Kategorier
AI - Artificiell intelligens Spaningar

Digitala spaningar vecka 36 2024 – del 2

Claude får nytt abonnemang för stora företag. Google testar AI-tjänsten Ask photos. Open AI lägger ned GPT-3.5 ChatGPT:s minne rullas ut hos oss. Open AI kan chockhöja priset på ChatGPT. Open AI:s GPT-butik har ett porrproblem.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Claude får nytt abonnemang för stora företag

Dags för Claude, ChatGPT-utmanaren från Google- och Amazon-backade Anthropic, att yngla av sig ännu mer. Ja, i alla fall när det kommer till abonnemang.

Det nya abonnemanget heter Enterprise och vänder sig, för förvånande, precis som alla abonnemang som heter så till riktigt stora företag och organisationer. Det innebär exempelvis att kunders IT-avdelningar får större möjligheter att skräddarsy hur Claude blir tillgängligt i en organisation.

Men framförallt så innebär Enterprise-nivån att chattfönstret kan svälja 500 000 tokens. Den kan alltså bearbeta större mängder data innan den chokar. Mer än dubbelt så mycket som Team-abonnemanget, som numer knuffas ned ett pinnhål till andraplatsen i Claudes abonnemangsranking. Även mer än dubbelt så mycket data som ChatGPT:s motsvarande konto.

Överlag så gör Enterprise att du kan använda Claude mer. Inte minst om du jobbar med kodning, eftersom det går att koppla ett GitHub-konto till Claude för den som kör Enterprise.

Och priset? Titta vilken fin fågel! Precis som hos Open AI så får man ”contact sales” för att dividera sig fram till det.

Anthropic launches Claude Enterprise plan to compete with OpenAI | TechCrunch

Anthropic is launching a new subscription plan for its AI chatbot, Claude, catered toward enterprise customers that want more administrative controls and

Google testar AI-tjänsten Ask photos

Ny AI-tjänst från Google. Because AI. Den här gången handlar det om en funktion som är mitt i Googles kärnområde: sök.

Det handlar dock inte om en ny funktion i Googles vanliga webbsök, utan en intern sök för, helt otippat, bilder. Ask photos, som tjänsten heter, gör det möjligt att ställa frågor om bilderna i Googles fotoapp. Man ska helt enkelt kunna ställa frågor och AI-tjänsten plockar sedan fram relevanta bilder.

Men tanken är inte bara att den ska hitta och visa upp en bild, utan också kunna förstå vad bilderna visar och innehåller. Som att man kan fråga vad man åt när man senast var på en viss restaurang. Ask photos plockar upp bilden eller bilderna från det aktuella tillfället och stället och försöka svara på vad det var man åt.

Det återstår att se hur pricksäker tjänsten är. Efter att Ask photos först visades upp i maj så börjar den nu rullas ut för ”utvalda” användare av Googles experiementtjänst Labs. Men det är bara amerikanska användare som för tillfället har chans att vinna Ask photos-lotteriet.

Hur snabbt den rullas ut till alla beror förmodligen på hur benägen funktionen är att tipsa användare att exempelvis ha lim i pizzan.

Google tests its ’Ask Photos’ AI assistant that understands what’s in your pictures

Google is testing its new ”Ask Photos” feature, which will answer questions about your photos and pull up relevant images.

Google Product Studio rullas ut i Europa

Så har det blivit Europa-dags för Googles Product Studio. Över ett år efter det att tjänsten först såg dagens ljus.

Product Studio är Googles egen AI-svit för e-handlare, kopplad till e-handelshubben Merchant Next. Det innebär att e-handlare som kör Googles e-handelslösning kan använda sökjättens AI-verktyg för att förenkla presentationen av sin produktkatalog.

Det innebär med andra ord saker som att skapa produktbilder och förbättra befintliga produktbilder, som att byta ut bakgrunder.

Karl Lindberg on LinkedIn: Officiell kommunikation från Google om att Product Studio kommer till…

Officiell kommunikation från Google om att Product Studio kommer till Europa Någon som är taggad att komma igång och testa?

Open AI lägger ned GPT-3.5

Ett tecken på att vi har hunnit en bit sedan ChatGPT (och därmed den senaste AI-vågen) såg dagens ljus. Nu låter Open AI version 3 och 3.5 (plus varianter på dem) av språkmodellen GPT gå i pension. 13 september är sista dagen.

De lyfter alltså därmed golvet för tekniken som driver ChatGPT till version 4. Eller rättare sagt GPT-4o Mini, som är den som de verkar mest knuffa eventuella kvarvarande treor och trekommafemmor.

Det innebär med andra ord att de som har byggt saker på någon av dessa huvudversioner – och sedan har optimerat skiten ur dem – delvis får börja om från början. Visst, det är i grund och botten till största del samma grundlösning, men det är trots allt modeller som har tränats lite olika. Med lite olika resultat.

Det innebär också att den generativa AI:ns iPhone 4 nu förpassas till kulisserna. Och då menar jag 3.5. För även om ChatGPT baserades på version 3 när den först kom så var 3.5-lyftet starten på teknikens och tjänstens större genomslag.

Frågan är nu vad som händer med gratisversionerna av ChatGPT, som använder just GPT-4o, men som trillar tillbaka på 3.5 när man har bränt alla sina gratispoäng. Att se vad det kan bli för skillnader. Om gratiskonton som slår i taket går över till en mer strypt version av GPT-4o, eller om de kommer att höja gränsen för hur mycket man får använda GPT-4o innan man slår i gratistaket.

ChatGPT:s minne rullas ut hos oss

Nu verkar det som att ChatGPT har fått minne även hos oss. Eller rättare sagt: att den funktionen börjar rullas ut brett här.

Det innebär helt enkelt att man kan tala om för ChatGPT saker som den ska komma ihåg i alla chattar framöver. En variant på möjligheten att ”förprompta” fast lite enklare.

Det räcker helt enkelt att tala om för ChatGPT att den ska komma ihåg något så sparas detta. Bland inställninganra går det sedan att se de olika minnen som finns sparade och rensa bland dessa.

Eller helt tömma minnet, om man känner för det.

Det krävs dock att man betalar för ChatGPT för att få den funktionen.

Här en artikel om funktionen för den som vill veta mer om vad det handlar om.

What I Learned Trying ChatGPT’s New Memory Feature

The latest update to OpenAI’s chatbot improves the AI’s ability to remember user details. It’s rolling out first to ChatGPT Plus subscribers.

Open AI når 1 miljon betalande företagskunder

Ännu en miljon för ChatGPT-ägaren Open AI. Över 1 miljon betalar nu för något av de tre företagsabonnemang för ChatGPT som Open AI erbjuder.

Det handlar dock inte om att 1 miljon företag nu använder AI-tjänsten, utan det totala antalet abonnenter som kör företagets-ChatGPT.

OpenAI says it reached 1 million business users

OpenAI released its Enterprise product in August last year, and since then, usage has grown across ChatGPT Enterprise, Team and Edu.

Open AI kan chockhöja priset på ChatGPT

Det har senaste veckorna pratats om en ”Strawberry” hos Open AI. Alltså namnet på en ny uppgradering av ChatGPT (och tillhörande språkmodell) som ska göra AI-boten betydligt bättre på olika typer av resonemang och därmed också bli bättre på att hantera exempelvis matematiska problem.

Det följdes i veckan upp av ”GPT Next”, utritad på en produkttidslinje för Open AI. Och vad en Next är är höjt i dunkel. En Strawberry-uppgradering? En GPT-5, dvs en stor uppgradering av hela språkmodellen? Återstår att se.

Nu kommer dessutom uppgifter om att även Open AI kan passa på med lite krympflation när de släpper sina nya versioner. Att de alltså kommer att jacka upp priserna ordentligt.

Open AI har helt enkelt börjat prata om var smärtgränsen går för att betala för ChatGPT. När blir det för dyrt. Och tydligen har priser i häraden 2000 dollar i månaden varit på bordet, åtminstone under tidiga diskussioner.

Nu lär väl en sådan prislapp inte handla om en konsumentversion, utan snarare någon Enterprise-nivån. Men det kan förstås spilla över även på övriga abonnemang. Så frågan är kort sagt vad Open AI kan tänkas göra – om de här uppgifterna stämmer.

Det kanske blir mindre höjningar över hela banan, med större höjningar för de största abonnemangen. Eller så kanske det blir så att Open AI kommer att fragmentera abonnemangen ännu mer genom att ta mer betalt för de senaste modellerna och funktionerna.

Den som lever får se, även i detta fall.

OpenAI’s Next-Generation Models Could Reportedly Cost $2,000

The Sam Altman-led company’s new artificial intelligence models, such as Strawberry and Orion, likely won’t be cheap.

Open AI kan arbeta på egen hårdvara

Kan Midjourney så kan Open AI. Så verkar ChatGPT-ägaren ha resonerat när man nu går i konkurrentens fotspår.

I förra veckan gick AI-bildtjänsten Midjourney ut med att de nu ska satsa på hårdvara och att de nu anställer folk till det. Och… det är det enda vi egentligen vet. Så vi har ingen aning om vad de tänker sig att ta fram. Om det är en ny ”mobildödare” som AI-prylarna Humane och Rabbit – eller om det är något helt annat.

Nu kommer alltså uppgifter som pekar på att Open AI också har slagit in på hårdvaruspåret. Och i det här fallet är det inte en konsument- eller slutkundsprodukt vi pratar om, utan egenframtagna chip.

Ja, eller i alla fall egendesignade. Som ungefär alla chipföretag så är taiwanesiska TSMC som sägs stå för själva tillverkningen av själva chipet. Ännu mer intressant är att Apple sägs ha lagt order på samma slags chip.

Bara uppgiften i sig är intressant, eftersom Open AI har varit ett rent mjukvaruföretag – även om VD:n Sam Altman hårdvaruvänsterprasslar utanför Open AI. Det kan vara ett försök från Open AI – och Midjourney – att framtidssäkra.

Nuförtiden ploppar det upp ChatGPT-utmanare till vänster och höger och med tanke på att Open AI inte har en självklar massplattform som Apple, Google och Microsoft för att nå konsumenter och företag så vill de erbjuda något som har lite högre tröskel att börja med. Ett annat tecken på det här är hur Open AI nästan har ”whitelablat” ChatGPT just för att få in en fot i Apples ekosystem.

Och lägger vi på det sistnämnda så blir detaljen att Apple och Open AI shoppar samma chipmodell än mer intressant. Det kanske är så att det redan är ett fördjupat samarbete i faggorna.

Återstår att se hur inloopade Microsoft i så fall är i den sortens planer.

OpenAI Might Be Developing In-House AI Chipsets

As per a report, the AI firm is looking to build a custom chipset based on the A16 Angstrom process which is yet to hit mass manufacturing.

Open AI:s GPT-butik har ett porrproblem

Det ser ut som att Open AI den hårda vägen håller på att lära sig samma läxa som Google. En genomlysning från Gizmodo har hittat över 100 GPT:er som bryter mot användarvillkoren för tjänsten. Som GPT för att AI-skapa porr.

GPT:er är ChatGPT:s egna ”appar” eller pluginer. Ett sätt att skapa anpassade versioner av ChatGPT, som kan optimeras för ett specifikt ändamål och sedan delas med andra via GPT-butiken.

Här har Open AI valt det spår som Google valde när de lanserade Google Play: låta användare hyfsat omodererat ladda upp appar. En skillnad mot Apples inställning som alltid har gått ut på att de ska gå igenom och godkänna alla appar som läggs upp i Appstore.

Google tvingades senare införa mer moderering, även om det fortfarande inte är lika strikt hos Apple. Vi lär nog se samma utveckling hos Open AI:s motsvarighet.

Porn Generators, Cheating Tools, and ’Expert’ Medical Advice: Inside OpenAI’s Marketplace for Custom Chatbots

A Gizmodo analysis of OpenAI’s GPT store found more than 100 tools that appear to violate the company’s policies regarding sexual content, cheating, legal and medical advice, gambling, fake review generation, and romantic companionship.

X kommer inte att träna sin AI-bot Grok på EU-användares innehåll

Det går inte jättebra för Musk och X just nu. Ja, eller det är mer motvind än vanligt. Nu är det dags för ännu ett bakslag – för AI-boten Grok.

Efter att X först förbjöds i Brasilien (vilket enligt uppskattningar innebar att X åtminstone tillfälligt formellt har tappat runt 40 miljoner användare) så kom en rapport som gjorde gällande att en fjärdedel av de kvarvarande annonsörerna bedöms minska sin X-annonsering under nästa år. Och nu går viker sig X också för EU och GDPR.

Grok, Musks egen AI-chattbot som bor på X, har byggts för att träna på publikt innehåll på plattformen. Det finns möjlighet att säga nej till detta, vilket alltså innebär att det handlar om ett opt-out-upplägg. EU gillar som bekant uttalade samtycken på förhand. Alltså opt-in.

Nu säger X att de inte alls kommer att träna på innehåll från EU-användare. Inte ens via opt-in vad det verkar. Att X går med på det innebär därmed att att Irlands dataskyddsinstans stänger sin utredning av X i just den frågan.

Det här gör alltså att Grok i ännu högre utsträckning kommer att bli USA-tung. Och det är i sammanhanget inte en helt bra sak.

X won’t train Grok on EU users’ public posts

X has committed to no longer using public posts from EU users to train its Grok chatbot.

Ett nordiskt AI-center börjar formas

Nu tänker de nordiska länderna göra gemensam sak för att driva på AI-utvecklingen. AI Sweden, AI Finland och IKT-Norge har fått i uppdrag att skissa upp hur ett nordiskt AI-center skulle kunna se ut. Även Danmarks Digital Dogme är med på ett hörn.

Allt sker på uppdrag av Nordic Innovation, som i sin tur är en organisation under Nordiska ministerrådet.

Uppdraget är att ”driva saminvesteringar i strategiska resurser, öka AI-användningen och skapa en ännu starkare internationell konkurrens- och attraktionskraft för regionen”. Så med andra ord hyfsat breda penseldrag än så länge.

Blir intressant att se vad de tre organisationerna kommer fram till. Men kanske än mer vad ett nordiska AI-center får för ställning, ansvar och mandat i praktiken. Inklusive budget.

Nu läggs grunden för ett nordiskt AI-center | AI Sweden

Aktörer från Sverige, Norge, Finland och Danmark lägger nu grunden för ett nordiskt AI-center som fokuserar på ansvarsfull utveckling och användning av AI. Arbetet samfinansieras med Nordic Innovation, innovationsorganisationen under Nordiska Ministerrådet.

AI-jättar i Kina och USA enas om ny AI-standard

Milt sagt förvånande besked. Några av världens största techbolag enas om en ny AI-standard. Det som är förvånande: det handlar om techjättar både i Kina och USA.

Det närmare bestämt Microsoft, Google och Meta, tillsammans med de kinesiska bolagen Ant Group (betalplattform som föddes ur e-handlaren Alibaba), WeChat-ägaren Tencent och sökjätten Baidu som nu alltså har kommit överens om en standard och riktlinjer kring AI, utifrån ett FN-ramverk. Det handlar närmast bestämt om standarder kring ”supply chain”, alltså leverantörskedjan.

För LLM:er, alltså de stora språkmodeller som driver de populära AI-tjänsterna som ChatGPT, så handlar det om saker som att förhindra dataläckor, att utomstående kan mixtra med modellen eller man använder leverantörer som inte lever upp till relevanta krav.

Standarden ska ha tagits fram av experter från de stora techbolagen tillsammans med ”ledande forskare och branschinstitutioner”.

Vill man vara lite konspiratorisk så kan man förstås fundera på hur väl Kina kommer att följa de här riktlinjerna. Ja, eller kanske stå på andra sidan och vara de som försöker mixtra med populära AI-tjänster. Något som förstås också skulle kunna gälla USA.

Men om jag ska vara positiv så är det ett intressant steg mot att just standardisera den här delen av AI-forskningen och AI-utvecklingen.

Blir intressant att följa hur det utvecklas.

US and Chinese tech giants team up on AI supply chain standard

The new standard, introduced under a UN framework, is meant to guard against risks such as data leaks, model tampering and supplier non-compliance.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *