Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 50 2021

Instagram passerar 2 miljarder månadsanvändare (eller?). Instagram gör det möjligt att kommentera med en Reel. Facebook rullar ut fler modereringsverktyg och livesupportchatt. Instagrams trendrapport för 2022. TikTok får Giphy-integration och högupplösta videos. Snap lanserar videoredigeringsappen Story studio.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram passerar 2 miljarder månadsanvändare (eller?)

Hur många månadsanvändare har Instagram? 2 miljarder. Åtminstone enligt de sedvanliga källorna ”med insyn”. Det innebär att Instagram har ökat med sisådär 1 miljard användare sedan juni 2018, senaste gången när företaget som då hette Facebook lämnade någon officiell siffra. För 3,5 år sedan alltså.

Det skulle innebära att det tog Instagram 11 år att nå 1 miljard månadsanvändare och en tredjedel så lång tid för att dubbla den siffran. Eller en ökning med över en kvarts miljard om året.

Det i sin tur skulle innebära att Instagram blir den fjärde sociala tjänsten någonsin att passera den milstolpen. Där Meta står för tre av dem (de övriga är förstås Facebook-appen och WhatsApp) medan Google står för den fjärde med Youtube. Breddar vi definitionen lite så hittar vi i princip helt säkert fler Google-tjänster, som Googles sök, Google Maps och Google Play. Med tanke på att Youtubes siffror bara ska inkludera de inloggade användarna så är det inte omöjligt att Google faktiskt står för de fyra tjänster i världen som används allra mest varje månad.

Det blir också allt mer frågetecken hur tusan Messenger räknas. Den har nästan alltid geggats ihop med Facebook-appen, eftersom den föddes i den. Det har inte blivit enklare senaste åren när Instagrams meddelandefunktion i praktiken numer också är Messenger.

Och ja, det är som sagt var ingen officiell siffra vi pratar om här, även om den inte alls känns orimlig. Och eftersom Facebook inte löpande särredovisar Instagrams användarsiffror (ja, eller de redovisar inga enskilda siffror för någon av sina tjänster) så får vi helt enkelt vänta till dess att Meta får lite feeling och berättar hur det faktiskt ligger till.

Med tanke på hur Meta kritiseras allt hårdare för sin dominans så är det inte bara bra att de har fått ännu en medlem i tvåmiljarderklubben. Det kan alltså hända att Meta kommer att hålla väldigt tyst om Instagrams nya rekord.

No Title

No Description

Instagram gör det möjligt att kommentera med en Reel

Kommentera med en gif? Såååå inte möjligt på LinkedIn (nej, vi pratar inte fulhack här). Och numer också såååå före 12 december 2021 på Instagram. Nu kommer ett nytt sätt att Insta-svara på kommentarer: med en Reel!

Instagrams TikTok-klon flyttar nu alltså in i Reels-kommentarsfältet. När någon kommenterar så kan den som skapat originalinlägget (väl? eller fler?) svara med en Reel, som automagiskt blir en dekal.

Det känns med andra ord som en variant på kortvideoremixandet, där någon annans innehåll vävs samman med eget innehåll för att skapa något nytt(ish).

The BKH 🚀Create More on Twitter: ”On Instagram You can now reply to comments with a Reels pic.twitter.com/HJNnvxw2Gt / Twitter”

On Instagram You can now reply to comments with a Reels pic.twitter.com/HJNnvxw2Gt

Instagram lägger till stöd för att bädda in din Instagram-profil på en sajt

En sån där sjukt självklar funktion som nu till sist landar i Instagram. Ja, eller snarare FÖR Instagram: möjlighet att bädda in en miniatyrversion av Instagram-profilen på en sajt. (Lite märkligt dock bara för USA just nu – känns ju inte som en funktion som skulle behöva hårdtestas särskilt mycket.)

Men det är också ännu ett tecken på en helt annan utveckling: att Meta allt mer pushar ut funktioner utanför det egna ekosystemet. Visst, lär det också handla om att man vill visa att man minsann är sjukt öppna på alla sätt och vis, men det handlar delvis också om att man vill ta alla chanser man kan för att driva in användare till sina tjänster nu när tillväxten börjar mattas av.

Instagram now lets you embed a miniature version of your profile into a website | TechCrunch

Instagram is rolling out a new ”Profile Embed” feature that allows users to embed a miniature version of their profile into a website. The new feature

Facebook rullar ut fler modereringsverktyg och livesupportchatt

Facebook, appen som fortfarande heter Facebook alltså, får fler modereringsverktyg. Det handlar om saker som att det blir enklare att blocka användare, gömma kommentarer och få en bättre överblick över dolda kommentarer. Dessutom går det att ställa in automatisk blockning av kommentarer baserat på nyckelord, inklusive olika stavningar av de aktuella orden.

Sist men inte minst går det också att automatiskt gömma kommentarer baserat på andra villkor, som att kommentaren innehåller en länk eller en bild. Även livesändningar får lite förbättrad automatiskt kommentarsmoderering.

Utöver det så steppar Facebook också upp sina supportambitioner med test av en livechatt som innehållsskapare kan vända sig till. Dessutom så testas också ut en livechatt i Facebook-appen som specifikt vänder sig till de (engelskspråkiga) användare som har fått sina konton låsta av Facebook. Hej! Facebook börjar vilja prata med sina användare!

Överlag så är det här ännu ett exempel på att funktioner som tidigare mest hörde hemma i sidor nu allt mer börjar flytta in i de vanliga användarprofilerna (åtminstone hos de som har stora följarskaror). Med andra ord: att varumärken inte bara är något som hör ihop med företag längre, utan lika gärna kan vara enskilda människor. Ja, ännu mer nu än tidigare.

App News and Data

Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.

Australisk artist har haft Instagram-kontot @metaverse sedan 2012 – sen stängde Meta ned kontot

Hur rik kan man bli på att ha haft Instagram-namnet @metaverse sedan 2012 nu när företaget som en gång i tiden hette Facebook har gått all in på metaverseande? Inte alls, visar det sig. Istället kan man bli av med sitt konto.

Australiska Thea-Mai Baumann öppnade sitt @metaverse-konto när hon studerade och startade sedan AR-företaget Metaverse Makeovers. Man skulle man andra ord kunna hävda att hon på flera sätt kunde sägas vara den som verkligen hade rätt till Insta-namnet metaverse. Men en dag när Baumann försökte logga in på sitt konto så visade det sig att hennes konto hade stängts av Instagram på grund av att ”hon utgav sig för att vara någon annan”. Som av en händelse skedde det inte långt efter det att Facebook bytt namn till Meta och presenterade sina vidlyftiga metaverse-ambitioner.

Baumann ägnade sedan veckor åt att försöka få tillbaka sitt konto – med tio års innehåll – och att försöka verifiera sin identitet utan framgång. Sen pudlade Instagram hastigt och lustigt och återställde hennes konto. De erkände att kontot hade stängts ned felaktigt. Helt orelaterat: pudlandet och återställandet av kontot kom kort efter det att New York Times, som först skrev om händelsen, hörde av sig till Instagram och frågade varför kontot hade stängts ned.

Det känns med andra ord som att ”felaktigheten” inte var en följd av att någon på golvet råkade trycka på fel knapp…

Instagram disabled artist’s @metaverse handle after Facebook rebranded to Meta

Thea-Mai Baumann had used the account for more than a decade but it suddenly vanished, taking all her work with it

Meta köper Meta för att äga Meta

Ha. Företaget som en gång i tiden hette Facebook och som numer heter Meta har köpt Meta. Företaget Meta har alltså köpt företaget Meta. Because Meta.

Det handlar alltså om att världens största sociala medier-företag vill äga namnet ”Meta” på ungefär precis alla sätt som går. Och nu har Meta gått och köpt upp ”alla varumärkestillgångar” för en amerikanska bank som heter/hette Meta Financial Group för 60 miljoner dollar.

Ungefär samtidigt som den här nyheten kablades ut så kom en New York Times-artikel som berättade hur en australisk artist som i ett decennium hade haft Instagram-namnet @metaverse helt plötsligt fick sitt konto nedstängt eftersom hon ”utgav sig för att vara någon annan”. Efter att artisten utan framgång i flera veckor hade försökt kontakta Instagram och få tillbaka tillgången till sitt konto så erkände Instagram till sist att kontot felaktigt hade stängts och öppnade det igen – efter det att New York Times hörde av sig till Instagram och frågade varför kontot hade stängts ned.

När Mark Zuckerberg presenterade Facebooks metaverseambitioner och namnbytet till meta så underströk han flera gånger att metaverset skulle vara något som Meta skulle bygga tillsammans med andra. Men vi kan nu konstatera att Meta är beredda att gå rätt långt för att vara företaget som ÄR metaverse. Antingen genom att betala för det – eller helt enkelt bara ta det de vill ha och hoppas att ingen bryr sig.

Exclusive: Facebook owner is behind $60 mln deal for Meta name rights

Meta Platforms Inc , the owner of social media network Facebook, is behind a $60 million deal to acquire the trademark assets of U.S. regional bank Meta Financial Group , spokespeople for the companies said on Monday.

Instagrams trendrapport för 2022

Vilka är trenderna som kommer att påverka 2022 enligt Instagram – både för sociala medier och samhället överlag? En hel trendrapport ger svaret, dessutom den första i sitt slag från Instagram.

När Instagram har tittat i spåkulan så har de sett saker inom följande områden:

  • Mode och skönhet
  • Shopping
  • Musik och dans
  • Kändisar och innehållsskapare
  • Karriär och utbildning
  • Mat
  • Hälsa
  • Spel
  • Memes
  • Social rättvisa

Sugen på att veta vad Instagram har att säga om 2022 inom de här områdena? Kolla in rapporten!

Instagram Trends for 2022 – See What’s Trending for Gen-Z in 2022 | Instagram Blog

See what’s trending on Instagram with Gen-Z in 2022, from music, fashion, beauty, social justice, and so much more. Explore our 2022 Instagram Trend Report.

7 tips för att få mer snurr på dina Instagram-karuseller

Sugen på att (bokstavligen) få mer snurr på dina Instagram-karuseller? Här får du 7 tips på hur du ska tänka och göra.

7 Tips For More Engaging, Top Performing Instagram Carousel Posts

Instagram carousel posts are one of the most engaging post types already, but you can give them a further boost with these 7 easy tips.

TikTok

TikTok får Giphy-integration och högupplösta videos

Dags för några nya funktioner i TikTok. Som att användare i ”vissa länder” nu kan ladda upp högupplösta videos (1080p), ett magiskt trollspö för att förbättra ljus och färg i videos plus nya musik- och ljudeffekter.

Men den största nyheten är att TikToks green screen-funktion, den som har gjort att man kan lägga en bild eller en video som bakgrund, nu får stöd för gifar tack vare en integration med Giphy. Because gifar.

Och ja. Det skulle kunna vara det. Gifar är visserligen internets femte element, men inte något som vänder upp och ner på TIkTok som vi känner det. Men det finns en detalj som gör nyheten… väldigt intressant.

Även om Storbritannien just nu har börjat kavla upp ärmarna för att ändra på den saken så ägs Giphy sedan sisådär 1,5 år av Meta. Företaget som fram till i höstas hette Facebook, alltså.

Det innebär alltså att Meta nu kommer kunna dammsuga data om TikTok-användningen – direkt från TikTok. Och med tanke på att Meta äger funktionen så handlar det om, tja, förstahandsdata. Från en extern plattform. Den just nu förmodligen värsta konkurrenten dessutom.

Because 2021.

https://techcrunch.com/2021/12/16/tiktok-rolls-out-giphy-support-hd-videos-cat-sound-effects-among-other-new-features/

TikTok skruvar i For you-algoritmen

Dags för allas kortvideofavoritapp att skruva i sitt For you-flöde: TikTok bryter upp kluster av ”skadligt innehåll”.

Vad betyder det här? TikTok siktar på att ta fram en ny lösning som gör att algoritmen ska identifiera och avbryta ”upprepade mönster” som kan ”förstärka negativa personliga upplevelser”. Det kan handla om att användare inte ska behöva se en hög videos efter varann kring teman som bantning, sorg eller havererade relationer (som är exempel som TikTok själva ger).

TikTok jobbar också med att ta fram en funktion som gör att användare själva ska kunna välja bort visst slags innehåll.

Det här är förstås ännu ett steg för att försöka få regleringsivrare och lagstiftare att bli på bättre humör. Visa att TikTok minsann tar, framförallt, ungas mentala hälsa på största allvar. Vi kan väl dock anta att del av testerna med den förändrade algoritmen handlar om att inte gå så långt att appens användare gör annat än att tiktoka.

Vi pratar kort sagt om precis samma balansgång som gjorde att höstens Wall Street Journal-artikelserie The Facebook Files blev så jobbig för företaget som tidigare hette Facebook: diskussioner och beslut som handlar om att få så få användare som möjligt att må dåligt – utan att det går så långt att Metas aktieägare börjar må dåligt.

TikTok says it’s varying For You recommendations to avoid harmful content holes

TikTok says it will break up clusters of content that may have a negative impact on users, like dieting or breakup videos.

Snapchat

Snap lanserar videoredigeringsappen Story studio

Dags för ny app från Snap: Story studio. En fristående videoredigeringsapp. Den presenterades redan i våras och släpps nu i en ”tidig version” för iOS i USA, Storbritannien och Kanada.

Det intressanta i sammanhanget är att Story studio mycket kopplas ihop med Spotlight när den diskuteras. Snapchats egen TikTok-funktion, alltså. Det är ingen slump att Snap ganska exakt samtidigt gick ut med att de har betalat 250 miljoner dollar till 12 000 innehållsskapare sedan Spotlight släpptes för ett år sedan. Snap gör alltså precis som de flesta stora onlineplattformar med användarskapat innehåll när de vill få snurr på en ny funktion: kastar pengar efter folk på gatan.

Även Snapchat håller alltså på att både bredda appens funktionalitet och skjuta tyngdpunkten från Snapchat-rötterna.

Det intressanta kommer förstås att bli att se vad som händer med Snapchat-användarna när allt fler av dem fullt ut har klivit in i vuxenlivet, komplett med arbete och räkningar. Om de, precis som Facebook-generationen, åldras tillsammans med de sociala plattformar som de först började använda. Och om Snapchat kan hänga med sina användare – funktionsmässigt.

Snap launches Story Studio, a standalone video editing app for mobile

Story Studio is a standalone editing app offering more precise tools for vertical video. The app is for users wanting to make more professional content, like for Spotlight.

LinkedIn

Microsoft lanserar InCareer i Kina två månader efter att de stängde ned LinkedIn i landet

För två månader sedan så gick Microsoft rätt överraskande ut med nyheten att de stänger ned LinkedIn i Kina. Motiveringen var allt roddigare verksamhetsförutsättningar i landet, som i sin tur kan översättas till en kombination av allt hårdare reglering av techbolag och allt större krav på censur från statligt håll. LinkedIn skulle ersättas av InJobs – LinkedIn utan de sociala elementen. En LinkedIn Classic om man så vill, tillbaka till tjänstens rena CV-rötter. Nu lanseras den nya kinesiska tjänsten.

Den största skillnaden jämfört med Microsofts första besked är namnet: InJobs har blivit InCareer. Men i övrigt handlar det alltså precis som sagts om en jobbsökartjänst med möjlighet att lägga upp CV-profiler.

Det handlar alltså om en rejält stukad LinkedIn som nu på sätt och vis återvänder. Och det är ännu ett utländskt företag som nu, åtminstone delvis, kastar in handduken i Kina. Av de stora utländska techbolagen är det mer eller mindre bara Apple som fullt ut kör i Kina. Men det har inneburit rätt stora eftergifter för Apple. Eftergifter som har börjat slå mot Apples integritetslöften till sina användare.

Visst. Som alla globala bolag så måste och vill Apple följa lagstiftningen i de marknader där de verkar. Med andra ord: om Kinas lagar kräver total insyn i användares data och konton så är det det som gäller om man som företag vill följa lagen.

Men nu är insyn rakt in i användarnas privatliv inte vilken fråga som helst för Apple. Tvärtom.

Frågan är alltså hur långt Apple är beredda att böja sig för Kinas krav innan enough is enough. Det är ett rävsaxläge för Apple oavsett.

LinkedIn’s new app to help professionals in China find jobs

Exactly two months ago, we announced that we were moving into a new chapter in China, sunsetting the local version of LinkedIn to strengthen our focus on jobs with a new app.

Pinterest

Pinterest gör det möjligt att svara på kommentarer med en video

Häromdagen gjorde Instagram det möjligt att svara på Reels-kommentarer med en egen reel. Klart inte Pinterest vill vara sämre. Nu gör anslagstavlan ungefär ganska exakt nästa samma sak: gör det möjligt att svara på kommentarer med en video.

Ja, eller egentligen handlar det om att det nu går att svara på en kommentar med en Idea pin, Pinterests stories-liknande behållarformat. Som då primärt är tänkt att användas för videoklipp.

Förutom att det här kan tyckas som ett rätt självklart steg i en värld som allt mer handlar om just video så är det också del av en större trend: internet blir allt mer multimedialt. Gränser mellan olika slags format suddas ut allt mer och det är inte alls lika vattentäta skott mellan var text, ljud, video och bild bor och hanteras.

Men det är lika mycket också en naturlig fortsättning på det som Snapchat startade med stories. Där användare får en blank målarduk som de nästan kan fylla på det sätt som de känner för. Det sätt som passar dem bäst. Och det är precis det vi ser oftare och oftare: möjlighet att uttrycka sig på det sätt och via det format som passar hen bäst, snarare än det rätt mallstyrda internet som vi har dragit med mer eller mindre fram till nu.

Pinterest rolls out the option to reply to comments with videos | TechCrunch

Pinterest is the latest social media platform to roll out the option to allow users to reply to comments with videos. Users can now do so via the

Övrigt sociala medier

Trumps kommande medieplattform inleder samarbete med högervideosajten Rumble

Vad kan vi vänta oss av Truth Social? Ja, det är en bra fråga. Vi vet att Donald Trumps kommande mediaplattform/sociala plattform kommer köra om alla de andra sociala medierna. Enligt Donald Trump. Och att den kommer bli en mashup mellan Twitter, Facebook, Netflix och Youtube. Plus förmodligen vilken onlinetjänst som helst. Ja, och Truth Social kommer i en sluten beta i slutet av november, baserad på helt egenutvecklad kod.

Ja. Om vi bortser från att Truth Social visade sig vara en tjänst helt byggd på open source-plattformen Mastodon. Och att det aldrig släpptes någon beta i november.

Men nu får vi veta lite mer konkret åtminstone. Videoinfrastrukturen kommer att skötas av Rumble. Ni vet. Tossehögertjänsten. Känns kort sagt som ett rätt givet samarbete.

Det ser alltså ut som att Trump håller på att göra samma sak bland de alternativa sociala medierna som han gör med republikanerna: antingen är ni med mig eller så är ni mot mig.

Trump’s Tech Company Pivots to Video With Rumble Partnership

The agreement will see Rumble provide infrastructure and video sharing for Trump’s Twitter clone and upcoming streaming platform.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *