Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel
- Del 3: AI – artificiell intelligens, Mobilt, Ekonomi och finans, Allmänt digitalt
Strömmade medier
Youtube tillåter hatinnehåll mot könsidentitet
Jamen äntligen. Nu är det fritt fram med hatinnehåll mot ”könsidentitet” på Youtube. Youtube har raderat ”gender identity” från områden som det är förbjudet att hatpropagera mot.
Fint.
(Fick påpekat för mig en intressant skillnad mellan den engelska och svenska texten. På engelska står det nu ”sex, gender or sexual orientation”, medan det på svenska står ”kön, könsidentitet eller sexuell läggning”. I och med att vi är en synonym kort på svenska blev det alltså ”könsidentitet” som översättning av ”gender”. Så i Sverige är det fortfarande inte tillåtet att hata mot det på Youtube.)
YouTube removes ’gender identity’ from hate speech policy
TariffTokers, Gen Z’s ’it couple’, Easter potatoes, anti-MAGA hats, Zuck’s D.C. mansion, Amazon’s TikTok bid, Silicon Valley’s cupid, and the fastest growing political channels on YouTube
Spotify lägger til Gen AI Ads och programmatiska annonser
Nya annonserbjudanden i Spotify: Gen AI Ads och programmatiska annonser.
Det sistnämnda är annonser som köps via realtidsauktioner. Klassisk digitalt annonsformat, alltså. Eller kanske: klassiskt sätt att köpa digitala annonser.
Det hela sker via partners, som Googles Display & Video 360. Annonsörer hos dessa partners kan sedan annonsera i Spotifys olika format: ljud, video och display. Podcaststöd ”är på väg”. Formatet blir bland annat tillgängligt i Europa.
Dessutom bjuder Spotify på mer AI i sina annonser. Because AI. I det här fallet heter lösningen Gen AI Ads, som gör att annonsörer kan välja att skapa manuskript och voiceovers till sina annonser via Spotifys Ads manager. Gen AI Ads släpps däremot bara i USA och i Kanada för tillfället. Återstår att se när det rullas ut till fler marknader.
Spotify debuts Gen AI ads, programmatic ad buying | TechCrunch
Spotify has debuted new ad tools and capabilities, including ’Gen AI’ ads and programmatic ad buying via partnerships.
AI – artificiell intelligens
Apple Intelligence lanseras i EU
Så har det blivit dags för oss i EU att bli med AI-AI. Apples egen AI-plattform Apple Intelligence, alltså. Nu lanseras den här hos oss.
Till skillnad från det mesta i Apples stora AI-satsning så landar Apple Intelligence i EU på utsatt tid. Ja, eller till och med före tidplanen. ”April” var beskedet som kom i slutet av förra året och med en dag tillgodo slår Apple alltså sin egen utfästelse.
Ja, Apple Intelligence har ju funnits i EU ett tag redan – fast då bara för Mac. Anledningen är att Apple har skyllt den försenade EU-utrullningen på Digital markets act, den EU-techlag som reglerar de största av de största. Hit räknas plattformarna iOS och iPadOS, men inte MacOS. Därför kunde Apple släppa den för Mac men inte för övriga. Ja, eller som sagt. Det var åtminstone det Apple skyllde på.
När beskedet om den försenade EU-lanseringen kom hade den ursprungliga tidplanen redan börjat glida. Jag spekulerade då i att vi i EU inte skulle gå miste om särskilt mycket. Och så har det också blivit. Apple har släppt några mindre delar av sitt Ai-paket, men flaggskeppsfunktionen – en smartare Siri – har inte dykt upp än. Faktum är att den enligt Apple själva sannolikt inte landar förrän nästa år.
Men nu får även iPhonen och iPaden de Apple Intelligence-funktioner som faktiskt har släppts.
Och Apple passar dessutom på att släppa några nya funktioner även för de som haft Apple Intelligence sedan tidigare.
Priority notifications är den största nyheten – där Apple med AI-hjälp försöker städa upp bland dina notiser så att du presenteras för de viktigaste. Dessutom kommer tjänsten nu på fler språk än engelska, som tyska, franska, portugisiska och spanska. Däremot fortfarande inget besked om när svenska kan bli aktuelt.
Utöver det blir det några mindre förbättringar av Image Playground-appen och möjlighet att skapa en ”memory movie” på Macen med AI-stöd.
Apple rolls out Priority Notifications as Apple Intelligence expands to EU | TechCrunch
Apple Intelligence, the iPhone maker’s suite of AI-powered tools and features, is gaining new features. Most notably, the company on Monday announced that
ChatGPT:s nya bildskaparfunktion tillgänglig även för gratisanvändare
I förra veckan släppte Open AI sin nya bildskaparfunktion för ChatGPT. En som är betydligt vassare än föregångaren. Men då bara för betalande användare. Nu har den öppnats även för gratisanvändare.
Anledningen till att gratisanvändarna fick vänta verkar ha berott på två saker. Dels att internet översköljdes av bilder skapade i den stil som animeringsstudion Studio Ghibli är kända för – vilket ledde till upphovsrättsfrågetecken – och dels att funktionen överlag välte internet. Open AI:s VD Sam Altman sammanfattade det med att ”våra GPU:er smälter”.
Men nu verkar Open AI alltså ha länsat alla elektronikkedjor på fläktar (dock misstänker jag att upphovsrättsfrågan långtifrån är utredd). Däremot får den som inte betalar ett lägre tak. Altman pratade i förra veckan om att gratiskonton bara kan skapa tre bilder om dagen, så vi kan nog anta att det är i de trakterna. (Någon med gratiskonto som har slagit i taket redan?)
OpenAI’s new image generator is now available to all users | TechCrunch
OpenAI’s new image generator, powered by its GPT-4o model, is now available to all users, CEO Sam Altman said in a post on X. The feature was until now
ChatGPT fyller på med 1 miljoner användare på 1 timme
What 26 månader can do. När ChatGPT lanserades tog det fem dagar för tjänsten att nå en miljon användare. Igår fyllde ChatGPT på med lika många användare – på en timme.
Det verkar med andra ord som att Studio Ghibli kan skicka en rätt fet e-faktura till Sam Altman.
Open AI på gång med en open weight-modell
Det verkar vara mycket gå tillbaka till rötterna just nu. För några dagar sedan har Meta börjat rulla ut OG Facebook, som fokuserar på – chock! – innehåll från vänner. Och nu är det dags för ChatGPT-ägaren Open AI att släppa sin första öppna modell på ett bra tag.
Open AI började som en icke-kommersiell verksamhet som hade som mission att driva på AI-utvecklingen för mänsklighetens bästa. Det innebar att de delade sin forskning öppet, så att andra kunde inspireras och bygga vidare. Men efter att Open AI lanserade ChatGPT så har det allt mer handlat om pengar. Och det har i sin tur gjort att Open AI blivit allt mindre öppna. Till och med så långt att de helt slutade dela med sig av sitt arbete.
Argumentet var att företagets AI-modeller började bli så bra att illasinnade krafter kunde hitta på illasinnade saker med dem. Och de enda som kunde skydda mot det var Open AI.
Så ja, en förklaring som inte så lite känns som snömos.
Men nu verkar det vara dags för Open AI att börja gå tillbaka till det öppna hållet. Open source-hållet. Fast open weight och inte open source, som är det som öppen utveckling lutar sig mot. Att källkoden man skapar är öppen och fri att bygga vidare på.
I AI världens open source-initiativ har källkoden visserligen varit öppen, men däremot inte träningsdatan. Alltså det som AI:n har tränats på för att lära sig det den kan. Och utan den går det inte att återskapa en lösning, trots att källkoden är öppen. Därav begreppet open weight.
Att Open AI – som siktar på att ställa om till helt vinstdrivande företag under året – nu slår in på det här spåret ska nog inte tolkas som att Open AI nu kommer att vara öppna med sin forskning och sina mest avancerade modeller igen. Det handlar snarast om att open source/open weight-vägen är en effektiv form av utveckling – där den globala utvecklargemenskapen gör stora delar av jobbet åt de kommersiella bolagen.
OpenAI plans to release a new ’open’ AI language model in the coming months | TechCrunch
OpenAI has announced that it intends to release its first ’open’ language model since GPT‑2 sometime in 2025.
ChatGPT:s nya bildskaparfunktion är så populär att Open AI måste stänga av andra funktioner
I förra veckan släppte ChatGPT en helt ny bildskaparmotor, som är rejält mycket bättre än sin föregångare. Och det fick folk att skapa bilder som det inte finns någon morgondag (och med tanke på läget i världen just nu, well…)
Det har, enligt VD:n Sam Altman, fått Open AI:s GPU:er att ”smälta”. Och nu har Open AI tvingats stänga av andra funktioner för att hålla ChatGPT snurrande. Så nya användare kan exempelvis inte skapa videos via Sora.
Men trots det ser det ut som att ChatGPT går på knäna. Så Open AI lär behöva de 40 nya miljarder dollar som de kommer att ta in (blev klart idag). Pengar som kan användas för att köpa nya servrar och grafikkort.
Ja, eller så måste Open AI – och alla andra AI-bolag – på allvar hitta mer resurssnåla sätt att träna och drifta sina AI-lösningar.
Vilket de nog oavsett måste för att framtidssäkra sin verksamhet.
OpenAI disables video gen for certain Sora users as capacity challenges continue | TechCrunch
OpenAI is still struggling to overcome the capacity issues brought on by the viral image generation feature the company launched in late March.
130 miljoner människor har skapat 700 miljoner bilder med ChatGPT:s nya bildfunktion
Vad har ChatGPT-användare ägnat sig åt senaste veckan? Skapat bilder med ChatGPT:s nya bildskaparfunktion, förstås. En himmelens massa bilder.
Totalt har 130 miljoner användare skapat 700 miljoner bilder. På ungefär en vecka.
Några av dem hade säkert till och med praktiskt nytta.
ChatGPT users have generated over 700M images since last week, OpenAI says | TechCrunch
OpenAI says that ChatGPT users have generated hundreds of millions of new photos using the company’s upgraded image-generation tool.
ChatGPT har nu 500 miljoner användare i veckan, 20 miljoner betalande
En väldigt bra och väldigt jobbig vecka för Open AI.
Å enda sidan har de tagit in 40 miljarder dollar (visserligen villkorade, men ändå) i nytt kapital och å andra sidan går tjänsten just nu på knäna. Så pass att nya användare inte kan skapa videos via videofunktionen Sora och att produktlanseringar kommer att försenas eftersom Open AI måste få ordning på kapacitetsproblemen.
Och båda dessa två saker sammanföll när Open AI i samband med nyheten om kapitaltillskottet lämnade nya användarsiffor.
Totalt har ChatGPT nu en halv miljard användare varje vecka. Och 20 miljoner betalande användare.
Det innebär att ChatGPT har plussat på med 4,5 miljoner betalanvändare sedan årsskiftet och 100 miljoner veckoanvändare senaste dryga månaden.
Sam Altman says that OpenAI’s capacity issues will cause product delays | TechCrunch
OpenAI CEO Sam Altman said that the popularity of the company’s new image-generation tool in ChatGPT will cause unspecified product delays.
NotebookLM lär sig sammanställa information från nätet
Googles researchverktyg NotebookLM får ny funktion: Discover.
Beskriv vad du är intresserad av att veta mer om, kicka ut NotebookLM – eller rättare sagt Googles AI-bot Gemini – på nätet och låt AI:n ställa samman information åt dig. NotebookLM tar alltså steget bort från att du själv manuellt måste peta in alla källor.
Börjar rulla ut för alla användare nu.
New in NotebookLM: Discover sources from around the web
NotebookLM has launched Discover Sources, which lets you add sources from the web to your notebook.
Gemini 2.5 Pro tillgänglig för gratisanvändare
Ibland går det fort. Till och med för att vara den speedade AI-världen. I förra veckan presenterade Google sin nya värsting-AI-modell, fast bara för betalande användare. Nu har den släppts även för gratisanvändare.
Vi pratar om Gemini 2.5 Pro, som ska vara särskilt bra på ”avancerade uppgifter” och dessutom är Googles ”mest intelligenta AI-modell” så här långt. Enligt Google.
Däremot finns den sedvanliga begränsningen för gratis-AI-tjänster: den är strypt och har lägre maxtak än det som betalande användare får.
Google’s new experimental AI model, Gemini 2.5 Pro, is now available to free users too
Google announced on Saturday evening that it’s rolling out Gemini 2.5 Pro (experimental) to all users.
Amazon presenterar AI-agenten Nova Act
Japp. Ännu en AI-agent. Den här gången från en av techgiganterna som i det stora hela har chillat rätt mycket när det kommer till just AI. Åtminstone generativ AI.
Amazon presenterar nu Nova Act, en ”generell AI-agent” som, precis som motsvarande funktioner hos konkurrenter, kan använda en webbläsare för att utföra handgrepp på internet å en människas vägnar. Genom att använda webben precis som en människa. Som att surfa in på sidor och köpa saker.
Ja, det är åtminstone det som är tanken. De AI-agenter av den här typen som vi har sett så här långt har kanske inte helt levt upp till guldet och de gröna skogarna som utlovades, men så är det en väldigt ny teknik.
Däremot känns det som ett rätt givet område för Amazon. Ingen slump att Amazon, samtidigt som de lyfte på skynket och visade upp Nova Act, började testa en ”AI-agentsknapp” på sin sajt. Vissa amerikanska kunder kan låta Nova handla på externa sajter, genom att fylla i kundinformation och genomföra köp.
Amazon unveils Nova Act, an AI agent that can control a web browser | TechCrunch
Amazon’s Nova Act, a new AI model powering components of Alexa+, allows developers to build agentic applications.
Runway släpper version 4 av sin AI-videotjänst
Under förra veckan stod ChatGPT:s nya bildskaparfunktion för 83,46 % av alla inlägg på LinkedIn.
Igår släppte Runway version 4 av sin AI-videoskapartjänst till alla betalande användare. Som, förstås, är betydligt vassare än föregångaren.
Så nu vet ni vad LinkedIn-flödet kommer bestå av den här veckan.
Runway releases an impressive new video-generating AI model | TechCrunch
AI startup Runway on Monday released what it claims is one of the highest-fidelity AI-powered video generators yet.
Midjourney släpper ny version av sin AI-bildmodell
Plötsligt händer det! Medan AI-bolagen dunkar ut nya versioner av sina modeller och tjänster i parti och minut så har en av de stora pionjärerna på AI-bildsområdet släpat fötterna efter sig rejält. Men nu är det dags att ändra på det: Midjourney har släppt sin första nya modell på ett år.
V7 är namnet på modellen som nu gäller. Som i sin tur kommer i två versioner: den dyrare och bättre Turbo och Relax, som ger tillgång till funktionen Draft mode. Draft mode ska skapa bilder ”10 gånger snabbare och hälften så dyrt som standardläget”.
(Här skulle jag kunna reflektera att ”Turbo” sannolikt är den långsammaste versionen och det långsammaste läget i den nya uppsättningen. Men jag lämnar det där.)
Blir intressant att se hur Midjourney nu står sig i konkurrensen. Midjourney var länge (well, i AI-tid) guldstandarden för AI-skapade bilder, men under den tid som Midjourney senaste uppdaterade sitt erbjudande så har det som bekant hänt väldigt mycket på AI-bildområdet. Inte minst senaste veckorna, när ChatGPT välte internet med sin nya, vassare bildfunktion.
Midjourney releases V7, its first new AI image model in nearly a year | TechCrunch
Midjourney, one of the earliest AI image-generating services on the web, has released its first new AI image model in nearly a year.
Meta presenterar AI-videomodellen MoCha
Ännu mer AI-video. Den här gången från Meta: MoCha.
MoCha är en av de där lösningarna som kan skapa hela videoscener från en textinstruktion. MoChas fullständiga namn ger fingervisning kring vad som är tjänstens nisch: Movie-Character.
Det handlar alltså om en tjänst som kan skapa korta videos (runt 5 sekunder, 24 rutor per sekund) med människor. Människor i upp till helfigur som rör sig och pratar, komplett med synkade munrörelser och AI-skapade röster. Går även att skapa klipp med flera karaktärer som interagerar med varandra.
Som inlägget här nedan konstaterar om MoCha: next level gifar. Resultatet är fortfarande inte utan konstigheter, men funkar mer än väl redan nu just för kortare klipp där man annars hade använt en gif.
Däremot är det inget du kan börja leka med själva redan nu. MoCha är ett samarbete mellan Meta och University of Waterloo och än så länge är det fortfarande en skapelse som lever på forskarnivån. Kort sagt ett sätt för Meta att visa hur långt de har kommit. Återstår att se om MoCha kommer att släppas publikt eller bli del av någon av Metas AI-lösningar.
Meta's teaching AI how to act. Their newest test model, MoCha (short for… | Marcos Angelides
Meta's teaching AI how to act. Their newest test model, MoCha (short for Movie-Character), generates full-body talking performances from nothing but a script and a voice clip. It kind of feels like they've taken Giphy and powered it with AI. Like the next evolution of memes that can move and talk.