Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 10 2022 – del 3

Google köper IT-säkerhetsföretaget Mandiant för 5,4 miljarder dollar. EU och Storbritannien inleder kartellutredning mot Googles och Metas annonsverksamhet. Amazon, Google och Microsoft slutar sälja sina molntjänster i Ryssland. Apples presenterar ny iPhone SE, ny iPad Air och helt nya proffsmodellen Mac Studio.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Ekonomi och finans

Google köper IT-säkerhetsföretaget Mandiant för 5,4 miljarder dollar

Ännu ett jätteishstort köp i techvärlden. Efter de senaste dagarnas uppgifter att Microsoft och Google var inblandade i en dragkamp om IT-säkerhetsföretaget Mandiant så blev det till sist Google som drog det längsta strået (ja, om Microsoft nu överhuvudtaget var med och budade, förstås). Prislapp: 5,4 miljarder dollar.

Vad gör då Mandiant mer konkret? Stoppar nätattacker och hjälper överlag organisationer att säkra sin IT-drift. Jag ska inte säga att jag hört (eller åtminstone inte kommer ihåg att jag har hört) namnet Mandiant tidigare, men tydligen så var det firman som först upptäckte den stora SolarWinds-hackerattacken 2020, som bland annat drabbade många myndigheter i USA.

Och ja, vi kan väl konstatera att det är en väldigt stor anledning till att Google nu köper dem. Det som nu händer i Ukraina, och då menar jag inte på marken, lär vara en annan: IT-hoten blir allt mer sofistikerade och slår allt hårdare. I SolarWinds-fallet så handlade det om att ta sig in rätt långt bak i nätinfrastrukturskedjan och skicka med skadlig kod via uppdateringar till de kunder som använde SolarWinds. Vi såg något liknande i attacken som sänkte Coop förra året: där sårbarheter flera leverantörsled ned slår ut nättjänster för de företag som sitter sist i kedjan.

Så hur står sig då Mandiant-uppköpet i relation till annat som Google har köpt? Det näst största uppköpet någonsin. Rätt mycket mer än de 3,2 miljarder som Google betalade för IoT-plattformen Nest men mindre än hälften så mycket som sökjätten fick hosta upp för sitt lyckade (sic!) köp av mobiltillverkaren Motorola. Och, tja, ganska precis tre gånger så mycket som Google fick pynta för Youtube.

Ett rätt tydligt bevis på hur viktig Google anser att molnverksamheten är för företagets framtid..

Google is buying cybersecurity company Mandiant for $5.4 billion

Mandiant is the company the banks and phone companies call when they get hacked. Now it’ll be part of Google’s Cloud platform.

Intel ansöker om att börsnotera sin verksamhet för självkörande bilar Mobileye

Efter Rivians i stort lyckade börsnotering i slutet av förra året, och överlag medvinden för elbilar och teknik bortom dagens bensinbilmotorrer, så tycker chiptillverkaren Intel att del är ett gynnsamt läge att knoppa loss sin verksamhet för självkörande bilar, Mobileye. Dessutom ser det ut som att kan bli en riktig jättenotering: Intel siktar på en värdering över 50 miljarder dollar.

Intel’s Mobileye unit files for IPO at reported $50B+ valuation – SiliconANGLE

Intel’s Mobileye unit files for IPO at reported $50B+ valuation – SiliconANGLE

Prosus gör en jättenedskrivning i Rysslands största sociala plattform VK som följd av sanktionerna

I förra veckan skrev jag om hur Uber försöker panikdumpa sitt ägande i Rysslands största sökmotor Yandex because ryskt. Här kommer en annan variant på samma tema. Nederländska investmentbolaget räknar med att skriva ned värdet på sitt ägande i Rysslands största sociala plattform VK med whoppande 769 miljoner dollar. Vilket tydligen i praktiken innebär att värdet blir noll.

Anledning är förstås även här sanktionerna, framförallt dem som har riktats specifikt mot VK:s VD, Putin-kompisen Vladimir Kiriyenko. Prosus äger över 25 % av aktierna i VK och är därmed en av bolagets största ägare, men i takt med att ryska aktier har tokkollapsat sedan Ryssland invaderade Ukraina så har det inte längre varit lika kul att vara aktieägare i ryska bolag. Prosus kommer dessutom att uppmana sina ledamöter i VK:s styrelse att avgå – som direkt konsekvens av sanktionerna mot Kiriyenko.

Prosus är baserat i Nederländerna, men har sina rötter i Sydafrika. Prosus var fram till för ett par år sedan del av sydafrikanska investmentbolaget Naspers innan verksamheten knoppades av i ett eget bolag. Naspers enskilt mest framgångsrika investering var att man tidigt stoppade in pengar i kinesiska WeChat-ägaren Tencent – en investering som har växt till ett jättebelopp i takt med att WeChat har blivit Kinas största sociala plattform och att Tencent har blivit världens största spelbolag.

Så Prosus har med andra ord en väldigt stark Kina-koppling för en stor del av sina investeringar. En investering som numer förstås inte är helt okontroversiell. Jag misstänker att en delanledning till att Prosus nu gör som det gör med sin ryska investering är att försöka minska risken för västilska.

Med det sagt så ser det alltså inte ut som att Prosus kommer att sälja sina VK-aktier. De behåller också sitt ägande och drivande av ryska Blocket-företaget Avito. Vi kan misstänka att de kommer att komma press att Prosus ska dumpa allt ryskt ägande fullt ut.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-07/prosus-expects-769-million-writedown-on-stake-in-russia-s-vk

 

Övrigt

EU och Storbritannien inleder kartellutredning mot Googles och Metas annonsverksamhet

Trots att EU just nu har fullt upp med att dela ut sanktioner mot Ryssland och klura ut hur man både på kort och lång sikt ska kunna befria sig från allt ryskt energiberoende så unionen även dra igång ännu en utredning mot Google och Meta: en kartellutredning mot de båda företagens annonsverksamheter.

Bakgrunden är att Facebook 2017, som då fortfarande hette Facebook, gick ut med att de skulle stötta ett adtechekosystem som direkt skulle konkurrera med Googles. Det ledde 2018 till ett avtal, med det lysande namnet Jedi Blue, som innebar att Facebook fick specialbehandling av Google, som att placeras först i kön vid annonsbudgivning hos Google. Något som sedan fick Facebook att helt sluta investera i Google-konkurrerande annonsteknik.

Det här är åtminstone vad stämningar i USA just nu påstår. Och krasst talat att de två företagen i och med avtalet helt enkelt delade upp USA:s och i praktiken större delen av världens annonsmarknader mellan sig i ett bekvämt avtal som skulle göra att företagen slapp jobbiga saker som konkurrens från andra.

Precis de här anklagelserna tänker EU-kommissionen nu ta sig en titt på. Dessutom med benäget bistånd från en gång i tiden-EU-landet Storbritannien. Helt otippat så bestrider både Google och Meta anklagelserna. (Lite roligt är att EU-kommissionen inte riktigt har bestämt sig för om det bara var Googles fel, eller om det verkligen handlade om kartellbildning.) 

Ett framtidsyrke det pratas alldeles för sällan om: big tech-jurist.

EU and UK launch antitrust investigation into Google and Meta’s adtech dealings

Google and Meta are being investigated by antitrust regulators in the EU and UK over ”Jedi Blue” – a 2018 deal that prosecutors in the US say helped the firms carve up the online advertising market between them and block out smaller rivals.

Amazon, Google och Microsoft slutar sälja sina molntjänster i Ryssland

Den här veckan har ännu fler företag stängt ner eller strypt sina tjänster i Ryssland. De företag som redan hade tagit steg har tagit ännu fler den här veckan. Som Amazon, Google och Microsoft. Nu har alla tre företagen slutat sälja sina molntjänster i Ryssland. AWS, Google Cloud och Azure, alltså.

Precis som för de flesta techbolag som har stoppat försäljningen i Ryssland så handlar det om stopp för nyförsäljning. Befintliga kunder och åtaganden tuffar på som vanligt. Än så länge.

Även i dessa tre fall så handlar det i första hand inte om frivilliga initiativ från de tre bolagen, utan om att de krasst talat har tvingats till det av andra. Förra veckan var det främst sanktionerna från EU och USA som drev på (väst)bolags uttåg ur Ryssland. Den här veckan stavas de största anledningarna Visa, Mastercard och American Express. De tre kort- och transaktionsjättarna har under veckan samtliga gått ut med att de stänger ned sina tjänster i Ryssland. Kort utfärdade i Ryssland går inte längre att betala med utomlands och det går inte att använda kort från andra länder i Ryssland.

Vi kan anta att det som Google kallade ”payment system disruption” när de för ett par dagar sedan stängde möjligheten för ryska youtubare att tjäna pengar på sitt innehåll är anledningen för alla tre molnbolagen. Det är helt enkelt svårt, eller till och med omöjligt, för ryska kunder att köpa utländska molntjänster.

https://techcrunch.com/2022/03/10/amazon-microsoft-and-google-have-suspended-cloud-sales-in-russia/

Shopify stänger ned sin verksamhet i Ryssland och Belarus

För några dagar sedan skrev jag om att förra veckan handlade om att sluta ta emot nya kunder i Ryssland (och delvis Belarus) och att den här veckan kanske kommer handla om att stänga sina verksamheter helt. Och det verkar mer och mer som att det blir så. Här ännu ett techbolag som nu stänger ned sin verksamhet helt i Ryssland och Belarus: e-handelsplattformen Shopify.

Dessutom kommer företaget sluta ta ut avgift från säljare och partners i Ukraina. I båda fallen återstår det förstås att se hur länge det kommer att hålla i sig. Vad händer om kriget drar ut rejält på tiden?

Nu ser det ut som att Shopify har väldigt liten verksamhet i alla tre länder, så det lär inte bli någon större intäktssmäll. Inte heller någon större PR-smäll mot sina användare där. Men så kan vi notera hur aktiemarknaden tog emot Shopifys besked: sänkte aktien med 8 %.

Visst, det var överlag en blodröd dag på börsen i USA igår, men det här var illa utöver det. Det är kanske inte bara företagen som har verksamheter i Ryssland som ska fundera på hur de agerar nu. Även de som investerar i de här bolagen kan dra sitt strå till stacken. I det här fallet skulle det exempelvis vara intressant att titta vilka institutionella investerare som straffar Shopify för att de tar ställning mot Rysslands invasion av Ukraina.

Why Shopify Stock Just Dropped 8% | The Motley Fool

Shopify is shutting down in Russia ”temporarily.”

Centrala internetleverantören Lumen stänger sin verksamhet i Ryssland

I förra veckan meddelade internetleverantören Cogent att de lämnar Ryssland och den här veckan gör konkurrenten Lumen detsamma. Anledningen är förstås Rysslands invasion av Ukraina, även om den officiella motiveringen pratar om saker som ”ökad säkerhetsrisk”, oro för att ryska staten ska kliva in och söka till verksamheten och en ”önskan att skydda internets integritet i stort”. Corporatelingo.

Så varför har jag tagit upp båda dessa? Det är ju inte så att det inte finns ryska internetoperatörer som kan hantera Rysslands uppkopplingar. Jag gör det därför att både Cogent och Lumen ska vara så kallade ”backbone operators” när det handlar om internettrafik. Två företag som alltså är motorvägarna för stora delar av världens internet. Utan dem så tvingas trafiken ta riksvägarna och landsvägarna intill motorvägen istället, vilket inte bara innebär lägre hastigheter utan också ökad risk för trafikstockning.

Enligt Lumen så ska deras tjänster vara ”små och extremt begränsade” i landet, men tydligen så finns teleoperatörer som Rostelecom och TransTelkom i kundlistan. Det finns alltså risk för att deras abonnenter åker på långsammare internettrafik.

Men så har vi även här det tveeggade svärdet: Lumen och Cogent är också viktiga för att koppla ihop Ryssland med resten av internet. Indirekt så kan nedstängningarna alltså hjälpa Putins propagandamaskin genom att göra det ännu svårare för vanliga ryssar att ta del av information från andra delar av världen.

Lumen is the second major US internet provider to leave Russia

Lumen has become the second major US internet provider to leave Russia, citing security following that country’s invasion of Ukraine.

USA kan gå omvägen via kinesiska techbolag för att få till kinesiska sanktioner mot Ryssland

Intressant om än rätt självklart (ja, nu när jag har läst det…) Tänk om USA kan gå omvägen via kinesiska tech- och komponentbolag för att få till kinesiska sanktioner mot Ryssland?

Kina är som bekant det tyngsta land som inte har fördömt Rysslands invasion av Ukraina. Än mindre utfärdat någon form av straff mot landet på grund av det. Det beror förstås mycket på att Kina vill göra samma sak som Ryssland och invadera grannlandet Taiwan (och därmed var väldigt intresserade av och förmodligen chockade över den globala till stor del unisona reaktionen). Men också för att Kina i sig vill ta över USA:s roll och samlar på sig bundsförvanter (efter att de har bränt broarna till Indien). Sist men inte minst därför att, hej, det är kul att åka på diktatorsnätverksträffar.

Men i takt med att det det visat sig att Ukraina inte la sig platt som förväntat och att omvärlden har dängt till Ryssland med långt mer omfattande sanktioner än vad förmodligen någon hade väntat sig så har Kina börjat svaja lite i sin vilja att hjälpa Ryssland. Det är lite så det börjar kännas. Kina är Rysslands överlägset viktigaste handelspartner, men det omvända gäller inte. Resten av världen är trots allt viktigare än Ryssland.

I förra veckan såg vi hur Samsung följde Sydkoreas sanktioner mot Ryssland och slutar sälja sina produkter i landet. I både Sydkoreas och Samsungs fall så handlar det om att man inte vill riskera att dra på sig USA:s och EU:s ilska. Nu ser det ut som att USA kommer att vifta med ungefär det kortet mot kinesiska teknikbolag. Som Lenovo, USA:s tredje största datormärke, eller chiptillverkaren SMIC.

Framförallt så gissar jag att USA kan vara intresserade av att påverkansluta sig extra mycket mot SMIC och dess branschkollegor i Kina, eftersom en tredjedel av alla chip som importeras till Ryssland kommer just från Kina.

Med tanke på att det handlar om företag som sannolikt inte kommer att fatta den här typen av sanktionsbeslut utan kinesiska regimens goda minne så kan det här bli ännu en indikation på hur pass resoluta Kina är i sitt stöd till Ryssland så länge som ryssarna leker Risk i Ukraina.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-01/u-s-expects-chinese-tech-firms-to-help-choke-off-russia-supply

Kina vägrar sälja flygreservdelar till Ryssland

Det här är rätt… intressant. Ryssland målas som bekant allt mer in i ett sanktionshörn. Det gör det allt svårare att köpa varor som landet självt inte kan tillverka, som flygplansdelar. Efter att Boeing och Airbus har slutat leverera komponenter som en följd av EU:s och USA:s sanktioner mot landet så har Ryssland nu fått nej från ännu ett håll. Kina.

Före invasionen så verkade det som att Ryssland och Kina var närmare varandra än någonsin och Kina är också ett av länderna som inte har fördömt Rysslands invasion av Ukraina. Kina var dessutom Rysslands givna livlina om det skulle dyka upp sanktioner. Tänkte Ryssland. Öhm, nu tar vi det lite lugnt här. Tänker Kina.

Förra veckan skrev jag vid några tillfällen om att det börjar dyka upp allt fler tecken på att Kinas kompisförhållande med Ryssland vacklar allt mer. Här är ännu ett sådant tecken. Inte minst som att informationen om Kinas nej-besked kommer från officieillt ryskt myndighetshåll och att artikeln skriver att Kina ”refused” att hjälpa Ryssland med delar. Inte att de saknade de aktuella delarna, utan att de vägrade leverera.

Visst kan det handla om om felöversättning och att det ryska uttalandet innehöll ett betydligt mer icke-definitivt ord, men det låter inte orimligt att Kina helt enkelt sa nej. Ekvationen är enkel: Ryssland är fortfarande någon slags supermakt som motviktigt i ett block mot USA, men resten av världen är desto viktigare. Inte minst för handel. Inte minst nu. Att Kina alltså inte vill dra på sig sekundärilska från EU och USA.

Nu kommer ryssarna istället försöka vända sig till Indien och Turkiet med samma fråga. Chansen/risken att det blir samma besked från dem är nog rätt stor.

Det verkar dessutom som att Ryssland håller på att skaka fram en paniklag för att försöka mildra lite av sanktionerna. En lag som kan göra det olagligt för ryska flygbolag att lämna tillbaka flygplan som de har leasat från utländska företag om leasingavtalet sägs upp. Lär göra underverk för företags vilja att leasa till Ryssland om/när sanktionerna hävs.

Russia says China has refused to supply airlines with parts after sanctions

Official says Russia will look to source aircraft parts from other countries including Turkey and India.

Ryssland kan försöka runda sanktioner genom att göra piratkopiering av programvara laglig

Hur löser man problemet med att få tillgång till program för datorer och andra gränssnitt när allt fler mjukvaruföretag slutar sälja till dig? Är man Ryssland så gör man piratkopiering laglig.

Det verkar åtminstone som att det väldigt mycket ser ut som att det eventuellt kanske förmodligen lutar åt det hållet.

Det handlar kort sagt om en lag som ger ryska staten rätten att ta över immateriella rättigheter om det bedöms vara nödvändigt för den nationella säkerheten. Vi kan väl anta att den motiveringen kommer väldigt väl till pass som läget är nu.

Som artikeln konstaterar så är piratkopiering överlag inte direkt något nytt i Ryssland. Så det skulle kanske mer vara symboliskt än att rent praktiskt göra någon skillnad. Men artikeln sätter också fingret på något annat: att vi är allt mer beroende av molntjänster. Och det sanktionerna mot Ryssland har visat väldigt tydligt senaste två veckorna är att det finns väldigt tydliga landsgränser även på nätet.

Och murar kan dyka upp hastigt även här. Murar som snabbt kan tvinga molntjänster att stänga ned. Bara att fråga Facebook.

Russia mulls legalizing software piracy as it’s cut off from Western tech

Proliferation of software-as-a-service may make it harder to pull off, though.

Apples presenterar ny iPhone SE, ny iPad Air och helt nya proffsmodellen Mac Studio

Så var det ikväll dags för ännu ett superlativsmästerskap. A.k.a. produktpresentation signerad Apple. Den här gången hårdvara.

Så vad fick vi då för saker som Tim och hans boys and girls var super excited över?

Till att börja med kan vi konstatera att Apple verkar ha bestämt sig för att inleda alla produktpresentationer, som folk tittar på, med att plugga Apples egen strömningstjänst TV+, som folk inte tittar på. Okej, det var elakt, men det är lite så det känns fortfarande. Inte minst som att Apple fortfarande egentligen inte har flaska om hur det faktiskt går rent konkret för TV+. Det brukar ofta betyda… inte jättestora framgångar.

Sammanfattning:

  • Generation 3 av iPhone SE
  • Ny iPad Air med 5G
  • M1 Ultra – nytt prestandamonster i Apples chipfamilj
  • Mac Studio – en helt ny proffsmodell som sopar banan med alla andra Macar när det gäller prestanda, även Mac Pro
  • Studio Display med inbyggd A13-chip, 5K Retina

Apple TV+

Till att börja med kan vi konstatera att Apple verkar ha bestämt sig för att inleda alla produktpresentationer, som folk tittar på, med att plugga Apples egen strömningstjänst TV+, som folk inte tittar på. Okej, det var elakt, men det är lite så det känns fortfarande. Inte minst som att Apple fortfarande egentligen inte har flaska om hur det faktiskt går rent konkret för TV+. Det brukar ofta betyda… inte jättestora framgångar. Men Apple vill verkligen, verkligen, verkligen att vi ska titta.

Men vi fick inte bara ett gäng nya förhandstittar på kommande innehåll, Apple introducerar Friday Baseball. Direktsänd sport, alltså. Och, ja, det var det.

iPhone 13

EN NY FÄRG! Grön. Militärgrön till och med, med lite nyansskillnader mellan grönt för Pro och vanliga modellen. Because måste vara skillnad så att det syns att du har betalat mer.

iPhone 13 drog in fler nya kunder (som inte var iPhone-kunder sedan tidigare) under hösten än de fem föregående lanseringarna sammantaget. Så ja, den har varit en stor succé.

iPhone SE 3

Som väntat får vi en ny modell av Apples budgetmodell SE. Den får nu A15-chippet. Sedan kan vi konstatera att hastighetsjämförelserna görs med iPhone 8. Inte… senaste modellen om vi säger så. Och ja, den har fortfarande hemknapp med Touch ID, så i stort så är det fortfarande en iPhone 8 med uppdaterad hårdvara på insidan, bättre batteri och delvis i materialet på utsidan.

Största nyheten som inte alls var given? Nya iPhone SE får 5G. Apple tänker verkligen sikta in sig på tillväxtmarknader med nya modellen.

Nya SE får också rätt mycket av funktionerna och hårdvarufinesserna från iPhone 13 vad det verkar, som funktioner i kameran. Även om det är snäppet under flaggskeppsmodellerna, förstås.

Pris: från 429 dollar, bokning på fredag och går att köpa 18 mars. Det är en highly capable och FAN-TAS-TIC telefon.

iPad Air

Apple tar prestandan till next level. Because next level. Even more amazing!

iPad Air får M1-chipet från Pro-modellen, innebär att den ska vara upp till 60 % snabbare än föregångaren. Med AMAZING grafik. Dubbelt så snabb som den snabbaste Windows-datorn i samma prisklass, tydligen.

12 MP-kameran på framsidan och får stöd för Center stage, funktionen som håller koll på vem som pratar och sätter fokus på den personen. Nu har alla iPad-modeller Center stage. Även Air får 5G och snabbare överföring via USB-C-porten. Air stöder nu andra generationen av Apples penna.

Kommer i sex färger. Pris från 599 dollar, oförändrat från idag. Kan beställas på fredag och köpas 18 mars.

Mac Studio

Det nya superchipet fick sällskap av en ny superdator: Mac Studio (med tillhörande skärm Studio Display). Helt ny toppmodell. (Ser för övrigt ut som två eller tre Mac Mini staplade på varandra.) Kommer i två modeller: en med Max-chipet och en med Ultra-chipet.

På på baksidan: 4 Thunderbolt-portar, 10 GB Ethernet, 2 USB A, 1 HDM1, Pro audio-uttag för hörlurar eller ljudprogramvara. På framsidan två 10 GB USB-C-portar, 1 SDXC-kortläsare. Kan hantera fyra-fem 4K skärmar samtidigt. 8 TB SSD.

Dubbelt eller tre gånger så snabb som snabbaste iMacen. Ultra-modellern 90 % snabbare än MacPro. Massa minne för grafikkortet. Äh. Jag slutar här. Den ska vara skitmycket snabbare än alla andra Mac-modeller.

Kan spela 18 strömmar 8K ProRes 422-video samtidigt. Och det… säger inte mig något alls. Annat än att det tydligen inte finns någon typ konsumentdator som klarar av det här. Och att jag fattar att det är sjukt kraftfullt.

Okej, nu använder jag ”konsumentdator” väldigt löst här. Det är ju inte direkt en dator tänkt för privatpersoner som vill kolla Aftonbladet och Netlifx.

  • Mac Studio med Max: från 1999 dollar
  • Mac Studio med Ultra: från 3999 dollar

Studio Display

Ny superskärmen som ska hålla Mac Studio sällskap. 5K retina-skärm. Vi kan notera att Apple började hela skärmpresentationen med att prata om de olika ställen som kan användas till skärmen. Ni fattar vilka superställ.

Får samma 12 MP-kamera som iPaden, får Center stage-funktionen – första gången en Mac får den funktionen. 6 högtalare och 4 subwoofers med stöd för spatial audio (lite osäker på hur det funkar utan hörlurar dock).

Får 3 USB-C-portar och en Thunderbolt-port på baksidan. Ha! En MacBook Pro kan driva tre Studio-skärmar samtidigt.

Pris för Studio Display: från 1599 dollar

Kan bokas idag, börjar säljas 18 mars.

Vi fick nästan one more thing: Apple har inte övergett Mac Pro. Men det är en nyhet ”för en annan dag”. Så, ja, om det är tänkt att Pro ska fortsätta vara toppmodellen så har vi fått en indikation om vilka slags prestanda vi pratar om. Vi kan nog tänka oss att det är… rätt mycket snabbare och starkare än Mac Studio.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *