Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
Sociala medier
Snapchat
Snapchat får ny AI-bildskaparfunktion
Klart att även Snapcat-användarna ska kunna skapa AI-bilder direkt inuti appen. Ja, alla som betalar för Snapchat+, åtminstone.
Det är ännu ett tecken på att företag satsar på att ta betalt just för funktionalitet som handlar om skapa med AI-hjälp. Och det är också ett område där vi verkar vara villiga att slanta upp.
Visst, nu är det inte bara AI-funktionalitet som man får som plusanvändare, men det får allt större utrymme.
https://www.theverge.com/2023/12/12/23998614/snapchat-subscribers-ai-generated-snaps
Snapchat+ har nu 7 miljoner prenumeranter
Hur går det för de olika betalabonnemangen som numer finns hos de sociala plattformarna? Jo tack, det går… ja, eller det vet vi väldigt lite om. Varken Meta eller FKA Twitter har delat särskilt mycket om hur många som har hoppat på tåget – vilket oftast betyder att det går… sådär.
Men det finns åtminstone ett av social-företagen som hyfsat regelbundet delar information om sitt betalabonnemang: Snapchat.
I veckan rullade Snapchat ut en bildskapar-AI-funktion och passade då även på att dela uppdaterade siffror. Snapchat+ har nu över 7 miljoner prenumeranter.
Det är då antalet som appen har skrapat ihop sedan lanseringen för ungefär 1,5 år sedan. Men det betyder framförallt att nästan en tredjedel av alla prenumeranter har tillkommit under det senaste kvartalet.
Visst. I det stora hela är det fortfarande en ordentlig minoritet av alla snapchattare som betalar för tjänsten. Tittar vi på antalet dagliga användare så är det nånstans runt 1,7 %. Men jag misstänker att det är en rätt bra siffra jämfört med både Meta och X.
Snapchat+ Surpasses 7 Million Subscribers, Adds New Generative AI Tools
Snap said Snapchat+ now has more than 7 million subscribers. The company made the announcement while unveiling the latest generative artificial
Snapchat fortsätter öka bland amerikanska tonåringar
Ett väldigt intressant diagram. Hämtat från Pew Research Centers årsrapport över amerikanska tonåringars sociala medier-vanor.
Mycket känner vi igen. Youtube är den plattform som har överlägset störst penetration i målgruppen, men inte nödvändigtvis den man hänger mest på. TikTok, Snapchat och Instagram år de övriga som – som vanligt – utgör toppkvartetten.
Men så finns det några intressanta saker bortom saker som vilka plattformar som används mest eller att 16-17 % av alla svarande säger att de hänger i TikTok och Youtube ”nästan konstant”.
Som att Facebook har brutit en decennielångtrend och faktiskt ökar ett pinnhål när det kommer till frågan vilka plattformar man ”någonsin” använder. Eller att WhatsApp gör det enskilt största hoppet upp jämfört med för ett år sedan.
Men annars är det mest ned över hela banan. Lite samma mönster som vi såg i årets Svenskarna och internet. Med ett väldigt intressant undantag: i och med att Instagram för första gången sedan 2014 dippar (3 %, medan TikTok minskar 4 %) så är Snapchat den enda plattformen som stadigt har ökat de senaste 10 åren.
Faktum är att Snapchat i år för första gången går om just Instagram och hamnar på pallplats efter Youtube och TikTok.
Visst, nu är det svaret på frågan om de svarande ”någonsin” använder någon av tjänsterna. Men det följer ändå ett mönster som vi har sett på allt fler håll det senaste åren: Snapchat ligger i rejäl medieskugga bakom Instagram och TikTok (och förstås alla nya tjänster som dansar en sommar), men där växer och frodas den allt mer.
BeReal
BeReal uppdateras med taggar och privata grupper
Alla som skriver om BeReal så här i slutet av 2023 måste börja ungefär med saker som ”kommer ni ihåg BeReal”. Det känns lite så. Men även om appen har tappat rejält i hypekategorin så rullar de ut nya funktioner.
Behind the scenes: BeReals variant av Live photo. De som aktiverar funktionen kan låta vänner se mer än bilden genom att långtrycka. Bilden förvandlas då till en kort video som lite mer än bara den slutgiltiga bilden.
Privata grupper: I slutet av året får BeReal privata grupper, RealGroups. Här kan admins styra lite hur notisen man får när det är dags att ta bild ska se ut. Grupperna kommer även ha privata chattar och möjlighet att skicka bereals bara mellan gruppmedlemmar.
Taggar: Sist men inte minst så blir det nu möjligt att tagga vänner när man skickar in en bereal.
BeReal, which still exists, gets tags, private groups and a 2023 recap
BeReal is launching new features for its app, which has over 25 million daily active users globally. The company, which tries to differentiate its platform by focusing on spontaneous authenticity, is adding a feature similar to Apple’s Live Photos.
AI – artificiell intelligens
Google lanserar AI Studio
Inte en dag utan AI-nyheter. Förstås. Senast ut: Google lanserar nya tjänsten AI Studio.
Ja, eller nygamla tjänsten. Vad det handlar om är att en befintlig tjänst har uppdaterats och bytt namn. Och krasst talat har det nog gjorts för att…. kunna peta in ”AI” i namnet. Because AI.
Oavsett. AI Studio är ungefär det som Apple smög ut under förra veckan (och som förstås även andra har): en utvecklarplattform för att kunna ta fram chattbotar och promptar baserade på Googles nya AI-modell Gemini och sedan integrera dessa med exempelvis en app.
Även om det formellt är en uppgradering av en befintlig tjänst så släpps AI Studio i någon slags beta/förhandsversion. Det innebär bland annat att den inte kostar pengar i dagsläget. Och den är kopplad mot mellanmodellen när det kommer till Googles olika nivåer inom Gemini: Gemini Pro. Den största, mest funktionsrika och mest resursintensiva versionen Ultra lanseras någon gång under nästa år och vi kan väl anta att det är då som AI Studio lanseras fullt ut.
With AI Studio, Google launches an easy-to-use tool for developing apps and chatbots based on its Gemini model | TechCrunch
After announcing its family of Gemini models last week and bringing it to its Bard chatbot experience, Google is now bringing Gemini to developers by
Google uppdaterar bild-AI-modellen Imagen
Google fortsätter dunka ut AI-nyheter. Nu uppdateras Imagen till version 2.
Vad är då Imagen? Googles AI-modell för att skapa bilder. Den som kort sagt funkar precis som vanligt när det kommer till den här typen av tjänster: beskriv vad du vill ha och låt sedan AI-boten skapa en bild baserat på den beskrivningen.
Och nyheterna är… ja, det är inte helt klart. Google är inte helt tydliga, vilket betyder att de nog inte är helt säkra själva. Men som vanligt så ska uppdateringen innebära en ”signifikant” bättre bildkvalitet. Och att boten har fått några nya skills, som att kunna skapa text och loggor, som textoverlayer.
Imagen är tillgänglig för Google Cloud-kunder som använder Vertex AI (som bland annat ger tillgång till Googles nya AI-modell Gemini) och som har ”blivit godkända för att få tillgång”. Så det känns kort sagt lite som att det handlar om en stängd beta. Typ.
Google debuts Imagen 2 with text and logo generation | TechCrunch
Google’s new text-to-image model, Imagen 2, can generate logos and text across multiple languages.
Apple lanserar plattform för maskininlärningsmodeller
Intressant initiativ från Apple: Apple MLX.
Vad är då Apple MLX? Ett ”maskininlärningsramverk designat för att optimera maskininlärningsmodeller på Apple Silicon”. Och… jag ska inte säga att jag vet exakt vad det konkret innebär, men det är alltså en plattform för kunna ta fram och arbeta med olika modeller särskilt optimerade och anpassade för Apples egen chipplattform.
Jag lämnar det tekniska därhän och fokuserar istället på vad det kan innebära.
Apple är den techgigant som tar tagit fram minst antal AI-lösningar det senaste året. Eller om man så vill: som inte har svepts med lika mycket av den AI-hysteri som ChatGPT drog igång.
Och det är… egentligen väldigt mycket Apple. Ja, kanske inte just att Apple ligger efter i det här racet, men rent generellt. Apple är i princip aldrig först på bollen när det kommer till helt ny teknik. Eller tvåa. Eller trea. Eller överhuvudtaget med i matchen. Rätt länge.
Men sen, när alla som började springa tidigt, har betatestat åt Apple, lärt kunderna vad tekniken är och dessutom hittat på affärsmässiga tillämpningar – ja, då kopierar Apple övrigas arbete rakt av och lägger på Apple-filtret. Som innebär att tekniken konsumentförpackas på ett smidigt sätt som bara funkar tillsammans med Apples olika enheter, operativ, tjänster och ekosystem.
Och en annan sak som också är väldigt mycket Apple: den nya plattformen visar att Apple hoppas på en ny Appstore. Att andra alltså ska driva utvecklingen så att Apple slipper göra det själv.
Apple quietly releases MLX AI framework to build foundation AI models
Apple’s machine learning research team has quietly introduced and released a new machine learning framework called MLX, designed to optimize the
Offentliga sektorn får egen ChatGPT
Ett intressant AI-initiativ på hemmaplan. Här hemma i Sverige, alltså. AI Sweden (Sveriges nationella center för artificiell intelligens) släppte förra hösten släppte en egen version av GPT, GPT-SW3. Alltså en ”svensk” version av den teknik som driver ChatGPT. Dessutom inte bara anpassad för svenska förhållanden, utan specifikt skräddarsydd för den offentliga sektorn.
Nu är det dags för nästa steg. Som består av två initiativ.
Det första är att AI Sweden nu planerar att ta fram en nationell version av en multimodal språkmodell. Kort sagt en AI som inte bara kan förstå och skapa innehåll som text, utan som även har stöd för andra format. Det kan exempelvis vara att stöd för att ladda upp eller skapa bilder och dokument i olika format eller att kunna integreras med externa databaser.
Satsningen sker i form av en trestegsraket: fram till sommaren nästa år ska träningsdata samlas in, därefter ska modellen tränas, något som beräknas vara klart i slutet av 2024, och slutligen ska modellen sedan skalas upp.
Det andra initiativet är att ta fram en ChatGPT för den offentliga sektorn. Alltså en chattbot som ska vara gemensam för den offentliga sektorn. Denna ska vara baserad på en befintlig språkmodell, vi kan väl anta att det då blir GPT-SW3 eller en eventuell nyare version, som sedan finjusteras ”med hjälp av data som genereras av de som arbetar i offentliga organisationer”.
Precis som GPT-SW3 ska de nya satsningarna vara ”öppna och tillgängliga för modifiering, finjustering, forskning och kommersialisering”.
Det blir intressant att se hur de kommer att användas. Och det är oavsett initiativ som är väl värda att applådera.
Offentliga sektorn får en egen Chat GPT – tas fram av AI Sweden
Nu ska AI Sweden bygga en multimodal språkmodell för Sverige och parallellt utvecklas också en digital assistent särskilt anpassad till svensk offentlig sektor.
Midjourney börjar testa en version som inte kräver Discord
Sugen på att använda Midjourney, men orkar inte mecka med Discord? Grattis! Nu har Midjourney börjat testa en version av sin tjänst som är frikopplad från chattplattformen.
Det handlar mer specifikt om att Midjourney har börjat testa en ny sajt som bland annat innehåller den AI-bildskapartjänst som Midjourney är kända för.
Det är däremot en alpha-version, alltså en väldigt tidig version av sajten, som inte är öppen för allmänt bruk. Men det är alltså mest en tidsfråga innan Midjourney fullt ut lanserar en Discord-oberoende bildtjänst.
https://venturebeat.com/ai/midjourney-alpha-is-here-with-ai-image-generations-on-the-web/
AI-kampanjarbetare kan bli vardag i nästa amerikanska val
Kommer ni ihåg Duplex? Den lösning som Google tog fram, där en AI-chattbot kunde instrueras att ringa upp exempelvis en pizzeria och lägga en beställning. Och föra en konversation. Och prata precis som en människa, komplett med alla småljud vi gör under ett samtal. Nu kanske det blir vardag i nästa amerikanska val.
Ja, inte just Duplex, men väl Ashley – en chattbot som kampanjen för en demokrat hoppas ska kunna göra robotringarjobbat. Och precis som Duplex så handlar det inte om en förprogrammerad röst, utan en bot som alltså ska kunna föra verkliga konversationer, precis som en mänsklig uppringare.
ChatGPT i kampanjarbetsversion, alltså.
Demokraterna tänker sig dessutom att boten ska kunna användas för partiets kampanjer överlag – även om de förmodligen inte börjar med presidentkampanjandet. Ashley ska dessutom kunna hantera ett ”oändligt” antal samtida samtal, vilket förstås är en fördel jämfört med mänskliga kampanjuppringare.
Snart i en telemarketingavdelning nära dig.
Meet Ashley, the world’s first AI-powered political campaign caller
Democrat Shamaine Daniels is running for Congress, eyeing a seat held by Trump-aligned Republican Representative Scott Perry, who played a key role challenging the 2020 election results.
IoT – internet of things
Metas smarta glasögon blir ännu smartare med AI
Så har det blivit dags för Meta att göra sina smarta Ray-Ban-glasögon ännu smartare. Nu börjar företaget rulla ut den mest intressanta funktionen i dem: multimodal AI.
Eller på ren svenska: glasögonens inbyggda röstassistent kan nu identifiera vad den (ja, vad användaren) ser eller hör. Och sedan kunna föra konversationer kring det, som vilken AI-chattbot som helst.
Exempel som Zuckerberg själv gav när han presenterade funktionen var att han bad boten tipsa om passande byxor till en skjorta han höll upp och att den kunde översätta text.
Det handlar däremot fortfarande om någon slags tidig förhandsversion och inte en bred lansering, men det är ett första steg. Och det är också ännu ett exempel på hur ny slags hårdvara börjar ersätta mobiltelefonen som digitalt gränssnitt.
Visst, inte så att folk kan kasta ut mobilen i morgon. Och då inte bara för att det är få som sitter på ett par Meta-glasögon, utan främst därför att vi fortfarande pratar om begränsad funktionalitet jämfört med det som mobilen erbjuder idag.
Men som ett första steg så kan det här betyda att smartglasögon kan få lite samma funktion och roll som smartklockan: ett komplement som gör att man inte behöver plocka upp mobilen lika ofta för vissa handgrepp.
Meta’s AI for Ray-Ban smart glasses can identify objects and translate languages
Meta’s multimodal artificial intelligence can use the Ray-Ban smart glasses’ camera and microphone to see what you’re looking at or hearing, and respond accordingly.
Teslas Optimus-robot kan nu dansa som Elon Musk
Move like Musk. Där har vi det så här långt främsta införsäljningsargumentet för Teslas robot. Ni vet, den som började sitt liv som människor i robotkostymer.
Den har kommit rätt långt sedan dess och börjar nu bli allt mer på riktigt som ersättare för farliga och monotona arbetsuppgifter. Ja, det är åtminstone Musks vision.
Vi vet fortfarande inte mer om när Optimus kan tänkas finnas kommersiellt tillgänglig. Ja, eller tillgänglig utanför Teslas väggar överhuvudtaget. Men den börjar som sagt var arta sig.
Elon Musk shares video showing update to Tesla Optimus robot | Digital Trends
Elon Musk has just shared a video showing the latest improvements to Tesla’s Optimus humanoid robot, which include a sleeker design and faster movement.