Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens
- Del 3: Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Så var det dags för Google att hålla sin årliga utvecklarkonferens I/O. En som inte har varit så årlig senaste åren. Framförallt inte som i år: när det för första gången sedan 2019 som I/O hölls inför en stor publik med fysiska människor. I samma lokal. Vilken grej. Sektkänslan blir helt klart mer påtaglig med publikjubel. Förstå vilken hallelujahstämning det kommer bli under Apples motsvarighet i juni.
Så vilka nyheter var det som Google bjöd på i år, som vi alltså kan vänta oss under året vad gäller hårdvara och mjukvara? Här sammanfattar jag de viktigaste nyheter
Den korta versionen är att Android 13 och nya Pixeln kändes som… rejäla antiklimax. Google presenterade nya budgetmodellen 6a, men modell 7 kommer först i höst. Och Android 13 kändes snudd på som en punktuppdatering av Android 12. Visst. Det lär komma info om fler Android-nyheter kommande veckor, men i stort är det en hyfsat lite uppdatering skulle jag säga.
Överlag så kändes hela hårdvarupasset extremt halvfärdigt. Då var nyheterna kring Assistant och Sök desto mer intressanta.
Google sök
Lens används nu 8 miljarder gånger per månad, 3 gånger fler än för ett år sedan.
Google hanterar ”flera hundra miljoner” röstsökningar varje dag. Så det kan ni säga till alla som fortfarande säger att ingen söker med rösten.
Multisearch near me: Google bygger ut sin Lens-kombosök. Ta en bild var som helst och sök på det i närheten. Exempel: fota en maträtt och få tips om vilka restauranger i närheten som har den på menyn. Kommer på engelska senare i år och till andra språk ”längre fram”.
Scene exploration: Framtida funktion i Lens. Ta en bild med flera objekt och få tips på vilken du ska välja. Exempel: skanna en godishylla och få information om de individuella godissorterna i realtid, direkt i kameran.
Bättre hantering av hudfärger: Googles tjänster ska bli ännu bättre på att identifiera hudfärgsnyanser. Google opensourcar dessutom tekniken bakom så att andra kan använda den – och förstås hjälpa Google att förbättra den. Dessutom kommer nya schemaparametrar för att tagga upp saker som hud- och hårfärg enligt den skala som Google använder. Google hoppas alltså kunna skapa en hudfärgsnamngivningsstandard.
Korta sammanfattningen: Googles sök fortsätter bli allt mindre textfokuserad.
Google Assistant/AI
Google Assistant får nya aktiveringsmöjligheter: Nest Hub Max: titta rakt på enheten och börja prata utan att säga ”Hey Google” (och ja, Google är förstås noga med att säga att allt hanteras lokalt i enheten så att inte ens Google får tillgång till den biometriska datan). Nest Hub Max får dessutom nya snabbfraser som inte heller kräver ”Hey Google” först.
Google Assistant lär sig humma för att fylla ut obekväm tystnad i en konversation. Så nu kan vi helt sluta prata med andra människor.
Och överlag ska Google Assistant bli ännu snabbare tack vare nytt chip.
LaMDA 2: Googles AI för samtal blir ännu vassare i och med en ny version.
AI test kitchen: Möjlighet att testköra LaMDA. Möjlighet att sätta upp användarscenarion och konversationer utifrån ett antal ”utgångspåståenden”. Ett sätt att demoköra språkmodellen, alltså. Tydligen ska LaMDA bland annat kunna se till att den mänskliga motparten håller sig till ämnet under ett samtal. En sån skulle jag behöva i mitt liv…
PaLM: Ny språkdatabas tränad på snurriga 540 miljarder parameter. Ska vara vass på att ”resonera sig” fram lösningar på problem. Ännu ett exempel där de flesta av oss inte kommer att bry oss om hur det här fungerar – men som vi snart säkert kommer använda varje dag utan att fatta hur toksnurrigt avancerad tekniken är.
Annonsering och integritet
My ad center: Ska ge ännu större kontroll över vilken data du låter Google använda. Det vore intressant att se hur pass mycket människor använder den här typen av funktioner som bland andra Google och Meta erbjuder. Min gissning: inte jättemånga i det stora hela.
Ny funktion som ska göra det enklare att be Google plocka bort personlig information från sökresultatet, som telefonnummer och mejladresser. Kommer i Google-appen ”senare i år”.
Android 13
Google Wallet: Motsvarigheten till Apple Wallet, alltså. Även Google tycker att vi ska använda mobiloperativets plånbok iställlet för den fysiska. Digitala ID-kort kommer att börja rullas ut senare i år och Google Wallet i sig kommer att rullas ut ”kommande veckor”.
Emergency SOS kommer till Wear OS (funktionen som automatiskt ska känna av när en olycka har hänt och kan då ringa 112) och Androids jordbävningsvarning blir vassare.
Möjlighet att ställa in förvalt språk per app.
Finns nu 3 gånger fler aktiva Wear OS-enheter än för ett år sedan. Vilket är en bra uppgång. Men. Ingen siffra om hur många det faktiskt innebär. Vilket sannolikt betyder att… det fortfarande inte är jättemånga. Och lååångt efter Apple Watch.
Android anpassas ännu mer för större skärmar, framförallt surfplattor. Google iPad OS:ifierar alltså Android. Fast utan att ta fram ett semifristående operativ.
Phone Hub: hantera alla meddelandeappar i en Chrome Book – komplett med möjlighet att kopiera och klistra in mellan olika enheter. Med andra ord Googles version av iMessage och universal clipboard från Apple.
Fast pair: Snabbare synkning av uppkopplade enheter i hemmet.
Sammanfattningsvis kan vi nog konstatera att Android 13 väldigt mycket är en… inkrementell uppdatering. Krasst talat egentligen en punktversionsuppdatring av Android 12 förmodligen.
Pixel-hårdvara
Pixel 6 är den snabbast säljande Pixeln, och har sålt lika mycket som 4 och 5 tillsammans. Men ingen ledtråd om antal, så vi kan anta att det totalt sett fortfarande är… inte så många.
Pixel 6a: Ny version av Googles budgettelefon. Google kopierar Apples SE-upplägg ännu mer, dvs. att lägga till den senaste hårdvaran i äldre hårdvarupaket. Som att 6a ny för realtidsöversättningsfunktionen Live translate. Pris från 449 dollar. Kan beställas 21 juli.
Pixel 7: Pixel 7 och Pixel 7 Pro kommer i höst. Men… vi fick inte veta så mycket mer. Eller inget alls. Nu har jag inte full koll på Pixelns releasescheman, men det känns som ett rejält antiklimax att vi fick en bild på den kommande modellen och floskler om hur helpful den kommer att vara.
Pixel Buds Pro: Första modellen med aktiv brusreducering. Får Spatial audio och spårningsfunktion. Kan beställas 21 juli för 199 dollar.
Google Pixel Watch: Första klockan byggd ”inside and out” av Google. Kommer den här Google-klockan att kunna skaka om Apples dominans? Så här långt har det gått sådär. Att det som lyftes fram som den absolut största killer-appen var en ”djup” integration med Fitbit. Kommer ”i höst” samtidigt som Pixel 7. Även det här kändes som en halvfärdig presentation.
Pixel Tablet: En ny Google-surfplatta – som kommer nästa år. Google har fattat att surfplattor är inne som bara den och hoppas kunna få någon att låta bli att köpa en iPad fram till 2023 genom att börja prata om den redan nu.
Att hela hårdvarupasset avslutas med en floskeldragning om hur ”incredible” Pixel-hårdvara som väntar längre fram – plus upprepningar av vad som redan har sagts – kändes talande. Till och med sektpubliken hade svårt att hålla entusiasmen uppe.
Övriga nyheter
Google Translate kommer nu kommer till ytterligare 24 språk, tack vare att Google blivit bättre på att översätta utan att algoritmen har någon översättning att träna på tydligen. Exakt hur det går till får du fråga någon som har bättre koll på det algoritmtekniska än jag.
Immersive view: En mer avancerad version av Googles Street View som klipper ihop bilder till snygga 3D-världar (fast avsedda för 2D-skärmar). Kommer till ”utvalda städer” senare i år.
Bränslesnåla vägvisningar kommer till Europa senare i år: Enligt Google har funktionen sparat in 86 miljarder ton utsläpp, motsvarande ”att ta bort 100 000 bilar från vägarna” enligt Google.
Google lägger till koldioxidutsläpp per flight i Googles flygtjänst
Youtubes autokapitelfunktion blir ännu vassare: Dessutom kommer autobildtexter till mobil-Youtube (på 16 språk) och Youtube får autotranskribering av videos under året.
Google Docs får autosammanfattning: en TL:DR-funktion. Autosummering kommer intressant nog även till Google Chat senare i år – få en sammanfattning av en chattråd. Kommer även till Meet senare.
Google Meet får ännu bättre bildförbättring av videosändningar.
Google börjar rulla ut virtuella kreditkort i sommar, så att du slipper lämna ut ditt riktiga kortnummer när du handlar online.
Ett gäng förbättringar i hur Google skyddar dig och internet säkerhetsmässigt. Som Protected computing, vilket ska göra det svårara att spåra användare. Även för Google.
Protected computing: Minska digitiala fotavtryck
Ja, dessutom gick det förstås även i år att spela ”helpful”-bingo under dragningen.