Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artikel
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Instagram och Facebook rullar ut möjligheten att dölja antalet visningar och gilla-markeringar
Efter att från och till ha testat olika sätt att hantera gilla-markeringar under rätt lång tid så börjar nu Facebook och Instagram rulla ut möjlighet att dölja antalet. Både i sina egna och i andras poster. Även antalet visningar.
Det handlar om två olika lösningar. Den ena är att du kan dölja de här värdena från att visas i dina egna inlägg och den andra är i praktiken en huvudströmbrytare som dödar antalet gilla-markeringar och visningar i alla andras inlägg (ja, från att visas för dig, alltså).
Har hela tiden handlat om ännu ett försök att komma tillrätta med anklagelserna om att plattformarna - i synnerhet Instagram - kan leda till ökad mental ohälsa. Men i ett lite större perspektiv så är det lite tredjepartskaka och iOS 14.5 över draget.
På samma sätt som spårning via kakor, pixlar och mobilidentifierare har varit basen i nära nog alla digitalmarknadsföring så är gilla-markeringar och visningar inte bara vanity-värden och marknadsföringsmaterial för den som skapar innehållet utan också tacksamma att använda för marknadsförare överlag fortfarande. Blir intressant om Facebook kommer dela data med hur många som väljer att aktivera respektive funktion.
You can now hide like counts on Instagram and Facebook
Facebook and Instagram are now offering a choice to hide like counts. After years of testing, users will need to opt in to hide their own public like counts or disable seeing them from posts in their feed.
Instagram lägger till mer statistik för Reels och Live
Tycker du att det är lite ont om vettiga insikter om dina Reels och livesändningar via Instagram? Nu ändrar Facebook på det. Instagram får nya statistikfunktioner i appen.
- Reels: Totalt antal spelningar, nådda konton, gilla-markeringar, kommentarer och hur många som har sparat och delat.
- Instagram Live: Nådda konton, max samtida tittare, kommentarer och antal delningar.
Dessutom rullar Instagram dessutom ut nya tidsperioder för statistiken.
https://techcrunch.com/2021/05/24/new-instagram-insights-make-its-tiktok-competitor-reels-more-appealing/
Instagram överväger prenumerationer och NFT-marknadsplats
Facebook ”överväger” nya sätt för innehållsskapare att tjäna pengar på Instagram: prenumerationer. Stöd för att kunna ta direkt betalt av sina följare för exklusivt innehåll. Men inte bara det: Instagram går även i NFT-tankar. Med andra ord lansera en marknadsplats med stöd för att sälja digitalt innehåll paketerat i blockkedjeformat.
Instagram funderar alltså på att hoppa på två väldigt trendiga fenomen just nu. Men det är också del av två större trender. Den ena är att det här är ytterligare ett steg i Facebooks ambition att hitta intäktsvägar vid sidan av annonserna. Den andra är att innehållsekonomin håller på att gå in i en ny fas. Från att så här långt mestadels handlat om intäkter via annonser så börjar det mer och mer bli stöd för att faktiskt ta direkt betalt av sina följare.
Instagram Exploring Subscriptions, NFT Marketplace: Report
The head of Facebook’s Instagram segment opened up about some potential plans for the company in a recent interview.
WhatsApp kommer inte försämra funktionalitet för användare som inte accepterar de nya användarvillkoren
Få saker ägnar vi förmodligen lika lite tid åt som att läsa igenom uppdaterade användarvillkor, som kastas upp i våra ansikten i exempelvis appar, innan vi godkänner dem. Men om man är ett företag som har lite… svajigt track record när det handlar om respekten för användarnas information så kan uppdaterade uppdaterade användarvillkor bli en stor huvudvärk. Framförallt om företaget i fråga dessutom tokschabblar bort själva villkorsuppdateringen.
WhatsApps ändrade användarvillkor blev rätt uselt förklarade av Facebook, vilket gjorde att bilden som spreds var att Facebook skulle sälja ut precis all WhatsApp-data till annonsörer trots att det var betydligt mindre än så. Sedan dess har Facebook försökt att samtidigt förtydliga och lugna de upprörda känslorna hos användarna - och för varje gång har det bara blivit värre. Inte minst för att Facebook har ändrat vad som kommer att gälla gång efter annan.
Den sista, rätt stora, kursändringen handlar om vad som kommer att hända för de WhatsApp-användare som inte godkänner villkoren. Från ”appen kommer inte längre funka” över ”funktionalitet kommer att strypas över tid” till den här veckans ”det blir ingen skillnad alls om man inte godkänner villkoren”. Vilket gör att vi alltså kommer ha olika villkor som gäller för olika användare även i samma land. Så Facebook kommer… skicka över data för de användare som godkänt villkoren men inte för dem som inte godkänt? Förstås möjligt, men känns som rätt bökigt upplägg. Inte minst dom det här beslutet nu ska gälla ”indefinitely”. Alltså typ i all tid och evighet.
Vi kan notera två saker utifrån det här. Det ena är det som jag har skrivit om flera gånger tidigare: hur viktig WhatsApp är för Facebooks framtid. WhatsApp drar in ungefär inga pengar alls till Facebook, men det är den appen som främst drar in morgondagens användare för Facebook. Användare som Facebook förstås hoppas ska bli kunder. Antingen via kommande funktioner i WhatsApp, där Facebook kan ta ut avgift, eller genom att konvertera över kunderna till de tjänster där Facebook faktiskt tjänar sina pengar.
Facebook konstaterar också att ”en majoritet av alla användare har accepterade de nya användarvillkoren”. Det kan ju förstås vara skitsnack och något som Facebook hoppas ska locka ”de sista” användarna att också godkänna villkoren. Men med tanke på hur mycket vi som sagt var engagerar oss i användarvillkor så lär det stämma. Med andra ord: Facebook skiter i de förhållandevis få användare som ännu inte har godkänt villkoren. Orka ta fler varumärkestörnar.
(Även om frågan förstås kvarstår hur tusan Facebook ska hantera de olika användarvillkoren när det kommer till överföring av data. Det kan ju krasst talat bli så att Facebook stoppar in en extra godkännanderuta när användare som inte har godkänt villkoren för söker exempelvis kontakta företag via WhatsApp. Men det lär inte flyga i EU, åtminstone.)
WhatsApp reverses course, now won't limit functionality if you don't accept its new privacy policy
WhatsApp-owned Facebook has reversed course and now says that users who don't accept its new privacy policy actually won't see limited functionality over time.
Snapchat
Snap inleder shoppingsamarbete med Poshmark
Ännu ett shoppingsamarbete för Snap: Poshmark. En andrahandsplattform för kläder och heminredning.
Samarbetet sker i form av en mini, alltså det nya ”appformat” som Snap rullade ut förra året. Ungefär motsvarigheten till miniprogrammen i Kinas största sociala plattform WeChat. En möjlighet för varumärken att bygga en app i Snapchat-appen, med större möjligheter till (varumärkes)anpassningar.
Det tänkta win-scenariot för Poshmark är ungefär det vanliga när det handlar om Snapchat: nå yngre målgrupper. För Snap handlar det dels om att marknadsföra hela miniformatet och dels om att rida på hållbarhetsvågen. Och ja, självklart har Poshmarks mini stöd för livevideoshopping. (Och de evenemangen har förstås fått namnet ”posh parties”.)
Ännu ett tecken på att de traditionella e-handelssajterna som vi känt dem sedan internets födelse allt mer håller på att skakas om i grunden.
https://www.businessofapps.com/news/snapchat-partners-with-poshmark-to-bolster-social-shopping-experience/
Twitter oopsie-bekräftar prenumerationstjänsten Twitter Blue och att den kommer att kosta 2,99 dollar per månad
En så kallad oopsie vad det verkar. Twitter bekräftar att den kommande betalprenumerationen för Twitter kommer att heta Twitter Blue och kosta 2,99 dollar i månaden. Det är (som vanligt) kodgrävaren Jane Manchun Wong som har hittat att prenumerationen i princip är aktiv i Appstore.
Vad får man då för pengarna frågar du? Möjlighet att ångra tweets, ett ”läsarläge” som ska göra det enklare att läsa långa trådar, anpassade färgscheman, möjlighet att anpassa appikonen och funktionen ”Collections” som verkar vara en bokmärkesfunktion för ”dina favorit-tweets” (typ… pintertwitter? Twitterest?)
Så…. killer-funktioner överlag.
Det här är ju funktioner som Twitter själva har nämnt som möjliga betalfunktioner och/eller sådana som det har spekulerats i tidigare. Känns kanske rent spontant inte som något som kan få folk att välta Twitter för att vara först genom dörren, men så tror jag inte heller att det här är vad Blue kommer att vara särskilt länge. Att betal-Twitter säkerligen kommer få betydligt fler funktioner på sikt. Inte minst kopplade till Twitters många nya initiativ, som Audio Spaces och nyhetsbrev.
Som tur är verkar det åtminstone inte finnas någon funktion för att redigera postade tweets. Det hade garanterat kunna skrämma bort folk från en betalversion av Twitter.
Twitter's iOS app confirms $3 'Twitter Blue' subscription
Twitter added a $2.99/month in-app purchase for "Twitter Blue" to its app.
Twitters Clubhouse-konkurrent Audio Spaces släpps i webbversion
En sak som väldigt mycket har kommit att känneteckna Clubhouse är att utvecklingsstegen mycket har påmint om de övriga, äldre sociala plattformarna. Bara i ett sjukt mycket snabbare tempo. Och det har inte bara varit begränsat till Clubhouse, det har även smittat av sig på företagen som har arbetat på Clubhouse-kopior. Nu är det dags för Twitters kopia att ta ännu ett steg under sitt snabba uppskalningstestande: Audio Spaces kommer till webben.
Det här kan förstås tyckas vara en rätt litet funktionstillägg, men det är värt lite uppmärksamhet av två anledningar.
Den ena är att det här är ännu ett bevis på vilken jätterevival datorn har fått. Because 2020. Men det här var en trend som började ett par år före pandemin: i takt med att sociala medier blir del av arbetslivet så behövs mer dedikerade arbetsredskap. Vi har sett att snart sagt alla tjänster som föddes som appar i mobilen nu har fått datorversioner.
Den andra är att Twitter på det här sättet ger sig på ännu en av Clubhouses stora svagheter i samband med ovanstående trend: förutom att Clubhouse saknar ett eget ekosystem bortom kärntjänsten så är Clubhouse en ren mobiltjänst.
Twitter's live audio Spaces arrive on the web
Twitter Spaces, the live audio feature the company launched in December, is coming to the web.
Twitter stänger av funktionen att ansöka om kontoverifiering efter bara en vecka
Ha. Twitter gör en Clubhouse igen. Gör saker i mycket högre tempo än normalt. För nån vecka sedan öppnade Twitter åter möjligheten att ansöka om verifiering för sitt konto, efter tre års paus. Och nu... stänger de av den igen.
Anledningen? Twitter "rullar runt" i inkomna ansökningar. Det har med andra ord varit ett herrans uppdämt behov som sköljde över Twitter. Att se om det kommer ta tre år innan de öppnar den på nytt den här gången också...
Twitter Has Already Pulled the Plug on Its Public Verification Process
Well, that was fun while it lasted. Just a little over a week after reviving its public verification process for the first time in almost four years, Twitter has already pulled the plug.
LinkedIn rullar ut Event ads och möjlighet för sidor att boosta innehåll
Nytt annonsformat i LinkedIn: Event ads. Vad det låter som. Annonsmarknadsför kommande virtuella LinkedIn-evenemang.
Dessutom gör LinkedIn det nu möjligt för sidor att boosta organiskt innehåll.
New Ad Types for LinkedIn Advertisers & More Digital Marketing News
This week, LinkedIn announced event ads and the option to boost organic posts from businesses' profiles. Plus, everything announced at the Snap Partner Summit.
Clubhouse
Clubhouse Android-app når 1 miljon nedladdningar första veckan
Hur kommer det att gå för Clubhouse nu när alla andra plattformar har släppt eller är på gång att rulla ut egna kopior? Bra fråga. En annan bra fråga är hur stor efterfrågan kommer att vara på Android-versionen av Clubhouse. Där har vi fått en första indikation.
Efter mindre än en vecka har Android-appen nu nått 1 miljon nedladdningar globalt. Ja, eller lite beroende på hur man räknar. Appen släpptes i USA och en handfull länder för ett par veckor sedan men utvecklaren Alpha Exploration tryckte på stora releaseknappen så sent som i fredags - när hela världen fick tillgång till appen. Så vi kan snitta det till nån vecka.
Det innebär att nedladdningstakten för Android är rätt exakt densamma som för iOS. Även här: om vi slår ut nedladdningarna. Ett år efter det att iOS-appen släpptes så hade Clubhouse laddats ned ungefär 13 miljoner gånger. Det blir alltså intressant att se om Android-Clubhouse kommer att toppa iOS. Android är som bekant rätt mycket större än iOS globalt och Android-appar laddas generellt ned fler gånger. Men i andra vågskålen har vi det faktum att hypen har svalnat rätt rejält. Det kanske rentav är så att Clubhouse är en app som mer tilltalar iOS-användare?
Svaren på de här frågorna får vi vänta på ett tag.
Clubhouse Android App Crosses 1 Million Downloads in Less Than a Week
Clubhouse Android app has over a million downloads on the Google Play store in less than a week since it launched. The Android app was launched over a year later than its iOS counterpart. The move came after the iOS app started seeing a downfall in the number of apps downloads from Apple’s App Store.
WeChat har nu 1,24 miljarder månadsanvändare
I förra veckan var det dags för Tencent, hos oss förmodligen mest kända för Kinas största sociala plattform, att redovisa hur förra kvartalet gick. Och det gick milt sagt riktigt bra. Dessutom har WeChat nu 1,24 miljarder månadsanvändare.
Omsättningen ökade med 25 % till 21 miljarder dollar med vinsten fullständigt skenade: 65 % bättre än för ett år sedan, till 7,4 %. Än så länge har Tencent alltså klarat Kinas släggande mot techjättarna i landet. Men Tencent har andra utmaningar: som just WeChat. Eller snarare: en tillväxtutmaning.
WeChats nya användarsiffra innebär att tjänsten har ökat med 3,3 % sett till månadsanvändning. Som jämförelse rapporterade Facebook en tillväxt på 10 % för Facebook och Messenger och 15 % totalt för de fyra huvudapparna. WeChat är alltså rejält mycket närmare taket än vad Facebook är. WeChat har dessutom ett problem som Facebook (till största del) saknar: tillväxt utanför hemmamarknaden. För även om kinesiska företag inte direkt måste ha jättebråttom att expandera utomlands med en hemmamarknad på sisådär 1,4 miljarder människor så finns det trots allt en begränsad mängd människor. Även kineser.
Nu har Tencent däremot betydligt fler utlandsspröt ute i det som är företagets verkliga intäktsmotor: spel. I andra hand så är det allt mer olika former av prenumerationstjänster. Så även om WeChat är gränssnittet där mycket av Tencents verksamheter sammanfaller så blir de allt mindre beroende av just WeChat, ju mer slagsmålet om de sociala användarna i Kina ökar.
Tencent Adapts Amid Challenges: Increases Share Buy-Backs as Gaming Sales Soften
In a year marked by innovation and strategic foresight, Tencent Holdings Limited not only bolstered its financial standing but also set new benchmarks within China's digital arena. The conglomerate's 2023 financial results, alongside a series of strategic undertakings, shed light on the thriving dynamics of China's technology sector and Tencent's pivotal role therein.
Övrigt sociala medier
CapCut är senaste Bytedance-appen som toppar Appstore
TikTok-ägaren Bytedance toppar Appstore i USA. Ja, det är väl snarast lite vanlig onsdag med tanke på att TikTok nästan oavbrutet har parkerat överst både för iOS och Android senaste året (och mer därtill). Men den här gången är det faktiskt en annan app: CapCut. En app för att redigera videos för… TikTok. Förstås.
Vad det handlar om är alltså en fristående app som erbjuder en bredare palett av videoredigeringsverktyg än dem som följer med TikTok. Och ja, det finns även ett lagligt musikbibliotek som är fritt att använda. Och precis som TikTok har ett kinesiskt syskon i Douyin så finns även en kinesisk CapCut: Jianying. Och precis som Douyin sitter på lite TikTok-utvecklingsfacit så kan det vara relevant att hålla koll på Jianying för den som vill ligga lite före i kurvan kring vad som lär komma till CapCut.
Totalt ska Jianying ha laddats ned 250 miljoner gånger, vilket lär göra den till ett av de största fristående videoredigeringsverktygen. Och den siffran gör att jag misstänker att SensorTower som ställt samman underlaget slagit ihop Jianying och CapCut när de har räknat.
Så. En videoredigeringsapp. I sig lite lagom upphetsande. Men i förra veckan presenterade Snap sin motsvarande app Story Studio. Båda apparna förstås tänka att användas till sina ”modertjänster”, men innehållet kan även användas i andra tjänster. Det handlar alltså inte bara om att ge sina egna användare fler leksaker för att öka användningen utan också ta fram ett verktyg som skulle kunna användas för att skapa innehåll för konkurrerande tjänster.
https://techcrunch.com/2021/05/24/capcut-bytedance-tiktok/
Sök/SEO
Google testar trendande sökningar
Kommer ni ihåg när Googles startsida bara var en sökruta? Good times. Men nu är det 2021 och för varje dag som går blir Google lite mer Altavista. Här kommer senaste testet: trendande sökningar. Och likt det väldigt mycket av det som händer i själva sökupplevelsen så pratar vi om något som visas innan du ens har gjort en sökning.
Att Google en gång i tiden gjorde den här kursändringen var förmodligen mycket Facebooks fel. Google insåg att det är jättebra att ha en sökmotor när någon behöver ett svar, men det är ännu bättre att ha en tjänst som folk går till så fort de är uttråkade. Mikrostunderna, för att prata Google-språk.
Google vill alltså inte bara bli stället dit vi går för att spara tid, utan också vara stället vi tänker på när vi vill döda tid.
Google Testing Trending Searches On Google Mobile Home Page
Last week I saw a bunch of people notice Google showing a trending searches box on the Google Search home page. We saw this in the auto-complete results and in Google Discover results, but I don't think I've seen it as a standalone feature on the Google home page.