Kategorier
AR/VR Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 39 2019

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Ur arkivet

Icke-nyheten om att Google inte tänker betala publicister för länktrafik (som de sagt redan tidigare) och Amazons initiativ att lansera Voice Interoperability Initiative gjorde de här två artiklarna aktuella igen.

EU:s upphovsdirektiv – tolkningarna, felaktigheterna och vad som faktiskt står om artikel 11 och artikel 13

Röstassistenter som pratar med varandra – ett helt nytt kapitel i internets historia

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook börjar testa att dölja antalet gilla-markeringar

Och där börjar Facebook testa att dölja antalet gilla-markeringar och videovisningar. Från och med idag startar ett test i Australien och det är som kodgrävande avslöjade med för ett tag sedan: den som postar kan se antalet gillanden och visningar, men inte andra.

Facebook tries hiding Like counts to fight envy | TechCrunch

If their post has lots of Likes, you feel jealous. If your post doesn't get enough Likes, you feel embarrassed. And when you just chase Likes, you distort

Facebook på gång med egna AR-glasögon - och en 3D-karta av hela världen

Facebook har bekräftat att företaget jobbar på egna AR-glasögon, även om det just nu är ungefär så mycket som vi vet just nu. Däremot har Facebook också meddelat att man håller på att ta fram 3D-kartor av hela världen, Live Maps, som del av sitt Oculus-initiativ.

På beskrivning låter det som att Google Maps möter blandad verklighet. En Second Life upphöjt i 2019.

Vi kommer allt närmare en värld i världen. Alltså en fullständigt digital, perfekt kopia av vårt fysiska jordklot som kan gå att användas för alla möjliga ändamål. För ”turistresor” eller för att kunna cykelträna på Route 66. Även offentliga miljöer, inomhus och utomhus.

Vi har bara sett början på något som lär kunna bli galet spännande. Och säkert vardag om en generation eller två.

Facebook says it will build AR glasses and map the world

Facebook VR and AR head Andrew Bosworth has confirmed that the company is building prototype augmented reality glasses and a system called "Live Maps."

Facebook börjar uppdatera produktkataloger snabbare

Facebook ökar incitamentet att använda Facebook som e-handelsplattform. Från och med 30 september kommer Facebook uppladdade produktkataloger snabbare, inklusive saker som pris.

Som tidigare kommer du som använder någon av Facebook-funktionerna som gör det möjligt att ladda upp produktkataloger kunna sätta uppdateringsintervall, men nu kommer Facebook också automatiskt uppdatera datan om verktyget känner av att du har gjort förändringar i din produktkatalog. Gjorda ändringar kommer även automatiskt slå igenom i annonser kopplade till produkterna.

Facebook Ads And Shopping Posts Will Now Get Faster Inventory Uploads

Facebook is upgrading all product catalogs with a data feed file upload schedule to faster inventory uploads on September 30th, 2019.

Instagram på gång att få mörkerläge

Nästa app som är på gång att få mörkerläge: Instagram.

Ännu ett bevis på att en av de viktigaste frågorna som alla som håller på med digitala tjänster 2019 kan ställa sig är: ska vi ta fram ett dedikerat mörkerläge och kontrollera upplevelsen eller låta användarens dator- eller mobiloperativ sköta det - och vara nöjda med ett resultat som sannolikt är långt ifrån… optimalt för varumärkesupplevelsen.

Instagram is reportedly testing dark mode, here's what it looks like

We're officially in the dark mode era. iOS 13 and Android 10, which rolled out recently, both have that option. Sadly, not all appsautomatically respond to the dark theme on your phone and turn the lights down. However, according to reports

TikTok

TikTok/Douyin får stöd för att söka på föremål i videos

Ny funktion i TikTok (ja, eller i Douyin om vi ska vara petnoga - funktionen finns än så länge bara som beta i den kinesiska versionen): möjlighet att bildsöka innehåll i videos.

Funktionen påminner rätt mycket om det som går att göra via exempelvis Google Lens vid bild-googling - fast för video. Markera något som du är intresserad av i en video och sökfunktionen kommer leta upp vad det är för något du har markerat - och förstås var du kan köpa det.

Dessutom fungerar funktionen också på ansikten: markera ett ansikte och få upp andra videos där den personen är med.

Båda dessa passar förstås in i TikToks ambitioner. Både funktionerna driver engagemang och håller kvar användarna på plattformen (genom att de drivs till att se mer innehåll i appen). Men produktsökfunktionen passar också väl in i TikToks shoppingsatsning. Och ännu ett exempel på gränsen mellan shopping, socialt och underhållning allt mer suddas ut.

TikTok's In-Video Search Function (And How to Activate It)

TikTok shows a glimpse of what in-video search is going to look like in the future.

TikTok och Douyin får nya verktyg för marknadsförare

TikTok-ägaren Bytedance släpper två nya verktyg för marknadsförare:

Juliang Chuangyi: En allt-i-ett-marknadsföringstjänst som har mycket av det som finns på andra plattformar: möjlighet att skapa annonser, planera kampanjer och distribuera materialet. Kopplat till Bytedance-appar som Douyin (den kinesiska versionen av TikTok) och nyhetsaggregeraren Toutiao. (Namnet betyder tydligen ”en jättemassa idéer”, vilket man måste älska.)

TikTok AdStudio: Det verktyg som sannolikt är mest intressant hos oss, eftersom den är för just TikTok (alltså den internationella versionen). I övrigt ska den mycket vara samma sak (men kanske mer koppling bara mot TikTok).

https://www.techinasia.com/bytedance-launches-two-marketing-apps-achieve-14b-revenue

TikTok kan ha en bra bit över 500 miljoner månadsanvändare

Hur många användare har TikTok? Det vet vi inte exakt. Men häromdagen konstaterade företaget under en dragning att ”det inte är en miljard, men det är inte en halv miljard heller”. För lite över ett år sedan gick TikTok ut med att man hade 500 miljoner månadsanvändare globalt och vi kan väl tro att de inte har blivit färre senaste året.

Så 500 miljoner användare på två år (med lite dopning tack vare uppköpet av Musical.ly), alltså.Vad ska vi gissa efter tre? 650-700 miljoner?

https://marketingland.com/tiktok-tops-500-million-users-says-vp-as-brands-flock-to-the-video-platform-267970

Bytedance uppges vilja sälja nyhetsaggregeraren TopBuzz

Hm. Det här är lite oväntat. Uppgifter som tyder på att Bytedance försöker sälja TopBuzz.

Hos oss är Bytedance mest kända för sin kortvideoapp TikTok, eller Douyin som den heter i Kina. Men bara i år har företaget lanserat ett antal nya appar, men framförallt sitter de på den i hemlandet populära nyhetsaggregeraren Toutiao. Och det är den internationella versionen av den senare som nu alltså kan stå på säljlistan.

Okej, TopBuzz har rätt långt till toppen på nyhetssidan, så spekulationerna om att Bytedance vill dumpa tjänsten för att fokusera på sina mer framgångsrika affärer är sannolikt rätt träffsäkra. Men att Bytedance skulle kasta in handduken på ett område som de lyckats bra med på hemmaplan är ändå värt ett ett halvt höjt ögonbryn.

Bytedance looking to sell its overseas content aggregator TopBuzz: report · TechNode

Potential buyers include US-based media companies.

TikTok beskylls för att censurera HBTQ-innehåll

Senaste dagarna har TikTok kritiserats för att censurera innehåll som regimen i Kina inte gillar. Nu är det dags igen. I vissa länder kommer TikTok helt blockera ”intima aktiviteter mellan personer av samma kön, som handhållande, smekningar eller kyssar”. Även innehåll som lyfter fram homosexuellas rättigheter kommer att censureras.

Inte bara det, TikToks riktlinjer ska dessutom gå längre än lagstiftningen i de aktuella länderna kräver.

Kort sagt sitter TikTok i samma sits som de flesta sociala plattformar. De måste följa lokal lagstiftning (åtminstone om de vill slippa en massa bekymmer), men så har vi också den andra sidan: hålla sig väl med annonsörer. Och överlag bara slippa en massa gnäll från användare om innehåll som inte passar sig på plattformen.

Och det blir förstås än mer pikant om man verkar i länder som ligger rätt långt ner på demokratiskalan (och som överlag ser mänskliga rättigheter i bästa fall som riktlinjer).

TikTok's Local Moderation Bans Pro-LGBT Content In Certain Countries

After running afoul of regulators this summer in India, TikTok is switching its moderation to local rules. But those rules often go beyond the local law.

Pinterest

Pinterest släpper annonsformatet Shop the Look

Ännu ett annonsformat från Pinterest: Shop the look. Ungefär vad det låter som: möjlighet att ha med flera produkter i en annons. Upp till 25 stycken

Dessutom får Pinterests företagsprofilsidor ett lyft. Den mest intressanta nyheten är en dedikerad shoppingflik som gör det möjligt för besökare att shoppa företagets produkter direkt från profilsidan.

Ännu mer shoppingfokus från Pinterest, alltså. Och ännu en funktion som gör det möjligt att handla på en plattform som inte är företagets egen.

Pinterest's New 'Shop the Look' Ads Can Feature Multiple Products in a Single Ad

Pinterest is rolling out a new ad format as well as an all new design for business profiles.

Kik

Kik lägger ned - ska satsa på sin kryptovaluta Kin

Det här är... oväntat. Och jättestort. Och jättemärkligt. Kik lägger ned.

Ja, de lägger mer specifikt ned sin chattapp. De kommmer inte packa ihop som företag. Istället kommer de att sparka större delen av alla anställda (man behåller mindre än en femtedel) och lägga allt krut på sin kryptovaluta Kin.

Okej. Kik är inte Facebook. Men med sina 300 miljoner användare (eller hur många det är nu, senaste siffran jag hittar är från 2016) så är det fortfarande en stor andel användare. Även om de skulle ha minskat sedan dess kan Kiks användarantal vara i nivå med Twitters och förmodligen rätt säkert större än Snapchat.

För två år sedan gjorde man det som Facebook siktar på att göra nästa år: lansera en egen kryptovaluta. I Kiks fall heter den alltså Kin - och det är den som är anledningen att Kik nu stänger sin chattjänst.

Sedan lanseringen av valutan har Kik kämpat i domstol mot amerikanska Finansinspektionen (SEC). Har handlat om samma sak som Facebook kommer behöva tampas med: få valutan godkänd av regleringsmyndigheter. Det har tagit både tid och resurser för Kik.

I det läget skulle man kunna tänka att Kik väljer att stänga ned sin valuta och istället fokusera på sitt sociala nätverk - men man gör alltså istället tvärtom. För sänka sina utgifter för att kunna fortsätta kämpa mot SEC Och det är rätt jättemärkligt.

Kin har enligt Kik själva över 2 miljoner "earners" och 600 000 "active spenders" varje månad. Inte bara i Kik, utan även i "dozens of independent apps". Men 2 miljoner är... inte lika mycket som 300 miljoner.

Visst skulle det kunna vara så att Kik-användartalen har rasat rejält senaste åren och att Kik ser betydligt mer potential genom att erbjuda en kryptovaluta. Eller kanske snarare erbjuda den infrastruktur som krävs - och det är kanske just det spåret som är mest intressant.

Strategin som Kik nu ritar upp består av tre delar som pekar på det senare:

  1. Skala upp Kin-blockkedjan så att den kan hantera en miljard användare som gör ett dussin transaktioner varje dag med transaktionstider under en sekund.
  2. Driva hela Kin-ekosystemet, framförallt utvecklargemenskapen.
  3. Bygga en mobil plånbok för Kin (när man stänger ner Kik krävs förstås andra plattformar för att få ut valutan).

Så ja. 1 miljard är ju mer än 300 miljoner. Men Kik (eller Kin dårå) har milt sagt långt kvar dit. Och det blir allt mer trångbott vad gäller kryptovalutor. Utan Kik blir det ännu svårare att få snurr på Kin.

Spontant känns det som att det finns en hel del annat bakom kulisserna till det här beslutet. För även med de förklaringar som Kik gett så känns det alltså... bara jättemärkligt.

Kik to shut down chat app, focus on cryptocurrency legal fight

The company is slimming down to 19 employees to focus on fighting the SEC.

Övrigt sociala medier

Alibaba släpper Real Ruwo - chattapp för collegestudenter

Ni vet jakten på tonåringar? Ja, yngre användare i stort? Nu gör Alibaba ett nytt försök att försöka konkurrera med Kinas (än så länge) social-gigant Tencent. Igår lanserade man Real Ruwo ("The real me", vilket också typ är tjänstens tagline: "Real life, real you". Typ "When people stop being polite and start getting real"? </populärkulturreferens>)

Real Ruwo vänder sig specifikt till collegestudenter (vad motsvarigheten nu blir i Kina) och är än så länge bara tillgänglig via inbjudan. Den är i grund och botten som chattappar är mest, vad det verkar. Ett sätt att hänga och kommunicera med sina vänner.

Det mest intressanta i artikeln är dock två saker som jag har missat. Alibaba-konkurrenten JD.com började testa en egen universitetsapp i september, Linwowo, och TikTok-ägaren Bytedance köpte Biu Campus för två veckor sedan - ett socialt nätverk med fokus på universitetscampus. Ni vet, typ... Facebook?

Att till och med Bytedance, som just nu är själva definitionen av att fånga unga användare, känner att man måste stärka sig i det här segmentet säger en hel del om hur viktigt det ses. Handlar säkerligen mycket om att det är nutida men framförallt framtida konsumenter som sannolikt kommer ha hyfsat välavlönade jobb. Alltså fånga kunderna tidigt innan de hinner fastna i någon annans ekosystem.

Att två av Kinas största e-handlare också känner ett behov av att få egna sociala nätverk, trots att JD har ett strategiskt samarbete med Tencent, säger också rätt mycket om hur viktigt det sociala shoppandet har blivit i Kina. Ingen slump att JD bara för nån vecka sedan lanserade en konkurrent till Pinduoduo, som just blivit stora tack vare starka sociala element. Jag misstänker att JD tänker att den tjänsten ska passa in bra i det nya sociala nätverket.

Alibaba Launches New Social Network for College Students

Alibaba has released a social networking app for university students named Real Ruwo (lit. the real me), Chinese media reported on September 24.

 

Sök/SEO

Google testar kontextuella annonser

Det här är ett väldigt spännande initiativ. Sprunget ur nödvändighet, men nevertheless.

Möjligheterna att spåra konsumenter över internet begränsas allt mer, inte minst tack vare Apples satsningar på området. Det i sin tur gör att allt fler företag känner sig tvingade att erbjuda stöd för att kunder och användare ska kunna välja hur öppna de vill vara med sin data. Lagstiftning som GDPR driver förstås också på den här utvecklingen. Och nu börjar Google på riktigt titta efter teknik för en värld bortom dagens öppna personaliseringsmöjligheter på annonsområdet.

Tillsammans med tidningen The Guardian testar Google därför nu kontextuella annonser. Annonser som baseras på sajters innehåll snarare än användaren. Kort sagt: old school-teknik, fast förstås uppdaterad med nutida AI-smartness.

Och nånstans är det här rätt självklart. Google vet nu mer så pass mycket om oss att de kan göra hyperpersonaliserade annonser - utan att blanda in oss konsumenter. Tillräckligt många datapunkter kring vem som besöker en sajt på en aggregerad nivå att de kan göra kvalificerade gissningar om oss som individer.

Och det är förstås ännu ett sätt för Google att driva på utvecklingen att få oss att outsourca allt marknadsföringsarbete till dem.

https://adage.com/article/special-report-advertising-week/google-experiments-its-own-contextual-ads-privacy-legislation-looms/2200051

Google Search Console visar upp data snabbare

Google ger Search console en rätt stor förbättring: man kortar tiden för hur snabbt det går att se data inuti verktyget. Det kommer nu börja gå att se data som är färskare än en dag. Det går kort sagt att se resultat från innevarande dag.

Google Search Console Can Now Report on Same-Day Data

Google is updating Search Console with the ability to return fresher data - as recent as less than a day old.

 

Detaljhandel/e-handel

JD.com lanserar Jingxi för att ta upp konkurrensen med Pinduoduo

Inte så oväntat: nytt försök från JD.com att göra en Pinduoduo.

I Kina är Alibaba som de flesta säkert vet onlinehandelsgiganten. På andra plats hittar vi JD. Ja, eller om det är Pinduoduo - beroende på hur man räknar.

Oavsett så har Pinduoduo ganska snabbt rusat på onlinehandelshimlen i Kina. Och man har gjort det med en nyare syn på hur shopping går till här - och vilka man kan vända sig till.

Alibaba, JD och motsvarande hos oss, som Amazon, har om man så vill byggt på en e-handelstradition som numer har över 20 år på nacken. Man har en sajt (eller app) med en sökfunktion, man lägger grejer i en varukorg och man betalar. Det är i mångt och mycket medelklassen som varit i fokus - de med hyfsat stora förutsättningar att använda digitala tjänster och som har hyfsat bra inkomster.

Pinduoduo gjorde däremot en Gropuon. Satsade på social shopping, spelifiering och kunder i lägre inkomstsegment. I takt med att Pinduoduo börjat så nån form av tillväxttak (och fått ökat självförtroende) har man börjat sikta mot högre inkomstgrupper. Alltså de regioner som varit Alibabas och JD:s.

Och dessa två har samma läge som Pinduodou - fast omvänt. Även de börjar se slutet på en rusande tillväxt och börjar därför sikta mot nya kundgrupper. Den slags kunder som använt Pinduoduo.

Nu startar JD därför Jingxi, en konkurrent till just Pinduodou (och ja, självklart är JD:s strategiska partner Tencent med i bakgrunden eftersom båda två vill banka till Alibaba). Jingxi är en fortsättning på JD Pinguo och satsar på att knyta ihop JD:s styrka med Pinduoduos: social gruppshopping men inte bara för billiga produkter. Alltså det som Pinduoduo nu håller på att rigga för.

Vi ser lite samma utveckling här hos oss. Amazon har bara i år rullat ut flera satsningar på the unbanked eller the underbanked - alltså kunder som inte har de, för de flesta här hos oss, basala banktjänsterna. Som betalkort. Även här alltså ett initiativ att fånga fler kunder i lägre inkomstsegment - för att driva på sin tillväxt.

https://kr-asia.com/jd-com-launches-its-pinduoduo-rival-with-a-little-help-from-wechat

Tencent lägger till stöd för liveströmningsshoppande i miniprogram

Tencent steppar upp sin satsning inom livevideoshoppande. Senaste tillägget: stöd för att bädda in en livevideo i sitt miniprogram i WeChat.

Liveströmningsshopping är stort i Kina, väldigt stort. Vi pratar alltså om TV-shop för 10-talet (okej, vi kan väl avrunda till 20-talet). Livesändningar som vi har dem här, fast där influerarna… säljer saker i direktsändning. Kort sagt hoppar man över steget där man låtsas inte kränga. Och i det här fallet handlar det alltså om att ett företag kan lägga in sändningen bland sina produkter och sedan leda tillbaka kunderna direkt till själva produktsidan i miniprogrammet för at avsluta köpet där.

Vad det här innebär är alltså att shoppingföretaget kan bygga in underhållning i sitt miniprogram, både för att ge ytterligare en anledning för kunder att besöka miniprogrammet men också också hålla kvar dem och öka deras engagemang med varumärket. Shoppinginfluencermarketing i den egna plattformen (okej, på någon annans huvudplattform, men ni fattar).

Den här typen av råkräng är inte lika stor här hos oss. Än. Men Amazon har redan en egen tv-shop-kanal och Youtube och Instagram bygger in allt fler shoppingfunktioner i sina plattformar. Så vi kan nog utgå från att det här fenomenet kommer att växa också hos oss.

Tencent Live integrates live streaming with e-commerce mini programs

Though still in testing phase Tencent Live integrates live streaming with its mini program. Brands can embed HTML5 based product on its mini program as an entry to its live streaming. Followers and fans can click to open Tencent Live to watch live streaming.

Amazon testar Amazon Care – virtuell vårdcentral för anställda

Nytt hälsoinitiativ från Amazon. Test av Amazon Care: en virtuell vårdcentral för anställda.

Försöket innebär att anställda har möjlighet en virtuell läkare på samma sätt erbjuds här hemma. Det finns även ett alternativ att få vårdpersonal att komma på hembesök. Självklart går det också att få mediciner utskrivna via programmet, Amazon äger ju trots allt numer även en apotekskedja.

Visst finns det säkert en kostnadsbesparingsaspekt här (att erbjuda vårdförmåner för anställda som är billigare än att låta anställda besöka vårdcentraler). Samarbetet med J.P. Morgan och Berkshire Hathaway kring vård för de anställda var lite på samma tema. Oavsett är det ett intressant initiativ. Inte minst som vårdförsäkring långt ifrån är en självklarhet i USA.

Amazon is now offering virtual health care to its employees

Some Amazon employees and their families in Seattle now have access to a new app called Amazon Care, a program that provides users with access to health professionals over video chat and text. The move comes as Amazon has sought to cut internal health costs even as it's continued to muscle into the growing health care market.

Taobao börjar visa hur mycket en användare har handlat för totalt på plattformen

Hm. Där ser man. Det verkar som att även Kina har nåtts av digitalt välmående-trenden. Ja, eller kanske snarare en blandning av skärmtid och spelpaus.

Alibaba-ägda shoppingplattformen Taobao har lagt till en funktion som visar hur många produkter som någon har köpt på Taobao - och vad de har spenderat.

Det är väl åtminstone så många verkar ha sett på funktionen om man läser några användarrecensioner. Folk som tappat kollen på hur mycket de har spenderat på plattformen och chocken när de inser det.

Men med tanke på att funktionen nås under funktionen ”Achievements” kan man förstås diskutera vad Alibaba ser att den ska vara till för. Kan också vara just en del i ytterligare spelifiering av hela shoppingupplevelsen. Med andra ord: shoppa mer om du vill levla upp.

"Taobao Life": This Feature Shows How Much Money You've Spent on Taobao

Some users just found out they could've bought a house with the money they've spent on Taobao.

Liveströmningsshopping i Kina - storbusiness med stora produktioner

Ni vet liveströmningsshopping? Jättestort i Kina? Inte bara jättestort sett till antal användare och följare. Också sett till produktion, tydligen.

Arnold Ma on LinkedIn: #quminpredictions #china #livestreaming #ecommerce | 38 comments

📸 Behind the scenes of live-streaming in China! 😮 This video gives a fascinating look at the scale of e-commerce live-streaming in China. 🚀 In China... | 38 comments on LinkedIn

 

AR/VR

Ikea-appen får stöd för att AR-möblera med flera möbler samtidigt

Ett rätt självklart tillägg i Ikeas app (iOS, ”kommer snart” till Android): AR-möblera ett rum. Det handlar alltså om att Ikeas AR-funktion nu inte bara är begränsat till en möbel i taget. Istället kan du välja flera möbler och andra inredningsprylar och se hur de ser ut tillsammans - i ditt eget rum.

Ännu ett lysande exempel på hur kundfokus, utnyttjande av tekniska möjligheter och ständiga förbättringar acear kundnyttan.

Ikea Expands Its Augmented Reality App, Lets You Fill an Entire Room With Virtual Swedish Furniture

Augmented reality might one day be a crucial piece of technology, but for now, the best use we've found for putting virtual objects in real scenes is previewing how new furniture might look in your living room. Of course, Ikea is just fine with that, and the company just updated its Place app so users can try multiple...

Fler bevis på att Apple arbetar på egna AR-glasögon

Senaste beviset på det som nu måste sägas vara en av Apples sämst bevarade hemligheter: företagets egna AR-glasögon.

Ja, eller det kan förstås handla om VR, men med tanke på hur hårt Cook har pushat AR som teknik senaste åren (och typ dissat VR) så kan vi nog anta att AR ligger närmast till hands. Spectacles eller Google Glass.

Det senaste som kodgrävande nu har hittat är AR-läget för enheter som inte är AR-glasögonen. Till och med en video på vad som sägs vara det läget.

Vet vi att det med säkerhet kommer bli det här? Förstås inte. Men det mest spännande är vad Apple i så fall har för plan. Till skillnad från exempelvis Google gör Apple sällan något som har bevisat kommersiellt värde. De AR- och VR-enheter vi har sett så här långt har antingen varit skojiga bevis på att man kan få in tekniken i handsfreeteknik eller avsett för företag.

Av dessa känns egentligen bara det sista som troligt scenario för Apple. Tja, om det inte visar sig att Apple har lyckats knäcka koden för hur man skulle kunna göra de första riktigt användbara AR-glasögonen för konsumentbruk.

Apple's AR Glasses Are Hiding in Plain Sight

The company's iOS 13.1, due out today, contains new glimpses of smart glasses currently in progress.

 

Bekvämlighetsekonomin

Uber testar att slå ihop mobilitetstjänsterna och matleveranstjänsterna

Ikväll presenterade Uber ett gäng nyheter i och kring sina tjänster. En sammanställning av allt (?) som presenterades finns i den länkade artikeln.

Fem tankar utifrån vad som presenterades:

1. Uber testar just nu ett antal olika versioner av sin app på olika marknader. Mycket handlar om att lyfta fram Uber Eats. Och att Uber nu uttalat säger vad som har varit på gång i steg ett tag: ”We want to be the operating system for your every day life. A one-click gateway to everything that Uber can offer you”.

2. Uber har så sakteliga börjat bygga ett ekosystem där de olika delarna ska driva till varandra. Men också ge fler anledningar att öppna Uber-appen, som en egen digital plånbok. Det här är alltså ett givet nästa steg - att medge de högt svävande ambitionerna. Man siktar alltså på att göra det som likartade konkurrenter som Meituan och Gojek håller på med, gå från mobilitetsappar till multitjänstappar. Att Uber rullar ut funktionen som gör det möjligt att söka på kollektivtrafikresor - och i vissa fall boka dem direkt i Uber-appen - bredare är ett sånt initiativ. 10 länder kommer få funktionen mot slutet av året.

3. Men samtidigt som Uber vill driva oss allt mer mot sin app (och att det håller på att bli EN app, inte en Uber och en Uber Eats) så återfinns de också i bland annat Google Maps, där det går att boka en Uber direkt från Google-tjänsten - utan att behöva öppna Uber-appen. Kort sagt: använda plattformar för att finnas där kunder är och låta kunderna konvertera där. Men samtidigt parallellt bygga upp sitt eget ekosystem och försöka driva kunderna dit. Både och - inte antingen eller.

4. Ny prenumerationstjänst från Uber. Efter Uber Pass kommer nu Eats Pass att formellt lanseras. Prenumera på obegränsat antal matleveranser.

5. Kontanter är det nya svarta i USA: För bara nån vecka sedan lanserade Amazon möjlighet för kunder att betala kontant för onlineköp (genom att betala hos någon av Western Unions kontor). Sedan tidigare har de haft stöd för att sätta in pengar i sin digitala Amazon-plånbok på liknande sätt. Nu gör Uber samma sak: Uber Pay får stöd för att sätta in pengar hos ett antal butiker (som Walmart), vilket gör det möjligt att betala för sina resor utan kreditkort.

https://techcrunch.com/2019/09/26/uber-uber-eats/

Lyft lägger till fler transportsätt i sin app

Lyft gör en Uber. Bygger in allt fler transportslag i sin app. Likt Uber, och för den delen kinesiska Meituan, så siktar man på att bli den enda app man behöver för mobilitet. Nu blir appen betydligt mer transportslagsagnostisk. Sök resor och hitta alla färdmedel som står till buds. Delningsbilar, cyklar, elscootrar, hyrbilar och kollektivtrafik.

Men det här är ännu ett exempel på en annan trend: hur plattformar lägger sig på ännu större plattformar som komplement till de egna. För bara några veckor sedan meddelade H&M att man kommer att börja sälja sina produkter på Myntra, Indiens största e-handelsplattform, parallellt med sin egen sajt (och butiker förstås). I mobilitetsfallet finns såväl Lyft som Uber med i den funktion som Google släppte för inte särskilt länge sedan: möjlighet att få upp bildelningstjänster när du söker färdbeskrivningar i Google Maps - och boka din Uber eller din Lyft direkt i Google Maps.

Kort sagt satsa på att lägga till fler anledningar för kunderna att använda den egna appen, men samtidigt finnas där kunderna är. Där det i senare fallet är viktigare att få affären än att få kunden att komma till dina digitala tjänster.

Sen måste man älska Lyfts vision för våra samhällen: städer byggda kring människor, inte bilar.

Lyft tweaks its app to boost bikes, scooters, and mass transit

Lyft, a company that makes almost all of its money through car trips, is redesigning its app in the hopes that people take fewer car trips. The new app, which is live today in San Francisco and Los Angeles, will make it easier for customers to switch back and forth between different modes of travel like scooters, bike-share, public transit, and car rentals.

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *