Kategorier
Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 10 2023 – del 2

Reddit lägger till TikTok-flöde. Bing når över 100 miljoner dagliga användare tack vare ChatGPT. Spotify lägger till TikTok-flöde i stor omdesign av appen. Spotify har nu över 500 miljoner månadsanvändare. Apple släpper nya musikappen Apple Music Classical.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

LinkedIn

LinkedIn lägger till ny statistikhubb (och har sönder profilvisningarna)

Hm… Dagens LinkedIn-fundering. Är det någon mer än jag som inte längre kan se profilbesök?

Noterade det först igår i datorversionen och nu när jag går in i appen så saknas de även där. Istället har jag fått ingång till en ny statistikavdelning högst upp i profilen. Däremot finns inte motsvarande i datorversionen vad jag kan se.

Profilvisningarna kan nås från notifieringar, men det finns ingen annan ingång.

Nu har ju LinkedIn bara senaste månaden eller så gjort visningen av profilbesök meckigare och mer inkonsekvent. Men det här känns mest som en uppvisning i LinkedIns paradgren: ha sönder saker varje gång de släpper ny funktionalitet (en disciplin där de till och med slår Twitter).

LinkedIns algoritm kommer med intressanta gruppförslag

LinkedIn vet något jag inte vet.

Övrigt sociala medier

Reddit lägger till TikTok-flöde

Jamen det är väl klart att även Reddit vill vara TikTok. Nu lägger diskussionsforumet till ett TikTok-inspirerat videoflöde.

Mer specifikt så handlar det om att Reddit delar upp olika slags innehåll i två olika flöden. Ett flöde för textinnehåll, Read feed, och ett för video, Watch feed.

Så om man vill så vill Reddit sänka tröskeln för TikTokare att börja använda Reddit.

Reddit’s new features include a TikTok-style video feed

Reddit is working on a TikTok-esque feature and splitting text and video posts into separate feeds, the company announced today. Video content on Reddit will be pulled into the Watch feed view, while text content will appear in the Read feed.

 

Sök/SEO

Bing når över 100 miljoner dagliga användare tack vare ChatGPT

Häpp! Där fick vi något så otippat som skarpa användarsiffror för en sökmotor! Bing, visserligen. Men hej. Vi tar det vi får.

Enligt Microsoft så har Bing nu över 100 miljoner dagliga användare. En tredjedel av dem ska vara helt nya, som alltså inte har använt Bing tidigare.

Vad beror då det här på? Två saker enligt Microsoft: webbläsaren Edge och den nya ChatGPT-integrationen direkt i Bing. Och om jag ska killgissa på inkastarfördelningen mellan dem så tror jag att… den ena har bidragit något mer. Eller till och med väldigt mycket mer. Och det är inte Edge.

Av den nya tredjedelen så lär ungefär avrundat 100 % ha kommit dit på grund av just ChatGPT. Och då är det fortfarande bara en funktion med väntelista och i det stora hela rätt få användare. (Misstänker att en del besök också är folk som går in och letar efter väntelistefunktionen, inte för att använda Bing.)

45 miljoner ChatGPT-chattar har det blivit sedan funktionen lanserades för ett par veckor sedan och ungefär 15 procent av ChatGPT-sessionerna använder Bing för att skapa innehåll.

Men om vi dekonstruerar hundramiljonerssiffran så säger det med allt önskvärd tydlighet vilket otroligt lite sökspelare som Bing har varit. Och fortfarande är. (I blogginlägget om användarsiffran så medger Microsoft att de marknadsandelsmässigt är ”en liten spelare i den lägre entalshäraden”. Så närmare noll än 10 procent, kan vi tänka.

Och här har vi Microsofts största utmaning. Många har lyft fram att Microsoft var först ut ur grindarna och att Google nu har en jätteutmaning att komma ikapp. Men att många nu går till Bing beror mest på att… Google inte har någon liknande funktion. Än.

Det räcker med att Google gör något som inte är helt uppåt väggarna totalkatastrofalt för att de ska bryta Microsofts uppåtgående kurva. Helt enkelt därför att de redan har användarna.

Och då har vi inte ens börjat prata om TikTok och Instagram. Plattformarna som förmodligen är det verkliga hotet mot Googles sökdominans.

The New Bing and Edge – Progress from Our First Month

It’s hard to believe it’s been just over a month since we released the new AI-powered Bing and Edge to the world as your copilot for the web. In that time, we have heard your feedback, learned a lot, and shipped a number of improvements.

