Digitala spaningar vecka 39 2019 – del 2

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Google lanserar apprenumerationstjänsten Google Pass

Och som väntat kom där Googles svar på Apples nysläppta speltjänst Arcade: Google Play Pass. Och som av en händelse blir priset för Play Pass exakt samma som för Arcade, 4,99 dollar i månaden. (Med intropriset 1,99 dollar per månad i ett år, så länge som du hoppar på tjänsten före 19 oktober.)

Ja, sen finns det förstås skillnader. Googles tjänst handlar om appar i Google Play i stort, inte bara spel. 350+ premiumappar och spel. I Apple-fallet handlar det om 100+ spel – och vi kan nog anta att det är främst spelintresserade som kommer hoppa på även Play Pass. (Både tjänsterna kommer förstås öka utbudet över tid.)

Finns också några andra, rätt avgörande skillnader:

Googles tjänst inkluderar inte bara exklusiva Android-titlar. Här handlar det än mer om ett utsnitt av Google Play som paketerats som del av ett prenumerationserbjudande. Spelen i Arcade ska vara Arcade-exklusiva. Å andra sidan låter Google fem användare dela på ett abonnemang, medan gränsen för Apple är fyra.

Google lyckas, som vanligt när de gör konsumentprodukter, göra saker mer komplicerade än de behöver vara. Apple Arcade består av spel som kan spelas på alla nyare Apple-enheter (alltså iOS, macOS och iPad OS). One game to rule them all – och möjlighet att gå mellan enheter i ett och samma spel. Google å sin sida har nu två, typ, speltjänster. Strömningstjänsten Stadia – som slarvigt uttryckt handlar om datorspel – och Play Pass för mobilspel. Saker och ting sitter alltså inte ihop på ett enhetligt sätt som hos Apple. Det är inte säkert att Stadia kommer fungera på alla Android-enheter (bara klart med Googles egna Pixel-mobiler just nu).

Där Google erbjuder 1,99 dollar per månad under ett år (oklart om erbjudandet kommer tillbaka senare) för nya användare så trumfar Apple det med ett gratisår för alla som köper en ny enhet som kan använda Arcade. En iPhone 11, exempelvis. Det gör att Apple kan erbjuda en bonusprodukt, som är värd hyfsat mycket, för alla som köper Apple-hårdvara. Apple kan alltså använda sin hårdvara för att marknadsföra tjänsten. Och omvänt: använda tjänsten som argument till varför någon med mobilintresse skulle välja en Apple-enhet för exempelvis en Android.

Sist men inte minst samlar Apple Arcade som en dedikerad tjänst, medan Google både samlar titlarna på ett ställe och gör det möjligt att söka upp dem bland övriga appar (dessa är då märkta med en särskild ikon). I Google-fallet kan vi misstänka att det handlar om att marknadsföra tjänsten bland dem som söker appar i största allmänhet. Smart ur marknadsföringspunkt, medan Apples helt separata tjänst tydligare lyfter fram Arcade som en tjänst. Även här känns Apples lösning renare och tydligare.

Google Play Pass launches with 350+ premium apps and games, initially for $1.99 per month

Following the well-received launch of Apple Arcade, Google today is officially introducing its own take on subscription-based access to premium mobile games – or, in Google’s case, premium mobile apps, too. The new Google Play Pass subscription, arriving this week, will offer more than …

Oprah Winfreys bokklubb kommer till Apple TV+

Ännu ett rätt stort tillägg till Apples kommande originalvideotjänst TV+. Oprah Winfreys bokklubb börjar sändas på kanalen 1 november, alltså på lanseringsdagen. Ett avsnitt varannan månad.

Att Apple lyckades skriva ett mångårigt avtal med Oprah har varit klart i över ett år och precis lagom till det är dags att få lite närmare detaljer kring vad samarbetet kommer mynna ut i. Oprah håller redan på att ta fram två dokumentärer för kanalen och nu kommer alltså även hennes bokklubb att hamna hos Apple.

Båda Oprah-initiativen lär vara viktiga för Apple, fast av olika anledningar. Dokumentärerna, om sexuella trakasserier på arbetsplatsen och mental ohälsa, blir exempel på att Apple kan erbjuda seriöst, icke-fiktionsmaterial (och därmed locka andra att välja TV+ för den här typen av innehåll, både innehållsskapare och tittare). Bokklubben kommer alltså ha ett avsnitt varannan månad, för att ge tittarna tid att läsa den bok som diskuteras.

Det senare innebär att serien på sätt och vis ger TV+ ett interaktivt element. Med tanke på att serien bygger på att man läser specifika böcker så kan det också driva försäljning. Och som av en händelse skulle det också kunna driva e-boksköp – via Apples egen tjänst. Köp som dessutom kan subventioneras för TV+prenumeranter.

Oprah’s Book Club comes to Apple TV+

Apple and Oprah will be working together to bring Oprah’s Book Club to the Apple TV+ streaming service. In a new series, the talk show host and producer will interview the authors of her book club picks, starting with Ta-Nehisi Coates, the author of “The Water Dancer.” A new episo…

Snapchat presenterar nya originalserier

Hur går det för Snapchats egna videoserier? Rätt bra, vad det verkar. Åtminstone med tanke på att man nu fyller på utbudet med ett gäng nya.

Som tidigare handlar det om snappiga, korta avsnitt. Det passar förstås in rätt perfekt i den kortvideotrend som nu sveper över världen. Skillnaden mot de flesta andra är att Snapchats är proffsmaterial, ibland manusdrivet. Ett segment som fortfarande inte har särskilt många konkurrenter bland de övriga videoplattformarna.

Snap reveals new Originals and renews ‘Bringing Up Bhabie’

Nikita Unfiltered will follow transgender beauty guru Nikita Dragun as she dates as a woman for the first time and will stream in winter 2020. Another Original streaming in the winter of 2020 is The Honeybeez — a docuseries that’ll follow Alabama State’s titular plus-size dance squad, which is out to prove that dance is for everyone.

Indonesiska leveransföretaget Gojek startar videoströmningstjänst

ÄNNU ett företag som ger sig in videoströmningskriget. Indonesiska Gojek. Frågan är då varför jag känner att en indonesisk strömningstjänst är relevant att lägga upp som spaning här? Därför att Gojek är… ett leveransföretag. Vi pratar alltså om att Uber Eats skulle starta en Netflix-konkurrent.

Nu är förstås “leveransföretag” numer en sanning med modifikation. Gojek klassar sig själva som ett “multitjänstföretag”, vilket sammanfattar rätt många megaappar nuförtiden. Gojek verkar inom mobilitetsdelning, (mat)leveranser och digitala betalningar. Men tänker nu alltså också satsa på videoinnehåll.

Uppläggsmässigt känns det igen. Betala 6 dollar i månaden för allt innehåll på plattformen GoPlay (utöver Gojeks egna innehåll ska de också ha säkrat rättigheterna till “hundratals” indonesiska filmer och serier). Sen finns det också ett lite dyrare abonnemang – men det handlar inte om fler samtida tittare eller högre kvalitet. Istället får man då rabattkuponger på leveranser. Tjänsten finns dessutom bara för mobilanvändning på grund av, tja, mobil.

Det jag dessutom lärde mig i artikeln var att Singapore-baserade konkurrenten Grab OCKSÅ erbjuder strömningstjänst, även om det då är i samarbete med plattformen Hooq.

Så vad är kontentan här? Två saker som även vi behöver vara medvetna om och ha koll på. Den ena är att leverans-, mobilitets- och betalappar allt mer går från att vara en tjänst som används en kort stund (ofta i slutet) av ett flöde allt mer börjar etablera sig som apphubbar med allt mer inbyggd funktionalitet. Inte sällan rena shoppingmöjligheter.

Och den andra och kanske absolut viktigaste saken som Gojek och Grab är de senaste i raden av företag att visa: dina konkurrenter finns överallt. Och dem du behöver vara mest orolig för tillhör inte ens din egen “bransch”. Så med andra ord: vill du lyckas i en digital och digitaliserad värld? Sluta att bara jämföra dig med företag som är i samma traditionella bransch och som liknar ditt företag på alla sätt. De kommer göra precis samma sak som du eftersom de tittar på dig. Företag som går över ån efter helt ny inspiration är de som kommer att ha bäst chans att klara sig.

Gojek launches video-streaming platform GoPlay in Indonesia

Indonesian tech giant Gojek has launched a video-streaming service called GoPlay as part of its push into the country’s online content market. The company said it partnered with Indonesian production houses such as Base Entertainment, Kalyana Shira Films, and Wahana Kreator to produce new and platform-exclusive content it touts as GoPlay Originals.

ESPN tar fram innehåll exklusivt för Facebook Watch

Facebook har lyckats locka ännu ett innehållsföretag till Watch. ESPN. Kanalen kommer nu skapa exklusivt innehåll för Watch. Dessutom komplettera med watch parties, enkäter och livesända frågestunder.

Att ytterligare ett företag ballongtestar Watch är väl kanske ingen jättenyhet, men det som däremot är intressant och lite märkligt att det händer nu. Om lite mer än en månad är det dags för ESPN-ägaren Disney att lansera sin egen strömningskanal Disney+. Den som är sugen kan även välja ett komboabonnemang som även inkluderar Hulu – och strömningstjänsten ESPN+.

En rätt tydlig strategi för Disney inför Disney+ har varit att plocka hem sändningslicenser från andra för att exklusivt sända innehållet i sin egen strömningsplattform. Men här väljer man alltså inte bara att satsa på Watch för att öka engagemanget kring det egna innehållet, utan också skapa material som blir exklusivt för Watch?

Anledningen är sannolikt för att marknadsföra sina egna program – och sin egen strömningskanal. Vilket allt mer verkar bli strategin för företag kring Watch: använda den för att driva trafik till sina egna tjänster och plattformar.

Typ Discovery Mix.

ESPN will make exclusive shows for Facebook Watch

To try and keep viewers more engaged, ESPN will run watch parties, polls and live Q&As. The Facebook Watch version of Fantasy Focus Live, for instance, will welcome opinions and questions from fans.

 

IoT – internet of things

Amazon presenterar nya Echo-högtalare och annan ny hårdvara

dag var det dags för Amazon att presentera nya leksaker i Alexa-/Echo-familjen. Jag sammanfattar nyheterna här.

En ny medlem i Echo-familjen: Echo Studio. En högtalare fokusera på ljud och musik, med 3D-ljud och Dolby Atmos. Kan automatiskt anpassa ljudet efter rummet. Så ja, den är på de flesta sätt Amazons version av Apples HomePod.

Under dragningen konstaterade Amazon att det som de flesta använder Echo-prylar till är… för att lyssna på musik. Kort sagt det ungefär enda som HomePoden klarar av och som Apple också kritiserades för (att HomePoden hade så lite funktionalitet alltså). Även här visar det sig att Apple snarast även här gjort det som de är verkligt bra på: vara i fas med den vanligaste kundefterfrågan vad gäller en specifik teknik.

Däremot skiljer sig Echo Studio från HomePod (och andra premiumsmarthögtalare) prismässigt: 199 dollar, vilket är rätt mycket under exempelvis Apples högtalare

Amazon announces high-end $199 Echo Studio speaker

Amazon announced its first high-end smart speaker at its annual hardware event today, called the Echo Studio. The Studio was created with Amazon’s new Music HD streaming service in mind, which lets customers listen to lossless music. The Studio also features 3D audio support, with Dolby Atmos.

Ny Echo Dot

Amazons minsting-Echo får skärm – som kan visa tiden. Echo Dot blir alltså en klockradio, komplett med snoozeknapp på ovansidan. 59 dollar.

Amazon’s new $59 Echo Dot with Clock includes an LED display

Amazon is introducing a new version of the Echo Dot with an LED display. Amazon Echo with Clock will be priced at $59.99 and will use Alexa to show the time, alarms, and even the outside weather temperature on your nightstand.

Ny Echo

Även här bättre ljud och ny färg, men samma pris som tidigare (99,99 dollar – långt under 100 dollar, alltså). 

Amazon announces third-generation Echo smart speaker

Amazon is introducing a new version of its main Echo smart speaker today. The third-generation Echo has upgraded sound quality thanks to neodymium drivers – taken from the existing Echo Plus – and a three-inch woofer. Amazon claims “the bass is stronger” and mids and highs are clearer.

Echo Show 8

En mellanmodell i Amazons serie av enheter med skärm. 8 tum, mellan de tidigare 5- och 10-tumsmodellerna, alltså. Har bättre skärm och ”privacy shutter”. Lucka framför kameran, för den som inte riktigt litar på sin Echo. Eller Amazon. Dessutom en skönt creepy ny funktion: drop in on all: du kan starta video- eller ljudchatt med alla Echo-enheter i huset. För den som vill kunna skrika på hela familjen samtidigt – och skrämma skiten ur den när man oanonnserat börjar skrika. 129,99 dollar.

Amazon’s new Echo Show 8 combines the best of its big and small smart displays

Amazon has just unveiled yet another Alexa-enabled smart display. This one is called the Echo Show 8, and it slots in between the standard Echo Show (with a 10.1-inch screen) and the much smaller Echo Show 5. It’s priced at $129.99, with preorders starting today, September 25th, and a release coming “in time for the holidays.”

Echo Glow

En… lampa. Som kan sättas till att blinka på roliga sätt. Juldekorerandet är fixat. Lite oklart vad Alexa gör i den här prylen. Sjunga julsånger om nån går förbi? Be jultomten om leg? Anyho. 30 dollar.

Echo Glow is a $30 Alexa-powered glowing sphere

Out of all the hardware announced so far at this morning’s big Amazon event, the Echo Glow is perhaps the oddest entry. It’s a $30 colorful glowing sphere. Why? Because Amazon said so. Tapping the top of the device will cycle through a number of different colors. It can blink.

Ny Eero

Wi-fi-router med mesh-funktionalitet. Alexa får stöd för wifi-kontrollerande, så man kan alltså styra sitt wifi-nätverk med Alexa kommandon. ”Slå på gästnätverket.” Mer intressant är att Amazon också har ett API för tredjeparts-router-tillverkare. Blir intressant att se vad Alexa i routrar kan få för användningsområden. Första Eeron sedan Amazon köpte företaget i början av året. Trepack för 249 dollar, en för 99 dollar.

Amazon announces new $99 Eero mesh router with Alexa voice controls

Amazon has just announced a brand-new $99 Eero router at its big hardware event, marking the first new product from the mesh networking company since Amazon bought it earlier this year. The new router promises ease of use, with “set up in 10 minutes or less,” with a dual-band radio system and support for the Eero Secure and Eero Secure Plus premium subscription services.

Alexa Guard

Funktionen som gör det möjligt att använda Alexa som vakthund får stöd för rutiner och kan detektera ”mänsklig aktivitet”. Saker som fotsteg, prat. Plockas det upp skickas ett larm-medelande.

Echo Flex

En mini Echo som pluggas in direkt i vägguttaget. Har en liten högtalare, två knappar och en USB-port för att ladda grejer. Finns API för hårdvara och mjukvara, så det går kort sagt att använda pluggen för att styra andra enheter. Typ Trådfri. 24,99 dollar. Dessutom presenteras Flex-tillbehör som röreseldetektor och nattlampa.

Ring Retrofit Alarm Kit

Använd Ring-säkerhetsprylar tillsammans med hushållets befintliga larms infrastruktur

Ring Stick Up Cam

Ny, liten Ring-kamera med inbyggd rörelsedetektor och nattläge. 99,99 dollar.

Ring Indoor Cam

Ny version av innesäkerhetskameran. Stöder Home Mode (alltså läget där man kan ange att man inte vill att ljud och/eller video ska spelas in när någon är hemma). 59,99 dollar.

Amazon Smart Oven

En ny smart-midkrougn. 249,99 dollar (den här och några andra nyheter kommer tydligen tillsammans med en kostnadsfri Echo Dot)

Amazon Sidewalk

Tydligen en ny trådlös teknikstandard från Amazon.

Fetch

En spårningssändare för dina husdjur. (Eller… barn?)

Echo Buds

Tänk Airpods, trådlösa hörlurar med inbyggd brusreducering från Bose (som ju är… rätt bra på den tekniken…) Så, ännu en hörlur som människor på cykel och elscooter kan ha på sig när de är i trafiken för att verkligen garantera att de inte hör något av vad som händer omkring dem. 129 dollar.

Nytt koncept: Day 1 Edition

Day 1 Edition. Tydligen saker som ”inte riktigt är redo för massmarknaden än”, men som Amazon ändå vill få ut för att ”ge kunder möjlighet att prova nya saker tillsammans med oss”. Så stängt betaprogram, vad det verkar.

Echo Frames

Den här var lite oväntad. Och märklig. Glasögonbågar, men utan digital skärm eller kamera. Däremot högtalare pekade mot den som bär bågarna. Ska bara kunna höras av den personen. 179,99 dollar, begränsat antal. (Day 1-pryl)

Echo Loop

En ring med två inbyggda mikrofoner och haptisk teknik. 129 dollar, begränsat antal.(Day 1-pryl)

Några Alexa-specifika förbättringar och allmän Alexa-information

  • Multilingual mode: Alexa kan hantera två olika språk samtidigt. Man verkar inte få välja språk själva. I USA engelska och spanska, Kanada engelska och franska och Indien engelska och hindi
  • Alexa får stöd för kändisröster (Samuel L. Jackson först ut)
  • Frustration detection: Alexa ska höra när du är irriterad på den.
  • Alexa-användare interagerar med Alexa ”miljarder gånger varje dag”
  • Home Mode: ställ in Amazon-enheter så att de inte spelar in bild och ljud när folk är hemma
  • Finns nu 100 000 Alexa skills
  • Går nu att välja att få röstinspelningar automatiskt raderade var tredje eller var artonde månad
  • Likt Apple jobbar Amazon med neural text-to-speech-teknik för att få Alexa att låta mer mänsklig (som mer mänskliga melodier)
  • Alexa Guest connect: gäster kan koppla sina användare till en Alexa-enhet för att spela upp exempelvis gästens musik
  • Alexa Smart Screen SDK 2.0, ”Bring visual Alexa experiences to screen-based products”

Amazon lägger till stöd för Alexa att identifiera olika saker i köket åt blinda användare

Bra initiativ från Amazon: Show and Tell. Möjlighet för Echo Show-enheter att berätta för blinda och synskadade användare vad något är.

Det kan alltså handla om att hålla upp saker som kan vara svåra att skilja på bara genom att känna på dem. Exempelvis olika slags förpackningar och burkar.

Amazon ansluter sig alltså till Microsoft och Google som både släppt eller uppdaterat liknande funktioner, alltså teknik som gör det möjligt att använda exempelvis en mobil som ”ögon” och berätta vad som finns i en synskadad användares omgivning.

Som sagt. Ett väldigt bra initiativ.

Echo Show camera can identify items thanks to Alexa’s Show and Tell

As part of a continued mission to make its Alexa intelligent assistant more accessible for everyone, Amazon today introduced a new feature called Show and Tell, which helps blind and low vision customers with an Echo Show smart display identify common pantry goods (like canned or boxed foods) that can be difficult to distinguish by touch.

Biometriidentifiering – via hörselgångarna

Inte första gången jag sett något skrivet om den här tekniken, men det är fortfarande sjukt coolt. Biometriidentifiering via örat. Insidan av örat.

Även våra hörselgångar är tydligen unika. Det kan utnyttjas exempelvis genom att ”ljudmappa” insidan av våra öron. Typ sonar.

Som artikeln konstaterar: bättre än lösenord. För att, tja, ungefär allt är bättre än lösenord rent säkerhetsmässigt. Men även biometri kan förstås knäckas. Ansikten, ögon, fingeravtryck. Det händer ganska snabbt när ny biometriinloggning presenteras i exempelvis en mobil. Men två unika biometridatapunkter? Eller tre? Eller tjugo? Vi kan tänka att svårigheten att knäcka flera samverkande biometridatapunkter ökar exponentiellt.

Det kommer förstås leda till helt andra problem. Kommer kidnappningar bli vanligare? Måste vi skaffa brandväggar för våra kroppar för att stoppa överbelastningsattacker?

Forget fingerprints. These headphones can scan your ear canal for identification | Digital Trends

Move over Face ID! The future of biometric security systems will use earbuds to map your inner ear. It sounds crazy, but the State University of New York at Buffalo’s new EarEcho technology could actually turn out to be pretty darn useful. Here’s why this wacky new biometric tech is exciting.

Går det att samla in fingeravtryck från videos delade i sociala medier?

Ha. Saker man inte tänker på som ett problem. Brukar du flasha v-tecknet på selfies (ja, eller bilder överlag)? Kanske göra det lite mer sällan? Nu har säkerhetsexperter varnat för att våra mobilkameror nu är så bra att det går att få fram information om användares fingeravtryck från mobilbilder, exempelvis om man v-tecknet. Eller visar fingeravtrycken på något annat sätt.

Okej. Som oftast när det handlar om biometrihackanden så kanske den normala internetanvändaren inte behöver vara jätteorolig. Att någon lägger så mycket tid och energi på att skaka fram någons fingeravtryck är ungefär i nivå med att någon lyfter det från din Espresso House-mugg. Men det är trots allt en nyttig påminnelse av att biometriska lösningar generellt sett ökar vår säkerhet, men ju mer vi förlitar oss på dem, desto vanligare kommer det bli med biometrihackande.

Cybersecurity Experts Warn: Flicking the V-Sign in Photos Could Give Away Your Fingerprint Data

Our cameras are getting better, but that’s not always a good thing. Chinese internet security experts warn that peace sign photos could potentially be abused to collect fingerprint data. The 2019 China Cybersecurity Week was held in Shanghai this week, and made it to the top trending topics on Sina Weibo today.

Boston Dynamics Atlas-robot lär sig nya gymnastiktricks

Nu har Boston Dynamics Atlas-robot kommit tillbaka från ännu ett träningsläger. Den här gången har den lärt sig nya gymnastiktricks.

Det första man slås av är hur mänskliga Atlas rörelser börjar bli. Hur orobotiga och flytande. Och visst, jämfört med AI-algoritmer som kan identifiera cancer eller radiostyrda bilar på Mars så kan förstås Atlas känns som rätt basalt. Men i alla diskussioner om att AI och automatisering kommer sno jobb så handlar mycket om att enkla jobb är de första som kommer att ryka. Lagerarbetare och städare.

Men algoritmer kan ganska enkelt ersätta många analysarbetsuppgifter. Särskilt som de är ofta ganska specifika. Börjar vi däremot prata om alla saker som vi som människor gör, inte minst allt som handlar om våra kropprsrörelser, så blir det genast betydligt mer komplicerat. Saker som att sköta den sista leveransmetern när det ligger leksaker och krattor i trädgården eller när det står en barnvagn i ett trapphus. Sett i det ljuset är Atlas inkrementella utveckling rätt jäkla imponerande.

Så ja. Jubelsegerhoppet är välförtjänst.

More Parkour Atlas

Atlas uses its whole body — legs, arms, torso — to perform a sequence of dynamic maneuvers that form a gymnastic routine. We created the maneuvers using new techniques that streamline the development process. First, an optimization algorithm transforms high-level descriptions of each maneuver into dynamically-feasible reference motions.

 

AI – artificiell intelligens/digitala assistenter

Amazon lanserar initiativ för att etablera standarder inom röstassistenter

Ett stort – och väldigt bra – initiativ från Amazon. Voice Interoperability Initiative – ett försök att etablera standarder inom röstinteraktioner.

Exempel på vad det skulle kunna innebära är att det går att använda samma triggerord för alla dina enheter, oavsett vilken assistent som finns på insidan. Amazon har fått med över 30 företag i initiativet. Bland annat rösttungviktare som Microsoft, WeChat-ägaren Tencent och Kinas sökjätte Baidu (som Q2 gick om Google som det företag som sålde flest smarthögtalare).

Det största problemet? Det fattas några namn. Google, Apple och Samsung.

Det här är inte första gången som Microsoft och Amazon gör gemensam sak på det här området. Redan för två år sedan började de integrera sina respektive röstassistenter med varandra, så att de kunde kommunicera med varandra. Microsofts Cortana är förstås numer en förhållandevis liten spelare, medan Amazon är giganten på röstområdet. Men sett till totalen är Google och Apple förstås långt mycket större – inte minst på grund av att Amazon saknar det mobila ekosystemet.

I det ljuset är det förstås inte så konstigt att båda dessa företag – men även Tencent och Baidu – är sugna på en standard för att ha större chans att konkurrera med världens två mobiljättar.

Amazon creates a huge alliance to demand voice assistant compatibility

Amazon is making a big partnership announcement: it has created the Voice Interoperability Initiative, which is sort of a statement of intent from over 30 different companies. Intel, Qualcomm, Spotify, Microsoft, Baidu, and Salesforce are all on board, but not Apple or Google.

Facebook köper AI-botföretaget Servicefriend

Facebook har öppnat plånboken igen. Den här gången har man köpt AI-botföretaget Servicefriend.

Med tanke på Facebooks planer passar Servicefriend rätt väl in. Servicefriend fyller upp ett område som Facebook har försökt satsa på, men inte riktigt fått den snurr som man hoppats på: kundtjänstbotar. Det blir än mer relevant om man börjar satsa på egen verksamhet som är rätt kundtjänstintensiva: som finanstjänster.

Nästa år kommer Facebook kanske/förmodligen lansera en egen kryptovaluta: Libra. Men planen är också att slå upp portarna för Calibra – en digital plånbok kopplad till valutan. Men Facebook har redan hintat, ja, eller sagt öppet, att man också kommer erbjuda andra finansiella tjänster på sikt.

Calibra är som sagt kopplad till Libra – men borde rent krasst inte vara beroende. Med andra ord skulle Facebook alltså kunna låta Calibra bli en plånbok för andra valutor. En Apple Pay eller Amazon Pay. Libra har förstås fått mest strålkastarljus, men av de två är Calibra är sannolikt det som kan bli viktigast för Facebook.

Facebook has acquired Servicefriend, which builds ‘hybrid’ chatbots, for Calibra customer service

As Facebook prepares to launch its new cryptocurrency Libra in 2020, it’s putting the pieces in place to help it run. In one of the latest developments, it has acquired Servicefriend, a startup that built bots – chat clients for messaging apps based on artificial intelligence – to…

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om