Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 10 2023

Meta ”utforskar” möjligheten att lansera en ny Twitter-utmanare. EU tvingar WhatsApp att ändra sina användarvillkor. Facebook förlänger Reels och lägger till nya funktioner. TikTok lanserar Netflix-formatet Series. Twitters nya betal-API blir skitdyrt.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

Shein förlorar ledartröjan – nya heta shoppingappen tar över – Ehandel Plus

Kinesiska Shein har klivit om Amazon som den mest nedladdade shoppingappen. Men nu har Shein puttats ned ett pinnhål av en ännu hetare utmanare. Och en

Så vill Google få ännu fler att använda Google Shopping – Ehandel Plus

Google vill som bekant bli huvuddestinationen även för shopping. Men kampen om e-handlarnas gunst hårdnar allt mer. Därför sänker nu Google tröskeln till

Hej då tredjepartskakan – så tänker Google istället spåra oss i mobilen – Ehandel Plus

Möjligheten att spåra människor på nätet för att kunna rikta annonser blir allt svårare. Det är en utmaning inte minst för Google. Men Google har en plan

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Meta ”utforskar” möjligheten att lansera en ny Twitter-utmanare

Jajamensan. Dags för Meta att kopiera igen. Den här gången… Mastodon. Ni vet den sociala plattform som alla [sic!] sprang till när Elon Musk tog över Twitter.

Ja, det Meta åtminstone nu ”utforskar”, till och med bekräftat av företaget själv, är ett ”fristående, decentraliserat socialt nätverk för textuppdateringar”.

Mastodon-kopplingen är med andra ord det dencentraliserade. Att det inte är en enda central plattform där allt sker, utan att de på olika sätt kan vara en samling av mindre noder eller nätverk som tillsammans skapar en kommunikationsplattform.

Men det som Meta förstås siktar framförallt på, därav det textmässiga, är Twitter.

Det är ingen slump att Meta snabbade på utrullningen av Facebook/Twitter-mashupfunktionen Notes för Instagram, där användare kan skicka korta snabbmeddelanden/statusuppdateringar. Det är lika lite en slump att Meta nu tittar på den ännu icke namngivna kanske-tjänsten.

Meta har helt enkelt – precis som många andra Twitter-kopior som ploppat upp senaste tiden – vittrat blod i vattnet efter Musks kaosiga Twitter-övertagande. Och VD:ande.

Nu är det inget som säger att en fullständig Meta-Twitter är nära förestående. Eller att det ens blir någon tjänst. Men att Meta alltså bekräftar uppgifterna säger nog att de har kommit avsevärt längre än bara postit-lappar på en workshop-vägg i sitt utforskande.

Meta exploring plans for Twitter rival

March 10 (Reuters) – Meta Platforms Inc (META.O) is exploring plans to launch a new social media app in its bid to displace Twitter as the world’s ”digital town square”. ”We’re exploring a standalone decentralized social network for sharing text updates.

EU tvingar WhatsApp att ändra sina användarvillkor

Konsumentverket tvingar ned Meta på knä – ändrar Whatsapps användarvillkor – Influens.se

Mer förenliga med konsumenträtten. Meddelandeappen Whatsapp har genom åren kommit allt närmare Metas övriga appar, alltså framför allt Facebook och Instagram. Men Metas önskan att kunna dela mer data mellan sina appar, bland annat för att kunna tjäna mer pengar på annonser, har stött på patrull.

WhatsApp testar försvinnande chattgrupper

Intressant och rätt smart test från WhatsApp: försvinnande chattgrupper.

Det handlar om ett försök att minska antalet ”zombiegrupper”, alltså grupper som sätts för ett specifikt ändamål, som ett visst event, och som sedan självdör. Men trots det så kan gruppen ligga kvar och skräpa bland användarnas chattgrupper.

Den nya funktionen gör det möjligt för den som startar en chattgrupp att ange ”sista förbrukningsdag”. Då får organisatören en notis om att det är dags att gå in och rensa gruppen.

Så visst. Det är inte en försvinnande grupp-funktion på riktigt. Men en smart påminnelsegrej i all sin enkelhet.

WhatsApp Testing ’Expiring Groups’ Feature to Easily Leave Redundant Chats

WhatsApp is testing a new feature that will allow group chat memberships on the encrypted platform to expire after a set period of time. A large part of what makes the Meta-owned messaging service so popular is its continual development of new group chat features, and the latest one aims to be a solution to the common problem of so-called ”zombie groups.”

Facebook förlänger Reels och lägger till nya funktioner

Facebook tänjer Reels-gränserna – ännu längre och nya funktioner – Influens.se

Följer i Instagrams fotspår. Ni vet kortvideo? Det formatet fortsätter bli allt längre. Facebook utökar nu längden på sina Reels till 90 sekunder, upp från den tidigare gränsen på 60 sekunder. Facebook Reels får nu alltså samma maxlängd som Instagrams motsvarighet, nästan ett år senare. Facebook Reels får också en annan Instagram-funktion: Grooves.

Messenger flyttar hem till Facebook igen

Det ekonomiska läget påverkar allt fler. Något som bland annat innebär att vuxna barn tvingas flytta hem till sina föräldrar igen. Precis det har nu drabbat Messenger. Efter nio år med eget boende så går nu flyttlasset hem till Facebook igen.

Det är åtminstone vad Facebook nu har börjat testa. Ett sätt att låta Messenger bli en integrerad del av Facebook igen och inte bara en länk till en extern tjänst.

Ni vet som det var när Facebook… fortfarande var en datortjänst.

Ja, det är i princip så länge sedan vi pratar om. 2014, när smartmobilerna på riktigt började bli var mans vardagssyssla men när ”mobile first” bara var något man sa i början av webbprojekt för att man förväntades säga det, innan man gick tillbaka till att gräla om den stora desktopherobilden på startsidan.

Draget i sig är inte oväntat, med tanke på att Meta (eller om det var så länge sedan så att även företaget fortfarande hette Facebook) har pratat om att det här skulle ske. En trend som de senaste åren har inneburit att Meta har byggt in allt fler funktioner i sina fyra huvudappar snarare än att ta fram separata appar för dem.

Så ett socialt element blir alltså (förmodligen) del av Facebook igen. Men intressant nog så… dödar Facebook det sociala nätverket.

Ja. Nästan. Facebooks TikTokifiering innebär att Meta nu mer eller mindre definierar om vad Facebook ska vara. Meta vill nu att Facebook ska bli ”det bästa stället för socialt upptäckande och delande”. Med andra ord: intressegrafen FTW.

Om man så vill så innebär det att Meta nu formellt säger vad de flesta användare redan har insett. Facebook handlar inte så mycket om att hänga med vännerna längre. Istället är det Facebooks grupper som har blivit den stora killerappen i tjänsten.

Så vad är motiveringen till att Messenger ska flytta in hos föräldern igen? Därför att det ”gör det enklare för människor att dela vad de upptäcker via meddelanden /…/ utan behov av att byta till en annan app”. Säger ingen annan än Meta själva.

Messenger is returning to the Facebook mobile app after nine years away | Engadget

NurPhoto via Getty Images It’s been so long since Meta cut Messenger out of the Facebook mobile app that Windows Phone was still somewhat of a thing at the time. Almost nine years later, Meta is ready to bring them back together.

TikTok

TikTok lanserar Netflix-formatet Series

Tiktok vill bli Netflix – nytt sätt att tjäna pengar på innehåll – Influens.se

Mer fokus på premiuminnehåll. I takt med att framför allt Meta och Google har tagit fram egna Tiktok-kopior så har Tiktok själva satsat allt mer på längre videoinnehåll. Nu är det dags för nästa steg: Series. Series är ungefär vad det låter som. Möjlighet att skapa ett pärlband av innehåll som användare kan ta del av.

TikTok släpper nytt nyckelordsverktyg

Tiktok släpper nytt verktyg – hitta trendande nyckelord – Influens.se

Ska hjälpa till att vässa annonscopyn. Tiktok vill underlätta för sina annonsörer att träffa rätt i sina ordval. Därför släpper tjänsten nu verktyget ”Keyword insights”. Det är en funktion där det går att söka bland nyckelord och se popularitet de senaste 7, 30 eller 120 dagarna.

TikTok lanserar plan för hantering av användardata i EU för att undvika förbud

TikTok hoppas att Project Clover ska få EU på gott humör. Eller åtminstone minska EU:s förbudsfeeling.

Tiktok på charmoffensiv i EU – presenterar plan för att slippa förbud – Influens.se

Oklart om det är tillräckligt. För två veckor sedan nådde förbudsivern mot Tiktok högsta nivån inom EU. Då införde EU-kommissionen ett förbud mot appen i enheter som tillhör personal som jobbar för kommissionen. Nästan samtidigt gick C ut med ett förslag om ett liknande förbud för Sveriges riksdag.

TikTok börjar blocka profillänkar till appbutiker

Huh. Lite märkligt beslut från TikToks sida. Det går inte längre att länka till appbutiker från profilsidor. Åtminstone till Appstore, men jag antar att det gäller även Google Play. Om man lägger in en applänk i sin profil så stoppas utlänkningen.

Ja, om man lägger in länken på ett personligt TikTok-konto. Det är fortfarande helt okej att länka till appar från företagsprofiler. Dessutom ska TikTok rulla ut en ny ”Ladda ned app”-länk för företagsprofiler. Och vare sig applänken eller appknappen kommer att kosta pengar. Vilket är hiskelens hyvens av TikTok.

Anledningen you ask? ”Företaget tror att det tydligare kommer att klargöra skillnaden mellan företagskonton och personliga konton genom att göra funktionerna för de olika kontotyperna mer distinkta”.

”Ja, vad bra – precis det vi har saknat i TikTok!” Säger ingen utom TikTok.

Visst. Många appar lär garanterat redan ha ett företag i ryggen. Och visst. En dedikerad ”Ladda ned”-knapp för appar skulle därmed kunna sägas inte vara jätterelevant i den absoluta majoriteten av alla TikTok-konton (även de flesta företagskonton, men hej). Men att blocka länkar till appbutiker? Ja, då börjar vi vara långt bortom ”klargöranden”. Vilket talar för två scenarier.

Det ena är att typ ingen har använt funktionen i personliga TikTok-konton och att den därför plockas bort. Det andra är att… väldigt många har använt funktionen och att TikTok är griniga för att de känner att de förlorar potentiella pengar. Jag lägger mina 0,000234 bitcoin på det senare.

Som artikeln konstaterar så tänker TikTok säkerligen att fler företag ska vilja marknadsföra sin app i TikTok om det finns fler specifika funktioner för det. Och att dessa då ska annonsera för att driva nedladdningstrafik till sin profil. Och att utvecklare som inte har en företagssida ska styras till att skaffa ett sånt. Och därmed knuffas ett steg närmare att bli annonsörer.

Om man har gjort en ideell gratisapp som man bara vill länka till i förhoppningen att det ger några nedladdningar där alla hänger? Sucks to be you.

Det här innebär med andra ord att ”gnidig” ska in på vågrätt åtta.

TikTok begins blocking links to app store pages from creators’ bios

Going forward, only TikTok business accounts will be able to link to app store pages.

Ännu ett lagförslag om att totalförbjuda TikTok – stöds av Vita huset

Trodde du att USA var färdiga med att försöka förbjuda TikTok? Håll USA:s öl. Bara dagar efter det att ett utskotts i USA:s representanthus gett tummen upp för ett förslag som krattar manegen för att ge USA:s president mandat att förbjuda den kinesiska appen (och andra) så var det dags för ett förslag i USA:s senat. Säg hej till RESTRICT Act.

RESTRICT Act, eller Restricting the Emergence of Security Threats that Risk Information and Communications Technology Act som det fullständiga snärtiga namnet är, är ungefär exakt vad den låter som. Ett förslag som ska göra det möjligt att begränsa eller förbjuda appar och tjänster som bedöms hota USA:s nationella säkerhet

Så ja. Det är alltså totalförbud och inte bara ett förbud mot TikTok i jobbmobiler, som är det som har gällt de senaste månaderna i både USA och här. Förbud även mot TikTok i privata mobiler och datorer. Men i stort är det ungefär som det har varit tidigare. Med två, för TikTok, jobbiga undantag.

Det ena är att det inte bara är republikaner som står bakom förslaget. Det har backning från båda sidorna om mittgången. Och ännu värre: Vita huset ska också halvofficiellt backa förslaget. Så pass att de enligt uppgift ska ha spökviskat lite i förslagsenatorernas öron.

Med det sagt är det fortfarande långt kvar innan det faktiskt kan bli ett totalt förbud mot TikTok i USA. När Trump försökte sig på det 2020 så visade sig USA:s domstolsväsende inte vara helt med på tåget. De ansåg tvärtemot att tilltaget bröt mot första tillägget i den amerikanska författningen – det tillägg som handlar om yttrandefrihet.

Men oavsett. Ett tröskeln till ett totalförbud slipas ned ytterligare lite i och med det senaste lagförslaget.

Congress rolls out new bill allowing nationwide TikTok ban

A TikTok ban is closer than it’s ever been following the Tuesday introduction of a bill that would make it easier for the Biden administration to restrict access to the popular video sharing app. The bipartisan bill, led by Sen.

Belgien förbjuder TikTok i regeringsanställdas mobiler

Japp. Ännu en vecka. Ännu ett TikTok-förbud. Eller… ja, mer än ett vid det här laget.

De sista två månaderna förra året stod förbuden som spön i backen – i USA. Men 2023 har så här långt handlat mer om EU. Nu är det dags för ännu ett land att förbjuda den kinesiska appen: Belgien.

Och precis som alla förbud så här långt så är det ett arbetsförbud. I det belgiska fallet ett förbud mot TikTok i jobbmobiler som tillhör regeringsanställda.

Och som jag brukar säga: rent principiellt så är det rätt okontroversiellt att arbetsgivare styr vilka programvaror som får och inte får finnas i enheter som delas ut. Men som bekant så är det betydligt större geopolitiska krafter i spel i just det här fallet.

De senaste veckorna har vi sett ett par lagförslag i USA som går ett steg längre: följa i Indiens fotspår och införa ett totalt förbud förbud mot TikTok. Även för privatpersoner. Frågan är hur länge det dröjer innan vi får se samma sak här hos oss.

Belgium bans TikTok from federal government work phones

BRUSSELS, March 10 (Reuters) – Belgian federal government employees will no longer be allowed to use the Chinese-owned video app TikTok on their work phones, Belgian Prime Minister Alexander De Croo said on Friday.

Twitter

Twitters betal-API blir skitdyrt

Hejhopp. Så har Twitter till sist gått ut med priserna för sina premium-API:er. Och för den som är sugen på att hoppa på dem så blir det… inte billigt.

Recap: Twitter dödade (i praktiken) gratistillgången till sitt API för någon månad sen. Istället skulle alla som vill ha tillgång till Twitters API betala för sig. Däremot gick Twitter inte ut med några prislappar. Nu kommer de.

Enterprise-API:et paketeras i tre olika abonnemang:

  • Small: 42 000 dollar i månaden, 50 miljoner tweets
  • Medium: 125 000 dollar i månaden, 100 miljoner tweets
  • Large: 210 000 dollar i månaden, 200 miljoner tweets

Det är… en del. Om vi bortser från det märkliga att det blir billigare att köpa två (nästan tre) Small-paket för att få tillgång till lika många tweets som i Medium-paketet (även om det ingår andra saker i de båda paketen) så betyder det att den som vill använda Twitters API i större skala får hosta upp mellan 5 miljoner och 27 miljoner kronor per år.

Så. Tja. Yeah yeah wow liksom.

Okej, vi pratar inte om en produkt som vänder sig till… små företag. Men den stora frågan är hur stor den potentiella målgruppen är. Med tanke på att Twitter, i samband med sin API-omställning, inte längre tillåter Twitter-liknande tjänster (som Tweetbot och Twitterific) så känns det spontant som att det är tjänster som Buffer som skulle vara mest betjänta. Och frågan är som sagt var hur många de är. Och hur viktigt de tycker att Twitter är för deras verksamhet…

Twitter’s new API plan costs up to $2.5 million per year

Twitter is finally starting to put a price on its paid API plans after announcing that the platform’s free API access would soon be cut off. And, it’s not cheap. Existing users of Twitter’s current free API service have started to receive emails from the company that finally share pricing details about the new subscription packages.

En API-förändring slog ut alla utgående länkar och annat på Twitter

Ännu en dag, ännu fler saker på Twitter går sönder. Ja, det verkar åtminstone så. Senast ut: alla utgående länkar på Twitter har gått sönder.

Om vi utgår från att det här inte är ett sätt för Elon Musk att hålla kvar användare på sajten, så känns det som ännu ett fel som beror på att, tja, det saknas folk som ska hantera de här sakerna.. Eftersom Musk har sparkat dem.

Det intressanta med länkarna är felmeddelandet som visas om man trycker på en länk: ”Your current API plan does not include this endpoint” (jag får upp samma). Med andra ord lär det vara något som har gått sönder i samband med att Twitter ändrade i sitt API och började ta betalt för majoriteten av all användning av API:et.

En oopsie var att det alltså slog ut API:et för… Twitter själva. Typ.

Ja. Om det inte är så att Twitter arbetar på en lösning som innebär att bara Blue-användare kan klicka på länkar. Ett numer inte alls osannolikt scenario.

Twitter fixes broken links and images caused by ’internal change’

Twitter is experiencing issues once again.

Senaste Twitter-haveriet beroedde på att Twitter har gjort sig av med för många utvecklare

”Jaha, Benke, då var det dags för lönesamtal.”

How a single engineer brought down Twitter

Twitter’s website is breaking in novel new ways – and while the company managed to recover from its latest outage within a couple of hours, the story behind how it broke suggests there are likely to be similar problems in the near future. On Monday morning, Twitter users logged on to find a thicket of connected issues.

EU har åsikter om att Twitter inte informerade dem innan Twitter Blue lanserades här

Waaaaidaminute here… Ungefär så kan vi sammanfatta reaktionen från Irlands dataskyddsmyndighet när Twitters betalabonnemang Blue i förra veckan rätt out of the blue (hoho) släpptes i större delen av Europa. En total överraskning även för ansvariga i EU, alltså.

Irland är det land som är huvudansvarigt för tillsynen av de stora amerikanska techjättarna när det kommer till datahantering. Och med tanke på att Elon Musk…. svajade en del när det kom till just dataskyddet i samband med sitt övertagande (läs: sparkade alla som arbetade med det, vilket fick EU att ringa och fråga vem de skulle prata med framöver) så är EU lite nojiga när Twitter nu vill börja ta betalt av användarna.

EU undrar kort sagt lite hur Twitter tänker säkerställa datasäkerhet. Och frågor överlag om hur Twitter tänker följa EU:s konsument- och integritetslagstiftningar.

Nu verkar det som att Twitter åtminstone ska ha en ny dataskyddsansvarig på plats, men däremot hade Twitter (läs: Elon Musk) tydligen lovat att Twitter skulle ge EU lite förvarning innan det var dags för lansering hos oss.

Men om EU hade läst mina spaningar om Twitter-såpan så borde de ha insett att ett Musk-löfte inte är ett löfte utan mer… något man twittrar. Och en tweet är som bekant inte bindande juridiskt dokument. Eller något där man ska förvänta sig att den som tweetar löften ska hålla dem.

Och visst. Det finns ju inget rapporteringskrav för at få släppa nya funktioner i EU. Men samtidigt skadar det inte att hålla sig väl med EU – särskilt som EU med allt tydlighet har visat att de tänker Will Smith-slappa techbolagen ännu hårdare framöver.

Det kan med andra ord vara lite osmart att göra tillsynsmyndigheter sura det första man gör, när det hade räckt med typ…. ett mejl. Det är lite som att, jag vet inte, skita i att betala räkningar för tjänster man förväntar sig få fortsätta använda.

Twitter Blue’s quiet rollout in EU frets watchdog over lack of notice

Twitter has ruffled more regulatory feathers in the EU by going ahead with a rollout of a much criticized paid verification feature without informing its lead data protection watchdog ahead of time.

Elon Musk säger att Twitter kan gå med vinst redan om några månader – kanske

Hur går det för Twitters ekonomi nuförtiden? Ja, det är förstås en väldigt bra fråga. När man tittar utifrån baserat på den information som finns tillgänglig publikt så är svaret… inte så bra. Eller till och med: läcker som ett såll.

Men fear not! Twitter kommer att gå med vinst redan om några månader. Mer specifikt nästa kvartal. Enligt Elon Musk.

Ja, det Musk sa var att Twitter har en ”shot” att bli ”cash-flow positive”, så det är ju väldigt mycket brasklapp och öppet för fri tolkning.

Min känsla är att.. det nog visar sig vara ännu en Musk-utfästelse som inte kommer att infrias. Det kommer dessutom bli svårt att verifiera eftersom Twitter inte längre är börsnoterat och därmed inte behöver visa siffrorna lika öppet längre.

Vi får kort sagt vänta och se vad som dyker upp här framåt sommaren.

Elon Musk says it’s been ’a very difficult 4 months’ at Twitter, but that the company has ’a shot’ at becoming cash-flow positive next quarter

Twitter CEO Elon Musk said the company has ”a shot” at becoming cash-flow positive next quarter. Twitter has been hit by declining advertising revenues since Musk’s acquisition. Musk said the social-media platform is working to improve ad spend on the platform.

Elon Musk visar varför han är världens sämsta chef

Vad gör man om man undrar om man fortfarande har ett jobb när man har blivit utlåst från sina jobbkonton och HR inte vet? Man frågar högsta chefen. Och blir publikt förnedrad. Och uthängd för sitt handikapp.

Elon Musks tweetväxling med Haraldur Thorleifsson är förmodligen ett nytt Twitter-lågmärke för Musk.

(Elon Musk bad visserligen i ursäkt i efterhand. Men det verkar som att det mest berodde på att Twitter inte har råd att sparka Thorleifsson.)

Elon Musk Laughs at Twitter Worker Who Asked If He Still Had a Job

Twitter CEO Elon Musk sank to a new low on Monday night when he laughed at employee Haraldur Thorleifsson, who tweeted at him to ask whether he had been affected by the company’s recent layoffs. Throughout the course of their conversation on Twitter, Thorleifsson confirmed the worst: His days at Twitter were over.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.