Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sociala medier, AI – artificiell intelligens
- Del 3: Sök/SEO, Strömmade medier, AR/VR, Mobilt, Ekonomi och finans
Veckans artiklar
https://www.ehandel.se/forum/nu-borjar-nya-lagen-galla-sa-paverkas-e-handlare-av-digital-services-act/
Låt det goda rulla - Google satsar ännu mer på mindre e-handlare - Ehandel Plus
Google fortsätter att trycka in allt mer e-handel i sitt sökresultat. Senast ut: en funktion för att lyfta nya e-handlare.Att Google ändrar om i sitt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
EU har kort tid på sig att avgöra om Metas betalupplägg är lagligt
Hej hopp. Det här var intressant. Och något som jag helt hade missat.
28 organisationer som på olika sätt jobbar på rättighetsfrågor kring digitala och konsumentskyddsfrågor har skrivit till Europeiska dataskyddsstyrelsen (EDPB), allts EU:s högsta dataskyddsorgan, och bett dem ta sig en titt på Metas senaste upplägg för att slippa be om uttalat samtycke för spårning och personaliserade annonser enligt andemeningen i GDPR.
Kort sagt där användare av Instagram och Facebook kan välja mellan att fortsätta få personaliserade och beteendebaserade annonser eller betala för att slippa det - och då också helt slippa annonser.
Men det som jag hade missat var inte brevet, utan det som hände 25 januari.
Då skickade tydligen dataskyddsinstanserna i Norge (trots att de alltså inte är ett EU-land), Nederländerna och Tyskland (ja, eller rättare sagt, delstaten Hamburgs dataskyddsinstans) in en begäran till EDPB att komma med ett utlåtande i frågan. Är Metas upplägg okej eller inte?
Att det här skulle bli en fråga som dansar högt upp i EU:s beslutshierarki var inte så förvånande. Men jag hade trott att det skulle dra ut på tiden och kanske leda till ett beslut om ett par år. Men i och med att de tre myndigheterna nu har skickat in en formell begäran så har tydligen EDPB betydligt kortare tid på sig att svara. Åtta veckor, närmare bestämt. Plus sex veckor ”om det är nödvändigt”.
Vilket alltså innebår att EDPB, räknat från 25 januari, måste komma med sitt svar i slutet av mars eller som senast i början av maj.
Nu säger EDPB att de inte kommer att uttala sig om ”enskilda företag”, utan om frågan på ett principiellt plan. Men det spelar förstås mindre roll.
Det intressanta är att det sätter EU på pottkanten på två sätt. Dels att de måste ta tag i den här bökiga frågan överhuvudtaget och dels att EU lite indirekt har gett tidningar rätt att anamma ungefär samma lösning (betala för en prenumeration eller gå med på att acceptera cookies och spårning på sajterna). Där den största skillnaden är att… Meta är en techjätte medan tidningarna är EU-företag.
Så om EDPB underkänner Metas upplägg så underkänner de rimligen också publicisternas motsvarighet (även om det säkert finns möjligheter att hitta på något kreativt kryphål för EU).
Visst. Svaret kan bli ett icke-besked i stil med ”vi ska tillsätta en utredning”, men gissar att EDPB måste vara betydligt mer konkreta än så. Och, tja, binära.
Den länkade artikeln är överlag väldigt intressant läsning om problematiken och de två sidornas argumentation. Känns som att det är läge för popcorn om några veckor.
European digital rights groups say the future of online privacy is on a knife edge | TechCrunch
A coalition of more than two dozen digital and democratic rights groups, NGOs and not-for-profits, including noyb and Wikimedia Europe, have written to A coalition of more than two dozen NGOs have written to the European Union's regulatory body for data protection urging it to reject a tactic that's been controversially seized upon by Meta in its latest bid to circumvent the bloc's privacy laws.
Meta börjar ta ut 30 % avgift när man boostar inlägg
Nu gör Meta en Spotifynetflix. Börjar skyffla över Apples Appstore-avgift på användarna. Nu kommer Meta att börja ta ut 30 % i avgift när man betalar för att boosta inlägg på Facebook och Instagram.
Ja, om man gör det via iOS-appen, alltså. Man slipper avgiften om man däremot köper via Instagrams eller Facebooks webbar.
Och det riktigt intressanta här är förstås timingen. 6 mars börjar Digital markets act gälla - lagen som kommer att tvinga de allra största plattformarna att öppna upp mer för konkurrenter. Och för ett par veckor sedan gick Apple ut med hur de anser att de kommer att leva upp till kraven att de måste tillåta installation av iOS-appar från andra ställen än Appstore.
Då var Meta snabba ut med att såga det nya upplägget (inte förvånande, med tanke på hur liten avgiftssänkningen är för appar som hanteras via externa appbutiker så lär även EU ha… åsikter).
Så vad jag tror har hänt de senaste veckorna: Meta väntade på att Apple skulle tvingas till betydligt mer långtgående eftergifter än vad som blev fallet. När de insåg att det skulle bli ännu dyrare att ha egen betallösning så valde det att hålla fast vid det ”gamla” Appstore-upplägget och skyffla över kostnaden fullt ut på användarna.
Meta is passing on the Apple tax for boosted posts to advertisers
Meta says advertisers that buy boosted posts on Instagram's or Facebook's iOS apps will soon have to pay a 30 percent fee to Apple.
Threads testar ny funktion med trendande innehåll
När Meta lanserade sin Twitter-utmanare Threads så hette det att appen inte skulle bli platsen för ”hårda” nyheter. Läs: sånt som får blodtryck att slå i taket och mentala proppar att gå. Ett försök att slippa högertomtekonspirationsträsket i allmänhet.
Sedan dess har Threads rört sig allt mer mot att nära nog begrava nyheter helt på plattformen som övergripande princip. Men Threads slipper också gärna annat innehåll som kan röra upp känslor. Som politiska inlägg.
Något som bara häromdagen fick Meta att gå ut med att man inte kommer att rekommendera politiskt innehåll. (Och det i sig fick hela det politiska spektrat att samla sig i en ovanligt enad front i sitt ogillande.)
Men nu kan det nog bli politik på Threads i alla fall. Threads plockar nämligen en av Twitters verkliga signaturfunktioner: trendande ämnen.
Ja, nu är det ett test i ”liten skala”. Och i det är fallet är det väl framförallt för att se hur bindgalen hjorden blir när den grupppsykbryter iväg över en kontroversiell fråga.
Engagemang är toppen när man är en plattform som lever på annonsering. Men Meta har lärt sig den härda vägen att det finns gränser när engagemang slutar vara affärsmässigt bra. Med tanke på att Digital services act väntar runt hörnet så lär Meta vara mer känsliga än vanligt när det kommer till just politiska disussioner.
Nu hoppas förstås Meta att det kommer vara helt andra saker som trendar. Som hur mycket kläderna som Taylor Swift bar under Superbowl-finalen faktiskt kostade och var man kan köpa något liknande. Men, ja, det finns en rätt överhängade risk för att ämna som trendar på Threads också kan spåra mer än vad Meta önskar.
Den nya funktionen kommer oavsett bara att dyka upp i USA till att börja med. Det återstår att se när - och om - den kommer hit. Men jag misstänker att det här kommer att bli ett fast inslag i Threads.
https://techcrunch.com/2024/02/12/in-battle-with-x-threads-gets-trending-topics-where-politics-will-be-allowed/?1
Instagram och Threads kommer inte längre rekommendera politiskt innehåll
Meta vill verkligen, verkligen, verkligen inte att Threads ska handla om politik. Eller Instagram för den delen. Nu går företaget ut med att de båda tjänsterna inte längre ”proaktivt” kommer att rekommendera politiskt innehåll till sina användare. Det blir nu ännu enklare för den som vill slippa politik i sitt liv - åtminstone i de tjänsterna.
Ja, eller rättare sagt: det Meta vill slippa är två saker. Den ena är att man vill slippa skyttegravsbajskastandet som den politiska debatten numer har havererat i. Inte bara i sociala medier. Och det andra är följden av detta förändrade debattklimat: de allt hårdare regleringskraven att städa upp bajskastandet - eftersom det som kastas ofta går ännu längre än bajs.
Sen finns det också en rent affärsmässigt del i beslutet. Om det går för långt så kan det sluta med att det blir så mycket träsk att såväl användare som annonsörer vänder plattformarna ryggen. Bara att fråga FKA Twitter.
Because people.
Facebook har även de redan tagit liknande steg, vilket gör att ställen där man kan diskutera och marknadsföra politik blir allt färre. Synligheten blir åtminstone allt sämre. Det får förstås inte minst politiker att hojta om hot mot demokratin - samtidigt som våra politiker gladeligen har hakat på och förstärkt den här utvecklingen.
Det är ingen slump att det här kommer supervalåret, när sisådär 60 % av Jordens befolkning kommer att gå till valurnorna. I USA inte minst. Plus att Digital services act börjar gälla fullt ut i morgon - med ännu hårdare krav på att de största plattformarna håller rent på toaletterna.
Vi får med andra ord lite de sociala medier vi förtjänar.
https://techcrunch.com/2024/02/09/instagram-and-threads-will-no-longer-proactively-recommend-political-content/
TikTok
TikTok öppnar kontor i Norge
Dags för TikTok att ta klivet in på en ny nordisk marknad. Ja, formellt organisationsmässigt. Nu öppnar TikTok kontor i Norge.
Dessutom får vi veta att TikTok har 1,6 miljoner månadsanvändare i landet. Osäker på om den siffran har delats publikt tidigare. Tror inte jag har sett den. Men inte omöjligt.
(I övrigt är det intressant att TikToks Nordenchef utöver ett LinkedIn-inlägg väljer att dela nyheten som ett låst pressmeddelande bakom betalvägg.)
Liv Sandberg on LinkedIn: TikTok åpner norgeskontor: - En fot i bakken lokalt utgjør en forskjell | 15 comments
🚀 Exciting News from Oslo! 🇳🇴 I am thrilled to share that today marks a new chapter for TikTok Nordics as we officially open our Oslo office! Our journey... | 15 comments on LinkedIn
TikTok testar Sub Space
Nytt test i TikTok: Sub Space. Som då, som förstås är självklart på namnet, är ett ställe för prenumeranter.
Mer specifikt så handlar det om ett sätt för den som livesänder via TikTok att ha en egen VIP-avdelning för dem som betalar för sig.
I sitt Sub Space ska innehållsskapare kunna lägga ut ”trådar med ett tema” och interagera med sina prenumeranter bland annat via omröstningar. Som artikeln konstaterar så känns med andra ord mycket som Instagrams Broadcast-funktion, fast snäppet mer interaktiv. Det verkar som att följare ska kunna skriva egna saker och inte bara reagera eller svara på omröstningar.
Det känns dessutom inte som en funktion som är kopplad till själva livesändningen, utan helt enkelt en ny betalväggsavdelning som kreatörer kan använda för att ge ytterligare värde till prenumerationen. Som att ge förhandsinfo eller vara med och tycka till om vad en innehållsskapare ska göra videos om för ämnen.
TikTok is testing an exclusive 'Sub Space' where LIVE creators can interact with subscribers | TechCrunch
TikTok is testing a new exclusive space for LIVE creators to interact with their subscribers, the company confirmed to TechCrunch.
TikTok släpper app för Apple Vision Pro
När Apples ansiktsdator Vision Pro blev tillgänglig i början av februari så fanns det 600 appar optimerade för enheten. Häromdagen gick Apple ut med antalet nu är uppe i 1000. Men det saknas fortfarande flera stora appar. TikTok är dock inte längre en av dem.
Spotify, Netflix, Snapchat, Instagram, Facebook, WhatsApp. Där är några av de stora apparna som inte har fått några AVP-versioner. Youtube sa också rätt mycket tvärnej, men ändrade sig fem minuter efter det att AVP började säljas - så en Youtube-app "finns på kartan". Utan att vi vet mer än så.
Det betyder att TikTok därför blir första stora sociala plattform ut på Apples nya plattform (utöver iMessage).
Visst. 200 000 exemplar (som uppskattningarna ligger på) är en hela massa sålda Vision Pro-don't-call-it-a-headset-headsets. Men i den stora uppkopplade världen är det en liten droppe i havet. Det är med andra ord inte så att tjänster står och faller med en dedikerad Vision Pro-app.
Men jag tror inte att TikTok har särskilt mycket emot att få ha hela plattformen för sig själv så länge som de kan.
Den stora frågan är förstås hur länge det dröjer innan Instagram och Facebook kommer till Vision Pro. Med tanke på att Mark Zuckerberg har... åsikter om Apple i allmänhet och Vision Pro i synnerhet.
TikTok launches a 'reimagined' app for the Apple Vision Pro | TechCrunch
TikTok has launched a native and "reimagined" app on the Apple Vision Pro, the company announced on Thursday.
Snapchat
Snapchat vill vara mindre socialt medium
Alla som varit med i sociala medier-svängen ett tag minns säkert när alla sociala medier nästan unisont ville sluta vara sociala medier. De olika tjänsterna valde andra sätt att kategorisera och märka sig. Twitter valde ”nyheter”, medan Snap var mest kreativa i och med att de började kalla sig för ”kameraföretag”.
Ungefär samtidigt så började de olika tjänsterna också hitta diverse kreativa sätt att redovisa användare. Här gick förstapriset till Twitter som gick från ”aktiva månadsanvändare” (DAU) till ”aktiva månadsanvändare som vi kan tjäna pengar på” (mDAU), som ingen, inklusive Twitter, nog riktigt förstod.
Anledningen stavades ”Facebook”. I tävlingen mellan de sociala medierna om att vara störst så låg Facebook numer så långt före att de andra inte ville jämföras med de siffrorna. Varken när det kom till användare eller intäkter.
Just nu håller lite samma sak på att hända igen. Fast då mer sprunget ur att de sociala tjänsterna börjar få slut på folk. De slår allt mer i tillväxttaket. Man vill prata om andra siffror än dem man har lutat sig mot så här långt. Särskilt när det gäller användartillväxt.
Men att Snap i sin senaste kampanj gått med parollen ”Less social media, more Snapchat” måste ändå sägas vara lite… intressant.
Snapchat hoppas att alla vid det här laget har glömt BeReal och försöker ta den positionen. Ja, som tjänsten för ”riktiga människor” som lägger ut ”riktigt innehåll”.
Snapchat fortsätter alltså inte vilja vara det de mer än de flesta sociala medier är idag. Sociala interaktioner och kommunikation snarare än konsumtion.
Tittar vi på tillväxttakt så hade Snapchat Q4 sitt bästa kvartal sedan tjänsten snubblade till och planade ut 2018. Sedan dess har det tickat på stadigt uppåt och Q4 innebar 11 % fler dagliga användare än ett år tidigare.
Men Snapchat har däremot haft förtvivlat svårt att omvandla appens trafik och engagemang till rejäla intäkter. När Meta dunkar till med sitt bästa kvartal någonsin så blir det extra jobbigt. Snapchat har en extremt tydlig roll och plats för användarna, men när det kommer till annonsörer så är bilden allt annat än Vision Pro-skarp.
Så för att sammanfatta Snaps positionering genom åren:
- Vi är ett socialt medium
- Vi är ett kameraföretag
- Vi är ett teknikföretag
- Vi är lite mindre socialt medium
Snapchat's 'Less Social Media. More Snapchat' - AdNews
Including a TV spot airing during the 66th Annual Grammy Awards.
Twitter/X
X gör det möjligt att köra annonser mot utvalda X-användare
Det går lite... sådär när det kommer till intäkter för FKA Twitter. De annonsörer som inte redan har dragit på grund av att X allt mer kantrar över i ett högertosseträsk gör Elon Musk allt han kan för att skrämma bort.
Ett stort problem har varit att X inte har kunna erbjuda en säker annonseringsmiljö för varumärken. Rapporter om att stora företags annonser har dykt upp intill nynazistiskt innehåll gör inte underverk för förtroendet.
Nu är X på gång att rulla ut en funktion som delvis är tänkt att adressera det här: Creator targeting. Möjlighet att köra annonser mot ett antal utvalda X-konton. Logiken är helt enkelt att annonsörer på så sätt ska vara säkra på att annonserna verkligen kommer att synas tillsammans med innehåll som är säkert. Lite som Youtube Select, alltså.
Ja, och sannolikt också att det är innehåll som har rätt stor spridning. Vad det handlar om är att den nya annonsfunktionen gör det möjligt att annonsera mot en "kurerad lista" av kreatörer. Längre fram ska det dock även bli möjligt att köra annonser mot en enskild kreatörs innehåll.
X will soon let advertisers run ads next to a 'curated list' of creators | TechCrunch
X, formerly Twitter, announced today that advertisers can now run video ads next to specific content creators.
X gillar oddsen för bettande på plattformen
Elon Musk har som bekant visionen om att X ska bli en superapp, med kinesiska WeChat som främsta förebild. En app som man alltså vänder sig till för de flesta vardagsgöromål man har.
Ett av dessa områden känner nu Musk och X är spelande. Och då inte spelande som i ”dataspel”, utan som i bettande. Att spela på resultaten i sport och andra evenemang med riktiga pengar, alltså.
Som ett första steg har X nu ingått ett ”strategiskt samarbete” med BetMGM. Ett samarbete som innebär att de senare blir X:s exklusiva ”Live odds sport betting partner”.
Som så ofta när det kommer till techbolagen så rullas det nya samarbetet bara ut i USA till att börja med. Och det är ingen fullständig bettingintegration. X-användare kan ”utforska oddsen” för amerikansk fotboll (fler sporter ska följa ”över tid”) och sedan klicka sig vidare till BetMGM:s sajt där själva spelandet görs.
Det här är inte ett helt långsökt samarbete, eftersom livesport fortfarande är ett rätt starkt område för gamla Twitter. Frågan är däremot hur sugna X-användarna är på att tjänsten är stället de vänder sig till för att klicka sig vidare till en spelsajt.
Inte förvånande så säger X att integrationen till BetMGM kommer att ”utvecklas över tid”, så ambitionen är säkerligen att allt ska gå att göra direkt hos X.
Sports betting is coming to X with BetMGM partnership | TechCrunch
Elon Musk's X, formerly Twitter, has forged a deal with a sports betting operator, BetMGM, the companies announced on Friday. The deal, which BetMGM
X slår nytt botrekord
Årets Superbowl slog ett imponerande rekord. Det ska nämligen ha varit den mest sedda amerikanska tv-sändningen någonsin med runt 124 miljoner tittare totalt via de olika kanalerna som sände. Det blev även rejält med tittande via FKA Twitter. Med över 10,5 miljoner visningar på Superbowl innehåll blev det en av de största händelserna i Twitters historia.
Men det verkar också som att X slog ett helt annat slags rekord. Ett botrekord.
Enligt CHEQ, som tydligen är "ett ledande cybersäkerhetsföretag", så ska en rätt stor del av trafiken som kom från X till annonsörers sajter ha varit botar. En... väldigt stor del, till och med. Nästan 76 % av all X-trafik enligt CHEQ.
Detta baserat på 144 000 besök som kom från X under Superbowl-helgen till CHEQ:s kunder. Vilket innebär totalt 15 000 stycken. Som artikeln konstaterar så är det i det stora hela ingen jättesiffra - och ska tas för vad den är - men botsiffran fick oavsett CHEQ att konstatera att de aldrig tidigare sett så hög andel bottrafik.
Som jämförelse så bedömdes 2,56 % av 40 miljoner besök från TikTok ha varit botar under samma period. 2,01 % av 8,1 miljoner besök från Facebook och 0,73 % av 68 700 besök från Instagram.
Det verkar heller inte bara ha gällt just Superbowl. Enligt CHEQ så var bottrafiken för ovanstående tre tjänster ungefär den nivån för hela januari, medan X låg på 31,82 %.
Ni vet det där Musk sa om att det enda sättet att stoppa botar på Twitter var att börja ta betalt? Well...
The majority of traffic from Elon Musk's X may have been fake during the Super Bowl, report suggests
New data shows that X has a bot problem unlike any other.