Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 44 2019

Facebook släpper nya hälsofunktionen Preventive Health och har tagit fram teknik som kan lura ansiktsigenkänningsverktyg. Twitter stoppar politiska annonser. Google öppnar .new-domänen för alla. Amazon börjar erbjuda fria matleveranser inom en timme för Prime-medlemmar. Netflix släpper sin första egenproducerade podcast. HBO Max kommer kosta 14,99 dollar i månaden. Spotify släpper Spotify Kids.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Artikel: Kommer Apples tjänster omsätta mer än iPhone om bara några år?

Kommer Apples tjänster omsätta mer än iPhone om bara några år?

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook släpper nya hälsofunktionen Preventive Health

Facebook har släppt ännu en funktion som folk kommer ha… åsikter om. Preventive Health, en funktion som är tänkt att komma med förebyggande hälsotips. Som att det är dags för dig att besöka läkaren för en hälsokontroll.

Nu kommer tipsen baseras på väldigt generiska parametrar. Saker som ålder och kön. I den här åldern är det bra att kolla prostatan eller boka mammografi, typ. Ja, om du bor i USA. Facebook samarbetar med ”amerikanska hälsoogranisationer” kring funktionen.

Tanken är att man helt enkelt ska kunna söka upp lämpliga insatser beroende på ålder - mycket på fokus kring hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Men även saker som influensa. Påminnnelser om ”att vaccinera sig mot influensa” kommer att komma ”vid en lämplig tidpunkt under året”. Här misstänker jag starkt att även platsen kommer att spela in - så att man alltså får påminnelser när det är aktuellt där man bor.

Det ska även gå att sätta påminnelser för olika kontroller så att man kommer ihåg dem - och att boka kommande tester. Det går även att bocka av genomförda tester så att ”loved ones” ska kunna ha koll. Kort sagt vill Facebook förstås gärna att Facebook blir stället där man lagrar sin hälsoinfo på sikt.

Inget av det här kommer att användas för annonsriktande och med tanke på läget just nu lär nog Facebook vara nog med att se till att det blir förblir så.

Hälsa springer (hoho) ungefär precis alla techjättar på just nu. Att det här kommer samma dag som ryktena om att Google har lagt ett bud på smarttrackertillverkaren Fitbit känns nästan som en tanke.

Oavsett: kan det här få fler att masa sig till läkaren för att kolla hälsan så är det en bra grej.

Facebook's new Preventive Health tool pushes people to advocate for their health

Starting today, Facebook will let users choose to get personalized reminders about health care tests and vaccines. The company's new Preventive Health tool focuses on getting people information about cancer screenings, heart checkups, and flu vaccines - all measures that could hopefully help people catch deadly conditions long before they become lethal.

Facebook har tagit fram teknik som kan lura ansiktsigenkänningsverktyg

Ny creepy/cool funktion från Facebooks AI-avdelning. En funktion som kan deidentifiera ansikten i videofilmer. Även i realtid.

Vad det handlar om är alltså en algoritm som kan förvränga någons ansikte. Men inte så att vi pratar blurrning, utan en, tja, förskjutning. Rätt minimala förändringar i de ansikten algoritmen körs på, men tillräckligt mycket för att ansiktsigenkänningsverktyg får svårt att identifiera ”originalpersonen”. När man ser exemplen utifrån kändisar så är resultatet lika subtilt som effektivt. Tydligen ska Facebooks lösning vara den första för video, åtminstone så här bra.

Vad tänker Facebook använda det här till? Inget i ”Facebook-familjen”, enligt företaget. Det är oavsett ingen teknik som kommer finnas i konsumentprodukter i morgon. Men som artikeln konstaterar kan det finnas ett relevant internt användarscenario: ge Facebook möjlighet att träna sina AI-algoritmer på användaruppladdat material - som därmed inte längre avbildar personerna som ursprungligen var med i videon.

https://venturebeat.com/2019/10/25/facebook-alters-video-to-make-people-invisible-to-facial-recognition/

Twitter

Twitter stoppar politiska annonser

I skuggan av Facebooks och Apples kvaralsrapporter igår gjorde Twitter en TikTok. Likt Bytedance kommer Twitter inte längre tillåta politisk annonsering på plattformen. Börjar gälla på min födelsedag (men jag är oskyldig, asapromiss).

Kommer gälla annonser både för enskilda kandidater och väljarfrågor. Annonser som uppmuntar folk att gå och rösta kommer fortfarande tillåtas.

Twitter har alltså ledsnat på allt politiskt jidder och kastar helt enkelt in handduken. Samtidigt som Facebook har sagt att de inte kommer fortsätta tillåta annonser och heller inte faktachecka politiska annonser eller ta bort annonser med felaktigt innehåll. Och, tja, mer eller mindre felaktigt innehåll, eller åtminstone väldigt vinklat innehåll, är ju lite normen för politisk annonsering.

Twitters Jack Dorsey argumenterar att politiska budskap ska "förtjänas" och inte "köpas", vilket förstås är ironiskt med tanke på att de stora plattformarna allt mer tvingar folk att köpa synlighet. Facebook å sin sida hävdar yttrandefrihet och att väljare själva ska få skaffa sig en informerad och balanserad bild genom att ta del av (hyfsat) ofiltrerade budskap från olika partier och kandidater (vilket är en väldigt gullig, om än naiv, syn på mänskligheten som jag kan gilla bara därför).

Oavsett så lär det här både sätta press på Facebook att ta ställning (främst då kring "fejkannonser", men från högerhåll kommer även omvända argument att komma - att allt alltså ska tillåtas, typ). Och det kan leda till en intressant diskussion till politiska annonsering överhuvudtaget - något som ju varit en naturlig del av val typ alltid.

Just den politiska annonseringen ska enligt Twitter inte stå för en stor del av företagets intäkter, men med tanke på det hysteriska vinstraset senaste kvartalet så lär inte det här beslutet göra saker och ting bättre på aktiefronten.

Twitter will ban all political advertising starting in November

Twitter CEO Jack Dorsey has announced that, starting in November, Twitter will no longer accept money for political ads - a stunning break after Facebook's recent fact-checking controversies.

 

Sök/SEO

Googles nya sökalgoritm BERT går inte att optimera för

Milt sagt intressant (nyish) information om BERT (ja, precis ALLA har använt Bert som illustration så fort det pratas om den nyheten...) Alltså den rätt stora algoritmförändring som Google presenterade i förra veckan. En som ska vara ännu bättre på att förstå sammanhang.

Både sökarens sammanhang, som sammanhanget inom sökfraser - alltså hur ord inuti en sökfras relaterar till varandra (som att "till" kan innebära riktning vid vissa sökningar men inte andra). Men nu har Danny Sullivan på Google kommit med ny info - och info som jag inte fattade fullt ut första gången.

Det nya är att det inte går att optimera för BERT. Det finns alltså inget extra att göra för att ranka bättre för Ernies kompis. Det här var väl egentligen icke-information, eftersom det som sagt bara handlar om Googles förmåga att förstås sökintentioner ännu bättre. Men BERT är också uttalat extra bra för featured snippets - vilket för mig över på polletten som nu trillat ned hos mig.

Sullivan konstaterade tidigare idag att "för featured snippets, så är det live för alla språk som har denna funktion". Med andra ord är BERT utsläppt på höstbete hos oss. Jag hade inte fattat att det gällde alla språk som har featured snippets.

Vad det här innebär för oss (även om det i dagsläget bara sägs att BERT används vid runt tio procent av alla sökningar) är alltså rätt viktigt.

Det kanske inte går att optimera för BERT generellt sett (annat än det vanliga, som Sullivan också konstaterar: gör bra innehåll för användaren). Men det finns indirekt något att göra.

Jobba ännu mer med att optimera innehåll för featured snippets. Vilket förstås också innebär att optimera för att användarna får svaret hos Google och inte kommer att gå vidare.

Damned if you do etc.

Google Confirms: There Is Nothing To Optimize For With BERT

On Friday, Google said it launched the biggest change it made to search within Google in the past five years by releasing BERT. And as expected, Google said that you cannot optimize for BERT, just like you can't optimize for RankBrain.

Google testar autoförslag för svar på My business-recensioner

Nytt test/ny utrullning i Google My Business: automatsvar på recensioner.

Nu är det inte lika sexigt som jag hade hoppats på med den rubriken. Vad det handlar om är att Google föreslår automatiska svar när man manuellt går in och trycker på svara-knappen under en recension. Alltså det som finns i Gmail och en massa andra kommunikationstjänster vid det här laget. Funktioner som gissar vad du kommer vilja skriva baserat på sammanhanget.

Vad jag verkligen hade hoppats på var förstås bättre stöd för att bulkhantera svar. My Business är fortfarande en produkt för småföretag. Dem med få platser. Bulkfunktionerna är få. Framförallt om man lägger på rättighetshantering, som skulle kunna vara relevant när vi pratar recensioner eller frågefunktionen.

I det här fallet hade det inte suttit fel med att låta funktionen svara automatiskt, utifrån vad den som har platsen vill säga. Nu vet vi att Google bryr sig allt mindre om dem som faktiskt står som avsändare i Googles sökresultat och allt mer fokuserar på dem som är mottagare. De som söker. Alltså Googles slutkunder. I det här fallet handlar det om att ge kvalitativa svar och inte bara spamma ut autosvar. Därför är det inte så konstigt att den som vill använda funktionen åtminstone måste masa sig dit och trycka på svarsknappen (för gör man det så innebär det också för det mesta också annonsvisningar, vilket Google tycker är kul. Också därför som allt fler adminfunktioner flyttar ut i sökresultatet).

Google My Business Testing Auto-Suggested Replies For Reviews

Google My Business seems to be testing a new feature to help business owners respond to reviews left by customers in Google Maps. Cordell Crowley posted this GIF of it in action in the Local Search Forums, where Google is auto-suggesting replies for reviews left on your business.

Kommer vi se betalväggsinnehåll som featured snippets?

En intressant upptäckt och frågeställning: hör betalväggsartiklar hemma i Googles featured snippets-funktion? Alltså den "plats noll" som allt mer tar över som första svaret vid en sökning - en format som mycket bygger på att användaren inte ska behöva klicka sig vidare till källan. Nu verkar det som att någon har hittat en featured snippet innehållande en betalväggsartikel. Inte en som kan vara öppen för läsning om man inte har läst något tidigare på sajten, utan en artikel som är helt låst för alla som inte är prenumeranter hos den publikationen.

Den länkade artikeln har en genomgång kring vad som faktiskt står i riktlinjerna kring Googles sök generellt (finns inget som stoppar betalartiklar) och featured snippets i synnerhet (finns... kanske något som skulle stoppa betalartiklar?)

Tydligen är Google hållning att de "starkt rekommenderar" att publikationer ska märka upp betalartiklar via strukturerad data-taggar. Men det ligger förstås inte helt i publikationers intresse. Om du klickar dig in på en betalartikel så lär du åtminstone ha utsatts för någon annons, vilket är intäkter för publikationen.

När det handlar om betalväggar och just featured snippets så är det ju inte heller i Googles intresse. Helt enkelt för att Google inte kan lägga ut innehållet som en featured snippet (ja, eller de kan de kanske ändå, rent tekniskt? Har för dålig koll).

Och jag misstänker att Google inte skulle behöva signal från en strukturerad data-tagg för att kunna identifiera en betalartikel. Google skulle alltså sannolikt kunna märka upp detta direkt i sökresultatet redan nu. Åtminstone helt låsta artiklar. Med andra ord om man så vill ytterligare ett sätt att straffa publikationer som delvis lite är Googles modus operandi för tillfället.

Å andra sidan har Google absolut inget emot prenumerationer och betalväggar så länge som det sker på ett sätt som Google kan tjäna pengar på. Lite Apple News-/appbutik-tänket, med någon form av vinstdelning kring prenumerationsintäkter.

Oavsett: i takt med att trenden nu är att vi måste betala för mer och mer på internet (med pengar, alltså) så kommer det bli intressant att följa hur Google kommer hantera just betalväggar när målet är att presentera allt innehåll direkt i sökresultatet - utan att behöva släppa ifrån sig användare till källsajten.

Google Shows Paywall Content in Featured Snippets

Google says users should be able to click a featured snippet to read content. So why is paywall content there?

Google öppnar .new-domänen för alla

Så tänker Google ta ett ännu starkare grepp om våra liv. Och i processen också spara oss tid. Är tanken åtminstone. Google öppnar nu .new-domänen för alla.

.new är inte tänkt som en webbplatsdomän, utan en genväg för att utföra något. Som att adressen doc. new leder till att ett nytt tomt Docs-dokument öppnas i webbläsaren. Eller ett nytt, tomt kalkylblad med sheets. new. Några andra företag har redan hoppat på tåget. Som Microsoft (nytt Word-dokument), Spotify (ny spellista) och Ebay (ny säljannons).

Från och med 2 december till 14 januari nästa år kommer ”trademark owners” först få chansen att kapa åt sig domäner. Därefter lär det bli dags för alla andra att kasta sig över dem som är kvar.

Det riktigt intressanta med det här är hur själva URL:en byter funktion. Vi har krasst talat i de 30 år som webben har funnits i praktiken mycket navigerat med textkommandon. Nu får vi alltså bokstavligen talat textkommandon i adressfältet. Inte så att .new-domänen är först att ha delvis annan funktionalitet, och det är nog mest för dem som redan knarkar genvägar, men det är ändå del av ett skifte.

Ett skifte som i grund och botten handlar om att webbläsaren i sig håller på att få en helt ny roll.

Google Lets Anyone Register a .New Domain to Create Custom Shortcuts

Google Registry has made the .new domain extension available for anyone to use to create custom shortcuts.

Google slutar indexera Flash-innehåll i slutet av 2019

Avdelningen: say what? Google kommer sluta indexera Flash-innehåll vid årsskiftet. Och ja ba: har de inte redan slutat med det?

Okej, Flash-formatet har vid det här laget haft en milt sagt utdragen dödskamp. I praktiken finns det överhuvudtaget inget aktivt stöd kvar. Nånstans.

Ojdå, jag har ju jättemycket Flash-innehåll kvar säger ingen.

https://venturebeat.com/2019/10/28/google-search-to-stop-indexing-flash-content-in-late-2019/

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon börjar erbjuda fria matleveranser inom en timme för Prime-medlemmar

Amazon tar ett rejält kliv framåt i kampen om matleveransmarknaden. Nu börjar man erbjuda kostnadsfria leveranser från Amazon Fresh och Whole Foods - med leverans inom en till två timmar, beroende på var man bor.

Finns förstås en hake: du måste (lika mycket förstås) vara Prime-medlem. Alltså Amazons all-you-can-eat-program. Numer alltså även bokstavligen. Skillnaden mot tidigare är att Amazon kapar matleveranskostnaden. Tidigare fick intresserade betala 14,99 dollar i månaden utöver Prime-kostnaden för "gratisleveranser". Men nu räcker alltså bas-Prime för att slippa leveranskostnaden vid matleveranser hem.

Det här kommer förstås sätta ännu mer press inte minst på största konkurrenten Walmart. Men det kommer också sätta ännu mer press på Amazon.

Senaste kvartalsrapporten visade på sämre vinst än väntat och en anledning kan ha varit Amazons aggressiva satsning på endagarsleveranser. Det vi pratar om här lär inte direkt förbättra finanserna. Men det visar hur mycket Amazon är beredda att subventionera sönder konkurrenterna för att ta marknadsandelar.

Amazon will now deliver your grocery order for free

Amazon announced Tuesday it will now deliver grocery orders for free, within two hours, for Prime members who place orders over $35.

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Netflix släpper sin första egenproducerade podcast

Nästa företag att satsa på podcasts. Ja, eller snarare egna podcasts. Egenproducerade. Netflix är på gång att släppa The Only Podcast Left 7 november. En podd kopplat till den postapokalyptiska serien Daybreak. Och temat är, tja, den enda podd som finns kvar.

Det finns ett par saker här som är värda att lyfta lite i samband med den här nyheten.

Förstås det givna att Netflix nu börjar skapa egna poddar, inte bara vara plattform för tredjepartspoddar. De gör alltså samma sak på poddsidan som de har gjort med video. På samma gång breddar också Netflix sitt eget produktutbud till fler medier. Medier som kan ge synergier mellan sig.

Ett annat drag på samma område var när Netflix härområdet köpte Mark Millars seriestudio Millarworld. Då pratar vi alltså ”serie” som i ”papperstidning med tecknade bilder i” (ja, plus digitala motsvarigheter). Den första videoserien baserad på en Millarworld-serie ska vara på gång - och det är precis så Netflix lär jobba mer.

Förutom att Millarworld sannolikt är tänkt att täcka upp superhjältehålet när Netflix förlorade Marvel-rättigheterna så är Millarworld-material både bredare produktportfölj och testballongsmöjlighet. De tidningsserier som Millarworld ger ut är i praktiken färdiga manus för färdiga tv-serier. Och Netflix kan också se om serien flyger. Funkar den kan man sedan lyfta den till videoformatet.

Att The Only Podcast Left blir en ”tilläggstjänst” till Daybreak är som koncept inte nytt. Har funnits länge. Men teknikens utveckling gör att det blir allt lättare att skapa material i olika format som - parallellt, frikopplat från varandra, eller förstärkande i realtid - kan driva till mer konsumtion bland fansen och kunderna. Och även här kan innehåll i ett format testas för att om det slår skapa nytt innehåll. Apple kommer om några timmar exempelvis ha både spelplattform, appplattform och videoplattform för just denna typ av korsbefruktning (även Netflix har så smått börjat med spel, exempelvis). I och med att de olika formaten har olika huvudsakliga distributionskanaler så blir de också ”nativeannonser” för material på andra plattformar.

Och på tal om plattformar och distribution: The Only Podcast Left kommer exklusivt att finnas på Spotify första månaden. Först därefter kommer den till andra plattformar - intressant nog även till Apples podcasttjänst. (Ännu ett exempel på att man kan välja att lägga sig hos konkurrenten för att man, tja, förlorar mer på att inte göra det.)

Jag har några gånger spekulerat i att Netflix och Spotify borde göra grejer ihop, som de nu alltså gör. Och vi lär se mer. Spotify har redan samarbete med Hulu, som gör att de kan erbjuda kombopaket med både video och musik till studenter i USA, men motsvarande med Netflix skulle inte sitta i vägen. Och omvänd synergi för Netflix.

För även om Netflix och Spotify i vår del av världen är rätt överlägset störst i sina respektive gebit så är de också två oberoende spelare. Ja, releativt sett. Åtminstone jämfört med västvärldsgiganterna de främst konkurrerar med. Att de två gör allt mer gemensam sak är inte bara rationellt, det är mer eller mindre en ren överlevnadsstrategi.

Netflix's first scripted podcast is an offshoot of 'Daybreak'

Netflix's foray into podcasting will soon include its first scripted show. Variety has learned that Netflix is supplementing its apocalyptic zombie show Daybreak with a podcast, The Only Podcast Left, on November 7th. The six-episode program will tell the story of teens who decide to (what else?)

Apple TV+ har lanserats

Så har videoströmningsmarknaden blivit ännu en tjänst rikare: Apple TV+ är nu live i över 100 länder. Däribland Sverige. 7 dagar gratis och sedan 59 kronor i månaden. Ja, om du inte är en av dem som har köpt en Apple-pryl där ett år TV+ ingår i priset.

1 november är med andra ord starskottet för strömningskriget. Efter att Netflix fått husera hyfsat ensamma första årtiondet kommer det bli betydligt hårdare konkurrens kommande tio år. Och ja, man kan absolut spekulera om Netflix ens finns om tio år. Åtminstone som fristående företag. Definitivt som företag som inte erbjuder sina tjänster via de största jättarnas plattformar.

Efter TV+ väntar Disney+ rätt snart. Därefter kommer NBCUniversals Peacock och AT&T:s HBO Max under första halvan av nästa år. Men av dessa är det än så länge bara TV+ som är bekräftad för Sverige (jag misstänker att Disney+ dyker upp här rätt tidigt nästa år dock). Sen har vi förstås några mindre tjänster från jätteföretag. Youtube Premium/Originals och Facebook Watch har inte blivit några jättesuccér så här långt, men inget av de bolagen har kastat in handduken och kommer definitivt vilja vara med i matchen. Åtminstone ett tag till.

Bild som visar att TV+ har släppts

Apple lanserar komboabonnemang för studenter: Apple Music och TV+

För några veckor sedan kom uppgifter om att Apple kan vara på gång att paketera Apple Music och TV+ i ett komboabonnemang. Nu verkar det enligt 9to5Mac som att det kan stämma. Åtminstone för studenter.

Studenter som har Apple Musics studentabonnemang kommer att få TV+ "på köpet". Det innebär alltså att båda tjänsterna kan fås för 4,99 dollar i månaden. Vilket är ett... rätt aggressivt pris. Samma pris som Spotifys studentabonnemang som inkluderar Hulu. Det senare inkluderar dock bara Hulus annonsabonnemang, så det är ju redan typ gratis. Å andra sidan så kommer TV+ att ha ett rätt... mycket mindre utbud än Hulu. Och alla andra strömningstjänster.

Så med andra ord lär "på köpet" vara nyckelfrasen här. TV+ kommer erbjuda så sjukt mycket mindre innehåll än alla andra strömningstjänster att det är fånigt. Åtminstone ett rätt bra tag. Apples långsiktiga mål lär oavsett vara att överhuvudtaget få in användare som sedan kan välja Apple TV-appen för att prenumerera på andra kanaler. Kanske rentav via sin Apple TV (Apple har valt ett skönt förvirrande namngivningsspår för sina strömningsprodukter).

$4.99/month Apple Music student subscription now bundles Apple TV+ for free - 9to5Mac

In a surprise announcement, Apple has announced its first bundle deal for Apple TV+. For subscribers to Apple Music on...

HBO Max kommer kosta 14,99 dollar i månaden

När Netflix levererade sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet nyligen var det, som någon skrev, Netflixs sista kvartalsrapport innan det stora strömningskriget drar igång. Nu har en av utmanarna presenterat priset: HBO Max kommer kosta 14,99 dollar per månad. 

Sisådär något decennium efter det att Netflix drog igång sin strömningsverksamhet så har de, åtminstone i väst, varit rätt ensamma. Men från och med nu kommer det alltså bli ändring på det - när några av de riktiga tungviktarna släpper sina egna (om man vill: så lång tid tog det för alla andra att komma in i matchen). Under november släpps Apples TV+ och framförallt Disney+. Under första halvan av 2020 kommer vi få NBCUniversals Peacock och alltså även internetoperatören AT&T:s HBO Max.

Och HBO Max sticker ut redan innan tjänsten har släppts. Prismässigt gör man precis tvärtemot vad de flesta andra nya spelare har valt att göra. HBO Max kommer kosta mer än Netflix. Åtminstone Netflixs basabonnemang - det som inte framgår är vad som kommer att ingå vad gäller antal som får titta samtidigt och videokvalitet.

HBO Maxs stora egna dragplåster som var presenterades var House of the Dragon, en prequel till Game of Thrones (samtidigt som AT&T meddelar att den prequel som först var tänkt har skrotats och ersatts av just House of the Dragon). Men tittar man på vad som varit mest populärt hos just Netflix så kan vi anta att det är skåpmaten som kommer locka mest. Saker som Vänner, The Office och South Park.

Av de nya tjänsterna kommer Apples förstås här få det svårast eftersom, tja, de inte kommer ha någon bakkatalog. Alls. Åtminstone inte till en början.

Men nu måste inte HBO vara så dyrt som det verkar. Tjänsten kommer ingå i rätt många av AT&T:s uppkopplingsabonnemang vad det verkar - och det är förstås en anledning till att tjänsten kan bli populär (AT&T är USA:s största operatör för telefoni och internet). Dessutom kommer allt befintliga HBO-prenumeranter få tjänsten kostnadsfritt. Appen kommer även förinstalleras i alla Android-mobiler med AT&T-abonnemang, så ännu lägre tröskel där.

Det stora frågetecknet är dock hur det här kommer lira med den globala utrullningen. AT&T har som "ambition" att släppa HBO Max även utanför USA, primärt i Latinamerika och i Europa. Men då kommer det inte finnas lika enkla abonnemangssubventioneringsmöjligheter (åtminstone inte utan partners). Här siktar man säkert på att luta sig mot HBO-varumärket rätt mycket. Att se hur det står sig mot övriga när plånboken får avgöra.

HBO Max will cost $14.99, and is a free upgrade to HBO Now subscribers

After two hours of listing content for the new HBO Max service and showing how its apps work, execs revealed the price when it launches in May next year will be $14.99 per month. If you're an AT&T customer with HBO, then it will be included for free, while TV, mobile and internet bundle customers will also get free access.

Spotify släpper Spotify Kids - app för barn

Ett rätt givet drag med tanke på hur Spotify-användningen ofta ser ut i hushåll: Spotify släpper en dedikerad barnapp.

Spotify Kids är tänkt för barn från 3 år till dess att "barnen är redo för föräldrarnas app". Det innebär med andra ord inte bara att spellisteurvalet är särskilt anpassat för små barn, hela appens utseende har blivit mer barnslig. På ett bra sätt.

Spotify kommer utveckla appen mer mer innehåll och funktionalitet fraåt, bland annat "bättre inställningar så att föräldrar kan anpassa Kids-appen ytterligare".

Det gäller kort sagt att fånga kunderna tidigt.

Spotify launches a dedicated Kids app for Premium Family subscribers | TechCrunch

In a move to boost family subscriptions to its app, Spotify this morning announced the launch of a dedicated Kids application which allows children three

Jämförelser mellan några olika strömningstjänster

En inte heltäckande jämförelse på flera sätt (men ändå en hyfsad illustration). Dels saknas flera tjänster (Peacock är exempelvis inte med) och dels finns inget om samtida strömningar och videokvalitet i de olika abonnemangen. Framförallt är den största bristen i jämförelsen att man inte tar hänsyn till utbudet. Apples TV+ är bevisligen rejält mycket billigare än Netflix och HBO Max - men till skillnad från de andra i samlingen erbjuder Apple ingen bakkatalog. Vi pratar från start om typ…. nio titlar. Med andra ord är Apples tjänst sett så den överlägset dyraste. Och kommer vara så ett… tag till.

Trots Apples jättesatsning måste dock TV+ fortfarande ses som, i bästa fall, en kul sidoverksamhet för Apple. Inte så att Apple helst tar alla pengar själv (och därmed kan tänka sig att punga upp pengar för eget innehåll), men den långsiktiga planen är snarare att få in fler kanaler till sin Apple TV-app. Alltså bli den Spotify för video som ingen ännu lyckats bli. (Och som alltså nu kommer spreta ännu mer ett tag till dess att konsoliderandet kickar in.)

Jämförelser mellan några stora strömningstjänster

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *