Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 19 2023 – del 3

Google rullar ut Bard i 180 länder – men inte i EU. Google Workplace får AI-funktionen Duet. ChatGPT lär sig söka på internet. Italien konkurrensutreder Apples appspårningsbegränsningar. Alla nyheter som Google presenterade under I/O-konferensen.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Google rullar ut Bard i 180 länder och släpper den ”snart” på svenska

I skrivande stund pågår Googles årliga utvecklarkonferens I/O, där Google just nu jublar sig igenom nya Pixel-mobiler och surfplattor. Men det största intresset handlar förstås om vad Google tänker göra på AI-området (because AI).

Bortsett från att ordet ”helpful” som vanligt strösslades i alla presentationer så fick vi en hel drös nyheter. kring Bard. Googles egen motsvarighet till ChatGPT. En AI-chattbot, alltså.

Det finns en hel del att gå igenom kring vad som är nytt, men en konkret sak som vi fick veta var att Google nu skrotar väntelistan för Bard och rullar ut tjänsten i 180 länder. Ja, på engelska.

Men Bard kommer nu börja lära sig flera språk. I första skedet så lägger Google till japanska och koreanska. Och ”snart” så kommer Bard till 40 andra språk. Och svenska är ett av dem.

Sen återstår det att se vad ”snart” betyder.

Google drops waitlist for AI chatbot Bard and announces oodles of new features

Google has announced a bevy of new features for its AI chatbot Bard at its I/O conference. These include a new visual search mode, support for new languages, dark mode, and promises of much more to come.

Google släpper Bard i nästan hela världen – utom i EU

En av nyheterna som Google släppte under sin årliga I/O-konferens var att ChatGPT-utmanaren Bard nu släpps i 180 länder. Större delen av världen. Men utrullningen lämnar en väldigt stor, vit fläck på jordgloben: EU. Bard släpps inte i något EU-land.

Anledningen? Ni vet hur ChatGPT tillfälligt förbjöds i italien på grund av GDPR? Där har vi förmodligen anledningen.

Med andra ord: Google känner inte att Bard lirar med EU:s integritetslagstiftning. Ja, det verkar som att Bard själv erkänner det om man frågar den.

Så det återstår alltså att se när vi kan tänkas få hit Bard. Vi kan tänka att de åtgärder som Open AI vidtog med ChatGPT i Italien, som fick landet att tillåta tjänsten igen, är något som Google tittar rätt noga på.

Google Bard isn’t available in any European Union countries and Canada

Google Bard is blocking all European Union countries, presumably due to issues with GDPR compliance of the AI chatbot.

Google Workplace får AI-funktionen Duet

Veckans produktnyheter från Google handlade förstås väldigt mycket om AI. Och långtifrån bara i söken. Ett område där Google tänker AI-vässa sitt erbjudande är i Workplace, Googles eget Office-paket.

Det innebär att alla Workplace-användare nu får en AI-kompis: Duet. Ganska exakt samma sak som Microsofts Copilot på beskrivningen. En generativ AI som ska kunna göra Workplace-vardagen lättare.

Det innebär saker som att Duet kan sammanfatta dokument, hjälpa till att skapa presentationer eller skriva text åt dig.

Duet kommer att börja testas i liten skala i juni och är sedan tänkt att rullas ut både för företag och privatpersoner senare i år.

Google’s Duet AI will bring generative AI to Docs, Sheets, Meet, and more

At Google I/O 2023, Google announced that ”Duet AI,” will enable users collaborate in real time with AI across the company’s Workspace portfolio of Drive, Sheets, Slides, Meet, and Docs and more.

Google släpper AI-tjänst som kan skapa musik från text

En av de lite roligare nyheterna som Google presenterade under veckans I/O-konferens var MusicLM, en… ChatGPT för musik.

Det handlar med andra ord om en skapande AI-lösing, precis som ChatGPT och den uppsjö andra som finns vid det här laget. Men där MusicLM skiljer sig från de flesta andra är att Baltazhar-pillret som trillar ut i andra ändan alltså är musik.

Ingångsvärdet är däremot detsamma som hos de flesta liknande lösningar: du skriver helt enkelt vad du vill ha och så försöker MusicLM skapa musik som matchar din textbeskrivning.

Ännu en bransch där människor nu kommer att bli helt överflödiga. Eller? Tja, Spotify har sett en flodvåg av AI-skapad musik slå in över tjänsten de senaste veckorna så visst är det ett inte omöjligt scenario. Men jag tror att det även här snarast kommer att bli ännu ett område där människor och AI-algoritmer kommer att skapa saker ihop.

Google makes its text-to-music AI public | TechCrunch

Google has launched a new tool that allows users to create music from text prompts. But the tech raises ethical and legal questions.

ChatGPT lär sig söka på internet

En av de stora svagheterna hos ChatGPT (eller stora styrkorna, beroende på vem du frågar) är att AI-boten inte har en aning om vad som händer i världen just nu. Eller efter 2021. Men efter att Bing och Googles Bard har börjat släppas lös på internet så har nu turen kommit till den tjänst som drog igång hela den senaste AI-hypen att få samma förtroende.

ChatGPT har med andra ord lärt sig att söka på internet. Dessutom har ChatGPT nu 70 pluginer som kan utöka botens förmågor (tänk tillägg i webbläsare eller appar i mobilen – små program som ger ursprungsfunktionen fler skills).

Fast det finns flera aber kring den senaste ChatGPT-uppdateringen. De nya funktionerna döljer sig i tjänstens ”experimentläge”, så det handlar alltså inte om skarp lansering. Och för att överhuvudtaget få tillgång till funktionerna så krävs att man har Plus-versionen av ChatGPT. Alltså betalversionen.

Men vi kan nog anta att webbsökförmågan även kommer att leta sig ned till gratisversionen vad det lider.

200+ ChatGPT Plugins Available To Plus Users

OpenAI has released over 200 third-party plugins for ChatGPT Plus users. Find out which ones are most useful for marketers.

Open AI:s VD kommer att frågas ut i amerikanska kongressen

Vad är belöningen när du har blivit en jättestor, uppskattad och omskriven tjänst? Du får komma och prata med amerikanska kongressen. Fast kanske inte riktigt på det sätt man helst skulle vilja.

Turen har nu kommit till Sam Altman, VD:n för ChatGPT-företaget Open AI, som kan se fram mot ett inbjudningskort från kongressen. Temat för dagen är förstås oron för att AI kommer att förgöra mänskligheten inom kort.

OpenAI CEO tells Senate that he fears AI’s potential to manipulate views

OpenAI CEO Sam Altman testified before the Senate on AI like ChatGPT as regulations and oversight are being considered.

Open AI presenterar nya AI-tjänsten Shap-E

Japp. Det kan aldrig bli för många AI-tjänster. Här kommer ännu en från Open AI, företaget bakom ChatGPT: Shap-E.

Vad är då Shap-E? Det är en tjänst som gör ungefär samma sak som Open AI:s tjänst Dall-E (because -E): den kan skapa bilder baserat på textkommandon. Men där Dall-E spottar ur sig 2D-bilder så är det 3D som gäller för den nya tjänsten.

Så det är inte lika flashiga alster som det Dall-E genererar. Och startsträckan är betydligt längre och kräver att man gör en GitHub-dykning.

Men så vänder sig Shap-E förmodligen inte heller mot samma målgrupp. Här är det mer för utvecklare som vill kunna få hjälp med objektskapandet.

Men vi kan nog anta att det inte kommer att dröja särskilt länge innan Shap-E blir enklare att använda. Och kan skapa betydligt mer imponerande resultat.

OpenAI’s new Shap-E tool is Dall-E for 3D objects | Digital Trends

Shap-E is a model that allows you to generate 3D objects from text, building off OpenAI’s other AI tools.

Säkerhetskopiera din egen röst

Säkerhetskopior är som bekant nästan alltid bra. Viktiga dokument, alla bilder man har tagit, den digitala musiksamling som vissa av oss fortfarande sitter på hemma. Men har du tänkt på att säkerhetskopiera din röst? Om du ringer nu så kan du göra det.

Ja, eller: om du använder tjänsten Acapela så kan du göra det.

Vad handlar det här om undrar du kanske? Acapela har arbetat med text-till-tal-lösningar i ett kvarts sekel. Vi pratar alltså primärt tillgänglighet här. Nu har Acapela lanserat en ny tjänst: My own voice. En tjänst där du kan träna en AI-röst helt kostnadsfritt.

Det ska dessutom vara en rätt enkel process, där man får läsa in ett femtiotal meningar som träningsunderlag. Sedan kan Ai-lösningen alltså prata som du. Och säga saker du inte säger. Eller har sagt. Kvaliteten ska inte vara ”otäckt bra” som i andra tjänster, men så pratar vi här om en gratistjänst.

Så ja. Deepfakefest. Men huvudändamålet här är att människor som vet om att de inom kort kommer att förlora sin röst bokstavligen rätt snart kan alltså träna upp en röstklon som gör att personen i fråga ska kunna prata med något som låter väldigt likt den förlorade rösten. Snarare än Stephen Hawking.

Den upptränade AI-rösten kan med andra ord laddas ned och sedan laddas in i kompatibla röstskaparsystem.

Och även om det här alltså inte är tänkt för genomsnittsvärldsmedborgaren så är det förstås frågan om det här inte kan bli något som kan bli en grej längre fram. Inte bara att kändisar läser in sina röster så att rösterna kan sidehustla i reklamfilmer medan kändisarna ligger på stranden, utan också för rätt vanliga människor. Att säkerhetskopiera sin röst, för säkerhets skull.

(Det finns dessutom en svensk koppling här. Acapela köptes nyligen av Tobii Dynavox, en del av det företag som är mest känt för sin ögonstyrning av prylar.)

Acapela lets anyone back up their own voice for free in minutes – just in case | TechCrunch

Deepfakes may be scary, but voice cloning is an indispensable tool for people with disabilities, and Acapela just made it easier than ever.

Google I/O 2023 sammanfattad på 15 sekunder

The Verge on Twitter: ”Pretty sure Google is focusing on AI at this year’s I/O. #GoogleIO pic.twitter.com/RxlFQw2l8b / Twitter”

Pretty sure Google is focusing on AI at this year’s I/O. #GoogleIO pic.twitter.com/RxlFQw2l8b

Ny dejtingapp låter din AI-avatar sköta snacket

Ha. Gotta love it. Ny dejtingapp: Teaser AI. Som – förstås – använder en massa AI. Mer specifikt: gör det möjligt att låta en AI-version av dig själv chatta med potentiella matchningar. Om det matchas så kan båda sidor gå in och läsa chatthistoriken för att se vad som har sagts.

Blind date – the next generation.

An upcoming dating app promises to create an AI version of you to chat with potential matches

Can AI put an end to ghosting on dating apps? The team behind Dispo is building a new dating app called Teaser AI to do just that.

AI ger upphov till nya floskelyrken

Well…

 

Mobilt

Google släpper sin första vikbara mobil Pixel Fold

I förra veckan skrev jag om uppgifterna att Google skulle presentera en vikbar mobil under årets I/O-konferens. Så blev det också. Pixel Fold är namnet.

I artikeln hittar ni alla specifikationer på mobilen, så dyk in där om ni är sugna. Min spontana reaktion är att den ser snygg ut och lär vara Google-smart. Men mitt problem är fortfarande, som med alla vikbara mobiler, att att den ihopvikt ser ut som två mobiler som ligger staplade på varandra. Och blir så tjock – även om Google säger att det är den tunnaste mobil de har släppt. Ja, i utfällt format alltså.

Kort sagt så är jag inte övertygad av vikbara mobiler den här gången heller. Oavsett det så blir det intressant att se hur Google har lyckats. Inte minst när det gäller att adressera de tillkortakommanden som andra mobiltillverkare som försökt sig på samma sak har visat upp.

Men frågan är egentligen varför Google tar det här steget. Google mobiler hyllas oftast som bland de bästa Android-mobiler man kan få tag i. Särskilt som de är rena Google-Android-mobiler och därmed fria från det bloatware som andra mobilmärken stoppar in i sin Android-mobiler (ja, om vi bortser från Googles eget bloatware). Men Google har ett stort problem med sina mobiler.

De säljer inte.

Pixel Fold lär inte ändra på den saken. Den kommer att köpas och sannolikt hyllas. Men de som köper kommer inte vara normalkonsumenterna (för prisklassen).

Men jag tror att det heller inte är syftet med Fold. Det är nog snarare att Google på djupet vill förstå vikbara mobiler. För att kunna anpassa och optimera Android för denna typ av enheter och skärmar.

Introducing Pixel Fold: Google’s first foldable phone

Pixel Fold, Google’s first foldable phone, unlocks even more ways to use your device.

Italien konkurrensutreder Apples appspårningsbegränsningar

Ännu en vecka, ännu en konkurrensutredning på Apples bord. Lite så känns det. Senaste tillskottet till samlingen: Italien har nu dragit igång en utredning mot Apples ATT. Alltså den appspårningsbegränsning som Apple införde för några år sedan, som gör att appar måste be om lov innan de spårar sina användare.

Nu har Italien inget emot just det här. Det är snarast helt i linje med EU:s samtyckeskrav för spårning online. Nej, det Italien har problem med att det finns undantag till den här regeln: Apples egna appar.

Så kort sagt: problemet är att Apple tillämpar dubbla regelverk. Och det ena gäller bara dem själva.

Inte första gången som den här invändningen har lyfts, men det det är ännu en jobbig byggsten i EU:s riktiga upprampning mot världens största techjättar. En showdown at high noon som rycker allt närmare.

Apple’s ATT faces competition probe in Italy | TechCrunch

Apple is facing another antitrust investigation in Europe over privacy rules it applies to third party apps running on its mobile platform.

 

Ekonomi och finans

EU ser ut att godkänna Microsofts köp av Activision Blizzard

Okej, det här var faktiskt rätt oväntat: uppgifter som pekar på att EU lutar mot att godkänna Microsofts köp av spelbolaget Activision Blizzard. Bara veckor efter det att Storbritannien sa nej till köpet.

Det handlar alltså om obekräftade uppgifter, så det återstår att se vad EU faktiskt kommer med för besked. Ja, om det kommer något alla nästa vecka.

Men om det visar sig att EU säger ja – vad innebär då det för affären? Eller rättare sagt: vad innebär i så fall Storbritanniens nej?

EU decision clearing $69 billion Microsoft, Activision deal expected May 15, sources say

EU antitrust regulators are set to approve Microsoft Corp’s $69 billion acquisition of Activision next week, with May 15 as the likeliest date, people familiar with the matter said.

 

Övrigt

Alla nyheter som Google presenterade under I/O-konferensen

Årets upplaga av Googles utvecklarkonferens I/O bjöd som vanligt på högvis med produktnyheter. Här är en väldigt kortfattad sammanfattning av det som Google presenterade.

Se artikeln för mer detaljerad genomgång av de flesta av nyheterna.

Bard flyttar in i sök: Google presenterade till sist konkret hur de tänker stoppa in AI-chattbotsfunktionalitet i sin sökfunktion.

Google lanserar smartare Bard i 180 länder: Google skrotar väntelistan till företagets egen ChatGPT och rullar ut tjänsten i 180 länder. Dock inget EU-land (än). GDPR y’all. Dessutom blir Bard smartare.

Ny Pixel-mobiler: Den största nyheten här var Googles första vikbara mobil, Pixel Fold, men vi fick också en ny version av Googles budgetmobil, i år med namnet Pixel 7A.

Pixel Tablet: Ett år efter att den presenterades första gången så landade till sist Googles egen surfplatta (eller, den kommer i juni).

Android får mer AI-funktionalitet: Bard flyttar även in i Androids förvalda chattfunktion. Men den enskilt största och viktigaste nyheten var att det nu blir möjligt att skapa skräddarsydda bakgrunder till mobilskärmen med AI-hjälp. Ja, med tanke på hur mycket tid Google la på att dema det här så kändes det som att det var det viktigaste.

Workspace får AI-assistent: Även Googles Office-paket Workplace får nya AI-skills i form av Duet. Googles egen version av Microsofts Copilot alltså. En AI-bot som kan hjälpa till med saker som att sammanfatta och skapa text eller ta fram presentationer. Sjukt stor besvikelse att Duet inte är i form av ett gem.

Magic Editor: Google Photos får en ny funktion som gör det enklare att ta bort oönskade saker i bilder eller helt ändra innehållet (som att byta en regngrå himmel mot en solstrålande blå motsvarighet – komplett med korrekt skuggning när ”ljuset” ändras).

Google lanserar sitt eget Hitta-nätverk: Google gör en Apple och lanserar fullt ut ett eget Hitta-nätverk som ska göra det möjligt att hitta förlorade Google-prylar. Och precis som Apple så är tanken att andra enheter ska kunna hjälpa till att hitta prylarna. Något som innebär ett nätverk med sisådär 3 miljarder aktiva enheter som kan hjälpa till att leta.

Universal translator: Star Trek! Ja, nästan. Ny översättningstjänst. Ja, eller en tjänst som gör att det går att ändra vad någon säger i en video. Och dessutom ändra läpparnas rörelser så att de matchar det nya som sägs. Finns absolut ingen som helst risk att den här funktionen kan sluta i totalt kaos.

Sidekick: En härligt metamässig tjänst. Sidekick är en tjänst som ska göra det enklare att… skriva AI-instruktioner. Alltså hjälpa till att formulera det man ska skriva till en AI-chattbot för att få bästa resultat. Så ja. Den typ av innehåll som LinkedIn till 74,57 % består av just nu.

Uppdaterad Home-app: Google fortsätter försöka ta över våra hem. En uppdaterad Home-app och enklare Home-tillgång från Googles smarta klockor är årets försök.

Android Auto uppdateras: Googles bilgränssnitt, motsvarigheten till Apples CarPlay, får sig ett ansiktslyft. Det inkluderar saker som video, spel och webbsurfande. Ja, fast förhoppningsvis inte för den som kör.

Google Maps får nytt vägbeskrivningsläge: Maps får nya läget ”Immersive View” som är en mer avancerad version av Google Street View ihoptryckt med vägbeskrivningsfunktionen. Kommer till 15 städer senare i år (och nej, ingen svensk stad).

Nya språkmodellen PaLM 2: Alla har lärt sig säga ”GPT”, alltså den språkmodell som driver ChatGPT. Nu vill Google att vi ska bli precis lika bekanta med PaLM, Googles egen motsvarighet. Nya versionen PaLM 2 släpps nu som förhandsversion.

MusicLM: Google presenterade en AI-chattbot som kan skapa musik från textbeskrivningar.

Everything Google Announced at I/O 2023

From new mobile hardware and AI enhancements to search and productivity tools, here are the key takeaways from the May 10 presentation.

EU har kommit fram till ett beslut om Meta måsta sluta med all dataöverföring till USA

I veckan gick så en flera år lång utredning till slut i mål. EU, via Irlands dataskyddsinstans som ansvarar för tillsynen av de flesta av techjättarna, har kommit fram till ett beslut på en frågan som kan få otroligt stor påverkan på de tjänster i använder till vardags.

Det handlar om frågan huruvida Metas dataöverföring till USA är laglig. Och därmed indirekt om all form av överföring av användardata från EU till US är laglig.

Och beslutet är… ja, det vet vi inte.

Det vi vet är att EU har kommit fram till ett beslut. Däremot är beslutet inte publikt än. Meta ska först få ta del av det som EU har kommit fram till i frågan.

Men vi vet också när vi kommer att få veta: 22 maj. Då offentliggörs beslutet. Ett beslut som milt sagt kan vara ett ödesbesked för såväl de amerikanska techjättarna som för alla som bor i EU och använder dessa tjänster.

Jag misstänker däremot att det kommer att läcka ut information om beslutet även innan det blir offentligt. Så det är bara att hålla ögonen öppna kommande dagar.

Major decision on the legality of Facebook’s EU-US data transfers is due to be adopted today | TechCrunch

Today is the deadline for the Meta’s lead privacy regulator in Europe to adopt a final decision on a nearly decade-long complaint against Facebook’s transfers of personal data from the EU to the US that could see the company ordered to stop the flow of data.

Någon har byggt hela universum inuti Minecraft

AI i all ära – man måste älska mänskligheten uppfinningsrikedom. Och kanske… galenskap. Oavsett. Sjukt många hjärtan på den.

Make the most of your professional life

No Description

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Plattform för samtyckeshantering av Real Cookie Banner