Kategorier
AI - Artificiell intelligens Ekonomi och finans IoT - internet of things Spaningar

Digitala spaningar vecka 46 2024 – del 3

Googles Gemini-app släppt för iOS. X testar gratisversion av sin chattbot Grok. AI-utvecklingen slår i taket. Dags för SM i prompting. En humanoid robotkonstnärs verk säljs på auktion för första gången.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Googles Gemini-app på väg till iPhone

Ännu en AI-app på väg till iPhonen: Google Gemini.

Det är åtminstone en människa som enligt 9to5 Mac har lyckats installera Googles fristående AI-assistentapp i en iPhone via vanliga Appstore. Det kan med andra ord ha handlat om en oopsie eller ett sätt att börja småtesta bland en lite ut vald skara.

Oavsett så kan vi nog nu anta att Google rätt snart släpper appen för iOS så att den inte längre bara bor i Googles vanliga app för oss iPhone-användare. Och det kanske enskilt viktigaste med det: iPhone-ägare kan då använda Gemini Live – som är svaret på Open AI:s Advanced voice mode i ChatGPT. Ja, eller digitala (AI-)assistenter överlag, men ChatGPT:s vässade röstläge ligger närmast till hands som jämförelse.

Det ser också ut som att det betyder att det går att använda Gemini även om man hoppar ur appen. Att den alltså kan ”följa med” användaren – även om det förstås inte blir lite sömlöst som i Android.

Standalone ‘Google Gemini’ app spotted for iPhone with Gemini Live

Googles Gemini-app släppt för iOS

Ibland går det fort. I början av veckan skrev jag om att några användare lyckades installera Googles fristående Gemini-app för iOS. Och nu har den släppts skarpt.

Det betyder alltså att iOS-användare inte måste gå via Google-appen för att komma åt Gemini. Det innebär också att vi som kör iPhone kommer åt Gemini Live – motsvarigheten till ChatGPT:s avancerade röstläge, som ska ge ännu mer ”mänskliga” konversationer.

Ja, fast inte här hos oss ännu vad det verkar. Säkerligen en kombination av att svenska inte stöds än och att Gemini Live ännu inte finns i EU. Fast med tanke på att iOS-appen släpps även här så kan det vara ett tecken på att också vi kanske får funktionen rätt snart.

Googles Gemini Live kan få stöd för att förstå och hantera filer

Tidigare i veckan visade det sig att användare lyckades ladda ner en fristående Gemini-app i en iPhone innan appen drogs tillbaka (så sannolikt en oopsie, eller ett avgränsat test med dem som lyckades få ned appen). Det kan alltså vara så att Google inom kort planerar att släppa en Gemini-app för iOS (i dagsläget finns Googles ChatGPT-utmanare bara i vanliga Google-appen för Apples operativ).

Den största nyheten för iOS-användare skulle vara att de i så fall får tillgång till Gemini Live – Googles svar på ChatGPT:s avancerade röstläge. En röst-AI-assistent som ska gå att prata hyfsat obehindrat med. Och som går att föra en hyfsat normal konversation med.

Nu har kodgrävande hittat spår av en rätt stor uppdatering av just Live-funktionen som kan vara på gång: multimodalt stöd. Att Gemini Live alltså också kan hantera, läsa och förstå andra slags format. Som att ladda upp en fil och prata med Gemini om den.

Med andra ord det som bland annat Google själva har i sin NotebookLM-tjänst. Fast här med möjlighet att bokstavligen talat prata med Gemini om innehållet.

Till skillnad från Gemini-appen så är det inte alls säkert att den funktionen kommer till iOS samtidigt som till Android. Sannolikheten är nog väldigt hög att vi iPhone-användare får hålla oss till tåls lite längre – från när nu Google får för sig att överhuvudtaget lansera funktionen.

Google’s Gemini Live may let you talk to it about your uploaded files

X testar gratisversion av sin chattbot Grok

Hur går det för FKA Twitters AI-chattbot? Sådär kan vi gissa. Åtminstone med tanke på det senaste beskedet: X testar nu en gratisversion av sin Grok.

Grok har alltid bara funnits som del av X:s betalabonnemang. Dessutom bara det allra dyraste, Premium+ för 16 dollar i månaden om man betalar via webben. Men inte heller Grok verkar ha fått användarna att flockas till betalkontona, vilket i sin tur sannolikt också har gjort att användningen av Grok har varit begränsad. Och det lär i så fall ha gjort att Grok inte har fått träna så mycket som den behöver.

xAI, som är det Musk-bolag som formellt står bakom Grok, tog in runt 6 miljarder dollar i en finansieringsrunda tidigare i år och sägs redan vara på gång med en ny. Med tanke på att Open AI sägs gå 5 miljarder dollar back i år – en förlust som bedöms öka till uppemot 14 miljarder om två år – visar varför. Det kostar hiskeligt mycket pengar att träna och drifta AI-modeller. Och än så länge är intäkterna från dem långt ifrån i närheten av kostnaderna.

En anledning till att Grok nu sannolikt får en gratisversion (vars huvudsakliga syfte är att konvertera till betalversionerna, precis som för de flesta andra AI-tjänster som har gratiskonton) lär vara att pumpa upp användandet för att på så sätt göra det enklare att få in det kapital som behövs framåt.

X is testing a free version of AI chatbot Grok

Open AI vinner upphovsrättsmål mot två tidningar

En första och därmed sannolikt viktig dom. En domare har kastat ut en stämning från nyhetssajterna Raw Story och AlterNet, som båda anklagade Open AI för upphovsrättsbrott i och med att Open AI har tränat sina AI-modeller på sajternas innehåll. Open AI å sin sida hävdade ”fair use”.

Domaren valde med andra ord att gå på Open AI:s linje. Argumenten var att tidningarna inte kunde visa upp att de lidit skada och att det i de nuvarande versionerna av ChatGPT inte gick att återskapa situationer där Open AI:s tjänst ordagrant kopierade innehåll från de två nyhetsföretagen.

Nu återstår att se hur övriga rättegångar på ungefär samma tema slutar. Och om frågan kring upphovsrätt vs tränande av AI-modeller kommer att vandra hela vägen upp till USA:s högsta domstol (vilket jag tror). Plus att vi inte vet hur EU ställer sig än.

Men även om Open AI alltså nu har kammat hem en seger så är det inte säkert att det är fritt fram för AI-bolag att dammsuga sajter ändå. Problemet är just att allt fler innehållstunga sajter blockar AI-botar – och det börjar komma tjänster som ännu mer aktivt ska jaga AI-botar som försöker skrapa innehåll. Och utan innehåll så kan AI-bolagen inte träna sina modeller (språkmodeller i det här fallet).

Kort sagt: det ligger i AI-bolagens överlevnadsintresse att modeller kommer på plats som gör att innehållsskapare kan ersättas för sitt arbete.

Vi kan med andra ord nog anta att Open AI:s bästa plan är den som de nu har börjat rulla ut: betala publicister för att få träna sina botar på sajtinnehåll.

OpenAI scores key legal victory as judge throws out copyright case brought by news websites

Hur man kan använda AI för att validera att studenter inte har fuskat och samtidigt träna dem att använda AI

Ett område där känslorna svallar höga när det kommer till AI är utbildning. I synnerhet kopplat till inlämningsuppgifter, som uppsatser. Där de två lägren ungefär kan sammanfattas med ”skitbra för eleverna/studenterna” eller ”det blir bara fusk”. Här är en väldigt intressant mellanväg: elever måste validera sina svar, vilket samtidigt gör att de kan tränas i användningen av verktygen.

Vad det handlar om är att studenter måste ”källhänvisa” till sina AI-verktyg. Verktyg som dessutom måste vara ChatGPT, Googles Gemini samt AI-sökmotorerna Perplexity och You. com. Varför inte exempelvis Claude eller Copilot? Därför att dessa inte erbjuder möjlighet att dela sina AI-chattar med andra via en länk.

Poängen är nämligen att studenterna måste skicka in sina promptar tillsammans med själva uppgiften. Kan de inte göra det så får de inte poäng för uppgiften. Upplägget bygger alltså på det som alltid varit en hyfsat stor grundplåt i utbildning, särskilt på de högre nivåerna: att inte bara ge svaret utan redovisa hur man kom fram till det.

Det är med andra ord ett sätt för lärare att se att studenter inte helt har låtit ett AI-verktyg skriva ihop uppgiften åt dem. Men det blir också ett sätt att se om någon student har problem med att använda verktygen eller bara helt enkelt ge underlag till diskussioner kring hur man bäst kan använda AI-verktyg för olika uppgifter. Både hur man kan använda dem och vilka som fungerar bäst i olika lägen.

Visst finns det potentiella svagheter även här – och man kan ha åsikter också om detta tillvägagångssätt. Men jag gillar det här skarpt som metod att slå flera flugor i en smäll. Inte minst att visa upp AI som ett verktyg som kan stötta, men som inte ersätter den egna insatsen.

Använd AI för att både validera skolresultat och hjälpa studenter bli bättre på att använda AI

AI-utvecklingen slår i taket

Då var det slut på det roliga. AI-utvecklingen har nu stannat av. No more ännu större språkmodeller. GAME OVER MAN, GAME OVER!

Ja, eller kanske inte så drastiskt. Eller: inte alls så drastiskt.

Men senaste veckorna har det kommit uppgifter om att såväl Google som Open AI har nått besvikelseresultat med nästa generation av sina AI-modeller. Förbättringarna är helt enkelt inte lika stora längre.

I sak är det inte särskilt förvånande, men vi verkar ha kommit hit snabbare än vad jag trodde.

Problemet med de språkmodeller som används för det som vi i dag mer eller mindre likställer med ”AI”, alltså generativ AI, är att de kräver hiskeliga mängder data. Någon har sagt att de redan skulle kräva mer innehåll än vad som finns på hela internet, vilket kan bli… en utmaning.

Men sättet vi tränar modellerna på idag är också extremt resurskrävande. Det går åt en hel massa el.

Men båda de här sakerna är faktiskt bra. För AI och planeten i det långa loppet.

Jag har redan sett forskare som har tagit fram nya sätt att träna AI-modeller, som inte alls kräver lika stora datamängder. Andra forskare har kommit på lösningar som gör att träningen kan dra 90 % mindre el.

Kort sagt: de betongsuggor som nu har dykt upp som stora hinder på AI-vägen tvingar oss att ta andra vägar för att kunna komma framåt. Tvingar oss att tänka om och tänka nytt.

Och som så många gånger tidigare i historien kan det vara det bästa som kan hända en teknik.

OpenAI and rivals seek new path to smarter AI as current methods hit limitations

Dags för SM i prompting

Nu har vi väl ändå nått peak den senaste AI-vågen?

Nu kan du bli svensk mästare i prompting

 

IoT – internet of things

Apple kan släppa väggmonterad hemmahubb nästa år

När det kommer till det mobila så har Apple och Google bekvämt delat upp världen mellan sig. Men i hemmet är dessa två inte alls lika dominerande. Och har heller inte alls samma sammanhängande ekosystem. Nu kommer uppgifter om att Apple tänker börja ändra på det nästa år.

Enligt Apple-analytikern Mark Gurman så gör Apple sig redo för one more thing, kanske redan i mars. Och vad one more thing den här gången handlar om är en hemmahubbspryl tänkt att monteras på väggen.

Så, ja. Det Apple-användare har gjort med sina iPads sedan den först såg dagens ljus.

Men nu är alltså tanken – om uppgifterna stämmer – en enhet som är mer uttalat dedikerad att hantera ett uppkopplat hem. Och om vi ska vara krassa: säkerligen en tänkt basstation för AI-Siri.

Apple har tagit allt fler steg mot att ta fram ett ordentligt HomeOS, men har till största del lämnat över till andra att få det att hända. Apple är visserligen med och driver på att Matter ska bli en standard för att koppla ihop och styra uppkopplade hemmaprylar ungefär som wifi eller bluetooth, men än så länge är vi inte där. Och Apple skrotade ju för över fem år sedan två briljanta hemmaprylar: Airport Extreme och Airport Express.

Det återstår som sagt var att se hur väl ryktet stämmer med verkligheten, men det känns som väldigt trovärdiga uppgifter. Och det intressanta är inte prylen i sig – som som sagt var redan kan ersättas av en iPad. Utan att det kan vara startskottet för ett nytt område Apple-prylar.

Eller åtminstone smidigare integration med dem vi redan har och de som vi kommer skaffa.

Apple reportedly releasing a wall-mounted smart home tablet in 2025 – and yes, it does AI

Apple kan arbeta på egna säkerhetskameror för hemmabruk

Alltid kul med obekräftade rykten kring techbolagen. Ju mindre verklighetsförankring och konkreta bevis, desto roligare. Som det här: Apple kan lansera egna uppkopplade säkerhetskameror för hemmabruk 2026.

Det är Apple-analytikern Ming-Chi Kuo som har killgissat i spåkulan och landat i den här slutsatsen. Och… det är ungefär allt vi vet. Plus att Kuo konstaterar att kamerorna blir trådlösa och har ”djup integration” med Apple egen AI-plattform och med Siri. Vilket man nog kan säga om ungefär alla Apple-produkter framöver.

Men det känns samtidigt som ett rätt logiskt rykte, av två skäl. Dels att Apple har tagit stora kliv för att försöka driva fram ökad användning av Apple-produkter för att styra våra uppkopplade hem, som satsningen på Matter-standarden som ska göra det enklare för konsumenter att koppla ihop prylar från olika tillverkare. Men dels också därför att hemmet är ett givet område där ”AI-automatisering” säkerligen kommer att göra ett stort avtryck. Att Siri bokstavligen kan bo i väggarna.

Men vad Apple däremot inte har satsat särskilt mycket på – eller egentligen alls så här långt – är dedikerade prylar som är avsedda att vara stationärt uppkopplade i våra hem. Det har ryktats om att Apple är på gånge med en ny slags hubbgrej nästa år som skulle kunna agera ”styrenhet” (en iPad ännu mer optimerad för att kontrollera hemmet, typ).

Apple senaste nya produktkategoreri som har blivit stora framgångar är Watch och Airpods – som både vid det här laget har hyfsat många år på nacken. Vision Pro är än så länge mer ett koncept än något annat, men hemmahårdvara skulle kunna bli ett nytt område för Apple. Som givetvis kan driva mot Apples övriga enhetstyper och som förstås kan förses med allehanda prenumerationer för att driva på affären även där.

Det återstår att se hur mycket av det här ryktet som stämmer – och vad vi i så fall får för slags uppkopplade hemmaprylar från Apple.

Spekulationen är oavsett tillräckligt mycket för åter tända mitt hopp att Apple ska släppa en egen router igen. Eller flera. Den Apple-produkt som jag har saknat mest sedan 2018.

Kuo: Apple Planning Smart Home Camera and New AirPods With More Health Features

Waymos självkörande taxibilar rullar ut i Los Angeles

Ni vet Teslas självkörande taxibilar, som enligt Elon Musk är företagets stora framtidsprodukter tillsammans med den humanoida roboten Optimus? De som Elon, men förmodligen ingen annan, är övertygad om kommer att lanseras nästa år? Det finns de som redan är ingång. Som Google-ägda Waymo.

Efter att bokstavligen talat ha rullat ut sina bilar i Phoenix och San Francisco är det nu dags för Los Angeles. Precis som de tidigare städerna så omfattas dock inte hela Los Angeles till att börja med.

Men det är oavsett intressant att Waymos självkörande bilar, även om det fortfarande är småskaligt, nu börjar bli på riktigt.

Waymo’s robotaxis are now available to everyone in Los Angeles

En humanoid robotkonstnärs verk säljs på auktion för första gången

Ja, men det det var väl bara en tidsfråga. Det första AI-verket har nu sålts på auktion för miljonbelopp.

Eller det är inte det första AI-skapade verket som säljs på auktion, utan det första AI-konstverket skapat av en humanoid robot. Det är alltså en robot som har AI-skapat ett verk som nu har gått under klubban hos traditionstunga Sotheby’s.

Och det är ingen lite gärsgårdsauktion vi pratar om. Roboten Ai-Da (but of course) fick 1,08 miljoner dollar – eller över 11 miljoner kronor – för sitt verk. (Eller vem som nu får pengarna när en robot eller en AI har skapat något.)

Och motivet? Ett porträtt av Alan Turing, passande nog. Alltså mannen som gav världen Turing-testet, som tänkt test för att skilja på människor och maskiner (som gav Google inspiration och namn till sin Captcha-funktion). (Ja, plus att han bidrog till att få slut på andra världskriget. Han kan få någon pluspoäng för det också.)

Så vem bestämde att Ai-Da skulle ha Turing som motiv? Ai-Da själv, efter lite chattande med människorna bakom projektet. Det var en diskussion om ”AI för goda ändamål” som fick Ai-Da att föreslå Turing som en ”nyckelperson i AI:s historia”.

Så ja, det var alltså sannolikt mer typ en googling som gav Ai-Da det uppslaget. Men ändå lite kul.

Ai-Da robot just sold an artwork for $1 million. Yes, it made history.

 

Ekonomi och finans

Spotifys kvartalsrapport Q3 2024: starkaste kvartalet någonsin för bolaget

Det fortsätter gå bra för Spotify. Väldigt bra. Så pass att Q3 2024 var det starkaste kvartalet så här långt för företaget.

Såväl omsättning som vinst kom in över förväntan, men Spotify lämnade också ljusare besked än väntat för Q4. Som att Spotify ”är på väg mot lönsamhet på helåret”.

Spotify har numer totalt 640 miljoner användare, vilket är 11 % bättre än för ett år sedan. Dessa är fördelade på 226 miljoner betalande användare och 361 miljoner annonslyssnare. Det innebär 12 % respektive 11 % fler än för ett år sedan. Antalet betalande ökade alltså snabbare än ”gratislyssnarna”. Det kan vara första gången som det har hänt.

Det sistnämnda kan vara både bra och dåligt. Det är de betalande användarna som Spotify tjänar mest pengar på, men annonslyssnarna är ofta vägen in. Om takten nya användare in i Spotifys lilla ekosystem börjar mattas av så kommer det bli ännu viktigare för företaget att tjäna pengar på de befintliga kunderna. Det kan leda till ännu fler prishöjningar.

Spotify forecasts profit above estimates on cost cuts, steady user growth


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *