Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: AI – artificiell intelligens, IoT – internet of things
- Del 3: AR/VR, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebook Classic kommer tillbaka 2025
DON’T CALL IT A COMEBACK! I BEEN HERE FOR YEARS!
Dagen vi har väntat på så länge är snart här. OG FACEBOOK KOMMER TILLBAKA UNDER 2025!
Enligt Mark Zuckerberg.
Och, ja, det är ungefär det vi vet.
Mark Zuckerberg droppade den inte helt väntade nyheten i samband med Metas senaste kvartalsrapport. Meta siktar på att droppa en ”return to OG Facebook”. Och det beror på att Zuckerberg anser att ”det finns stora möjligheter att göra Facebook mer kulturellt relevant än vad det är idag”. Och att ”lite av det här handlar typ om att gå tillbaka till hur Facebook ursprungligen användes en gång i tiden”.
Jag hör: poke.
Om ett halvår är det dags. Då kommer utrullningen av klassiska Facebook (eller vad det nu blir) inledas.
Tänker att det är ett lämpligt tillfälle för ett namnbyte på Meta.
Kanske till… Facebook?
Mark Zuckerberg teases a 2025 return to ’OG Facebook’ | TechCrunch
Meta CEO Mark Zuckerberg teased a ”return to OG Facebook” as part of his key goals for 2025 in Wednesday’s Q4 earnings call with investors. While the
Mark Zuckerberg erkänner att Metas skarpa policysväng var för att göra Trump glad
Då fick vi det bekräftat. Mark Zuckerberg erkände under ett internt Meta-möte att företagets skarpa policysväng kring moderering och faktcheckande var för att göra Trump och hans sektkompisar på gott humör.
Under mötet konstaterade Zuckerberg:
Låt mig vara tydlig: efter flera år har vi nu en chans att ha ett produktivt samarbete med USA:s regering. Vi tänker ta den chansen.
Zuckerberg medgav också att Meta skrotade sina mångafaldsinitiativ av samma anledning:
Vi är mitt i ett rätt snabbt förändrande politiskt och regulatoriskt landskap som ser alla policity som kan ge en grupp fördelar framför någon annan som olaglig. Därför måste vi och alla andra institutioner som finns därute anpassa oss.
Många andra företag, som Apple, verkar däremot inte ha känt samma behov att anpassa sig – eftersom de har gått ut med att de tänker behålla sina motsvarande satsningar. Och då har jag inte ens kommit till att mångafaldsprogram i princip inte handlar om att ge en grupp fördelar framför en annan, utan är ett försök att ge grupper som har legat på efterkälken möjlighet att komma ikapp.
Och vi kan väl också konstatera att det Trump och övriga på högerkanten menar är att vita människor inte ska behöva flytta på sig. Eller rättare sagt: att vita människor ska garanteras behålla sina fördelar. Särskilt rika, vita amerikaner på högerkanten. Allra mest rika, vita amerikaner på högerkanten som krälar för Donald Trump.
Mark Zuckerberg doubles down on Meta’s submission to Trump
In a meeting with Meta employees, Mark Zuckerberg discusses the company’s Trump-inspired changes for the first time.
Donald Trump får 275 miljoner kronor för att Meta stängde av hans Facebook-konto
275 miljoner kronor. Så mycket kan man få som ursäkt för att man fick sitt Facebook-konto avstängt efter att man har använt det till att uppmuntra till våld och att underminera den amerikanska demokratin.
Det får oss att minnas hur Facebook resonerade kring moderering då, 2021: ”no longer give politicians immunity for deceptive or abusive content based on their comments being newsworthy.”.
Det var tider det.
Meta Agrees to Pay Trump $25 Million to Settle His Lawsuit
President Trump had sued Meta and other tech firms in 2021, arguing that he had been wrongfully censored by them. Meta also reported revenue and profit growth for the fourth quarter.
Threads lägger till mediaavdelning och bildtaggning
Och DÄR gör Threads en TikTok. Because alla måste göra en TikTok. Särskilt nu när TikTok hänger på repet i USA.
Okej, det är inte en TikTok-TikTok-funktion. Egentligen mer att Threads blir mer som Instagram och lite mindre som Twitter. Det är mer specifikt två och en halv nya funktioner som vi bjuds på.
Dedikerad mediaavdelning: Alla bilder och videos du delar samlas på ett ställe för den som snabbt vill få en överblick av dem.
Bildtaggning: Insta-funktionen att tagga människor i bilder kommer nu även till Threads.
Markup-verktyget rullas ut globalt: För några dagar sedan släppte Threads en funktion i USA som gör det möjligt att kladda på ett Threads-inlägg innan du delar det vidare, som att ringa in något med markeringspenna. Nu släpps funktionen för alla användare.
Threads adds a ’media’ tab and the ability to tag people in photos | TechCrunch
The company announced on Thursday that it’s introducing a dedicated ”media” tab and the ability for users to tag people in the photos they share.
Instagram lägger till ny statistik för Reels
Nya statistikparameter i Instagram: View rate och Views over time. För Reels.
View rate ska ange hur stor andel av deras följare och icke-följare som fortsätter att titta på ett klipp efter de första tre sekunderna.
Views over time å sin sida gör det möjligt att se hur många visningar en reel har fått jämfört med hur många som brukar titta under motsvarande tidsperiod. Så att man alltså kan se om en video ligger före eller efter i tittningskurvan jämfört med hur mönstret brukar se ut. Även här går det att filtrera på följare och icke-följare.
Instagram gives creators more insight into their reels’ performance | TechCrunch
Meta continues to target creators in the days following the U.S. TikTok ban. In addition to paying TikTok creators big bonuses to publish reels, Instagram
WhatsApp arbetar på lösning för flera konton i samma iPhone
Ny funktion på väg till WhatsApp. I en testversion av WhatsApp för iOS så har tjänsten nu lagt in stöd för att kunna logga in med flera konton i samma mobil.
Precis som hos många andra plattformar, inklusive Metas övriga tjänster, så betyder det att man kan hoppa mellan två olika användare för att på så sätt kunna hantera exempelvis ett företagskonto och ett privat konto.
WhatsApp to Let iPhone Users Sign Into Multiple Accounts on the Same Device
WhatsApp is working on a new feature that will allow iOS users to log into the encrypted messaging platform through different accounts within the…
Twitter/X
X inleder samarbete med Visa kring digital plånbok
Kors. I. Taket. X the everything app lever.
Idag gick FKA Twitter ut med att de har inlett ett samarbete med Visa, som innebär att de förstnämnda nu kan lansera tjänsten X Money Account. Ditt eget bankkonto hos X.
Ja, eller det är väl att ta i. Men X kommer ”senare i år” att alltså få en egen digital plånbok. Den och Visa-samarbetet gör att X-användare nu kan föra över pengar från ett vanligt bankkonto och X-plånboken och till andra andra X-plånböcker.
Och det är ungefär allt vi vet just nu, via en FKA tweet från X:s VD Linda Yaccarino. Ett inlägg där hon konstaterar att Visa-samarbetet är ”ännu en milstolpe för the everything app”.
Eller… den första milstolpen. Eller – med tanke på att X:s digitala plånbok inte finns än – är X:s första steg överhuvudtaget mot att bli den enstoppsbutik som Elon Musk rätt länge har drömt om att den ska bli.
Och ja, jag hade nästan glömt den här ambitionen.
Än så länge så får det nog fortfarande klassas som en ”ambition”, eftersom det som Yaccarino nu lyfter fram som en milstolpe än så länge inte finns. Undantaget själva avtalet med Visa.
Vi får se hur det blir med plånboksplanen. För att inte tala om de ”many big announcements about X Money this year” som hon pratar om i sitt inlägg om Visa-avtalet.
X announces a partnership with Visa to power X Money’s wallet | TechCrunch
Elon Musk-owned social network X announced a partnership with Visa to handle person-to-person payments for its upcoming X Money product. The company will
Sök/SEO
Om du svär åt Google slipper du AI-svarsfunktionen när du söker
Ha. Briljant. Hur slipper du Google AI-sökfunktion i vanliga sökresultat – den som Google kallar AI Overviews?
Svär åt Google när du söker.
”Just give me the f***ing links!”-Cursing disables Google’s AI overviews
The latest trick to stop those annoying AI answers is also the most cathartic.
AI – artificiell intelligens
Kinesiska AI-appen DeepSeek toppar amerikanska Appstore
TikTok utgör som bekant ett stort hot mot den amerikanska nationella säkerheten. Så även kinesiska appar i allmänhet. Men amerikanska konsumenter verkar ha missat det. Nu är det dags för ännu en kinesisk app att toppa Appstores nedladdningslista.
Knappt har TikTok-alternativet Rednote – eller Xiaohongshu som den heter i hemlandet – lämnat förstaplatsen förrän den ersattes på av DeepSeek. Den tjänst som skakat om AI-världen med en modell som sägs vara lika vass som Open AI:s senaste o1 men framtagen till bråkdelen av kostnaden för den amerikanska motsvarigheten.
(Sen verkar det som att DeepSeek till stor del har tränats på Open AI:s GPT-4, så billigheten kan vara en sanning med modifikation.)
Nu återstår att se om även DeepSeek bara dansar i uppmärksamhetssommar eller om den kommer lyckas kroka användarna på längre sikt. Och förstås: hur USA tänker förhålla sig till kinesiska appar överlag.
(Ett annat intressant mönster, som vi såg även i Rednote-note fallet, är att DeepSeek inte ser ut att vara lika populär på Android-sidan. Återfinns just nu först på plats 21. Etta? Precis som vanligt. Temu. Ännu en kineisk app, alltså.)
Meta är rejält stressade över DeepSeek
Det stora utropstecknet i AI-världen senaste tiden har inte handlat om att såväl Open AI som Perplexity i förra veckan presenterade egna AI-agenter, utan att kinesiska DeepSeek kom från ungefär ingenstans. Mer specifikt att de har lyckats ta fram en modell som är i nivå med Open AI:s senaste modell – till bråkdelen av den kostnad som krävdes för att ta fram o1.
Det har fått alla västerländska AI-bolag att känna av förhöjd puls. Inte minst hos Meta, som enligt uppgift nu har dragit ihop fyra ”war rooms” för att dels analysera själva tekniken i DeepSeek och dels metoden som High-Flyer (som moderbolaget till DeepSeek heter) har använt för att träna den.
Och det finns en anledning att peka ut Meta lite särskilt i den kollektiva stress som sannolikt har drabbat västerländska AI-bolag. Precis som DeepSeek så bygger Metas egen språkmodell Llama på open source. Dvs. den är inte låst på samma sätt som exempelvis Open AI:s.
Meta har använt detta faktum att positionera sig som the good guys inom AI-utvecklingen. Som företaget som vill gynna hela AI-området och som vill utveckla sin modell och sina tjänster tillsammans med den globala utvecklargemenskapen. Om man ska vara elak: ta upp den mantel som Open AI numer har kastat i jakten på vinst.
Men nu ser det ut som att Meta kanske inte sitter helt säkra på open source-tronen. Ja, ännu mindre säkra. Särskilt som Meta har kritiserats för att Llama inte är open source på riktigt, eftersom Meta har petat in begränsningar i användandet som egentligen inte borde finnas där för en open source-lösning.
Metas AI-chef Yann Lecun gick ut och kommenterade DeepSeek med lite av en hyllning. En hyllning till just open source-modellen, som han hävdar är anledningen att High-Flyer kunde ta fram modellen till så låg kostnad. Genom att bygga vidare på andras arbete.
Så visst. Lite passiv-aggressivt. Men värt att notera är att Lecun, vad jag har sett, inte gjorde det som han har gjort kring det mesta som exempelvis Open AI har tryckt ur sig: avfärdade det som inte särskilt nyskapande eller vasst.
Meta sets up war rooms to analyze DeepSeek’s tech, The Information reports
Meta has set up four war rooms to analyze DeepSeek’s technology, including two focusing on how High-Flyer reduced training costs, and one on wha…
DeepSeek stänger av nyregistreringar efter cyberattack
This is why we can’t have nice things.
Kinesiska DeepSeek är den senaste appen som rider högt på den senaste AI-vägen, trots att den bara har ett par veckor eller så på nacken som publik tjänst. Men förutom att på så kort tid fått galet mycket uppmärksamhet och toppat Appstore-nedladdningslistorna såväl i USA som här hemma så kan DeepSeek redan bocka av en annan sak i hinklistan: bli sänkt av en hackerattack.
Because people.
DeepSeek har nu gått ut med att de ”tillfälligt” kommer att ”begränsa” nyregistreringar i tjänsten på grund av att den har drabbats av ”storskaliga illasinnade attacker” (till skillnad från de kärleksbombande attacker som hackare annars är kända för att utföra).
Och det var väl som sagt var oundvikligt. Men det visar nog också att DeepSeek har drabbats av rejäl växtvärk. De hade nog inte – som så många nya tjänster som på kort tid exploderar fram – riktigt väntat sig det här. Och har inte riktigt allt säkerhetsmässigt på plats av den anledningen.
https://www.cnbc.com/2025/01/27/deepseek-hit-with-large-scale-cyberattack-says-its-limiting-registrations.html
AI startup DeepSeek pauses signups amid cyber incident | TechCrunch
DeepSeek has made quite the splash in the AI world over the last week, now it’s pausing new registrations due to a cyber incident.
DeepSeek lanserar AI-bildskapartjänsten Janus Pro
Varför nöja sig med en ny AI-modell under en vecka när man kan dra till med två? Nu lanserar DeepSeek en AI-bildskapartjänst.
I förra veckan släppte det senaste AI-stjärnskottet DeepSeek sin ”resonerande” modell R1 – en som ska kunna mäta sig med Open AI:s motsvarighet, fast enligt uppgift framtagen betydligt billigare.
Och bara dagar senare är det alltså dags igen. Den här gången får vi stifta bekantskap med Janus Pro. Som då alltså kan skapa bilder utifrån en beskrivning av det man vill ha.
Den vanliga Pro-modellen (ja, eller vad man ska säga) kan dock bara skapa bilder som är 384×384 pixlar stora. Vilket är, tja, frimärksstort i bildsammanhang numer. (Reflektion: hur länge kommer man kunna använda ”frimärke” som referens?) Men storasyskonet i familjen ska kunna mäta sig med Open AI:s DALL-E 3 och Stable Diffusion (utan att jag ska säga att jag kan validera det).
Och precis som R1 så är Janus Pro tillgänglig som open source (via Hugging Face) och får användas kommersiellt utan begränsning.
Så med andra ord verkar det som att DeepSeek har plockat upp Open AI:s ursprungsmantel med något slags öppenhetsmantra. Nu när det amerikanska bolaget har gått all in på vinst. Vilket givetvis är extremt ironiskt med tanke på att DeepSeek är kinesiskt.
(Okej. vilket förstås också kommer med de sedvanliga frågetecknen kring öppenheten – inte minst eftersom DeepSeek inte har gått ut med vilken träningsdata som har använts.)
Viral AI company DeepSeek releases new image model family | TechCrunch
DeepSeek, the viral AI company, has released a new set of multimodal AI models that it claims can outperform OpenAI’s DALL-E 3.
DeepSeek lagrar användares tangenttryckningar
DeepSeek har fått AI-världen att gå i spinn senaste veckan – och många människor har rusat till den för att testa. Och därmed godkänt användningsvillkoren. Några som faktiskt har läst villkoren (eller kanske har AI-sammanfattat dem) har nu hittat några intressanta saker. Och röda flaggor.
Datan som samlas in lagras i… Kina. På ”säkra servrar”. Och DeepSeek kan dela informationen för att ”följa lokal lag, juridiska processer eller på begäran från regeringar”. Vilket, i fallet Kina, rätt mycket innebär öppna spjäll mellan kommunistpartiet och den lagrade datan.
Men så finns det saker som samlas in som leder till ännu större frågetecken. Som att DeepSeek också samlar in information från enheten den körs i, som ”enhetsmodell, operativsystem, mönster eller rytm från tangentbordsinmatningar, IP-adress och systemspråk”.
Så vad DeepSeek alltså säger är att de går all in på fingerprinting. Alltså sätt att identifiera en unik användares interaktioner baserat på saker som hur man använder sin enhet. Med andra ord man kan identifiera en unik människa baseras på hur den personen använder tjänsten.
Dessutom konstateras att DeepSeek inte delar någon information om huruvida kommunikationen med tjänsten – eller den lagrade datan – är krypterad eller inte.
För att vara tydlig: det betyder inte att DeepSeek per automatik använder den här informationen på något illasinnat vis. Men med tanke på ursprungslandet så finns en högre skarp risk att så sker.
Så som vanligt: det gäller att ha koll på vad man går med på när man hoppar på en tjänst. Och är okej med det.
(Ovanstående gör nog oavsett att DeepSeek lär få problem både i EU och USA. Och det lär garanterat komma… åsikter från politiskt håll rätt omgående.)
DeepSeek collects keystroke data and more, storing it in Chinese servers
DeepSeek, the Chinese AI model that has captivated the tech world has some wild privacy policies. Here’s what kind of data is collects and how it’s stored.
USA och Microsoft säkerhetsutreder DeepSeek
Igår skrev jag om en genomgång av den kinesiska AI-raketen DeepSeeks användarvillkor, som innehåller några röda flaggor för den som är orolig för hur användardata hanteras. Och var den lagras (i Kina, i DeepSeeks fall – åtminstone om man kör DeepSeeks egen ChatGPT-liknande tjänst byggd på företagets AI-modell. Själva modellen är open source och går att köra lokalt för den som vill).
Då spekulerade jag i att de uppgifterna sannolikt rätt snabbt skulle leda till politiska reaktioner på båda sidor om Atlanten – och nu meddelar USA att de ”utreder oro kring USA:s nationella säkerhet” kring DeepSeek.
Okej, nu är det nog inte så att det är det säkerhetsmässiga hotet – och därmed inte innehållet i användarvillkoren – som främst fått USA att agera. Det ser nämligen ut som att oron främst baseras på ”oro för [DeepSeeks] potentiella påverkan på amerikanska AI-bolag” samt ”oro för potentiell stöld av intellektuella tillgångar kopplade till DeepSeeks utveckling”.
Om vi ska vara krassa: det största problemet är sånt som hände häromdagen: amerikanska chipbolaget Nvidia stod för börshistoriens överlägset största börsras sett till pengar när företaget nästan minskade med Sveriges BNP 2023 under en enda dag. Även andra AI-bolag drogs med. Och anledningen ser nära nog helt och hållet ha varit marknadens oro för DeepSeeks och Kinas framfart på AI-området.
Så, tja, amerikanska aktieägare first. Eller nåt. Åtminstone från politikerhåll.
Med det sagt så har Microsoft enligt källor inlett en intern utredning om just DeepSeek. Det verkar som att de har starka indikationer på att ”människor kopplade till DeepSeek” i höstas på otillåtet sätt har tillskansat sig stora mängder data från Open AI.
(Dagens ironi: Open AI anklagar alltså DeepSeek för ungefär det som Open AI har anklagats för: att stjäla innehåll utan tillåtelse och utan ersättning.)
White House evaluates national security risks of DeepSeek
The US Commerce Department has also imposed restrictions to limit AI hardware exports to China.
White House evaluates national security risks of DeepSeek
The US Commerce Department has also imposed restrictions to limit AI hardware exports to China.
USA:s flotta förbjuder sin personal från att använda DeepSeek
Då har vi verkligen nästa TikTok. Nu har den första (?) grenen av USA:s försvarsmakt gått ut med ett internt förbud mot att använda kinesiska AI-tjänsten DeepSeek på grund av ”oro kring säkerhet och etik”.
Det är alltid intressant när ordet ”etik” förekommer i samma mening som ”militär”, men det är en annan diskussion.
Oavsett så är det ungefär exakt såhär som TikTok-förbudet en gång i tiden började.
U.S. Navy bans use of DeepSeek due to ‘security and ethical concerns’