Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, AI – artificiell intelligens, AR/VR
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Meta börjar testa nytt verktyg som ska ge ökad kontroll över annonsplacering
Kommer ni ihåg den annonsbojkott som Facebok (företaget som då fortfarande hette Facebook och framförallt tjänsten som fortfarande heter Facebook) drabbades av sommaren 2020? Där varumärken stoppade sin annonsering för att pressa Facebook att sätta stopp för fejkinformation och hatinnehåll på sina plattformar?
Ja, det var åtminstone den officiella förklaringen till att företag pausade sin annonsering. Men det visade sig rätt snabbt att det handlade om samma sak som när motsvarande bojkott ett par år tidigare drabbade Youtube: problemet var inte att den här typen av innehåll fanns på Facebook, problemet var att företags annonser visades tillsammans med det. Grundkravet från de bojkottande företagen, åtminstone de stora, var att bojkotten skulle leda till samma sak som Youtube-bojkotten: bättre kontroll över hur och var annonser visas.
Nu börjar Meta testa precis ett verktyg som ska ge ökad kontroll över verktyg ska visas.
Mer specifikt handlar det om en vitlistningsfunktion (ja, eller svartlistningsfunktion) som gör att företag kan ställa in så att annonser inte visas tillsammans med ”olämpligt” innehåll (som politiskt, tragiskt eller våldsamt innehåll).
Nu är det däremot ingen idé att börja hålla andan i väntan på den här funktionen redan nu. Testerna kommer att inledas på allvar i höst och då kommer det ”primärt” vara engelsspråkiga marknader som omfattas. Om allt går som det ska blir det utrullning i början av nästa år.
https://techcrunch.com/2022/03/17/meta-test-tools-brands-control-over-ad-placement-platform/?1
NFT:er kommer snart till Instagram
Trött på allt prat om NFT:er? You ain’t seen nothin’ yet. Nu börjar det bli dags för de verkligt stora mainstreamplattformarna att lägga till stöd. Som Instagram. Vilken term som helst.
Det var under ett framträdande på årets SXSW-konferens som Mark Zuckerberg bekräftade inte bara att Instagram kommer få stöd för NFT:er, utan att det dessutom alltså kommer att hända ”in the near term”.
Och, ja, det är det vi vet. Möjligheten att visa upp sin NFT-samling ligger närmast till hands, men Zuckerberg öppnade även för att det ska bli möjligt att skapa NFT:er ”i den miljön”. Ännu en tänkt anledning att slippa lämna Instagram, alltså.
ATT Instagram ”aktivt utforskar” stöd för NFT:er är i sig inte nytt. Det har Instagram-bossen Adam Mosseri varit öppen med. Men det här är första gången som det bekräftas att det kommer att dyka upp i Instagram. Eller i någon Meta-tjänst, för den delen.
Och det är väl det sistnämnda som är det största här. Får Instagram stöd för NFT:er – det blockkedjebaserade format som är tänkt att kunna göra det möjligt att sälja digitala föremål i begränsade upplagor precis som i den fysiska världen – så blir det den så här långt överlägset största och bredaste plattformen som erbjuder det.
Men inte bara det. Instagram har ju som bekant aggressiva shoppingambitioner och väl upparbetade verktyg och vägar för innehållsskapare att skapa, underhålla och distribuera sitt innehåll – inklusive möjligheter att köpa. Vi kan nog utgå från att det inte kommer att krävas kryptovaluta för att köpa och sälja NFT:er på Instagram när det blir dags (det lär åtminstone finnas i planen) vilket ytterligare kan driva på användningen för formatet. (Inte minst som, ni vet, Meta nyligen skrotade sin egen kryptovaluta Libra/Diem och därmed inte har någon direkt anledning att pusha på krypto.)
Och hej. Mark och gänget kanske blir de som äntligen kommer på ett vettigt namn på tekniken och konceptet.
Mark Zuckerberg confirms NFTs are coming to Instagram
Speaking at SXSW, Mark Zuckerberg confirmed that digital collectibles would be arriving on Instagram ”in the near term.”
Instagram rullar ut nya säkerhetsinställningar för föräldrar
Så har det blivit dags för Instagram att lansera sina nya verktyg för att underlätta för föräldrar att styra sina barns instagrammande. Det innebär att föräldrar kan se och ställa in begränsningar för hur länge barn får använda appen, få notiser när barn följer ett nytt konto (och vilket) eller får en ny följare (och vem) samt få notiser när barn rapporterar en annan användare.
Allt som allt är det här del i Instagrams ”första uppsättning” verktyg av den här typen, så det kommer alltså att komma mer längre fram. Som att föräldrar kan initiera funktionen via sitt eget Instagram-konto istället för att det övervakade barnet ska göra det (även om tonåringar själva måste godkänna att funktionen aktiveras).
Än så länge är det USA som gäller för funktionen, men med tanke på hur mycket press Meta i allmänhet och Instagram i synnerhet har varit att öka säkerheten för just barn och tonåringar på plattformen så kan vi tänka oss att det förmodligen inte dröjer jättelänge innan funktionen landar här hos oss. ”Kommande månader” är den officiella tidplanen.
Instagram’s promised parental controls arrive in the US
Instagram is releasing new parental control features, letting them view the amount of time their teens are spending on Instagram, set time limits. There are also new controls coming for VR headsets, and a new Family Center.
Meta ändrar sig, inte okej att dödshota Putin
Förra veckan så kom Meta med det lite oväntade beskedet att det är okej med dödshot på företagets plattformar. Ja, så länge som det handlar om inlägg som önskar livet ur Putin, Belarus president Lukasjenko eller ryska soldater som invaderar Ukraina. Fast nu visar det sig att Meta bara skojade.
Ja. Eller nåt. Nick Clegg, mannen som numer verkar få ta alla Metas smällar, har gått ut med nytt internet PM till de anställda om att det inte alls är okej att dödshota statsöverhuvuden. Inte ens de som har sanktionerat krig och snudd på folkmord mot ett grannland. Det är däremot fortfarande okej att hota ryska soldater. Men fortfarande inte vanliga ryssar.
När jag skrev om den förvånande nyheten förra veckan så konstaterade jag att jag fattar Metas tankegång. Att tillfälligt låta ukrainare och boende i närliggande länder (ungefär de som ligger närmast till att invaderas av Ryssland) få ge uttryck för frustration och upprörda känslor. Men att det samtidigt var ett rätt farligt prejudikat, där Meta kanske skulle ha kunnat tillåta ett lite längre koppel men fortfarande stå fast vid att dödshotande inte är acceptabel. Uppmana människor att vara bättre än Putin och hans kompisar.
Nu verkar Meta ha insett det problematiska i sin dubbelmoral. Nästan helt och hållet åtminstone. Och visst är det i praktiken så att det är soldater som dödar människor i Ukraina. Men att tillåta hot med dem, visserligen antar jag som grupp snarare än individer, samtidigt som människorna som gjort att soldaterna överhuvudtaget är där och dödar är fredade känns även det rätt… fel.
Facebook users in Ukraine are, in fact, banned from calling for Putin’s death
Meta has narrowed its policy in Ukraine to ban users from calling for Putin’s death, and to forbid general hate against Russians.
Metas smarta solglasögon Ray-Ban Stories dubblar maximala inspelningslängden till 60 sekunder
En sak som alla kortvideotjänster har gemensamt är att de alla stadigt höjer sina maxgränser för hur långa videos på plattformarna kan vara. Instagram är förstås inget undantag. Inte heller Meta överlag. Nu dubblar företaget som en gång i tiden hette Facebook maxlängden för hur långa videos som går att spela in med företagets smarta solglasögon Ray-Ban Stories. Från 30 till 60 sekunder.
Så, ja. En nyhet som i det stora är rätt liten. Inte minst med tanke på att Meta samtidigt gick ut med att bågarna nu finns tillgängliga på ytterligare en marknad, Frankrike. Vilket gör att det totala antalet länder som Ray-Ban Stories nu finns i är… fyra.
Vi kan lugnt säga att Meta skyndar väldigt långsamt med sin första smarta bågar, med andra ord. Men dagens besked betyder också att det finns funktionalitet som kan låsas upp på mjukvaruväg. Det kan alltså komma mer (även om det i så fall inte lär vara jättemycket). I det här fallet har gränshöjningen sannolikt handlat om att Meta numer känner sig så pass trygga i att bågarna kan leverera det de ska utan strul för användarna. Nu testar de därför vidare.
För vi ska nog fortfarande i allra högsta grad se Ray-Ban Stories som ett test. På flera sätt. Inte minst inför de riktiga AR-glasögon som Meta sägs jobba på. Och som nog inte är alltför långt borta.
Facebook’s Ray-Ban Stories can now record up to 60 seconds of video
Facebook’s Ray-Ban Stories are available in Spain, Austria and Belgium starting today, and they will also make their way to France on April 14th.
Instagram betydligt större än Facebook i Ryssland
Ett rätt intressant diagram. Hur stor andel av internetanvändarna i Ryssland som använder olika utländska tjänster. Ja, eller hur många som använde dem, åtminstone. De flesta av dem har förbjudits, strypts eller stängts i landet. Men hur landskapet såg ut innan västs sanktionsartilleri gjorde sitt bästa att matcha ryssarnas bombningar i Ukraina.
En tjänst som lyser med sin frånvaro här är VK, Rysslands största sociala plattform. Mest eftersom den fortfarande är uppe och rullar precis som innan. På grund av att den är rysk. Och sedan slutet av förra året majoritetsägd av Rysslands gasjätte Gazprom – och därmed på precis alla sätt direkt underställd Putin och hans kompisar (en av dem är dessutom VD:n för VK – som även han numer har drabbats av västs sanktioner).
VK har kort sagt en stor del av Facebooks roll i landet. Men det som överraskade mig med diagrammet var hur mycket större Instagram är än Facebook i Ryssland.
I princip hela världen där Metas tjänster finns så är Facebook alltjämt den rätt överlägset största sett till användning. Men så var det alltså inte i Ryssland. Vilket visar att Instagram alltså har funktionalitet som VK saknar. Eller, om jag ska killgissa ännu mer, så lider VK av ungefär precis samma boomerproblem som just Facebook. Att de äldre användarna kör VK, medan de yngre föredrar Instagram (och säkerligen WhatsApp).
Så med andra ord så slår det förbud som Ryssland införde mot Instagram i måndags betydligt hårdare än förbudet mot Facebook veckan före. Än fler yngre användare som nu alltså är än mer i händerna på Putins propagandamaskin. Eller kanske ett ryskt drag som än mer driver på det inhemska motståndet mot Putin och hans lakejer.
Man kan väl få önska?
TikTok
Instacart släpper shoppingbara recept för TikTok
Ny funktion i TikTok: shoppable recipes. Shoppingbara recept alltså. Ungefär exakt vad det låter som. Lägg till ett recept till en video så att den som går igång på din TikTok-pasta snabbt och enkelt kan se vad ingår.
Ja, fast så har vi förstås också shoppingsteget. Funktionen ifråga kommer inte från TikTok själva utan från amerikanska livsmedelsplockarplattformen Instacart. Nu kan du (ja, om du bor där Instacart finns) entrycksbeställa receptet och få ett bud att köra hem det till dig rätt så mycket omedelbart.
Vad det handlar om är att Instacart har byggt en, tja, plugin till TikTok via plattformens integrationsverktyg Jump som lanserades i mitten av förra året. En motsvarighet till WeChats miniprogram. Eller Snapchats Minis. Och överlag något som det har pratas om förvånansvärt lite. Okej, inte så att pluginerna i västplattformarna är närheten av WeChats miljonnivå, men det är en kanal som är inte har använts särskilt mycket överlag.
Först och främst förstås som marknadsföringsverktyg men också för att bygga ut och integrera sin verksamhet djupare in i de plattformar där användarna och kunderna hänger. Och för TikTok och Snapchat så är tanken förstås ungefär det som fick iPhonen att bli så stor och populär som den blev: låta användarna stå för produktutvecklingen.
Instacart’s new ’Shoppable Recipes’ feature lets creators link shopping lists to their TikTok videos | TechCrunch
Instacart announced today that it’s rolling out a new ”Shoppable Recipes” feature to launch new product integrations with TikTok and Hearst, which owns
TikTok breddar testet av sin stories-kopia
TikTok är som bekant alla andra plattformar har tävlat om att kopiera mest senaste åren. Men sedan något år tillbaka så har bordet snurrat runt och TikTok, inklusive TikToks kinesiska systerapp Douyin, börjat kopiera andra allt oftare. Som stories.
Nu breddar TikTok sitt test av sin stories-kopia med det fantasifulla namnet TikTok Stories, till, ja, fler marknader. Oklart vilka. Men att TikTok nu alltså växlar upp sitt storiestest visar att det förmodligen mest är en fråga om när och inte om vi får den i Sverige. Det kanske är så att några svenska användare redan har fått den?
Och vad är det här ett tecken på? Att TikTok kopierar av precis samma anledning som alla andra kopierar TikTok: för att kunna växa vidare. Och det är också ett tecken på att tillväxtraketen TikTok börjar se hur kurvan så sakteliga planar ut mot horisonten.
TikTok is expanding the pilot of its Stories feature
TikTok continues to test its Stories feature, which the platform previously confirmed was in the works last summer.
TikTok inleder samarbete med filmfestivalen i Cannes
Ännu ett samarbete för TikTok. Och ännu ett bevis på hur viktig TikTok börjar bli som kommunikationskanal: kortvideoplattformen blir nu officiell samarbetspartner till filmfestivalen i Cannes.
I Kina har TikToks systerapp Douyin redan blivit ett viktigt komplement till exempelvis stora sportevenemang. Vi har har sett allt fler exempel på det här även för TikTok och i likhet med hur det brukar fungera så kommer TikTok vara en bakom kulisserna-kanal för filmfestivalen. Ett sätt att mer eller mindre bokstavligen få en inblick i vad som försiggår bakom scen.
Men även Cannes har förstått att kortvideoformatet inte bara är sändarkanal för kattfilmer utan att formatet, och TikTok i stort, har påverkat själva historieberättandet. Det rörliga bildberättandet – precis det som är vad Cannes-festivalen trots allt handlar om. Föga förvånande så är #TikTokShortFilm en del av samarbetet.
Och ja, det är precis vad det låter som. En kortvideotävling för bidrag mellan 30 sekunder och 3 minuter (verkar som att samarbetet kom till innan TikTok höjde sin gräns till 10 minuter) som sedan kommer att bedömas av en jury av ”kända regissörer” (eller åtminstone en eller flera jurys som kommer att ha känd regissör som ordförande och kändisnamn). Dessutom ska tre ”relaterade priser” också delas ut som del av filmfestivalen. Nya kortfilmskategorier kan tänkas.
Allt det här beror förstås på att Cannes, som många andra festivalen och andra tillställningar som börjar komma till åren, behöver de yngre filmtittarna för att säkra återväxten. Ett enda stort influencer marketing-samarbete, om man så vill.
TikTok Partners With Cannes Film Festival
In order to enhance its global influence, the organizing committee of the Cannes Film Festival has chosen to cooperate with TikTok, providing users of the popular app with exclusive backstage, red-carpet interviews with filmmakers.
Facebook och Instagram går med i TikTok
Hur vet man att TikTok är stället att vara på 2022? När till och med Facebook går med (ja, och även Instagram har ett konto).
Snapchat
Snapchat släpper funktion så att man kan dela sin virtuella outfit med vänner
Ha. Briljant. Ny funktion från Snapchat: Outfit sharing. Väldigt mycket vad det låter som: dela din outfit med dina vänner. Med en liten twist: det handlar om din virtuella outfit. Eller rättare sagt: den outfit som ditt bitmojijag har på sig. Och dem du delar med kan själva använda outfiten på sin egen bitmoji.
Om man så vill: ännu ett exempel på en cirkel som sluts. Influencers som vi känner dem idag startade rätt mycket med människor, främst unga kvinnor, som delade vad de hade på sig. Nu är det dags för Snapchat att återinföra det här.
Men det är också ett inlägg i hela metaversediskussionen. Och vad som är ”riktigt”.
A new way to share your Bitmoji’s Converse kicks on Snapchat
Snapchatters love expressing themselves with what they wear, and that includes their Bitmoji. With billions of possible outfit combinations to choose from, Bitmoji can reflect any style, and can be changed to fit every mood – from brands like Ralph Lauren to Jordans, Crocs, and now a new collection from Converse.
Snapchat förbjuder anonyma meddelandefunktioner
Nytt initiativ från Snapchat för att försöka få till bättre stämning på plattformen: förbud mot anonyma meddelandefunktioner. Med andra ord så är det stopp för tredjepartsfunktioner som erbjuder den här typen av funktionalitet i Snapchat.
Så ja, det är alltså del av att få lagstiftare och övriga kritiker på bättre humör när det handlar om att skydda framförallt de yngre internetanvändarna. Men det är också del av en annan stor trend på internet just nu: att internet bygger allt mindre på anonymitet. På gott och ont.
Snapchat Bans Anonymous Messaging From Third-Party Apps
After facing a lot of criticism for not taking its abuse and harassment policies seriously, Snapchat has now banned anonymous messaging features from third-party apps that integrate with its platform.
Twitter drar tillbaka sin förändring som gör det algoritmiska flödet till tvingande förstaval
Ibland går det fort. I förra veckan rullade Twitter ut en förändring som gör det enklare att hoppa mellan det algoritmiska och det kronologiska flödet? Haken? Appen återgick till det algoritmiska flödet när appen stängdes, vilket alltså i praktiken tvingade alla att primärt välja det. Nu, mindre än en vecka senare, så drar Twitter tillbaka ändringen.
Enligt Twitter så har ”de hört” vad användarna har sagt – att många bara vill ha det kronologiska flödet och inget annat (döh) och att de nu ska ”utforska andra alternativ”.
Och, ja, det senare känns lite märkligt kan tyckas. Snabbhacket för att lösa problemet istället för att rulla tillbaka hade kunnat vara att låta appen permanent komma ihåg och ha kvar det flöde som användaren har valt. Men att Twitter nu backar tillbaka till Gå visar att ”andra alternativ” i praktiken innebär, om jag ska vara lite krass, att Twitter ska försöka komma på ett lite bättre sätt att tvinga användare att använda det algoritmiska flödet.
Eller åtminstone få användarna att hänga oftare och lägga mer tid i appen. Det som algoritmiska flöden har visat sig vara väldigt effektiva för.
Twitter rolls back its decision to force you into the out-of-order timeline
Twitter is reverting a change it introduced on March 10th that would have defaulted users to seeing the Home timeline. For many users, using the reverse-chronological feed is preferred.
Twitter gör det möjligt att dela korta klipp från Spaces-sändningar
Så är det Twitters tur att lägga till ännu en funktion som blir allt vanligare på allt fler ställen: möjlighet att skapa korta klipp från Spaces-sändningar och dela dessa som tweets för att marknadsföra en sändning.
I sig en rätt liten nyhet, men är som sagt var del av något betydligt större: att allt fler plattformar hakar på, tja, TikTok – även när det gäller ljud. I ljudvärlden innebär det att det blir enklare att skapa korta trailers som är tänkta att locka lyssnare bättre än en textbeskrivning.
Twitter is testing a way to create audio clips in Spaces
Some hosts can create 30-second snippets of recorded discussions and tweet them out.
Pinterest gör det möjligt att dela pins till andra plattformar
Ett både väntat och oväntat drag från Pinterest: det blir nu möjligt att dela innehåll till andra plattformar. Ja, eller det har förstås gått länge, men det nya är att det nu blir möjligt att ladda ner Idea pins man har skapat och ladda upp dem på andra ställen. Pin sharing är namnet på den nya funktionen.
Idea pins är Pinterests egen stories/tiktok-mashup som, så mycket annat hos Pinterest, mycket är tänkt att användas med shopping i åtanke. Men vad den nya funktionen innebär är att Pinterest, likt exempelvis Snapchat, vill få ut sin tjänst på så många ställen som möjligt – utanför det egna ekosystemet.
Men om man så vill så är det delvis en lite ny inriktning för Pinterest. En, tja, canvaisering. Bli en innehållsskapartjänst även om du föredrar att använda andra tjänster för distributionen.
Vi kan väl säga att det inte är en slump att det här kommer i samband med att Pinterest senaste kvartalen har drabbats av rätt hård post-covid. Eller åtminstone post-pandemi, som vänstertacklat såväl intäkterna som användartillväxten.
Pinterest now lets creators export their video content to other platforms | TechCrunch
In an effort to help Pinterest creators better reach their wider audience across social media, the company today is launching a new feature for its Idea
Clubhouse
Clubhouse blir möjlig kommmunikationskanal för antikrigsdiskussioner i Ryssland, tack vare att alla har glömt bort tjänsten
Vad gör man när fler och fler av de stora sociala tjänsterna stänger ned eller blockeras i Ryssland? Man vänder sig till Clubhouse, som fortfarande är öppen och ocensurerad. Varför? Därför att alla har glömt bort att den existerar.
Okej, nu är jag och artikeln elaka, men det ligger förmodligen lite i det. Clubhouse kan fortsätta flyga under radarn tack vare att de inte är tillräckligt stora för att lägga en massa myndighetstid på.
Och precis det här är en av styrkorna hos de numer många spridda socialskurar som finns. Visst, räckvidden och genomslaget är förstås betydligt mindre än hos mastodonter som Facebook, men alla bäckar små och allt det där. Och med tanke på att det ser ut som att framtidens sociala interaktioner kommer att bli allt mer spretiga så kommer det bli allt svårare för diktaturer att stänga alla kommunikationsvägar inom ett land – och ut och in ur det.
The internet forgot about Clubhouse. Anti-war Russians didn’t.
The audio app may have fallen out of vogue, but it’s become some Russians’ lifeline amid a social media crackdown.