Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 33 2021

Facebook lanserar Horizon Workrooms. Facebook börjar testa Facebook Reels. Facebook släpper rapport som visar vilket innehåll som var mest populärt Q2. TikTok lanserar TikTok Radio på SiriusXM. Kinesiska staten får en plats i TikTok-ägaren Bytedance styrelse. Youtube börjar visa kapitel direkt på söksidan – och länka in Googles sök.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook lanserar Horizon Workrooms – arbetsmöten i VR-miljö

Vad behöver vi fler av? Virtuella mötesrum förstås! Senaste året har nog de flesta, på gott och ont, vant sig vid att köket är kontoret och att kollegorna är ansikten på en skärm. Nu är det Facebooks tur att ge oss ännu en mötesmöjlighet: Horizon Workrooms.

Ja, fast det är samarbetsplattform som skiljer sig från de flesta andra vi har haft som go to-verktyg för möten: Facebook har dammat av den ursprungliga visionen för sin VR-satsning, nu optimerad för arbetslivet. Det handlar med andra ord om möten i VR. Som i sin tur kräver att du sitter på ett par Oculus Quest 2, Facebooks VR-set, alltså.

I Horizon Workrooms möter du dina kollegors avatarer, snarare än deras ansikten. När du väl har klätt din avatar i passande jobbstass är det sedan bara att köra. Prata, titta på Powerpoints, rita på whiteboards, ja, the works. Och det absolut bästa? Du kan få upp din datorskärm i mötet, precis som under ett ”riktigt” möte. Det går alltså utmärkt att göra annat under mötet. Precis som under ett riktigt möte.

Så, ett… meetaverse, alltså?

Facebook gets VR meetings right with Horizon Workrooms

Horizon Workrooms is Facebook’s first major attempt to solve VR collaboration.

Facebooks digitala plånbok Novi redo att lanseras

Håhå. Avdelningen saker man nästan hade glömt. Facebook säger att deras digitala plånbok Novi nu är redo att lanseras. Nån gång. Snart. Kanske. Eller senare. När alla myndighetstillstånd är på plats. Så läget är alltså ungefär exakt samma som det var för ett år sedan. Det känns med andra ord som att David Marcus, Facebooks fintech-boss, gick ut med ”nyheten” mest för att påminna varandra och andra om att Facebook i allra högsta grad fortfarande tänker rulla ut både kryptoplånbok och kryptovaluta. Nån gång. Snart. Kanske. Eller senare.

(Det känns dessutom som att Facebook är orolig för hårdare kryptoreglering i USA som skulle stöka till det för Facebook. Kanske i synnerhet för Facebook, eftersom Facebook är… Facebook. Så Marcus inlägg känns lite som ett inlägg i den debatten.)

För att fräscha upp minnet så är Novi plånboksdelen av Facebooks Diem-kryptovalutaininitiativ. Det som från början hette Libra. Och som hade betydligt större ambitioner. När Facebook presenterade Libra var det extremt högflygande planer som sedan kraschade rakt in i verkligheten när det visade sig att världens centralbanker och politiker hade åsikter om att ett av världens största internetföretag skulle rulla ut en kryptovaluta som inte var (direkt) kopplad till det vanliga banksystemets reglering. Numer är Facebook nere på tummenivån, men siktar alltså fortfarande på det som var huvudfokus redan från början: att få till en egen transaktionsinfrastruktur för kryptovalutor.

Dessutom: det kanske mest intressanta är att vi får lite siffror på Facebooks vanliga betaltjänst. Tydligen har Facebook Payments senaste året hanterat transaktioner för över 100 miljarder dollar. En fin, ny intäktskälla den dag som Facebook bestämmer sig för att börja ta ut transaktionsavgift.

Facebook Announces Novi Is Ready To Launch

Facebook’s Novi digital wallet will allow the transfer funds domestically and internationally and is ”ready to come to market,” said David Marcus, Head of F2.

Facebook börjar testa Facebook Reels

Hand upp alla som är förvånade! Vad kommer efter Instagram Reels? Facebook Reels! Förstås.

Kortvideo för Facebook-generationen, alltså.

New test brings Reels to Facebook in the US

Facebook is beginning a test of Facebook Reels in the US. It’s already been testing the feature in India, Canada, and Mexico. People can share the short-from videos to their News Feed or within Groups.

Facebook arbetar på bildsöksfunktion för Instagram

Den här nyheten kom i början av sommaren, men jag verkar inte ha lyft upp den. Bättre sent än aldrig. Facebook jobbar på att göra en Google. Eller Pinterest. En bildsöksfunktion för Instagram som ser ut att fungera som de båda nämnda företagens Lens-funktioner (because varför hitta på egna namn på funktioner?): använd kameran för att peka på exempelvis en outfit i verkligheten (eller på en bild) och få upp information om var du kan köpa de olika delarna. Eller något liknande.

Facebook is working on visual search for shopping on Instagram

Facebook is working on visual search technology for Instagram as it doubles down on shopping features throughout its platform.

Facebook släpper rapport som visar vilket innehåll som var mest populärt Q2

Hejhopp. Facebook släpper en rapport över vilket innehåll som var mest populärt i nyhetsflödet under årets andra kvartal. En rapport som ska vara den första i sitt slag i och med att den inte är av den mer bredpenslade variant som brukar vara fallet, utan en genomgång över vilka specifika inlägg, länkar, domäner och sidor som varit mest populära.

Och… det verkar om rätt harmlöst innehåll. Vilket också är precis anledningen till att Facebook överhuvudtaget delar den här informationen. Att visa att Facebook inte är ett stort dynghål av tossehögerinlägg och annat otrevligt innehåll. Utan att… det är lite mingelpratsnivå. Ja, åtminstone om vi ska tro på Facebook. Det är ju bara de som sitter på facit och därmed skulle kunna visa upp en innehållslista som passar deras agenda </foliehatt>.

Däremot kan vi nog anta att det här inte direkt kommer att ändra särskilt mångas inställningar till big tech i allmänhet och Facebook i synnerhet. Men det kan oavsett vara intressant för den som vill få inblick i amerikanska Facebookares favvoinnehåll. Vem vet, Facebook kanske får blodad tand och gör det här till en återkommande grej.

Facebook releases a report on the most-viewed content in News Feed

Facebook has released a report that’s meant to show the most-viewed content on its platform, shedding light on what posts, pages, and links people are seeing in their News Feeds.

Facebook mörkade transparensrapport på grund av potentiellt dålig PR

I veckan släppte Facebook för första gången en (hyfsat) detaljerad transparensrapport. En som visade vilka inlägg, domäner och länkar som varit mest populära under kvartalet. Självklart fanns det ett egenintresse bakom att Facebook nu lyfte på den här ridån: för att visa att Facebook inte alls bara består av hatinnehåll och tossehögerpropaganda. Istället var det… rätt harmlösa och vardagliga saker som fick snurr. Men det som skulle vara ännu bevis på att Facebook är världens mest transparenta sociala plattform fick sig bara några dagar senare en törn när det visade sig att Facebook mörkade motsvarande rapport för årets första kvartal.

Det är läckte interna mejl som nu har kommit ut som visar att planen var att rapporten redan skulle ha haft premiär efter Q1, men den gången stoppades rapporten när det visade sig att det mest populära innehållet bland amerikanska facebookare var en anti-vaxxigt artikel. Precis den typ av innehåll som Facebook fått kritik för att att inte plocka bort från sin tjänst.

När jag skrev om transparensrapporten så konstaterade jag också att vi kanske inte kunde vara säkra på att det verkligen var en korrekt rapport. Att Facebook skulle kunna sätta samman vilken lista som helst som skulle få dem att se bra ut, eftersom det bara är de som sitter på facit. Och, well….

I sig är det här förstås en mindre detalj, som inte kommer att betyda särskilt mycket för Facebook eller synen på Facebook. Men det är en droppe som fortsätter urholka Facebooks egen officiella story. Eller så här: Facebook skjuter sig åter i foten och gör livet meckigare för sig själva. Igen.

Så sensmoralen är, som vanligt: väldigt lite av det man som företag inte vill ska komma ut kommer inte ut. Har man bestämt sig för att vara transparent så är det bara att vara det. (Nästan) fullt ut. Annars finns det goda chanser att mörkningsinitiativ kommer och biter dig i rumpan.

Facebook suppressed report that made it look bad

Facebook was working on a report about the top performing links on the platform in the US for the first quarter of this year, like the one that was released for the second quarter, but the company opted not to publish it, according to The New York Times.

TikTok

TikTok börjar samarbeta med Vimeo och Canva för att göra det enklare för småföretag att tiktoka

Förra året började techjättarna rätt unisont att tävla i vem som kunde kärleksbomba småföretagare mest. Anledningen var förstås att plattformarna såg en chans till goodwill samtidigt som de skrapade ihop ett gäng nya (potentiella) kunder. Företagarkramandet har fortsatt även i år (kanske ännu mer, eftersom det gäller att få de nya kunderna att inte sluta använda digitala tjänster när kunderna började dyka upp fysiskt igen). Senaste initiativet från TikTok på det här området: nya samarbeten och integrationer med Vimeo och Canva.

Mer specifikt handlar det om att Vimeo har kopplat ihop sitt AI-videoskaparverktyg Vimeo Create med världens största kortvideoplattform och att Canva har tagit fram ett gäng tiktokspecifika mallar. Allt för att göra det enklare att komma igång för den som vill nå nya kunder.

För som TikTok numer säger: make tiktoks, not ads. Vilket förstås är ett inte särskilt diskret tjuvnyp mot andra stora plattformar.

TikTok Teams With Canva And Vimeo To Help Small Businesses Make Faster, Better Ads – Tubefilter

TikTok has announced new integrations with video and graphic design platforms Vimeo and Canva to help small business advertisers with their creative processes and to streamline publication. First, small businesses using Vimeo’s AI-driven video production tool called Vimeo Create — which the company says facilitates the speedy creation of high-impact social videos — will now be able to publish directly to the TikTok Ad Manager.

TikTok lanserar TikTok Radio på SiriusXM

Så blev det i veckan dags för det som TikTok presenterade före sommaren: TikTok Radio. Ungefär vad det låter som: en egen radiostation. Åtminstone en egen radiokanal hos radiostationen Sirius XM. En kanal som spelar, tja, TikTok-hits. Som TikTok själva sammanfattar det: radioversionen av For you-flödet.

TikTok är numer en av de viktigaste marknadsföringskanalerna för musik. Men inte bara det: det är också just nu platsen där nya artister kanske har störst chans att födas och slå igenom stort. Vad TikTok däremot inte har lanserat – inte den kinesiska systerappen Douyin heller – är en ren Spotify-tjänst. En musikströmningstjänst, alltså. Istället vill appen att användarna ska konsumera musik mer aktivt – genom att göra den till del av sitt TikTok-skapande.

Med TikTok Radio får TikTok på sätt och vis sin musikströmningstjänst. Fast inte på den egna plattformen. Ett extern marknadsföringsplattform, alltså.

TikTok Radio launches on SiriusXM today!

A variety of TikTok creators join as channel hosts including Billy (@8illy), Cat Haley (@itscathaley), HINDZ (@hindzsight), Lamar Dawson (@dirrtykingofpop), and Taylor Cassidy (@taylorcassidyj), DJ Ha

TikTok inleder samarbete med blockkedjemusiktjänsten Audius

Nytt samarbete och ny integration för TikTok: musiktjänsten Audius. Dessutom en blockkedjebaserad sådan.

Men nu pratar vi inte om en Spotify-funktion, där användare får tillgång till ett musikbibliotek att lyssna på under löparrundan, utan likt det mesta som TikTok har gjort i musikväg: en funktion som är tänkt att uppmuntra till aktivt skapande.

TikTok har, likt Facebook, tvingats till att säkra musikrättigheter med (åtminstone de stora) skivbolagen. Eftersom användare överlag har dålig koll på, eller bryr sig rätt lite om, upphovsrätt har det här helt enkelt varit det enklaste sättet att slippa jiddra med högvis av skivbolagsjurister varenda dag. Bättre att betala för att på så sätt få lite mer lugn och ro.

Men TikTok, likt Facebook, har inte nöjt sig med det utan också tagit fram tjänster där användarna aktivt ska interagera med musiken, snarare än att bara passivt lyssna. Förvandla en utgiftspost till en möjlighet att få användarna att hänga mer på plattformen (TikTok föddes ju mer eller mindre i det här i och med Musical. ly).

Audius är del i det här. En tjänst där användare kan typ enklicksladda upp musik de har skapat som ”TikTok Sounds” och därmed alltså kunna användas i tiktoks. TikTok är redan en väldigt viktig marknadsföringskanal för musik idag och det är inte särskilt konstigt att TikTok också gärna går och blir, tja, skivbolag fullt ut.

And the First Streaming Service to Partner With TikTok Is…

It’s not Spotify or Apple Music, but rather the blockchain-powered Audius that’ll let acts upload songs into TikTok’s Sound Kit in a click.

Douyin testar auktionstjänst

Ni vet kortvideoappen TikTok? Som har en kinesisk kortvideosysterapp som heter Douyin? Epitetet ”kortvideoapp” blir allt mindre relevant som beskrivning. Definitivt för Douyin. Nu ska ägaren Bytedance ha börjat testa en ny funktion: en auktionstjänst. Typ eBay, alltså. Ja, eller eftersom det krävs auktionslicens så pratar vi snarare om ett mer traditionellt auktionshus.

Det verkar som att Bytedance med det här vill satsa på high-end-auktioner snarare än enkronorsditon. Just nu, ska vi kanske säga. Känns väl inte orimligt att det här kan blomma ut till en fullständig eBay-konkurrent. Bytedance gör med andra ord som de flesta stora (sociala) plattformarna: ger sig in på ungefär alla områden med WeChatiga superappsambitioner. Du ska med andra ord inte behöva lämna Douyin i onödan.

Timingen är däremot lite intressant, med tanke på att Kina just nu svingar regleringssläggan vilt omkring sig bland techbolagen. Bytedance har så här långt klarat sig något bättre än sina större kollegor, men även om Bytedance inte dominerar lika hårt som Alibaba och Tencent så nosar de de två i hälarna. Lite att utmana the powers that be, även om det bara handlar om interna tester av den nya auktionsfunktionen.

Och ja, det här är rätt relevant även för oss: Douyin är, om man så vill, en förhandsvisning av vad TikTok kan komma att bli. Åtminstone om Bytedance får som de vill.

ByteDance Starts Internal Testing of ”Douyin Auction” to Increase Investment in E-Commerce Business

ByteDance’s Douyin platform, the Chinese domestic version of TikTok, has recently tested a new auction function in its e-commerce business. It is reported that only merchants with legal auction qualifications can carry out this function.

TikTok sponsrar US Cyber Games – och ironimätaren går i taket

Det här är underhållande på så många plan. Appen som förra året var det största hotet mot amerikanska tonåringars säkerhet sponsrar nu en tävling som ska få… unga amerikaner att bli mer intresserade av cybersäkerhet.

TikTok Is Sponsoring The Inaugural US Cyber Games And US Cyber Team

TikTok is sponsoring the US Cyber Team to encourage and inspire young people from all backgrounds to pursue a career in cybersecurity.

Kinesiska staten får en plats i TikTok-ägaren Bytedances styrelse

Att privata företag i Kina som vuxit sig riktigt stora har gjort det med den kinesiska statens och kommunistpartiets goda vilja är förstås ingen nyhet. Det har varit normen åtminstone för de två första generationerna av techbolag, viket bland annat inkluderar Amazon-generationskamraterna Alibaba och Tencent. Men de täta kommunistbanden har inte varit lika självklara för den tredje vågen. Inte minst TikTok-ägaren Bytedance – mer specifikt grundaren Zhang Yiming – har kört ett mer frikopplat race. Senaste året har definitivt ändrat på den saken.

Efter att Bytedance drog på sig Kinas ilska när det såg ut som att de skulle böja sig för USA och gå med på att sälja TikTok till amerikanska företag så har företaget (och Yiming) böjt sig ännu mer för att göra kommunistpartiet på gott humör. Och nu kommer uppgifter om att partiet har tillskansat sig ägande i Bytedance och dessutom fått en styrelseplats i bolaget på köpet. Åtminstone en av tre platser i styrelsen för Beijing ByteDance Technology Co. Ltd, som ska sitta på verksamhetslicenserna för Douyin (TikToks systerapp) och nyhetsaggregeraren Toutiao.

Jag ska inte säga att jag har plåtkoll, men det verkar som att det är Bytedance formella namn. Och därmed det totala ägarbolaget. Men samtidigt sägs att staten INTE får ägarandel i TikTok, vilket känns milt sagt rätt märkligt. Inte minst eftersom TikTok har knutits närmare Bytedances övriga organisation senaste året. Känns lite som en politisk papperskonstruktion för att inte helt döda TikToks möjligheter att verka utanför Kina.

Det här är ännu ett uttryck för Kinas krig mot techbolagen som har eskalerat under sommaren. Dessutom ett rätt handgripligt sätt att ge Bytedance en dask på handen. Det kommer oavsett göra att Bytedance framöver kommer få väldigt svårt att säga att TikTok inte har några direkta band till den kinesiska maktapparaten.

China Owns Stakes in ByteDance, Weibo Domestic Entities, Records Show

China has taken stakes in Chinese entities owned by tech companies ByteDance and Sina Weibo, corporate records showed, amid a widening regulatory crackdown on the industry.

Amerikansk senator vill förbjuda TikTok i USA efter att kommunistpartiet fått ägande i Bytedance

Ibland går det fort. I förrgår skrev jag om att Kinas styrande kommunistparti har skaffat sig ägande i TikToks ägarbolag Bytedance. Igår gick den amerikanske senatorn Marco Rubio gått ut med (förnyat) krav på att TikTok ska förbjudas i USA – just på grund av att kommunistpartiets direkta engagemang i Bytedance.

Upplägget ska enligt uppgörelsen däremot inte ge kinesiska staten ägande i TikTok, Bytedances verksamhet utanför Kina, men med tanke på att ägandet är i TikToks moderbolag, så, well… Kommer bli en än brantare uppförsbacke än tidigare för Bytedance att försöka försäkra kritiker om att TikTok är jättesafe att använda och att Kina inte alls kräver användardata.

När vi dessutom pratar politiskt spel så spelar det ännu mindre roll hur det faktiskt ligger till på sanningsfronten. Bara möjligheten/risken för avlyssning är tillräckligt.

Biden rev visserligen förbuden mot TikTok och WeChat som Trump försökte driva igenom, men istället har han gett de ansvariga myndigheterna i uppgift att ta sig en titt på utlandsägda appar (läs: länder som Ryssland och Kina) och se om de kan vara potentiella säkerhetshot. Kommunistpartiets styrelseplats lär absolut vägas in här. Ja, plus att det politiska trycket mot TikTok överlag lär skruvas upp ännu mer framöver. Igen.

https://www.scmp.com/tech/tech-war/article/3145414/tiktok-ban-senator-marco-rubio-calls-block-us-after-chinese

Snapchat

Snapchat lanserar Snapchat Trends för att söka bland trendande storiestermer

Börjar Google Trends kännas lite mossigt? Grattis! Säg hej till Snapchat Trends. Same-same, fast för Snapchat.

Ja, eller kanske inte… riktigt lika fylligt och djuplodande. Dessutom bara engelska termer för USA, Kanada, Storbritannien och Australien. Men den som är sugen på att söka på trendande Snapchat-termer bland publika stories i de länderna kan köra hårt.

Snapchat Trends

Latest Trends on Snapchat. See what Snapchatters are talking about, and explore insights for your business from trending topics, terms, and stories.

Pinterest

Pinterest gör det möjligt att söka på hårtyp

Nytt sökfilter i Pinterest: sök på hårtyp. Finns fem olika att välja på, så att det ska bli enklare att hitta din hårtyp – eller den frisyr du är intresserad av.

Handlar om ännu ett sätt för Pinterest att bli lite mer inkluderande, ungefär som sökmöjligheten på hudton. Men det som jag mest tänker på är: e-handel. Eller rättare sagt: hur kort väg de flesta e-handlare har kommit på sökfilterområdet. Det är i stort fortfarande väldig grovhuggna sökalternativ som dessutom väldigt ofta är utifrån hur branschen delar in det som säljs, snarare än det som kunderna är ute efter.

Här har vi ett område som i allra högsta grad skulle må bra av att disruptas.

Pinterest is adding search filters for different hair textures

Pinterest is launching hair pattern search filters that will divide search results into protective, coily, curly, wavy, straight, and shaved / bald, making it easier for people to find styles for their hair types.

 

Sök/SEO

Youtube börjar visa kapitel direkt på söksidan – och länka in Googles sök

Google fortsätter att hjälpa oss att komma direkt till det vi är ute efter. I vanliga söken så går resultaten allt djupare – numer direkt till rätt avsnitt på en sajt som du trycker dig in på – och för videos så lyfter Google fram kapitel allt mer. Olika delar i ett videoklipp alltså, så att det går att hoppa direkt till rätt sekvens. Här kommer ännu en variant på det: Youtube börjar nu visa kapitel direkt i sökresultatet. Möjlighet att förhandsgranska olika delar av en video och sedan hoppa direkt till den del du är intresserad av.

Men än mer intressant är att Google dessutom har dragit igång ett småskaligt test att lyfta in sökresultat från Google – in i Youtube. Som Google själva sammanfattar det: trots att Youtube har sjukt mycket innehåll så finns det ännu mer hos Google. Google gör alltså så att du slipper gå till Google och söka när du inte fått träff hos Youtube.

En liten förändring i det stora hela. Men i linje med vad Google har gjort steg för steg i ett par års tid: börja lägga in allt mer korsfunktionalitet i de olika huvudtjänsterna – där vi även hittar exempelvis Maps. Och mer långsiktigt: göra allt till Google. En startpunkt to rule them all, alltså.

YouTube will show video chapters right in search results

YouTube is announcing some new features for search, including chapters right in search results. The change should make it easier to jump right to the part of a video that you’re looking for.

Google börjar visa recensioner från externa sajter för lokala företag

Senaste funktionen som Google rullar ut och/eller testar i My business: recensioner även från ”oberoende sajter”. Från externa icke-Google-sajter, alltså. Vilket förstås är helt i linje med att Google vill vara stället som har svaret på alla frågor.

Så japp. Google vill bli Metacritic för företagsrecensioner.

Google Local Listings Tests Reviews From The Web & Independent Sites

Google seems to be testing a new way of showing reviews in the local listing for some businesses. Brandon Schmidt spotted Google showing not just the number of reviews with the review summary in stars, but where Google labels if the reviews are ”from the web” or from ”independent sites.”


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *