Kategorier
AI - Artificiell intelligens Spaningar

Digitala spaningar vecka 45 2024 – del 2

Google rullar ut ny app för att AI-skapa videopresentationer. Google introducerar ett personaliserat AI-inlärningsverktyg. Google råkar läcka sin AI-agent. Vad händer med Open AI när Elon Musk får politisk makt?

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Apple bygger in uppgradering till ChatGPT Plus direkt från Apples inställningar

Det här är VÄLDIGT intressant. Mer information om ChatGPT-integrationen i Apples operativ.

Om inget extremt oförutsett händer så kommer ChatGPT att uppgraderas hos Apple. Från och med iOS 18.2, som väntas släppas i december, så kommer det bli möjligt att använda betal-ChatGPT tillsammans med Apples AI-plattform.

Det ger rätt mycket ungefär samma utökningar av funktioner som när du uppgraderar ditt konto i vanliga ChatGPT. Så saker som högre gräns för antalet chattar du kan skicka in innan du slår i taket och tillgång till fler språkmodeller, som senaste tillägger o1.

Men det riktigt intressanta – och snudd på ögonbrynshöjande – är att det går att uppgradera till betal-ChatGPT direkt från Apple Intelligence-inställningarna.

Visst, med tanke på att vi pratar om en djupare integration än vanligt för de flesta tredjepartstjänster så var det nästan väntar att ser skulle bli lite gräddfil. Men att man alltså kan köpa sitt abonnemang direkt här var rejält oväntat.

Vi kan anta att motsvarande kommer att finnas även när Apple lägger till andra externa AI-integrationer här. Som Googles Gemini.

Vi kan med andra ord se de första konkreta tecknen på Apples planer att casha in på appekonomin. Och delvis även lite kontur av nästa generations ”appbutik”.

Apple Intelligence gets ChatGPT Plus upgrade with iOS 18.2 beta: 3 features the paid version gets you

Google rullar ut ny app för att AI-skapa videopresentationer

Nytt AI-verktyg (förstås) från Google: Vids. En app som gör det möjligt att skapa videopresentationer baserat text.

Vids ska kunna skapa fram stockfoton (eller kanske till och med skapa? Lite oklart), skapa ett manus till videon och till och med skapa en AI-röst som kan läsa upp manuset. Användningsområden som ges är att kundtjänst kan förvandla interna supportdokument till videos, skapa interna utbildningsvideos och skapa mötessammanfattningar.

Vids förstår dessutom mer än bara ren råtext. Det går med andra ord fint att dra in dokument, presentationsbilder, videoinspelningar och befintlig voiceover och sedan be Googles verktyg om hjälp att sätta samman alltihop..

Det är om man så vill ett syskon till Googles researchverktyg NotebookLM. Fokus är med andra ord framförallt på intern användning inom en organisation snarare än att skapa material för externt bruk, men det är ju å andra sidan användarna som bestämmer hur tjänsten nyttjas.

För att lägga lite sordin på stämningen så är det här, till skillnad från NotebookLM, inte en gratistjänst. Eller ens en färdig tjänst. Målgruppen för Vids är de som prenumererar på Googles Office-paket Workspace. Där börjar tjänsten nu rullas ut.

Precis som NotebookLM så förstår Vids flera språk, men det är däremot än så länge bara engelska som gäller för några av funktionerna när det kommer till vad verktyget kan spotta ur sig.

Google rolls out its Gemini AI-powered video presentation app

Google introducerar ett personaliserat AI-inlärningsverktyg

Några som var väldigt snabbat att hoppa på ChatGPT (och säkerligen konkurrenternas verktyg) var skolelever och studenter. Barn och tonåringar har alltid varit experter på att hitta genvägar, så att de skulle dra nytta av AI-verktyg som kan skriva ihop hemtentasvar och uppsatser var ingen överraskning.

Google har insett att det här kan vara ett bra sätt att kroka morgondagens kunder tidigt, vilket gjorde att vi för något år sedan fick NotebookLM – ett researchverktyg med mycket fokus på studievärlden (även om verktyget i sig förstås kan användas bredare än så).

I våras presenterade Google ett nytt verktyg som nu börjar dyka upp bredare: Learn About. En blandning av NotebookLM, en sökmotor och en ”lärar-GPT”.

Learn About är i grund och botten en AI-chattbot, som bjuder in till dialog genom att fråga ”vad vill du lära dig idag?” Du kan svara på den frågan genom att skriva ett ämne eller ett område i ett tillhörande textfält, men du kan också ladda upp en bild eller ett dokument.

Baserat på det försöker boten sätta samman en onlineutbildning, som kan bestå av olika steg och olika format. Baserat på svaren på följdfrågorna så kan boten sedan anpassa nivån för fortsättningen.

Precis som NotebookLM, när den lanserades, så är Learn About så väl experiment-märkt som kostnadsfri att använda (för tillfället, åtminstone). Men tjänsten är i dagsläget inte tillgänglig här, så det blir till att VPN:a till USA för att testa.

Learn About

Google råkar läcka sin AI-agent

Oopsie eller medveten oopsie? Oavsett så har har Googles kommande AI-agent setts ute i det vilda

Tidigare i höstas presenterade Anthropic via sin ChatGPT-utmanare Claude en ny funktion som gör att boten kliver ur sin egen kostym. Den kan styra en dator ungefär som en människa.

Och det handlar dessutom om en AI-agent – alltså en bot som inte bara kan svara på frågor, skapa innehåll och söka upp information utan också på egen hand lösa uppgifter. Och via lösningen som gör att Claude kan ta över en dator så kan Claude också använda datorns program i sitt problemlösande.

För inte så länge sedan kom uppgifter om att Google är på gång med ungefär samma sak. Boten Jarvis. Som till skillnad från Claude är begränsade till saker som går att göra i en webbläsare. Ja, i Chrome närmare bestämt. Tanken är alltså att Jarvis skulle kunna skickas ut på nätet och lösa uppgifter. Som att hitta flyg och lämpligt hotell på bästa platsen i ett visst land vid en viss tidpunkt.

Det var åtminstone vad ryktena sa. Plus att den ska släppas i december.

Men redan i veckan dök den upp som ett Chrome-tillägg. En kort stund. Innan Google drog tillbaka tillägget. Hur bra är Jarvis (och Claude) på sitt AI-agentande? Ja, det återstår väl fortfarande att se, men att vi kommer att få den här sortens lösningar har jag förväntat mig rätt länge. Det handlar om nästa fas i, tja, Zapier-automatisering. Fast med mindre behov av manuell handpåläggning och med större flexibilitet.

Sämsta med artikeln om att Jarvis råkade läcka? Att Javis tydligen bara är ett arbetsnamn. Jag hoppas innerligt att Google behåller namnet när produkten släpps skarpt.

Google Confirms Jarvis AI Is Real by Accidentally Leaking It

Claude lär sig förstå bilder inuti pdf-filer

Nya förmåga hos ChatGPT-utmanaren Claude: läsa pdf:er. Ja, eller mer specifikt: kunna läsa och förstå bilder som ligger inbäddade i pdf:er utöver bara texten i dokumentet.

Med andra ord ska man kunna ställa frågor om exempelvis ett diagram som finns i en pdf, utan att behöva ladda upp bilden på egen hand.

Claude can now understand complex PDFs filled with charts and graphics

Claude öppnas för försvars- och säkerhetsmyndigheter i USA

Det verkar som att försvarskontrakt är veckans stora AI-tema. Ett av dem, åtminstone. Först gick Meta ut med att de har ändrat i sina användarvillkor för språkmodellen Llama, så att det numer är tillåtet att använda den för försvarsändamål, och nu kommer Anthropic med ungefär samma besked.

I Anthropics fall så har de dessutom tagit fram ett erbjudande som specifikt vänder sig till myndigheter med extra höga krav på sin säkerhet. I samarbete med Amazons molntjänst AWS och det lätt mystiska stordataföretaget Palantir (som haft just den här typen av organisationer i sin kundlista länge) så blir det möjligt att använda ChatGPT-utmanaren Claude i en extra säker miljö.

Precis som när Microsoft och Open AI började erbjuda sina tjänster till den amerikanska försvarsindustrin så låter kritiken inte vänta på sig. Mer specifikt att det är en värld med som i sin natur inte är särskilt transparent och att det inte gör att oron att AI ska användas för att förgöra mänskligheten minskar.

Oavsett så lär det finnas affärsmässigt logiska skäl att göra det här. Det kostar hejdlöst mycket pengar att träna AI-språkmodeller (ja, och AI överlag) och är det någonstans det finns mycket av pengavaran så är det i den statliga världen. Särskilt kopplat till militär och nationell säkerhet, med tanke på läget i världen just nu.

Claude AI to process secret government data through new Palantir deal

AI-sökmotorn Perplexity presenterar liveresultat från amerikanska presidentvalet

Det här kan bli intressant. Den som ställer frågor om det amerikanska presidentvalet till någon av de stora AI-chattbotarna möts av icke-svar. Att boten inte befattar sig med den typen av frågor because amerikansk politik. Men AI-sökmotorn Perplexity går mot strömmen.

De har lanserat en egen valhubb, som kommer att presentera liveresultat från det valet. Alltså som bland annat Google har haft i sitt sökresultat.

Men det som gör det här mest intressant är inte att Perplexity är motvalls, utan hur bra den kommer att vara i ljuset av allt Ai-hallucinerande. Om den alltså kan hålla sig till sanningen eller kommer hitta på alternativa fakta. (Vilket ju i och för sig är helt i linje med hur läget ser ut i valet.)

Perplexity har motat den här orosollen i grind genom att plugga in två API:er från Associated Press och organisationen Democracy Works. Ett hårt kurerat innehåll som bas alltså.

Oavsett: ännu en intressant sak att följa kopplat till valet.

Perplexity will show live US election results despite AI accuracy warnings

Perplexity vill använda sin AI som strejkbrytare

Ännu ett användningsområde för AI – som strejkbrytare?

Det verkar åtminstone vara vad AI-sökmotorn Perplexity tycks ha i åtanke.

New York Times drabbades igår av en strejk, när NYT Tech Guild (som samlar ”techarbetarna på New York Times”) gick ut i strejk efter det att avtalsförhandlingarna med New York Times bröt samman.

Som alltid anklagar de båda sidorna varandra för den uppkomna situationen. New York Times säger dessutom att det är extra oansvarigt med strejk nu, med tanke på det val som går av stapeln i USA idag. Att New York Times röst behövs för att mota fejknyheterna (både från ryssar och den ena sidan i valet).

Enter Perplexity. Som nu ”är redo att säkerställa att [New York Times] nödvändiga bevakning är tillgänglig genom hela valet.

Med andra ord: Perplexity kan skriva ihop nyheterna.

Perplexity är den AI-sökmotor som senaste månaden har blivit stämd mest av nyhetsförmedlare. Tre nyhetsförmedlare har stämt eller hotar att stämma Perplexity för att de enligt nyhetsbolagen har brutit mot upphovsrätten när de tränat sina modeller på nyhetsinnehåll utan tillstånd eller ersättning.

Och en av dessa tre publikationer är just New York Times.

Så ja, vi kan väl konstatera att det kanske inte är hundra procent altruism som gör att Perplexity nu vill hamna på New York Times goda sida.

Men oavsett: det kommer att bli intressant att se hur New York Times reagerar. De kommer sannolikt kortsiktigt inte att springa jublande mot Perplexity – because stämningshot. Men om strejken drar ut på tiden?

Perplexity CEO offers AI company’s services to replace striking NYT staff

Open AI lägger 15 miljoner på ny domän

Vad gör man om man har fått in mer riskkapital vid ett och samma tillfälle än något annat företag någonsin? Man köper en skitdyr domän förstås!

Precis så verkar Open AI:s VD Sam Altman ha resonerat när han FKA tweetade ut ”chat.com”. Den domän som Open AI numer äger. Och som de uppges ha betalat 15 miljoner dollar för. Runt 160 miljoner kronor. Rena kapet!

Nu återstår det att se vad Open AI tänker göra med sin nya domän. Det mest sannolika är förstås att ChatGPT kommer att få en ny och kortare adress. Men vem vet? Vi kanske ser tecken på en större ambition som vi inte vet om än. En bortom ChatGPT.

ChatGPT has a new vanity domain name, and it may have cost $15 million

Vad händer med Open AI när Elon Musk får politisk makt?

En väldigt intressant läsning, även om det förstås bara handlar om spekulationer. Men också en genomgång av de utmaningar som ChatGPT-ägaren Open AI står inför. Och varför VD:n Sam Altman kan vara ett stort sänka för bolaget.

Elon Musk var en av dem som grundade Open AI när organisationen först såg dagens ljus. När han sedan hoppade av rätt snabbt så var det inte så mycket mer med det. Men sedan exploderade ChatGPT och helt plötsligt ville Elon med på tåget igen. Han har så här långt stämt Open AI för att de inte längre är helt ideella, drog tillbaka stämningen och stämde sedan Open AI en gång till med ungefär samma motivering.

En stor anledning är förstås att Open AI började få högvis med pengar från tunga investerare. Något som Musk känner sig blåst på. Lägg till att Musk numer har sitt eget AI-fokuserade bolag xAI och konkurrensen är väldigt uppenbar.

När Trump nu gick och jordskredsvann valet, samtidigt som republikanerna tog över senaten, så innebär det väldigt fria tyglar för de senare. Och en av dem som kommer att få ett jobb i nya regeringen (om Trump inte blir sur på honom av någon anledning fram till januari) är Elon Musk. Vad han ska göra är inte helt klart, men det spelar mindre roll. Han kommer att få en viktig roll i Trump-administrationen.

Det kan göra att han, precis som Trump, kan plocka fram listan över människor och företag som de anser har behandlat dem illa. Hämndlistan, alltså. Här ligger nog Sam Altman och Open AI rätt högt upp i Elons lista. Dels för att det finns gammalt groll som ligger och skaver men dels också därför att Elon nu kan gynna sina egna bolag hejvilt (och lär göra det – enligt uppgifter vill han ha in SpaceX-folk på höga poster i regeringen).

Lägg till att Musk och Trump kan sätta press på bolag att – direkt eller indirekt – gynna Musks bolag. Som att investera i xAI istället för i konkurrerande bolag. Relationen mellan Open AI och Microsoft har redan börjat svalna betänkligt efter det att Altman har börjat springa lite väl fort på sätt som Microsoft inte är helt bekväma med. Det kan få Microsoft att utvärdera sitt finansiella engagemang i Open AI.

Ännu en anledning till att de kommande fyra åren sannolikt kommer att bli en ökenvandring.

Sam Altman May Be One of the Biggest Losers of This Election


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *