Kategorier
Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 2 2023 – del 3

Mastodon tappar användare efter toppen i december. Microsoft arbetar på en ChatGPT-baserad version av Bing. Amazon går med på förändringar för att slippa massiva EU-böter. Rent the Runway får egen second hand-shop hos Amazon. Youtube börjar dela annonsintäkter med Shorts-skapare.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Övrigt sociala medier

Mastodon tappar användare efter toppen i december

Ni vet Mastodon? Det sociala mediet som merparten av alla Twitter-användare hoppade över till efter det att Musk tog över ratten? Ja, nu var det väl kanske inte riktigt ett så stort lämmeltåg det handlade om – tvärtom verkar Twitters användartal fortfarande ligga hyfsat stabilt. Nu ser det dessutom ut som att Mastodon redan kan ha peakat.

Även om Mastodon inte blev det nya Facebook – sett till antal användare åtminstone – så passerade tjänsten två milstolpar som inte är att förakta. Efter det att Twitter blev Muskiskt så rusade Mastodon först förbi 1 miljon månadsanvändare för första gången någonsin och därefter 2 miljoner. Decembersiffran skrevs till 2,5 miljoner månadsanvändare (eller ”aktiva användare” som Mastodon kallar dem, men det ser ut att handla om just månadsanvändare).

För januari blev det däremot inte riktigt lika kul läsning för alla Mastodon-fans. Så här långt åtminstone. Från toppen i december så är tjänsten nu nere på 1,8 miljoner. Halvfullt glas: fortfarande rejält många fler än före Musks Twitter-cirkus drog igång. Halvtomt glas: 700 000 färre än för någon månad sedan.

Nu är det förstås lite för tidigt att börja dra i alla jättestora växlar, men det ser just nu ut som att Mastodon råkat ut för det som många sociala plattformar som drabbas av en nästa-stora-grej-hype: många går dit och skaffar konto av allmän nyfikenhet eller för att kunna säga att de har ett konto i nästa-stora-grej-tjänst innan alla andra upptäcker att det kommer att bli nästa stora grej.

Det återstår kort sagt att se om Mastodon slagit tillfälligt läger inför attacken mot nästa höjd eller om tjänsten redan har planat ut användarmässigt.

Elon Musk drove more than a million people to Mastodon – but many aren’t sticking around

More than 130,000 people were joining the new independent social media network a day in November. So why hasn’t it taken off?

Parler säger upp nästan all personal

Högersocialmediet Parler gör en Elon Musk. Säger upp sisådär tre fjärdedelar av all sin personal. Kvar ska bara finnas runt 20 personer. Och det inkluderar även driften av ägarföretagets molnverksamhet, så ännu färre jobbar alltså med själva Parler-tjänsten.

Det är med andra ord inte särskilt konstigt att Parler rätt desperat har jagat ny ägare ett tag nu. Man kunde riktigt höra lättnadssucken när det visade sig att Ye, formerly known as Kanye West, i slutet av förra året gick ut med att han skulle köpa tjänsten. Ja, i ungefär en vecka – innan Ye gjorde nya antisemitiska utspel som blev för mycket till och med för Parler som avbröt köpet.

Tydligen ska tjänsten ha mindre än 50 000 aktiva användare, så det är väl mest en tidsfråga innan den går helt i graven. Ja, om det inte är så att någon annan får Musk-feeling och fylleshoppar lite socialtjänst.

Parler’s parent company has laid off a majority of its staff

Parlement Technologies, the parent company of ”censorship-free” social media platform Parler, has laid off a majority of its staff and most of its chief executives over the last few weeks. The sudden purge of staff has thrown the future of Parler, one of the first conservative alternatives to mainstream platforms, into question.

Microsoft Teams får ansiktsfilter för videosamtal

Vad har du alltid saknat i Microsoft Teams? Precis! Regnbågskräksansiktsfilter! Men nu kommer det! Äntligen!

Microsoft Teams Will Soon Have Video Filters

Made popular by Zoom, these video filters will allow you to change your appearance or the appearance of your background.

 

Sök/SEO

Microsoft arbetar på en ChatGPT-baserad version av Bing

Vilken sökmotor använder du oftast? Precis. Bing. Har ingen någonsin sagt. Men Microsoft har inte tänkt ge upp sin Google-utmanare (well…) riktigt än. Senaste initiativet för att försöka locka över sökanvändarna: att integrera ChatGPT. Göra hela Bing till en AI-chattbot, alltså.

Det är åtminstone vad ”initierade källor” har avslöjat för The Information. Och med tanke på att Microsoft redan 2019 plöjde ned 1 miljard dollar i Open AI – företaget bakom ChatGPT – och sedan dess har ett strategiskt samarbete så känns det inte alls särskilt orimligt.

Det känns än mer troligt med tanke på den virala succé som ChatGPT har blivit sedan den släpptes. Folk har använt chattboten från allt till att skriva haiku-dikter och göra marknadsplaner till att översätta text och skriva kod. Med ett imponerande resultat. Kanske mest förvånande: även vasst på svenska.

Microsoft har alltså fått skarpa tester av tekniken som visat att den faktiskt fungerar. Och med tanke på att Google internt ska ha dragit i någon slags röd paniktofs på grund av hur bra ChatGPT har fungerat för att svara på ”Google-sökfrågor” så lär Microsoft vittra blod i vattnet.

Enligt uppgifterna så kan en ChatGPT-Bing se dagens ljus så tidigt som i slutet av mars, även om vi kan anta att det då blir någon testvariant vid sidan av vanliga Bing.

Det intressanta blir att se hur ChatGPT på riktigt kommer att fungera i det vilda. De två stora svagheterna hos ChatGPT är dels att den så här långt inte har kunnat söka efter information på nätet och dels bara har kunnat svara på saker som den har tränats på. Information fram till slutet av 2021. Frågan är med andra ord om Microsoft riskerar en ny Tay – den chattbot som gick från noll till rasistisk och konspiratorisk sexist på ett dygn.

Dessutom: med tanke på hur populär ChatGPT blev bland LinkedIn-användare och att Microsoft äger även LinkedIn så tänker jag att en ChatGPT-intregration inte är långt borta på just LinkedIn. Ett nytt inläggsalternativ: låt ChatGPT skriva ditt inlägg.

Microsoft aims for AI-powered version of Bing – The Information

Microsoft Corp is in the works to launch a version of its search engine Bing using the artificial intelligence behind OpenAI-launched chatbot ChatGPT, The Information reported on Tuesday, citing two people with direct knowledge of the plans.

Google testar sökning inuti Youtube-videos

Precis lagom till Kalle Anka (ja, nästan) så presenterade Google några nya funktioner som just nu testas i Indien. Bland testerna finns tvåspråkighet i sökningar, som innebär att sökresultat kan visas på två språk samtidigt eller att en användare kan blanda språk i en röstsökning, och en ny funktion som gör att Googles smarta kamera nu kan hitta mediciner i krattigt handskrivna texter.

Men det mest intressanta testet, och förmodligen mest relevant för oss, är en ny sökfunktion: sökningar inuti Youtube-videos. Du kan alltså öppna en video och sedan skriva en sökfras på det du är intresserad av. Om innehållet matchar så kan du hoppa till just den del av videon där sökfrasen finns – istället för att försöka planlöst hoppa runt och hoppas att du kommer rätt.

Det är med andra ord en fortsättning på den multimediala sökfunktion som Google började rulla ut under förra året. En där det går att söka med både bild och text samtidigt. Fast här då för video.

Det ser ut som att funktionen fortfarande, som alltid när det gäller video, baseras på att det finns en texttranskription att luta sig mot. Textsökningen går så att säga fortfarande via en textversion av innehållet för att hitta rätt. Men det är oavsett ett stort steg mot sökning direkt på videoinnehåll.

Google Debuts New Search Technology, Including In-Video Search

Google debuts new search technology available first in India, including the ability to search within YouTube videos.

Google testar automatiska länkar till lokala företag i Discover

Intressant nytt test från Google: automatiskt länkning av lokala företag i Discover.

Med andra ord innebär det att Google automagiskt hittar företag med lokala företagsprofiler inuti Discover-artiklar och länkar till dessa profiler under själva artikeln.

Förstås ännu ett sätt för Google att få fler företag att ge sin Google-plats mer kärlek. Ja, eller överhuvudtaget börja använda den här funktionen. Och precis som mycket annat så är det här inget som direkt går att Google-optimera för, men indirekt kan det bli lite av en ny ”produktplaceringsväg” hos Google. Att få in sitt varumärke i artiklar som har stor chans att plockas upp och presenteras i Googles Discover-flöde.

Google Testing Displaying Local Business Profiles In Google Discover (Mentioned In This Article)

Google is testing including the local business profile listings in Google Discover. There is this new section named ”mentioned in this article” where Google can show the local business listing of companies that were noted in the article.

Apple låter företag anpassa sin information i Apple Maps

Apple flyttar fram kartpositionerna mot Google ytterligare. Senaste draget: företag får nu möjlighet att anpassa sin information i Apples karttjänst.

Ni vet. Den funktion som har funnits i Google Maps… ett tag.

Tanken är förstås precis som hos Google att företag därmed ska vilja ge Apple Maps i allmänhet – och den egna företagspresentationen där i synnerhet – mer kärlek. Dessutom ska det också innebära stöd för att anpassa hur företaget presenteras i Apples tjänster överlag, alltså även inuti Meddelanden, plånboksappen och det som Siri hanterar.

Precis som hos Google så är funktionen gratis. En service till företag och konsumenter alltså!

Ja, jag misstänker att det finns mer baktanke från Apple än bara att få fler att använda Apples kartor mer: en rätt färdigskissad annonslösning kopplad till den nya kartfunktionen väntar nog i kulisserna.

Den nya funktionen rullas ut i USA nu och kommer till fler länder ”inom några månader”.

Apple Maps Now Allows Businesses to Customize Their Listings

A free Business Connect tool announced by Apple today allows businesses to customize their location card in the Maps app with a brand logo, images,…

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon går med på förändringar för att slippa massiva EU-böter

Så har Amazon till sist gått i mål med sina EU-förhandlingar för att slippa åka på en jättebot för konkurrenshämmande verksamhet.

Bakgrunden är en EU-utredning som tittade på Amazons dubbla roll som både den som tillhandahåller marknadsplatsen där tredjepartssäljare verkar och som en konkurrent till samma säljare. Amazon kände vart beslutsvindarna blåste och erbjöd att böja sig hyfsat långt bakåt för att stoppa utredningen i förtid. Vilket säger en del om nivåerna som EU:s böter nu ligger på i regleringen av techjättarna numer.

Amazon har mer specifikt gått med på följande större förändringar:

  • Likabehandling i Buy-boxen: Amazon ska ranka säljare lika vad gäller placering i den yta på produktsidan som ger snabbgenvägar till att köpa produkten från en viss säljare.
  • Prime utan krav på Amazon-logistik: Säljare får rätt att sälja via Amazons Prime-program utan att samtidigt behöva använda Amazon för leverans och logistik. Säljare får alltså rätt att shoppa runt efter egna logistikpartners.
  • Amazon kommer sluta använda säljardata för att konkurrera med säljare: Amazon går med på att inte använda ”icke-publik data” från tredjepartssäljare för att ge sig själva fördelar, som att ta fram konkurrerande produkter.
  • Enklare för tredjepartssäljare att kontakta sina Amazon-kunder direkt. Exempelvis för att hantera fraktfrågor via externa partners.
  • Instifta klagomur: Amazon ska skapa ett sätt för säljare och fraktbolag lämna in klagomål om de misstänker att Amazon inte följer sina nya åtaganden.

Tidsmässigt så har Amazon och EU gått med på att Amazon ska följa de här åtagandena i fem år. Undantagen Buy-boxen och Prime-lösningen, där Amazon har lovat följa åtagandena i sju år.

Frågan är vad som händer efter det. Jag har svårt att tro att EU kommer gå med på att Amazon faller in i gamla hjulspår igen.

Amazon and EU finalize third-party seller antitrust deal

Amazon will need to change its business practices in the European Union as part of an antitrust settlement. If it doesn’t stick to the terms of the deal, which lasts for up to seven years, it could face a multi-billion dollar fine.

Rent the Runway får egen second hand-shop hos Amazon

Nytt intressant samarbete: Rent the Runway får en egen second hand-shop på Amazon.

Rent the Runway var en gång i tiden precis vad de heter: en tjänst där man kunde hyra galablåsan (ja, eller bara grejerna man ville ha på sig på festen till helgen). Och tanken var att det som kunde hyras var runway-plagg, alltså den typ av kläder som målgruppen inte skulle ha råd att köpa. Sen kom pandemin och… folk slutade gå ut.

Dåliga nyheter för Rent the Runway, som undvek konkurs genom att bredda sig till vanlig second hand-försäljning och det är den delen av verksamheten som nu alltså flyttar in hos Amazon.

Ett försök för Rent the Runway att nå ut till nya kunder, alltså. Men även det omvända gäller rätt mycket. Det har bara senaste året kommit allt fler initiativ från Amazon som inte bara tyder på att även e-handelsjätten har fått e-handelsmotvinden rätt i ansiktet. Men det här är något som varit på gång ett tag – och åtminstone i USA börjar det kännas som att Amazon har slagit i tillväxttaket.

Second hand är förstås helt i tiden – inte minst i dessa ekonomiska perfekta storm-tider – så bara därför är det inte så konstigt att Amazon tar det här steget. Men jag tror som sagt var att det också handlar om att locka till sig nya kunder. Om jag ska killspekulera lite så tror jag att det rätt mycket handlar om Shein-publiken.

Rent the Runway’s fashion comes to Amazon, including preworn items and design exclusives | TechCrunch

Amazon announced the launch of a Rent the Runway Amazon Fashion storefront, which will feature a selection of preworn fashion merchandise from over 35 brands across numerous styles.

 

Strömmade medier

Youtube börjar dela annonsintäkter med Shorts-skapare 1 februari

I höstas gick Youtube ut med att de skulle börja dela annonsintäkter med Shorts-skapare – alltså innehåll i Youtubes TikTok-kopia. Nu vet vi när det här händer: 1 februari.

Det innebär att Shorts-skapare nu får ytterligare ett sätt att tjäna pengar på sitt innehåll. Dessutom skruvar Youtube i kraven som man måste leva upp till innan man har chans att börja ta del av annonspengarna. Utöver grundkravet att ha minst 1000 prenumeranter på Youtube så måste man antingen ha minst 4000 tittade timmar på sitt vanliga Youtube-innehåll eller 10 miljoner Shorts-visningar senaste 90 dagarna.

Och hur intäktsfördelningen mellan Youtube och skaparen ser ut är… komplicerat.

Den grundfördelning som Youtube gick ut med när de började prata om annonsintäktsdelandet gäller fortfarande: 55 procent till Youtube och 45 procent till innehållsskaparen. Men innan man når når fram till den rätt enkla formeln så är det matematisk kvantfysikekvation som gäller. Youtube kommer först att dra av pengar som ska täcka Youtubes licenskostnader för musiken på plattformen. Den som är sugen exakt hur räkneövningen går till kan gå in i artikeln här under.

YouTube will begin sharing ad revenue with Shorts creators on February 1st

Starting today, YouTube is rolling out a new Partner Program agreement ahead of February 1st, when creators can begin earning ad share revenue on their Shorts views.

Netflix börjar visa träningspass från Nike

Netflix hade ett milt sagt kämpigt 2022. Förutom det allmänt risiga läget som alla drabbades av så kände Netflix allt mer av konkurrensen från de många nya strömningstjänster som ploppat upp senaste två åren. Det har gjort att Netflix alltmer har börjat se sig om efter nya intäktskällor – som spel. Nu ger sig Netflix in i ännu ett nytt område: träningsprogram.

Det handlar om ett samarbete med Nike, där Netflix kommer att erbjuda 30 timmar träningsprogram. Dessutom på ”flera språk”. Oklart om det innebär att 30 timmar är mängden övningar för ett och samma språk eller om det är totalt. Misstänker att det handlar om det förstnämnda.

Oavsett: träning kommer nu alltså till Netflix. Avsnitten släpps i två omgångar. De första släpptes precis i slutet av förra året medan resten kommer ”nån gång 2023”.

Precis som artikeln konstaterar så lär Apples Fitness+ vara en stor inspirationskälla, med tanke på att just Apple strömningstjänst TV+ är en av konkurrenterna till Netflix. Men jag tror också att Netflix, precis som Apple, tänker att träningssamarbetet ska kunna mynna ut i mer än bara videoinnehåll.

Jag tänker att Netflix har funderingar på direktsänt innehåll med sociala inslag eller kanske till och med spelmässiga kopplingar. Och förstås diverse samarbeten med träningsprofiler.

Netflix will start streaming Nike Training Club classes next week

Starting December 30th, Netflix subscribers on all plans will be able to stream 30 hours’ worth of fitness content from Nike Training Club. A second batch of episodes is slated for 2023.

Apple lanserar tjänst med AI-uppläsare för ljudböcker

2022 kom allt mer att handla om hur AI kan skapa – eller åtminstone hjälpa till – att skapa innehåll ju längre året led. Här kommer ännu ett initiativ: Apple lanserar en ny tjänst med AI-uppläsare av ljudböcker.

Tanken är alltså att det ska bli enklare och billigare för framförallt mindre förlag – och kanske rentav författare utan förlag – att paketera sina böcker i ljudformat. Istället för att betala en människa för att läsa upp en text så kan man låta en algoritm göra det jobbet. Med röster som ska vara ”baserade på verkliga röster”.

Och det här känns absolut som ett område som kommer att sprida sig till betydligt fler tjänster (ja, eller kanske redan finns). Ännu ett jobb som kommer att konkurreras ut av maskiner? Mja, som i de flesta fall så kommer det nog handla om både-och snarare än antingen-eller.

How Apple Books Is Bringing Narration to Indie Authors’ Books

Apple has introduced digital narration technology for Ebooks available in the Apple Books store. The company has launched AI-enabled voice assistants that will read books for users. The feature is currently available for romance and fiction books only. Also, the feature is only available in English at present.

Amazon kan arbeta på en fristående app för direktsänd sport

Är det något som i princip alla stora strömningstjänster, utom kanske Netflix, verkar ha gemensamt är att de jagar rättigheter till sportsändningar. Direktsända sändningar dessutom. Nu ser det ut som att Amazon kan vara på väg att steppa upp sina ambitioner på det här området ytterligare.

Uppgifter pekar nu på att Amazon kan hålla på att ta fram en fristående app dedikerad just åt sportinnehåll. Något som inte alls känns särskilt osannolikt.

Amazon har redan några sändningsrättigheter under sitt bälte och lanserade nyligen ett eget, tja, Sportnytt. Eller annan lämplig sportjämförelse när det handlar om program som pratar OM sport.

Hur det går med det här är förstås för tidigt att säga, men det skulle kunna innebära att Amazon också överväger något som konkurrenterna har börjat titta på: att erbjuda ett specifikt Prime Video-abonnemang bara för den som vill få just sportinnehållet. Eller kanske snarare: att göra det som en tilläggstjänst till befintliga Prime-prenumerationen.

Amazon is working on a standalone app for sports content, new report claims | TechCrunch

Amazon is developing a standalone app for watching sports, according to a new report from The Information.

 

IoT – internet of things

Tesla startar Tesla Electric – blir elåterförsäljare

Ni vet Tesla? Elon Musks vad det just nu verkar sekundära T-bolag? De startar nu ett nytt och intressant initiativ: Tesla Electric. Tesla som elåterförsäljare. Ja, typ.

Vad det handlar om är att Teslas Powerwall-kunder – alltså de som har köpt Teslas ellagringslösning för hemmet – nu får mer funktionalitet i sitt hemmabatteri. Dels mer inbyggd smartness i och med att batteriet själv kan bestämma lämpliga tillfällen att ladda och dels att den automatiskt kan köpa och sälja el.

Det sistnämnda lyfts fram som ett sätt att potentiellt sätt – och åtminstone delvis – skydda Powerwall-ägare från snabba prissvängningar. Att den här tjänsten därför först lanseras i Texas är inte så konstigt. Förutom att Texas har den kanske mest avreglerade elmarknaden i USA så är delstaten dessutom den enda som inte är uppkopplad mot elnätet som täcker resten av landet.

Men det här är förstås också ett sätt som på sikt kanske kan göra lösningar som Powerwall till intäktskällor och inte bara besparingslösningar. Att man alltså, med Tesla som ”börs”, kan sälja sin överskottsel. Att den alltså står och drar in pengar helt på egen hand.

Det finns redan liknande initiativ, där människor kan sälja el antingen sinsemellan grannar i ett område eller till elbolag. Teslas lösning automatiserar alltså det här förfarandet.

Tesla launches ’Tesla Electric’ to become an electricity retailer

Tesla has launched ’Tesla Electric’ to become an electricity retailer through its Powerwall owners – starting with some markets in Texas.

Apple patenterar smartpenna som kan hämta färg och textur från fysiska föremål

Okej, det här är rätt coolt. Nytt patent från Apple. Patent på en ny version av Apples smartpenna. En version med en optisk sensor som ska göra det möjligt att välja färg och textur baserat på fysiska föremål.

Så ja. Photoshop-pipetten i 3D-printad, fysisk form, alltså. Fast istället för att hämta en färg från en digital bild så är det bara att samla in färgen från fysiska föremål.

Det kanske absolut coolaste – utan att jag fattar hur det går till – är att det också ska gå att kopiera ett föremåls textur den här vägen.

Och ja. Det handlar förstås om ett patent. Vi har ingen aning om när en ännu smartare Apple Pencil kan börja kopiera färg från fysiska föremål. Eller ens om det någonsin kommer en sådan produkt från Apple.

Men oavsett. Way cool.

https://www.yankodesign.com/2022/12/30/apple-patents-next-gen-apple-pencil-with-an-optical-sensor-that-can-pick-colors-and-textures-from-real-life/?1


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *