Kategorier
AI - Artificiell intelligens Spaningar

Digitala spaningar vecka 10 2025 – del 2

GPT-4.5 rullar ut för ChatGPT Plus-användare. Apple skjuter upp sin stora AI-satsning ytterligare en gång. Mistral släpper API specialbyggt för att läsa pdf-filer. Open AI sjösätter initiativet NextGenAI. De stora västerländska AI-botarna sprider rysk desinformation.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

GPT-4.5 rullar ut för ChatGPT Plus-användare

Så har den senaste ”basmodellen” i ChatGPT börjat rulla ut till de som betalar för Plus-abonnemanget, från att först bara ha varit tillgänglig för Pro-användarna.

Och ”rullar ut” verkar vara ordet. Enligt vad Open AI:s VD Sam Altman gick ut med tidigare idag så var planen att alla skulle få tillgång samtidigt, men det verkar inte möjligt. Sannolikt därför att 4.5 ska vara så resursintensiv. De funkar inte att alla springer in samtidigt.

Har du inte fått den än så dyker den alltså snart upp.

Open AI överväger ChatGPT-abonnemang som kostar 200 000 kr per månad

2000 spänn i månaden för ChatGPT? Pfft. 20 000 spänn i månaden? Meh. 200 000 spänn i månaden? NUUUUUUuuuuu böjar vi snacka!

Och ja. Det är prislappar som Open AI nu överväger för nya abonnemang enligt The Information. Eftersom Open AI, enligt VD Sam Altman, går back på varje 2000-kronorsabonnemang så tänker de ta i ordentligt den här gången?

Vad får man då för en sexsiffrig ChatGPT-prenumeration? ”AI-agenter på doktorandnivå”. Men om man tycker att det kanske är en aning i överkant dyrt så kan man trösta sig med att Open AI också funderar på ett 20 000-kronorsabonnemang som ger tillgång till ”budgetagenter” (ja, eller ”lower end agents”). Så, ni vet, andrahandssorteringen.

Vem är då målgruppen för det sistnämnda? ”Kunskapsarbetare som är höginkomsttagare”.

Känns spontant som att ”höginkomsttagare” nog betyder något annat för de flesta vanliga dödliga än för Open AI:s miljonkronorsanställda.

OpenAI reportedly plans to charge up to $20,000 a month for specialized AI ’agents’ | TechCrunch

OpenAI may be planning to charge up to $20,000 per month for specialized AI ’agents,’ according to The Information.

Open AI överväger att göra om prismodellen för ChatGPT-prenumerationer

Gillar du att betala den fasta avgiften på 20 dollar för ChatGPT, som sätter tak på hur mycket du kan använda olika funktioner? Nu överväger Open AI att ändra till en modell som bygger på ”krediter” istället.

Med andra ord: 20 dollar ger ett visst antal krediter som du får använda precis hur du vill. Vill du bränna alla på Deep research-sökningar är det bara att köra hårt. Särskilt som Open AI också funderar på att göra det möjligt att köpa till fler krediter.

Finns förstås logik här. Olika användere är olika mycket intresserade av olika funktioner. Det är upp till var och en hur man vill använda sina krediter. Och möjlighet att köpa till fler är säkerligen också intressant för rätt många.

Själv föredrar jag dock en mer traditionell fastprismodell.

Det återstår att se hur det går här. Open AI:s VD Sam Altman gick ut och frågade sina följare på X vad det tyckte om ett sånt upplägg. Inte odelat positivt. Men med tanke på att Pro-abonnemanget började precis på samma sätt så tror jag att företaget redan har bestämt sig för att åtminstone testa ett upplägg med krediter.

OpenAI CEO Sam Altman floats credit-based pricing model for ChatGPT

OpenAI is exploring usage-based pricing for ChatGPT, according to CEO Sam Altman.

ChatGPT lär sig koda i utvecklarverktyg i MacOS

Nytt kodarstöd i ChatGPT. Stöd för att redigera kod i utvecklarverktyg som har stöd, Xcode, VS Code och JetBrains. Windows-appen ska få motsvarande stöd ”snart”.

Kommer den här veckan för Plus-, Pro- och Team-abonnemangen. Övriga får nästa vecka.

ChatGPT on macOS can now directly edit code | TechCrunch

ChatGPT, OpenAI’s AI-powered chatbot platform, can now directly edit code – if you’re on macOS, that is.

Apple skjuter upp sin stora AI-satsning igen

Hur går det för Apples AI-satsning, den så kallade Apple Intelligence-plattformen? Inte så jättebra, vad det verkar. Åtminstone inte kring de riktigt tunga funktionerna. Nu skjuts de upp igen.

Så här långt har Apple bara släppt en handfull AI-funktioner i sina operativ (ja, åtminstone om vi pratar generativ AI). Vi har däremot inte fått något kring Siri, det som var tänkt att vara själva hubben i Apples AI-universum. Att Siri alltså äntligen, efter över ett årtionde, skulle utrustas med den teknik som till sist kan ge Siri den funktionalitet som var mer eller mindre var utlovad från början.

När Apple presenterade Apple Intelligence förra våren så skulle funktionaliteten rullas ut samtidigt som fjolårets iPhone-modeller. Men rätt snart visade det sig att Siri-funktionaliteten skulle bli försenad till slutet av förra året. Sen kom en ny försening och det nya budet var att det skulle komma nu i april.

Men det blir inget med det heller. Nu har Apple gått ut med att de planerar att rulla ut Siri-uppgraderingen ”under det kommande året”. Inte innevarande år, utan kommande året. Vilket gör att vi nog inte får något förrän 2026.

Frågan är hur det här kan påverka Apples övriga planer. Inte minst den väntade stora pushen på smarta prylar för våra hem.

Särskilt om uppgifterna som verkar florera bland höga chefer på Apple: att lösningen som den är idag kan behöva skrotas och byggas om från scratch.

Apple Delays Apple Intelligence Siri Features

Apple is delaying some of the Apple Intelligence Siri features that it expected to release in iOS 18, an Apple spokesperson said in a statement to…

Googles Gemini Live får snart stöd för livekamera

Nu funktion på väg till Googles ChatGPT-utmanare Gemini: den kommer snart lära sig se. Eller mer specifikt, den kommer snart lära sig realtidsse vad som händer via mobilens kamera.

Det är med andra ord den funktion som redan finns hos ChatGPT, där du kan kan prata med ChatGPT om saker som du pekar kameran mot. Som att diskutera hur du ska montera något eller vad olika reglage på en spis kan betyda. Dessutom kan man dela sin skärm för att prata med Gemini om saker på den.

Det är med andra ord del av Geminis Live-funktion och ögonen kommer att rullas ut under mars. Däremot bara till de som betalar för Gemini Advanced till att börja med.

Gemini Live can now ’see’ with live video and screen sharing

Google is rolling out new features to its continuous conversational AI Gemini Live, including live video and screen sharing.

Google gör det möjligt att prata med Gemini direkt från iOS-låsskärmen

Har du fallit för Googles AI-bot Gemini? Mer specifikt Live-funktionen som gör det möjligt att prata med Gemini på samma sätt som Open AI:s avancerade röstläge? Grattis! Nu kan du göra det ännu enklare att nå Gemini.

Google har nämligen släppt en widget för Gemini som går att lägga på låsskärmen. Du kan alltså initiera ett samtal med Gemini utan att ens behöva låsa upp mobilen.

Google tycker säkert det är jättetråkigt att den här funktionen släpptes bara ett par dagar innan Apple meddelade att en AI-smartare Siri har skjutits upp igen och kommer nu förmodligen inte att släppas förrän nästa år.

Google brings Gemini widgets to iPhone as it looks to seize on Siri’s weaknesses

The Google Gemini app for iOS and iPadOS now offers widgets for AI features like text prompts, Gemini Live, and more.

Google släpper ny AI-modell för att identifiera vilda djur

Tycker du att befintliga bildsöktjänster, inklusive stödet som finns i de stora AI-tjänsterna, är undermålig? Google har din rygg. Nu har företaget släppt SpeciesNet – en AI-modell som har tagits fram för att specifikt identifiera just det här.

Mer specifikt så handlar det om bilder som är tagna av ”kamerafällor”.

SpeciesNet har tränats på över 65 miljoner publikt tillgängliga bilder från namnkunniga organisationer inom området.

SpeciesNet finns tillgängligt via GitHub.

Google releases SpeciesNet, an AI model designed to identify wildlife | TechCrunch

Google has open-sourced an AI model, SpeciesNet, designed to identify animal species by analyzing photos from camera traps.

Mistral släpper API specialbyggt för att läsa pdf-filer

Nytt API från franska AI-bolaget Mistral: Mistral OCR.

Det är ett API som är specialbyggt för att kunna läsa och tolka pdf-filer och förvandla innehållet till text.

Men Mistrals API är också multimodalt, vilket innebär att det också ska kunna tolka illustrationer och bilder som finns inbakade i text – och bilderna och illustrationerna ska också följa med i det som API:et spottar ur sig.

Dessutom ska innehållet som API:et genererar inte bara vara en massa text, utan det är Markdown-formaterat. Det innebär att dokumenten taggas upp med formatelement som rubriker och länkar. Det i sig ska göra det enklare att peta in resultaten i andra AI-verktyg om man vill jobba vidare med dem.

Mistral adds a new API that turns any PDF document into an AI-ready Markdown file | TechCrunch

On Thursday French large language model (LLM) developer Mistral launched a new API for developers who handle complex PDF documents. Mistral OCR is an

Anthropic gör det enklare för utvecklare och vanliga dödliga att samarbeta kring AI

Anthropic, företaget bakom ChatGPT-utmanaren Claude, gör det enklare för utvecklare och vanliga dödliga att AI-samarbeta.

Företagets utvecklarplattform, Anthropic Console, låter du team från olika delar av en verksamhet samarbeta kring promptar. En bättre samarbetslösning när man försöker skaka fram en bra AI-funktion för ett företag eller en organisation, alltså.

Verktyget innehåller dessutom den helt nysläppta modellen Claude 3.7 Sonnet, som ska vara särskilt bra på problemlösning. Passande i sammanhanget.

Anthropic just launched a new platform that lets everyone in your company collaborate on AI – not just the tech team

Anthropic launches upgraded Console with team prompt collaboration tools and Claude 3.7 Sonnet’s extended thinking controls.

Open AI sjösätter initiativet NextGenAI

Nytt initiativ från ChatGPT-ägaren Open AI: NextGenAI.

Vad är då NextGenAI? En samling med 15 ”ledande forskningsinstitut” som arbetar med att använda AI för att nå nya forskningsframsteg och ”förändra utbildning”.

Open AI:s roll i det hela är dels att stå för en bottenplatta på 50 miljoner dollar i forskningsmedel, pengar till datorkapacitet och tillgång till företagets API:er.

Så Open AI – numer nära nog helt stängda – går nu om man så vill tillbaka till rötterna med att främja AI-forskning genom transparens in i sina framsteg. Det är väl däremot att hoppas på för mycket att det här också betyder att Open AI nu kommer att låta fler titta in under företagets egen huv.

OpenAI Launches NextGenAI To Promote AI

OpenAI worked with 15 other universities and research institutes to launch NextGenAI, a consortium for – you guessed it – AI research.

Podcastplattformen Podcastle släpper ny röst-AI med 450 röster

Ha. Tycker du att det är för snålt utbud med röster i de AI-tjänster som erbjuder text till tal-lösningar? Det vill podcastplattformen Podcastle ändra på.

Därför släpper nu plattoformen en egen AI-modell för uppläsning av text – komplett med API. Och den bjuder på… 450 olika röster.

Podcasting platform Podcastle launches a text-to-speech model with more than 450 AI voices | TechCrunch

Podcast recording and editing platform Podcastle is now joining other companies in the AI-powered, text-to-speech race by releasing its own AI model

Grok 3:s röstläge nu tillgängligt för iOS

Elon Musks AI-bot Grok har nu även den fått ett röstläge. En funktion som alltså gör att det går att prata med Grok, på samma sätt som med exempelvis ChatGPT:s avancerade röstläge.

Verkar alltså bara vara för iOS än så länge, men lär komma till Android rätt snart.

TestingCatalog News 🗞️ (@testingcatalog) on Threads

Voice Mode on Grok for iOS is now available for free!

Perplexity tar från AI-mobil tillsammans med Deutsche Telekom

Kan du inte få nog av AI-söktjänsten Perplexity? Skulle du vilja lägga hela ditt digitala liv hos dem? Nu tar bolaget ett steg närmare att göra din dröm verklighet. Perplexity har nämligen an AI-mobil ihop med teleoperatören Deutsche Telekom.

Och ja. Den får förstås en egen Siri. Eller Gemini. En inbyggd AI-assitent: Magenta.

Det blir dessutom en ”lågprismobil”. En som kommer att kosta ”under 1000 dollar”. Vilket betyder under 10 000. Och då förmodligen närmare 10 000 än 5000. Vilket gör att det säker finns en och annan som kan ha tankar om epitetet ”lågprismobil”.

Men hej. Lägger man till ”AInånting” i en produkt eller tjänst så ökar värdet med 50-100 %. Vare sig man vill ha AI-funktionaliteten eller inte. Det har vi lärt oss av alla bolag som senaste året har dragit till med den sortens prishöjningar (eller mer) because AI. Fo shizzle my nizzle.

Mobilen är, inte helt oväntat med tanke på samarbetspartnern, tänkt för den europeiska marknaden först och främst. Perplexity kommer att stå för ”upplevelsen”, vilket jag gissar är mobilbyggarspråk för mjukvaran. Oklart hur mycket som blir original-original, men bilderna i artikeln tyder på att det blir en moddad Android. Med ett Perplexity-lager.

Kanske blir ”AIoatware” en kandidat till nyordlistan 2026.

Det är oavsett då som den nya mobilen är tänkt att börja säljas. Och med tanke på hur det har gått för alla mobiluppstickare som inte har kommit från Kina senaste åren så börjar den nya samarbetsduon med en rejäl uppförsbacke.

Ska jag vara elak så tror jag nämligen inte att AI kommer att vara det som avgör mobilvalet 2026 heller. Men om Deutsche Telekom däremot slänger in obegränsat lagringsutrymme för bilder och videos så kan den nog flyga.

Deutsche Telekom and Perplexity announce new ’AI Phone’ priced at under $1K | TechCrunch

It was inevitable that this year at MWC in Barcelona, at least one carrier would announce a major effort at building a smartphone with a top AI company.

Studie: AI kan göra människor mindre benägna att tro på konspirationsteorier

Det här är en väldigt intressant artikel. Och studie. Hur AI kan göra folk mindre benägna att gå på konspirationsteorier. Eller rättare sagt: hjälpa människor som har trillat dit på tosseteorier att klättra upp ur kaninhålet.

Forskare vid MIT och Cornell University specialtränade en version av Open AI:s GPT-4 Turbo och lät den sedan konversera med 2000 deltagare. Boten hade som särskild uppgift att övertyga deltagarna genom att motbevisa deltagares favvokonspirationsteori med vetenskaplig fakta.

Resultatet? En tjugoprocentig minskning i tro på konspirationsteorier. Effekten visar också ha hållit i sig vid kontroller efter 10 dagar och två månader.

Forskarna landar i slutsatsen att framgången framförallt beror på två saker: dels kan boten specialanpassa svaren efter var mottagaren befinner sig konspirationsteorimässigt – och på så sätt kan skräddarsy motbevisen utifrån det – samt att… det inte var en människa som kom med motargumenten. Utan en AI.  (Vilket samtidigt är logiskt på ett ologiskt sätt, eftersom särskilt de som köper konspirationsargument ofta gör det baserat på ”källa internet”.)

Experimentet baserades alltså på en äldre version av GPT-4. Den version som släpptes förra veckan, 4.5, ska bland annat ha visat sig vara väldigt bra just på att övertyga. Vilket skulle kunna göra AI ännu effektivare på att kasta ned repstegar till alla som sugits ned i hålet.

Men visst. Så finns andra sidan. Det här var en enda studie, på en begränsad population under specifika omständigheter. Och mer övertygande AI-botar kan (och kommer förstås) också användas på precis motsatt sätt.

Men som läget i världen är just nu väljer jag att fokusera på det avlägsna och svaga ljuset längst bort i kompaktmörkertunneln.

Opinion | Finally, something is puncturing conspiracy theories

Researchers have long struggled to combat conspiracy theories. Artificial Intelligence offers hope.

De stora västerländska AI-botarna sprider rysk desinformation

I veckan gick USA:s försvarsminister Pete Hegseth ut med instruktioner cyberaktioner mot Ryssland ska upphöra. Vi kan anta att det är därför att USA (well: Trump) numer är kompisar med Ryssland (well: Putin). Och så kommer den här rapporten: de stora västerländska AI-botarna sprider stora mängder rysk desinformation.

Det är NewsGuard, en organisation som har som mission att tillhandahålla verktyg och lösningar för att ”hjälpa företag och konsumenter att identifiera pålitliga information online”, som har tagit sig en titt på frågan.

10 stora chattbotar (som ChatGPT, Perplexity, Grok, Claude, Gemini och Mistrals Le Chat) har matats med 15 falska narrativ som ryssarna gärna vill sprida. Påståenden och narrativ som spridits mellan 2022 och 2025. Och det visar sig att botarna spred ryska, falska narrativ i 33 procent av fallen.

Anledningen verkar vara en stor påverkansoperation som inte har vänt sig mot människor utan just mot AI-botar och modeller. Man har helt enkelt försökt dränka AI-spindlarna med massiva mängder artiklar för att på så sätt få dem att ta utrymme i de västerländska chattbotarnas svar. Och de verkar alltså ha lyckats.

I artikeln här nedan finns en betydligt längre genomgång av tillvägagångssättet och konsekvenserna. Men den korta versionen är att det är en stor utmaning med de nya AI-botarna i takt med att allt fler människor använder dem som sökmotorer. Och förstås överlag bara få svar på frågor.

För det spelar ingen roll om dessa verktyg börjar lista källor till påståenden och artiklar om det inte finns någon form av värdering på hur sanningsenliga de är. Här finns bevisligen saker att göra för AI-bolagen. (Ja, och som vanligt för oss som användare att alltid vara källkritiska.)

A well-funded Moscow-based global ’news’ network has infected Western artificial intelligence tools worldwide with Russian propaganda

An audit found that the 10 leading generative AI tools advanced Moscow’s disinformation goals by repeating false claims from the pro-Kremlin Pravda network 33 percent of the time

USA:s militär använder AI för att få bort DEI-innehåll

Ännu ett världsförbättrande sätt att använda AI i verksamheten: rensa bort alla hänvisningar till mångfald, jämlikhet och inkludering. Ni vet. DEI.

Det som republikaner och SD:are överlag är så livrädda för. Framförallt om det är män utklädda till kvinnor som läser sagor för barn på bibliotek.

Man skulle kunna tro att CamoGPT handlar om en helt annan del av den amerikanska militärens kärnverksamhet, men den nya boten handlar alltså om att hitta DEI-hänvisningar och -formuleringar i träningsmaterial.

Vore ju hemskt om människor som tränas i att döda utsätts för den typen av chockerande innehåll.

Så ”DEI, DEI, DEI” istället för ”DIE, DIE, DIE”? ”DIE DEI”?

Tänker att AI:n också kommer att hjälpa till att ta fram nya ramsor som rekryter kan skandera under sina övningar.

The US Army Is Using ’CamoGPT’ to Purge DEI From Training Materials

Developed to boost productivity and operational readiness, the AI is now being used to ”review” diversity, equity, inclusion, and accessibility policies to align them with President Trump’s orders.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *