ny teknik rinner alltid nedåt: först kostar det mycket och sen sjunker priset. Men betydligt mer intressant än ännu ett elbilsutspel vore att Volvo tog på sig ledartröjan i att ändra uppfattningen att man behöver en tvåtonskoloss med fyrhjulsdrift och hög markfrigång när man bor i stad. Styra mot småbilar, inte bara el.
Volvo to sell only all-electric vehicles by 2030 | TechCrunch
Volvo Cars said it will only make and sell all-electric vehicles by 2030 as part of a broader transformation of the automaker that will include shifting
USA sjösätter bredbandsbidrag för låginkomsttagare
Väldigt intressant initiativ från FCC, ungefär USA:s Post- och telestyrelse. Myndigheten sjösätter ett nödbidrag på upp till 50 dollar i månaden (75 dollar för USA:s ursprungsbefolkning) för att ”brygga den digitala klyftan” i USA. Mer specifikt handlar det om bidrag som är tänkt att få ut bredband till fler. Plus ett Hem-PC-bidrag.
När coronakrisen var som värst (?) i våras så bestämde USA att internetoperatörer inte fick rätt att stänga av abonnemang när kunder inte längre hade råd att betala. Utöver det så gick operatörer själva ut med högre datapotter och andra förmåner utan ökad kostnad. Vad hände i Sverige på det här området? Absolut ingenting.
Och just data börjar allt mer bli en socio-ekonomisk fråga även hos oss. Hur mycket du faktiskt kan använda internet styrs av hur mycket du har råd att betala. Och vi pratar om en tjänst som numer kostar åtminstone ett par hundralappar i månaden. Då oftast inte med tillräckligt data för det man vill göra. Och att köpa till data kostar oproportionerligt mycket.
Internet är idag lika mycket en demokratifråga som ett måste för att kunna sköta sina vardagssysslor. Vad tillgången ska få kosta kommer behöva bli en betydligt större fråga framöver. Som del i att brygga den digitala klyftan även här hos oss.
F.C.C. Approves a $50 Monthly High-Speed Internet Subsidy (Published 2021)
The money, aimed at low-income households, is part of an effort to bridge the access gap to broadband connectivity amid the pandemic.
Apple släpper verktyg för att exportera bilder från iCloud till Google Photos
Apple vill VERKLIGEN visa lagstiftare och konkurrensmyndigheter på båda sidor om Atlanten att de minsann leker jättebra tillsammans med andra och att de självklart vill ge sina kunder alla möjligheter att göra vad de vill med sin data och sina sparade filer. Framförallt vill Apple jättegärna visa att det därmed alltså inte alls finns behov av hårdare reglering eller uppstyckning. Trots det är det här ett lite oväntat drag.
Apple släpper ett verktyg som ska göra det enkelt att exportera bilder och videos från iCloud till Google Photos.
Japp.
Vi kan väl dock anta att Apple jättegärna och jätteallrahelst ser att man sedan använder iOS för att hantera sina Google Photos.
Apple Launches Service for Transferring iCloud Photos and Videos to Google Photos
Apple this week introduced a new service that’s designed to make it quick and easy for iCloud users to transfer their stored photos and videos to…
iMac Pro går i graven
Det här var lite oväntat. Eller till och med väldigt oväntat. iMac Pro går i graven. Bekräftat av Apple.
Tidigare under dagen igår så ändrade Apple på iMac Pros produktsidan i sin nätbutik. Modellen fick påhaket ”så länge lagret räcker”. Även om det var lite ovanligt att det budskapet lades upp så var min första tanke samma som nog delades av de flesta MacBoys: det är dags för en ny modell. När det börjar sina i lagren så brukar det vara ett tecken på precis det.
Men så gick Apple ut med att det är definitivt slut med iMac Pro efter de ex som är kvar.
Det ryktas förstås att det kommer en iMac med Apples eget M1-chip senare i år och den tror jag fortfarande kommer. Men konsument-iMacen får alltså oväntat nog inte sällskap av ett Pro-storasyskon.
Det gör ryktena om en helt ny Mac Pro Mini än mer trovärdiga. Alltså en lite enklare och billigare version av Apples proffsproffsdator. En som säkerligen lär få sällskap av en ny extern skärm, även här snäppet billigare än dagens Pro XDR.
Visst finns det logik att släppa en proffsdator som, likt Pro, går enklare att uppdatera och konfigurera än iMacen, som alltid varit lite den ultimata konsumentdatorn bland de stationära modellerna.
Men som sagt. Lite oväntat.
Apple Confirms iMac Pro Will Be Discontinued When Supplies Run Out, Recommends 27-Inch iMac
Apple on late Friday evening added a ”while supplies last” notice to its iMac Pro product page worldwide, and removed all upgrade options for…
Indiska mobiloperatören Reliance Jio vill befria Indien från 2G
Indiens största mobiloperatör Reliance Jio, som senaste året fått stora investeringar från både Google och Facebook, rullar ut en ny abonnemangspush för att försöka locka in fler kunder. Så långt varken ovanligt eller nyhetsmässigt. För oss här i vår del av världen är den primära målgruppen för kampanjen däremot lite mer ovanlig: användare som har dummobiler och 3G-abonnemang. Eller kanske till och med 2G. Som del i Reliance övergripande ambition att ”befria Indien från 2G”.
I dessa 5G-tider skadar det inte med lite andra perspektiv.
Jio rolls out new feature phone offers
The telco will offer a JioPhone device, two years of unlimited voice calls and two years of 2GB data every month for ₹1,999.The JioPhone offers could be the telco’s strategy to capture market share by signing up 2G/3G customers on other networks
Batterier från Lime-elscootrar blir bluetoothhögtalare
Ha. Vad gör man med en massa slutkörda elscooterbatterier? Man förvandlar dem till bluetoothhögtalare, förstås.
Lime e-bike batteries are being turned into portable speakers
British sustainable design business Gomi is set to upcycle battery packs from Lime e-bikes and e-scooters and turn them into portable Bluetooth speakers.
Polaroid släpper en godis-3D-skrivar-penna
Såja! Nu snackar vi! När jag var lite var en av de coolaste sakerna man kunde äga en kulspetsenna med fyra (4!) färger. Men nu är det 2021 och då ska ska det förstås enuppas. Enter: godis-3D-skrivar-pennan. En penna som skriver ut godis! Mitt barnjag hade glädjedött.
Vilket är då företaget bakom godispennan? Polaroid. Förstås.
Alla på en gång nu: EAT IT LIKE A POLAROID PICTURE!
Polaroid Made a Pen That Lets You Draw Pieces of Candy
Polaroid’s CandyPlay 3D Pen takes 3D-printing pens one step further by replacing extruded plastic with melted candy so that when your masterpiece is complete, you can eat it.
Emojis är helt ute – enligt Generation Z
Tycker du att det är lite svårt att hålla reda på vilka emojis som oundvikligen visar att du är en cringe-boomer? Nu behöver du inte gå och oroa dig längre! ALLA emojis är ute. Enligt Generation Z.
Så skönt att vi har rett ut det.
Hey millennials, stop ruining emoji for Gen Z
When I saw the news that Apple would be releasing 217 new emojis into the world, I did what I always do: I asked my undergraduates what it meant to them. ”We barely use them anymore,” they scoffed. To them, many emojis are like overenthusia
Nytt Chrome-tillägg sätter automatiskt på undertexter om du snaskar för högljutt
Ha! Veckans, månadens, årets, ÅRTIONDETS viktigaste Chrome-tillägg. Crispy Subtitles. Som gör ungefär exakt vad det heter. Om tillägget hör att du knastar högljutt med dina chips så sätter den automatiskt på undertexterna – så att du inte missar något i dialogen! Briljant!
Okej, nu gäller det bara Youtube, men jag är övertygad om att Netflix, Disney och alla andra håller på att ta fram sina egna motsvarigheter.
AI-Powered Chrome Extension Automatically Turns on YouTube Subtitles While You Eat Noisy Snacks
A year into the pandemic most of us have honed our daily routines into a regular pattern of YouTube bingeing and snacking. But munching on crunchy snacks often makes it impossible to hear a video. The solution isn’t to turn off our computers and attempt to re-enter society, but to install a new Chrome extension that…