 

Detaljhandel/e-handel

Shoppingappen Temu breddas till Australien och Nya Zeeland

Den kinesiska shoppingappen Temu har gått som tåget i USA sedan lanseringen förra året. Bara de senaste månaderna har såväl användningar som nedladdningar dragit iväg rejält för Shein-utmanaren. Framgångarna i USA verkar ha gett mersmak.

Från och med 13 mars så öppnar tjänsten i två nya marknader: Australien och Nya Zeeland.

Bakom Temu hittar vi Kinas näst största e-handlare Pinduoduo, som vuxit sig stora mycket tack vare gamification och integrerade sociala element i shoppingupplevelsen. Men som de flesta stora kinesiska bolag så har framgångarna varit begränsade till hemmamarknaden.

Men i takt med att även den kinesiska marknaden har mognat, med efterföljande hårdare konkurrens mellan de stora e-handlarna, så har Pinduoduo börjat titta åt nya håll för att få förnyad fart på tillväxten. En väldigt stor förebild är den lika kinesiska shoppingappen Shein. En app som Temu redan ser ut att ha gått om i USA.

Det återstår att se om Temus framgångar i USA håller i sig. Och förstås hur det kommer att gå när de ger sig in på nya, rätt oprövade marknader.

PDD’s Temu budget shopping app expands into Australia and New Zealand

Temu’s latest expansion initiative shows how next-generation Chinese e-commerce apps have become an online retail force in other large consumer markets.

 

Strömmade medier

Spotify lägger till TikTok-flöde i stor omdesign av appen

Extreme home makeover för Spotify! Ja. Eller. Kanske. Extreme TikTok makeover för Spotify.

Så ja. Nu är det även dags för Spotify att bli TikTok.

I ”sin största uppdatering på tio år” (enligt Daniel Ek) så har Spotify nu utrustats med just ett TikTok-flöde. Eller flera. Spotify kommer ha TikTokiga, vertikala flöden både under flikarna musik och podcasts.

Nu handlar det förstås dock inte bara om en massa videos. Det handlar om en blandning av ett Discover-flöde och vertikal rullnavigering. Men oavsett anledning så har hela poängen med den nya flödesnavigeringen att få fler att upptäcka mer. Så hela rekommendationstänket, alltså.

Men det är också en del av något annat som Spotify har jobbat sig mot ett rätt bra tag: att appen bokstavligen talat ska få mer skärmtid.

Spotify – som alla musiktjänster – har alltid varit en play and forget-app. Du drar igång en spellista och begraver sedan appen i bakgrunden. Om vi lägger mer tid att titta på och interagera med appen så finns det inte bara fler möjligheter att vi använder fler Spotify-funktioner, det innebär också chans för Spotify att trycka ut ännu fler annonser. I andra format än bara ljud.

Ja. Och så ska Spotifys rekommendations-AI blir ännu mer personaliserad. Because AI. Mer specifikt så handlar det om funktionen Smart shuffle som gör att betalande användare kan låta Spotify ta över ännu mer av de jobbiga manuella besluten och valen.

Dessutom kommer ytterligare några nya funktioner. På sedvanligt utrullningsmanér så kommer inte alla funktioner dyka upp på alla marknader samtidigt. Men det är alltså mest en tidsfråga innan nya Spotify-designen dyker upp.

Spotify’s new design is part TikTok, part Instagram, and part YouTube

Spotify is redesigning the core homescreen of its app, trying to make it easier for users to find new stuff to listen to – and watch. The new design goes heavy on imagery and vertical scrolling, turning your homescreen from a set of album covers into a feed that much more closely resembles TikTok and Instagram.

Spotify bygger om sina podcastverktyg och inleder samarbete med Patreon

Igår presenterade Spotify sin största uppdatering av Spotify-appen på tio år, då TikTok nu flyttar in där. Ja, nästan. Spotify lägger till TikTok-liknande skrollflöden. Men det var inte den enda renoveringsnyheten. Även Spotifys podcastverktyg har fått sig ett lyft.

Det är mer specifikt kontrollapanelen Spotify for podcasters som fått sig en designöversyn. Gränssnittet ska nu göra det enklare att ”skapa, hantera, skala upp och tjäna pengar på sitt innehåll på ett ställe”.

Den kanske enskilt största nyheten är att Spotify-uppköpet och poddskaparplattformen Anchor nu flyttar in hos Spotify for podcasters fullt ut.

Förutom Anchors poddskaparfunktionalitet så kommer det även att gå att ladda upp videos, hantera omröstningar och frågor- och svar-innehåll samt dyka ned i lyssningsstatistiken här. Spotify kommer även att bredda tillgången till videopoddsverktygen och de interaktiva verktygen ytterligare.

Jag bara utgår från att det även fortsättningsvis kommer att gå att distribuera till andra plattformar från inte-längre-Anchor. Och frågan är vad som händer med fristående Anchor. Jag misstänker att det kanske försvinner? Lite oklart i skrivande stund. Får gräva vidare.

I samband med den här ompaketeringen så inleder Spotify dessutom ett nytt samarbete med Patreon via en tänkt tvåvägs-#win. Spotify-poddare kan ta betalt för sitt innehåll via Patreon och Patreon-innehåll blir tillgängligt i Spotify.

Spotify is revamping its podcaster tools, including Anchor, and is partnering with Patreon

In addition to news related to its mobile app’s revamp and the introduction of TikTok-style music and podcast discovery feeds, Spotify announced podcast-focused news at its Stream On event in LA this morning.

Spotify får egna Stories och nedräkningsfunktion

När Spotify presenterade ett antal nyheter igår så visade det sig att musiktjänsten inte bara har kopierat TikTok – genom att införa ett vertikalt, videotungt skrollflöde – utan också Snapchat. Ja, okej. Spotify får en ny Stories-funktion: Spotify Clips. Stories 2.0 för Spotify.

Clips låter artister lägga till upp till 30 sekunder långa videoklipp på sin artistsida, för att på så sätt låta fans ””dyka djupare” in i de berättelser som artister har att dela. Ja, det är Spotify-corporatespeak för att Spotify hoppas att artister ska vilja lägga ut sånt här innehåll istället för hos Instagram, TikTok eller Youtube.

Ja, eller åtminstone att artister ska vilja ge sina artistsidor mer kärlek och även tänka på Spotify för den här sortens innehåll.

Dessutom lägger Spotify till funktionen Countdown pages, som är precis vad det låter som. Möjlighet att lägga till en nedräkningssnurra inför ett kommande släpp.

Spotify introduces Countdown Pages and its own Stories feature

Spotify Clips will allow artists to add 30-second videos to their artist profiles — effectively, Spotify’s own Stories feature.

Spotify storsatsar på videopoddar

I veckan höll Spotify ett produktevent där de presenterade en hel massa nyheter. En av dem var att hela Spotify-appen kommer att bli mer TikTokig, men ett vertikalt skrollflöde som ska få användare att upptäcka saker att lyssna på i appen. Och titta på, för i sann TikTok-kopieringsanda så bygger mycket i det nya flödet på just video.

Det innebär i sin tur att Spotify också tänker satsa betydligt mer på videopoddar. Och att signa tunga namn som kan dra användarna till det här formatet. Ännu mer än idag, alltså.

Spotify vill helt enkelt få mer skärmtid. De börjar nu än mer öppet konkurrera med inte bara TikTok utan även Instagram och Youtube. För bland nyheterna finns också ett nytt storiesformat som ska locka artister att dela uppdateringar till sina följare via Spotify istället för via någon annan plattform.

En logisk satsning, men inte en helt riskfri sådan. Instagram gick förra året all in på video, men fick i början av året pudla och säga att Instagram skulle bli mer som… Instagram. Bättre balans mellan video och bilder.

Kort sagt så insåg Instagram att en av konkurrensfördelarna gentemot TikTok var de saker som TikTok INTE har. Det finns risk för att Spotify också kan kantra över för långt och podd- och videohållet så att musiklyssnarna väljer andra plattformar istället.

Jag skulle inte bli förvånad om det visar sig att även Spotify måste kalibrera om vilket slags innehåll som ska visas i appen.

Spotify is going big on video podcasts

After spending more than $1 billion on podcast assets, challenging investor skepticism, laying off dozens of podcasting employees, and parting ways with its main podcasting chief, Spotify is establishing its focus for the vertical moving forward: more video, more consolidation, and more splashy names.

Spotify har nu över 500 miljoner månadsanvändare

Igår presenterade Spotify ett gäng produktnyheter under ett event, där vi bland annat fick veta att Spotify ska bli mer tiktokigt i sitt gränssnitt. Men bland alla nya och uppdaterade funktioner fick också en, officiell användarsiffra.

Spotify har numer över 500 miljoner månadsanvändare. Totalt, gratislyssnare och betalande. En halv miljard, alltså.

Det är en rätt… respektabel milstolpe.

Spotify Now Has Half a Billion Monthly Active Listeners

Spotify said on Wednesday that the company had crossed 500 million monthly active listeners as the company unveiled a ”new re-imagined user interface” at its Stream On event. The service also said that the number of artists making over $1 million and over $10,000 had more than doubled in five years.

Apple släpper nya musikappen Apple Music Classical

Häpp! Dagen stora överraskning. Dagen efter Spotifys stora event när de presenterade ett gäng nya funktioner så smyger Apple ut en ny musikapp: Apple Music Classical. Apple Music för den som bara vill lyssna på klassisk musik.

Ni vet. Appen som Apple sa att de skulle lansera ”mot slutet av 2022”, men som sedan bara omgärdades av radiotystnad. Men nu har den alltså landat. Ja, eller nästan. Det går idag att ”förladda” ner appen. Den kommer däremot inte att släppas fullt ut förrän 28 mars. Apple passar alltså på att göra reklam för sin ”försläppsfunktion” i App Store.

Precis som Spotifys uppdaterade app så kommer Apples klassiskmusikapp att bjuda på en massa fräsiga och häftiga funktioner som… ja, eller nä, det kommer bara gå att lyssna på musik. Verkar inte ens bjudas på en endaste ynkans liten video i appen. Än mindre något TikTokigt.

Initialt kommer appen bara att finnas för iOS (dessutom iOS 15.4 eller nyare som krav), men ska ”snart” även släppas för Android.

Lite oväntat är att det verkar som att det inte kommer att kosta något att använda Classical. Eller om man så vill: det kommer att kosta lika mycket som att prenumerera på vanliga Apple Music. Båda apparna ingår alltså i samma Apple Music-prenumeration och i Apples kombopaket One, där det finns tillgängligt.

Apple launches its new classical music streaming app for preorder

The new Apple Music Classical app will offer Apple Music subscribers access to over 5 million classical music tracks.

Youtube dödar overlay-annonserna

Där ser man. Youtube dödar av annonser. Ja, eller ett annonsformat, åtminstone. Overlay-annonserna – alltså annonser som ligger ovanpå och därmed delvis i vägen för det man vill se – ryker den 6 april.

Enligt Youtube så är det utstädning av ett ”föråldrat annonsformat”, vilket förstås är ett välkommet besked. Från och med april så kommer det inte finnas några annonsformat som ligger och stör själva innehållet. Ja, åtminstone inte när i samma stund som man tittar på det.

För det här betyder förstås inte att annonser kommer att försvinna helt från Youtube. Före-under-efter-modellen är det som kommer att gälla framöver.

Huruvida reklam som ligger ovanpå innehållet är mer störigt än reklam som går in och bryter kan man förstås diskutera. Jag lutar nog åt att jag i det här fallet är rätt mycket Team föråldrat.

YouTube is killing the overlay ad format next month

Here’s something you don’t see everyday: fewer ads on YouTube. Well, fewer ad formats, at least. YouTube’s latest forum post says the company will be doing away with ”Overlay ads” on YouTube videos. These are the old-school banner ads that pop up over the video player, obstructing the view of whatever you were trying to watch.

 

IoT – internet of things

Tyskland på gång att förbjuda Huawei och ZTE i 5G-nätet

Ni vet PTS dust med Huawei och ZTE – när de förbjöd de kinesiska leverantörerna från att delta i auktionen av 5G-licenser i Sverige? Och att komponenter från företagen inte får finnas i de svenska näten? Nu tänker Tyskland kopiera oss.

Det visar ännu en gång på den allt surare relationen mellan väst och Kina. Och för den delen de andra länderna på ”Kinas sida”. Även Ryssland – oavsett kriget.

Och det är mitt i hela det här geopolitiska jättespelet som vi hittar TikTok.

Germany planning to ban Huawei, ZTE from parts of 5G networks -paper

BERLIN, March 6 (Reuters) – Germany’s government is planning on forbidding telecoms operators from using certain components from Chinese companies Huawei and ZTE in their 5G networks, German paper Zeit Online reported on Monday. The ban could include components already built into the networks, requiring operators to remove and replace them, Zeit Online wrote, citing government sources.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.