Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
IoT – internet of things
Amazon presenterar mobila hemmaroboten Astro
Okej. Jag villhöver den här oproportionerligt mycket. Ny produkt från Amazon: Astro. En mobil hemmarobot. Eller en… Alexa på hjul. Som om en robotdammsugare och en Echo fått ett barn ihop. Hysteriskt söt.
Och ja. Jag tänker extremt mycket på Nummer fem från filmen Short Circuit. Och jag misstänker att det inte är en slump att Amazon valt att göra Astro så übersöt. Amazon hoppas garanterat att Astro ska bli en hit bland hushållets allra yngsta medlemmar.
Det handlar alltså om, tja, en Alexa på hjul. En pryl som gör att Amazons röstassistent Alexa alltså bokstavligen talat kan följa efter dig hemma. Men förutom att vara beredd att lyssna på Alexa-kommandon så ska Astro kunna göra mycket av det som Alexa-prylar kan – fast röra sig i hemmet när den gör det. Saker som att lyssna efter brandvarnare och glas som krossas (inklusive att varna för inbrottstjuvar – även om vi måste vänta på Robocop-uppgraderingen innan Astro kan stoppa dem) och bokstavligen talat vara dina ögon i hemmet när du inte är på plats, genom att strömma live till din mobil.
Dessutom några funktioner som är lite Alexa+ tack vare att Astro kan röra på sig: Astro kan leverera påminnelser till enskilda medlemmar i hushållet och den har till och med en liten behållare som gör att Astro kan bli en hemmafrakttjänst. Typ. En stor brist är däremot att den inte kan hämta öl åt dig – mycket eftersom den inte har armar – men hej, Astro ska kunna beatboxa!
Och en potentiellt väldigt bra sak med Astro är att den också är tänkt att kunna hjälpa till att hålla koll på äldre anhöriga. Astro kan hantera påminnelser och då leta upp den som ska bli påmind. Plus att Astro då har stöd för samtal via Drop in-funktionen – Amazons walkie-talkie-lösning.
Nu kan förstås ungefär samma sak lösas med skärmar uppsatta på olika ställen i en lägenhet eller i ett hus, men Astro har alltså även lite potential att bli någon form av sällskap för äldre och ensamboende människor. Och då även exempelvis larma anhöriga om den hör ljud som kan tyda på att den äldre har ramlat och slagit sig. Jag gillar allt kring det resonemanget, utan att ha en aning om hur bra Astro faktiskt kommer att fungera i skarpt läge.
För den som är snabbt ute ska det gå att få Astro för 999,99 dollar och när den börjar säljas på riktigt på blir prislappen 1449,99 dollar.
Amazon Astro could be the first mainstream robot assistant
Ever since Amazon introduced Alexa to the world and invested heavily in its personal assistant AI, it seemed we all knew where the company was eventually heading: personal robots. That moment has finally arrived. The company today announced
Amazon släpper Glow – en videokonferenspryl för barn
Det är ALDRIG för tidigt att börja bearbeta framtida kunder. Facebook må i veckan ha ”pausat” sitt initiativ att ta fram en barnversion av Instagram men Amazon gasar på! Senaste satsningen: Amazon Glow. En… videokonferenspryl. För barn. Med en twist.
Okej, nu är det inte en kanal för undervisning eller för att skolan ska hålla koll på hemmasittande elever. Ja, inte bara åtminstone. Det är helt enkelt en mer Echo tänkt att vara lite mer barnvänlig för att kunna vara i kontakt med sin familj.
Och så var det det där med twisten. Glow är inte bara ännu en i raden av smarta skärmar tänkta för videosamtal, den kommer med stöd för att skapa en ”interaktiv, projicerad yta framför enheten som går att använda till virtuella aktiviteter”. Det ska alltså bli möjligt för barn och föräldrar att tillsammans spela spel, lägga pussel och annat kul – fast man inte är i samma rum eller kanske ens i samma stad.
Och, tja, det är väl på sätt och vis också en videokonferensfunktion. Fast spel istället för en whiteboard eller en virtuell post-it-vägg.
Helt logiskt, alltså. Lika gott att vänja framtidens arbetare vid videokonferenser så tidigt det bara går.
https://techcrunch.com/2021/09/28/amazon-introduces-amazon-glow-an-interactive-video-calling-device-for-kids-and-families/
TikTok-ägaren Bytedance ger sig in i självkörande bilar
Vem håller på med självkörande fordon? ALLA håller på med självkörande fordon. Därför är det inte alls förvånande att höra att även Bytedance nu ger sig in i det här allt mer tätbefolkade området. TikTok börjar med självkörande bilar alltså.
Ja, nu är det inte så att det kommer att rulla ut självkörande bilar med TikTok-loggan i grillen nästa vecka. Kanske aldrig (även om jag inte skulle bli förvånad om att Bytedance lanserar en helt egen bil vad det lider). Det handlar om att Bytedance breddar sin molntjänstverksamhet till att även omfatta det som behövs för att självkörande fordon ska kunna ta sig runt. En konkurrent till Amazons AWS, alltså.
Men Bytedances ambition är mer kundnära även i det lite mer korta perspektivet. Satsningen omfattar även att få in företagets tjänster i bilar. Med andra ord saker som nyhetsaggregeraren Toutiao och, förstås, Douyin – TikToks kinesiska syskon.
Så, ni vet. CarPlay. På kinesiska. Och vi kan nog anta att planerna inte bara är begränsade till Kina.
ByteDance Expands Cloud Business to Automobiles
ByteDance has recently launched its own automobile cloud business and begun to scout staff from Amazon Cloud and JD Cloud for the project.
AI – artificiell intelligens
Disney och Amazon har en röstassistent ihop
När Amazon dunkade ut en massa nyheter under sitt produktevent igår så var en av de största nyheterna ytligt sett också en av de minsta (definitivt om man jämför med Amazons nya hemmarobot): Amazon och Disney har numer en röstassistent ihop. För första gången så släpper Amazon nu in en extern röstassistent i sin Echo-serie av smartprylar. ”Hey Disney” istället för ”Hey Alexa”.
Nu ska det dock sägas att det inte är en helt extern röstassistent som vi pratar om här. Disneys egen assistent är helt enkelt byggd ovanpå Alexas teknik. Men den har 1000 anpassade interaktioner som är unika för Disneys assistent och viktigast av allt – Disneys assistent har en egen röst.
Användningsområdet är mest tänkt för Disney själva. Mer specifikt hotell och annat i Disneys regi som finns i anslutning till Disneys nöjesparker. Och det är förstås Amazon som kommer att stå för hårdvaran som möter besökarna (mer specifikt Echo Show 5). Så det blir marknadsföring åt båda håll.
I sig är det här inte särskilt unikt. iOS och Android gör det möjligt att, åtminstone hjälpligt, få in röstassistenter utöver respektive mobiloperativs inbyggda och framförallt Google har jobbat med tillfälliga kändisröster i exempelvis Waze. Men det är också ett rätt stort steg mot Alexa som white label-lösning. Att företag alltså kan använda Alexa mer eller mindre rakt av och lägga på sin egen logga. Ja, eller bokstavligen talat: sin egen röst. En möjlighet att finnas med konsumenterna i den allt viktigare ljuddelen av internet.
Initiativet följer också ett rätt typiskt Amazon-mönster: produktifiering av en intern teknik eller tjänst så att den kan säljas till tredje part. Ännu en Amazon-utgiftspost som ser ut att förvandlas till en ny, extern intäktskälla, alltså.
Disney and Amazon partner on a custom voice assistant, ’Hey, Disney!’ and Echo rollout to Walt Disney World Resort hotels | TechCrunch
Amazon, for the first time, is making another voice assistant available on Echo devices. The company at its fall event today announced a new voice
AR/VR
Facebook gör Oculus Go open source
Det här är ett rätt intressant drag från Facebook. Förra sommaren sedan la Facebook ned sitt budget-VR-set Oculus Go. Nu, något år senare, så gör Oculus Go open source.
Ja, nästan åtminstone. Vad Facebook gör är att låsa upp ”bootloadern” för Go. Jag har alldeles för dåliga VR-hårdvaratechskills för att egentligen fatta vad det betyder, men i stort handlar det om en komponent som läser in Gos operativ. Facebook förlänger därmed livslängden för Go i och med att det kommer att gå att släppa säkerhetsuppdateringar vid sidan av Oculus vanliga uppdateringskanaler.
Men det större i det här är att Facebook, om jag fattar rätt, mer eller mindre gör det möjligt att, tja, modda operativsystemet för Oculus Go. Det i sig är ett första steg mot ett Android-operativ för Facebook. Ett operativ som alltså helt eller delvis är just open source.
Och det är förmodligen precis det här som är syftet med att låsa upp kärnan i ett utfasad produkt: att låta utvecklargemenskapen i stort få utveckla Oculus VR-operativ. Outsourca delar av produktutvecklingen och låta andra göra innovationsjobbet – gratis. Precis det som varit kärnan i framgången för såväl iOS som Android – i form av apparna.
The Discontinued Oculus Go Will Get New Life As an Unlocked Headset
The move will make it easier to modify or repurpose the device instead of killing it altogether.
Mobilt
Volvo Cars-ägaren Geely börjar med smartmobiler
För någon vecka sedan kom uppgifter att den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi formellt har gett sig in i elbilsbranschen. Känns därför fullständigt logiskt att biltilverkaren Geely, som bland annat äger Volvo Cars, nu kommer att börja göra smartmobiler.
Det är ju 2021, trots allt.
Geely Moves Into Smartphones With CEO’s New Venture
Chinese automaker Geely said its founder, Eric Li, has launched a new company dedicated to making smartphones.
Ekonomi och finans
Google skrotar sina planer på att börja erbjuda bankkonton
Det här är rätt oväntat. Google lägger ned sina planer på att börja erbjuda bankkonton via Google Pay. Anledningen? ”Ett antal missade deadlines och att en chef som varit drivande har slutat”. Vilket känns som en väldigt märklig förklaring. Och därmed väldigt passande till det oväntade beslutet.
Planen var ursprungligen att Google skulle göra det möjligt att använda Google Pay som sitt lönekonto. Inte så att Google själva skulle gå och skaffa banktillstånd utan istället göra som exempelvis Apple och fixa någon form av semi-whitelabel-samarbete med banker och finansinstitut som skulle vara de som formellt tillhandahöll kontona.
Inte så att det här är en jättestor prestigeförlust för Google. Google har inte sagt något om Plex, som tjänsten var tänkt att heta, sedan de presenterade initiativet förra året, så vid det här laget var det nog få som överhuvudtaget kom ihåg att det ens var på gång.
Men trots det så är jag faktiskt överraskad. Vi vet inte exakt hur det har gått för Apples kreditkort Apple Card, eftersom Apple inte kommit med några konkreta siffror, men det ser ut att tuffa på bra. Amazon har redan något liknande i USA. Det finns besvisligen intresse för den här typen av tjänster från andra än bankerna själva och med tanke på att Google Pay är del i Android så fanns potential att det här skulle kunna få hyfsat bra snurr. Inte minst hos generationer som ännu inte vant sig vid att man måste använda en vanlig bank.
Nu öppnar visserligen Google för att Plex, eller åtminstone funktioner tänkta för Plex, kan dyka upp i andra former längre fram. Men oavsett. Förvånande.
Google halts plans for Google Pay-based banking service
Google’s somewhat confusingly named Plex service won’t be making it into the Google Pay app after all. The company announced the service as a way to let people manage certain bank accounts through its app.
Kinas digitala valuta har nu använts av 139 miljoner människor
Hur går det för Kinas test med en egen statlig digital valuta? Jotack bra. Testet som nu är uppe i nio städer har så här långt gjort att 139 miljoner människor har använt Kinas digitala yuan. Ja, eller åtminstone använt den app som tagits fram för ändamålet.
Kina är alltså med stormsteg på väg att bli det första stora land i världen som fullt ut lanserar en egen digital valuta och den infrastruktur som krävs för att hantera den.
Som av en händelse så sker uppskalningen parallellt med att Kina har tuffat till tonen kryptovalutor som Bitcoin. Så pass att landet i förra veckan förbjöd kryptovalutor, inklusive att ta fram nya. Den stora skillnaden mellan de olika slags digitala valutorna kan kort sagt stavas ”kontroll”.
Hela poängen med decentraliserade kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum är att de inte är utgivna av en centralbank eller motsvarande. Det är istället användarna som trycker upp sina egna sedlar. Det gör att det också är användarna som helt sätter värdet istället för som det brukar vara med vanliga valutor att de är kopplade mot något annat för att värdet inte ska fladdra allt för mycket (det finns även hybridvalutor, men i stort så är det skillnaden).
Kinas digitala yuan är alltså precis samma sak som den vanliga yuanen, fast den och transaktionerna är helt digitala. Det är centralbanken som ger ut pengarna och därmed kontrollerar tillgången. Ett argument som lyfts fram som en fördel jämfört med fysiska kontanter är att digitala valutor gör det svårare att för ljusskygga verksamheter att komma undan skatt och annan översyn. Det är förstås ett argument i Kina, men så finns det förstås också en annan aspekt av det hela: en helt digital, statligt kontrollerad valuta gör att staten också har fullständig koll på varenda transaktion som görs. Ned på individnivå.
China’s digital yuan app has now been used by 139 million people
Residents in 9 major Chinese cities have access to an E-CNY wallet, such as Shenzhen, Beijing and Shanghai, with the country acceleratuong toward a more digitized economy.
Imgur köps upp av Kik-ägaren MediaLab
Ännu ett företag kastar in handduken som fristående tjänst: bildplattformen Imgur köps upp av MediaLab. The end of all memes!
Ja, nu är det förstås inte så. Först och främst eftersom Imgur förstås inte är det enda stället där man kan hitta memes (ja, och bilder överlag) men också därför att Imgur, med sina 300 miljonerish användare, kommer att fortsätta som egen tjänst och eget varumärke. Åtminstone för tillfället.
Det finns två saker som är lite extra intressanta med just det här uppköpet. Den ena är att vi ser en tilltagande trend att många, tja, ”stödfunktioner” till de stora sociala plattformarna köps upp. Tjänster som gått från skojsiga sidoverksamheter till multimiljonföretag – eller till och med multimiljardföretag. Det var förmodligen inte många som trådde att krattiga gifar eller pixliga billder med text skulle kunna bli sådana verksamheter.
Den andra saken som gör Imgur-köpet värt att notera är vem köparen är: MediaLab. MediaLab är är lite av ett holdingbolag för ett antal ”internetvarumärken”, där chattappen Kik förmodligen är den mest kända. Det näst senaste tillskottet till familjen kom för bara ett par veckor sedan, när MediaLab la vantarna på låttexttjänsten Genius. MediaLab ser alltså ut att ha växlat upp sina ambitioner senaste tiden. En ambition som nu ser ut att satsa på tjänster som används just som stödfunktioner till techjättarnas plattformar.
Imgur has been bought by the owner of Kik, Genius, and WorldStarHipHop
Imgur, the image-hosting service that grew to prominence with Reddit, has been acquired by MediaLab, a ”holding company of consumer internet brands.” MediaLab owns a number of B-list properties including Genius, Kik, Whisper, and WorldStarHipHop.
Polestar börsnoteras i USA
Klart med ännu ett svenskt börsbolag. Ja, svensktish. Det handlar om elbilstillverkaren Polestar, ägt av Volvo Cars. Kinesiska Volvo, alltså. Därmed också Volvos ägare Geely.
I sig kanske inte jättestora nyheter. Det har varit på gång ett tag. Men det finns två saker som ändå är gör det bekräftade börsinträdet lite extra intressant.
Den ena är att Polestar inte väljer att göra en traditionell börsnotering eller ens en direktnotering (det sistnämnda har blivit populärt på senaste år och innebär att ett företag inte släpper nya aktier när de noteras utan bara säljer befintliga aktier). Istället kommer det ske via en SPAC. Ännu en börskonstruktion som rusat i intresse bara senaste året eller så.
En SPAC är ett företag som skapats och satts på börsen bara för att köpa upp och börsnotera ett annat företag via samgående. I det här fallet är det Gores Guggenheim som kommer med börsnycklarna och Polestar som står med det reella företagsvärdet som folk vill investera och köpa aktier i. En genväg in på börsen, om man så vill, med kortare startsträcka. Och även mindre genomlysning, vilket gjort att konstruktionen har kritiserats.
Och att välja en kritiserad noteringsform blir än mer intressant i Polestar-fallet. Även om Gores Guggenheim är USA-ägt så är Polestar rent formellt Kina-ägt. Och USA har allt mer börjat flagga för hårdare krav just för kinesiska bolag som vill notera sig i USA. Och även av dem som redan är noterade. USA vill helt enkelt ha större tillsynstillgång, något som Kina inte är särskilt intresserat av. Det i sin tur har gjort att det allt oftare talas om att kinesiska aktier kan stoppas från att noteras i USA. Och att befintliga bolag kan kastas ut. Samtidigt som Kina nyligen har krävt att vissa bolag som vill notera sig utomlands måste få myndighetsgodkännande först.
Polestar har alltså valt en väldigt riskabel väg att köra på för sin börsnotering.
Klart: Polestar noteras genom spac-sammangående
Volvo Cars- och Geelyägda elbilstillverkaren Polestar ska noteras på Nasdaq i New York via spac-bolaget Gores Guggenheim, med en förväntad total värdering på 20 miljarder dollar, motsvarande nästan 174 miljarder kronor. Värderingen på Polestar ska inte ses som en fingervisning om vad Volvo Cars tänker sig för värdering inför sin egen notering, uppger en talesperson för Volvo Cars.
Zooms jätteuppköp av Five9 blir inte av
Mitt i högsommaren gick Zoom ut med en jätteaffär: videokonferenstänsten skulle köpa kundtjänstplattformen Five9 för mastodontbeloppet 14,7 miljarder dollar. Nu har affären fallit i bitar och uppköpet har ställts in.
Att en så här stor affär ställs in när företagen har kommit överens är i sig lite uppseendeväckande, men inte helt unikt. Däremot sticker anledningen ut lite: det handlar inte om att konkurrensmyndigheter har satt stopp, en rätt vanlig orsak, utan att Five9:s aktieägare har sagt nej. Anledningen? Tanken var att Zoom enbart skulle betala med aktier. Att Five9:s aktieägare skulle få aktier i Zoom i utbyte mot att Zoom fick ta över företaget.
Problemet är bara det att Zooms aktie rätt mycket har störtdykt sedan affären offentliggjordes. Inte bara Zooms fel, utan mycket drivet av att det överlag har varit blodrött bland techaktierna senaste kvartalet med stora aktiedumpningar. Det gjorde oavsett att värdet på Zooms bud på Five9 har dammat i backen. Rejält. Så pass att det skulle innebära att Zoom fick köpa Five9 till rabatterat pris istället för den premie som Five9-aktieägarna hade väntat sig.
Zoom won’t buy Five9 after all
Zoom and cloud contact center software company Five9 announced that their acquisition had been ”terminated by mutual agreement.” The deal didn’t receive enough votes from Five9’s shareholders.
Övrigt
Google testar nyhetsbrevstjänsten Museletter
Jamen det var väl klart. Vad gör precis alla just nu? Precis. Börjar erbjuda tjänster för att skicka nyhetsbrev. Här kommer ett rätt oväntat namn i den listan – och därför ett alldeles helt självklart namn (det är ju 2021, trots allt). Google har släppt sin egen variant: Museletter.
Nu är det inte en officiell Google-tjänst än. Det visar sig inte minst genom att Museletter släpps via Googles labbverksamhet Area 21. Och som vanligt när Google släpper en tjänst som vänder sig mot konsumenter så gör Google saker och ting på sitt sätt. Och gör det onödigt bökigt för sig själva.
Hur skiljer sig då Museletter från alla andra nyhetsbrevstjänster? Museletter går via… Google Drive. Du… delar filer via Google Drive.
Google ger några exempel på hur Museletter skulle kunna användas: dela kalkylblad, bilder och textdokument. Så nyhetsbrevskopplingen är alltså att… du kan skapa en adresslista för att kunna skicka massinbjudningslänkar till Google Drive-dokument. Ja, plus att du får analysverktyg för att se hur det går för dina utskick. Det ska också gå ta betalt för nyhetsbrevet, även om det inte är helt tydligt hur det är tänkt att fungera.
Ett väldigt Google sätt att göra det på, alltså. Och ja. Jag skulle ljuga om jag sa att det inte får mig att tänka på…. Google+.
Google’s R&D division experiments with newsletters powered by Google Drive | TechCrunch
Following entries into the newsletter market from tech companies like Facebook and Twitter, Google is now experimenting with newsletters, too. The
Microsoft öppnar sin appbutik för appbutiker från Epic Games, Amazon och andra
Microsofts appbutik har kanske inte riktigt nått samma nivåer som Appstore och Google Play, men skam den som ger sig! Här kommer ett nytt initiativ för att försöka få lite mer snurr: Microsoft öppnar nu upp sin appbutk för externa appbutiker. Microsoft gör det alltså möjligt för exempelvis Epic Games och Amazon att integrera sina appbutiker hos Microsoft och därmed göra innehållet sökbart även via Microsofts tjänst.
Men inte bara det: om utvecklare använder en extern betalösning, alltså inte Microsofts egen, så kommer Microsoft inte att ta ut någon avgift.
Så med andra ord så öppnar Microsoft nu för de två saker som är kärnan i Epic Games stämning mot Apple (och delvis även Google) i USA: möjlighet att erbjuda flera appbutiker än operativets egen och att låta utvecklare slippa avgifter genom att hantera betalningar via egna, externa lösningar.
Microsoft passar alltså på att dra nytta av att både Apple och Google är under hård press för sina appbutiksupplägg genom att lansera sig som det goda alternativet. Alternativet som står på utvecklarnas sida. Vilket förstås också mycket är ett budskap till lagstiftare och översynsmyndigheter: ”titta på de där otäcka monopolisterna – vi är the good guys!” Att det just handlar om Microsoft, historiskt själva sinnebilden för monopol inom datorer och internet, gör det otroligt ironiskt.
Sen gissar jag att Microsofts beslut att avstå från avgifter för externa betallösningar är ett noggrant kalkylerat beslut. Tredjepartsappbutikerna hade aldrig gått med på att integrera med Microsoft om de hade behövt betala avgift till Windows och det kan vara värt mer än de pengar som Microsoft eventuellt förlorar. Och så förstås den väldigt stora parentesen i sammanhanget: det gäller inte för spel. Spelutvecklare måste alltså fortfarande betala avgift till Microsoft – vilket gör att Microsoft alltså undantar den kategori som är den stora kassakon för både Appstore och Google Play. Säkerligen även för Microsoft.
Microsoft opens its Windows store up to third-party app stores
Microsoft is opening up its own Windows store to third-party app storefronts. Amazon and Epic Games will be listing their stores in the Microsoft Store soon, and Microsoft is hoping more will follow.
Apple uppdaterar sin iWork-svit – och börjar steppa upp sina ambitioner som samarbetsplattform
Vissa nyheter känns extra mycket intressanta bara för de närmast sörjande. Som att Apple uppdaterar sina iWork-program Numbers, Pages och Keynote. Eller Excel, Word och PowerPoint som resten av världen säger. Eller Googles motsvarigheter. I det sammanhanget känns Apple milt sagt som en… lättviktare. Men så noterade jag att en av nyheterna i Keynote är precis det som Teams också nyligen har lagt till: möjlighet att bli ett flytande huvud i en presentation. Alltså möjlighet att visa en presentation med video på talaren ovanpå. I sig alltså inte revolutionerande, men det fick mig att börja fundera.
Hur mycket används egentligen Apples kontorsappar? Och fortsättningen: hur stora är egentligen Apple på samarbetsområdet?
Apples egna, medföljande appar finns aldrig med i listor över de mest nedladdade apparna, eftersom, tja, de inte behöver laddas ned (om man inte aktivt har plockat bort dem). Men Apples tjänster glöms också bort eftersom Apple själva aldrig pratar om hur många som använder dem. Det brukar betyda att saker inte används särskilt mycket alls, men så droppar Tim Cook saker som att Meddelanden är den mest använda appen överhuvudtaget i iOS och Mark Zuckerberg säger att Meddelanden är USA:s största chattplattform, inte Messenger eller WhatsApp.
Apple gör sig själva alltså till en dark horse. Säkerligen mycket för att inte ge techuppstyckare ännu mer vatten på sin kvarn.
Vilket alltså får mig att börja fundera på något som jag aldrig har reflekterat över: hur stort är iWork? Hur mycket används de apparna? Appar som är förinställda i en dator eller en mobil har alltid stora chanser att bli välanvända eftersom, ja, de är förinställda. Om de inte är horribla så nöjer sig många med dem. Och just det har ju också varit Apples ambitionsnivå – och framgångsrecept: användarvänligt och good enough. Inte det mest fantastiskaste, eftersom normalanvändaren inte behöver det mest fantastiskaste. Bara good enough, så länge som det är lättanvänt.
Jag hör sällan någon säga att de använder någon av iWork-apparna, men jag misstänker att de används långt mycket mer än vad jag – och de flesta – tror. Och eftersom de allt mer siktar in sig på att fungera i samarbetssituationer onlline – hur stora är Apple på samarbetsområdet? Alla komponenter finns där, inklusive både ljud- och videochatt. Hur stora är Apple jämfört med Google, Slack, Microsoft och andra?
Visst. Apple spelar riktigt långa spel. Men om det hade gått riktigt uselt för iWork så hade Apple lagt ned apparna sedan länge. I det här fallet kanske den riktigt långsiktiga ambitionen är de som nu växer upp med en iPhone och en iPad och använder iWork för skolarbetet. När de väl ska börja jobba så kanske det är Keynote som är den givna presenationsplattformen, inte PowerPoint.
Det här är ännu ett område där det vore så intressant om Apple kunde komma med egna, officiella siffror. Jag tror nämligen att de är långt mycket högre än vad de flesta föreställer sig.
Apple Updates Pages, Numbers, and Keynote With New Features for iOS 15 and macOS Monterey
Apple today announced updates to its iWork suite of apps with new features, including some that are limited to iOS 15 and macOS Monterey. This…
Cloudflare lanserar skyddsfunktioner för mejl
Ett intressant drag från Cloudflare: funktioner som ska göra det enklare att hantera och skydda sin mejl. Både för företag och privatpersoner.
Det handlar om tjänsterna Email Routing, som gör det möjligt att hantera alla mejladresser för en specifik domän via en enda inbox, och Security DNS Wizard, som ska ge bättre skydd för mejl mot bland annat bedrägeriförsök när någon utger sig för att vara någon annan. Som att låtsas vara PostNord eller Nordea.
Cloudflare tillämpar alltså sin kärnkompetens – att snabba på och skydda internet – inom mejlområdet, om man så vill. Och tjänsterna ska fungera för alla (eller åtminstone de flesta) mejltjänster, som Gmail och Outlook.
Inte så att tjänsterna i sig är unika, men Cloudflare känner att de kan göra jobbet bättre. De erbjuder dessutom tjänsterna gratis, vilket förstås är med en förhoppning om att det kan locka företag och privatpersoner att börja betala för andra Cloudflare-tjänster. Och vi kan anta att det kommer betalvarianter med ännu bättre skydd och mer flexibilitet vad det lider.
Det som är mest intressant med det här är säkerhetsfunktionen. Bland annat eftersom den lägger till flera checkpunkter för att se att någon som har skickat ett mejl faktiskt är den hen utger sig för att vara. Åtminstone rent mejltekniskt. Och just det här är något vi ser mer och mer av på nätet: möjligheter för företag och individer att skaffa sig, tja, blå bockar. Verifiering av en identitet – och skydd av densamma.
Internet och mejl överlag byggdes inte med dagens avancerade spoofare och hackare särskilt mycket i åtanke förstås. Har man en domän för en sajt eller uppsättning mejladresser så är identiteten säkrad. Typ. Men vi har även sett hur exempelvis Google börjar erbjuda ungefär samma sak för My business: en kvalitetssäkring från plattformstillhandahållaren att ett företag faktiskt är genuint. Eller i Gmail, där till och med saker som loggan i de mejl som kommer in börjar kunna låsas.
Det Cloudflare nu gör är helt i linje med det: riktig verifiering av identitet. Nästa steg blir förstås att skapa ännu mer långgående standardiseringar och ”uppslagsmöjligheter” för att verifiering. Typ blockkedjor. (Ja, fram till dess att den typen av lösningar börjar kunna hackas. Rinse and repeat.)
Cloudflare Is Taking a Shot at Email Security
The internet infrastructure company wants to protect your inbox from targeted threats, starting with the launch of two new tools.
Kinas befolkning kan halveras inom 45 år
De flesta som forskar kring befolkningstillväxten på vår planet verkar numer vara rätt övertygade om att befolkningsökningen inte kommer att tillta i samma takt hur länge som helst. Istället kommer den att plana ut. Förenklat så skaffar vi färre barn ju bättre vi får det. Det innebär bland annat att Indiens omkörning av Kina inte bara kommer att bero på att indierna blir allt fler, utan också att kineserna blir färre. Nu kommer nya forskningsrön som pekar på att det sistnämnda kan gå ännu snabbare än vad man tidigare har trott: inom 45 år kan Kinas befolkning ha halverats.
Kina har egentligen bara senaste året inte bara skrotat sin enbarnsregel och höjt gränsen till först två och sedan tre barn per hushåll – landet har dessutom rätt aktivt börjat uppmuntra folk att skaffa fler barn. En stor anledning till det här är den stora folkräkning som Kina gör en gång om årtiondet – och studier ungefär som den jag länkar till här.
Varför skriver jag om det här på ett ställe där jag bevakar den digitala utvecklingen? Därför att Kina är en väldigt viktig motor inte bara för världsekonomin utan också för just den digitala utvecklingen. Kina är mitt i en övergång från tillväxtmarknad till mer mogen och ”normal” ekonomi, vilket drabbar såväl den ekonomiska utvecklingen som demografin. Kinas befolkning är mer som Sveriges och Japans än som Indiens och många andra länder i Sydostasien: allt äldre.
Redan om ett årtionde kan det alltså vara företag från helt andra – och nya – länder som tar allt större utrymme på den globala scenen. Som att nästa stora sociala plattform som svenska barn förälskar sig i kanske kommer från Indien. Eller Indonesien. Eller Ghana.
Det gör inte bara att det kan bli aktuellt att hämta digitalinfluenser från nya länder inom ett årtionde, det gör också att det kommer att finnas allt fler marknader för svenska startups. Fler som gör som börsaktuella Truecaller och storsatsar på länder som de flesta svenskar idag inte bryr sig särskilt mycket om.
China’s population could halve within 45 years, new study warns
Researchers say previous estimates may have severely underestimated the pace of demographic decline.
1Password får stöd för funktion att dölja e-postadresser
En av funktionerna som Apple presenterade som del av sitt iCloud-erbjudande i iOS 15 är ”Hide my email”. En funktion som gör det möjligt att skapa fejkade mejladresser som leder tillbaka till en riktig iCloud-mejladress. Istället för att lämna ut din riktiga e-postadress när du skapar ett konto hos exempelvis en nätbutik så kan du skapa en mejladress specifikt för det kontot. Mejl till och från den fejkade adressen slussas till din riktiga mejladress och din vanliga inkorg. Nu börjar lösenordshanteraren 1Password erbjuda samma sak.
Till skillnad från Apple så ska den här tjänsten, som 1Password har tagit fram i samarbete med mejlleverantören FastMail, fungera för alla mejladresser. Och till skillnad mot de mejlalias som går att skapa via de flesta mejltjänster så är 1Passwords adresser betydligt mer slumpmässiga vilket gör det svårare att gräva tillbaka till den riktiga mejladressen.
Det här är inget nytt i sig, förstås. Den här typen av tjänster har funnits länge. Men det som är intressant är vilket uppsving de har fått bara sista året eller så. Förstås kopplad till att integritet har seglat upp rejält mycket högre såväl i medvetandet hos konsumenter, integritetsivrande från företag som Apple och ökande press från lagstiftare och myndigheter.
1Password gets its own ’hide my email’ feature
1Password is partnering with Fastmail to create its own ”hide my email” feature. It will let 1Password users create unique email addresses for websites and apps.
William Shatner ska ut i rymden
Det här måste väl ändå vara 2021 års mest givna nyhet. PRO satsar på rymdturism. Ja, åtminstone för en potentiell medlem. En 90-åring siktar på att bli världens äldsta rymdbesökare. Och inte vilken 90-åring som helst. William Shatner ska boldly gå dit inte jättemånga före honom har gått.
Om man ska tro TMZ så kommer Star Treks kapten Kirk lifta med Jeff Bezos rymdbuss och tillbringa en kvart i rymden. De verkar alltså inte ha någon åldersgräns för Blue Origins rymd inclusive.
Coolt, förstås. Men jag fattar ärligt talat inte varför det blir så stor grej av att Shatner ska upp i rymden. Han har ju varit där en massa gånger redan. Jag har sett flera dokumentärer om det.
William Shatner to Go to Space | Entrepreneur
At 90 years old, he’ll be the oldest person to go into orbit.