Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 20 2024

EU utreder Meta gällande barns säkerhet och mentala hälsa. TikTok testar 60 minuter långa videos. Twitter går i graven – definitivt. Googles AI-sökfunktion rullas ut skarpt i USA.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

Google skvallrar – avslöjar din försäljning för konkurrenter – Ehandel Plus

Google vet som bekant allt och lite till om oss. Och ju mer vi använder Googles tjänster, desto mer lär de sig och desto mer kan de använda informationen.

Google ger svaret – så kommer annonser funka i nya AI-söken – Ehandel Plus

Tidigare i veckan gick Google ut med ett antal produktnyheter kopplade till företagets tjänster. Inte oväntat så handlade väldigt mycket om AI. Även när

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

EU utreder Meta gällande barns säkerhet och mentala hälsa

När det kommer till de största techbolagen så har EU verkligen fått utredningsfeeling. Den här gången är det Meta som är i kikarsiktet. Mer specifikt handlar det om oro för hur företagets plattformar kan påverka barns säkerhet och mentala hälsa.

Som så ofta nuförtiden så är det en av EU:s 2024-techlagar som är basen till utredningen. I det här fallet Digital services act. Den lag som reglerar det vi ser och konsumerar i digitala tjänster på nätet.

Det EU specifikt kommer att titta på är ”potentiella beroendeframkallande effekter” hos Facebook och Instagram – som tydligen kallas kaninhålseffekter. Kort sagt där en plattform förstärker negativa känslor, som kring kroppsuppfattning. Men EU kommer även att ta sig en titt på Metas åldersverifieringsverktyg och hur de säkerställer integriteten hos dessa användare.

EU investigates Facebook owner Meta over child safety and mental health concerns

Company’s social media platforms, which also include Instagram, may have addictive effects, says European Commission

Threads testar ett eget Tweetdeck

Ni vet hur Threads INTE är Twitter? Nu släpper Threads ännu en Twitter-funktion för att verkligen understryka att Threads minsann INTE är Twitter.

Threads får nu… Tweetdeck.

Webversionen (läs: datorversionen) av Threads får nu alltså, precis som Tweetdck möjlighet att bygga upp en vy med spalter som var och en blir ett eget flöde med inlägg. Dessa kan baseras på sökningar, taggar, konton, sparade inlägg och notiser.

Precis som hos Tweetdeck kan man även välja att olika kolumner automatiskt ska uppdateras i realtid. Och det mest intressanta är att det ska gå att få de autouppdaterade flödena att visa de senaste inläggen kronologiskt.

Något som kanske… inte känns som en jättestor funktion. Med tanke på hur de stora plattformarna har kämpat med näbbar och klor mot alla önskemål att kunna ha ett kronologiskt flöde som förinställt läge så gör Threads här ett förvånansvärt stort steg i användarnas önskeriktning.

Visst, precis som Tweetdeck så utgår Meta säkerligen att funktionen i huvudsak vänder sig till plattformens power users. De flesta kommer fortsätt att mestadels använda Threads-appen och hållas kvar (och därmed titta på fler annonser) av det algoritmiska flödet precis som innan.

Däremot sucks det to be you om du vill ha den här funktionen nununu. Threadsdeck börjar nu testas med ”utvalda användare”, så det återstår att se när – och om – den rullas ut skarpt till alla.

Threads starts testing a TweetDeck-like feed of real-time posts

Meta is now testing a TweetDeck-like experience for Threads. Power users will be able to organize feeds of posts into columns in this new UI.

Meta skrotar sin Slack-utmanare Workplace

Höh. Lite oväntat.

Gårdagen handlade… en del om AI-nyheter. Dels det Open AI presenterade i månads och så det som Google presenterade igår under sin årliga utvecklarkonferens I/O. Men i skuggan av de så hände de också en del annat.

Som att Meta lägger ned Workplace. Sin egen Facebook goes intranät-lösning.

Anledningen är… AI. Att Meta nu istället ska fokusera på att ”bygga AI- och metaverseteknologier som vi tror fundamentalt kommer att förändra hur vi arbetar”. Because AI.

Workplace seglade – som så många andra onlinetjänster som nu har gått i graven – upp under pandemin. Den peakade våren 2021 och sedan dess… har Meta inte pratat så mycket om den. Vilket förmodligen ger oss den verkliga anledningen till att Meta nu skrotar initiativet: det är inte jättemånga som använder tjänsten längre.

Meta kommer dock inte dra ur pluggen riktigt än. Först augusti 2025. Vilket sannolikt är så länge som några redan ingångna avtal sträcker sig.

Och min förvåning? Jag hade i ärlighetens namn glömt bort att tjänsten fanns.

Meta Is Shuttering Workplace, Its Enterprise Version of Facebook

(Bloomberg) — Meta Platforms Inc. is shutting down Workplace, the enterprise version of Facebook that it once hoped might rival Slack and other office productivity tools.

Instagram testar ännu en BeReal-kopia

Men vänta nu? Var vi inte överens om att vi var färdiga med att kopiera BeReal, eftersom vardagen är för tråkig?

Meta’s latest experiment borrows from BeReal’s and Snapchat’s core ideas | TechCrunch

Instagram is developing a feature called ”Peek” that would allow users to post pictures that can only be viewed once.

TikTok

TikTok testar 60 minuter långa videos

Ni vet kortvideoappen TikTok? Nu… blir den ännu mindre TikTok.

Från 15 sekunder upp till 5 minuter upp till 15 minuter upp till 30 minuter upp till… 60 minuter.

Nu testar TikTok det sistnämnda stöd för att ladda upp videos som är en timme långa.

Det är ännu ett steg i kampen om användarna mellan Youtube och TikTok. I takt med att det blev allt mer techfolksport att kopiera TikTok – för att få förnyad fart på användartillväxten – så TikTok gått åt andra hållet. Börjat kopiera funktioner hos dem som kopierar. Som att TikTok nu har släppt en egen Instagram-foto-utmanare.

I båda fallen – och då räknar jag in Meta i Youtube-ringhörnan här – så är det plattformar som har haft osannolika framgångar med sina kärnprodukter. Men det betyder inte att det är givet att det kommer gå lika bra när man försöker använda samma regelbok på ett nytt område.

Men bolagen måste trots allt försöka. Och det som nu allt mer händer är att plattformarna bygger vallar för att inte tappa sina befintliga användare i första hand. Kort sagt minska behovet att – om så bara för en stund – gå någon annanstans.

För det största problemet för samtliga jätteplattformar är att de helt enkelt bokstavligen talat börjar få slut på människor. Definitivt här hos oss i väst.

TikTok tests 60-minute video uploads as it continues to take on YouTube | TechCrunch

TikTok is testing the ability for users to upload 60-minute videos, the company confirmed to TechCrunch on Thursday.

TikTok kan lägga till ChatGPT i appen

Det är en… del fokus på Open AI och ChatGPT idag av någon anledning. Här är ännu ett intressant rykte: även TikTok kan lägga till ChatGPT.

Ja, eller det är till och med mer än rykten. Det är skärmdumpar från TikTok-appen som ser ut att visa att TikTok testar precis det här.

Sökfunktionen visar där upp ”AI Search highlights” och i förklaringstexten till funktionen så står det att funktionen ”tillhandahåller svar från ChatGPT” när någon söker.

Med andra ord kan det vara så att det faktiskt fanns några korn av sanning i ryktena om att Open AI arbetar på en egen webbsök. Fast hos andra.

Nu vet vi inte om det är just en ”Google-sökfunktion” vi pratar om här. Vi kan nog vara säkra på att det här är TikToks interna innehåll det handlar om. Men det är oavsett ett steg mot att Open AI säljer sina tjänster till andra som del av någon slags strategi – inte minst med tanke på att företaget sägs vara nära ett avtal med Apple.

Open AI kan med andra ord vara på gång att minska sitt beroende av direktrelation med slutanvändaren och än mer erbjuda mer eller mindre whitelabel-lösningar till andra som vill ha den här typen av funktion. Ett steg bortom att erbjuda API-kopplingar.

TikTok might launch ChatGPT-generated search results

TikTok may be rolling out ChatGPT-generated search results on the app for some search queries.

Twitter/X

Twitter går i graven – definitivt

Så går Twitter i graven. Definitivt.

Twitter bytte ju som bekant namn till X för rätt länge sedan. Because Elon är besatt av allt med X. Men Twitter har levt vidare.

Och då inte bara därför att väldigt många som inte är Elon Musk har fortsatt kalla Twitter för just Twitter, utan därför att URL:en som har gällt för rätt mycket i X fortfarande har hetat Twitter.com.

Men nu ska Twitter-domänen alltså ha dansat ut till vänster. Ja, eller, det verkar som att det fortfarande inte har slagit igenom för alla.

Men nu kan vi alltså lägga Twitter till handlingarna. På ungefär alla sätt. Inklusive alla sätt som handlar om X.

Twitter is officially X.com now

The social network formerly known as Twitter has officially switched its URLs over to X.com. Musk first announced the switch to X in July 2023, and the URL transition started to happen in mid-August.

LinkedIn

Googles VD begår LinkedIn-premiär

Vad kan vi aldrig få för mycket av? Precis, inlägg om Googles I/O-konferens. Där Google presenterade en ziljon AI-nyheter. Men det här handlar mer om VD:n Sundar Pichai. Som dagen före konferensen begick LinkedIn-debut.

Pichai ägnade sitt första inlägg på plattformen åt att dela en, tja, bakom kulisserna från konferensens scen. (Och eftersom det var en bild från konferensens huvudscen så var det… inte alls bakom kulisserna. Men nu ska vi inte trassla ned oss i detaljer.) Plus att han delade lite om vad som komma skulle under Googles inledande keynote-dragning.

Om vi bortser från att han bevisligen inte har gått någon LinkedIn-kurs (Ingen enmenings-klickbait-rubrik för att få folk att trycka på Läs mer? Ingen engagemangsfiskande avslutningsfråga i inlägget? WTF?) så var det i stort ett hyfsat intetsägande inlägg.

Men det var ett inlägg från (tror vi åtminstone) VD:n för ett av världens allra största bolag som gick ut och marknadsförde företagets stora konferenshappening via ett inlägg på LinkedIn.

Nu kanske vi inte kan vänta oss att Pichai kommer att slajda in med kommentarer under inlägg till vänster och höger. Eller ens bli en särskilt flitig postare.

Men det är är trots allt ännu ett tecken på att LinkedIn tas allt mer på allvar som social plattform. Ett självklart X- eller Insta-inlägg, men långtifrån självklart här.

Det känns dessutom som att det blir allt vanligare att företag – eller rättare sagt hyfsat höga eller högsta chefer på företag – börjar dela företagsnyheter den här vägen. Som en alternativ pressmeddelandetjänst. Och som komplement till att de övriga sociala plattformarna.

Screenshot

Övrigt sociala medier

Elon Musk börjar konspirationstrolla om meddelandeappen Signal

Elon Musk är som bekant inte den som drar sig för att vända på en femöring. Åtminstone när det kommer till åsikter. Den här gången handlar det om meddelandeappen Signal.

Signal är den app som ofta lyfts fram som det säkraste meddelandeappsalternativet. Dels tack vare krypteringsnivån för alla chattar, men också dels tack are att det är en ideell organisation som backar lösningen snarare än ett kommersiellt företag. Det i sig ska innebära att mindre risk för genvägar på grund av vinstkrav.

Det sistnämnda kan man förstås ha olika åsikter om, men en som har lyfta fram Signal som det bästa alternativet är Elon Musk. Tack vare säkerheten. Men nu verkar Elon ha ändrat sig.

Det hela började när VD:n för den konkurrerande appen Telegram ifrågasatte just Signals kryptering. Mer specifikt att ”USA:s regering la 3 miljoner dollar på att bygga Signals kryptering”. Läs: den djupa staten avlyssnar allt du gör i appen.

Fler högerprofiler gick också ut och kom med liknande påståenden, lika lite baserade av bevis. Och så kom Elon Musk. Och gör som han gör mest nuförtiden. Skriver saker som att uppgifterna är ”oroväckande”. Han säger alltså ingenting utan säger bara ”här finns något att titta på”.

Vilket som vi numer räcker för att SD:s trollfabrik och alla andra motsvarigheter kan dra igång sina apparater för att urholka förtroende och så split.

Det är det som numer är snudd på det mest bekymmersamma med Elon Musk. Ni vet, det mest ”concerning” </ironiskt>. Att han hjälper till att förstärka den här typen av obekräftade rykten – ofta av konspirationskaraktär – till sina stora skaror av fanboys.

In the battle of Telegram vs Signal, Elon Musk casts doubt on the security of the app he once championed

Elon Musk, once a champion of the encrypted messenger Signal, now says the app’s leadership has not handled ”known vulnerabilities.”

Ny chattappen Glue vill lösa din Slack-utmattning

En stor poäng med Slack är att det går att skapa kanaler hur enkelt som helst och sedan låta alla eller några i en organisation får vara med. Utmaningen blir att Slack-kanaler sällan dör, i synnerhet sådana som är skapade för något väldigt specifikt och kortlivat.

Det är ännu mer så om man istället väljer att gruppchatta med människor. Då är ”kanalerna” kvar för alla som ingick i diskussiontråden – och om man börjar prata med samma människor igen så finns hela kommunikationstråden kvar – fast man ska prata om något helt annat.

Det här vill Glue nu allt lösa på ett bättre sätt. Inspirerade av Snapchat. Och, ja, det bygger också på AI, förstås. Because AI.

Ja, typ. Det verkar nämligen som att Glue jobbar med ”trådar” istället för ”kanaler” – och att dessa självdör när man är klar med ärendet i fråga.

Och jag ska väl erkänna att jag… inte riktigt känner hur det här helt vänder upp och ned på det som Slack och övriga konkurrenter gör. Även om människorna bakom säger att det är ett helt annat sätt att ta sig an företagskommunikation och att det sättet ”inte enkelt kan kopieras” av Slack eller Microsoft, just på grund av att de skulle behöva tänka om sitt upplägg från grunden.

Ja, enligt Glue själva alltså. Återstår att se hur väl det stämmer.

David Sacks reveals Glue, the AI company he’s been teasing on his All In podcast | TechCrunch

VC and podcaster David Sacks has revealed a new AI chat app called Glue that fixes ”Slack channel fatigue,” he says.

 

Sök/SEO

Googles AI-sökfunktion rullas ut skarpt i USA

Ikväll var det dags för Googles årliga utvecklarkonferens I/O, som i år handlade en… del om AI. Eller kanske till och med lite mer än bara ”en del”.

Den minst förvånande nyheten var att vi fick en uppdatering kring Google AI-sökfunktion Search generative experience. Det mest förvånande var kanske att Google låter SGE gå i graven.

Ja, nu är det inte riktigt så drastiskt. Vad som händer är att SGE byter namn till AI. Passande nog. Eller ”AI overviews”.

Det känns med andra ord som att marknadsavdelningarna så sakteliga börjar kopplas in när det kommer till namngivningen på techbolagens AI-produkter.

I övrigt är det alltså det som vi har sett tidigare. AI-skapade sammanfattningar som svar på sökfrågor hos Google. Men nu går funktionen från experiment till skarp. Åtminstone i USA.

”Hundramiljontals” användare kommer nu att få tillgång till AI overviews den här veckan och över 1 miljard ska kunna använda den mot slutet av året.

Till och med de som har mattekunskaper i nivå med mina kan räkna ut att 1 miljard är rejält många fler än antalet invånare i USA. Så det kommer att ske någon form av global utrullning under året. Det återstår dock att se vilka länder som finns med i den listan.

Med tanke på att vi i EU fortfarande inte ens har OG SGE i EU så kanske vi inte direkt kan vänt oss att vi står längst fram i kön. Eller så lyckas Google kommer överens med EU det kommande halvåret eller så.

Jag tänker att en ny sökfråga nu kommer att segla upp högt i listan över de vanligaste sökfraserna hos Google: hur stänger man av AI overviews?

Google Search will now show AI-generated answers to millions by default

With the new features, Google is positioning Search as more than a way to simply find websites. Instead, the company wants people to use its search engine to directly get answers and help them with planning events and brainstorming ideas.

Googles AI-sökresultat kommer inte att visas för alla sökningar

Som så ofta så kommer mycket av det mest intressanta – och svaren på frågor kring hur saker faktiskt kommer funka i praktiken – först efter den keynote där nyheterna presenteras. Som frågor kring exakt hur vanligt förekommande Googles AI-sökresultat kommer att vara.

Svaret är att vi… inte vet. Och inte kommer att få veta. Därför att Google ”inte delar den siffran”.

Men det vi åtminstone nu får veta är att AI-sökresultatet, som nu rullas ut till alla amerikanska användare, inte kommer att visas vid varje sökning. Bara de ”mer komplexa” där Google ”känner att de kan tillföra värde bortom sökresultatet”.

Och eftersom Google är så schyssta och tänker så mycket på sina användares bästa så fick vi veta att förekomsten ”kommer ha mindre med annonser att göra” och ”mer med att addera värde till sökresultatet”.

Så det Google säger är alltså att de inte kommer att visa sitt AI-sökresultat bara när det inte finns några annonser att visa.

Vilket säkert kan stämma. Men jag misstänker ändå att möjligheten att visa annonser kommer att spela in… lite grann. Ja, eller mycket.

Mer krasst: oavsett hur mycket det heter att generativ AI kommer att förändra precis allt nununu så lär det gå betydligt långsammare även denna gång. Och vi kommer fortfarande söka mycket på saker som ”röda skor till fest”.

Och det passar Google alldeles utmärkt. För det ger dem mer tid att komma på hur tusan man ska få in annonser – och inte stöta sig med sajtägare när de släpper ifrån sig ännu mindre trafik.

Google rolls out AI Overviews in US with more countries coming soon

AI Overview link cards get a higher click through rate than normal web search results but Google won’t break out click data in Search Consoles for content creators.

Google gör det möjligt att… söka på webben

Det. Här. Är. Jätte. Roligt.

Under utvecklarkonferensen I/O i tisdags så presenterade Google, som brukligt under den årligt återkommande tillställningen, en störtflod nyheter. En… del av dem handlade om Ai. Men bland alla de fräsiga framtidsgrejer som vi fick se så är frågan om inte det här är den häftigaste av dem alla.

Google gör det nu… möjligt att söka på webben.

FJUTJÖR!

Det handlar kort sagt om att Google nu skarpt ska ha börjat rulla ut en funktion som de började testa i februari. Utöver att filtrera sökresultat på de vanliga menyalternativen (som Bilder, Videos, Shopping, Nyheter, etc.) så kan man nu även välja ”Web”. Och då får man…

…en lista med textlänkar.

Inga bilder, videos, shoppingkaruseller eller AI-grejs. Bara… vanliga sökmotorlänkar.

Så Google har alltså nu gett oss… Google Classic.

Google adds ”web” filter to only show text-based links in Google Search results

Google said the filter appears on the top of the results page alongside other filters.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *