Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 12 2023

Instagram lanserar två nya annonsformat. TikTok gör det möjligt att nollställa flödet. TikTok har nu 150 miljoner månadsanvändare i USA. LinkedIn släpper 4 nya funktioner för sidor. Hipstamatic återuppstår som socialt nätverk.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

Amazon spionerar vidare – vill spåra kunder hos konkurrenter – Ehandel Plus

Tredjepartskakan fasas ut allt mer och förstapartsdata blir därför allt viktigare. Det är en stor anledning till att Amazon satsar så mycket på

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram lanserar två nya annonsformat

Meta har som bekant haft ett lite skakigt år bakom sig när det kommer till annonsintäkterna. Nu tar Meta ytterligare ett steg för att försöka få fart på annonsaffären – med två nya annonsformat för Instagram.

Instagram lanserar två nya annonsformat – vill få fart på intäkterna – Influens.se

Vill casha in på förändrade kundbeteenden. 2022 var inget roligt år för Meta – med intäktsutmaningar och massuppsägningar. För att försöka få förnyad fart

TikTok

TikTok gör det möjligt att nollställa flödet

Hur gör man för att hantera problemet att användare till sist kan tröttna på att få mer och mer och mer av precis det de gillar? Man ger användarna en fabriksåterställningsknapp.

Tiktok börjar om från början – skruvar upp algoritmen – Influens.se

Oro för att användare börjar tröttna. Tiktoks framgångar har som bekant mycket byggt på tjänstens algoritm, som är vass på att ge användarna mer av exakt

TikTok har nu 150 miljoner månadsanvändare i USA

Vad är det bästa med att lagstiftare på båda sidor om Atlanten kallar de stora techjättarna till parlamentariska utfrågningar? Vi får skarpa användarsiffror. TikTok har numer 150 miljoner månadsanvändare i USA. Och nästan 5 miljoner amerikanska företag har konton.

TikToks VD Shou Zi Chew ska på torsdag frågas ut av representantshuset utskott för energi och handel (because en självklar kombo). Temat är förstås det vanliga när det kommer till politiker och USA nuförtiden: det hot som TikTok utgör för den amerikanska nationella säkerheten. Eller kanske utgör. Eller inte alls utgör. Beroende på vem du frågar.

Vi kan nog anta att Chews ståndpunkt kommer att vara den sistnämnda. Inte minst med tanke på den charmoffensiv på det här temat som TikTok bara den senaste veckan eller så har dragit igång i EU. På båda sidor om Atlanten är budskapet att användardatan inte löper någon risk att hamna i kinesiska regimens händer.

Det är med andra ord ingen slump att TikTok släpper de nya användarsiffrorna just nu. TikTok vill visa hur stort TikTok är i USA. Och hur många människor – och företag – som skulle påverkas av ett förbud.

150 miljoner månadsanvändare, alltså. Det innebär att TikToks månadsanvändarbas har ökat med 50 miljoner, eller 50 %, sedan senaste officiella siffran i augusti 2020. På 2,5 år alltså.

Kort sagt en tillväxttakt som ligger… rätt långt före de amerikanska konkurrenterna.

Frid och fröjd för TikTok alltså! Ja, om vi… bortser från den där lilla detaljen med det totalförbudshot mot TikTok som USA droppade förra veckan.

Men samtidigt är det också en väldigt skarp nedgång i tillväxt jämfört med den föregående 2,5-årsperioden.. Mellan januari 2018 och augusti 2020 så växte TikToks siffror i USA med 800 %.

Det här är förstås en rätt naturlig nedgång. TikTok kan liksom inte växa lika mycket längre i USA när de har blivit så stora som de är. Men det är ännu ett tecken på att TikToks tillväxtkurva håller på att plana ut. Rejält.

Then again. 150 miljoner kan innebära att TikTok är ett hårstrå från att gå om Instagram i USA, enligt de uppskattningar som finns kring Insta-användandet.

Celebrating our thriving community of 150 million Americans

TikTok is a special place where Americans come together to learn, be entertained, grow their business, as they continue to create, discover and connect with a broader global community. Today, we’re ce

BBC förbjuder TikTok – och fortsätter använda TikTok

Ha. Ännu ett förbud mot TikTok. Den här gången från Storbritanniens statliga mediebolag BBC. Efter att Storbritannien i förra veckan införde ett förbud mot TikTok i regeringsmobiler – för både ministrar och tjänstemän – så har nu BBC följt efter.

Ja, eller BBC ”rekommenderar inte” sina anställda att installera BBC i jobbrelaterade, uppkopplade enheter ”såvida det inte finns motiverade verksamhetsskäl”. Och för de som redan har TikTok installerat så ”bör TikTok raderas”. Även här: om det inte finns giltiga skäl kopplade till yrkesrollen.

Och det ledde sedan till att BBC… tiktokade. Efter det att rekommendationen gick ut till de anställda så fortsatte BBC att dunka ut tiktoks till sina 4 miljoner följare.

Kort sagt så resonerar BBC precis som Storbritanniens parlament, som Nya Zeeland, som EU-kommissionen, som Danmark, som Belgien och… ja, ni fattar. BBC kommer att fortsätta att använda TikTok för ”utbildningsmässiga och marknadsföringsmässiga syften”, men kommer samtidigt att ”följa och utvärdera situationen”.

Så kort sagt: TikTok är jätteotäckt och hotar nationell säkerhet eftersom kinesiska regimen sitter och tjuvlyssnar på minsta lilla utmaning så appen ska absolut inte användas. Om det inte handlar om att ragga väljare eller nå unga mediekonsumenter, förstås.

The BBC Said Don’t Download TikTok. It Has 4 Million TikTok Followers.

As pressure mounts on TikTok, the BBC told its employees ”Do as I say, not as I post.” The broadcaster sent its employees a message Sunday asking them not to use TikTok on corporate devices. The BCC TikTok account posted over a dozen videos since then.

Norge förbjuder TikTok i regeringsanställdas mobiler

Oooooch där var det dags för Norge.

No more TikTok för statsråd, statssekreterare eller ”politiska rådgivare”. Åtminstone inte i jobbmobiler.

Norge gör kort sagt samma sak som en allt längre rad länder. Men Norge skulle inte vara Norge om Norge inte också gjorde något eget. Som att samtidigt förbjuda ryska chattappen Telegram.

Ja, eller det handlar som vanligt om ”rekommendationer”, men som även för Norge lär tolkas som att det inte längre är tillåtet för denna departementspersonal att ha appen.

Støre forbyr Tiktok og Telegram etter anbefaling

Etter anbefaling fra NSM fraråder Justis- og beredskapsdepartementet at Tiktok og Telegram installeres på enheter i departementene. Statsminister Jonas Gahr Støre tar umiddelbart grep.

TikTok erkänner att de säljer sina användares data – eller?

Där ser man. TikTok erkänner att de säljer sina användares data till andra.

Eller?

Igår var det dags för TikToks VD Shou Zi Chew att frågas ut i den amerikanska kongressen. Anledningen var förstås att TikTok aktivt samarbetar med den kinesiska regimen för att spåra och påverka amerikaner i syfte att få den amerikanska civilisationen och västerländska värderingar i allmänhet att kollapsa.

Ja, ungefär så kan man sammanfatta kritiken mot TikTok när det kommer till många politiker och tillsynsmyndigheter. Inte bara i USA. Precis som när VD:arna för Meta och Google satt i samma sits så fanns det ingen potentiell #win överhuvudtaget för Chew. Redan innan förhöret ens drog igång.

Men en lite anmärkningsvärd detalj i förhöret är att Chew medgav att TikTok säljer sina användares data.

Ni vet. Precis det som exempelvis Meta har försäkrat att Facebook et al absolut, absolut, absolut inte gör.

Ja, nu medgav Chew förstås inte öppet att så har skett. Chew sa att han inte ”tror” att TikTok har sålt data till någon datamäklare, men på den direkta frågan ”skulle företaget TikTok förbinda sig att inte sälja datan till någon?” så blev Chews svar ”Jag kan återkomma till dig om detaljerna”.

Vilket på flera sätt är ett… intressant svar.

Det känns med andra ord lite som tre möjliga scenarion här.

  1. TikTok säljer användares data till externa parter och Chew vill inte medge det
  2. Chew är försiktig därför att han vet att det inte är en skarp gräns mellan att ”sälja” data och att tillgängliggöra den för annonsörer, så han vill förbereda ett långt corporatespeaksvar som tvättats av TikToks jurister
  3. Chew var jäkligt dåligt förberedd

Trean känns som det minst troliga alternativet. I så fall är det anmärkningsvärt på så många nivåer. Men lika anmärkningsvärt är att Chew inte ens kan svara ”ja” på frågan om TikTok skulle gå med på att lova att de inte ska sälja sina användares data – följt av ett juristförberett corporatespeaksvar som säger något om att annonsörer inte får ”köpa”, utan bara får ”tillgång” till användardata. Eller något i den stilen.

Om inte annat så gör Chew TikTok en rejäl björntjänst. För i det aktuella geopolitiska klimatet så kommer det svaret förstås av många att tolkas som: ”ja, TikTok säljer sin användardata till kinesiska staten”.

Congress Browbeats TikTok’s CEO in Brutal 5-Hour Hearing

TikTok CEO Shou Chew testified before the House Energy and Commerce Committee Thursday. The hearing included a number of stunning moments. One congresswoman pointed out a TikTok video threatening the committee’s lives. Chew also admitted the app sells data.

Kina tänker stoppa en tvångsförsäljning av TikTok

2023 har väldigt mycket gjort en timewarp tillbaka till 2020. Åtminstone när det kommer till TikTok. Här är ännu en retroflashback. Kina säger att de tänker stoppa en eventuell försäljning av TikTok.

När Trump var på vippen att tvinga fram en försäljning av TikTok för tre år sedan så panikändrade Kina sina exportregler kring försäljning av AI-teknik till utlandet så att även TikToks moderbolag Bytedance omfattades. Det betydde i praktiken att TikTok inte skulle få tillåtelse att sälja sin AI-algoritm till ett amerikanskt företag. Något som i sin tur skulle betyda att den som köpte TikTok inte skulle få den… hyfsat attraktiva delen av TikTok som del i affären.

Nu när USA har gått ut med ett skarpt 2020-hot mot TikTok och Bytedance – om Bytedance inte säljer TikTok till hundra procent icke-kineser (läs: amerikanska ägare) så väntar förbud – så har Kina gått ut med att de ”starkt protesterar” mot en framtvingad affär. Och i samband med det åter pekat på AI-exportreglerna som infördes 2020. De regler som Bytedance då gick ut med att de ”strikt” skulle följa.

Så med andra ord: Kina lär döda en potentiell affär. Eller säga: Fine, köp TikTok – men glöm att ni får AI-tekniken.

Att stater kan gå in och stoppa affärer (även när det inte finns konkurrensinvändningar) är förstås inte unikt i sig. Som när det handlar om exempelvis militärkopplad teknik.

Men nu pratar vi om AI-smartness som gör… att folk tittar på kortvideoklipp.

Visst. Det handlar om AI-teknik, som i sig är stormaktspolitik. Långt bortom TikTok. Men underlättar inte direkt TikToks position just nu. Som att det kan ge upphov till spekulationer som ”vad är det Kina inte vill att vi ska se i TikToks algoritm?” Och det torpederar oavsett TikToks ständiga försäkringar om att de inte är ett kinesiskt bolag och att kinesiska staten inte har något som helst inflytande över TikTok.

Undrar om Zhang Yiming hade med ”bli en bricka i ett geopolitiskt Game of Thrones” som potentiell risk i sin pitchdeck när han skapade TikTok.

China reminds US that it can and will kill a forced TikTok sale | TechCrunch

China pushed back against the U.S. proposal to force a sale of TikTok, rejecting the possible solution to national security concerns.

Brittiska parlamentet förbjuder TikTok

Ungefär samtidigt som TikToks VD Shou Zi Chew frågades ut i USA:s kongress, om TikToks hot mot den nationella amerikanska säkerheten, så trillade ännu ett förbud in på andra sidan Atlanten: det brittiska parlamentet förbjuder TikTok i jobbmobiler och andra uppkopplade jobbenheter.

Det följer bara någon vecka efter det att landets regering gått ut med samma besked för de anställda i Storbritanniens olika regeringsorgan.

Britain Parliament to Block TikTok on Devices Using Its Network

Britain's parliament will block TikTok on all devices on its network following a similar ban on government devices, becoming the latest Western institution to bar the Chinese-owned video app over security concerns. A TikTok spokesperson called the action ”misguided”, saying it was based on fundamental misconceptions about the company.

Frankrike förbjuder TikTok regeringsanställdas mobiler (även Candy Crush förbjuds)

Ännu ett land förbjuder TikTok i uppkopplade jobbenheter. Den här gången är det sluttiktokat för regeringanställda på arbetstid. Men Frankrike är som bekant Frankrike och måste göra saker på sitt eget sätt. Därför går landet steget längre än de flesta andra.

I och med det franska förbudet så tillåts inte ”rekreationsappar”. Med andra ord ryker även appar som Twitter, Netflix och Candy Crush. Plus förmodligen många fler, även om det inte finns en fullständig lista över vilka appar som nu får rött ljus.

Och, ja, på sätt och vis är det franska förbudet ett av det mest logiska när det kommer till TikTok så här långt. Jobbenheter ska ha jobbprylar. Punkt.

France bans TikTok (and Candy Crush) from government phones

France is banning TikTok, Netflix and even Candy Crush from public worker phones over security concerns.

LinkedIn

LinkedIn släpper 4 nya funktioner för sidor

Dags för LinkedIn att släppa några nya funktioner för sidor. Fyra nya funktioner, närmare bestämt:

  • Schemalägg inlägg upp till tre månader i förväg: Lite oklart hur många som behöver schemalägga inlägg så långt i förväg som tre månader. Och hur smart det är. Men hej. Nu blir det möjligt. Kommer till datorn nu och mobilen ”snart”.
  • Audio events: Ungefär vad det låter som – LinkedIn goes Clubhouse. Direktsända ljudsändningar direkt på LinkedIn, utan behov av tredjepartstjänster. Förstås med möjlighet för lyssnare att hoppa in i samtalet. Som av en händelse ser funktionen dessutom ut rätt mycket exakt som Clubhouse.
  • Automatiska jobbannonser: Ny inställning som gör det möjligt för organisationer att automatiskt publicera nya jobbannonser som ett vanligt LinkedIn-inlägg. Med en hake: det går bara att autopublicera en jobbannons om dagen via funktionen (men det är förmodligen mer än tillräckligt för de flesta företag som funktionen vänder sig till – de med upp till 1000 anställda).
  • Följ sidor som en sida: Ja, precis vad du tror. Nu kan LinkedIn-sidor hänga med andra LinkedIn-sidor.

Som vanligt så lär väl funktionerna rullas ut enligt oklar logik. Så det kan med andra ord hända att du har haft några av funktionerna ett tag och att det dröjer ett år innan du får andra.

LinkedIn Rolls Out 4 Updates For Business Pages

LinkedIn’s latest features for business pages aim to enhance brand visibility, audience engagement, and hiring efficiency.

LinkedIn börjar automatiskt lägga till medlemmar i grupper

Om jag inte visste bättre så skulle jag kunna tro att LinkedIn verkligen, verkligen, verkligen vill att fler ska använda deras grupper.

Övrigt sociala medier

Hipstamatic återuppstår som socialt nätverk

Don’t call it a comeback, I’ve been here for years!

Hand upp alla som kommer ihåg Hipstamatic! (Vilket delvis också blir en genomgång av åldern bland de svarande.) En av de första appar jag använde när jag blev med min första iPhone (en fyra). En app som gjorde det möjligt att lägga på skojsiga filter på kvadratiska bilder.

Precis det som är standard i snart sagt alla appar som har någon form foto- eller bildfunktion. Precis det var också en stor anledning till att Hipstamatic smög ut till vänster och förpassades till historiens apphög. Mer specifikt så stavades den kanske största anledningen till att Hipstamatic inte längre var så hipp Instagram.

Men skam den som ger sig! Efter något årtionde i glömska är Hipstamatic nu tillbaka i rampljuset! Eller hoppas åtminstone hamna där.

Den här gången kommer Hipstamatic till bordet med ett nytt socialt nätverk. Ett där man kan… dela bilder. Med vänner och andra likasinnade. Bilder som visas i ett kronologiskt flöde. Och ja, den finns fortfarande bara för iOS.

Plus den kanske roligaste funktionen i nya Hipstamatic: man kan max följa 99 andra användare. I got 99 följarkonton, but number 100 ain’t one.

Hipstamatic vill med andra ord ha en mer intim känsla i sin nätverk. Hipstamatic vill dessutom fortfarande inte ha annonser. Istället ska appen finansieras genom ett ”community membership program”, utan att det är specificerat vad det kommer att innebära eller kosta.

Det är förstås ingen slump att Hipstamatic återlanseras nu. Anledningen är den som fick Hipstamatic att falla i glömska. Fast tvärt om. Även om Instagram nu har sagt att de ska hitta en ”bättre balans” mellan bilder och videoinnehåll så har Instagram rätt mycket lämnat spelplanen öppen för rena bilddelningstjänster med sociala inslag.

https://www.theverge.com/2023/3/22/23651556/hipstamatic-relaunch-photography-app-social-network-instagram-throwback?1

Douyin släpper ”Youtube-konkurrent

Dags för TikTok att en ny app. En… kortvideoapp.

Ja. Okej. Det mest där är typ inte sant. Men typ sant.

Vad det handlar om är att TikToks kinesiska systerapp släpper en ny app. Qingtao. En app med fokus på ”intressen och kunskapsdelande”. Intressebiten känns lite överflödig att nämna, eftersom en stor del i såväl TikToks som Douyins framgångar har byggt just på intresse, snarare än sociala nätverk.

Fokus är ”unga användare”, vilket jag antar är ännu yngre än de som redan använder TikTok. Ja, mestadels. Och det intressanta är att den nya appen verkar vara ganska exakt det som TikTok har börjat testa i USA, via ett tredje huvudflöde för innehåll om vetenskap och matematik.

Men det mest intressanta – och talande – med Qingtao är att den nya appen framförallt fokuserar på medellånga och långa videos (så lite oklart varför artikeln kallar den för ”kortvideoapp”). Även här en parallell till vad TikTok allt mer siktar på: att ta upp konkurrensen med Youtube.

Här finns det däremot en rätt stor skillnad mellan TikTok och Douyin: i Kina finns ingen Youtube. Ja, bokstavligen, med tanke på att Google och dess tjänster är förbjudna i Kina, men också bildligt. Det finns ingen riktigt lika totaldominerande aktör för längre, användargenererade videos.

Så även om Douyin redan tillåter längre videos än TikTok (i stort) så är varje sånt här initiativ säkerligen också ett sätt att öva sig på att ta sig an Youtube på riktigt.

ByteDance’s Douyin Launches Video App Qingtao

Douyin, the Chinese version of TikTok owned by ByteDance, quietly launched an application called


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *