Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens
- Del 3: Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt
Veckans artiklar
https://www.ehandel.se/forum/konkurrensen-hardnar-annu-en-kinesisk-e-handlare-kliver-in-i-europa/?1
19 plattformar som EU kommer att jaga – vad betyder det för e-handeln? – Ehandel Plus
I år börjar EU:s två stora plattformslagar gälla. De som kommer att få stor påverkan på de tjänster som individer och företag använder varje dag. Men
https://www.ehandel.se/forum/sa-gor-ikea-det-enklare-att-valja-med-google/?1
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Över 3 miljarder människor använder nu Metas tjänster varje dag
Igår var det dags för Meta att redovisa siffrorna för första kvartalet i år. Resultatet visade sig bli oväntat bra.
Omsättningen ökade visserligen bara med blygsamma två procent jämfört med för ett år sedan och vinsten rasade med runt 1,5 miljarder dollar. Men i båda fallen så var det trots det ljuspunkter i mörkret för Meta.
I samband med kvartalsrapporten så redovisade Meta också som vanligt hur det står till på användarfronten. Och det var framför allt en siffra som stod ut: för första gången använder nu över tre miljarder människor minst en av Metas fyra huvudappar – varje dag. Alltså Facebook, Instagram, Whatsapp och Messenger.
Det innebär alltså att nästan 40 procent av människorna på planeten använder Metas tjänster varje dag.
Som om inte det vore nog så börjar antalet månadsanvändare för den så kallade appfamiljen närma sig fyra miljarder. 3,81 miljarder för att vara exakt. Både när det gäller månadsanvändarna och de dagliga användarna så är ökningen fem procent jämfört med första kvartalet 2022.
Meta redovisar inte siffrorna individuellt för sina appar – annat än för Facebook. Och även Metas riktiga trotjänare fortsätter att växa. Antalet månadsanvändare ökade med två procent, vilket gör att Facebook på egen hand börjar närma sig tremiljardersgränsen.
Men kanske mer intressant är att de dagliga användarna på Facebook ökar snabbare än månadsanvändarna. Fyra procent. Dubbelt så snabbt alltså.
Med andra ord: de befintliga Facebook-användarna är allt oftare inne i appen.
Ny galen milstolpe för Meta – användarna rasar in – Influens.se
Medlem i ny exklusiv miljardklubb. Igår var det dags för Meta att redovisa siffrorna för första kvartalet i år. Resultatet visade sig bli oväntat bra.
Instagram testar musik i karuseller
Den kanske viktigaste ingrediensen i TikToks framgång är musik. Så pass att TikTok numer inte bara är en av de allra vikigaste kanalerna för att marknadsföra musik, utan också en av de viktigaste plattformarna för att få artister att bli upptäckta och slå igenom. Inte konstigt att Instagram i sitt TikTok-jagande nu siktar in sig på mer musik.
Instagram har nu börjat testa en ny funktion som gör att det blir möjligt att lägga till musik i karuseller. När du lägger upp ett antal bilder så kan du även komplettera med musik. Det är alltså funktionen som redan finns för individuella bilder som nu läggs till även i karuseller.
Det är dock fortfarande bara en låt som gäller, men som nu alltså bokstavligen talat får mer speltid.
Funktionen testas i dagsläget ”i ett fåtal länder med fler på gång”. Spontant är Sverige nog inte ett av dessa, men det kan alltså vara så att funktionen snart kan testas här hos oss.
Instagram is testing songs in photo carousels
Instagram is testing adding songs to photo carousels. This feature will let you listen to music as you swipe through photos and is currently available in ”a few countries.”
Twitter kommer ta 10 % i avgift på användarprenumerationer efter första året
För några veckor sedan döpte Twitter om sin betalväggsfunktion Super follows till det mer konsumentupplysningskorrekta Subscriptions. I samband med det meddelade Twitter att de inte kommer att ta ut någon avgift under det första året. Nu vet vi vad det kommer att kosta efter det: 10 % av intäkterna.
Vad vi pratar om är alltså den funktion som gör det möjligt för twittrare att kasta upp en betalvägg och låta sin följare betala för att få tillgång till exklusivt innehåll. Samma sak som finns eller är på väg att finnas i de flesta stora sociala plattformar.
Det innebär att Twitter kommer att vara rätt billiga jämfört med sina branschkollegor. Det är nog det vi kan gissa åtminstone, med tanke på de annonsintäktsdelningsupplägg som finns på andra håll med 50/50-deling eller ännu sämre för innehållsskaparen som standard.
Nu är den här typen av prenumerationer inte samma sak som just annonser, så det lär handla om andra nivåer överlag. Men att Twitter inte tänker ta mer än så är förstås för att Twitter är piskade att locka användare till sin plattform. Särskilt som att flödet av stora twittrare ser ut att gå åt andra hållet – inte minst efter kaoset runt den blå verifieringsbocken senaste veckorna.
Twitter to Take 10 Percent Cut on Content Subscriptions After 12 Months
Twitter CEO Elon Musk said on Friday that the social media platform will take a 10 percent cut on content subscriptions after the first year, as the company looks to monetize content on the website in a bid to diversify its revenue sources.
Döda människor börjar prenumera på Twitter Blue
20 april blev som utlovat sista dagen för den gamla verifieringsbocken på Twitter. Den som inte kostar pengar. Men Twitter vore inte Twitter numer om det inte ledde till kaos.
Det första som hände var att att alla konton med den gamla verifieringsbocken blev av med den. Men det visade sig att några hade kvar den. Några som uttalat sagt att de inte skulle betala för Blue. Som LeBron James och Stephen King. Elon Musk var snabb med att säga att han personligen betalade Blue-prenumerationen för några. Classic Elon Musk-trollande, som slutsatsen snabbt blev.
Men efter det visade det sig att en massa Twitter-konton som blev av med sin verifieringsbock – därför att de inte betalade för Blue – helt plötsligt hade fått tillbaka den. Trots att de inte betalar. Det verkar handla om stora konton, med miljontals följare (har inte koll själva på vilka nivåer som verkar gälla).
Det verkar kort sagt som att Twitter (läs: Elon Musk) har insett styrkan i den gamla verifieringsbocken. Den som bekräftade att ett konto var vad det utgav sig för att vara. En kvalitetssäkring – inte minst för annonsörer.
(Och, om jag ska vara elak, det blev så pinsamt för Elon att se hur många stora twittrare som inte vill betala för Blue att han beordrade att bockarna skulle läggas tillbaka för att dölja detta faktum.)
Men det i sin tur ledde till en helt annan slags förvirring. De konton som blev av med sin bock och sedan fick tillbaka den var sådana som inte betalade för Blue. Men när man trycker på Blue-bocken på respektive konto så står det att bocken betyder att kontot prenumererar på Blue. Och har verifierat kontot genom att ange ett telefonnummer. Två saker som alltså inte stämmer. Och som bara där borde vara lite sådär inte minst med GDPR.
Sist men inte minst då betyder återutdelningen av bockar att… konton som tillhör döda människor nu anges prenumerera på Blue. Och har verifierat sitt telefonnummer. Så ni vet. I see dead people.
Så med andra ord så måste alla nu betala för Blue för att få en verifieringsbock. Utom några som Twitter ger en verifieringsbock ändå, kostnadsfritt.
Det är åtminstone tur att Musk inte tillämpar något slags lords and peasants-upplägg för hur Twitter delar ut verifieringsbockar.
Twitter adds blue checks to accounts of dead celebrities
Twitter has begun handing out blue ticks to celebrity users and accounts with more than one million followers.
Bara 28 konton med gamla verifieringsbocken började betala för Twitter Blue
Ha. Ni vet hur Twitter till sist – och som utlovat – skrotade den gamla verifieringsbocken 20 april? Och hur drösvis med stora följarskaror blev av med sin bock om de inte prenumererade på Blue? Och hur de kontona sedan fick tillbaka sin bock efter bara någon dag – trots att de fortfarande inte betalade? Här kan vi ha förklaringen.
Enligt uppskattningar från Travis Brown, som har gjort till sitt stora livsuppdrag att spåra antalet Twitter Blue-användare, så visar det det sig att… 28 av de som hade den gamla verifieringsbocken valde att börja betala för Blue när de tappade sin bock.
Ja, eller okej. Det kan ha varit några fler. Några kan ju ha valt att stänga sitt konto istället för att betala. Men det lär inte vara så hysteriskt många fler.
När jag spekulerade i att den främsta anledningen till att Elon Musk helt oförhappandes kostnadsfritt gav tillbaka bocken till riktigt stora Twitter-konton var att han tyckte att det var pinsamt att visa upp hur många som hoppat på Blue så… verkar det som att jag hade rätt.
Att Musk i och med det här slumpmässiga utdelandet av gratisbockar gör precis det som han rackade ned på Twitters föregående ledning för är, tja, väldigt mycket Elon Musk.
(Det visar sig dessutom att de konton som blev av med sin gamla verifieringsbock inte alls har blivit av med den. Den döljs bara i gränssnittet. Så alla som hade den gamla bocken har den fortfarande – eftersom Twitter inte har något bra sätt att massrensa dem…)
Twitter Blue nets 28 signups so far since legacy checkmark purge
Elon Musk-owned Twitter has seen 28 new Twitter Blue subscribers so far since the legacy checkmark purge.
Twitter betalar inte tillbaka ”ansökningsavgiften” på 1000 dollar till företag som inte godkänns
Ni vet hur en av Elon Musks stora ”strategier” när det kommer till kostnadsbesparingar på Twitter är… att strunta i att betala räkningar? Det verkar som att det – helt otippat – även gäller Twitters prenumerationspaket.
Twitters ”företagsabonnemang” Verified Organizations – som bland annat ger en guldbock – kostar 1000 dollar i månaden. Men det visar sig att det också är kostnaden för att överhuvudtaget få ansöka om att bli en verifierad organisation på Twitter.
Om man ansöker om att gå med i Verified Organizations så får man nämligen inte tillbaka den första månadsavgiften om man inte godtas. De tusen dollarna brinner då inne. Ja, eller hamnar då på Twitters bankkonto. Så ansökningsavgiften till Verified Organizations är därmed… 1000 dollar.
Så med andra ord: om man vill vara säker på att man inte förlorar sina 1000 dollar så ska man vara riktigt, riktigt säker på att man uppfyller Twitters Verified Organizations-krav. Men för att vara riktigt, riktigt säker på att man uppfyller Twitters Verified Organizations-krav så måste man betala 1000 dollar och godkännas av Twitter.
That’s som catch, that Verified Organizations catch.
Twitter has a surprising ’no refunds’ policy for rejected gold check applicants
Elon Musk-owned Twitter will not be refunding organizations that aren’t approved for verification according to its TOS agreements
Pinterest inleder annonssamarbete med Amazon
Intressant nytt samarbete för Pinterest. Pinterest inleder nu sitt första samarbete kring tredjepartsannonser. Och det är inte vilken partner som helst: Amazon.
Det är däremot inte helt klart vad samarbetet kommer att innebära, utöver att samarbetet kommer innebära en ”flerkvartalsimplementation”. Vilket är corporatespeak för att säga att de båda företagen nu ska bygga själva annonslösningen som kommer att rullas ut ”senare under 2023”.
Att beskedet om samarbetet är så tunt på konkreta detaljer kring vad det praktiskt kommer att innebära får mig att tro att de två företagen inte riktigt helt vet det. Men eftersom det handlar om tredjepartssamarbete på Pinterests plattform så lär det betyda att Amazon-annonsörer kan trycka ut sina annonser där.
Och att Pinterest-användare sedan kan använda dessa som del i sitt pinnande.
Pinterest announces multiyear ads partnership with Amazon alongside earnings beat | TechCrunch
Pinterest today announced a multiyear strategic ad partnership with Amazon aimed at bringing more brands and relevant products to its platform.
Nästan 25 000 twittrare betalar Musk för exklusivt betalväggsinnehåll
Twitter har haft ännu en lite… skakig vecka. Precis när Musks beefande med allehanda nyhetsorganisationer började lägga sig så varvade Twitter upp ett nytt verifieringsbockskaos. Där en av sakerna som uppdagades var att det är… väldigt få av dem som hade den gamla bocken som var beredda att skaffa ett Twitter Blue-abonnemang för att få behålla den.
För att försöka styra om lite fokus så gick Musk ut och marknadsförde Twitters nygamla betalväggsfunktion Subscriptions (den som från början hette ”Super follows”). Den där twittrare kan ta betalt av sina följare för exklusivt innehåll. Ett sätt att påminna folk om att Twitter är en relevant plattform för innehållsskapare.
Medvetet eller inte så ledde det till att Musk därmed delade hur många som prenumererar på hans eget följarinnehåll: runt 25 000. Och det sedan Musk aktiverade funktionen 15 april. På mindre än två veckor alltså.
Som artikeln konstaterar så tar Musk 4 dollar i månaden, vilket skulle innebära intäkter på 100 000 dollar i månaden, eller 1,2 miljoner om året. En helt okej side hustle.
Samtidigt så är det en… försvinnande liten del av Musks alla följare på Twitter. Och det är förstås varken unikt för Twitter eller Musk: det är förtvivlat svårt att ta betalt för innehåll på nätet – generellt sett. Men med tanke på att de stora sociala plattformarna storsatsar på betalfunktioner – både för sig själva och för sina innehållsskapare – så är det alltid intressant att få upp data och insikter om hur det går.
https://mashable.com/article/elon-musk-twitter-subscriptions-subscribers
LinkedIn har nu 930 miljoner medlemmar
Häromdagen var det dags för Microsoft att visa siffrorna för det första kvartalet 2023 och det var överlag en rapport som överträffade marknadens förväntningar. Aktien fick sig som en följd av det ett rätt rejält hopp upp.
Men Microsoft håller ju som bekant inte bara på med AI-chattbotar. De sitter också på ett av OG sociala medierna: LinkedIn. Och kvartalsrapport från Microsoft innebär också uppdaterade användarsiffror för CV-databasplattformen.
Den nya officiella siffran är att LinkedIn nu har 930 miljoner medlemmar. Det innebär att LinkedIn har plussat på med 30 miljoner medlemmar under årets första tre månader. Sa någon lågkonjunktur?
Det här skulle i sin tur kunna innebära att LinkedIn går med i enmiljardersklubben någonstans mot slutet av 2023.
Vi fick dessutom veta att LinkedIns omsättning ökade med 8 % jämfört med för ett år sedan (driven av Talent Solutions-intäkterna) och att antalet sessioner under samma period ökade med 15 %. Och ja. Som vanligt slog LinkedIn till med ”record engagement” när det kom till just användarna. Och som vanligt så säger de här siffrorna väldigt lite, eftersom vi inte får konkreta siffror att hänga upp ökningsnivåerna på.
Men det vi faktiskt kan se är att LinkedIn planar ut. I rätt raskt tempo.
När det kommer till omsättningsökningen så är den alltså nere på procentuell entalsnivå. Jag ska inte säga att jag har full koll på LinkedIns omsättningen under alla år som har gått, men jag skulle tro att det är första gången som ökningen har trillat under 10 % på årsbasis. Och jämför vi med för ett år sedan så var siffran 34 %. Under större delen av 2022 så låg ökningstakten på 30 till nästan 50 %.
En bov i dramat lär, som för de flesta andra stora sociala plattformar, vara att annonseringen har fått sig en törn. Jag misstänker att även prenumerationsaffären känner av den kallare ekonomiska vinden.
Men det som kan vara lite jobbigare för LinkedIn är att engagemanget också rätt stadigt minskar, om än inte i lika drastisk takt. För ett år sedan var engagemangsökningen 22 %, förra kvartalet 18 % och nu alltså 15 %.
Jag gissar att vi här hittar en stor anledning till att LinkedIn allt mer premierar rekommenderat innehåll från plattformens stora innehållsskapare snarare än inlägg från det egna nätverket.
Ju mer engagemangssiffran sjunker, desto mer kommer LinkedIn förmodligen att satsa på den här hästen. Men det kan ironiskt nog också bli något som driver ned engagemanget ännu mer.
BeReal
BeReal gör det möjligt att BeReala oftare än en gång om dagen
Är din största önskan i livet att få BeReala oftare än en gång om dagen? Grattis! Nu blir det möjligt med nya funktionen Bonus BeReal.
Och, ja, Bonus BeReal är rätt mycket exakt vad den heter. Om du lyckas posta under det ordinarie tvåminutersfönstret så belönas du med inte en men två bonus-BeRealar! Och ja, bonusarna kan läggas upp när som helst under dagen. Så när gör inte helt vanliga – men mycket roligare saker – än vanligt torsdagskvälltråk i tvättstugan.
Logiken bakom är det inget fel på. En app som bygger på att du ska använda den en gång om dagen har ingen inbyggd uppskalningsmotor när det blir dags att börja kapitalisera på sina användare. Så BeReal vill alltså locka in användare oftare på två sätt: dels genom att göra det möjligt att dela innehåll oftare och dels genom att få mer intressant innehåll på plattformen.
Men även om logiken är sund så finns det… andra anledningar att ha lite invändningar.
Vad BeReal nu gör är alltså tvärt emot det som gjorde appen populär. Dels reagerar BeReal (eftersom alla andra har kopierat plattformens funktion) och dels försöker BeReal bli mer som alla andra. Det senare innebär alltså att tre av grundfundamenten – det autentiska, det begränsade och FOMO – ny rätt mycket hinkas ut genom fönstret. (Ni vet, ungefär den resa som… Clubhouse gjorde.)
Kvar blir… Instagram. Innan Instagram slutade vara Instagram. Vilket å andra sidan kanske inte är sämsta positionen just eftersom Instagram har slutat vara Instagram (även om Instagram har insett att det kanske inte bara var bra att sluta vara Instagram, så Instagram försöker nu bli mer som Instagram igen).
Det återstår att se när – eller ens om – bonusfunktionen kommer till. Det handlar med andra ord om ett test som just nu bara körs i Storbritannien.
Dessutom: som bonus (hoho) fick vi även en uppdaterad skarp användarsiffra. BeReal har numer 20 miljoner dagliga användare. Långt över de uppskattningar jag såg bara för någon vecka sedan, alltså. Så även om BeReal inte växer så ligger den hyfsat stabilt.
Bonus BeReal comes to UK, lets users post more than once a day | TechCrunch
You get two Bonus BeReal posts if you manage to upload on time during the two-minute daily window, and one extra post if you miss it.
Clubhouse
Clubhouse säger upp över hälften av alla anställda
Kommer ni ihåg Clubhouse? 2021-raketen som sedan dess har tappat rejält med fart. Så pass mycket fart numer att de säger upp över halva personalstyrkan.
Clubhouse går därmed alltså med i samma klubb som ungefär alla större techbolag utom Apple: den där medlemmarna har gjort riktigt stora nedskärningar. Sett till antal så är Clubhouse långt efter de värsta, men tittar vi på andel så är Clubhouse inbjudna till klubbens övervåning. Där vi hittar namn som Twitter.
Anledningen är förstås, som för alla andra som har gjort samma sak, att få ordning på ekonomin. Eller som Clubhouses VD uttrycker det: de måste ”nollställa” företaget. Följt av de sedvanliga om att de måste bli ”hänsynslöst” fokuserade på produktutvecklingen. Och att det har blivit ”svårt” att ”kommunicera strategin till funktionsöverskridande team”.
Vilket är corporatespeak för att ledningen inte klarar av att leda företaget och att för få är intresserade av de produkter som Clubhouse säljer.
Det blir intressant att se om det blir som jag spekulerade när Clubhouse först slog igenom: att de väljer att bli ett white label-B2B-företag. Teknikleverantörer, alltså, för företag och tjänster som vill bygga in Clubhouse-funktionalitet i sina sajter och appar.
Clubhouse is laying off more than half of its workforce
Clubhouse is laying off more than half of its employees. The company’s founders, Paul Davison and Rohan Seth, say they need to ”reset” the app for a post-covid world.
Övrigt sociala medier
Twitter-utmanaren T2 öppnar inbjudningsbeta
Sedan Elon Musk tog över Twitter så har det efterföljande kaoset fått drösvis med företag att vittra blod i vattnet. Att cirkusen kring Twitter – som även har drabbat själva tjänsten – har fått andra att känna att de har chans att locka över Twitter-användare som har tröttnat på Twitter.
En av dem, T2, har nu i veckan börjat bjuda in användare att testa funktionen. Det handlar alltså om en inbjudningsbeta, så det återstår att se när det blir bredare lansering.
Precis som Bluesky – Twitter-grundaren Jack Dorseys egen Twitter-utmanare – så pratar vi inte direkt om en tjänst som kommer att få precis alla att sluta med Twitter i morgon. Men det blir oavsett intressant att följa hur Twitter-klonerna kommer att utvecklas.
Inte minst som att de ser ut att bygga på att de vill vara, tja, Twitter Classic.
Twitter alternative T2 readies expansion with launch of invites system | TechCrunch
T2 will begin rolling out invites to its small community of testers, allowing them to bring friends to the new social network.