När signalen gick fanns ingen information att få. Inte så konstigt kanske, eftersom det var resultatet av ett mishap. Det skulle ta sex minuter innan DN kunde gå ut och meddela att det var ett falsklarm och elva minuter innan ansvarig myndighet gick ut med samma information. Under de elva minuterna såg Stockholm ut ungefär så här:
Panic Omg GIF – Find & Share on GIPHY
Discover & share this Panic GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.
Ja, åtminstone om man ska tro det mesta som har skrivits sedan det hände.
Stockholmarna kept calm and höll sig inomhus
När jag väl kom in i matchen (mer om det senare) såg det mest väldigt lugnt ut. Och det verkar som att Stockholmarna gjorde precis som de skulle. De höll sig inomhus och sökte information. Att det inte fanns information att få, tja, det var ju förstås lite mindre bra.
Däremot känns det som att domedagsrubrikerna om att Stockholm as we know it kollapsade var synnerligen överdrivna. Visst, viktiga webbplatser (som MSB, Polisen och SOS Alarm) dukade under av belastning, tydligen, men den webbplats som allmänheten SKA använda vid krissituationer (krisinformation.se) verkar ha stått pall (rätta mig om jag har fel). Förmodligen därför att, tja, ingen visste att det var den webbplatsen som skulle användas.
En diskussion om vad allmänheten SKA göra och vad allmänheten intuitivt GÖR, alltså. Men det är en sak för efterarbetet.
Sedan det här att det tog elva minuter och att DN hann före, tja, det kan man ha åsikter om. Vad jag förstår handlade det om att ansvarig på krisinformation.se behövde bekräfta om något hänt i två led: först till Polisen som sedan var tvungen att bekräfta med SOS Alarm. Sedan kan man tänka sig att det bekräftades lite mer medan Clas Svahn på DN nöjde sig med den informationen.
Med andra ord ägnade sig ansvarig myndighet åt något, i dessa tider så ovanligt, som att komma fram till fakta istället för att börja spekulera. Man kan förstås fortfarande tycka att elva minuter fortfarande är lång tid i dagens samhälle, men, tja, det är fortfarande elva minuter. Elva minuter oro, visserligen, men fortfarande elva minuter utan att Stockholm drabbades av upplopp.
Är det här en PR-kampanj? Hesa Fredrik blåser, alla slår på P4 och där hörs bara Lykke Li.
— Fredrik Strage (@fredrikstrage) July 9, 2017
Gjordes missar? Absolut. Rutinmissar, betalvägg (eller inte, beroende på vem man tror på) hos DN vid krisläge, Twitter är kanske inte den bästa kanalen om man vill nå ut brett till svenska folken och ingen faran övar-signal (som tydligen visst sändes – men inte hördes…) Men om man vänder på det. På sätt och vis var det bra att det hände nu och inte när det är för sent. Lite som en oannonserad brandövning.
Och jag? Jag höll på att missa alltihop. Eftersom jag inte hörde signalen.
Ljudvarningssystem när vårt samhälle är bra på att stänga ute ljud
Min söndagkväll, sådär vid tio, kan sammanfattas så här:
Satt med lurar framför datorn, lyssnade på musik. Hörde något som lät lite malplacerat, lät som att datorn började gå på högvarv. Tog av lurarna. Hörde ingenting. Fortsatte lyssna på musiken.
En stund senare: jag hör något som lät malplacerat i musiken. Lät som att datorn började gå på högvarv. Tog av lurarna. Hörde ingenting. Fortsatte lyssna på musiken.
En stund senare: jag hör något som lät malplacerat i musiken. Lät som att datorn började gå på högvarv. Tog av lurarna. Hörde Hesa Fredrik. Kollade internet.
Okej, jag bor i ett rätt nybyggt hus med 2+1-glasfönster. Och ja, jag satt med lurar, men inte några av mina brusreducerande. (Då hade jag garanterat inte hört något alls.) Den här uppsättningen borde däremot inte vara särskilt ovanlig. Har du riktigt bra ljudisolerande lurar kan du dessutom nästan ligga rakt under en Hesa Fredrik-tuta och inte höra något – framförallt inte om du lyssnar på musik på hyfsat hög volym.
Och då har vi inte ens börjat diskutera hur det är för människor som inte ens hör.
Eller att ”Huvudkanaler för VMA [Viktigt meddelande till allmänheten] är fortfarande radio och tv samt vid vissa tillfällen ljudsignalen ”Hesa Fredrik”.”
Jag ser tre fel här.
Det nya varningssystemet – bygger på gammal och sårbar teknik
Ironiskt nog trädde en nya lag i kraft 1 juli. En lag som gör det möjligt för SOS Alarm att gå ut med VMA via sms. Om vi bortser från detaljen att det inte användes den här gången (eftersom, tja, det började med ett tekniskt fel) så börjar det kännas lite 2017 nu. Meddelanden kan skickas ut till mobiler som befinner sig i ett drabbat område, inte bara till mobiler som är ”mantalsskrivna” i området som det var tidigare.
Lite mindre bra känns det däremot att MSB – ni vet, myndigheten som ska ansvara för den här typen av samhällskritiska funktioner – har sågat tekniken. Därför att sms måste gå via operatörer och ett telenät som (det räcker att titta på hur det gick vid Drottninggatan-attentatet) sannolikt är det första att lägga sig vid en kris. Dessutom antar jag att det dessutom bygger på att din telefon faktiskt kan ta emot vanliga sms, det vill säga att du har ett sim-kort och inte bara kör wi-fi.
Kort sagt, krisar det lär det inte gå att skicka sms.
EU har valt ett annat spår
Det intressanta i sammanhanget är att EU redan har valt ett annat spår: EU-alert/cell broadcast. Fungerar i många sätt som sms-VMA (går bland annat via GSM), men är inte begränsat till just sms. Som det beskrivs på EU-kommissionens webb:
The system would send the message to people in the region potentially in danger, using any channels available at the time – including satellite and terrestrial TV, mobile networks and navigation devices. People would then receive easy-to-understand messages on their devices, as text or audio, in their own language.
Med andra ord pinga alla tillgängliga mobiler, på alla tillgängliga sätt. Och inte vara det. Även andra prylar. Visst, det kan bli en hel massa plingande – men är det någon gång det nog är bra om det plingar på många ställen samtidigt så är det i den här typen av situationer.
Härnäst: Facebook, Twitter, Amazon och väggarna i våra hus?
För sen har vi förstås de sociala medierna också. Facebook har sin Safety Check (som användes under just Drottninggatan-attentatet) och en studie från Cardiffs universitet nyligen visade att Twitter är snabbare på att hitta oroligheter än polisens övriga system.
Och då menar jag inte nödvändigtvis att det bara är tillgängligt för människor som har Facebook-konto (även om det förmodligen snart är fler än som har tillgång till TV) eller som går till Twitter. Men att infrastrukturen kan användas. Att Facebook-användare kan fungera som en brygga och skicka vidare informationen till andra mobiler i närheten (även mobiler som ägs av icke-FB-människor). Eller överhuvudtaget ett betydligt mer decentraliserat system där information kan leta sig fram själv, på bästa sätt.
Och ja. Jag ser framför mig att vi kommer ha en VMA-AI som specialiserar sig just på det här. Hur man effektivast, vid varje givet tillfälle, kan nå ut med information. Med tanke på att det verkar som att smarta högtalare nu börja kunna ringa polisen själv vid lägenhetsbråk så borde det här inte vara särskilt långt borta. Då skulle den också kunna dra i bromsen och direkt skicka ut ett automatiskt meddelande om den får veta att det är ett falsklarm (eftersom SOS Alarm, Räddningstjänsten etc. också har egna AI:n som håller koll på larmsituationen och direkt kan svara).
Informationen på rätt sätt, på rätt plats och i rätt prylar
Sen har vi ju hemmaprylarna också. Som de digitala assistenterna och de smarta högtalarna. Kanske får du krisinformationen på kylskåpets display. Eller så kan ditt Amazon-hus inbyggda Alexa direkt förmedla informationen. Förstås precis där du är.
Och varför förstås stanna vid mobiler eller prylarna vi har hemma? Wearables, uppkopplade prylar på, runt (och i) våra kroppar beräknas explodera de kommande åren.
Och sist men inte minst kan de förstås direkt förmedla informationen där jag är, på det sätt som passar mig bäst just där och då. Varför måste jag slå på en tv eller ratta in en radiostation (okej, radioapp) när jag inte har tillgång eller är i närheten? Är jag ute på löprundan är det förstås min klocka OCH mina hörlurar som kan ge mig informationen både i text, bild och ljud.
Det är det här vi borde diskutera – om våra varningssystem idag är anpassade för våra liv 2017 – snarare än bekymra oss om webbplatser som går ner och om det var bra eller dåligt att det tog elva minuter för myndigheterna att komma till botten med varför i helsicke Hesa Fredrik gick igång en söndag i juli.
För då, ja, då kommer även såna som jag ha chans att överleva när det väl blir skarpt läge.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev
Jag gillar Olas digitala spaningar!
Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.