Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 45 2021

Instagram på gång att få betalprenumerationer. Instagram börjar testa funktion som påminner användare om att ta en paus från appen. TikTok satsar allt mer på att koppla ihop människor som känner varandra – på ett rätt osnyggt sätt. Twitter startar en dedikerad kryptoavdelning. Alibaba slog nytt rekord under Singles Day – men lägsta ökningstakten så här långt. Island trollar Facebook med… The Icelandverse!

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram på gång att få betalprenumerationer

Så är det dags för Instagram att snart kunna börja ta betalt. Eller rättare sagt innnehållsskapare på plattformen. Instagram har lagt till alternativet ”Instagram subscriptions” som en sak som går att köpa inuti appen via amerikanska Appstore. Vi kan väl nästan utgå från att samma sak ligger och väntar för Android.

Vi pratar alltså om möjlighet för instagrammare (lär handla om dem som uppfyller krav på minimiantal följare och liknande) att ta betalt för innehåll. Extrainnehåll, som det lär bli. Samma sak som får allt större utrymme hos Facebook alltså. Bara i förra veckan så lanserade Facebook två nya betalfunktioner: den ena gör det möjligt för grupper att ha betalundergrupper och den andra innebär att Facebook lanserar prenumerationslänkar som rundar Apples avgift (något som Apple möjliggjort sedan i somras).

Den sistnämnda är särskilt intressant i sammanhanget. Enligt informationen från Sensor Tower så är det alltså appprenumerationer som Instagram är på väg att få. Med tanke på att det ligger under In-app purchases-rubriken i Appstore så är det förmodligen det vanliga köpförfarandet som gäller. Alltså att Apple tar ut avgift. Men med tanke på att Facebook i förra veckan gav sina kreatörer möjlighet att slippa betala Apples avgift så känns det väldigt troligt att samma sak kommer även till Instagram.

Och Facebooks Apple-rundar-upplägg slussar som av en händelse betalningarna till Facebooks egen betalplattform Facebook Pay. Vi kan väl gissa att samma sak kommer att gälla även här. Och att även Instagram kan betala sina användare för att skicka kunder till just Facebook Pay.

Instagram’s creator subscriptions nearing launch, App Store listing reveals | TechCrunch

Instagram earlier this year said it would explore the idea of creator subscriptions and was later spotted developing a feature that would offer exclusive

WhatsApp erbjuder cashback för betalningar i Indien

En nyhet som kan kännas både rätt liten och (bokstavligen talat) avlägsen. WhatsApp erbjuder cashback för att få snurr på WhatsApp som betalplattform i Indien.

WhatsApp jobbar hårt med att göra WhatsApp till en superapp i landet – alltså en app som används till långt mycket mer än det som de flesta här hos oss känner WhatsApp som: en chattapp. Inklusive saker som shoppa, betala och skicka pengar mellan användare. I Indien innebär det att WhatsApp, precis som alla betalplattformar i landet, måste ansluta sig till landets statliga transaktionsplattform UPI. Och det är alltså i det här sammanhanget som WhatsApp Pay nu siktar på att dra in fler användare genom att dingla cashback framför deras näsor.

Nu verkar det som att det bara gäller för de fem första transaktionerna via tjänsten och totalt sett en mindre summa (även om den säkerligen inte är så liten för många i den tänkta målgruppen). Och det följer ju ett rätt tydligt Facebook-mönster: att betala användare och innehållsskapare för att få fart på en ny tjänst eller funktion. Det ser alltså inte ut att ändras med namnbytet.

Men vad har det här med oss att göra hemma i Sverige? Just nu förstås ingenting. Men längre fram kan det här draget säga en hel del om Metas kommande satsningar på Facebook Pay. Att Meta alltså gör precis Apple och många andra: lägger till cashback som integrerad del av Facebook Pay. Att WhatsApp nu börjar med det här, även om det är ett inkastningserbjudande, gör att det känns rätt självklart att det finns med i planerna för Facebook Pay kommande år.

Den stora frågan är förstås: kommer även Facebook Pay byta namn?

WhatsApp Is Offering Cashback For UPI Payments In India

WhatsApp is reportedly offering users a cashback promotion to start making person-to-person payments on WhatsApp Pay.

Instagram börjar testa Ta paus-funktion

Flera företag har senaste året testat eller börjat lägga till funktioner som ska få användare att, mer eller mindre frivilligt, ta en paus från onlinetjänster som de gillar att använda. Här kommer ännu en, när Instagram börjar testa det här. Användare kan välja att ställa in så att appen påminner dem om att ta en paus efter 10, 20 eller 30 minuter. Och ”välja att ställa in” är lite nyckelfrasen. Det handlar alltså om en funktion som användaren själv måste aktivera.

Skillnaden jämfört med de flesta andra tjänster som har liknande funktioner så vänder sig den här funktionen alltså till alla användare. Även vuxna. Sen kan vi nog anta att den främsta anledningen till att den här funktionen nu har kommit till stavas: tonårsflickor. Mer specifikt de tonårsflickor som i Facebooks egna interna studier ha visat sig, till hyfsat stor del, må dåligt av att använda Instagram. Något som inte minst kom fram i samband med visselblåsaren Frances Haugens intervjuer och kongressutfrågning om hur Facebook gör affärer och skyddar sina användare.

Problemet är sannolikt detsamma som Facebook och andra sociala plattformar har drabbats av när de har försökt knuffa användare åt rätt håll: det gäller att användarna själva har, tja, sjukdomsinsikt och vill bli knuffade. I det här fallet är det dessutom lite oklart vad som händer efter den uppsatta tiden: räcker det att hoppa ur appen och gå in igen eller måste man vänta lika lång tid innan man kan instagramma igen? (Ja, eller jag är väl rätt övertygad om att det handlar om det förstnämnda.)

Det handlar alltså om ett test, men enligt Instagram så räknar de med att ut funktionen till alla användare inom en-två månader. Så med andra ord så har Instagram redan bestämt sig för att funktionen kommer rullas ut till alla. Frågan är alltså mest vilka förändringar som testet kommer att leda till.

Instagram tests ’Take a Break’ reminders on an opt-in basis | TechCrunch

Instagram head Adam Mosseri announced today the company has begun testing a new feature this week called ”Take a Break,” which will allow users to remind

Island trollar Facebook med… The Icelandverse!

BÄSTA! REKLAMFILMEN! EVER!

….kommer från… Island! Med deras Chief Visionary Officer Zack Mossbergsson i spetsen. Välkommen till… The Icelandverse!

Introducing the Icelandverse

The Icelandverse is unlike any other open-world experience with ”-verse” in name, because it’s real. Plus, you don’t need a funny-looking VR headset.

TikTok

TikTok satsar allt mer på att koppla ihop människor som känner varandra – på ett rätt osnyggt sätt

Det här är rätt intressant. En av de stora skillnaderna mellan TikTok och de andra stora sociala medierna (i alla fall i vår del av världen) var att TikTok inte byggde på ett nätverk av människor som (typ) känner varandra i verkliga livet. Istället har TikTok alltid byggt på intresse. Du får se innehåll baserat på vad du har tittat på, inte vad dina vänner tittar på eller hur du interagerar med dina vänner. Nu ser det ut som att TikTok allt mer håller på att ändra på det. Lite bakvägen.

Artikeln här nedan går igenom ett antal användare som sedan våren 2021 allt mer uppmuntras att följa konton som tillhör människor som de faktiskt känner – även om de har helt andra intressen och därmed inte borde rekommenderas av TikTok. Mycket verkar dessutom baserat på att du delar länkar.

Delade TikTok-länkar innehåller ett UTM-liknande påhak som är mer eller mindre norm inom marknadsföring och innehållsdelande på nätet. En kodsnutt som låter en annonsör veta saker som var en länk klickades – om det var länken som låg i ett nyhetsbrev eller den som användes i en annons på en social plattform. Men i TikToks fall så ser det alltså ut som att plattformen inte använder det (primärt) för att ta reda på VAR en länk klickades utan VEM som klickade på den.

Det här i sin tur innebär att TikTok kan klumpa ihop alla som har tryckt på en länk. I vissa fall kan det innebära att du rekommenderas att följa konton som tillhör användare som du inte har någon relation till annat än att de klickade på den länk som du delade – men i många fall så är det säkerligen så att det är människor som du känner som klickar på din delade länk. Och det är garanterat det sistnämnda som TikTok lite utgår ifrån: att de flesta som klickar på en och samma länk har en relation. Åtminstone med den som delade länken.

Det verkar göras möjligt bland annat genom lite av ett Clubhousigt upplägg: tillgång till telefonboken om du inte har stängt av den funktionen och/eller har gett TikTok tillåtelse till det (Clubhouse slutade med att kräva tillgång till telefonboken efter rätt hård kritik för just det). Men det verkar alltså som att TikTok inte behöver ens den hjälpen för att pussla ihop relationskopplingar.

Ännu ett internetföretag som alltså håller på att sätta sig självt i klistret genom att göra saker i skuggorna, utan att vara helt öppna mot sina användare om det. Och med tanke på att TikTok är ett kinesiskt bolag så kommer det här inte precis att göra att kritiken mot plattformen i sig minskar.

The Sneaky Way TikTok Is Connecting You to Real-Life Friends

The social network got huge by ignoring who you know. That’s increasingly no longer the case.

TikToks kinesiska systerapp Douyin testar ljudläge

Nytt test i TikToks kinesiska systerapp Douyin: Video listening mode. Funktion som finns i rätt många andra appar – möjlighet att minimera appen och fortsätta lyssna med appen i bakgrunden.

En fullständigt självklar funktion i, säg, Spotify. Men i en kortvideoapp? Lyssna på 30 sekunder video? Det är nästan lika lång som det tar att minimera appen till bakgrunden. Så varför?

Delvis därför att Douyin redan tillåter längre videos än TikTok (upp till 5 minuter för de flesta användare), men det är fortfarande rätt korta klipp. Men så satsar Douyin förstås också mer och mer på livevideo, när det handlar om ännu längre sändningar.

Men framförallt så satsar Bytedance också allt mer på sin rena musiktjänst Resso. Och, tja, vi kan nog nästan anta att även Douyin kommer få en ren Clubhouse-funktion. Och lite längre fram: även TikTok.

TikTok’s Sister App Douyin Releases Alpha Test of ”Video-Listening Mode”

In its most recent alpha test, ByteDance’s Douyin has launched a

Börjar även TikTok känna av avmattande tillväxtsiffror?

I förra veckan fick vi veta att TikTok-ägaren Bytedance har gjort en Facebook. En omstrukturering av företaget. Till skillnad från Facebook så blev det inget namnbyte, eftersom Bytedance redan var paraplyföretaget, men däremot så blev det lite större organisatoriska förändringar jämfört med Facebook. TikTok och Douyin är fortfarande två separata avdelningar, men däremot så flyttade några andra kinesiska Bytedance-tjänster in under Douyins paraply. Saker andra videotjänster och nyhetsaggregeraren Toutiao.

En anledning till det skulle kunna vara att tillväxten för Douyin har mattats av ordentligt. Uppgifter om att Douyin numer har 640 miljoner dagliga användare, vilket är 40 miljoner fler än i juni förra året. Nästan 1,5 år sedan. Det innebär en tillväxt på 6-7 %, och ännu lägre på årsbasis. Snäppet under vad Facebook totalt sett ligger på (å andra sidan mer än Pinterest som rapporterade i princip plus minus noll i förra veckan jämfört med 2020).

Det är oavsett en rejäl utplaning av Douyins användarsiffror. Som betyder att tjänsten alltså redan kan ha slagit i taket i landet. Genom att klumpa ihop Douyin med några andra tjänster i landet så kan Bytedance arbeta med lite kreativ bokföring när de rapporterar användare.

Frågan är förstås i och med det här hur det går för TikTok i resten av världen. Det tickar förstås på bra, men det kan vara så att TikTok också är på väg att få slut på användare. Vilket gör att TikTok inte bara har växt snabbare än något annat socialt medium upp till 1 miljard användare, det kan också betyda att TikTok har slagit i taket vid den nivån snabbare än någon tjänst före dem.

En så kallad Clubhouse, alltså.

Douyin Adjusts Organization Scheme as MAUs Grow Slowly in 2021

Chinese media outlet 36Kr reported on Monday that the domestic version of TikTok, Douyin, has recently restructured its organization scheme.

Twitter

Twitter startar en dedikerad kryptoavdelning

Twitter har ägnat större delen av 2021 åt tester och nya funktioner som ska göra att… Twitter slutar vara Twitter. Här kommer ännu ett sådant initiativ: Twitter Crypto. En ny avdelning inom Twitter som alltså, som hörs på namnet, ägna sig åt ”allt som har med blockkedjor att göra”.

Med tanke på att Jack Dorsey är den sociala medier-VD som kramat krypto mest av alla så är det inte så oväntat att Twitter nu tar det definitiva kryptosteget, rent företagsmässigt. Kortsiktigt handlar det om att ”stötta kreatörer som använder decentraliserade appar för att hantera virtuella produkter och valutor och stötta deras arbete och gemenskaper”. Läs: kryptovalutor och det digitala formatet NFT.

Men på längre sikt så är det betydligt större ambitioner som gäller: Dorseys vision om en decentraliserad social plattform.

Twitter is launching a dedicated crypto team, part of its push toward decentralization

Twitter is building a new division for ”all things blockchain at Twitter,” called Twitter Crypto, to ”set the strategy for the future of crypto at (and on) Twitter,” part of a push toward decentralization.

Clubhouse

Clubhouse släpper funktionen Replay som gör det möjligt att spela in och dela rum i efterhand

Så har det blivit dags för Clubhouse att lägga till det som ironiskt nog redan finns i förmodligen alla Clubhouse-kopior som har dykt upp: inbyggd möjlighet att spela in ett rum så att det går att lyssna på i efterhand. Och förstås: dela utanför själva Clubhouse.

Det här var en funktion som jag redan när Clubhouse släpptes konstaterade var oundviklig. Men det gör också att Clubhouse blir ännu ett snäpp mindre relevant jämfört med konkurrenterna.

Clubhouse gick från början rätt mycket all in på exklusivitet. Dels genom inbjudningssystemet och hype via de kändisar som släppts in och dels genom att allt lyssnande var tvunget att ske inuti Clubhouse-appen – i realtid. Ingen möjlighet att lyssna utanför plattformen eller efter avslutad sändning (ja, åtminstone inte via Clubhouse egna funktioner). Det gjorde att Clubhouse red högt på FOMO och ett behov av att människor var tvungna att hänga där hela tiden för att hänga med. Typ.

En anledning till det här var att Clubhouse inte hade – och fortfarande inte har – något eget ekosystem för vidare distribution. Till skillnad från dem som nu släpper egna Clubhouse-kloner så har Clubhouse inget annat ställe där användarna hänger och som man kan använda för att marknadsföra sändningarna. Nu kan de åtminstone låta innehåll leva längre – framförallt via externa tjänster. Men det minskar också det som är unikt med Clubhouse – och gör det än svårare att motivera varför någon ska välja Clubhouse istället för någon konkurrerande tjänst.

Jag misstänker att det mest är en tidsfråga innan Clubhouse börjar sälja sin teknik till andra företag. Som B2B-leverantör, alltså.

Clubhouse rolls out Replay to let users record live rooms and share them later | TechCrunch

Clubhouse hosts and moderators will have a fresh tool in their kit today. The company is pushing a new feature live on both its iOS and Android apps that

 

Sök/SEO

Bing Shopping integrerar med Amazon

Ni vet Bing? Söktjänsten som du förmodligen inte använder? Klart att även de vill ge sig in i shopping. Med en dedikerad shoppingavdelning, komplett med shopping hos specifika handlare, tillgång, prisjämförelser och kurerade erbjudanden. Precis som… en annan söktjänst.

Ironiskt nog verkar det som att innehållet också indexeras av… Google.

Men det kanske mest intressanta med Bings shoppinglösning är den rätt djupgående integrationen med Amazon. Möjlighet att lägga till varor i varukorgen, direkt från Bing. Utan att besöka Amazons sajt, alltså.

Det om något visar att Amazon åtminstone är lite oroliga över hur Google allt mer flyttar fram sina shoppingpositioner i sökvärlden. I de lägena gäller det, som vanligt i techvärlden, att bygga allianser. Som med världens just nu högst värderade börsbolag.

Men med tanke på att Amazon numer också är en av världens största sökmotorer, varför då bry sig om att integrera med en söktjänst som är betydligt mindre (och dessutom med ett företag som är konkurrent på molntjänstområdet)? Ja, förutom att allt som kan mota Google i grind förmodligen är bra i Amazons ögon så gissar jag att det handlar om att Windows trots allt fortfarande är en rätt stor spelare. Och det betyder att många säkert använder Bing därför att det är förinställt. Ett bra ställe att synas trots allt, alltså.

Microsoft Bing Shopping Adds Departments, Stores, Editors Picks, Deals, Pricing Trends & Amazon Integration

Microsoft announced it has added the ability to browse Bing Shopping by department, store tabs, editors picks, insights on item popularity, price across multiple stores, and deals. Microsoft said ”these enhanced options provide useful hover menus and informative page guides which highlight choices, deals, and trends.”

You.com vill göra sökmotorer retro igen

Om man ger sig på att starta ett nytt internetföretag så finns det förmodligen få områden där uppförsbacken är brantare än webbsök. Åtminstone i vår del av världen. Men You. com, grundat av två ex-Salesforceare, tänker åtminstone försöka. Och deras hypotes är att vi är trötta på att få ett enda svar presenterat som svar på vår fråga. Nu lanserar tjänsten som en öppen beta.

Google har alltid byggt på att det finns en träff som ger bäst svar på din sökfråga. Tidigare så fick den träffen mest uppmärksamhet bara tack vare att den låg först i Googles vertikala träfflista och numer så låter Google den träffen mer eller mindre ta över hela sidan. Google vill att vi helt ska outsourca svarandet till dem. Första träffen svarar bäst på din fråga. Punkt. Bara att fråga Google.

Hos You så får du som användare själv göra större del av arbetet. You visar upp ett antal träffar i en mer neutral uppställning – dessutom insorterat efter från vilka källor som olika träffar kommer. Och till skillnad från Google så ska det gå att påverka resultatet direkt genom att rösta upp och ned olika källor. Vilket…. förmodligen inte kommer göra underverk för filterbubblor det heller, men hej.

You vill alltså att vi ska få en bredare uppfattning om att det finns olika svar och perspektiv på frågor. Och att de, typ, är säkra på att vi är trötta på att serveras ett enda svar på vår fråga. Vilket… jag inte är så säker på. You arbetar på funktioner som ska göra det möjligt att borra vidare ned i sökresultat och därmed förfina sin sökning, men det kräver fortfarande rätt mycket handpåläggning från användaren vad det verkar.

Visst. Inte direkt så att You i första hand siktar på att ta sig an de enklaste frågorna, som typ när det är dags för vintertid, men spontant känns det inte som att You är en söktjänst för normalanvändaren. Vilket You säkerligen är rätt medvetna om. Åtminstone just nu.

Ser fram emot när det sedan blir dags för You att som alla andra släppa en egen videotjänst. Tänker att den skulle kunna heta… Youtube?

You.com wants to remake the search engine

You.com, founded by former Salesforce employees, is a search engine that emphasizes comparing information and offering more privacy than Google.

 

Detaljhandel/e-handel

Alibaba slog nytt rekord under Singles Day – men lägsta ökningstakten så här långt

Så har årets Singles Day kommit och gått. Kinas största shoppinghögtid som också kallas Double 11 (eftersom den hålls 11/11). Och det blev återigen ett nytt rekord för Alibaba: varor för motsvarande 84,5 miljarder dollar shoppades hem av kineser (ja, mestadels, åtminstone). 10,4 miljarder mer än förra året.  Hysteriskt mycket pengar, alltså.

Sen ska vi heller inte glömma att ”shoppingdagen” numer också sträcker sig över 11 dagar. Det innebär alltså att alla pengarna inte spenderas på en och samma dag. Och av de många varor som trots allt hamnar i ”sålt 11 november”-kolumnen så finns det en hyfsat stor mängd som har köats upp tidigare under perioden, för att sedan gå igenom under själva huvuddagen.

Men det var samtidigt också den lägsta ökningstakten så här långt. 14 % bättre än 2020. En respektabel siffra, men rejält mycket sämre än tidigare år. Visst, förra årets jättehopp var förstås väldigt mycket dopat av pandemin och i år har Kina slagit ner på en hel massa bolag och fenomen i landet. Som de allt större ekonomiska klyftorna i landet. Ja, det är åtminstone i stort vad kommunistpartiets uppmaning till ”common prosperity” landar i. Och med tanke på är att Alibaba är ett av de bolag som har bitchslappats hårdast av landets regim så har de åtminstone lite försökt tona ner hela jippot (med betoning på ”lite” kan vi tro. Men hej.)

Men frågan är om det inte hade blivit ungefär samma utveckling ändå. Inte minst på grund av att det trots allt finns en begränsad mängd kineser. Med en begränsad mängd pengar.

Men med allt det sagt så köptes spenderades det alltså sjukt mycket pengar även i år. Och de över 80 miljarder dollar som vi pratar om här är alltså bara Alibabas försäljning. Konkurrenten JD.com slår även de försäljningsrekord. De gick ut med försäljning under motsvarande period på närmare 50 miljarder dollar – innan Singles Day nått sitt slut.

https://www.reuters.com/technology/chinas-alibaba-kicks-off-final-hours-singles-day-shopping-event-2021-11-10/

Alibaba satsar allt mer på Europa

När det här skrivs är det dags för Singles Day, eller Double 11 som shoppinghögtiden heter hemma i ursprungslandet Kina. 11/11, alltså. Landets egen Black Friday och Cyber Monday ihopbakade i en. Här hemma hos oss är det inte alls samma stora grej – åtminstone inte än. Men precis som Black Friday numer är lika svenskt som hamburgare och pizza så hoppar allt fler västerländska handlare på minsta lilla chans att rida på någon trend eller händelse som går att använda som ursäkt för att kränga grejer. Inte minst här i Europa.

Det innebär ironiskt nog att Kinas största e-handlare Alibaba, som var de som lanserade Singles Day som en stor shoppingdag, inte alls är särskilt stora när vi pratar om europeiska 11/11. Men Alibaba hoppas ändra på det genom en förnyad push in i Europa. Som genom att öppna en ny logistikhubb i Belgien.

Kinesiska bolag som är jättar i hemlandet har i de flesta fall haft svårt att slå utanför Kinas gränser. Beror delvis på att Kina är landet det är, vilket gör att det inte är oproblematiskt att verka globalt (bara att fråga Huawei). Men framförallt har det berott på att, tja, om du har en hemmamarknad med över 1 miljard potentiella kunder så behöver du inte ha jättebråttom att storsatsa i utlandet.

Men även Kina har en begränsad mängd människor och den insikten har fått företag som Alibaba och Tencent att rikta blickarna allt mer utåt. För Tencent har det till största del handlat om att köpa upp spelbolag runtom i världen medan Alibaba framförallt har satsat på Aliexpress, sin shoppingplattform för konsumenter utanför Kina.

Och det går bevisligen att bli stora utomlands även för kinesiska internetbolag. Titta bara på TikTok eller modehandlaren Shein. Men då är det också två företag som redan från start valde att satsa mycket på utlandet. Den nya generationens kinesiska bolag om man så vill. Frågan är förstås hur lätt det kommer att bli för Alibaba att växa i Europa, särskilt som den europeiska e-handeln redan är så konkurrensintensiv. Men Alibaba tänker alltså åtminstone försöka.

Alibaba Bets Big on Europe for Global Future of ’Double 11’ Shopping Day

Alibaba’s annual ’Double 11’ promotional period centered around November 11 is the undisputed king of e-commerce shopping festivals.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *