Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 2 2023 – del 4

Open AI börjar testa betalversion av ChatGPT. Microsoft sugna på att köpa hälften av företaget bakom ChatGPT. Meta köper smartglasögonföretaget Luxexcel. EU börjar testa digital plånbok.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Open AI börjar testa betalversion av ChatGPT

Eftersom LinkedIn har uppdaterat sina användarvillkor och gjort det obligatoriskt att skriva minst ett inlägg om ChatGPT varje dag så kommer mitt bidrag här: nu börjar Open AI testa en betalversion av sin chattbot.

ChatGPT Professional är namnet som gäller – åtminstone just nu. Och på klassiskt hypemanér så får man skriva upp sig på en väntelista för att få vara med och leka. Prismässigt så vet vi inte vad kommer att handla – och det verkar inte Open AI heller veta. De frågar till och med de som vill skriva upp sig på väntelistan vad de skulle vara beredda att betala. (Min tanke: varför frågar Open AI inte ChatGPT?)

Det vi däremot får veta är vilka förmåner som betal-ChatGPT kommer att bjuda på:

  • Alltid tillgängligt: att man alltså slipper ruta som säger att det är fullt i röret
  • Snabbare svar: man behöver inte vänta lika länge på att ChatGPT ska tänka ut ett svar
  • Så många meddelanden som du behöver: rätt självförklarande – men intressant nog så står det också att det kommer att innebära ”minst 2x dagens normala gräns”, vilket känns som att ”unlimited” inte kommer att vara just unlimited. Open AI har alltså lärt sig av internetoperatörerna.

Egentligen är det inte särskilt konstigt att det kommer, men det gick faktiskt fortare än vad jag trodde. Det som däremot är ett litet frågetecken är om det också kommer att innebära att ChatGPT Classic kommer att fortsätta vara gratis eller om även det kan komma att kosta pengar. Jag misstänker att det kommer att bero på hur många som hoppar på betalversionen.

Jag frågade ChatGPT vad tjänsten borde kosta. Det visade sig att Open AI även har lärt den att bemästra corporatespeak.

”Priset för att använda ChatGPT kan variera beroende på vem som erbjuder tjänsten och vilken typ av prenumeration eller plan som väljs. OpenAI, som utvecklade ChatGPT, erbjuder en gratis nivå av åtkomst till modellen genom OpenAI’s API, men det finns också olika nivåer av betald åtkomst med ökad prestanda och kapacitet. Om du är intresserad av att använda ChatGPT bör du kontakta OpenAI direkt för att få mer information om deras priser och planer.”

OpenAI begins piloting ChatGPT Professional, a premium version of its viral chatbot

OpenAI has begun testing a paid, enterprise-focused version of its viral ChatGPT bot — and surveying users about their pricing preferences.

Microsofts nya AI kan kopiera en röst med bara tre sekunders ljudexempel

Vad kan det inte bli för mycket av? Precis. AI. Och -E. Efter Dall-E och Point-E så kommer nu Vall-E. En AI för att kopiera röster.

Det är alltså dags för ännu en AI-innehållstjänst. Efter bildskapar-AI:n Dall-E och 3D-objektsskaparen Point-E – båda från Open AI – så ger Microsoft oss nu ett inte så lite creepy/cool verktyg: Vall-E kan nämligen imitera någons röst – genom att bara höra ett tre sekunder långt exempel.

Tanken är att när Vall-E väl har lärt sig att imitera en röst så kan man sedan redigera tal genom att skriva text. Alltså helt enkelt kunna gå in och ändra ord eller fraser som någon säger – och Vall-E får det att låta som att det är samma person som säger även de ändrade fraserna. Vall-E ska dessutom även kunna ”bevara talarens känslomässiga ton”.

Nu är Vall-E däremot inte något som har släppts ut i det vilda än. Det handlar fortfarande primärt om ett verktyg på labbexperimentstadiet. Men resultaten ska alltså enligt forskarna hålla väldigt hög kvalitet.

Nu är Vall-E inte det första verktyget som kan redigera ljud via textinmatning, men däremot verkar Microsofts lösning alltså vara riktigt vass på att hyfsat perfekt imitera någons röst med väldigt lite data som bas.

Och det är förstås ännu ett exempel på hur AI-lösningar kan användas för att hjälpa till med innehållskapande. Och ännu ett exempel på hur AI-teknik gör det ännu svårare att svara på frågan: vem i hela världen kan man lita på?

Microsoft’s new AI can simulate anyone’s voice with 3 seconds of audio

On Thursday, Microsoft researchers announced a new text-to-speech AI model called VALL-E that can closely simulate a person’s voice when given a three-second audio sample. Once it learns a specific voice, VALL-E can synthesize audio of that person saying anything-and do it in a way that attempts to preserve the speaker’s emotional tone.

Open AI lanserar Point-E – en AI som kan skapa 3D-modeller

Det gäller att smida medan järnet är varmt. Har du testat Open AI:s ChatGPT? Chansen är rätt god att du har gjort det. Och att du dessutom har delat skärmdump från ChatGPT i sociala medier. Men varför nöja sig med bara två AI-verktyg som spottar ur sig viralt innehåll när man kan ha tre? Efter Dall-E och ChatGPT så kommer nu Point-E.

Vad är då Point-E? Typ Dall-E, fast för 3D-objekt. Du beskriver med text vad du vill ha och så skapar Point-E precis det åt dig. Fast istället för en tvådimensionell bild, som Dall-E ger, så får du 3D-objekt.

Ja, eller nästan 3D-objekt. E:et står för ”efficiency”, vilket i det här fallet kan översättas till ”objekt som består av datapunkter som representerar en 3D-objekt”. Vilket i sin tur kan översättas till… 3D-objekt som är ungefär lika snygga som det som Metas motsvarighet att skapa 3D-objekt i Horizon Worlds med röstkommandon.

Vi pratar alltså ännu inte om något som kommer att bli… riktigt lika mainstream som ChatGPT. Just nu, åtminstone. Men precis som Metas metaverseinitiativ så pratar vi någon om en utvecklingstidplan som sträcker sig något årtionde fram.

OpenAI releases Point-E, an AI that generates 3D models

OpenAI has released Point-E, an open source AI system that can generate 3D point clouds given a text prompt.

Microsoft sugna på att köpa hälften av företaget bakom ChatGPT

2022 slutade lite oväntat med en rätt stor AI-hype. En hype som förstås kan stavas: ChatGPT. Den chattbot som kan göra allt från att skriva haiku-dikter och översätta texter till att skriva kod. Ett företag som kan glädja sig över uppmärksamheten är Microsoft, som sedan några år tillbaka har ett strategiskt samarbete med Open AI, företaget bakom tjänsten. Nu kommer uppgifter om att Microsoft förhandlar om att köpa halva Open AI.

Eller: nästan halva åtminstone. 49 % och alltså inte majoritetsägande. Det känns lite som att det nog är lite regleringstankar bakom det. Att det skulle bli lite gnäll från konkurrensmyndigheter på båda sidor om Atlanten om Microsoft skulle ta över företaget helt. Inte minst eftersom Microsoft ser ut att ha åka på däng i sitt försök att köpa spelutvecklaren Activision Blizzard.

Men om den affären, som det ser ut, går i stöpet så har ju Microsoft helt plötsligt en massa pengar att spendera på annat. Som 10 miljarder dollar för halva Open AI, exempelvis. Något som skulle värdera Open AI till 29 miljarder dollar.

Men även om Microsoft inte ser ut att bli majoritetsägare (än) så inkluderar avtalet en rejäl brasklapp. Enligt uppgifterna så ska Microsoft roffa åt sig 75 % av av Open AI:s vinster ”fram till dess att Microsoft har fått tillbaka sin investering”. Så det är alltså krasst talet egentligen ett totaluppköp det handlar om.

Att se hur EU och USA ser på den konstruktionen. Ja, om det nu blir någon affär, vill säga.

Microsoft eyes $10 billion bet on ChatGPT | Semafor

The Scoop Microsoft has been in talks to invest $10 billion into the owner of ChatGPT, the wildly popular app that has thrilled casual users and artificial-intelligence experts since its latest software was released last month, people familiar with the matter said.

Microsoft kan redan ha integrerat ChatGPT i Word

För någon vecka sedan kom uppgifter om att Microsoft är på gång att integrera ChatGPT i sin sökmotor Bing (ja, eller tekniken bakom chattboten). Att det alltså ska gå att hitta betydligt vassare svar när man bingar – ungefär på samma sätt som när man skriver in sin ”sökning” i ChatGPT. Nu rapporterar The Information att Microsoft redan har kört in ChatGPT i Word – och siktar på att lägga till det i övriga program i den gamla Office-sviten.

Det handlar om att Microsoft redan ska ha kopplat ihop ChatGPT – eller rättare sagt språkmodellen GPT som är basen i Open AI:s chattbot ChatGPT – med Words autokompletteringsfunktion.

Bland sakerna som Microsoft nu håller på att testa finns vässning av Outlooks sökfunktion, så att man inte behöver veta exakt vilka ord man använde i det där mejlet om det där projektet i konversationen med den där personen.

Så Microsoft testar alltså det som även Google har lagt till i sina egna kontorsprogram. Ja, och även det som varit basen i de algoritmer som Google har lagt till i sin sökfunktion senaste åren (som BERT). Samma ändamål här: att kunna lyssna på vad användaren menar, inte vad hen skriver.

Som artikeln konstaterar så skulle en språkalgoritm här också kunna hjälpa till med att inte bara skicka automatiska frånvaromeddelanden, utan också kunna svara på de frågor som avsändaren har.

Och just det här sammanhanget skulle faktiskt vara en ännu bättre mer relevant användning av lösningen, eftersom den i stort inte är i behov av ny, extern information utan kan, precis som ChatGPT, leva i lite i en bubbla.

Microsoft is looking at OpenAI’s GPT for Word, Outlook, and PowerPoint

Microsoft has been reportedly experimenting with building OpenAI’s language AI technology into its Word, PowerPoint, and Outlook apps. The Information reports that Microsoft has already incorporated an unknown version of OpenAI’s text-generating GPT model into Word in its autocomplete feature, and has been working on integrating it further into Word, PowerPoint, and Outlook.

CNET har publicerat AI-skrivna nyheter i flera månader

Tja, frågan är väl egentligen: hur vanligt är det här redan nu?

CNET Has Been Quietly Publishing AI-Written Articles for Months

CNET reporter Jackson Ryan published an last month describing how , an AI that can generate human-sounding text, would affect journalists and the news industry: ”ChatGPT Is a Stunning AI, but Human Jobs Are Safe (for Now).” ”It definitely can’t do the job of a journalist,” Ryan wrote of ChatGPT.

ChatGPT gör att vem som helst kan skriva malware (nästan)

This is why we can’t have nice things.

ChatGPT is enabling script kiddies to write functional malware

Since its beta launch in November, AI chatbot ChatGPT has been used for a wide range of tasks, including writing poetry, technical papers, novels, and essays and planning parties and learning about new topics. Now we can add malware development and the pursuit of other types of cybercrime to the list.

Bot skapar livsvisdomsord åt dig – färdigförpackade för att delas på LinkedIn

Vad kan det aldrig bli för mycket av? Precis. Livsvisdomsord på LinkedIn.

Men har du lite svårt att komma på vilka filosofiskt djupsinniga visdomsord som du ska dela just idag? Fear not! InspiroBot har din rygg. Jajamensan. Ännu en bot som kan automatskapa innehåll åt dig. I det här fallet alltså just visdomsord. Bara att låta InspiroBot skapa dem åt dig. Men inte bara det – boten förpackar dessutom visdomsorden i en LinkedIn-delningsvänlig kostym.

Visst. Det finns ju ungefär hur många liknande tjänster som helst på nätet. Men jag tror stenhårt på InspiroBot. Det här var den första som den skapade åt mig. Klockren sammanfattning av 2023.

Ryan Reynolds låter ChatGPT skapa reklamfilm

Då vet vi det. Det enda som vem som helst behöver för att göra en reklamfilm som är garanterad sjukt många visningar 2023 är *trumvirvel* ChatGPT!

(Ja. Och… Ryan. Ryan Reynolds. Men nu ska vi inte haka upp oss på detaljer.)

ChatGPT Writes a Mint Mobile Ad

You knew it was just a matter of time until we did this (extend the @MintMobile savings with @OpenAI, that is). https://www.mintmobile.com/ #MintMobile offers premium wireless starting at $15 bucks a month. There’s no contract, no crazy fees and no nonsense. On the T-Mobile 5G Network.

 

Ekonomi och finans

Meta köper smartglasögonföretaget Luxexcel

Nytt uppköp för Meta. Ett uppköp som, lite för ovanlighets skull fortfarande, handlar om hårdvara. Glasögonhårdvara, mer specifikt.

Luxexcel har över ett årtionde på nacken och fokuserar på 3D-skrivande av receptbelagda linser. Linser med styrka för människor med olika slags synfel, alltså. Och det som förmodligen mest lockade Meta att fiska upp plånboken var det faktum att Luxexcel har fokuserat på smarta linser. För AR-glasögon, exempelvis.

Metas första AR-glasögon landade för lite över ett år sedan i och med Ray-Ban-samarbetet Ray-Ban Stories. Metas egen version av Snapchats Spectacles, alltså. Målgruppen var med andra ord Ray-Ban-publiken, men precis som Spectacles så kändes glasögon-Stories mest som en gimmick. Lite koppling till Meta när det kom till video och meddelanden, men inte så mycket mer.

Vi vet inte exakt hur det har gåt med försäljningen, men eftersom Meta inte har pratat särskilt mycket om dem så kan vi anta att det har gått… sådär. Därför kändes sommarens uppgifter om att Meta skulle ha kastat in AR-glasögonhandduken rätt trovärdiga.

Men Luxexcel-köpet vänder upp och ned på den ekvationen. Vi vet förstås inte exakt vad Meta har för planer sitt senaste (?) uppköp, så det skulle kunna innebära att Meta vill göra det enklare för glasögonormar som jag att ha på sig Metas VR-bågar. Men visst känns det mest troligt att Meta fortfarande har ambitioner att bli med AR-glasögon. I någon form.

Meta acquires smart lensmaker Luxexcel as it works toward AR glasses goal

Meta’s throwing more money into the metaverse with its acquisition of Luxexcel, a Netherlands-based company that specializes in 3D-printing prescription lenses for smart glasses. The news was first reported by Dutch outlet De Tijd ( via TechCrunch ), but Meta has since confirmed to The Verge that it purchased the company.

Apple inte längre värt 2 biljoner dollar – och andra bolaget någonsin att tappa 1 biljon i börsvärde

Igår satte techhaveriåret 2022 punkt. Lite på övertid. Ja, så skulle man kunna sammanfatta gårdagens lilla stora börsnyhet: Apple är inte längre värt 2 biljoner dollar. En händelse som känns som en tanke.

Bland techgiganterna så stod Apple bäst pall när det 2022-techblåste. Åtminstone börsmässigt. Men uppgifter igår om att Apple ska ha bett underleverantörer att dra ned på komponenttillverkningen för några av iPrylarna så åkte företaget på marknadsdäng. En nedgång på nästan 4 % som alltså i sin tur innebar att Apple, som sista kvarvarande medlem, lämnade tvåbiljonerdollarklubben.

Nu är det väl inte så att Apple ligger sömnlösa över det. Trots raset till strax under 2 biljoner dollar i marknadsvärde så behåller Apple platsen som världens högst värderade bolag. Och 1,976 biljoner dollar är, ni vet, fortfarande rätt exakt tre gånger så mycket som Sveriges totala BNP 2021. Så there’s that.

Men trots att Apple alltså har klarat sig bättre än de flesta techkollegor så backade Apple-aktien med sisådär 30 % förra året. Och Apple halkade dessutom under tvåbiljonerstrecket på dagen exakt ett år efter det att Apple blev världens första – och hittills enda – börsbolag att vara värt 3 biljoner dollar. Även det en händelse som känns som en tanke.

Det innebär alltså att Apple nu blir medlem i en inte alls lika rolig klubb. Den för alla de företag någonsin som har förlorat över 1 biljon dollar i börsvärde. Antal medlemmar: två. Numer. Vi kan anta att Amazon är rätt glada över att ha fått sällskap.

Apple’s stock market value falls below $2 trillion

Jan 3 (Reuters) – Apple Inc’s (AAPL.O) stock market value shrank sharply on Tuesday following its steep drop last year, leaving it below $2 trillion for the first time since March 2021. The sell-off came a year after the iPhone maker became the first company to reach the $3 trillion market capitalization milestone.

 

Övrigt

Amazon sparkar 18 000

18 000. Så många färre ska Amazon bli närmaste tiden. En svensk småstad färre alltså. Så typ… ouch.

Nu landar inte nyheten helt som en blixt från klar himmel, med tanke på att Amazon gick ut med kommande stora nedskärningar redan i slutet av förra året. Det som däremot är nytt är att det handlar om rejält många fler människor än de 10 000 som Amazon först pratade om.

Som så många andra techkollegor så är det en kombination av de allmänt tuffare ekonomiska tiderna och överanställning under pandemins e-handelsboom. Sen ser nedskärningarna mycket ut att handla om att VD:n Andy Jassy kapar och renodlar i produktportföljen. Som att rensa exempelvis i Alexa-hårdvaruavdelningen.

Och ja. 18 000 är som sagt var en hysterisk massa människor att säga upp på ett bräde. Men det motsvarar trots allt bara runt 1 % av Amazons totala personalstyrka, eller 6 % av personalstyrkan exklusive lagerarbetarna. Rejält mycket mindre andel än de 20 % som lite blev techbranschsnittet under förra året.

Amazon to cut 18,000 jobs as layoffs expand in tech sector

Jan 5 (Reuters) – Amazon.com Inc’s (AMZN.O) layoffs will now include more than 18,000 roles as part of a workforce reduction it previously disclosed, Chief Executive Andy Jassy said in a public staff note on Wednesday. The layoff decisions, which Amazon will communicate starting Jan.

EU börjar testa digital plånbok

Så har det blivit dags för EU att börja testa en digital plånbok. Men det är inte en tänkt ersättare till BankID och andra nationella, digitala ID-lösningar, utan snarare den infrastruktur och de lösningar som ska kunna verifiera användare över landsgränser. Så att det med andra ord ska bli möjligt för svenskar att identifiera sig digitalt säkert i Spanien och så vidare.

Plånboksupplägget är dessutom rätt likt det som Google och Apple har i sina operativ – alltså ställen där man kan spara pass, ID-handlingar, biljetter och andra värdehandlingar.

Från svensk sida medverkar Bolagsverket som är med och tittar på hur det här ska hanteras för företagare. Som att kunna verifiera sig som firmatecknare. Överlag är det en blandning av offentliga och privata aktörer som nu är med och tar fram och testar de lösningar som skulle kunna bli aktuella på EU-nivå.

Testet är tänkt att pågå under två år, så det är med andra ord ett tag kvar till dess att allt är på plats. Men bara ATT det nu på allvar har kommit igång är väldigt välkommet.

Nu testas EU:s digitala plånbok – ”alla använder den om några år”

Med mobilt bank-id kan vi i dag bevisa vår identitet digitalt. Men nu tas nästa steg på EU-nivå – en digital plånbok där alla våra identitetsanknutna uppgifter samlas och kan styrkas. Och Bolagsverket leder arbetet med en pilot för att testa hur olika flöden kan se ut.

Microsoft uppges vilja köpa Netflix

Ha. Dagens sköna uppköpsrykte. Microsoft kan fundera på att köpa… Netflix.

Och ja. Här är en båtlast salt etc. Men om vi oavsett springer lite med tankeexperimentet.

Som artikeln konstaterar så valde Netflix Microsoft som annonspartner för sitt rätt sprillans nya annonsabonnemang. Netflix har milt sagt haft ett jobbigt 2022 som avslutades med uppgifter om att det går sådär bra för det nya annonsabonnemanget som Netflix sätter så stor tillväxtförhopping till (det ska ha varit det abonnemang som sålde minst under november).

Samtidigt så ser det ut som att Microsofts hysteriskt stora köp av spelföretaget Acitivision Blizzard ser ut att kunna gå i stöpet på grund av myndighetsingripande. Då har Microsoft helt plötsligt 69 miljarder dollar som de kan lägga på annat. Som en videoströmningstjänst som är det som de saknar i sin konsumentproduktportföljt.

Med det sagt så är Netflixs marknadsvärd i skrivande stund i nästan dubbelt så högt som det som Microsoft var villiga på att betala för Activision Blizzard. Så det är ju milt sagt en rätt… stor kostnadspost. Men med lite kreativ bokföring och aktieutbyte så är det förstås inte omöjligt att kontantköpesumman skulle landa i Activision Blizzard-nivåer.

Det är heller inte första gången som Netflix nämns som uppköpskandidat. Och bland de techföretag som har tillräckligt stora kassor att lägga på Netflix så är Microsoft det enda som inte automatiskt skulle kännas no go gentemot konkurrensmyndigheter – just eftersom Microsoft till skillnad från Apple, Amazon och Google inte sitter på någon stor videotjänst.

Men som sagt. Känns fortfarande som hyfsat avlägset. Then again. Konstiga och oväntade saker är ju numer norm i techvärlden. Även när det kommer till uppköp.

Netflix will be next on Microsoft’s shopping list

NEW YORK, Dec 20 (Reuters Breakingviews) – Satya Nadella keeps thinking bigger. Microsoft’s (MSFT.O) chief executive has been buying new businesses at an impressive clip. Look for him to add Netflix (NFLX.O) to the list in 2023. Since his 2014 promotion into the technology titan’s corner office, Nadella has embarked on a pricey shopping spree.

Apple kan arbeta på Macar med touchskärm

* Infoga gif med Sheldon som hyperventilerar *

Apple Reportedly Working on Touchscreen Macs, Including MacBook Pro

Despite years of resistance, Apple is now working on adding touchscreens to Macs, according to a report today from Bloomberg’s Mark Gurman. The report claims that a new MacBook Pro with an OLED display could be the first touchscreen Mac in 2025.

FBI uppmanar alla att använda annonsblockerare

Hur vet man att man borde använda annonsblockerare? När FBI säger det.

The FBI Says You Need to Use an Ad Blocker

The Federal Bureau of Investigation took a break from hunting serial killers this week to post a public service announcement: if you’re not using an ad blocker, what are you doing? According to the Internet Crime Complaint Center, criminals are using ads in search engine results like Google and Bing to impersonate brands.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.