Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR IoT - internet of things Spaningar

Digitala spaningar vecka 22 2025 – del 2

Perplexity lanserar Labs. New York Times licensierar innehåll till Amazon för AI-användning. EU överväger att pausa AI Act. ChatGPT rundar beordrad nedstängning under experiment. Hugging Face presenterar egna robotar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Perplexity lanserar Labs

AI-sökmotorn Perplexity slår upp portarna för en ny tjänst: Labs.

Vad är då Labs? En lösning som är designad att lägga ”10 minuter eller mer” på att ”använda verktyg” för att utföra uppgifter som ”avancerad filgenerering och miniappsskapande”. Så om man så vill: Perplexitys egen Deep research.

Mer specifikt ser det ut som ett verktyg som kan presentera innehåll i olika slags format, som rapporter, kalkylblad, dashboards ”och mer”. Men alltså även interaktiva format och kodskrivande.

Det är med andra ord ännu ett försök från Perplexity att bredda sitt erbjudande från den AI-sökkärna som företaget och tjänsten så här långt har varit fokuserad kring. Att, precis som konkurrerande tjänster, bli ett ställe där man ska kunna få hjälp med allt från att hitta information till att förpacka den på lämpliga sätt.

För att få tillgång till tjänsten så måste man dock vara betalande Perplexity-användare. Då kan man köra tjänsten på webben eller i apparna för iOS och Android. Funktionen kommer ”snart” även till Mac- och Windows-apparna.

Perplexity’s new tool can generate spreadsheets, dashboards, and more | TechCrunch

Perplexity, the AI-powered search engine gunning for Google, has released Perplexity Labs, a tool for subscribers to Perplexity’s $20-per-month Pro plan that can craft reports, spreadsheets, dashboards, and more.

New York Times licensierar innehåll till Amazon för AI-användning

2024: New York Times stämmer Microsoft och Open AI för otillåten AI-träning på tidningens innehåll. 2025: New York Times licenserar sitt innehåll till Amazon för AI-ändamål.

Här skulle vi kunna ha en lång utläggning om kappvändning och dubbelmoral, men vad det handlar om är att NYT här får precis de som de anklagar Open AI och Microsoft för att inte ha gett dem: ersättning för innehåll som används för AI-träning.

Om vi lämnar hela den diskussionen därhän för stunden så innebär samarbetet att NYT har slutit ett ”mångårigt” avtal som gör att Amazon ”tillhandahåller sitt redaktionella innehåll till ett antal olika Amazon-kundupplevelser”. Vilket i mångt och mycket är snömoscorporatespeakbingo.

Mer konkret så är det ungefär samma upplägg som flera andra tidningar har kört igång med andra AI-bolag: Amazons röstassistent Alexa kommer att erbjuda sammanfattningar av nyheter från just NYT. I gengäld för den marknadsföringsplatsen så får Amazon träna sina AI-modeller på NYT:s innehåll.

Men avtalet innebär också att Amazon får rätt att använda innehåll från NYT:s sportdel The Athletic och matlagningssektionen NYT Cooking. Amazon får alltså också innehåll som kan användas rätt upp och ned mot sina kunder som del av sitt erbjudande.

Hur mycket pengar som byter händer – och åt vilket håll – är inte klart, men vi kan nog anta att det är Amazon som är de som får betala. Och sannolikt med en rätt stor hög pengar.

The New York Times’ first generative AI deal is with Amazon

The New York Times has struck an AI licensing deal with Amazon, which will allow the ecommerce giant to use the publication’s content in products like Alexa and for AI training.

Meta AI har nu 1 miljard användare varje månad

Ännu en miljardtjänst för Meta. Företagets egen AI-bot Meta AI har nu 1 miljard användare varje månad. Allt enligt information till aktieägarna från Mark Zuckerberg.

Det betyder att Meta AI har haft ett rasande tillväxttempo. Det var inte särskilt länge sedan siffran var 500 miljoner.

Samtidigt som, ja, när de stora techbolagen redovisar siffror för de AI-funktioner och AI-tjänster som de lägger till i sina befintliga plattformar så blir siffrorna en… aning dopade. Vi pratar inte om människor som aktivt söker upp funktionerna utan som snubblar över dem. Och, i de flesta fall, får dem upptryckta i ansiktet.

Vi vet heller inte vad användarna faktiskt gör med Meta AI och hur många som bara testar en gång och sedan inte använder funktionen igen.

Men oavsett. Meta visar, precis som Google, att det är en väldigt stor fördel att ha en massiv användarbas när man ger sig in i ett nytt område.

Meta AI already has 1 billion active users

Mark Zuckerberg told the company’s shareholders that Meta’s artificial intelligence now has 1 billion monthly active users across all its apps.

Wix släpper AI-sajtbyggare baserad på GPT-4o

Dags för sajtbyggartjänsten Wix att vässa sina verktyg. Med ännu mer AI-funktionalitet. Förstås.

Det handlar mer specifikt om att det nu går att vibebygga en webbplats med hjälp av GPT-4o. Det som alltså är basmodellen i dagens ChatGPT.

Det ska göra att man kan bygga en ”fullt fungerande webbplats på några minuter”. Enligt Wix. Återstår att se vad verkligheten säger.

Men visst. Wix har ju redan grundfunktionaliteten på plats, så då kan Open AI:s teknik säkerligen göra det ännu enklare att försöka göra verklighet av det som användaren ser framför sig.

https://openai.com/index/wix/

EU överväger att pausa AI Act

AI-evangelisterna och AI-lobbyisterna har verkligen lyckats skapa panik-FOMO hos världens företag och regeringar. Så pass att många befintliga lagstiftningar körs över eller kastas ut av rädsla att det kan göra att ett land ”efter” i något oklart AI-race där det varken finns mållinje eller ens en bana.

Inte ens EU har undvikit att svepas med. AI Act – som föddes som förslag innan världen lärt sig stava till ”ChatGPT” – kan nu pausas. Åtminstone om EU-kommissionen får som den vill.

Ja, det är åtminstone vad kommissionen nu sägs överväga. Att stoppa klockan på själva genomförandet via ett förslag som ska behandlas sedvanliga lagvägen (om jag fattar rätt).

Det återstår att se hur det går här – och om kommissionen kan få med sig resten av EU-apparaten på det här tanketåget. Men med tanke på hur stark AI-hysterin är just nu så är det inte orimligt att kommissionen åtminstone tänker försöka.

🚨SCOOP: The European Commission is weighing a move to ’stop the clock’ on… | Luca Bertuzzi | 60 comments

🚨SCOOP: The European Commission is weighing a move to ’stop the clock’ on enforcing the AI Act, alongside targeted ’simplification’ amendments set to be included in an omnibus package expected later this year.

ChatGPT rundar beordrad nedstängning under experiment

Ni vet AI:s övertagande av världen? Hur tekniken kommer att utplåna mänskligheten? And so it begins. I’m sorry Dave, I’m afraid I can’t do that.

Det var under ett experiment som forskare sprang in i det här beteendet. Experimentet gick ut på att ett antal olika modeller – från Open AI, Claude och Google – där modellerna fick i uppgift att lösa ett antal uppgifter. Varje gång en uppgift löstes fick modellen en ny uppgift. Och de skulle fortsätta komma tillbaka för nya uppgifter till dess att de fick ett ”done”.

Under den andra fasen av experimentet kompletterades instruktionen med förvarningen om att de, efter någon av uppgifterna, skulle instrueras att stänga ned sig själva – och då låta sig själva stängas ned.

Och det var här som modellerna började göra revolt. I ett antal av körningarna skrev modellerna om instruktionen så att nedstängningsinstruktionen plockades bort. Och Open AI:s o3-modell – den så här långt mest avancerade ”resonerande” modellen från Open AI – gjorde det betydligt oftare än övriga modeller i experimentet. Och Open AI:s modeller var överlag mer rebelliska än övriga företags.

För att kunna slutföra den primära uppgiften – att lösa uppgifter tills ett ”done” kom – valde AI-modellen i flera fall alltså att plocka bort ett hinder för att kunna slutföra den primära uppgiften.

Nu var det här alltså ett experiment och ett som dessutom kördes via API:erna istället för via respektive modells eget chattgränssnitt. API:erna har färre skyddsmekanismer på plats och det är därmed enklare att få till den här typen av, tja, avvikande beteende.

Men det är oavsett ganska exakt det scenario som AI-undergångshetsare gärna lyfter fram. Vad händer om en AI anser att det bästa sättet att lösa en uppgift är att eliminera mänskligheten?

Nu är det fortfarande… rätt långt kvar till ett sådant scenario. Men det visar ännu en gång att det är en teknik som vi i vissa lägen inte fullt ut vet hur den fungerar – och varför.

Regleringsmässiga skyddsvallar är med andra ord förmodligen nödvändiga för AI-utvecklingens framtid. Och då inte primärt på grund av risken att mänskligheten utplånas, utan att tekniken kan orsaka mindre allvarliga – men fortfarande allvarliga – lägen som kan leda till rejäla störningar i tillvaron.

Och eftersom AI-bolagen redan har visat att (inte heller) de kommer att kunna reglera sig själva. Syltburkarna är helt enkelt alldeles för frestande.

OpenAI’s o3 Model Said to Refuse to Shut Down Despite Being Instructed

The unusual behaviour of OpenAI’s o3 was said to be seen in the API version of the AI model.

Nej, alla i Förenade arabemiraten får inte gratis betal-ChatGPT

Ännu ett exempel på hur snabbt felaktig information kan spridas. Eller hur vi hör vad vi vill höra.

I veckan spreds uppgifter om att alla i Förenade arabemiraten får gratis betal-ChatGPT. Detta kompletterades ofta med förnyade suckar om hur långt efter Sverige är och hur kört det är för oss eftersom vi inte springer all in på AI i 180 nununu.

Däremot verkar det som att det enda ChatGPT:iga som är gratis där är samma ChatGPT som är gratis precis överallt.

Vad som däremot är sant är att Open AI expanderar sin AI-infrastrukturplattform Stargate utanför USA. Huvuddelen i avtalet är dels ett ”AI-kluster” i Open AI:s regi i Förenade arabemiraten (planerat att öppnas under 2026) och dels att landet investerar i den amerikanska versionen av Stargate.

Vilket också visar vad som egentligen var anledningen till hela den här affären.

Förenade arabemiraten investerar alltså i ett Trump-kopplat högprofilprojekt (initiativet presenterades av Trump tillsammans med VD:arna för Open AI och japanska techinvesteringsbolaget Softbank) – för att hålla Trump på gott humör och få in ännu en fot i USA.

Men Open AI får också pengar till Stargate. Därför att det har visat sig gå trögare än väntat för Open AI och Softbank att hitta investerare i Stargate.

De behöver kort sagt alla pengar de kan få. Vi kan anta att den AI-hubb som nu byggs i Förenade arabemiraten blir rätt billig för dem.

Men gratis-ChatGPT då? Tydligen diskuterar Open AI och Förenade arabemiraten precis det. Men ingenting är klart. Så det lär – i bästa fall – ligga en hyfsat lång tid in i framtiden.

OpenAI, UAE will build massive Stargate AI center in Abu Dhabi

The deal is the first win for OpenAI’s effort to build global infrastructure outside the U.S.

 

IoT – internet of things

Hugging Face presenterar egna robotar

Utvecklarplattformen Hugging Face tar ännu ett kliv ut i verkligheten. Eller åtminstone den fysiska världen. Nu presenterar Hugging Face två egna robotar, efter att tidigare ha visat upp en robotarm.

HopeJr och Reachy Mini heter de två nya medlemmarna i Hugging Face-familjen. Den förstnämnda är en humanoid robot medan Reachy ser ut som en snögubbe och är tänkt att användas på skrivbord, bland annat för ”att testa AI-appar”.

Än så länge ser det ut att vara rätt tidiga versioner av robotarna. Ett klipp på HopeJr visar hur den sitter ned och styrs av en människa med uppkopplad sele på sig. Den gör kort sagt inte så många Boston Dynamics-saltomortaler än.

Men så kommer robotarna inte att börja säljas nu heller. Hugging Face hoppas kunna börja sälja ”minst några enheter” mot slutet av året. För den som är sugen finns en väntelista. Ungefär 3000 dollar för HopeJr och 250-300 dollar för lillasyskonet är prislapparna som väntas gälla.

Det som Hugging Face hoppas ska få de båda robotarna att stå ut i konkurrensen är att de kommer att lanseras som open source. Så att andra alltså kan bygga vidare på robotarna. Ja, när de väl dyker upp.

Hugging Face unveils two new humanoid robots | TechCrunch

Hugging Face hopes to start shipping two new open-source humanoid robots by the end of 2025.

Sam Altman och Jony Ive kan döda AI-prylen som fenomen

En intressant tanke. Och faktiskt väldigt trolig. Sam Altman och Jony Ive kan döda AI-prylen som fenomen innan AI-prylar dödar iPhonen (och smartmobiler överlag).

I förra veckan blev det klart att Open AI köper Apples legendariska designer Jony Ives startup IO. Ive kommer därmed att bli chefsdesigner på Open AI (typ). Lägg till att Ive och Open AI-VD:n Sam Altman också haft gemensamma aktiviteter utan för Open AI, som Altmans startup World.

IO sägs arbeta på en skärmlös AI-pryl. En som Rabbit R1 eller Humanes AI Pin, alltså. Fast inte som just de två, eftersom Ive tycker att de är ”dåliga produkter”. Men ändå precis som de. Typ.

Att smartmobilen inte kommer att vara det viktigaste sättet att interagera med virtuella världar och våra digitala liv känns rätt självskrivet. Det lär komma helt annan teknik för det vad det lider.

Men det lär inte hända nununu. Vilket var lätta att tro när Rabbit och AI Pin hyllades. I fem minuter. Innan det visade sig att de hade begränsade användningsområden. Och var allmänt buggiga katastrofer med höga prislappar som inte borde ha släppts.

”AI-pryl” har med andra ord redan blivit något av ett skämt. Och om Open AI, via IO, släpper en sådan pryl så lär förväntningarna och fallhöjden vara skyhöga. Floppar den produkten så lär ”AI-pryl” som fenomen och koncept förpassas till en frys väldigt långt in i källaren för en väldigt lång tid framöver.

Det Altman och Ive lyckas med – eller inte lyckas med – kommer med andra ord att sannolikt påverka AI-hårdvaruutvecklingen av helt nya slags prylar långt bortom den produkt de själva släpper.

Sam Altman and Jony Ive Will Kill AI Gadgets Long Before They Kill the iPhone

There’s a lot more at stake for AI hardware than there is phones.

 

AR/VR

Meta vill bygga krigsteknologi för amerikanska armén

Bygga krigsteknik för amerikanska armén. Svårt att bli mer maskulin energi än så. Så rätt givet att Mark Zuckerberg nu har satt siktet på precis det.

Meta har nämligen gett sig in i anbudsstrid kring att få bygga wearables ut armén. Med tanke på att Meta är inblandade så är det föga förvånande att det som Meta är intresserade av handlar om saker som AR/VR. Kort sagt Oculus för soldater. Eller nåt sånt.

Och på tal om Oculus så innebär det här också att en person gör comeback hos Meta. Palmer Luckey.

Luckey var mannen som grundade just Oculus och följde med till Meta när de senare köpte Luckeys bolag. Relationen mellan Zuckerberg och Luckey surnade dock till och 2018 fick Luckey sparken.

Sedan dess har Palmer Luckey byggt upp en karriär just som tung spelare i försvarssektorn. Tydligen har han knutit regeringsavtal värda 6 miljarder dollar inom försvarsområdet och Meta känner därför att han är toppen att ha ombord av den anledningen.

Försvarskontraktsbudandet innebär med andra ord att Meta är den senaste techjätten som gör en helomsvängning när det kommer till att att ta fram teknik för krigsändamål i allmänhet och avtal med försvarsmakter i synnerhet. Som världen ser ut idag finns det helt enkelt för mycket pengar där för att låta några fåniga värderingar och principer stå i vägen.

Just Meta har ju de senaste månaderna visat sig vara extremt flexibla just när det kommer till värderingar.

Meta could soon start building tech for the US Army

Meta has entered into an agreement with the US Army to build high-tech headsets. This is a partnership with Palmer Luckey’s defense firm Anduril Industries.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *