Kategorier
Ekonomi och finans Sociala medier Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 24 2024

Meta pausar sina planer att träna sina AI-modeller på EU-användares data. X slutar visa likes inom kort. LinkedIn lägger till nya AI-funktioner för arbetssökande och annonsörer. BeReal går i graven. Apple är åter världens högst värderade börsbolag.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Facebook, Instagram och WhatsApp

Meta pausar sina planer att träna sina AI-modeller på EU-användares data

För ett par veckor sedan gick Meta ut med att de tänker börja träna sina AI-modeller och Ai-botar på nära nog allt innehåll på Facebook och Instagram (undantaget konversationer mellan privatpersoner – däremot är meddelanden mellan privatpersoner och företag träningsbara). De enda som har chans att säga nej är vi i EU, tack vare lagstiftningen här.

Däremot är det rätt bökigt att säga nej och träningen är alltså aktiverad till dess att någon säger nej. Det gjorde att den första anmälan mot Metas initiativ kom från EU-konsumentsskyddsorganisationer förra veckan.

Irlands dataskyddsinstans, som har det huvudsakliga regleringsansvaret för merparten av de amerikanska techjättarna, skickade ut en begäran om att den planerade träningen pausades till dess att Meta kunde ”tillfredsställa den oro som EU hade lyft”.

Tanken är att träningen ska börja i slutet av den här månaden, men nu har Meta gått ut med att de tillmötesgår EU:s begäran.

I sitt officiella uttalande om pausen konstaterar Meta att bland andra Open AI tränar på användarnas innehåll, så Meta tycker att det borde var fritt fram för dem också. Men just jämförelsen med Open AI haltar rätt ordentligt här. Open AI fick smisk i Italien just för att de inte lät användare säga nej till träning i ChatGPT, så Open AI la till ett enkelt av/på-reglage i inställningarna.

Det skulle alltså vara jättelätt för Meta att göra samma sak. Men Meta gör som Meta alltid gör i de här sammanhangen. Böjer sig tredubbelt baklänges för att göra det svårt för användare att säga nej.

Ja, kanske rentav be om samtycke i förhand och därmed bygga träningen på en opt-in istället för en opt-out. Men det skulle Meta förstås aldrig göra.

Ja, om inte EU tvingar dem, förstås.

Meta pauses plans to train AI using European users’ data, bowing to regulatory pressure | TechCrunch

Meta has confirmed that it will pause plans to start training its AI systems using data from its users in the European Union (EU) and U.K. The move

Twitter/X

X slutar visa likes inom kort

För några veckor sedan gick FKA Twitter ut med att de skulle sluta visa likes på plattformen. Nu händer det snart.

Förra året gjorde X det möjligt för betalande användare att dölja sina gilla-markeringar och nu rullas det här snart ut till alla användare. Det kommer därefter inte bli möjligt att se vilka inlägg som någon har gillat. Ja, inte möjligt för någon annan att se vad du har gillat, alltså.

Anledningen är enligt Musk att visningen av likes har gjort att X-användare har avstått från att gilla ”spicy” innehåll på grund av risken att bli uthängd för det i media och på sociala medier.

Så då vet vi det. ”Spicy” är numer alltså X-speak för ”tossekonspiratoriskt kaninhålsrasistinnehåll”.

X is officially making likes (mostly) private for everyone

In a new tweet, X’s Engineering account has revealed that the social network is making likes private for everyone this week.

Rapport: Twitter/X har lutat över mer åt höger under Musk

Oj, det var jätteförvånande säger absolut ingen.

Elon Musk Has Made X More Right-Leaning, Study Shows

(Bloomberg) — Elon Musk’s X, the social media site formerly known as Twitter, has become more popular with conservative users and those who identify with the political right since Musk’s takeover in late 2022, according to a new Pew Research Center report.

LinkedIn

LinkedIn lägger till nya AI-funktioner för arbetssökande och annonsörer

Det flesta nya funktioner som LinkedIn lägger till numer handlar om a) få folk att börja betala b) låta LinkedIn-medlemmarna träna Microsofts AI-modeller (inte minst hela ”du är inbjuden som expert för att svara på fråga”-funktionen). Nu kommer nästa träningsläger – som även ger nya funktioner för användarna. Det är närmaste bestämt fyra nyheter för arbetssökande.

  • Chattgränssnitt för att söka efter lediga jobb: Nu gör LinkedIn det möjligt att söka efter lediga jobb ChatGPT stylee. Istället för att använda breda sökord eller klicka sig genom någon slags filtreringslösning så ska man kunna skriva vad man är ute efter och sedan låta LinkedIn-AI:n vaska fram lämpliga jobb.

    Med tanke på hur galet träffsäker [sic!] LinkedIns jobbrekommendationsfunktion är så tänker jag att, ja, det lär förmodligen inte bli sämre åtminstone.

  • CV-förbättring: Låt LinkedIn-AI:n kolla igenom ditt cv och komma med förbättringsförslag.
  • Skriva personliga brev: Låt LinkedIn skriva ihop förslag på ett personligt brev baserat på annonsen och ditt CV.

Så vi är snart helt framme vid den punkten när jobbsökande låtar AI:n hitta och söka jobb som sedan tas emot och gås igenom av en AI hos rekryteraren. När de två sedan möts så kommer den jobbsökande inte ha en aning om vad hen har sökt och vad det stod i det personliga brevet och rekryteraren kommer inte ha koll på varför personen fick komma på intervju. Let the förvirringen commence.

Utöver det så kommer det även några andra AI:iga funktioner:

  • ”AI Overview” i söken: Nej, det är inte en integration av Googles nya AI-sök, men ungefär samma sak. Som svar på sökningar så kommer LinkedIn skriva ihop ett svar och lista ”trendande inlägg” kring det.
  • AI-chattar med kändisar: Ja, LinkedIn-kändisar. Alltså personer som ska vara auktoriteter inom sina respektive fält. LinkedIn har hällt ner en massa kunskap från experterna så att LinkedIn-medlemmar sedan kan chatta med experternas virtuella AI-avatarer.
  • LinkedIns AI-kampanjverktyg Accelerate rullas ut bredare och uppgraderas

De nya funktionerna rullas ut globalt ”de närmaste veckorna”. Men däremot bara på engelska i dagsläget.

LinkedIn’s AI job coach can write your cover letters and edit your resumé

LinkedIn has added a bunch of new capabilities for its premium subscribers who are #OpentoWork, including personalized resumé, AI-assisted cover letters and more conversational job searches.

LinkedIn uppdaterar nyhetsbrevsverktygen

Varning! Följande inlägg går igenom några LinkedIn-nyheter som INTE handlar om AI.

You have been warned.

(Okej. Både USA och EU har ju numer stiftat lagar som förbjuder att man presenterar nya funktioner i onlinetjänster om man inte har med ”AInånting”, så det finns med lite av den varan även här.)

Vad LinkedIn den här gången har lagt tid på är nyhetsbrevsverktygen. Ja, och nyhetsbrevsupplevelsen överlag.

  • Nytt utseende: nyhetsbrevsinnehållet får nu sällskap av kommentarerna. Ja, kommentarerna visas numer till höger om innehållet, snarare än under. Ännu ett försök från LinkedIns sida att knuffa fler att engagera sig på plattformen.
  • Skapa toppbilder: Möjligt att AI-skapa huvudbilden i nyhetsbrevet med Microsofts Designer-verktyg. Because AInånting.
  • Fler notiser: När ett nytt nyhetsbrev går ut så får prenumeranter notiser både via mejl och i appen. Och LinkedIn kommer även ”uppmana dina följare att prenumerera”. Så ni som tycker att det i flödet är för mycket innehåll från de personer ni faktiskt följer kan nu se fram emot ännu en grej som kommer att minska den sortens brus. Plus att vi som vill ha fler notiser om random saker som händer på LinkedIn nu kan se fram emot just det.
  • @nämn andra medlemmar i nyhetsbrev: Möjligt att tagga medlemmar inuti nyhetsbrev (den här tror jag har funnits ett tag, men kan ha fel.). Så nu blir det äntligen möjligt att avsluta nyhetsbrevet med ”vad säger ni [infoga 37 personer]”?
  • Förhandsgranska länkar: Lite osäker på vad den här exakt innebär (och har inte hittat LinkedIns eget inlägg om nyheten), men det ska ”förhandsgranska nyhetsbrevs-URL:en”. Så osäker på om det är förhandsvisning av själva nyhetsbrevet eller just den faktiska adress som brevet får.

LinkedIn Rolls Out New Newsletter Tools

LinkedIn launches newsletter upgrades: custom covers, subscriber alerts, embedded profiles, and preview links.

LinkedIn lägger till ny avdelning under nätverk

Ny avdelning under kontakter/nätverk hos LinkedIn. Eller rättare sagt, den delas upp i två.

Under ”Ditt nätverk” sorteras nu saker och ting alltså upp i två olika flöden: Utöka och Håll kontakten. I den förstnämnda finns saker som kontaktförfrågningar, inbjudningar att t ex prenumerera på nyhetsbrev och rekommendationer på folk att följa. I den sistnämnda hittar vi, tja, allt annat.

Det innebär att födelsedagar, jobbyten, att kontakter i nätverket söker folk och – förstås – LinkedIns spel finns här. (Därför att det bästa sättet att hålla professionell kontakt med människor är att spela spel hos LinkedIn.)

Vilket i mitt fall betyder att… det inte kommer att hända särskilt mycket under Håll kontakten-fliken. Eftersom jag har stängt av uppdateringar om i princip allt där.

Pinterest

Pinterest introducerar Ad Labs

Men det är väl klart att klippbokstjänsten Pinterest vill vara med och leka AI. Nu lyfter plattformen på ridån till den nya tjänsten Ad Labs.

Nu är det förstås inte första AI-steget för Pinterest. De var tvärtom väldigt tidiga med sin Lens, som kunde identifiera objekt i bilder eller som du pekar mobilkameran mot och sedan tipsa om var du kan köpa det som finns där. Eller åtminstone något liknande.

Men nu har de släppt en ny tjänst som rätt mycket är vad ungefär alla annonsplattformar har börjat erbjuda sina kunder. I Pinterests fall heter lösningen alltså Ad Labs.

Ad Labs ska göra det möjligt för ”utvalda företag” att testa tidiga versioner av lösningar som ska göra det enklare att skapa innehåll eller annonser på Pinterest. Något som just nu innebär tester med personaliserade, AI-skapade bildbakgrunder och collage, som har som huvudsyfte att göra mer innehåll shoppingbart.

New Pinterest AI tools for creative and performance – ChannelX

Pinterest share new details on leveraging AI to produce creative, improve campaign performance and measure brand safety for advertisers.

BeReal

BeReal går i graven

Jamen det var väl nästan väntat. BeReal går i graven.

Ja, åtminstone som eget, fristående företag. Appen köps nu upp av lika franska spel- och apputvecklaren Voodoo för 500 miljoner euro.

Och ja. Nu blir det reklam. I appen.

BeReal is being acquired by mobile apps and games company Voodoo for €500M | TechCrunch

Voodoo, a French mobile apps and games publisher, has acquired BeReal for €500 million.

 

Strömmade medier

Spotify bundlar prenumerationer för att minska ersättningar till låtskrivare

Spotify har som bekant stått långt fram på barrikaderna mot Apples Appstore-upplägg, där Apple tar ut sin ”skatt” på köp i appar ”trots att Apple inte har några kostnader för det”. Ja, enligt Spotify-grundaren Daniel Ek.

Det ironiska är förstås att Spotify ofta anklagas för ungefär exakt samma saker som Apple. Av sina användare och kunder. Och då framförallt när det handlar om ersättningsnivåerna till låtskrivare.

Den kritiken har inte minskat i takt med att Spotify har fokuserat allt mer på att få användare att välja andra format än musik för sin innehållskonsumtion på plattformen. Först poddar och nu senast ljudböcker. Affärslogiken har där handlat om att Spotify inte har samma ersättningskostnader där som för musik.

Och för att ytterligare kapa de utgifterna så har Spotifys allt mer bundlat ihop formaten i prenumerationer. Som att lägga till ett antal timmars ljudbokslyssnande varje månad som del i prenumerationen – efter att tidigare ha varit något man fick köpa till vid sidan om. Och det har gjort att Spotify nu hävdar att 50 % av omsättningen numer kommer från ljudböcker. Vilket i sin tur gör att de har kunnat sänka de totala ersättningsnivåerna till låtskrivare och upphovsrättshavare.

När de första siffrorna nu börjat trilla in hur det går efter det att ljudböckerna bakades in: 97 % av alla abonnemang ska nu vara paketabonnemang. Vilket betyder att nästan alla abonnemang på plattformen nu omfattas av lägre ersättningsnivåer till musikskapare. Samtidigt som Spotify ännu en gång höjer prenumerationspriserna i USA – och säkert snart även hos oss.

97% of Spotify Subscriptions Are Now Lower-Paying Bundles

Spotify triggers a hard shift towards bundles and the associated loopholes, with changes officially hitting publisher royalty statements.

Spotify börjar trycka ut ännu fler banners med random information om din lyssning

Vilken funktion saknar du mest i Spotify? Precis! Random banners som delar random information om ditt lyssnande vid random tillfällen!

Spotify will start showing you personalized banners and messages based on your listening habits

The ”My Spotify” initiative will show users home page banners and personalized messages within the app that contain information about their listening habits.

Spotify öppnar en egen inhouse-byrå för annonsörer

En av grejerna som Meta ser ut att vara på gång att rulla ut ett eget internt affärsområde som ska erbjuda annonsörer coaching och hjälp med att vässa sina annonser. Ja, för de företag som betalar för något av Metas betalabonnemang för just företag. Nu är Spotify på gång med något liknande.

I Spotifys fall så är det en uttalad inhouse-byrå, Creative Lab, som är tänkt att hjälpa annonsörer att skapa bättre kampanjer på plattformen.

Och frågan är om vi börjar se en ny trend hos annonsplattformarna. Att driva annonsering genom att erbjuda konsulttjänster som ska få annonsörer att skapa bättre och mer framgångsrika kampanjer för att på så sätt öka nöjdheten hos sin kunder och därmed ökade intäkter genom att annonsörer lägger mer pengar på plattformens annonsprodukter.

Spotify announces an in-house creative agency, tests generative AI voiceover ads | TechCrunch

Spotify announced on Thursday that it’s venturing further into the ad space with its first in-house creative agency called Creative Lab, helping brands Spotify is venturing further into the ad space with its first in-house creative agency called Creative Lab, helping brands create custom marketing campaigns.

 

Ekonomi och finans

Apple-aktien når ny all-time high efter WWDC 2024

Aktiemarknaden vid varje Apple-event:

  • Samma dag som eventet: Meh. Blev det inte mer? Nu är det kört för Apple. SÄLJ! SÄLJ! SÄLJ!
  • Dagen efter: Da fug? Det var ju rätt bra grejer? KÖP! KÖP! KÖP!

Typ. Varje. Gång.

(Apple-aktien nådde idag ny all-time high efter Apples AI-presentation igår.)

Apple är åter världens högst värderade börsbolag

I början av året tappade Apple förstaplatsen i listan över världens högst värderade börsbolag till Microsoft. För ett par veckor sedan rök även andraplatsen när chiptillverkaren Nvidia smet förbi.

I måndags höll Apple sin årliga WWDC-utvecklarkonferens, där temat och förväntningarna var mycket AI. Dagen efter rusade Apple-aktien till ny toppnontering. Idag klättrade aktien vidare till ännu en ny all-time high. Något som dessutom gjorde att Apple ännu en gång återtog tronen.

I fall någon fortfarande undrar om ”AI” är det enskilt viktigaste ordet att ha med i en pitchdeck för, tja, precis vad som helst.

Raspberry Pi kliver in på börsen

Höh. Det här hade jag HELT missat. Raspberry Pi rusar i börsdebuten.

Ja, det jag missade var alltså inte den uppgången, utan att Raspberry Pi överhuvudtaget var på väg till börsen.

Men i tisdags så klev minidatorn in på Londonbörsen. Det kanske sista företag någonsin som jag trodde skulle ta det steget.

Raspberry Pi är mest kända för sina mikrosmådatorer som inte erbjuder någon form av grafiskt gränssnitt. Eller tangentbord. Eller mus eller styrplatta. Eller skärm. Eller någon slags skal som samlar ihop alla komponenter den har på insidan.

Den här däremot blivit väldigt populär bland dem som gillar att ha en enkel dator som ska kunna utföra enkla uppgifter och som kan programmeras. De senaste åren har den bland annat hittat fler och fler användningsområden i våra uppkopplade hem, med portaler som erbjuder färdiga ”appar” för den som inte vill programmera från scratch.

Oväntat börsbolag som sagt. Men väldigt kul.

Raspberry Pi is now a public company | TechCrunch

Raspberry Pi priced its IPO on the London Stock Exchange on Tuesday morning at £2.80 per share, valuing it at £542 million, or $690 million.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *