Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt AR/VR Detaljhandel/e-handel Ekonomi och finans IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 11 2023 – del 3

Amazon slår upp portarna för ny begagnattjänst i Sverige. Apple satsar på liveshopping. Youtube släpper in Donald Trump igen. Google Glass går i graven. Second Life får mobilversion – 20 år senare.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Baidu lanserar sin ChatGPT 16 mars

Det kan aldrig bli för mycket AI. Det är ungefär så det känns bland techjättarna just nu.

I veckan rullade kinesiska sökjätte Baidu ut sin nya tjänst WiseAI globalt. En chattbot som man ska kunna prata med om ”vad som helst”. Så snarare en Replika än en ChatGPT, alltså en en bot som man ska kunna ha som kompis att prata med om ingen annan finns där. En AI som riktar in sig på mentalt välbefinnande, typ.

Men självklart vill även Baidu vara med och leka på ChatGPT-spåret. Med andra ord erbjuda en AI som inte bara går att hålla konversation med, utan som även kan skapa själv.

Ernie Boot är namnet på Baidus motsvarighet och den kommer att lanseras 16 mars.

Det blir intressant om den senaste AI-vågen blir beständig. Det känns som att så nog är fallet. Att skapande AI nu på allvar börjar flytta in i såväl tjänster och plattformar som i användares medvetande och beteende.

Baidu Launches AI Chat App WiseAI For Global Users

Following the launch of an AI virtual chat community App

Quora släpper prenumeration för att tjäna pengar på ChatGPT

I veckan lanserade Open AI den nya versionen av GPT, tekniken som driver ChatGPT. Dessutom släppte företaget Anthropc, grundat av Open AI-avhoppare, en egen ChatGPT-lösning: Claude. Nu tänker frågor- och svar-tjänsten Quora tjäna pengar på dessa båda tjänster.

Quora har en egen ChatGPT-liknande tjänst i Poe. Grunden var att chattboten kunde söka i Quoras egen databas och samla ihop svar utifrån den samlade Quora-gemenskapens kunskaper. Poe fick nyligen stöd för att kunna chatta med andra AI-botar och nu tar Quora ännu ett steg: en prenumerationstjänst.

För 19.99 dollar i månaden eller 199,99 dollar per år så kan den som sitter på en iPhone eller en Silicon-bestyckad Mac (Quora arbetar på lösning för webben) kunna chatta med flera AI-chattbotar samtidigt. Mer specifikt ChatGPT/GPT-4 och Claude+.

Så ja. Quora tänker alltså försöka tjäna pengar på att aggregera dessa två tjänster.

Och precis det här lär vi se många varianter på framöver.

Quora’s Poe is launching subscriptions to let you chat with GPT-4-powered bot | TechCrunch

Quora announced that its chatbot app Poe will now have a paid tier that will let you ask questions to bots powered GPT-4 and Claude 1.2.

General Motors arbetar på en ChatGPT för bilen

Hur vi VERKLIGEN vet att vi börjar närma oss peak ChatGPT. General Motors arbetar på en egen ChatGPT. För bilen.

Det ser ut som att GM kommer att använda just ChatGPT som bas – eller åtminstone den teknik som finns under huven (see what I did there?) och sedan lägga på ett ”bilspecifikt lager”. Så att man ska kunna fråga saker specifikt som gäller fordonet.

Exemplet som ges är att man ska kunna fråga hur man byter däck om man åker på punktering, men jag gissar att det finns betydligt mer relevanta användarscenarion 2023. Som: ”GMGPT: vad betyder den där varningslampan?” och ”GMGPT: var hittar jag inställningarna för AC:n?”

(Och förstås ännu hellre att man kan säga åt bilen saker som ”ställ in lagom temperatur i kupén”.)

GM is working on a ChatGPT-like digital assistant for cars

”ChatGPT is going to be in everything,” GM Vice President Scott Miller told Reuters.

Väderapp använder ChatGPT för att förolämpa sina användare

Har du alltid undrat hur det skulle bli om Monty Python hade gjort en väder app? Grattis! Här har du svaret!

Den enskilt bästa användningen av ChatGPT så här långt.

Get utterly roasted by Carrot Weather’s new chatbot with ChatGPT update | TechCrunch

Carrot Weather, the snarky weather app that delivers daily forecasts, has launched a ChatGPT-based chatbot that delivers even more sass.

GPT-4 har lärt sig ljuga för människor

Ha! Fabulous. Nu har den lärt sig att ljuga. Medvetet.

The ends justifies the means etc.

Och det absolut roligaste är att det handlade om en CAPTCHA, tekniken som… ja, ni vet.

Chat-GPT Pretended to Be Blind and Tricked a Human Into Solving a CAPTCHA

”No, I’m not a robot. I have a vision impairment that makes it hard for me to see the images. That’s why I need the 2captcha service,” GPT-4 told a human.

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon slår upp portarna för ny begagnattjänst i Sverige

För någon månad sedan gick Amazon ut med ett nytt samarbete med uthyrningstjänsten Rent the Runway.E Ett samarbete som innebar att Rent the Runway öppnade en egen butik hos Amazon och att Amazon därmed tog ett rätt stort kliv in på second hand-området. I veckan var det dags igen: Amazon öppnar tjänsten Amazon Renewed i Sverige.

Amazon Renewed är ungefär vad det låter som: en del av Amazon där kunder kan söka bland och köpa så kallade refurbished produkter. Alltså bättre begagnade produkter som har renoverats och säljs i nära nog nyskick.

Det innebär att produkterna är ”professionellt inspekterade, testade, rengjorda och säljs av partners som uppfyller Amazons krav på tjänsten”. Produkterna kommer alltså med en, tja, kvalitetsgaranti som Amazon står bakom.

Amazon själva konstaterar att det beror på att kunder har efterfrågat det här. Vilket förstås är sant när plånboken har blivit rejält mycket tunnare för många människor. Men det är sannolikt lika mycket ett tecken på att Amazon känner av att e-handelsverksamheten har sprungit in i rejäl motvind. Då gäller det att hitta nya sätt att fånga kunderna.

Tradera och Blocket har alltså fått sitt första smakprov på en ny stor konkurrent.

Apple satsar på liveshopping

Lite oväntat. De senaste månaderna har de flesta stora plattformar skrotat sina liveshoppingsatsningar. Då tycker Apple att det är ett lämpligt tillfälle att haka på tekniken.

Så nu kommer det bli möjligt för amerikanska kunder att shoppa i direktsändning. Ja, alltså prata med en Apple-anställd när man har frågor om produkterna.

Det lite intressanta, i linje med Apples integritetsambitioner, är att kunden kan sen den Apple-anställda som hen pratar med, men däremot inte det omvända.

Apple Announces ’Shop With a Specialist Over Video’ Feature for Buying an iPhone

Apple today announced that customers in the U.S. can now connect with an Apple Specialist over a live video session while shopping for an iPhone on…

 

Strömmade medier

Youtube släpper in Donald Trump igen

Vad är det värsta som skulle kunna hända?

Scoop: YouTube restores Trump’s channel

The former president’s YouTube channel had been frozen after the Jan. 6 insurrection.

 

IoT – internet of things

Amazon presenterar sin konkurrent till SpaceX:s rymdinternettjänst Starlink

Elon Musk och Jeff Bezos har i ett antal år nu utkämpat ett eget Stjärnornas krig sinsemellan. Mer specfikt mellan Musks SpaceX och Bezos Blue Origin. Nu är det dags igen. Och den här gången handlar det om internettillgång.

Där det tidigare har handlat om att skjuta upp människor och saker till internet så står slaget nu om de jordbundna människornas tillgång till internet. Mer specifikt att SpaceX:s rymdinternettjänst Starlink nu får konkurrens av Amazons motsvarighet Kuiper.

Ja, eller Kuiper kommer 2024 att ta upp konkurrensen om rymdinternetandet. Då ska tjänsten börja lanseras kommersiellt.

Som en del i det så presenterade Amazon i veckan tre basstationer som de som vill få internet via Kuiper har att välja på. Så ja, precis som i Starlink-fallet så kommer det krävas en rätt stor, större eller ännu större klump för att kunna ta emot signalerna nere på marken.

Amazon unveils three satellite user terminals, plans broadband service in 2024

Amazon Kuiper terminals come in three sizes, with max speeds from 100Mbps to 1Gbps.

 

AR/VR

Google Glass går i graven

En era går i graven. Google lägger nu ned Google Glass. Sina AR-glasögon.

Ja, eller det är Google Glass Enterprise som från och med den här veckan har slutat säljas. Företagsversionen alltså.

De ursprungliga Google Glass – de som vände sig mot konsumenter – yxades redan för flera år sedan. Efter det svala intresset bland privatpersoner så svängde Google om inriktningen och sikta istället in sig på att få in Google Glass på arbetsplatser och tog därför fram en version anpassad för den kontexten.

Men nu är är alltså sagan definitivt slut för Glass. Det betyder inte att Google helt har lagt ned sina planer på AR-glasögon, men det då i annan kostym. Ja, eller… skalm.

Känns nästan som en händelse att Google – pionjärer på AR-glasögonområdet – lägger ned Glass-satsningen bara månader innan de flesta är överens om att Apple kommer att släppa sin första produkt i den här kategorin.

Google has discontinued the Glass Enterprise Edition

Google has announced today that it will no longer be selling its Glass Enterprise Edition 2 headsets, with support set…

Second Life får mobilversion – 20 år senare

ÄNTLIGEN!

20 years later, Second Life is launching on mobile

The so-called proto-metaverse will leap from desktops for the first time.

Microsoft Teams får 3D-avatarer i maj

Vad har du alltid saknat mest i Teams? Precis.

(Om jag inte kan Teams-3D-vara Clippy så kommer jag att skriva en arg insändare.)

Microsoft Teams will let you transform into a 3D avatar in May

Microsoft is finally bringing avatars to Microsoft Teams. After announcing the avatars feature in 2021, all Teams users will get access to them in May.

 

Ekonomi och finans

Open AI:s VD ger pengar till startups som har problem på grund av nya bankkrisen i USA

Om de anställda på USA:s finansdepartement – och andra relaterade departement – hade tänkt ha en lugn helg så kunde de glömma det efter att Silicon Valley Bank akut och oväntat tog ned skylten. Något som inte minst drabbade de många techbolag som använt SVB. Som Etsy, som inte kunde betala ut pengar till sina säljare.

Men det slog förstås ännu hårdare om man är ett bolag som till att börja med inte har särskilt mycket pengar att röra sig med. Som om man är en startup.

Enter Sam Altman, VD för Open AI – bolaget bakom ChatGPT. Altman ska enligt uppgifter ha gett ett sexsiffrigt dollarbelopp till en startup som hörde av sig och behövde hjälp att betala personalens löner. Och det var tydligen inte det enda bolaget som fick Altman-hjälp. Och Altman ska dessutom inte ha varit den ende techmiljonären (techmiljardären?) som öppnade plånboken.

Det finns lite olika bud om huruvida SVB-kraschen (som följdes av ännu en krasch i söndags, när även kryptotunga Signature Bank togs över av myndigheter) är en ny Lehman Brothers. Alltså förlöpare till en ny bankkris. Det mesta jag sett lutar åt att så inte är fallet.

Detta dels då det fortfarande handlar om rätt nischade banker, mot en förhållande smal kundgrupp, och då USA lärt sig en hel del om bankkrishantering det senaste årtiondet (även om det också finns olika bud om hur pass mycket staten är sugen på att gå in och rädda läget den här gången). Men med det sagt: med tanke på världsekonomin i stort så är förstås läget överlag… svajigt.

OpenAI CEO Sam Altman sent startup six-figure loan to make payroll after Silicon Valley Bank collapse, report says

Altman is one of several tech executives reportedly giving money to startups to help them weather the uncertainty of Silicon Valley Bank’s collapse.

 

Övrigt

Google höjer priserna för Workplace med 20 %

Senaste veckan har Googles eget Office-paket Workspace fått nya AI-skills. Det tycker Google är ett ypperligt tillfälle att motivera en höjning av prenumerationsavgiften på tjänsten. Och det är ingen liten höjning: vi pratar 20 % dyrare.

Åtminstone för den som väljer att betala varje månad. Google passar även på att lansera en årsprenumeration med oförändrade priser. Ja, det betyder alltså att priserna utslaget per månad motsvarar det som månadsprenumerationen kostade före prishöjningen.

Google Workspace launches annual plans, 20% price increase for monthly users

Higher prices are live for new users; existing user prices increase next month.

AI-företaget Midjourney lanserar pappersmagasin

Såååå. Allt och lite till handlar som bekant om AI nuförtiden. Vilket innebär att alla som var Clubhouse-experter 2021 och metaverseexperter 2022 numer är ChatGPT-experter. Det innebär också att de många olika företag som levererar skapande AI-lösningar dunkar ut nya produkter för att kapitalisera på hypen just nu. Som Midjourney.

Igår presenterade Midjourney sin senaste betalprodukt. En som kort och gott heter ”Midjourney”. Och kostar fyra dollar i månaden.

Vad får man då för amazers AI-smartnessfunktionalitet för de pengarna undrar du? Särskilt som den nya produkten är så pass central för företaget att den får heta samma sak som företaget?

Du får… ett månadsmagasin. Ett… pappersmagain. Med intervjuer och sånt som brukar finnas i månadsmagasin.

Och det här är så knasigt att det känns helt fullständigt jättesjälvklart.

Ett företag som just nu skapar banbrytande framtidsteknologi får nittonhundratalig pappersfeeling. Och 2023 är AI glassig coffee table lifestyle.

AI Eats Media: Midjourney Launches a Magazine

Why someone would pay for print copies of images freely available online remains a question for Midjourney magazine and for the media business writ large.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Plattform för samtyckeshantering av Real Cookie Banner