Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 19 2024 – del 2

Open AI kan presentera ny röstassistent. Open AI stämmer Reddit-tråd för varumärkesintrång. Apple kan lansera egna AI-chip för datacenter. Bitcoin passerar 1 miljard transaktioner.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Open AI kan presentera ny röstassistent

Det bidde ingen sökmotor. På måndag är det dags för Open AI, företaget bakom ChatGPT, att bjuda in till produktevent. Det ledde förstås till att ryktescirkusen drog igång, med förnyade spekulationer om att Open AI är på gång att släppa en egen webbsökmotor. En dedikerad Google-utmanare, alltså.

Men företagets VD Sam Altman gick ut och sköt ned det ryktet. Och passade också på att döda alla förhoppningar om att vi kommer att få se GPT-5, nästa version av tekniken som driver just ChatGTP. Istället får vi lite ”new stuff” som Altman på Tim Cook-manér hoppas att vi kommer att ”älska”. Något som känns ”som magi” för honom.

Nu kommer nya rykten om vad som kommer att presenteras because man kan aldrig ha för mycket rykten.

Istället för sökmotor så kanske vi får… Siri. Eller Google Assistant. Eller Alexa. En röstassistent som kan se och höra sin omgivning och känna igen saker den ser. Kort sagt det som blir allt vanligare i de befintliga tjänsterna kopplade till just röstassistenter. Att ChatGPT alltså blir ännu bättre inom dessa områden alltså. Och att exempelvis ChatGPT-appen därmed blir mer funktionsrik.

Även här återstår det att se hur mycket av det här som visar sig stämma. Men det kom igår även en annan nyhet som i sammanhanget gör det här ännu mer intressant.

Det kom nämligen förnyade rykten om Open AI inom ett annat område: att diskussionerna med Apple är ”nära” ett avtal. Ett avtal som skulle kunna göra att Open AI:s lösning blir del av kommande versioner av Apples operativ. Kanske redan den version som presenteras om ganska exakt en månad. (Motsvarande diskussioner med Google ska också fortsätta, men vara längre ifrån ett avtal enligt uppgifterna.)

Så med andra ord: att Siri kan få en ChatGPT-uppdatering. Då mer smartness i att förstå världen omkring användaren skulle vara väldigt intressant.

Parallellt med det här så ska Apple också arbeta på en helt egen motsvarighet till ChatGPT och Googles Gemini, så det kommer bli väldigt intressant att se hur Apple på riktigt tänker närma sig generativ AI på ett mer strukturerat sätt.

https://www.theinformation.com/articles/openai-develops-ai-voice-assistant-as-it-chases-google-apple

Open AI tar fram verktyg som ska göra det möjligt för kreatörer att säga nej till AI-träning

En utmaning för AI-bolagen har blivit att få tag på träningsdata, när allt fler sajter stoppar AI-botar. Anledningen är att sajtägare har insett att det finns värde i innehåll just som träningsdata för AI-modeller. Så de vill ha betalt, vilket tvingar allt fler av AI-bolagen att sluta avtal med innehållsleverantörer.

Men så finns också andra utmaningar, som är baserade i de juridiska områdena på båda sidor av Atlanten. Som vanligt är det EU som har dragit på sig den globala ledartröjan när det kommer till reglering av teknik, via den så kallade AI Act.

Men det finns också andra lagar som kickar in i relation till det här. Som GDPR.

Som en del i att möta den här utmaningen arbetar Open AI nu på ett nytt verktyg som ska göra det möjligt för innehållsskapare att säga nej till AI-träning. Att innehåll alltså inte får användas för detta ändamål.

Verktyget, som kallas Media Manager, är ett ”rapporteringsverktyg” där kreatörer kan ange hur deras innehåll får eller inte får användas när det kommer till AI-träning.

Planen är att verktyget ska rullas ut under 2025 och Open AI arbetar med ”kreatörer, upphovsrättsinnehavare och regleringsmyndigheter” för att få till en så bra lösning som möjligt.

Verktyget är alltså specifikt ett sätt att sända signaler till Open AI. Så det är inte en universell Nix-tjänst. Däremot hoppas företaget att det ska bli del av någon slags branschstandard som alla AI-bolag ska följa.

En sätt för branschen att reglera sig själv alltså. Vilket sällan har fungerat. Och lär nog inte göra det den här gången heller, på grund av, tja, människor. Så det kommer nog till syvende och sist i alla fall bli en fråga som kommer att landa på regleringsmyndigheters bord.

OpenAI says it’s building a tool to let content creators ’opt out’ of AI training | TechCrunch

The tool, called Media Manager, will allow creators and content owners to identify their works to OpenAI and specify how they want those works to be included or excluded from AI research and training.

Open AI öppnar för AI-porr

Ja, det var väl oundvikligt. ChatGPT-ägaren satsar på… porr.

Ja, eller företaget ”utforskar” hur de ”ansvarsfullt kan erbjuda möjligheten att skapa NFSW-innehåll i ålderslämpliga kontexter genom API och ChatGPT”. NFSW som då betyder ”not safe for work”. Vilket krasst talat betyder naket och porr.

Eller, det kommer INTE handla om porr. Säger Open AI. Men gränsen mellan NSFW och porr är… hårfin. Vad som ligger Open AI i fatet är att företaget just nu springer åt alla håll för att kommersialisera sina produkter, för att på så sätt tjäna mer pengar.

https://mashable.com/article/openai-nsfw-no-pornography

Så ”ansvarsfull” är alltså motiveringen som ska sälja in och försäkra omvärlden om Open AI:s anti-porrhållning. Ett argumentet som mellan raderna säger ungefär ”om inte vi gör det så kommer någon annan att göra det och den någon annan lär ha ännu färre skrupler än vi”.

Finns absolut ingen risk att det här kan sluta i en spektakulär dikeskörning.

OpenAI Is ’Exploring’ How to Responsibly Generate AI Porn

OpenAI released draft guidelines for how it wants the AI technology inside ChatGPT to behave-and revealed that it’s exploring how to ’responsibly’ generate explicit content.

Open AI stämmer Reddit-tråd för varumärkesintrång

Oh the irony. Innan Open AI lanserade ChatGPT – och startade den senaste AI-hajpen – så dammsög de internet och tränade sina botar och modeller på så mycket upphovsrättsskyddat material de bara kom åt. Och tog sedan betalt av sina egna användare för det.

Om man så vill, typ… Thepiratebay.

Okej. Jämförelsen haltar förstås, men är inte helt orimlig.

Och nu är det dags för Open AI att stämma en Reddit-tråd. Därför att den använder ChatGPT-loggan utan tillstånd. Varumärkesintrång, alltså.

Glashus, möt sten.

Och med tanke på de utmaningar som Open AI och övriga AI-bolag allt mer står inför på båda sidor om Atlanten – inte minst genom allt fler lagkrav på transparens kring användning av upphovsrättsskyddat material i AI-modeller – så är det kanske ett lite lätt riskabelt drag av företaget.

OpenAI, Mass Scraper of Copyrighted Work, Claims Copyright Over Subreddit’s Logo

”It does not seem wise for OpenAI to start enforcing copyright claims,” one Redditor wrote.

Stack Overflow stänger av användare som inte vill att ChatGPT ska tränas på deras innehåll

Ifall någon har missat det så rusar AI fram som en skenande grusbil och alla måste gå all in på AI nununu för att inte dö. Det gör, som vid all ”ny” teknik, att lagstiftningen inte hinner med. Vilket lär göra att vi kommer att få se fler skärmytslingar mellan plattformar och sina användare. Senast ut att göra en Reddit: Stack Overflow.

Häromdagen gick frågor- och svarsajten, som främst vänder sig till utvecklare, ut med ett nytt samarbete med ChatGPT-ägaren Open AI. De senare får träna sina AI-botar på Stack Overflows innehåll. I utbyte får Stack Overflow – kan vi anta – en jättehög pengar. Hur jättehög den jättehögen är vet vi inte.

Men när det kommer till plattformar med användargenererat innehåll så är det ju inte plattformen – eller företaget bakom – som skapar innehållet. Det är användarna. När Stack Overflow nu gick ut med det överraskande beskedet att de, bokstavligen talat, sålt ut användarnas innehåll så var några av användarna allt annat än glada. Så de gick in och raderade sitt innehåll. Åtminstone de svar som var mest populära.

Det visade sig dock att det inte gick att radera denna typ av innehåll. Stack Overflow tillåter inte att väldigt populära svar raderas, då det ”berövar gemenskapen kunskap”. En del i användarvillkoren som funnits längre än ChatGPT. När några då gick in och skrev om sina svar, eftersom det inte gick att radera dem, så återställde Stack Overflow snabbt inläggen till sina ursprungsversioner. Och stängde av de aktuella personernas konton i en vecka.

Stack Overflow gör alltså som Reddit – dubbelt upp.

För ett par månader sedan inledde Reddit ett liknande Ai-träningsavtal med Google, som gav Reddit 60 miljoner dollar. För ganska precis ett år sedan gick Reddit ut med att de skulle börja ta betalt för sitt API, vilket fick användarna att inleda en protest på plattformen. Bland annat genom att göra populära trådar privata, vilket gjorde att synligheten hos och därmed trafiken från Google minskade. Något som var dåligt för Reddits business. Särskilt som företaget planerade sin börsnotering.

Även då slutade det med att användare stängdes av. Vilket alltså innebär att Reddit – precis som Stack Overflow nu – mer eller mindre går ut i krig mot delar av sina egna användare. För att skydda affärsmodellen och intäkterna.

Allt det här är lagligt att göra, eftersom det finns stöd i användarvillkoren (även om det återstår att se hur EU:s GDPR-rätt att bli glömd spelar in i Stack Overflow-fallet). Man kan argumentera att både Reddit och Stack Overflow gör det för att säkerställa att tjänsterna ska kunna leva vidare.

Men i båda fallen så säljer användarplattformar nu alltså bokstavligen talat användarnas data och innehåll till andra. Utan att de som faktiskt skapar innehållet som AI-modellerna behöver själva får del av pengarna.

En till största del hel ny och väldigt intressant vinkel på upphovsrätt som EU och andra länder kommer att behöva reda ut. Inte minst därför att dagens modell leder till långsiktigt ohållbara affärsmodeller för AI-bolag.

Stack Overflow bans users en masse for rebelling against OpenAI partnership – users banned for deleting answers to prevent them being used to train ChatGPT

Developer forum Stack Overflow was met with intense backlash from users over its partnership with OpenAI and the decision to scrape the site’s answers for AI training; attempts to delete or edit questions and answers are met with bans.

Apple kan lansera egna AI-chip för datacenter

Intressant rykte: Apple arbetar på ett AI-chip.

Ja, eller Apples egenutvecklade chip har ju haft någon form av AI-smartness i sig så länge som de har funnits. Även om de kanske inte fullt ut har varit optimerade för det som idag är synonymt med ”AI” i bredare lager: generativ AI. Alltså AI-tjänster som kan skapa eget innehåll genom att en användare i vanlig text beskriver vad hen vill ha.

Lägg till att Apples M4-chipgeneration, som kanske kommer att dyka upp redan i de iPads som företaget väntas visa upp senare idag, lär ha just den här typen av AI-teknik inbyggd. Något som i sin tur gör att det kommer att flytta upp i nästa generation av Apples olika produkter.

Men det AI-chip som det pratas om här är avsett för datacenter. Optimerade chip tänkta att hantera AI-intensiva, tunga lyft i molntjänster. Den typ av chip som har gjort Nvidia till det senaste årets stora börsraket.

Det är logiskt med tanke på att allt nu är AInånting och att Apple i mesta möjliga mån vill bygga sina grejer själva. Men det intressanta med just AI-chip för datacenter är att Apple skulle kunna sälja dem i sig till andra företag. Ett potentiellt verksamhetsområde som skulle kunna bli ännu ett steg bort från beroendet av hårdvara som till stor del vänder sig till konsumenter.

Med andra ord: mot konsumenter kan Apple satsa allt mer på tjänster och mot företag kan Apple satsa på infrastrukturlösningar.

Det sistnämnda är något som Apple aldrig riktigt har klivit in i, så sannolikheten att det händer är trots allt inte jättestor. Men med tanke på den utplanande iPhone-försäljningen och att Apples lönsamma konsumenttjänster är satta under allt hårdare regleringspress så är det inte helt orimligt.

Apple Is Working On Its Own AI Chip for Data Centers, WSJ Says

(Bloomberg) — Apple Inc. has been developing a homegrown chip to run artificial intelligence tools in data centers, though it’s unclear if the semiconductor will ever be deployed, the Wall Street Journal reported.

 

Mobilt

Nästan inga iOS-utvecklare vill erbjuda externa betallösningar i sina appar

Det är lite svårt att hänga med i alla rättegångs- och utredningsturer som de stora techbolagen är inblandade i. Apple inte minst. I början av året vann företaget en stor seger mot Epic Games, utvecklaren bakom bland annat Fortnite, som hade anklagat för monopolfasoner i USA. Men på en stor punkt förlorade Apple – och där fortsätter rättegångsturerna.

Det handlar mer specifikt om att Apple beordrades att skrota sitt förbud mot att iOS-utvecklare får erbjuda externa betallösningar i sina appar. Ja, eller egentligen inte ens det, utan till och med ett stopp för regeln som förbjuder iOS-utvecklare att berätta att det går att köpa en prenumeration billigare utanför appen och sedan länka till ett sådant ställe.

På den här punkten fortsätter grälet och det är samma domare som sitter längst fram som i de tidigare rättegångarna.

En av sakerna som vi har lärt oss via handlingar som har inkommit till domstolen är att nästan ingen utvecklare är sugen på att erbjuda den här möjligheten. Bara 38 av plattformens runt 65 000 utvecklare. Eftersom… avgiften i praktiken blir lika hög. Med sämre förutsättningar på annat håll.

Det är förstås goda nyheter för Apple – eftersom hela poängen är ju att de inte vill att utvecklare ska kliva utanför Apples inmurade trädgård. Men det är också dåliga nyheter, eftersom det gör det enkelt att slå ned på Apples upplägg här. Vilket det ser ut som kommer bli följden av den här rättegångssvängen.

Det här ger en fingervisning om hur det förmodligen ser ut i EU, som tack vare Digital markets act har ungefär samma krav på plats gällande externa betallösningar i appar. Och ger också ledtrådar om hur EU sannolikt kommer att se på frågan.

Apple Says No Major App Developers Accept New Outside Payments

(Bloomberg) — No major app developers have signed up to use outside payment options that Apple Inc.

Nokia 3210 börjar säljas igen

The more things change etc.

Nokia 3210 Debuts With New Colours, 4G Connectivity for 25th Anniversary

Nokia 3210 4G has been introduced in select markets in Europe. This is a refreshed version of the popular Nokia feature phone from 1999. Unlike the original handset, the new version comes with 4G connectivity and a bunch of fun colour options to commemorate its 25th anniversary.

 

Ekonomi och finans

Bitcoin passerar 1 miljard transaktioner

Ännu en historisk digitalhändelse: Bitcoin har nu passerat 1 miljard transaktioner.

Den äldsta, största och dyraste kryptovalutan såg dagens ljus januari 2009. Så den nya milstolpen passeras passande nog lagom till Bitcoins femtonårsjubileum.

Nu är Bitcoin däremot inte den första kryptovalutan som når den här nivån. Ethereum ska exempelvis ligga på runt 2,5 miljarder transaktioner. Dessutom på kortare tid. Men nu när även the grand old kryptovaluta når dit så är det oavsett värt att uppmärksamma.

Bitcoin Hits One Billion Transactions First Time Since Inception in 2009

Bitcoin took fifteen years to hit a billion transactions on May 5 at block number 842,241. As of Tuesday, May 7, the total number of BTC transactions stand at 1,000,701,505.

Google uppges gå vidare med planerna att köpa HubSpot

Huh. Så det här ser alltså ut att faktiskt kunna vara på riktigt.

Report: Alphabet in Continuing Talks to Acquire HubSpot

Google parent company Alphabet is reportedly in continuing talks with HubSpot about acquiring that company.

 

Övrigt

Apple släpper ny iPad Pro med M4-chip

Som väntat så presenterade Apple nu på eftermiddagen nya iPads. För första gången sedan… Hedenhös. Faktum är att 2023 det första året sedan iPaden föddes som det inte släpptes någon ny modell. Men idag var det alltså dags. Och som väntat fick vi även några andra prylar.

Det som Apple idag presenterade var:

Ny iPad Pro: Kommer som 11 och 13 tum. Blir första modellen – och första Apple-prylen överhuvudtaget – som får Apples M4-chip. Alltså den senaste generationen av Apples egenutvecklade chip. Värre än vad som finns i Apples datorer, alltså.

Nya iPad Air: 11 och 13 tum är det som gäller även här. Men får M2-chipet istället. Så det skiljer alltså två chipgenerationer mellan konsumentversionen och proffsversionen av iPad.

Ny Apple Pencil: Nu hamnar även Pencil i samma modellstruktur som i princip alla övriga hårdvaror hos Apple. Det vi fick idag var en Pencil Pro – alltså en proffsmodell. Typ. Men ny ”klämfunktion” som man exempelvis kan byta udd med. Får även stöd för Find My, så att det ska gå att hitta en borttappad penna.

Nytt Magic keyboard: Nya Pro-paden får även sällskap av ett nytt tangentbord. Två färger, med funktionsknappsrad och större trackpad.

Apple Announces New iPad Pro With M4 Chip, OLED Display, and More

Apple today unveiled redesigned iPad Pro models featuring the M4 chip, Ultra Retina XDR OLED displays, a nano-texture display option, and more. The…

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Plattform för samtyckeshantering av Real Cookie Banner