Kategorier
Artikel Ekonomi och finans Mobilt

Kommer Apples tjänster omsätta mer än iPhone om bara några år?

Apples bjöd på ännu ett rekordkvartal när företaget levererade sin kvartalsrapport för Q4 2019. iPhone-försäljningen fortsätter minska, men alla övriga produktsegment fortsätter att öka. Vad kan det innebära för Apples framtid? Hur långt tid skulle det kunna ta innan andra segment tar över? Jag har räknat. Och blev förvånad.

Igår var det dags för Apples kvartalsrapport för företagets fjärde kvartal och därmed även årsrapporten för 2018/2019. Samma trender som vi har sett tidigare: omsättningen för iPhonen fortsätter minska medan omsättningen för hårdvara utöver iPhonen och Macen samt tjänsterna fortsätter att öka. Jag började räkna lite på hur framtiden kan se ut framåt för Apple, alltså hur omsättningsfördelningen kan se ut om några år. Och jag blev rätt förvånad av det jag fick fram.

Visst. Nu är det här ett extremt hypotetiskt och teoretiskt räkneexempel. Men det kan ändå sätta diskussionerna om Apple-kris i samband med att iPhone-försäljningen alltså fortsätter falla. Och visa hur mycket de andra segmenten börjar bidra till den totala omsättningen.

För det är omsättning jag kommer gå igenom här. Apple bryter inte ned vinsten per segment, så vi vet inte hur mycket de olika delarna bidrar till siffrorna på sista raden. Men som sagt. Ett tankeexperiment att reflektera över.

 

Apples omsättning 2018/2019 – iPhone ned, allt annat upp

Det tredje kalenderkvartalet var det sista i Apples brutna räkenskapsår. Det betyder att vi också fick siffrorna för helåret 2018/2019. Det är dessa jag kommer basera mina räkneexempel på. Omsättningen för senaste året landade på 64 miljarder dollar. Fördelat på de olika verksamhetsområdena blev det så här (förändringen jämfört med 2017/2018 inom parentes):

  • iPhone: 142,4 miljarder dollar (-13,6 %)
  • Mac:25,7 miljarder (+2,2 %)
  • iPad: 21,8 miljarder (+15,8 %)
  • Wearables, Home and Accessories (saker som Airpods, Watch och Homepod): 24,5 miljarder (+40,9 %)
  • Services (saker som Appstore, Apple Music och andra prenumerationstjänster): 46,3 miljarder (+16,5 %)

Apples omsättning per segment 2017-2019

Om man vill: det ”gamla” Apple fortsätter backa och det ”nya” Apple fortsätter växa. Kanske viktigast av allt: Services är nu större än segmenten Mac och iPad – tillsammans. Vilket dessutom innebär att iPhonen redan nästa år kommer stå för mindre än hälften av Apples totala omsättning.

Så vad skulle då hända om vi låtsades att de tillväxtsiffrorna skulle hålla i sig över en tioårsperiod (de lär de förstås inte göra, framförallt inte tillväxten för Wearables etc. – men nu tankeexperimenterar vi här)? Då skulle Apples nästa årtionde kunna utveckla sig på nedanstående sätt.

 

Apples övriga hårdvara kan omsätta mer än iPhone om 2 år

Diagram över omsättningen för iPhone jämfört med omsättningen för Mac, iPad och Wearables etc. 2019-2029

 

Services och Wearables etc. kan tillsammans omsätta mer än iPhone om 2 år

De två segmenten tillsammans skulle dessutom kunna omsätta dubbelt så mycket som iPhone om 5 år och omsätta lika mycket som Apple totalt omsatte senaste året (2018/2019) om 8 år.

Diagram över omsättningen för iPhone jämfört med omsättningen för Services och Wearables etc. 2019-2029

 

Bara Wearables etc. kan omsätta mer än iPhone om 6 år

Men inte bara det: Omsättningen för det här segmentet skulle kunna vara dubbelt så stor som iPhone-omsättningen om 8 år.

Diagram över omsättningen för iPhone jämfört med omsättningen för Wearables etc. 2019-2029

 

Bara Services kan omsätta mer än iPhone om 4 år

Dessutom skulle omsättningen för Services-segmentet kunna vara dubbelt så stor som iPhone-omsättningen 7 år och nästan vara lika stor som Apples totala omsättning senaste året (2018/2019) om 10 år.

Diagram över omsättningen för iPhone jämfört med omsättningen för Services 2019-2029

 

Apples totala omsättning kan vara 500 miljarder dollar om 10 år

Apples totala omsättning skulle om ett årtionde kunna vara nästan lika stor som vad Facebook totalt är värt idag. Eller mer än Alibaba och Tencent. Faktum är att det idag, utöver Apple självt, bara finns fem börsnoterade företag i världen som är värda mer än 500 miljarder dollar (Microsoft, Google, Amazon, Facebook och Berkshire Hathaway).

Diagram över Apples omsättning 2019-2029

 

Så det är bara att shoppa Apple-aktier som en galning nu?

Tja, om man tror på företaget kan det förstås vara ett sätt att pensionsspara. Men inte baserat på den här genomgången. Den handlar om att dra ett rakt streck från dagens nivåer och tio år framåt. Verkligheten kommer förstås inte alls vara lika spikrak.

Om vi bortser från att Apple skulle kunna drabbas av en uppstyckning eller något annat politiskt beslut (för att inte tala om om världen skulle drabbas av en ny finanskris) så kommer förstås omsättningskurvorna plana ut för de segment som just nu växer mest. Kanske även för dem som inte har samma kraftiga tillväxt.

Å andra sidan kommer Apple att släppa nya produkter de kommande tio åren. Bara andra halvan i år har Apple släppt (eller kommer släppa) tre nya tjänster som så här långt har bidragit inget eller väldigt lite till den totala omsättningen: Apple Card, Apple Arcade och TV+. Det ryktas även om AR-glasögon nästa år och vi kan anta att Apple kommer ge oss ett gäng nya prylar för våra hem framöver. För att inte tala om Apples oklara satsning på självkörande bilar. Och hälsa.

Och visst skulle folk en masse ledsna på Apple och unisont kasta alla sina Apple-prylar.

Mycket kan kort sagt hända.

Men även om vi skulle halvera tillväxtsiffrorna för Services och Wearables och anta att iPhonen, likt iPaden, kommer in i en andra andning om några år och vänder den nedåtgående trenden så kvarstår faktum att Apples omställning från hårdvaruföretag (läs: iPhone-företag) till tjänsteföretag verkligen börjar ta fart.

Och även om det här handlar om hypotetiska siffror så blev jag förvånad över hur snabbt det skulle kunna gå.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.