Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 22 2022

Sheryl Sandberg slutar som COO för Meta efter 14 år. Meta lägger till nya funktioner i Instagram Reels och Facebook Reels. TikTok testar distraktionsfritt flöde. Twitter uppges vara på väg att göra verksamhetsmässig helomvändning – igen.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel

LinkedIns innehållsproblem del 3: Kreativitetskorridoren

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Sheryl Sandberg slutar som COO för Meta efter 14 år

En liten och väldigt stor nyhet. Personalförändring på Meta. Men inte vilken personalförändring som helst: Sheryl Sandberg slutar som COO efter 14 år.

För de flesta är Sandberg ett betydligt mindre känt namn än Mark Zuckerberg, även om hon kanske på sätt och vis har varit Facebooks viktigaste medarbetare. Det var under Sandbergs ledning som Facebook på allvar förvandlades till den annonsmastodont vi känner den som idag. Sandberg shejpade kort sagt till collegekorridoren och fick företaget att fokusera på att tjäna pengar. Massor av pengar.

14 år är oceaner av tid i techvärlden, så det är förstås inte så konstigt att hon känner att det är dags att gå vidare i karriären. Något som för tillfället verkar innebära att hon sitter kvar i Metas styrelse, men att hon däremot inte kommer ha någon operativ roll.

Och det sistnämnda känns trots allt lite signifikativt.

Ända sedan Cambridge Analytica-skandalen har Sandberg fått en allt mindre publik roll på företaget. Från att tidigare ha varit en av de personer som ofta uttalade sig utåt så har hon senaste åren mest hörts i sammanhang direkt kopplade till hennes roll, som i samband med kvartalsrapporter.

Jag har vid några tillfällen spekulerat i att det skulle kunna innebära att hon varit på väg ut i kylan - åtminstone operativt. Om man så vill: att Meta håller på att stöka om i det högsta ledningskiktet för att kapa band med det förflutna och rigga inför metaverset.

Och, ja, det går förstås heller inte att låta bli att känna att det kan vara just Facebooks rätt drastiska inriktningsförändring i slutet av förra året kan ha varit en hyfsat stor delorsak. Olika syn på Metas framtid, alltså.

No Title

No Description

Meta lägger till nya funktioner i Reels och höjer maxgränsen till 90 sekunder

Meta fortsätter att ge sin TikTok-kopia (lite desperat) kärlek. I veckan presenterade Meta ett antal nya funktioner, både för Facebook Reels och Instagram Reels.

  • Maxlängden för Instagram Reels höjs till 90 sekunder (upp från 60)
  • Instagram Reels får fler dekaler (omröstningar, frågor och emojisliders)
  • Importera eget ljud direkt till Instagram Reels
  • Instagram Reels får nya mallar
  • Skapa och schemalägg Facebook Reels via datorn
  • Klippverktyg för Facebook Reels: möjlighet att skapa och redigera klipp från publicerade långformatsklipp och förvandla dem till Reels. Spelströmmare kan skapa reels från sina livesändningar.
  • Voiceoverfunktion och soundsynk för Facebook Reels: lägg till eget berättarspår och synka videoklipp till låtar

https://techcrunch.com/2022/06/02/chasing-tiktok-meta-rolls-out-new-reels-features-and-expands-instagram-reels-to-90-seconds/

Messenger får samtalsflik

Ny funktion i Messenger. Ja, eller egentligen inte en ny funktion, men väl ett nytt menyval: samtal.

Meddelandeappens huvudnavigering får helt enkelt knö ihop sig lite för att ge plats till en ny avdelning: en där alla röstsamtal enkelt ska kunna gå att komma åt. Motsvarande funktion som för meddelanden alltså.

Enligt Meta så har röst- och videosamtal via Messenger skjutit i höjden senaste åren. Upp 40 % sedan pandemin bröt ut. Det har fått Meta att ge just de här funktionerna i Meta allt mer kärlek och nu vill de inte bara göra det enklare att hitta samtalshistoriken utan också tydligare marknadsföra tjänsten mot sina användare.

Meta - ja, i alla fall Mark Zuckerberg - har som bekant lyft fram TikTok som företagets största existentiella hot för tillfället. Men en på sätt och vis tyngre och mer långvarig konkurrent hittar vi i Apple. Enligt Meta själva så är det Apple som sitter på USA:s största chattplattform med Meddelanden och utöver det så har Apple förstås också Facetime för den typ av samtal som Messenger nu lyfter fram.

Men Apple sitter framförallt på det som Meta verkligen, verkligen, verkligen också själva vill ha: en central plats för allt vad gäller meddelanden och telefonsamtal. Det spelar numer nära nog ingen roll om man skickar sms eller iMessages eller om man ringer via vanliga mobilnätet eller via Facetime. För användaren fungerar det i stort sett sömlöst.

Det är det här som är målbilden som Facebook hade när de för ett par år sedan gick ut med sin ambition att skapa en gemensam chattinfrastruktur inom sitt eget ekossystem, så att det ska gå att skicka meddelanden mellan exempelvis Instagram och WhatsApp utan den som skickar måste veta vilken av Metas appar som mottagaren använder. Meta löser det i bakgrunden, användaren behöver bara veta vem hen vill kommunicera med.

Lägg till att Meta dessutom vill få samma roll på Android-sidan och knuffa undan Googles förinstallerade appar som förvalt kommunikationssätt. Och den tänkta största USP:en för Meta är att företaget kan erbjuda det som varken Apple eller Google (i praktiken) har: en kommunikationsplattform som funkar lika bra både i Android och i iOS.

Meta adds a new 'Calls' tab to Messenger

Calls on the messaging app have increased by 40 percent since 2020.

TikTok

TikTok lanserar sin första betalprenumerationsserie

Ett lite oväntat drag från TikTok: komediserien Finding Jericho. En egen originalserie med TikTok som avsändare alltså.

Nu är det i sig inte särskilt oväntat. Alla de stora sociala plattformarna har tagit fram eget originalinnehåll för egna pengar. Men det som däremot är lite mer oväntat är att serien kostar pengar att se. De två första avsnitten är gratis, men sedan får man hosta upp 5 dollar om man vill se de övriga sex episoderna.

En betalprenumeration från TikTok alltså. Ja, eller engångsavgift, beroende på hur man ser på det. Men oavsett är det ännu ett bevis på vad som håller på att hända med de sociala plattformarna just nu: de börjar allt mer ta betalt av sina användare. Direkt. Med pengar.

TikTok launches a $5 subscription comedy series

TikTok is joining forces with Pearpop to launch a comedy docuseries hosted by creator Jericho Mencke.

TikTok testar distraktionsfritt flöde

Vad är sociala medier? Något som distraherar och ger oss guldfiskminne. Ja, det är förmodligen en rätt träffande beskrivning. Beroende på vem man frågar. Men även en distraktion kan bli mindre distraherande. Eller nåt. Nu testar TikTok oavsett ett nytt läge: Clear mode.

Och, ja, det är ungefär precis vad det låter som. Distraktionsfritt doomscrollande. Distraktionsfritt som i att du slipper bli störd av knappar och annat jox som tar uppmärksamhet från innehållet.

Blir intressant att se hur testet faller ut - hur det påverkar appens klistrighet. Och vem vet? Kanske blir en ny funktion som ungefär alla andra kan kopiera.

TikTok is testing a distraction-free scrolling experience

TikTok's clear mode gets rid of all of the clutter on-screen, such as captions and buttons, when viewing content on the app.

TikTok drar igång sin första TikTok-prisgala

Så har det blivit dags för TikTok att lägga till det obligatoriska inslaget hos alla annonserings- och innehållsplattformar: en egen prisgala. TikTok Awards. Där Norden är en av marknaderna som kommer att prisas.

Så med andra ord: alla TikTok-skapare - bara att börja nominera.

Marken, die 2022 auf TikTok gewonnen haben | TikTok For Business Blog

Im Mai 2022 haben wir ein Awards-Programm ins Leben gerufen, um den Marken und Agenturen eine Bühne zu geben, die unsere Plattform erfolgreich für ihr Marketing einsetzen und herausragende Ergebnisse vorweisen können.

TikTok vill komma in i Indien igen

2020 var inget bra år för TikTok. Förutom att ägaren Bytedance höll på att tvingas till en tvångsförsäljning av sin icke-kinesiska verksamhet av Trump så sparkades TikTok också ut från sin största marknad utanför Kina: Indien. TikTok fick sällskap av runt 200 andra kinesiska appar som också förbjöds med ungefär samma motivering som det amerikanska försöket att tvångssälja TikTok: oro för vad den kinesiska regimen gör med användarnas data.

Nu verkar det som att TikTok siktar på att försöka återvända till Indien igen genom att hitta en lösning på datalagringsproblemet: ett samarbete med det indiska företaget Hiranandani Group. Som ironiskt nog verkar hålla på med… fastighetsutveckling…

Ja, som så många andra stora företag så gör Hiranandani också mycket annat. Som att driva datacenter. Och det är förstås det som Bytedance är på jakt efter: en lokal partner för att lagra de indiska TikTok-användarnas data i landet.

Så ja. Precis samma upplägg som höll på att bli verklighet via tvångsaffären med Oracle för TikTok i USA. Och precis samma grundproblem som EU och USA tampas med: hur säkerställer man att utländska (tech)bolag hanterar data på sätt som lirar med nationell dataskyddslagstiftning?

Sen ska det väl sägas att situationen i Indien löper djupare än bara oro för tonåringars data. Precis som i USA. Det handlar också om större fnurror på tråden mellan länderna, där det handlar om kampen som världens största och viktigaste ekonomi. Och dominera inte minst inom tech.

Det återstår att se om Bytedance lyckas blidka de indiska myndigheterna med sitt nya upplägg så att indierna kan tiktoka igen (officiellt förnekar Bytedance att jobbar för det, men, well…). Och minst lika intressant: hur mycket mark TikTok i så fall har tappat till andra tjänster som var snabba med att täcka upp hålet som TikTok lämnade efter sig. Såväl Instagram som lokala indiska tjänster.

https://www.tubefilter.com/2022/06/01/tiktoks-reportedly-trying-to-get-back-into-india/?6

Över 10 miljarder produkter såldes via Douyin senaste året

Ni vet hur TikTok (ja, och alla stora sociala plattformar) satsar allt mer på shopping? Som så ofta när det gäller TikTok så ligger den kinesiska systerappen Douyin före i kurvan. I veckan gick ägaren Bytedance ut med att över 10 miljarder produkter såldes via kortvideoappen senaste året. Försäljningsvärdet tredubblades dessutom jämfört med föregående tolvmånadersperiod.

Ja, eller det är numer egentligen rätt meningslöst att fortsätta prata ”kortvideoapp” när det kommer till Douyin. Douyin är vid det här laget så mycket mer än så och även om TikTok fortfarande ligger närmare sina ursprungsrötter så är TikTok på väg åt samma håll.

Det i sin tur gör också att andra funktioner dras med. Som sökfunktionen. Douyin blir helt enkelt allt vanligare som startpunkt när man vill shoppa. Och ”googla”. Vi pratar alltså om en generation som ser ut att bryta rätt rejält med tidigare ålderskullar när det handlar om digitala tjänster. Och då inte bara att man väljer TikTok istället för Facebook, utan att det inte alls är givet att valet faller på Google när man tänker ”sök”.

Följden här blir förstås att även de som arbetar med digital marknadsföring och digitala tjänster måste göra ungefär samma förflyttning för att fortsätta vara relevanta. SEO för sociala medier kommer garanterat att bli ett stort yrkesområde rätt snart.

Douyin E-Commerce GMV Increased 3.2 Times Year-on-Year

Wei Wenwen, President of Douyin E-commerce, announced that the platform's GMV in the past year increased 3.2 times year-on-year, and that more than 10 billion products were sold.

Twitter

Twitter uppges vara på väg att göra verksamhetsmässig helomvändning - igen

The more things change, the more they stay the same. Definitivt för Twitter verkar det som. Nu gör Twitter en verksamhetsmässig helomvändning. Igen.

Ja, det är i alla fall vad en rapport från Bloomberg säger. Bye bye till satsningar på Clubhouse-kopian Spaces och nyhetsbrev och hello hello till ”områden som kommer ha störst positiv inverkan på det offentliga samtalet”.

</coporatespeak>

2021 var uttalat ett enda stort testår för Twitter. Twitter skulle ”utforska” nya inäktsvägar och dunkade ut tester och nya funktioner i ett hysteriskt tempo. I stort fanns det ett väldigt gemensamt tema: saker som skulle få Twitter att sluta vara Twitter. Saker som shopping, ljudsatsningar, långtextformat och betalprenumerationer.

Nu verkar det alltså som att rätt mycket av det kan vara på väg att dansa ut till vänster. Twitter uppges enligt Bloomberg-rapporten ”flytta resurser från” det som kom att bli medgrundaren Jack Dorseys sista stora Twitter-inspel och istället alltså jobba för demokratins bästa. Eller nåt.

Visst. Dorsey klev åt sidan som VD i slutet av förra året och lämnade över stafettpinnen till nuvarande bossen Parag Agrawal och som alla vet är det bästa sättet att visa att du är en handlingskraftig chef att dra igång en stor omorganisation (på grund av anledning) så fort det bara går. En annan rimlig förklaring är att Twitter, precis som Meta, inte fått sina satsningar på just socialt ljud och nyhetsbrev att lyfta och när intäkterna är satta under press så är det den typen av saker som yxas först.

Det handlar helt enkelt om att fokusera på det som Twitter faktiskt kan - och som trots allt är varför användarna hänger där - och lönsamhetsoptimera de delarna.

Men. Ja. Sen går det förstås heller inte att bortse från elefanten som breakdancear i porslinsaffären: uppköpsbudet från Elon Musk. Att Musk kan ha kommit med väldigt starka rekommendationer på förändringar han vill se för att fortsätta förhandlingarna.

Twitter's reportedly shifting teams away from Spaces, newsletters, and communities

Last month, Twitter CEO Parag Agrawal fired head of product Kayvon Beykpour. Now, Bloomberg describes a reorganization that's cut resources for projects like audio Spaces and newsletters.

Twitter lägger ned TweetDeck för Mac

Gillar du att köra TweetDeck på din Mac? Sucks to be you i så fall. I alla fall om du kör Mac-klienten. Nu lägger Twitter ned den.

Från och med 1 juli är det webbversionen som gäller för alla som vill tweetdecka med en Mac. Anledningen är att Twitter nu vill ”fokusera på att göra TweetDeck ännu bättre”. Som av en händelse så kommer Twitter också bredda testet av förhandsversionen av den nästa generation av TweetDeck. Som också kommer bli native Mac? Lite oklart. Eller så fattar jag bara fel.

Det här draget gör att en helt annan uppgift känns väldigt mycket mer trolig: att TweetDeck kommer att packas in i Twitters Blue-abonnemang och därmed börja kosta pengar att använda.

Twitter Shutting Down TweetDeck for Mac in July, Will Remain Available on Web

Twitter today announced that it will be shutting down TweetDeck for Mac next month to focus on the web-based version of TweetDeck. "Beginning...

Twitter lägger till kronologiskt flöde i Communities

Kronologiska flöden är just nu väldigt svarta. Den här veckan var det dags för Twitter att göra det. Fast inte för huvudflödet (ni vet det flöde som fick ett kronologiskt flöde i 10 minuter för några månader sedan innan det snabbt drogs tillbaka igen efter kritikstorm mot hur det kronologiska flödet fungerade). Istället så är det Twitters gruppfunktion Communities som nu får stödet.

Twitter bjuder på två visningslägen: For You (de tweets som är ”mest relevanta för dig” - läs: algoritmflödet) och Latest (det kronologiska).

Twitter testing new Communities feature that makes it far more useful | Digital Trends

This week, Twitter has begun testing new viewing options for your various Twitter Communities timelines. Here's what to expect.

Snapchat

Snapchat lägger till restaurangrekommendationer i sina kartor

I förra veckan skrev jag om hur Snap-ägda Zenly har släppt en Google Maps-konkurrent som Snap Maps. Jag spekulerade då i att det nog mest var en tidsfråga innan det här skulle flytta in i Snapchat. Och nu händer det. Typ. Snaps kartor får restaurangrekommendationer.

Snap Maps fokuserar fortfarande mest på att hitta vänner, men Zenly-köpet visade att Snap har större ambitioner än så för sin karttjänst. Helt i linje med vad övriga sociala tjänster nu gör - framförallt TikTok och just Snapchat.

För alla som minns en värld utan internet - eller åtminstone växte upp under början av 2000-talet - så har Google varit en självklar startpunkt varje gång man vill ha svar på något. Visst kunde man kasta ut en fråga på Facebook, men Google var förmodligen vad de flesta i vår del av världen tänkte när de tänkte på ”sök”.

Men för de generationer som nu växer upp och som precis har klivit in i vuxenlivet är kopplingen mellan Google och informationssökning inte alls lika grundmurad. Det vill nya tjänster utnyttja, genom att lägga till allt fler nyttotjänster som gör att plattformarna kan användas till allt mer.

Förstås för att användarna inte ska lämna den plattform de hänger mest på. Så att de inte ska hinna lära sig dåliga vanor. Som att googla för att få svar på en fråga.

Snapchat displays restaurant recommendations in the Snap Map

Snapchat says more than 250 million users turn to Snap Map each month to see what their friends are up to. Now they can see restaurant recommendations.

LinkedIn

LinkedIn berättar mer om hur algoritmen fungerar

Algoritmgissande är numer en av de största folksporterna - definitivt bland dem som jobbar med digital marknadsföring. Men så finns det de som vill förstöra genom att berätta hur det faktiskt ligger till. Som LinkedIn. Som nu mythbustar rykten om hur den egna algoritmen fungerar.

I en serie om fyra videofilmer så berättar LinkedIn nu hur det faktiskt ligger till. Så här långt har det blivit två delar:

  • Vilka slags konversationer är välkomna på LinkedIn?
  • Vad innebär det att vara professionell när det handlar om innehåll på LinkedIn?

Och två delar återstår alltså:

  • Hur algoritmen fungerar och hur man kan personalisera flödet
  • Innehållsdistribution och hur LinkedIn hanterar bias

Så. Ja. Del tre känns väldigt mycket som killerappen i sällskapet. Men i det som LinkedIn redan har släppt så får vi veta att LinkedIn vill ha ”konversationer som människor bryr sig om” och att innehållet är om saker som är ”autentiska och slår an en ton men som också får användare att känna samhörighet med sina gemenskaper”. Exempel: ”arbeta hemifrån eller utmaningarna med att vara hemmaarbetande förälder”. Dessutom berättar LinkedIn att ”konversationer som kan vara svåra att prata om” är sånt som ”funkar bra i flödet”.

Sist men inte minst så gillar LinkedIn också en blandning av personligt och professionellt innehåll. Exempel: hur man kom över sin skräck för att prata inför folk.

</corporatespeak>

Nu har LinkedIn alltså så här långt egentligen inte pratat just om hur algoritmen fungerar. Det som har delats är egentligen samma sak som LinkedIn mer eller mindre alltid har sagt. Och krasst talat så är det inte så mycket ”det här är innehåll som vi på LinkedIn välkomnar på vår plattform” utan ”det här är sånt som folk kommer att gilla och kommentera och därmed sånt som kommer få spridning”.

Jag misstänker att avsnittet om hur själva algoritmen fungerar också kommer att bli rätt ytlig. Och mer än något bekräfta att LinkedIns algoritm fortfarande är rätt yxig och baserad på klickfiskeparametrar som är förhållandevis enkla att sätta algoritmpoäng på.

Men visst. Det som redan har släppts kan ge en inblick i vilken slags innehåll som LinkedIns mänskliga handpåläggning har i uppdrag att lyfta fram.

LinkedIn Debunks Algorithm Myths In New Video Series

LinkedIn addresses myths and misconceptions surrounding its feed in a new video series.

Övrigt sociala medier

Google slår ihop Meet och Duo till en gemensam kommunikationsapp

Lika fantastiska som Google är på sök och att komma på übersmarta lösningar, lika usla är de på att konsumentförpacka dem på ett bra sätt. Framförallt på ett, för kunden, tydligt sätt. På inget område har det här varit lika tydligt som inom företagets chattverksamhet.

Vid det här laget har jag tappat koll på hur många olika chattlösningar med Google-logga som har kommit och (rätt snabbt) gått. Dessutom med rätt stora överlappningar mellan de olika tjänsterna, vilket gjort det extremt förvirrande att försöka förstå vad Google vill att användarna ska köra till vad. Jämför det med Apple som kört med sin iMessage för meddelanden och sms och Facetime för video- och röstsamtal (visserligen lite överlappning mellan telefonappen och Facetime för röstsamtal - men hanteringsmässigt har Apple gjort så att användarna inte behöver bry sig särskilt mycket om var de hanterar sina röstsamtal).

Nu tar Google ännu ett steg mot att göra som Apple och renodla sina kommunikationstjänster. Meet och Duo slås ihop till en gemensam app senare i år, vilket innebär en plats för att hantera röst- och videosamtal. Meddelanden ligger i Messages-appen.

Men så finns det förstås, på Google-manér, ett annat potentiellt hinder när de två blir en senare i år: Meet var appen för yrkeslivet medan Duo var den lite mer lättsamma appen för privat kommunikation. Ja, förenklat, men ungefär så. Det gör att de två apparna har optimerats med diverse funktioner för respektive användningsområde. Det är med andra ord inte alls en självklar match att trycka ihop dem. Definitivt inte för dem som har vant sig vid att kunna dela upp sitt yrkesliv och sitt privatliv i två olika appar.

Men den som är orolig att det här ska bli starten på ett mindre förvirrande förhållande till kommunikationstjänster från Google kan nog vara lugn. Google lär hitta på sätt att krångla till saker och ting. Det lär definitivt dyka upp någon ny chattjänst eller liknande som är samma/inte samma som MeetDuo. Och Meet håller dessutom på att bli del av Gmail. Eller om det är tvärtom?

Ja. Ni hör. Ingen fara på förvirringstaket.

https://techcrunch.com/2022/06/01/google-duo-and-meet-will-soon-become-one/

 

Sök/SEO

Apple kan presentera ny sökmotor under WWDC 2022 (vilket de gjorde, typ)

Nästa vecka är det dags för Apples årliga utvecklarkonferens WWDC, med sedvanlig fokus på mjukvara och tjänster. Det gör förstås det obligatoriskt att spruta ur sig mer eller mindre vilda rykten om vad Apple kommer att presentera. Som det här: Apple kan presentera en ny sökmotor.

Vilken sökmotor använder du oftast? Väldigt troligt Google. Men även här är Apple, precis som på numer rätt många områden, en dark horse. Använder du Apples produkter så är sannolikheten rätt stor att du är en flitig användare av Apples sökmotor. Med rösten via Siri eller via vanligt textinskrivande.

Men i Apples fall så pratar vi inte om en sökmotor som du aktivt tänker på att du går till - och inte den du använder när du söker på webben. Apples sökfunktionalitet har primärt handlat om att söka i en enhet. Men sökfunktionaliteten har steg för steg breddats till att allt mer omfatta vanligt webbsökande. En Google-konkurrent, alltså.

Det är med andra ord inte ett jättestort steg för Apple - och det är långtifrån första gången som de här uppgifterna snurrar runt. Nu vet vi förstås inte vad en ”ny sökmotor” kan innebära (ja, om den  överhuvudtaget kommer att presenteras), men det kan vara så enkelt som att Siri har blivit lite smartare. Alltså det som har lyfts fram varenda WWDC så länge som Siri har funnits.

Men en ny sökmotor, för alla slags sökningar, passar förstås också väl in i Apples ambitioner att ta betydligt större plats i våra uppkopplade hem. Och det skulle förstås också passa väl in i Apples integritetsnarrativ. En sökmotor som Google - fast utan spårning. DuckDuckApple?

Apple To Announce New Search Engine At WWDC On June 6th?

Robert Scoble posted a bunch of items around what to expect from the Apple World Wide Developer Conference (WWDC) that is happening Monday, June 6th. Robert said a bunch of things but specific to search he said "and a new search engine is coming too."


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *