Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 40 2021

Facebook, Messenger, Instagram och WhatsApp går alla ned efter massivt haveri. Instagram skrotar IGTV. TikToks omsättning i Europa ökade med 545 % 2020. Snapchat breddar sin Creator Marketplace och introducerar Spotlight Challenges. Twitter säljer annonsplatformen MoPub. Pinterest lanserar nya shoppingfunktioner.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel

Varför Facebook låg nere i sju timmar (eller: vem drog ur internetsladden?)

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook, Messenger, Instagram och WhatsApp går alla ned efter massivt haveri

Visselblåsare: Facebook är onda.

Hela världen: Facebook är onda!

Mark Zuckerberg: Dra ur sladden.

Facebook, Instagram and WhatsApp are all down

Global users are experiencing outages on Facebook, including all social networks the company owns, which include Messenger, Instagram and WhatsApp. When

Facebook drabbas av stort haveri för andra gången på en vecka

Visselblåsare under kongressutfrågning: Facebook är onda.

Alla kongressledamöter: Facebook är onda!

Mark Zuckerberg: Dra ur sladden.

Facebook, Instagram, WhatsApp Go Down in Second Major Outage in a Week

Instagram, WhatsApp, Messenger, and other Facebook-owned services went down for the second time in a week. Facebook has issued an apology for the global outage that lasted for about two hours late on Friday.

Instagram skrotar IGTV

Jamen det var väl rätt väntat. Eller jag är nog mest förvånad att det tagit så lång tid. Instagram skrotar IGTV.

Ja, nu är det inte så att själva formatet som försvinner - långvideo, alltså. Istället handlar det om att IGTV försvinner som egen(ish) tjänst och eget varumärke. Samtidigt tar Instagram ett annat rätt stort steg: Instagram får en ny videoflik. Instagram blir ännu mer vad appen redan är: ett ställe för video. Instagram Video blir kort och gott namnet för allt videoigt på Instagram.

Ja, med ett undantag. Reels. Facebooks mest framgångsrika TikTok-klon får leva vidare i eget namn. Förmodligen just eftersom den har fått bättre snurr och, tja, att Facebook vill att folk ska tiktoka mer. Hos dem. Typ. Hej, vi har kortvideo!

Plus förstås att Facebook vill renodla kortvideoformatet för TikTok-publiken. Kortvideofixarna ska gå att hitta på ett ställe, utan annat jobbigt och långt som stör.

Intressant nog så försvinner INTE den fristående IGTV-appen. Den byter namn till Instagram Video även den och kommer, precis som videofliken inuti Instagram, allt samla allt Instagram Video-innehåll. Utom Reels-videos. Därför att Facebook vill testa hur det funkar att vara lika förvirrande som Google när Google försöker vara Facebook.

https://techcrunch.com/2021/10/05/instagram-ditches-the-igtv-brand-combines-everything-but-reels-into-an-instagram-video-format/

Facebook stänger av utvecklaren bakom ett verktyg som dödar Facebooks nyhetsflöde

Senaste veckorna har Facebook varit mer i hetluften än på länge. Dels för att själva lyckades sänka sina tjänster under sju timmar och dels på grund av Wall Street Journals artikelserie The Facebook Files, där läckta dokument än en gång har visat på att Facebook medvetet har känt till företagets tjänster kan få användare att må dåligt och att Facebook har valt att inte vidta åtgärder som kan förbättra den bitvis risiga stämningen på plattformen. Men hur skulle det se ut om nyhetsflödet, det som ofta lyfts fram som stora skurken i sammanhanget, inte fanns? Det har verktyget Unfollow Everything svaret på. Och därför stängde Facebook av utvecklaren bakom verktyget.

Webbläsartillägget Unfollow Everything gjorde vad det heter. Ett sätt att snabbt avfölja alla dina Facebook-kontakter. Ni är fortfarande kontakter på Facebook, men i och med att du har avföljt alla så kommer du inte att få se deras uppdateringar. Facebooks nyhetsflöde kommer alltså att vara helt tomt.

Däremot måste det inte fortsätta vara tomt. Tanken är att du sedan ska följa bara de konton som du verkligen vill få uppdateringar från. En snabb kill switch för att rensa i flödet utan att behöva gå igenom kontona ett och ett.

Och det ledde i sin tur alltså till att utvecklaren Louis Barclay fick krav på att skrota sitt verktyg från Facebooks jurister följt av att Facebook stängde Barclays Facebook- och Instagram-konton. Enligt Barclay så krävde Facebook dessutom att han ”skulle gå med på att aldrig igen skapa verktyg som interagerar med Facebook eller dess andra tjänster”. Trots att han alltså redan hade stängts av. Det känns med andra ord som att det finns ett ”or else” där. ”Or else” som i stämning.

Och visst. Barclays verktyg bröt mot Facebooks användarvillkor, så egentligen inga konstigheter. Facebook skulle erbjuda precis samma slags verktyg själva - men det vill de förstås inte. Det får inte vara för lätt att undvika nyhetsflödet, som dels bevisligen får användare att komma tillbaka och hänga kvar och som dels är Facebooks enskilt viktigaste kassako. Istället gör man en Skolplattformen och hotar de utvecklare som tar fram en sån lösning.

Precis den typ av strålkastarljus som Facebook verkligen inte behöver mer av just nu.

Facebook bans developer behind Unfollow Everything tool

Louis Barclay, the developer behind the Unfollow Everything browser extension, says he's been banned for life from Facebook and Instagram. Barclay's tool let users automatically unfollow groups, friends, and pages, essentially wiping their News Feed in the process.

Facebook Gaming gör det möjligt för flera strömmare att sända tillsammans

Av alla områden som Facebook satsar på så är det förvånansvärt lite uppmärksamhet kring Facebook Gaming - Facebooks tjänst som konkurrerar med såväl spelvideotjänster som Twitch och Youtube som spelplattformar, som Apples Arcade. Men Facebook lägger medvetet pusselbit efter pusselbit i ett kommande spelimperium.

Senaste steget: möjlighet för flera Gaming-strömmare att sända tillsammans. Nu rullar funktionen ut till alla användare. Upp till fyra personer kan göra gemensam Gaming-sak.

https://techcrunch.com/2021/10/05/co-streaming-rolls-out-to-all-creators-on-facebook-gaming/

Facebook testar korspostning för grupper

Ett både oväntat och väntat drag från Facebook: ett test med att låta användare dela inlägg till flera grupper på samma gång.

Väntat därför att det är ännu ett sätt att få upp engagemanget ännu mer i grupper. Aktiva gruppmedlemmar ska uppmuntras att få till mer fart även i de grupper där de aktivt tillbringar mindre tid. Men oväntat because, well, Facebook.

Som artikeln konstaterar så har WhatsApp gått rätt mycket åt rakt motsatt håll: begränsat möjligheten att spamma ut innehåll till vänster och höger. Ja, fejkinformation framförallt, förstås. Helt enkelt begränsa möjligheterna för felaktig information att spridas på plattformen. När Facebook nu är i visselblåsarstrålkastarljuset så är det precis den här typen av initiativ som efterfrågas från Facebook: gör mer för att plattformen inte ska vara grogrund för tosseteorier och hatpropaganda. Och nu gör Facebook alltså precis tvärtom i moderappen - där det finns väldigt många människor som inte borde få ha internetuppkoppling.

Jag gissar att Facebook har tagit med sig erfarenheterna från WhatsApp. Det är inte omöjligt att den här funktionen kan vara en av dem som Facebook ska ha pausat för att göra en ”varumärkespåverkansöversyn” av som en följd av kritiken. Om funktionen rullar ut så kan vi nog vara säkra på att det finns rätt mycket begränsningar inbyggt i den.

Facebook Tests Option To Share Posts To Multiple Groups At Once

Facebook is testing a new option allowing users to share a post with multiple groups at once, contradicting to past measures to contain misinformation.

Facebook sägs ha pausat utvecklingen av nya tjänster för att ha tid att ”varumärkesutvärdera” dem

Facebook hade som bekant en rätt tuff vecka den här veckan. Ja, eller ett par tuffa veckor, till och med. Men Facebooks problem har ju varit hyfsat konstanta i några år vid det här laget, vilket har gjort att Facebooks normalläge legat någonstans mellan pest och kolera oavsett vad de har gjort. Som en konsekvens av det så sägs Facebook nu ha saktat ner sitt utvecklingstempo och pausat några nya funktioner. Facebook vill ha tid att ”varumärkesutvärdera” funktionerna.

Ja, eller ”ryktesutvärdera” dem om vi ska använda en direktöversättning, men det handlar oavsett om att Facebook ännu mer vill se hur de kan påverka Facebooks varumärke i ögonen hos, tja, alla. Allmänhet och användare men lika mycket hos politiker och tillsynsmyndigheter. I ljuset av att inte minst visselblåsaren Frances Haugen beskyllde Facebook för att systematiskt prioritera vinst för användarnas bästa så kommer Facebook inte vilja hälla mer bränsle på fackeltåget.

Vi kan med andra ord sannolikt vänta oss fler funktioner där Facebook kan visa att de hjälper småföretagare, mänskligheten och planeten än nya smarta sätt att få folk att köpa saker ett tag framöver.

https://www.wsj.com/articles/facebook-slows-new-products-for-reputational-reviews-11633535983

TikTok

TikToks omsättning i Europa ökade med 545 % 2020

Till skillnad från i princip alla de stora sociala plattformarna i vår del av världen så är TikToks ägarbolag inte börsnoterat, vilket gör att vi vet betydligt mindre om hur det faktiskt går för TikTok. Vi får veta något när Bytedance känner för det, som att de i förra veckan berättade att tjänsten nu har över 1 miljard månadsanvändare (totalt, inklusive den kinesiska systerappen Douyin). Och nu, när Bytedance har lämnat in officiella finansiella siffror till skattemyndigheterna i Storbritannien.

Under 2020 så exploderade TikToks omsättning i Europa med 545 % jämfört med året före till totalt 170,8 miljoner dollar. Men även förlusterna drog iväg rejält - de mer än femdubblades. De röda siffrorna uppgick till 644,3 miljoner.

Pratar vi 2020 så handlar TikToks intäkter i princip bara om annonser och jämfört med jättar som Facebook och Google så är TikTok än så länge rätt små hos oss. Men förlusterna visar också hur mycket Bytedance satsar i Europa.

Nu tror jag inte att omsättningen har ökat lika mycket under 2021, men skulle kurvan fortsätta som förra året så pratar vi om att TikToks omsättning i Europa börjar närma sig en miljard dollar. Så vi kanske kan gissa att 2021 slutar på… 700-800 miljoner?

No Title

No Description

TikTok släpper tv-app

En rätt liten nyhet på egen hand: TikTok släpper en app - för tv-apparater. Från LG, mer specifikt. Men lyfter vi blicken så är det här en del av en större och rätt intressant trend.

Under 2020 så ökade nära nog alla slags digitala tjänster, många rätt ordentligt. Anledningen var förstås att vi tvingades sitta hemma mest överallt. Det innebar också att tv-tittandet ökade. Ja, eller rättare sagt: tittande på tv-skärmen. Det var inte alls nödvändigt vis tv-kanaler som visades - eller ens strömningstjänster som Netflix - utan saker som Youtube. Tv:n blev den andra skärmen.

Den här trenden vill nu alltså även TikTok haka på. Trots att tjänsten, som artikeln konstaterar, är extremt dåligt lämpad för det. Stående mobilformat blir sisådär när det vänds på sidan.

Nu kan man förstås tänka sig att det inte spelar jättestor roll för dem som tittar. Lite svart på sidorna kan man leva med. Men det får mig att fundera på om det inte kan vara så att TikTok har större ambitioner än att bara visa större versioner av kortvideos.

Tittar vi på Kina så tar kortvideoappar som TikToks systerapp Douyin ett allt bredare grepp funktionsmässigt. Det har bland annat inneburit exklusiva avtal med sportevenemang. Att titta på exempelvis OS via Douyin. Visst, inte så att det har handlat om att man har kunnat se hela lopp och grenar - snarare bakom kulisserna och annat Douyin-anpassat material - men steget till att bli en fullständig direktsändningsplattform för stora evenemang är inte jättelångt.

Med andra ord kan det hända att tv-TikTok kan växa till något eget, mer tv-mässigt formatmässigt. Rent tekniskt såväl som innehållsmässigt. Att tv-TikTok och mobil-TikTok alltså inte blir samma app för två olika plattformar, utan två delvis olika tjänster tänkta att användas tillsammans.

TikTok is coming to LG's recent smart TVs

TikTok has launched an app for LG's 2020 and 2021 smart TVs. The app arrived with a firmware update that started rolling out on October 7th, but will also be coming to older 2019 TVs 'in the coming months.'

Snapchat

Snapchat breddar sin Creator Marketplace och introducerar Spotlight Challenges

Dags för en slev nya och utökade funktioner i Snapchat:

Spotlight Challenges: Snapchat introducerar ett nytt sätt för snappare att tjäna pengar på sitt innehåll. Snaps Creator Fund får alltså sällskap av ett nytt initiativ som är tänkt att göra innehållsskapare att satsar mer på Snapchat som plattform. Skillnaden mot Creator Fund-utbetalningar är att Spotlight Challenges inte kommer att titta på mer långsiktiga parametrar som följare och engagemang utan fokusera på innehåll som acear en Snapchat-initierad utmaning. 3-5 snappare ska ha chans att få pengar vid varje utmaning (minst 250 dollar). Och ja, som hörs så är tanken att driva användningen av Spotlight - Snapchats TikTok-kopia.

Breddning av Creator Marketplace: Snapchats Tinder-funktion breddas till att inte bara matcha ihop linsskapare med företag utan också Snap Stars, alltså framgångsrika snappare. Snapchat får alltså en mer fullskalig influencermatchningstjänst.

Gifting-funktionen rullas ut globalt: Dricksfunktionen blir nu tillgänglig globalt.

Snapchat revamps creator payouts by offering chance to win prizes with Spotlight Challenges | TechCrunch

As competition for creator talent heats up, Snap today introduced a series of new tools, programs and features that will enable creators on its platform

Snapchat den stora vinnaren på Facebooks haveri

Vem var den stora vinnaren på Facebooks haveri? Snapchat. Användningen drog iväg med 23 % under de timmar som världen var Facebooklös. Följt av chattapparna Telegram och Signal.

Siffrorna kommer från appanalysföretaget Sensor Tower som har tittat på användningen hos 100 000 slumpvis utvalda Android-användare. Det är med andra ord inte ett definitivt facit, men oavsett intressant.

Ökningen här ovan gäller den tid som användarna la i respektive app, men ungefär samma mönster återkommer när Sensor Tower tittade på antalet användningar jämfört med föregående vecka. Snapchat hade 14 % fler användningar, Telegram 13 % och Signal 9 %. Twitter var upp 5 %, vilket förmodligen till stor del var Facebook som använde kanalen för att berätta hur det gick för Facebook-apparna. Ja, eller inte gick.

Det kanske mest oväntade med Sensor Towers siffror är hur lite TikTok ökade jämfört med de övriga. I antal användningar så minskade dessutom TikTok med 1 % på veckobasis.

Återigen, inte den totala sanningen - inte minst som iOS helt saknas. Inte för att vi hade fått veta det oavsett, men jag utgår från att Facetime var den enskilda iOS-app som drog iväg mest.

Det mest intressanta blir att se om vi kommer att se något litet men permanent hopp upp för någon konkurrent.

Twitter

Twitter säljer annonsplatformen MoPub

Det här är lite oväntat måste jag säga. Twitter säljer MoPub till Applovin för 1,05 miljarder dollar.

Twitter köpte mobilannonsplattformen MoPub 2013 för 350 miljoner. En nätt vinst med andra ord. MoPub ska ha omsatt 188 miljoner dollar förra året och enligt vad Twitter sa tidigare så var planen att omsättningen skulle dubblas till 2023. Men nu dumpar de alltså istället över MoPub på Applovin.

Och visst, MoPub passar rätt väl in i Applovins produktportfölj eftersom mobilmarknadsföring är en stor del av vad de håller på med. Och Twitter verkar å sin sida allts känna att de inte längre är lika intresserade av ett externt annonsnätverk. MoPub stod för runt 5 % av Twitters totala omsättning förra året, så det är ingen jättesmäll för intäkterna. Inte minst eftersom Twitter fick en jättehög pengar att göra annat för.  Men som sagt, lite förvånad är jag.

Sen har vi förstås Jack Dorseys extremt ironiska motivering till varför Twitter nu säljer MoPub: det ”ökar Twitters förmåga att investera i kärnprodukterna”. Vilket förstås är en väldigt logiskt och rationell anledning - om det inte hade varit för att hela Twitters 2021 har bestått i att testa och rulla ut funktioner som är en bit från just Twitters kärna.

Men hej. Twitter håller ju på att arbeta sig bort från att vara Twitter, så ”kärnprodukter” är förmodligen överlag ett lite flytande koncept på Twitters HQ just nu.

Twitter is selling MoPub to AppLovin for $1.05 billion | TechCrunch

Twitter announced Wednesday that it would offload MoPub, the mobile ad platform it bought back in 2013, selling the company to mobile game and marketing

Twitter lägger till adblockingfunktionen Scroll i sitt betalabonnemang Twitter Blue

Twitter fortsätter rulla ut nya funktioner och tjänster i ett rasande tempo. Här ännu en. Reklamblockarappen Scroll, som Twitter köpte i maj, kommer att läggas ned och istället bakas in i Twitter Blue. Twitters betalabonnemang, alltså.

Vad innebär det här? Scroll hade som produkt ett samarbete med publikationer som innebar att den som betalade för ett Scroll-abonnemang kunde läsa artiklar från de publikationerna utan att behöva se reklamen som ligger där i vanliga fall. I gengäld så delade Scroll sina prenumerationsintäkter med publikationerna för att ersätta dem för annonsbortfallet. En snällare annonsblockerare, om man så vill.

Tanken är nu alltså att samma sak ska gälla även för Twitter-abonnenter. Förmodligen. Exakt hur det kommer att fungera i praktiken vet vi inte förrän Scrolls lösning finns tillgänglig i Blue-abonnemanget. Men sannolikt kommer upplägget vara väldigt mycket exakt som när Scroll körde i egen regi.

Twitter Primear alltså till Blue. Stoppar in fler funktioner för samma pengar. Och det lär inte stanna här, förstås. De funktioner som nu finns i Blue (som killerfunktionen att kunna ångra en tweet) är rätt mycket kopplade till Twitter Classic. Twitter som det har fungerat sedan starten. Men 2021 har varit året när Twitter har jobbat väldigt hårt med att förvandla Twitter till något annat än Twitter. Vi kan därför förvänta oss att Blue allt mer kommer fyllas av saker liknande det som nu kommer Scroll-vägen.

Distraction-free reading service Scroll is shutting down and becoming a feature of Twitter Blue | TechCrunch

Distraction-free reading service Scroll will shut down in approximately 30 days and become a feature of Twitter Blue, Twitter confirmed in an email to

Twitter investerar i avatarstartupen Facemoji

Vad har du alltid saknat på Twitter. Precis! Memojis! Ja, eller någon slags egen avatarlösning för Twitter så att du kan skaffa dig en Twitter-unik avatar. Nu kan du få det!

Nästan åtminstone. Twitter har investerat, men inte köpt upp, avatarstartupen Facemoji. Facemojis lösning är lite av en whitelabel-funktion för just avatarer - en teknik som utvecklare ska kunna bygga in i appar för att på så sätt kunna låta användare skapa avatarer av sig själva för tjänsten. Så en konkurrent till Snaps Bitmojis och Apples Memojis, alltså - fast inte (i praktiken) knuten till en specifik plattform.

Och det känns som en… intressant investering för att vara Twitter. Visst, som artikeln konstaterar så är metaverseande extremt svart just nu (virtuella VR-världar) så varför inte. Twitter vill rigga för att ha allt teknik på plats när det blir dags att börja kortblogga i VR.

Men jag tror att det framförallt handlar om att Twitter satsar på en tjänst om INTE är tänkt för Twitter. Åtminstone i det lite kortare perspektivet. Att Twitter alltså har möjlighet att tjäna pengar på en tjänst även när den används till och med hos konkurrenter. Och att de också bygger upp verksamheter som inte alls är kopplade till dagens Twitter - för att framtidssäkra verksamheten.

https://techcrunch.com/2021/10/07/twitter-invests-in-avatar-startup-facemoji/

Även Twitter gick ned - på grund av alla användare som rusade in när Facebook gick ned

Sååååå…. Igår drabbades ju Facebook av… lite nedtid. Och Messenger. Och Instagram. Och WhatsApp. Dessutom hade LinkedIn problem samtidigt. Och tydligen också Twitter.

Och vad var det som gjorde att Twitter gick åtminstone semi-ned undrar du? Facebook. Ja, eller rättare sagt Facebook-användare. Alla Facebook-användare som panikrusade till Twitter när Facebooks alla tjänster.

Facebook. Messenger. Instagram. WhatsApp. Twitter. LinkedIn.

För er som var för unga för att komma ihåg det: så här var internet före sociala medier. Tja, nästan, åtminstone. Retro!

(Jag hade dessutom svårt att komma in på Google en kort stund... Slump? Eller en massa människor som panikgooglade "ÄR INSTAGRAM NERE!?!?!" eller "NÄR KOMMER INSTAGRAM UPP IGEN!?!?!"?)

Twitter Now Seeing Outages As Facebook Continues to Struggle | Digital Trends

As everyone realized that Facebook's various services were down, the groundswell of movement to Twitter seems to have caused problems there.

Twitter-grundaren Jack Dorsey sugen på att köpa facebook.com

Hehe.

Skärmdump som visar att haveriet har gjort att Facebooks domän är till salu och Jack Dorsey frågar i en tweet vad domänen kostar

LinkedIn

LinkedIn drabbades av haveri samtidigt som Facebook

Alla på LinkedIn: Ha! Facebook, Instagram och WhatsApp är nere!

LinkedIn:

Skärmdump som visar att LinkedIn ligger nere

Pinterest

Pinterest lanserar nya shoppingfunktioner

Man kan tro att det börjar bli dags för julhandel med tanke på hur mycket shoppingfunktioner soom de sociala plattformarna rullar ut just nu. Här några nya från Pinterest:

Slideshow for collections: Lite det som redan finns hos exempelvis Facebook. Ladda upp en produktkatalog och låt Pinterest automatiskt skapa personaliserade annonser av dem. Annonser som dessutom består av flera produkter, så frågan är om Pinterest också har koll på vilka produkter som passar bäst ihop för varje enskild pinterestare? Oavsett är det alltså ännu en funktion som är tänkt att underlätta företag att skapa och rikta annonser genom att outsourca alltihop till annonsplattformen.

Merchant details: Det blir möjligt för företag att… visa upp sina värderingar på Pinterest-profilen. Som visas som taggar. Pinterests motivering: därför att ”användare inte bara blir förälskade i produkter, de blir förälskade i varumärken”. Ett sätt för företag att marknadsföra sig som exempelvis hållbara. Min tanke: ett sätt för Pinterest att få företag att berätta mer om sig själva som Pinterest sedan kan använda för att träna sina AI-algoritmer, ännu bättre rikta annonser och öka sökbarheten på plattformen.

Verified Merchant-programmet breddas: Pinterest rullar ut sin egen blå bock till fler länder, så att shoppare ska kunna se vilka företag som har, tja, klassats som seriösa av Pinterest.

Idea ads med sponsrade samarbeten: Självklart behövs det också lite influencer marketing i nyhetsmixen också. Pinterest har börjat testa ett samarbetsannonsformat mellan innehållsskapare och företag. En innehållsskapare skapar en Idea Pin, taggar ett företag som de samarbetar med och samarbetsföretaget kan sedan marknadsföra inlägget som en Idea Ad.

Pinterest rolls out new shopping features for advertisers | TechCrunch

Pinterest is rolling out new features for advertisers and brands to promote their products to users on its site. The launch marks the company's latest

Telegram

Telegram fick 70 miljoner nya användare under tiden Facebook låg nere

Vad sägs om sisådär 10 miljoner nya kunder i timmen? Helt okej? Precis det var vad chattappen Telegram fick uppleva under de timmar som Facebooks alla appar låg helt nere i måndags. Totalt 70 miljoner nya användare blev det.

Även Signal fick ”miljontals” nya användare enligt företaget självt. Och vad har de här två chattjänsterna gemensamt? Att de marknadsför sig som anti-Facebook-alternativ. Ja, eller de gör ju de flesta Facebook-konkurrenter, men för Signal och Telegram så handlar det mycket omo att de ska vara säkrare än Facebook. Kommunikationsmässigt och integritetsmässigt.

Nu återstår förstås att se hur många av dessa användare som hänger kvar som stadigt återkommande användare och hur många som bara panikartat behövde en kommunikationskanal under Facebook-blackouten. Men Facebook-haveriet visar också på behovet att ha backuplösningar även för sin kommunikation. Vart tar vi vägen om vår vanliga kanal går ned?

Det här blir inte minst allt viktigare för företag. Vi såg hur Slack drabbades av ett haveri bara för några dagar sedan, vilket gjorde att många företag. Det blev att damma av gammelkommunikationssätt som mejl och hoppas att alla kollegor valde att damma av samma gammelkommunikationssätt.

Så actionplaner och redunans för hur företaget ska hantera sin kommunikation när huvudkanalen viker sig. Oavsett om den är egenägd eller outsourcad.

Telegram says it added 70M users during day of Facebook and WhatsApp outage | TechCrunch

Facebook's hours-long outage on Monday may have hurt the company, its founder, shareholders and many businesses that rely on the social juggernaut's

Tinder

Tinder får en egen valuta

Jamen det är vl klart. Vad saknas i en dejtingapp som Tinder? En egen valuta förstås! Nu kommer uppgifter om att Tinder ska börja testa precis det i Australien.

Så vad innebär det här? Att det alltså går att köpa saker som boostningar och super likes för att öka sin synlighet och chans att få till en dejt. Precis det som går att göra idag. Men betalalternativen, som idag består av riktiga pengar, får alltså sällskap av Tinder-pengar.

Hur tjänar du Tinder-pengar? Genom att… hänga på Tinder. Tanken verkar alltså vara att spelifiera Tinder-upplevelsen ytterligare. Du kan spela dig till fler smurfbär, eller så betalar du för dem som vanligt.

Logiken är det inget fel på. Tinder vill förstås helst att du betalar med dina vanliga pengar så är Tinder-pengarna ett tecken på en annan utveckling som är väldigt stark när det handlar om onlinetjänster: tid är den i särklass viktigaste valutan. Om du hänger på en plattform så ökar chanserna att företaget som erbjuder tjänsten kan tjäna pengar på dig. Antingen genom att du tittar på fler annonser eller att du kan exponeras för fler tilläggstjänster som kan öka din tid på plattformen ytterligare etc. etc.

Tinder Is Getting Its Own In-App Currency

The new Tinder coins will only be available in Australia at first.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *