Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 10 2022

Facebook rullar ut nya verktyg för gruppadmins. Instagram gör det möjligt för liveströmmare att utse en moderator. Ryssland förbjuder Instagram. TikTok stänger av möjligheten att livesända och lägga upp nytt innehåll i Ryssland. Twitter testar nya shoppingfunktionen Twitter Shops.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook rullar ut nya verktyg för gruppadmins

Facebook fortsätter att ge sina grupper kärlek. Några nya funktioner, den här gången för admins:

  • Autostopp för inlägg som har inlägg med fejkinnehåll: Admins kan nu välja att låta Facebook automatiskt neka inlägg med innehåll som klassats som falska av oberoende faktagranskare. Ännu ett sätt från Facebook att försöka stoppa spridningen av fejkinfo. Att den här funktionen nu kommer till grupper visar hur viktiga just Facebook-grupper är för desinformationsspridning.
  • Mute-funktionen byggs ut: Funktionen som gör det möjligt att pausa vissa användare från att göra inlägg i en grupp får nu tilläggsfunktionen ”suspend” som stoppar berörda användare från att göra inlägg, kommentera, reagera, delta i gruppchattar ”och mer”.
  • Automatiskt godkänna eller neka medlemmar baserat på kritierier: Ännu en autopilotgrej är att Facebook gör det möjligt för admins att sätta upp ett antal kritierier som ska vara uppfyllda för att gå med i en grupp.
  • Bättre översiktsverktyg: Admins för en bättre överssiktsstartsida i desktop och får mer statistik i mobilappen.
  • Möjlighet att skicka inbjudningar till en grupp via mejl
  • Grupper får QR-koder som kan användas för att styra nya användare till en grupp

Alla funktionerna ska, för ovanlighets skulle, rullas ut globalt på samma gång.

Facebook rolls out new tools for Group admins to manage their communities and reduce misinformation | TechCrunch

Facebook announced today that it’s rolling out new features to help Facebook Group administrators keep their communities safe, manage interactions and

Instagram gör det möjligt för liveströmmare att utse en moderator

Instagram lägger till ännu en funktion för att försöka göra plattformen lite trevligare: liveströmmare kan nu utse en sidekickmoderator. Någon som alltså ska hantera kommentarer som kommer in under en sändning.

Instagram Live creators can now bring in moderators to handle trolls

The feature could make broadcasts a more positive experience for almost everyone.

Instagram börjar märka upp och ranka ned ryska statsmedier

Stora delar av förra veckan handlade för Meta om eskaleringen av beefandet med Ryssland. Facebook i synnerhet. Den här veckan är det dags för Instagram. Nu börjar Meta märka upp innehåll från ryska statsmedier och dessutom ranka ned den här typen av innehåll. Gäller både vanliga flödet och stories.

Dessutom slutar även Instagram, precis som Facebook, att rekommendera innehåll från de här kontona både i Explore och Reels.

Så, ja, ni vet. Nu lär väl även Instagram blockas i Ryssland vilken dag som helst.

Instagram is demoting Russian state media accounts and labeling their posts

Instagram is joining Facebook in its attempt to bury Russian state media in its app.

Facebook och Instagram säger att det är okej att dödshota Putin och ryska soldater om du bor i vissa länder

Är det okej att dödshota människor på Facebook? Nej, det är det förstås inte. Om dödshotet inte gäller Putin. Eller Belarus president Lukasjenko. Eller ryska soldater som invaderar Ukraina. Och du bor i Ukraina, Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Polen, Ungern, Lettland, Rumänien, Slovakien och, intressant nog, Ryssland. (Det sistnämnda är nära nog en icke-fråga, eftersom Ryssland i förra veckan helt blockade Facebook.)

Det här är precis vad förändrade riktlinjer för Facebooks modereringsteam i de här länderna innebär. Eller som instruktionerna från Meta lyder ”Som en följd av den ryska invasionen av Ukraina så tillåter vi tillfälligt uttryck för politiska åsikter som i normala fall skulle bryta mot våra regler, som våldsbejakande uppmaningar som ’döda de ryska invaderande trupperna’”.

Som en del i det här är det också okej att alltså önska livet ur Putin och Lukasjenko. Så länge som det man skriver eller säger inte innehåller detaljerad information om hur, var och när det ska göras, typ.

Vi kan alltså sammanfatta det här med att Meta tillåter ilska och frustration mot en invaderande makt – och människorna som är ansvariga för invasionen. Däremot så är det fortfarande okej att dödshota vanliga ryssar.

Och det sista är ju… bra. Och jag kan absolut förstå hur Meta resonerar. Om inte annat för att de känner att det skulle ha varit PR-mässigt dåligt om de kastade pengar efter att plocka bort den här typen av innehåll medan skolor och sjukhus permanentbombas i Ukraina.

Men samtidigt är det ett inte helt okontroversiellt beslut. Det är trots allt inte vilket ”censurbeslut” som helst vi pratar om här, utan ett där det bokstavligen talat handlar om att önska livet ur folk. Ett annat ställningstagande från Meta hade kunnat vara att hålla fast vid sin linje: bara för att Putin och hans kompisar beter sig som det gör så är det inte okej för alla andra att göra det. Var bättre än så.

Facebook allows war posts urging violence against Russian invaders

Meta Platforms will allow Facebook and Instagram users in some countries to call for violence against Russians and Russian soldiers in the context of the Ukraine invasion, according to internal emails seen by Reuters on Thursday, in a temporary change to its hate speech policy.

Ryssland närmare ett förbud mot Instagram, vill klassa Facebook och Instagram som extremistiska

Jamen, det var väl det vi väntade oss. Efter förbudet mot Facebook (tjänsten, alltså, som fortfarande heter Facebook) för nån vecka sedan så jobbar Ryssland nu på att förbjuda även Instagram. Kanske också WhatsApp.

I Facebook-fallet handlade det om att staten helt enkelt pekade med hela handen och fick tjänsten blockad i landet, men nu verkar Putin och hans kompisar vilja göra det mer formellt. Ryska åklagare har nu vänt sig till en domstol för att klassa Facebook och Instagram som ”extremistiska”.

Med andra ord vill Putin ha ett låtsaspapper där det står att Meta tillhandahåller terroristplattformar i landet som han kan vifta med som anledning till ett förbud. Även som efteranledning till Facebook-blocken.

Russia threatens Instagram ban in response to Meta allowing violent threats against soldiers

Russian officials have called for Instagram to be banned in response to parent company Meta’s decision to allow some users to post violent threats against Russian soldiers. The ban would be the latest action taken by the Russian state against US tech platforms.

Ryssland förbjuder Instagram

Japp. När det handlar om Ryssland så går allt i Clubhouse-tempo just nu (utom den där konvojen på väg till Kiev). Efter att ha förbjudit Facebook för någon vecka sedan så är det nu dags för Instagram. På måndag är det slutgrammat i Ryssland.

Ska jag vara lite krass så känns anledningen den här gången faktiskt lite mer befogad. När Ryssland blockade Facebook så berodde det på att Facebook trots upprepade påpekanden från myndighetshåll inte hade tagit bort olagligt innehåll (läs: regimkritiskt innehåll och senaste veckorna innehåll som sa sanningen om kriget i Ukraina – plus att Facebook slängde på faktacheckaretiketter på ryska statsmediernas sagostunder).

I Instagram-fallet så handlar det om att Meta numer är okej med att användare dödshotar Putin, Lukasjenko och ryska soldater på invasionsturné i Ukraina i vissa länder. Ett moderereringsbeslut som är lite sådär från Metas håll. Men vi vet ju alla att just det beslutet har rätt lite med ryskstoppandet av Instagram att göra. Hade det inte varit dödshotandet så hade anledningen förmodligen varit att Instagram inte längre har ett kvadratiskt bildformat. Eller att de bytte logga.

Russia will ban Instagram on March 14th

Russia has moved to ban Instagram, saying it is caused by Meta allowing posts that call for violence against invading Russian soldiers. The ban is scheduled to take effect on March 14th.

Meta lanserar Att göra-appen Task

I förra veckan gick Meta ut med att de till sist lägger ned den fristående IGTV-appen. Men tydligen så är summan av Meta-appar alltid konstant, för den här veckan släpper företaget en ny: Task.

En app som är.. ungefär vad den låter som. En Att göra-app. Lägg in saker som ska göras och bocka av dem när de är avklarade. Men nu pratar vi om ett företag som innerst inne är en social plattform, så självklart går det också att skapa gemensamma listor. Likt exempelvis Todoist så finns det lite gameification inbyggt i avbockandet av uppgifter.

Ännu en lite skön tillfällighet (?) är att Meta säger att Task är lämplig för studenter. Veckan efter det att Meta la ner Campus, Facebooks tänkta back to the roots-tjänst för collegekids. Summan av alla etc.

Nu är det däremot inte en officiell Meta-app, utan en släppt av företagets labbverksamhet NPE Team. Så vad vi pratar om är ett dubbelt test för att se om det skulle kunna flyga. Och den stora frågan är förstås varför… någon skulle välja att ladda ner och köra den här istället för någon av de ziljarder andra motsvarande som finns. Även om det varken krävs fast prenumeration eller engångsköp för att låsa upp funktioner.

Men hej. Det är ju ett test som sagt. Frågan är bara vad Meta egentligen vill ha svar på inom ramen för den större produktparaplyet.

Meta’s NPE Team launches a new tasks app, Move, for group organization and to-dos | TechCrunch

Meta’s internal R&D group known as NPE Team just launched a new social app, Move, designed for both personal and group to-do lists. The app allows

Instagram lägger ned Boomerang och Hyperlapse

För bara någon vecka sedan lade Instagram ned den fristående IGTV-appen och nu är det dags för två till: Boomerang och Hyperlapse finns inte längre.

Ja, apparna finns åtminstone inte längre. De har plockats bort ur appbutikerna. Men funktionalitetsmässigt så lever de vidare – framförallt Boomerang som rätt mycket är del av såväl stories som reels.

Vi kan väl konstatera att det här, precis som i fallet med IGTV, inte är något som kommer att sörjas av jättemånga. Men det visar också hur Meta kapar allt fler fristående appar och istället väljer att bygga in dem i de plattformar som redan används.

Instagram’s standalone Boomerang and Hyperlapse apps are gone from the App Store and Google Play

Instagram has removed its standalone Boomerang and Hyperlapse apps from Apple’s App Store and Google Play. You can still make Boomerangs in Instagram Stories, though.

TikTok

TikTok stänger av möjligheten att livesända och lägga upp nytt innehåll i Ryssland

Under förra veckan så begränsade nära nog alla stora (väst)onlineplattformar sina tjänster i Ryssland på ett eller annat sätt. Kinesiska TikTok? Not so much. Åtminstone inte fram till slutet av förra veckan när TikTok gick ut med att de (långt efter alla andra) till sist kommer att börja sätta infoetiketter (a.k.a. faktacheckaretiketter) på innehåll från ”vissa” statliga medier (läs: inte SVT så mycket som diktaturers propagandamaskiner). Och veckan avslutades med att TikTok nu har bestämt sig för att stoppa möjligheten att livesända och lägga upp nytt innehåll i Ryssland.

Och precis som det som i princip alla stora (väst)företag har gjort i Ryssland senaste tiden så handlar det om att anpassa sig efter statliga beslut än egna initiativ. De flesta strypningar av tjänster i Ryssland och stoppanden av statligt backade ryska medier som RT och Sputnik har varit en följd av EU:s och USA  sanktioner. I TikToks fall handlar det om den nya ryska lag som har fått nära nog alla utländska (väst)medier att lämna Ryssland och fått de sista oberoende ryska medierna att till sist kasta in handduken: alla som rapporterar ”falsk” information om kriget (a.k.a. korrekt information) riskerar upp till 15 års fängelse.

Det här gäller dessutom inte bara journalister. Vem som helst som lägger upp innehåll om kriget som ryska staten kan klassa som ”falskt” riskerar att drabbas av samma straff. Med andra ord gör TikTok det här för att skydda sina användare.

Ish. Om vi ska tolka beslutet välvilligt. Men den egentliga anledningen hittar vi nog i Facebook.

Efter att ha beefat med Facebook rätt länge så blockade Ryssland till sist tjänsten i landet i förra veckan. Helt och hållet. (Oklart om det bara gäller Facebook, eller även Metas övriga appar.) Meta hade jävlats med Ryssland en gång för mycket, typ. Som att stoppa all annonsering för ryska annonsörer och inte plocka bort olagligt innehåll (a.k.a. regimkritiskt innehåll).

TikTok vill helt enkelt undvika det här ödet. Visst, den nya lagen gäller individer, men Facebook-blocken visar vad som händer med plattformar som tillåter den här typen av innehåll.

Ja, och sen är förstås det faktum att TikTok som sagt var är kinesiskt en inte helt obetydlig detalj i sammanhanget.

TikTok suspends livestreaming, new uploads in Russia

TikTok, the Chinese-owned video app, said on Sunday it would suspend live-streaming and the uploading of videos to its platform in Russia as it reviews the implications of a new media law signed on Friday by President Vladimir Putin.

TikTok nära avtal med Oracle om datalagring i USA

Minns ni Trumps TikTok-cirkus 2020? När USA gav TikTok ett ultimatum: sälj TikTok till amerikanska ägare eller så förbjuder vi tjänsten i USA. Det som slutade med att Oracle lite oväntat gick vinnande ur den dragkampen – innan USA bytte president och såväl affär som förbudshot rann ut i sanden. Nu ser det ut som att det blir av ändå: TikTok och Oracle är nu nära avtal.

När jag skrev om hela kaoset runt affären och alla amerikanska bolag som lyftes fram som köpare av TikTok så konstaterade jag att även om det skulle sluta med att USA gav upp och lät TikTok fortsätta i oamerikansk form så skulle ägaren Bytedance behöva få till datalagringsavtal med ett amerikanskt företag. Och det är alltså det som nu ser ut att vara nära förestående.

Som vanligt så handlar det om obekräftade uppgifter från de vanliga källorna med insyn, men att TikTok nu är nära ett avtal som innebär att Oracle tar över lagringen av data som tillhör amerikanska användare känns väldigt sannolikt.

Dessutom så ser samarbetet dessutom att innehålla en viktig komponent som var själva grundkravet från USA när de försökte tvinga fram en försäljning: Kina ska inte på något sätt få tillgång till de amerikanska användarnas data. Och det… kan bli intressant.

När Bytedance var nära att gå med på att sälja delar av sitt företag till amerikanska ägare så gick kinesiska staten i taket. Till skillnad från exempelvis Alibaba och Tencent så hade Bytedance-grundaren Zhang Yiming kört betydligt mer ett eget race, utan att luta sig lika mycket mot kommunistpartiet för sina framgångar. Men att gå med på att tvångssälja ett företag för att amerikanerna kräver det? Det kunde inte den kinesiska statsmaskinens ego svälja.

Och det i sin tur gör att det finns en stor utmaning med hela upplägget som det presenteras här: enligt kinesisk lag så måste kinesiska företeg dela användardata om partiet (ja, myndigheter) kräver det. Oavsett var i världen den datan har samlats in och lagrats. Frågan är alltså vad en total avstängning från tillgången skulle betyda.

Och ja. Sist men inte minst så kan vi förstås också reflektera lite över det ironiska att det som USA krävde (och kräver) från TikTok är precis det som de vägrar gå med på mot EU: att USA inte ska ha rätt att ta del av EU-medborgares data hur som helst.

TikTok Nears Deal With Oracle on User Data Storage

Short video sharing platform TikTok is close to reaching a user data storage deal with American computer software company Oracle Corporation.

Twitter

Twitter testar nya shoppingfunktionen Twitter Shops

Vilken funktion saknar du mest på Twitter? Precis! En inbyggd produktkatalog så att du kan handla direkt från en tweet. Enter nya funktionen Twitter Shops. Möjlighet för företag att visa upp en produktkatalog direkt på Twitter. Åtminstone upp till 50 produkter.

Ända sedan covid-19 vänstertacklade omkull världen så har de stora sociala plattformarna rätt unisont gått all in på shopping. De som redan hade viss shoppingfunktionalitet har steppat upp ambitionerna flera steg och de som helt saknade det här har snubblat in på e-handelsarenan för att försöka jaga ikapp. Twitter tillhör den sistnämnda gruppen.

Nu är det inte första shoppinginitiativet från Twitter. Shops bygger vidare på den shoppingmodul som företaget släppte förra året, men den nya funktionen är en rejäl ambitionshöjning. Än så länge pratar vi om ett rätt litet test som bara funkar på engelska i USA. Men testet lär mest handla om hur Twitter ska kunna skruva på funktionen, inte om de överhuvudtaget ska ha den.

Även om… det sistnämnda lite spontant känns som en relevant fråga.

Under förra året storsatsade Twitter på funktioner som skulle få Twitter att sluta vara Twitter. I alla fall sluta vara Twitter Classic. Shoppingstödet var ett sånt initiativ. Och jag måste säga att av alla sociala plattformar som testar shopping så är Twitter den… minst självklara. Åtminstone inom ramen för det som Twitter har varit fram till nu.

Det som Twitter nu altså vill sluta vara.

Twitter tests in-app ’shops’ for brands and businesses

Twitter is launching another experimental shopping feature, with in-app storefronts for brands and businesses.

Twitter startar Tor-tjänst för att runda ryska censuren

I förra veckan blockade Ryssland till sist Facebook helt (tjänsten alltså, som fortfarande heter Facebook). Anledningen var att Facebook upprepade gången hade brutit mot lagen och inte tagit bort falsk (alltså korrekt) information från sin plattform och faktacheckat ryska propagandakonton. När Facebook började bullshitta propagandan om Ukraina-invasionen så var måttet rågat. Twitter har än så länge inte blockats helt i landet, men är väl på god väg. I förebyggande syfte har Twitter nu lanserat en egen Tor-tjänst.

Tor är del av ”det mörka internet”, som för det mesta förknippades med drogaffärer och andra olagligheter. Men genom att köra Tor så kan man också ännu mer minska risken att bli övervakad och spårad. Just det är extra aktuellt nu i Ryssland, eftersom en ny lag precis har trätt i kraft som kan straffa alla som delar fejkinformation om kriget med upp till 15 års fängelse.

Men som artikeln konstaterar så finns det betydligt fler användarscenarion än bara Ryssland just nu – ungefär alla länder och ställen där det finns liknande risker mot dem som säger eller skriver saker som regimen inte gillar.

Twitter launches a Tor service to help Russians evade censorship

Twitter has launched a Tor onion service to help Russians and others access internet services that would otherwise be blocked.

Twitter rullar ut nytt sätt att välja mellan algoritmiskt eller kronologiskt flöde

Ny uppdatering från Twitter. En som faktiskt handlar om det som, trots Twitters många försök att ändra på det under förra året, för de flesta fortfarande är kärntwitter. tweetflödet. Efter att ha testkört ett nytt sätt att växla mellan en algoritmiskt uppställning av tweets och en kronologisk så rullas nu funktionen ut för iOS och lär snart dyka upp på övriga plattformar.

Den nya lösningen gör det möjligt att nåla fast det algoritmiska flödet (”Hemflödet”) och det kronologiska (”Senaste tweets”) så att de finns direkt när man öppnar appen. Sedan går det att svepa mellan de båda lägena.

Men så kommer vi till det aber som artikeln jag länkar här tar upp. Och som visar på de två spår som artiklar som har rapporterat om den nya funktionen har valt. Antingen ”det blir nu enklare att undvika Twitters algoritmflöde” eller ”nu gör Twitter det ännu svårare att komma undan det algoritmstyrda flödet”.

För priset man får betala för den nya funktionens enkelhet att direkt växla mellan lägena är att Hem-flödet alltid syns som ett alternativ. Det är dessutom det läge som appen växlar över till om du startar om appen (kan tänka mig att det även händer om appen får ”timea ut” när den har legat i bakgrunden ett tag.

Twitter’s Latest Update Makes Algorithmic Feed Default for Users

Twitter is rolling out an update where users can get two distinct tabs – Home and Latest Tweets – to switch between the algorithmic and reverse-chronological feeds. The change is essentially meant to push users more prominently towards its algorithmically-served timeline.

Twitter lägger till ny tillgänglighetsfunktion för bilder

En bra grej från Twitter: ny tillgänglighetsfunktion för bilder. Enklare för blinda och synskadade användare att ”se” vad en bild föreställer.

En rätt liten grej i det stora hela, men fortfarande bra.

Twitter is testing changes to make image descriptions easier to access

Twitter is running a test for some users that marks images that have descriptions with an alt text button. Clicking the button lets you easily read the description.

LinkedIn

LinkedIn gör det möjligt att visa karriärpauser i sitt CV

Ny funktion i LinkedIn: möjlighet att lägga in karriäravbrott. Ja, eller okej: ”career breaks”. Pauser från arbetslivet. Hyfsat självklara saker som föräldraledighet men också saker som ”jaga personligt mål” och ”hälsa och välmående”.

Nu har inte jag fått funktionen än, så det är inte säkert att den har kommit till Sverige än (then again, jag brukar vara sistsist på bollen när det gäller nya funktioner på LinkedIn). Men oavsett så gillar jag den verkligen.

Inte så att det inte har gått att få till ungefär det i LinkedIn ändå, men nu blir det det än mer, tja, legitimt att lägga till den. Och det är inte en dag för sent. För i allt prat om att vi måste uppdatera synen på arbetslivet kopplat till kontoret och VAR vi jobbar så är det fortfarande typ 1950 i synen på arbetslivet i sig. När du väl börjar jobba ska du sedan jobba oavbrutet fram till pensionen. Alla avbrott i CV:t möts med misstänksamhet. Lika mycket naturlag som att vi ska jobba åtta timmar i veckan, fem dagar i veckan.

* Infoga kommentar från egenföretagare: ”BARA åtta timmar om dagen fem dagar i veckan!?!” *

Arbetslivet i sig har inget självändamål. De flesta av oss arbetar för att få pengar till det vi måste och få pengar över till det vi vill.

* Infoga kommentar: ”Jag jobbar med det jag älskar så jag ÄLSKAR mitt jobb!!!” *

Vi har gått från livstidslånga anställningar på samma ställe till att det är okej med ett lapptäcke av hoppjerkande (nästan så pass att man saknar driv om man inte byter jobb vartannat år). Nästa steg blir förhoppningsvis ett likadant lapptäcke i CV:t, där det inte alls är konstigt och behöver förklaras när man blandar jobb och icke-jobb utan att mellanperioderna kallas ”semester”.

* Infoga kommentar: ”Men människor som inte vill jobba kanske bara ligger hemma på soffan och rullar tummarna, dem vill vi inte ha! *

LinkedIn Profiles Can Now Display Career Breaks

LinkedIn is rolling out a new feature to profiles allowing you to provide more context around career breaks.

Pinterest

Pinterest bygger ut sin shoppingfunktion med inbyggd utcheckning

Tidigare idag skrev jag om att Twitter har steppat upp sina shoppingambitioner ytterligare ett snäpp med en ny produktkatalogfunktion. Pinterest vill också vara med och shoppingleka idag. Nu lanserar Pinterest en inbyggd utcheckning.

Okej, shoppingnyheter från Pinterest är betydligt mindre förvånande än motsvarande från Twitter. Pinterest har ju trots allt jobbat mot att bli en shoppingdestination i bra många år vid det här laget. Att de nu lägger till en inbyggd kassa, även om det än så länge är ett litet test för Shopify-säljare i USA, är inte särskilt konstigt.

Faktum är att det mest konstiga här är att det har dröjt så länge. De flesta plattformar som erbjuder shopping har åtminstone någon form av utcheckning direkt på plattformen, så det var väl på tiden kan man tycka.

Dessutom lägger Pinterest till fler verktyg som ska hjälpa säljare och därmed få fler att ge Pinterest lite verksamhetskärlek. Säljare i USA, Storbritannien och Kanada kommer senare i år få tillgång till ett realtidssökstatistikverktyg som förutom aktuella sökningar också ska ge rekommendationer baserat på söktrender och ska ”hjälpa säljare att lära sig mer om sina kunder”.

Sist men inte så kommer också en nyhet på konsumentsidan: Your shop. Som det låter: en rekommendationsshoppingmotor som ska ge personaliserade tips om varumärken och innehållsskapare att följa baserat på användarens ”preferenser och aktivitet”. Test i USA även här.

Pinterest expands shopping features with in-app checkout

It’ll also offer personalized shopping recommendations.

Övrigt sociala medier

TikTok-ägaren Bytedance testar utbildningskortvideoapp

TikTok-ägaren Bytedance har börjat (med tidiga) tester av en ny app i Kina. En… kortvideoapp. För utbildning.

Haoqi Xiaozhi, som appen heter (som tydligen på engelska blir Curious little knowledge), vänder sig specifikt till tonåringar och är tänkt att vara en mashup mellan Quora, TikTok (eller Douyin, eftersom det är Kina) och ”dagens fun fact”. Appen ska dessutom vara indelad i lite olika ämnesområden och skärningar av kunskapsinnehåll. Det aktuella formatet är ”mestadels” video, så det kan alltså även vara andra format (i linje med att Douyin har börjat testa bilddelning à la Instagram).

Så ännu en app som jagar tonåringar – från den tjänst som kanske mer än någon annan är själva sinnebilden av app som just nu är populär bland tonåringar? Ja, nu är det nog inte så mycket boomeroro som ligger bakom, men väl en hand som just nu pekar väldigt tydligt åt det här hållet: den kinesiska regimens. Som del i landets stora regleringspush mot Kinas techbolag, sociala medier inte minst, så är ett stort huvudbudskap att tid online ska ge nytta. Mindre kattvideos, mer utbildning alltså.

Men det finns två saker som ändå är intressanta i det här också utanför Kina. Den ena är att Douyin redan har mycket ”Youtube-innehåll”, som hur-videos och ren kunskap, något som vi också ser allt mer av i TikTok. Den andra är att Haoqi också har stöd för interaktivitet, genom att användare kan skicka in sina egna frågor till plattformen och låta algoritmen sortera ut lämpliga svar.

Vi ser med andra ord hur de här plattformarna blir allt viktigare som sökmotorer. Att man vänder sig dit när man vill ha svar på frågor istället för att googla (ja, eller baidua). Det är en utveckling som vi garanterat lär se mer av, när generationer som inte alls har samma självklara koppling till de dominerande sökmotorerna nu börjar använda internet på riktigt.

ByteDance Conducts Alpha Testing of Educational Short Video App

Beijing-based technology firm ByteDance is alpha testing a new product called Haoqi Xiaozhi, a learning app designed specifically for teenagers.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *