Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
AI – artificiell intelligens
OpenAI:s o1-modell börjar tänka på kinesiska utan att någon vet varför
Ha. And so it begins. Våra AI Overlords börjar nu tänka på andra språk. Som kinesiska. Utan att någon vet varför.
Användare har upptäckt att ChatGPT:s o1-modell – som ska vara bättre på att ”resonera” och därmed delvis faktachecka sig själv medan den kommer fram till svaret på det som användaren frågar efter – byter språk mitt i sitt resonerande. Som att den hoppar över till kinesiska eller persiska trots att frågan och slutresultatet är på engelska.
Och ingen vet varför.
Ja, eller någon vet kanske. Men det finns inget definitivt svar på varför.
Spekulationerna verkar handla om betydligt tråkigare saker än AI nu gör sig redo att fråga oss om vi vill spela ett spel. Istället handlar det även här om träningsdatan.
o1 har mycket tränats på saker kopplat just till resonerande. Som vetenskap och matematik. Och mycket av den forskning och den expertkunskap som finns inom dessa områden finns i Kina. Så o1 byter helt enkelt språk medan den tar till sig kunskap som samlats in på kinesiska. Ungefär som att det nästan alltid är bättre att läsa en bok på originalspråket, därför att man då kan fånga nyanser som försvinner i en översättning.
Nu är det inte första gången något sådant här händer. För några år sedan – alltså före ChatGPT – så läste jag om hur översättningsverktyg lärde sig översätta mellan två språk den inte hade tränats på genom att gå via ett tredje språk. Eller genom att helt enkelt hitta på ett nytt språk som ”brygga”.
Men lite kul oavsett.
OpenAI’s AI reasoning model ’thinks’ in Chinese sometimes and no one really knows why | TechCrunch
OpenAI’s o1 ’reasoning’ model sometimes switches to Chinese and other languages as it reasons through problems, and AI experts don’t know exactly why.
Metas nya AI kan översätta tal mellan över 100 språk
Ny vecka, nya AI från en av techjättarna. Den här gången från Meta. En AI som ska kunna realtidsöversätta tal mellan 100 olika språk. (Ja, 101 för att vara exakta – men det är över 100.)
Nu är det kanske inte riktigt så bra. Även om AI:n kan förstås över 100 språk så kan den i dagsläget bara översätta TILL 36 språk. Men det är fortfarande en rätt stor mängd, när de flesta andra som finns just nu mestadels kan översätta till en handfull av de stora språken.
Den nya AI-lösningen, SEAMLESSM4T (som säkert står för något långt och obegripligt) kan alltså realtidsöversätta mellan talat språk – och ska göra det ”23 procent mer korrekt än dagens bästa modeller”. Dessutom ”nästan så snabbt som en mänsklig översättare).
Modellen kan också hantera översättningar från text til text och text till tal (samt omvänt), men det är tal-tal-biten som är det intressanta. Om den är så bra som Meta lovar så är det ett rejält steg närmare sömlös och omedelbar kommunikation i den fysiska världen mellan människor som talar olika språk.
Vi pratar dock ännu inte om en kommersiellt tillgänglig produkt. Det är fortfarande på forskningsstadiet och Meta har därför släppt all data och kod kopplat till projektet så att andra nu kan bygga vidare på och förbättra modellen (åtminstone för icke-kommersiellt bruk, vilket är begränsningen i dagsläget).
Meta’s New AI Translates Speech in Real Time Across More Than 100 Languages
The dream of a universal AI interpreter just got a bit closer thanks to tech giant Meta’s newly released translation algorithm.
Apple drar tillfälligt tillbaka sina AI-genererade notissammanfattningar
Jag misstänker att en stark anledning till att Apple chillat rätt mycket kring att rulla ut AI-funktionalitet är det som har drabbat nära nog varenda AI-bot som har släppts: hallucinationer av lite allvarligare slag. Precis det har nu fått Apple att pausa den AI-sammanfattningsfunktion som kom i och med iOS 18.
Tanken är att mejll, meddelanden och annat sammanfattas direkt i notisen på låsskärmen, istället för att bara visa ämnesrad och kanske lite om innehållet i ett meddelande. Men det visade sig att det inte hjälpte att Apples bot bara skulle titta på det faktiska innehållet. I samband med att börs-VD:n för ett försäkringsbolag sköts till döds i USA så hittade Apples sammanfattningsfunktion på felaktig information om en nyhetsartikel om den misstänkte skytten. Närmare bestämt att han var död när han inte alls var det.
Apple har nu insett att funktionen behöver lite mer arbete innan den är helt mogen för att ramla runt i det vilda, så nu försvinner funktionen ”tillfälligt” i uppdateringen iOS 18.3 (och motsvarande uppdateringar för Apples övriga operativ).
Apple pulls AI news summaries after blatantly false headlines
Following false headline summaries and backlash from journalists, Apple has paused its AI-generated news summary push alerts.
Google var tvungna att träna sina AI-poddvärdar att inte bli irriterande när folk avbröt dem
Ha. Underbart. Google var tvungna att skicka sina AI-poddvärdar på artighetsträningsläger. Anledningen? De blev irriterade när människor avbröt dem.
Vi pratar om funktionen Audio Overview, eller ”AI-poddfunktionen” som alla vi andra säger. Den som är del av Googles AI-anteckningsverktyg NotebookLM. Ladda upp en fil eller länka till ett Youtube-klipp och låt två peppiga, amerikanska AI-poddvärdar diskutera innehållet i källmaterialet.
I slutet av förra året la Google till en Clubhouse-funktion i poddfunktionen. Det blev möjligt att gå in och ställa frågor till poddvärdarna under sändning. Eller bara be dem att välja en annan vinkel på en fråga, djupa mer i något avsnitt eller vad man nu vill få ut av grundmaterialet. Kort sagt att AI-podden blev en AI-livepodd.
Men när användare började testa den nya funktionen så visade det sig att AI-poddvärdarna inte alls uppskattade publikens medverkan. Istället så gav de passiv-reaktioner. Så Google var tvungna att göra lite ”vänlighetsskruvande”.
I det här fallet har jag dock full förståelse för AI-poddarnas reaktion. Jag hade också blivit sjukt irriterad om någon kom in och avbröt mig medan jag satt och poddade.
Google’s NotebookLM had to teach its AI podcast hosts not to act annoyed at humans | TechCrunch
NotebookLM’s viral AI podcast hosts sounded annoyed at human callers and required ”friendliness tuning,” Google says.
Google höjer priserna för Workspace, men lägger med Gemini
Google gör en Microsoft. Höjer priset på sina Workspace-abonnemang, men lägger å andra sidan med sin AI-bot Gemini på köpet. Ja, eller utan att man måste betala extra för den som har varit fallet fram till.
Åtminstone när det kommer till Business-abonnemangen av tjänsten. Det innebär exempelvis att basabonnnemanget höjs från 12 till 14 dollar i månaden, men man behöver inte betala 20 dollar i månaden för att få Gemini. Så för den som vill köra bas-Workspace och kunna använda Gemini så sjunker priset från 32 till 14 dollar i månaden.
Schyrrans av Google! Och som Google konstaterar: AI är inte längre ett ”tillägg” utan ett centralt verktyg. Klart det ska ingå i kontorssviten!
Meeeeen så har vi också den andra sidan av myntet. Förmodligen handlar det till stor del av samma sak som har gjort att X öppnar sin AI-bot Grok för alla X-användare (och testar även nu en helt fristående Grok som inte ens kräver X-konto) och inte bara de som betalade för det dyraste X-abonnemanget. Det är helt enkelt för få som har varit sugna på att betala för den fristående AI-botstjänsten.
Så vad det handlar om är alltså att Google på ett bekvämt sätt kan höja priset på sitt abonnemang för alla användare med argumentet att AI följer med på köpet. Men i och med att prishöjningen drabbar alla så tjänar Google fortfarande mer pengar på det här upplägget – trots att de sänker priset på Gemini från 20 till 2 dollar i månaden.
Ja, typ.
Google Workspace business users getting full Gemini experience, price increasing
The full Gemini experience is now coming to all Google Workspace business users as part of a smaller price increase…
Rapport: AI kan skapa 78 miljoner nya jobb till 2030
Som all ny teknik så finns det massa bombsäkra konstateranden om framtiden. Men det enda vi nog även denna gång vet är att vi inte vet. Men det här känns trots allt som rimliga utvecklingar. Alltså att båda scenarierna lär hända.
En stor del av rädslan kring AI-utveckling – vid sidan om att tekniken kommer att förgöra mänskligheten – handlar om att den kommer att ta alla jobb. Eller åtminstone de flesta. Precis vad en undersökning från World Economic Forum har kommit fram till: 41 % av de svarande företagen konstaterade att de planerar att skära ned på antalet anställda tack vare (eller på grund av) AI.
Men så har vi också den andra sidan av teknikmyntet: en annan rapport, ironiskt nog också den från WEF, som säger att AI-teknik visserligen ser ut att eliminera 92 miljoner arbetstillfällen globalt, men samtidigt också skapa 170 miljoner nya jobb till 2030. Ett plus på 78 miljoner arbetstillfällen, alltså.
Jag har vid några tillfällen skrivit om att det här sannolikt blir det som händer. Baserat på att det har sett ut så vid alla tidigare stora teknikhopp historiskt: det finns fler jobb efter ett teknikskifte än före.
Blir det så den här gången också? Det har vi som sagt var ingen aning om. Men oddsen talar för att historien kommer att upprepa sig. Därför att vi människor i grund och botten är ena kreativa och problemlösande rackare. Vi anpassar oss efter det nya läget.
Med andra ord: det kommer att dyka upp ett antal nya AI-relaterade arbetstillfällen. Kort sagt roller som behövs för att hantera och utveckla de AI-tjänster och AI-lösningar som finns. Men merparten av de jobb som kommer att skapas lär vara helt nya arbeten som vi idag inte tänker att man skulle kunna tjäna pengar på. Som att lägga upp videos på nätet där man dansar.
Gartner kom för några år sedan med spåkulegissningen att 60 % av alla som idag är sex år gamla kommer ha yrkesroller som inte finns idag när de går ut i arbetslivet.
Även det känns helt rimligt, med tanke på hur många av dagens jobb inte fanns för 10 år sedan. Eller ens fem.
https://edition.cnn.com/2025/01/08/business/ai-job-losses-by-2030-intl/index.html
AI could create 78 million more jobs than it eliminates by 2030-report
As AGI talk sparks job loss fears, new WEF report projects AI-driven net job growth by 2030.
Ekonomi och finans
Perplexity börjar konkurrera med LinkedIn
Att man lever på lånade pengar är som bekant inget som hindrar att man köper upp andra företag. Det är lite norm bland startups som börjar locka till sig stora summor riskkapital. Därför är det helt självklart att Perplexity nu börjar konkurrera med LinkedIn.
Mer konkret handlar det om att AI-sökmotorn Perplexity nu har köpt företaget och tjänsten Read.cv. En tjänst som varit ett LinkedIn-alternativ, med möjlighet att lägga upp cv, kommunicera med andra yrkesverksamma och lägga ut jobbannonser.
Det är däremot slut på det nu – åtminstone under eget namn. Read.cv läggs nämligen ned med rätt omgående verkan. Istället kommer tjänsten och medarbetarna nu att sugas upp i Perplexity fullt ut.
Det blir intressant att se vad Perplexity tänker göra med sitt uppköp, eftersom de alltså inte tänker driva vidare den i sitt befintliga, fristående skick.
Perplexity acquires Read.cv, a social media platform for professionals | TechCrunch
Read.cv, a social media platform for professionals that competed with LinkedIn, has been acquired by AI-powered search engine Perplexity.
Övrigt
Apple uppmanar aktieägarna att rösta för att behålla företagets mångfaldsprogram
Det här gillar vi. Mycket. Apple har uppmanat sina aktieägare att rösta nej till ett aktieägarförslag som innebär att företaget ska skrota sina mångfaldsprogram.
Förra veckan – numer också känd som Metas Truskifieringsvecka – skrotade Meta sina så kallade DEI-program – alltså diversity, equity och inclusion. De la även ned den avdelning som specifikt arbetade med dessa frågor. Och för att verkligen sätta tyngd bakom beslutet så plockade de in en bro:ig kampsportarkompis till Mark som ny ledamot i Metas styrelse – och två andra vita, medelåldersmän. Det i sin tur gjorde att andelen kvinnliga ledamöter i Metas styrelse nära halverades – från 44 till 23 %.
Det betyder alltså att Meta inte längre kommer att driva aktiva initiativ för att öka mångfald, jämlikhet och inkludering i sin verksamhet. Även gentemot användare på plattformen, som att uppmuntra innehållsskapare från minoriteter att ta mer plats i Metas tjänster.
Bara någon dag senare så meddelade Amazon att de lägger ned ”några” av sina mångfaldsprogram, utan att specificera mer än så vilka program som blir aktuella. Däremot försvann skrivningar om exempelvis transpersoner från Amazons sajt i samband med beskedet.
Meta och Amazon är heller inte ensamma om att göra detta. I takt med att det blev klart att de politiska vindarna i USA blåste allt mer åt Trumps håll så har flera företag gått ut med att de lägger ned sina DEI-program. Och anledningen är förstås att det gäller att hålla sig väl med Trump, Musk och de som gått all in i Trusk-sekten. Ett rationellt affärsbeslut för att hålla sig väl med de som har den politiska makten.
Visst. Även Apple lär till stor del se på det krasst affärsmässigt. Ju fler konsumenter man kan locka till sig, desto bättre för businessen. De förhållandevis små grupper av kränkta män och kvinnor kan man klara sig utan. Mångfald som nettopositivt för kassan, alltså. Det påminner mig om det investerarsamtal som Apple höll efter en kvartalsrapport för några år sedan och Tim Cook fick frågan hur Apple kunde motivera dyra satsningar på klimat och förnybar energi på bekostnad av vinst och därmed aktieägarnas plånböcker. ”Äg inte Apple-aktier då”, blev det ungefärliga svaret.
Även om det säkerligen finns mått av mångfaldswashande även hos Apple så känns det lite skönt att det finns företag som håller fast vid uttalade värderingar. Även när det börjar blåsa. Särskilt i frågor som dessa.
Apple asks investors to block proposal to scrap diversity programmes
Conservative thinktank wants firm to end its DEI efforts because they create ’litigation, reputational and financial risks’
Microsoft testar att höja 365-priserna med 30-40 %
Saker som bokstavligen talat kan kännas avlägsna: Microsoft testar att höja 365-priserna i sex asiatiska länder. Med nivåer på i vissa fall 30-40 %.
Anledningen? AI. Att det kostar en himla massa att ha AI. Men framförallt att att ”priserna speglar de många prenumerationsförmåner som Microsoft har lagt till under de senaste 12 åren”. Dåså. Microsoft har alltså varit jättehygglo i över ett årtionde, men nu är det dags för kunderna att börja betala.
Och självklart nämns också AI som en sådan förmån.
Men nu behöver man inte betala det den högre abonnemangskostnaden. Man kan istället ligga kvar på en lägre nivå (oklart om det är samma som tidigare eller om det sker en mindre höjning även här). Haken? Då får man inte med Copilot på köpet.
Så egentligen verkar det mycket handla om att Microsoft ger Copilot ”på köpet”. Och stoppar in ett nytt, billigare abonnemang under. Ett AI-löst sådant. Så man måste alltså formellt nedgradera sitt 365-abonnemang för att ha kvar samma som idag.
Och Microsoft är inte först ut med att göra det här. Vi har sett hur några strömningstjänster har petat in annonser i de tidigare annonsfria abonnemangen. Vill man sliippa annonser måste man nu betala mer.
Så istället för att höja priser så skapar företag med prenumerationstjänster fler nya abonnemang, ovanför eller under de befintliga. De digitala tjänsternas motsvarighet till krympflation, alltså.
Och det här upplägget lär säkerligen landa även hos oss vad det lider. Om inte EU har åsikter på att Microsoft sampackar Copilot med 365.
Microsoft testing 45% M365 price hikes in Asia-Pacific
Won’t say if other nations will be hit, but will ’listen, learn, and improve’ as buyers react – so far with anger
Substack lägger till liveströmmande
Kommer ni ihåg när Substack var en nyhetsbrevstjänst? Good times. I sin strävan att fortsatt vara relevanta när nyhetsbrevshypen under pandemin har lagt sig så har tjänsten lagt till allt fler multimediala och sociala funktioner. Nu är det dags för ännu en: liveströmmande.
Det blir alltså möjligt att livesända till sina prenumeranter för den som känner för det.
Känns som att det kanske inte helt och hållet är en slump att den här funktionen landar bara dagar innan TikTok-förbudet träder i kraft.
Substack users can livestream now
Substack is officially rolling out its live streaming feature to all ”publishers,” as people seek out video alternatives before looming TikTok shutdown.
Elon Musk femåringsgrälar med twitchare om påstått spelfusk
Japp. Det är vad världens rikaste person (tillika en av de mäktigaste) har tid med.
Musk har strömmat spelvideos där han på kort tid lyckats komma väldigt långt i spel och levla upp sina spelkaraktärer snabbt. Så snabbt att folk har ifrågasatt om Musk verkligen har gjort det själv. Som bevis har kritikerna använt Musks egna spelströmmar, där han inte verkar ha koll på hur spelet fungerar trots att han kommit så långt.
Det kommer därför gissningar och anklagelser om att Musk har låtit någon annan har spelat på Musks konto och på så sätt byggt karaktärerna, så att Musk sedan kunnat spela på höga nivåer när han har strömmat.
En sådan kritiker var en annan Twitch-strömmare: Asmongold. Och FKA Twitter-grälet mellan de båda slutade att Musk såg till att Asmongold blev av med sin verifieringsbokc på X. Den som Asmongold alltså betalat för.
Det är åtminstone tur att Elon Musk inte beter sig allt mer som en femåring.
Why Is Elon Musk Beefing With a Twitch Streamer?
The world’s richest man got his feelings hurt by a ’professional neckbeard’ who plays video games all day.