Kategorier
Allmänt digitalt AR/VR Bekvämlighetsekonomin Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 45 2021 – del 3

DoorDash köper finska matleveransföretaget Wolt. Apple får avslag på sin begäran att skjuta på införandet av externa betallösningar i appar. Google fjärde bolag någonsin att värderas över 2 triljoner dollar. Microsoft Teams kommer till Facebook Workplace. Apple gör det enklare för anhöriga att komma åt avlidnas iCloud-data. NFT-hypen död inom ett år (och internet är en fluga).

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AR/VR

Pokemon Go-skaparen Niantic lanserar AR-plattform för ett ”metaverse för verkligheten”

Har du hört talas om metaverse? Ja, frågan är väl snarast hur många av dem som är hyfsat intresserade av den digitala utvecklingen som INTE har hört talas om metaverse. Förmodligen då i Facebooks tolkning. Nu när Facebook gått och har bytt namn till Meta så är det just metaverset som är företagets huvudfokus framåt. Men metaverset är trots allt mer än Metas initiativ. Som Pokemon Go-skaparen Niantics nya AR-utvecklarplattform Lightship.

Vad är då Lightship? En utvecklarplattform för att skapa ”metaverse för verkligheten”. Alltså precis det som varit grunden i Pokemon Go – och AR överlag. Alltså ett tajt möte mellan den fysiska världen och den digitala. I Metas version så handlar metaverset (åtminstone just nu) om en värld där det digitala är i första rummet. Mycket VR, alltså att man använder hårdvara för att kliva in i en helt virtuell värld.

Men AR, Augmented reality, är precis vad det heter: en förstärkning av den fysiska världen. Genom att applicera digitala element ovanpå eller som del av den fysiska upplevelsen av världen. Allt från virtuellla pilar som visar vart du ska gå när du följer en vägbeskrivning till monster som ska fångas och tränas.

I det lite mer kortsiktiga perspektivet är det med största sannolikhet den här versionenen av ett metaverse (eller omniverse, eller nuverse – kärt barn har många namn) som kommer bli vanligast. Helt enkelt därför att den kräver mindre hårdvara av oss användare.

Niantic reveals its vision for a ’real-world metaverse,’ releases Lightship AR Developer Kit | TechCrunch

AR technology company Niantic, best known for Pokémon GO, announced today that it will launch Lightship, an AR Developer Kit (ARDK) that will make

 

Bekvämlighetsekonomin

DoorDash köper finska matleveransföretaget Wolt

Konsolideringen på matleveransområdet fortsätter – den här gången i vårt grannland. Amerikanska DoorDash köper finska Wilt för 7 miljarder euro i aktier. Wolts grundare och VD Miki Kuusi blir efter uppköpet VD för DoorDash International.

DoorDash är störst i USA på färdigmatleveranser och ska ha en marknadsandel på över 50 %. Men globalt har företaget så här långt haft en rätt liten närvaro. Utöver USA så fanns DoorDash fram till nu bara i Kanada, Australien och, sedan i somras, Japan. Men kort efter börsnoteringen i våras så flaggade bolaget för att de skulle ge sig iväg på företagsshoppingresa till Europa – och nu verkar de alltså ha hittat något att ta med hem.

Förutom att det här nu ger DoorDash en rejäl närvaro i Europa så innebär det också att DoorDash går från 6 till 29 marknader, får tillgång till 45 000 nya restauranger och liknande och 12 miljoner nya kunder. Ett rätt rejält fall framåt. Ja, förutsatt att det blir grönt ljus för affären överallt.

Och det är förmodligen inte det sista vi ser konsolideringsmässigt bland (mat)leveransföretagen. I USA försvann två DoorDash-konkurrenter förra året när Uber Eats åt upp (hoho) Postmates och brittiskholländska Foodora-ägaren Just Eat Takeaway mumsade i sig (hoho) Grubhub. De senaste åren har det redan skett ett antal uppköp och samgåenden bland den här typen av företag i Europa och vi kan nog anta att det kommer att fortsätta.

DoorDash to acquire food delivery company Wolt | TechCrunch

Wolt represents DoorDash’s sixth acquisition and its second in 2021.

 

Mobilt

Apple får avslag på sin begäran att skjuta på införandet av externa betallösningar i appar

Apple: Snälla, snälla, snälla, kan vi inte vänta med att införa länkar till externa betallösningar fram till dess att stämningen från Epic Games har dansat hela vägen upp till USA:s högsta domstol och vi har vunnit där?

Domare Yvonne Gonzalez Rogers: Nu-uh.

Så kan man sammanfatta nattens nya domslut i rättegången mellan Apple och Fortnite-ägaren Epic Games.

Tidigare i år så lämnade Epic in en stämning mot Apple, som i stort handlade om att Epic anser att Apples Appstore är ett monopol som hämmar konkurrens och innovation (och som av en händelse gör att Epic inte själva kan tjäna pengar på att ha en egen appbutik för iOS). I början av hösten kom så domen, som innebar lite blandade framgångar för de båda företagen. Och båda företagen har självklart överklagat domen, av lite olika anledningar.

En av sakerna som domen krävde var att Apple öppnar för externa betallösningar i sina appar. Via ”länk eller knapp”, vilket gör att det i sig förstås kommer att kunna ge upphov till nya gräl (innebär det att det räcker att länka iväg eller, som utvecklare lär hävda, att det också ska kunna gå att betala direkt inuti en app, utan att betala den sedvanliga Appstore-avgiften?) Apple har fram till 9 december att tillåta detta.

Men eftersom Apple har överklagat – och förstås inte vill att det här ska bli verklighet överhuvudtaget – så lämnade Apple in en begäran till domstolen om att skjuta på införandet fram till dess att rättegången har kommit så högt upp i det amerikanska domstolssystemet som det bara går. Och med tanke på hur prejudicerande den här domen kommer att bli så kan vi nog utgå från att det innebär Högsta domstolen. Och rätt många år fram.

Och samma domare som klubbade domen till att börja med har nu alltså sagt nej till Apples begäran. Motiveringen är främst att Apple just ville att domen skulle pausas till dess att alla överklaganden har gått i mål. Att Apple alltså bad om en tidsmässig blancocheck snarare än att be om uppskov för en viss given tidsperiod.

Nu har Apple förstås överklagat även det här domslutet till nästa instans, så den tjocka tanten har inte sjungit än. Men det börjar ju bli ont om tid. Mindre än en månad kvar.

Frågan är förstås vad som händer om Apple vägrar följa domslutet, ungefär som de har gjort i Sydkorea där en lag som liknar det amerikanska domslutet nyligen har börjat gälla. Om jag ska vara krass så tror jag dock att Apple kommer att ta ett domslut på hemmaplan mer på allvar än en lag långtbortistan. Om Apple vägrar så är det lite att ge uppstycknings- och regleringsivrarna en tidig och väldigt välkommen julklapp.

https://www.theverge.com/2021/11/9/22773082/epic-apple-fortnite-lawsuit-ruling-injunction-stay-app-store-anti-steering-rules

Apple uppdaterar Meddelanden med en anti-dickpick-funktion

Ny funktion som är på väg till iOS i en uppdatering som landar snart. Ett funktion som blurrar bilder med ”tydligt sexuellt” innehåll. Så, ni vet, i praktiken ett… anti-dickpick-filter.

Ja, nu riktar funktionen in sig specifikt på barn. Om en bild bedöms innehålla olämpligt innehåll så blurras den och barnet får en varningstext om att det kan vara en bild som de nog inte vill titta på. När funktionen först presenterades så fick föräldrar notis när ett barn ändå väljer att ”avblurra” en flaggad bild och titta på den, men efter kritik mot att det skulle kunna outa barn, exempelvis någon som är homosexuell utan att föräldrarna vet om det, så skickas inte längre någon notis. Istället har barnet möjlighet att kontakta någon de litar på om bilden. (Ja, eller så kan de visa upp bilden på mobilskärmen, förstås.)

Så vad vi pratar om här är alltså ännu en funktion som Apple ändå kan få kritik för. Vi kan anta att det kommer att komma exempel på hur algoritmen felaktigt klassar bilder, men framförallt så kommer Apple alltså att förhandsgranska de bilder som skickas via Meddelanden. Ska göras lokalt i enheten och ska inte bryta krypteringen, men det är som sagt fortfarande någon form av ingrepp som Apple kan få kritik för.

Och även om funktionen i sig säkert kommer att ha sina skavanker så känns det trots allt som ett bra initiativ.

https://www.theverge.com/2021/11/11/22776028/ios-15-2-beta-communication-safety-messages-children-sexually-explicit-nudity-scan-notifications

 

Ekonomi och finans

Google fjärde bolag någonsin att värderas över 2 triljoner dollar

Så har ännu ett bolag passerat en hysterisk milstolpe: Google (ja, eller ägarbolaget Alphabet om vi ska vara kinkiga). Google blev idag det fjärde börsbolaget någonsin att värderas till 2 triljoner dollar. En tvåa följd av tolv (12) nollor. Eller ganska prick fyra gånger Sveriges samlade BNP förra året.

Så. Lite stort. Bokstavligen.

Det gör att Google nu alltså går med i den exklusiva klubb som tidigare bara haft Apple, Microsoft och det statliga saudiska oljebolaget Aramco som medlemmar.

Och jag är faktiskt lite förvånad. Eller jag hade varit det för inte särskilt många månader sedan. Inte att vi får ett tvåtriljonerdollarföretag till, utan att det är Google – och inte Amazon. Förra året så såg Google ut att börja hacka, samtidigt som annonsmarknaden fick socker i tanken. Amazon hade å sin sida däremot ett finfint 2020, precis som ungefär alla e-handelsföretag. Och även om e-handeln har svalnat av rätt mycket jämfört med förra året så såg det en bra bit in i 2021 som att det var Amazon som skulle knipa fjärdeplatsen och inte Google.

Men senaste månaderna har Amazon åkt på rejäl motvind och lämnade Q3 en rapport som inte var vad marknaden hade förväntat sig. Och det var inte bara e-handeln som hade det tuffare, utan även några andra delar av verksamheten.

Men Amazon är ”bara” drygt 200 miljarder dollar från att bli nästa bolag. Och har än så länge en rätt betryggande ledning ned till sexan Tesla (inte minst efter det att Elon Musk i helgen la ut en Twitter-omröstning som, om han håller sitt löfte, innebär att han ska dumpa 10 % av alla sina aktier i Telsa, ett besked som förstås fick Tesla-aktien att rasa rätt rejält.)

Elbiltillverkaren Rivians börsnotering den sjunde största någonsin i USA

Vad är väldigt hett just nu? Precis. Elbilar. Så föga förvånande var intresset väldigt stort när amerikanska elbilstillverkaren Rivian, backad av bland annat Amazon, klev in på börsen. Rivian noterades till ett börsvärde runt 80 miljarder dollar när aktien började handlas, för att sedan fortsätta rusa till en värdering över 100 miljarder dollar under handelsdagen.

Faktum är att Rivians notering blev en av de största i USA någonsin. Den sjunde största, till och med. Rivian kunde ta in 12 nya dollarmiljarder i och med noteringen och det är som sagt var bara sex andra bolag som har lyckats bättre (Alibaba, Visa, elbolaget Enel Group, Facebook, General Motors och Deutsche Telekom). 

Värderingen 100 miljarder gjorde i sin tur att Rivian värderades högre än i princip alla andra biltillverkare i världen – utom Tesla, Toyota, Volkswagen och kinesiska BYD. Detta trots att Rivian knappt har levererat några bilar än.

Så det innebär med andra ord att ”galna förväntningar” ska in på lodrätt sju och vågrätt åtta.

Rivian goes public in one of the biggest IPOs ever

EV startup Rivian has debuted on the Nasdaq stock exchange after one of the biggest public offerings ever. The Amazon-backed company raised nearly $12 billion and now has a valuation of over $100 billion – more than Ford or GM.

Xiaohongshu, Kinas svar på Instagram, värderas nu till 20 miljarder dollar

Ännu en kinesisk social plattform fyller på kassan. Xiaohongshu (som på engelska blir ”Little red book” eller bara ”Red”) tar in 500 nya miljoner dollar, vilket ger företaget en värdering rund 20 miljarder enligt de uppgifter som har kommit ut.

20 miljarder kan i det stora hela taget kanske kännas lite med tanke på att Twitter numer värderas runt 43 miljarder dollar och Pinterest 30 miljarder. Men trots att Xiaohongshu verkar i Kina, och har hänt med ett tag, så har tjänsten ”bara” 100 miljoner aktiva användare. 300 miljonerish totalt. Åtminstone enligt siffror från 2019 och 2020 Så sett så så är det en rätt bra värdering, milt sagt.

Men användarsiffrorna har alltså lite tid på nacken och lär ha gått upp, med tanke på att Xiaohongshu ska ha växt snabbt fram till dess. Visst, lite avkylning efter 2020 kan vi nog räkna med, men trenden är sannolikt uppåtgående fortfarande. Eftersom Xiaohongshu inte är börsnoterade så är det lite si och så med insynen i siffrorna – och det var också börsnoteringen som fick Xiaohongshu att ta in nytt kapital. Eller rättare sagt: som en följd av Kinas klappjakt på techbolag under året så ställde Xiaohongshu in sin planerade utlandsnotering. Det blev istället till att ragga mer pengar på andra sätt.

Och bevisligen gick det rätt bra på det området. Inte så konstigt med tanke på att Xiaohongshu positioneringsmässigt ligger helt rätt till just nu. Huvudfokus är social shopping, mer specifikt gränsöverskridande sådan. Utländska företag kan alltså använda plattformen som skyltfönster för att nå Xiaohongshus kinesiska användare. Användare som dessutom helt och hållet är under 30 år och till 70-80 % kvinnor. Dessutom rätt köpstark del av den demografin, kan vi tänka.

Närmaste västerländska jämförelse? Instagram, brukar det heta.

China’s Little Red Book raises US$500 million amid IPO waiting game

Social e-commerce app Xiaohongshu raised the money from existing investors after being forced to put IPO plans on hold by regulatory changes from Beijing.

 

Allmänt

Microsoft Teams kommer till Facebook Workplace

Det här är lite stort. Microsoft Teams integreras med Workplace, samarbetsplattformen från Meta, som en gång i tiden hette Facebook. Ja, det är inte en total integration, men det handlar oavsett om en app i Teams som gör att användare kan komma åt Workplace-innehåll direkt från Teams.

Som artikeln konstaterar så är det inte första integrationen mellan Microsofts tjänster och Workplace, men det här är första gången som det handlar om ett renodlat kommunikationsverktyg som trots allt är en konkurrent till Workplace. Delvis, åtminstone.

Det visar att de två företagen än mer vill bygga allians mot andra, läs framförallt: Google. Meta får tillgång till det Microsoft är bäst på, som molntjänster och produktivitetsverktyg, medan Microsoft kan dra nytta av att Meta kan det sociala. Och en öppning till en hel massa användare.

Men det kanske mest intressanta med det fördjupade samarbetet just nu är något helt annat som har hänt senaste veckorna. Först bytte Facebook som bekant både namn och inriktning – de är numer Metaverse first – och i förra veckan så var det dags för Microsoft att officiellt ta ett rätt stort steg mot ett eget metaverse. Och Teams kommer bli först ut.

Det börjar alltså allt mer kännas som att det kanske inte kommer att bli två olika metaverse från de båda bolagen, utan mer eller mindre ett och samma. Ja, det kommer förstås finnas fler metaverser än så, men det som byggs av Microsoft och Meta.

Microsoft partners with Meta to integrate Teams into its Facebook-like Workplace

Microsoft and Meta are partnering to integrate Microsoft Teams into Workplace. You’ll soon be able to access Workplace content in Teams, and Teams video meetings inside Workplace.

Apple gör det enklare för anhöriga att komma åt avlidnas iCloud-data

En väldigt bra ny funktion från Apple som dyker upp i uppdateringar snart: ett sätt för efterlevande att komma åt en närståendes iCloud-data när den personen har gått bort. Legacy contacts heter funktionen som gör det möjligt att lägga till upp till fem personer som ska kunna få tillgång när någon har avlidit. Apple gör alltså äntligen som Facebook, Google och Twitter.

Förutom att en person måste ange vilka kontakter så ska omfattas så krävs det fortfarande dödsattest och ”an access key” (lite oklart vad det innebär, förmodligen något som Apple kan dela ut till de personer som är efterlevandekontakter efter det att Apple har fått in dödsattesten).

Att Apple har varit lite segare på bollen än exempelvis Facebook är inte så konstigt, med tanke på att vi pratar om information som trots allt är känsligare. Utöver de saker som finns även hos Facebook, som bilder, videos och kontakter, så innebär iCloud tajtare koppling till saker som betalningar. Men det är trots det något som kommer väldigt mycket för sent.

Still, bättre sent än aldrig. För även döden blir förstås, på alla sätt, mer och mer digital. Frågan är förstås hur länge det dröjer innan digitala tillgångar formellt blir del av bouppteckningsprocesser och arvshantering.

https://www.theverge.com/2021/11/10/22774873/apple-digital-legacy-program-comes-to-ios15-iphones-macs

USA:s representanthus introducerar lagförslag för att reglera algoritmer

Senaste åren har som bekant algoritmer hamnat allt mer i fokus. Något som funnits ungefär hur länge som helst – och som förekommer mest överallt – men som numer är synonymt med att ”onda och vinstkåta Facebook dödar sina användare och demokratin som vi känner den”. Och något som, nära nog bokstavligen talat, är en teknikalitet hamnar därmed alltmer på lagstiftares radar. Nu har USA:s representanthus introducerat ett lagförslag som siktar på att ta sig an och reglera just algoritmer.

De kongressledamöter som står bakom lagförslaget, snudd på unikt just nu, hör hemma både i Demokraterna och i Republikanerna. En av få frågor som alltså förenar de båda partierna 2021. Och det som de två sidorna har kommit överens om är att onlineplattformar ska erbjuda möjlighet för sina användare att se ”omanipulerat innehåll”. Detta genom att användarna ska kunna växla till en ”inmatningstransparent algoritm” som ”inte baseras på användardata för att avgöra vilket innehåll som användaren ser”. Så krasst talat handlar det om typ ett kronologiskt flöde, eller något åt det hållet.

Och ja. Det handlar förstås mer än något om företaget som förr hette Facebook. Snudd på nästan bara. Lagförslaget undantar dessutom företag med färre än 500 anställda eller som har en årlig omsättning under 50 miljoner dollar eller som ”samlar in data” om mindre än 1 miljon användare per år. Och det är lite märkligt. På två sätt.

Det ena är att mindre tjänster oavsett lär ha mindre algoritmskills till att börja med. Visst, inte så att du måste vara Meta-stor för att använda algoritmer för att styra visning av innehåll, men lär vara mindre vanligt.

Den andra märkligheten är att… det alltså är fritt fram för mindre företag att ”manipulera” sina användare? Och måste de sedan lägga till en icke-användardatabaserad ranking den dagen som de går över någon av ovanstående storleksgränser?

Och, tja, då har vi inte ens börjat prata om hur det skulle kunna påverka en plattform som TikTok. Eller för den delen e-handlare som Amazon, som förmodligen inte omfattas – trots att de använder drösvis av användardata för att visa och rekommendera innehåll.

Exclusive: New bipartisan bill aims to reduce sway of ”opaque algorithms”

The bill requires tech platforms to offer users an option to view content unsorted by personalized algorithms.

NFT-hypen död inom ett år (och internet är en fluga)

Det här är milt sagt… förvånande. Framförallt vem det kommer från.

Jag brukar säga att en teknik, eller något (digitalt) fenomen överlag, inte är redo för sitt riktigt breda genomslag förrän någon dödförklarar den. Så inte så oväntat att det börjar bli dags att dödförklara NFT:er. Den blockbaserade  som är tänkt att kunna göra det möjligt att sälja digitala föremål i begränsade upplagor på samma sätt som fysiska varor alltid har fungerat. En inte helt självklar – eller ens rationell – teknik till att börja med.

Men nu kommer alltså dödförklarandet från… Internetstiftelsens Måns Jonasson.

Jag har inte läst hela SvD-artikeln (because ingen prenumeration), jag vet inte hur pass rättciterad Jonasson är och exakt hur han definierar ”hypen” så det kan vara saker som har försvunnit i översättningen (ja, eller i citerandet). Men det här citatet:

Konstnärer har försökt att hitta på ett sätt att säkra sin försörjning. Det är en klassisk hype, i början är det något nytt och spännande vilket leder till att ett fåtal lyckas tjäna pengar på det. Då ger sig fler in och förmodligen slutar det med att ingen vill köpa. Folk inser att man kan kopiera en jpeg-bild.

följt av

Jag tippar att hypen är död inom ett år.

är farligt nära att säga att säga att internet är en fluga.

Experten sågar hajpade kryptotrenden som drar in miljarder: ”Död inom ett år”

Många satsar på att NFT:er ska revolutionera internet genom att göra det möjligt att äga saker som bara existerar på nätet. Men tekniken har också kritiserats, bland annat för att vara skadligt för miljön. En som nu sågar fenomenet är organisationen Internetstiftelsens trendexpert.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *