Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 19 2022

Instagram börjar testa NFT:er. Facebook Pay blir Meta Pay. Elon Musk säger att Twitter-uppköpet är pausat. TikTok inleder samarbete med Foursquare för att förbättra sin e-handelsannonsering. Google rullar ut nytt licensieringsprogram för publicister.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel

LinkedIns innehållsproblem del 1: Professionaliseringen av LinkedIn

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram börjar testa NFT:er

Så har det blivit dags att börja testa det som Instagram pratade om för ett tag sedan: Instagram får NFT:er. Det kommer att bli möjligt att lägga ut och dela NFT:er i sin samling via Instagram senare i veckan. I vanliga inlägg, i stories och i meddelanden. Via Ethereum och Polygon till att börja med.

Vad innebär det här? Att instagrammare kan lägga ut sina köpta (eller skapade) digitala föremål i det NFT-format som är tänkt att vara den digitala världens motsvarighet till att släppa saker i begränsad upplaga i den fysiska världen. Unika digitala föremål, alltså.

Nu är det däremot ingen idé att du börjar ladda om Instagram-sidan i Appstore eller Google Play som en galning i väntan på att NFT-uppdateringen av Insta går att ladda ned. Initialt kommer det vara ett antal ”utvalda innehållsskspare” som får tillgång till den nya funktionen. Så ett rätt begränsat test, alltså.

Men medan Instagram-bossen Adam Mosseri gick ut med Instagram-nyheten så sparade Mark Zuckerberg det kanske mest intressanta till sig själv. När även han berättade om NFT-funktionen så passade han dels på att berätta att även Facebook får motsvarande NFT-stöd ”snart” och dels (det mest intressanta) att Meta arbetar på AR-/3D-NFT:er. Att det alltså blir möjligt att placera ut sin digitala samlarobjekt i den fysiska världen (typ). Bara Instagram Stories nämns som plattform av Zuckerberg, men vi kan anta att det handlar om Meta i stort.

Och ja, det lär förstås även omfatta VR-världar inom en inte alltför avlägsen framtid.

Senaste veckan har det kommit lite blandade nyheter om NFT-formatet. Från ett håll att det värdemässigt har kollapsat och från annat håll att för individer än någonsin har handlat med NFT:er senaste månaden eller så. Båda kan förstås vara sanna - och fler mindre affärer pekar på att mainstreamgenombrottet kan komma allt närmare. Och här kan förstås Metas plattformar spela en stor roll. Möjlighet att visa upp sina NFT:er på en av världens största plattformar.

Meta är noga med att poängtera att de inte kommer att ta ut någon avgift för att visa upp eller dela sina NFT:er. Än, misstänker jag. För NFT:er lär vara ett format som även Meta är sugna på att kapitalisera på. Jag utgår från att Meta arbetar på att ta fram stöd för att även köpa (och förmodligen skapa) NFT:er inom det egna ekosystemet. Och då genom att göra det möjligt att köpa NFT:er med vanliga pengar (alltså inte kryptovaluta) som går via transaktionsmotorn Facebook Pay.

Instagram to start testing NFTs with select creators this week | TechCrunch

Instagram head Adam Mosseri announced today that the platform is going to start testing NFTs with select creators in the United States this week.

Facebook Pay blir Meta Pay

Eftersom även Meta har drabbats av samma hårda motvind som övriga techbolag, med tillväxtutmaningar som numer även gäller intäkterna, så är företaget i full färd med att skala ner såväl utvecklingsambitioner som nyanställningar. Senast ut: Facebook Pay går i graven.

Okej, nu är det inte alls lika drastiskt som det låter. Facebook Pay gör en Oculus Quest. Byter namn för att bättre passa in i nya inriktningskostymen. Så hejdå Facebook Pay, hej Meta Pay. Snart åtminstone.

Dessutom ska företaget titta på hur de kan ”förenkla betalupplevelsen” ytterligare i sitt ekossystem, inklusive att ta fram en en universalplånbok. En Apple Wallet eller (snart) Google Wallet. Ja, fast förmodligen betydligt enklare för tillfället.

I uttalandet från Meta så är det förstås metaverset som står i fokus för de nya funktionerna, vilket inte är så konstigt. Det är ju trots allt 180 % vad inriktningen nu är för meta. Men Pay - oavsett namn - har en betydligt mer central roll än vad Meta själva lyfter fram.

Meta lägger till fler och fler tjänster som bygger på att användare mer direkt ska betala för Metas tjänster. Ett sätt att minska annonsberoendet, alltså. Här hittar vi allt från olika former av dricksfunktioner över Marketplace till de rena e-handelsfunktioner som mer och mer genomsyrar Facebook och Instagram.

Ni vet. Funktioner som Meta inte tar betalt för. Än. Men där transaktionsavgifter kommer allt närmare. Med Meta Pay som central hubb.

Pay är alltså sannolikt bryggan mellan, tja, gamla och nya Facebook. Och lär bli grunden i Metas framtida byggande. I metaverset, i den gamla vanliga digitalvärlden och i den fysiska världen.

Facebook Pay will be renamed Meta Pay

Meta is exploring how it can simplify payments across its platforms to make it easier to access and process in the metaverse. Facebook Pay will become Meta Pay.

Twitter

Elon Musk säger att Twitter-uppköpet är pausat

Vad kan få Twitter-aktien att kollapsa 25 % på en minut? Ännu en dålig kvartalsrapport? Nej, en tweet från Elon Musk förstås.

Och vad har han tweetat den här gången? Att uppköpet av Twitter är "pausad".

infoga gif med människor som i full panik springer mor utgången *

Anledningen är att Musk har efterfrågat mer information. Twitter fick för inte särskilt många dagar sedan ut med att mindre än fem procent av alla konton på plattformen är skräp- eller botkonton. Det vill Musk nu se data på. Som i matteproven i skolan: visa hur man ställde upp lösningen.

Det har kommit spekulationer om att Musk kommer sänka sitt bud efter techbolagskollapsen i år. Särskilt tiden efter Musks bud på Twitter.

Och han har ju nu fått precis det han kräver från Twitter: skarp data. Kolla vad som händer om jag drar tillbaka mitt bud, ska vi prata prislapp nu?

Elon Musk Says Twitter Deal 'On Hold'

Twitter shares dropped 25% in pre-market trading Friday morning after Musk's announcement.

Elon Musk gillar EU:s kommande techregleringar av sociala medier (och kommer släppa in Donald Trump på Twitter igen)

Jag vet att ni har varit oroliga. Jag har inte skrivit något om Elon Musk och Twitter på flera dagar. Men nu kan ni vara lugna. Dags för nästa avsnitt av såpan: Elon Musk shoppar Twitter. Veckan börjar med två Twitter-relaterade utspel från Musk: ett väldigt väntat och ett inte alls väntat.

Det väntade: Elon Musk säger att han kommer att släppa in Donald Trump på Twitter igen när/om Twitter-köpet går i lås. Musk har ju i princip sagt det förut, men nu är det alltså uttalat. Trump själv har ju däremot sagt att han inte alls kommer att gå tillbaka till Twitter utan trutha loss på sin egen sociala plattform istället. Finns absolut ingen chans att han kommer att ändra sig. Asapromiss.

Det betydligt mindre väntade. Elon Musk gillar Digital services act. Ett av de stora techregleringspaket som EU håller på att färdigställa. Det gör honom rätt ensam. De övriga stora techbolagen har varit allt annat än nöjda. Men inte bara det: Musk säger dessutom att DSA förmodligen är ”exakt linjerat med mina tankegångar”.

Och det är… milt sagt oväntat.

En av huvudpoängerna med DSA är att de stora onlineplattformarna kommer att utkrävas större ansvar för det som deras användare gör. Vilket också bland annat kan leda till ännu högre krav på moderering. Alltså sannolikt gå väldigt mycket stick i stäv med Musks tal om ökad yttrandefrihet på Twitter. Samma tongångar hörs dessutom allt oftare i USA.

Om Musks köp går igenom så misstänker jag att Elon Musk kommer att springa rakt in i sociala medier-verkligheten. Och då inte bara den biten med att vara ständig gäst i olika parlamentsutfrågningar.

Elon Musk gives Europe's speech platform rules the thumbs up | TechCrunch

While the world continues to wonder what 'free speech absolutist' and gadfly billionaire Elon Musk might mean for the future of Twitter, the European

Twitter arbetar på nya sätt att hantera svar på tweets

Twitter ser ut att vara rätt nära att lägga till - eller i alla fall testa - två nya sätt att svara på och hantera svarstweets:

Start a space about this tweet: Ungefär vad det låter som. Istället för att svara med en gammal tråkig tweet så kan du istället starta en sändning i Twitters Clubhouse-kopia och babbla på hur länge som helst. Jag antar att det leder till att det skapas en ”svars-tweet” som länkar till sändningen för att lyssna direkt eller i efterhand.

Pin reply: Även här precis vad det låter som. Och samma sak som (typ) finns på andra ställen: nåla fast en tweet högst upp under en tweet för att på så sätt lyfta fram den för andra. Typ om en kändis har svarat och man vill visa det.

Twitter is building two new ways to handle tweet replies | Digital Trends

According to screenshots posted by Jane Manchun Wong, Twitter is apparently working on two features that could change how people manage tweet replies.

TikTok

TikTok inleder samarbete med Foursquare för att förbättra sin e-handelsannonsering

Långt innan vi visste vad TikTok var så var Foursquare lite som TikTok. En extremt het tjänst som de flesta, eller åtminstone många, ville kopiera. Som Facebook - som kopierade in sin egen checka in-funktion. På den tiden när det var jättehett att checka in på ställen. Därför känns det rätt passande att de två företagen nu gör gemensam sak för att förbättra TikToks annonsering.

Mer specifikt handlar samarbetet om att förbättra möjligheten specifikt för e-handlare att mäta effekten av sin TikTok-annonsering. Ja, eller egentligen bara handlare. För Foursquares bidrag är förstås att koppla ihop det digitala och det fysiska. Tack vare Foursquare attribution så kan annonsörer bland annat se hur många som går till en fysisk butik efter att ha sett en TikTok-annons.

Dessutom ska samarbetet också ge annonsörer ”inblickar i hur mycket de behöver spendera för att få en användare att ta sig till butiken och vilka målgrupper de borde rikta in sig på”. Så ja. Visst finns det förstås en baktanke att samarbetet också ska få annonsörer att satsa ännu mer pengar på TikTok, men det ligger totalt sett helt i tiden.

Och om man så vill så är det ännu ett område där TikTok kopierar stöd som redan finns på några andra ställen. Men framförallt är det väldigt mycket metaverse: att sudda ut alla gränser mellan den digitala och den fysiska världen.

App News and Data

Have you got a press release or announcement? Get in front of 10,000 app industry professionals with an announcement on Business of Apps.

Svenska låtskrivare får till sist ersättning från TikTok

TikTok är numer en rejäl maktfaktor på den sociala arenan, men förstås också i många andra delar av populärkulturen. Som musik. Förutom att TikTok blivit allt viktigare som marknadsföringskanal för artister och skivbolag så är plattformen också en allt vanligare kanal för att musiker och låtar överhuvudtaget ska bli upptäckta och slå igenom. I Sverige har det inneburit… inga pengar alls i ersättning för låtskrivare och rättighetsägare, men nu blir det ändring på den saken.

Det handlar om att upphovsrättsorganisationen Stim nu har kommit överens med TikTok om ersättning för spelningar, på samma sätt som alla de stora (sociala) onlineplattformarna nu har liknande avtal.

Och det här är dessutom ett talande tecken i tiden.

I förra veckan gick Spotify med i barnspelsplattformen Roblox för att ge artister möjlighet att sälja exempelvis merch till sina fans (och överlag hänga med dem i spelvärlden). Men mer långsiktigt handlar det också om att finnas i de sociala plattformar där lyssnarna finns. Framförallt morgondagens lyssnare.

För precis som Youtube genom åren har blivit en allt viktigare kanal för att lyssna på musik - alltså mer eller mindre som musiktjänst istället för just Spotify - så ser vi nu hur tjänster som TikTok och spelvärldar i sig tar över allt mer av de funktioner som tidigare har varit separata funktioner.

Genombrottet: Tiktok delar med sig av kakan till svenska låtskrivare

För första gången kommer svenska upphovspersoner få betalt från den populära plattformen.

Övrigt sociala medier

Bytedance släpper meddelandeappen LetsChat

Behöver världen ännu en meddelandeapp? Ja, det tycker åtminstone TikTok-ägaren Bytedance. Nu släpper företaget därför LetsChat.

Nu är det egentligen inte appen i sig som är det nya - LetsChat lanserades för över ett år sedan. Istället är den egentliga nyheten att appen nu rullas ut i Afrika. Framförallt till afrikanska tonåringar, kort sagt den åldersgrupp som är huvudfokus för LetsChat. Och för att få snurr på appen så lockas användare med 40 MB mobildata om de skapar konto i appen.

Och det här känns sannolikt… rätt avlägset för dig som läser det här. Inte minst eftersom det dessutom är en rätt liten app användarmässigt. Inte minst med tanke på att moderbolaget redan sitter på en av världens mest nedladdade och använda appar.

Men förutom att det är ännu en app som svarar upp mot techbolagens hysteriska jakt på tonåringar för att säkerställa den framtida tillväxten - även för TikTok-bolaget som är de som mest av alla har tonåringarna i sin hand - så visar det på Bytedances ambitioner att också bli kanalen som används för privat kommunikation.

Men framförallt visar det här hur techbolagen steppar upp sina ambitioner i de afrikanska länderna allt mer.

Just nu är Asien framförallt i fokus som den stora tillväxtregionen för att kapa åt sig så stor del av nästa miljard internetanvändare som möjligt. Miljarden efter den kommer mest att handla om Afrika. Lite slarvigt skulle man kunna säga att 2020-talet kommer att handla om Indien och Sydostasien på samma sätt som Kina dominerade 2010-talet. 2030-talet kommer sedan att bli en afrikansk tillväxtaffär.

ByteDance, the Chinese company that owns TikTok, has launched 'LetsChat' for young people in Africa

The earliest version of the app was launched in March 2021, and data from Google Play Store shows that the number of installations has exceeded one million. | Business Insider Africa

 

Sök/SEO

Google rullar ut verktyg där publicister kan anmäla sig till Googles licenseringsprogram för nyheter

Kommer ni ihåg när EU var på gång att klubba sitt upphovsrättsdirektiv? När Google lobbade mot lagförslaget som bara den - framförallt de delar som handlade om att företag som Google och Facebook skulle tvingas betala för de nyheter som aggregerades, spreds och delades via deras plattformar. Något som mer än en gång fick Google att hota med konsekvenser - som att lämna EU (i likhet med vad de gjorde när de stängde ner News i Tyskland och Spanien när de länderna försökte med liknande initiativ) eller åtminstone kraftigt försämra sökupplevelsen.

Sedan dess har Google ändrat sig rejält. Helt enkelt därför att de förlorade sitt chicken race med EU. Och senare Australien. I veckan kom senaste eftergiften: en funktion som gör det möjligt för publicister att själva anmäla sig till Googles licenseringsprogram för nyheter.

Sedan upphovsrättsdirektivet blev lag och sedan Australien har infört en egen, liknande lag, så har Google och Meta försökt hitta på lösningar som ska bli billigare för dem.

Det har inneburit att de båda företagen har skrivit avtal med stora publicister i Australien och i flera EU-länder. För Google innebär det så här långt 300 medieföretag. Avtal som vi inte vet exakt vad de innebär rent pengamässigt, men som handlar om att publicister får ersättning för nyheter i Googles sökresultat och i Google News - men de måste i stort också förpacka nyheterna i ett särskilt Google-format.

Frankrike har redan slagit ned på det här upplägget och sagt att det inte är tillräckligt. Att det måste gälla bredare.

Det här har lett fram till att Google nu alltså släpper ett nytt verktyg. En självservicefunktion i Search console för publicister som gör att de kan anmäla sig till Googles nyhetsprogram. Tyskland och Ungern är först ut och övriga EU-länder får stödet ”kommande månader”.

Programmet, Extended news preview, är ungefär vad det låter som. Publicister går med på att låta Google använda längre textutdrag från artiklar i utbyte mot någon form av ekonomisk ersättning.

Så visst handlar det mycket om att helt enkelt följa EU-lagstiftningen. Men det säger dessutom något annat: Google betalar hellre för nyheter än att riskera att att inte kunna ha nyheter i sina tjänster. Kostnaden att betala för nyheterna är helt enkelt betydligt lägre än de annonsintäkter som Google riskerar att förlora.

Plus, förstås, att Google nu än mer öppet kan sluta skicka trafik till externa sajter från sökresultatet. Att vi inte bara vänder oss till Google för att söka efter nyheterna, utan också läser dem hos Google.

EXCLUSIVE Google paying more than 300 EU publishers for news, more to come

Alphabet unit Google has signed deals to pay more than 300 publishers in Germany, France and four other EU countries for their news and will roll out a tool to make it easier for others to sign up too, the company told Reuters.

Google testar shoppingkarusell som nytt annonsformat

Nytt annonstest från Google: shoppingkarusell. Ungefär vad det låter som: ett format med en stor produktbild och basinformation (som pris och betyg) plus möjlighet att svepa sig igenom fler bilder på samma plagg. Ja, eller det måste förstås inte bara vara kläder - det kan säkerligen handla om vilket slags platt som helst.

Återstår att se om det här blir ett format som kommer att rullas ut brett och om det i så fall kommer fungera precis så här. Men oavsett så känns det logiskt på flera sätt.

Först och främst så handlar det om att Google, förstås, vill att vi ska göra allt och lite till direkt hos Google. I det här fallet ska vi få ännu ett svar direkt i sökresultatet: hur ser produkten ut ur flera vinklar. I förlängningen så lär det här också vara ännu en förlängning av Googles egna shoppingambitioner - att vi lär se mer av det som del av Google Shopping. Och att de som använder Googles shoppingfunktionalitet lär kunna dra ännu mer nytta av det.

Sist men inte minst så är det också del av att Googles sökresultat blir allt mindre texttungt. Precis som trenderna är mest överallt så får vi träfflistor som är allt mer multimediala. Bland annat, och säkerligen inte minst, för att matcha förväntningarna hos de yngre konsumenterna. De som är uppväxta med Snapchat och TikTok.

Google Testing New Ad Format With Swipeable Images In A Carousel

Google seems to be testing a new search ad format that has really large images that you can swipe through and learn more about. The ads, when clicked on, expand to show you a large image, with the name of the product, the price, ratings/reviews and a "show now" button.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *