Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 3 2023

Twitter förbjuder formellt tredjepartsklienter. Twitters reklamomsättning har rasat 40 % och de 500 största annonsörerna har lämnat. Twitter Blue kommer till Android och får årsprenumeration. Instagram lägger till Quiet mode.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

Shopify blottar allt i kampen mot Amazon – Ehandel Plus

E-handelsplattformen Shopify fortsätter att växla upp. Nu öppnar Shopify sin verktygslåda på ett helt nytt sätt. Och passar även på att erbjuda fler

Google gör en Amazon – vill AI-hjälpa e-handlare att tjäna mer pengar – Ehandel Plus

Google flyttar fram sina shoppingpositioner ytterligare. Den här gången siktar Google på att hjälpa e-handlare med ett antal nya AI-funktioner. AI-teknik

4 trender för shoppingappar 2023 – och hur e-handlare kan dra nytta av dem – Ehandel Plus

Användningen av shoppingappar fortsätter att öka enligt en ny rapport. Det innebär nya möjligheter för e-handlare. Men också nya utmaningar – även för

 

Sociala medier

Twitter

Twitter verkar specifikt ha siktat in sig på konkurrerande klienter när de stängde sitt API

Då har vi fått svar på det: Twitter riktade medvetet in sig på konkurrerande klienter när de ströp sitt API.

I slutet av förra veckan så slutade några alternativa Twitter-klienter som Tweetbot och Twitterific att fungera. Det började spekuleras i att en oopsie från Twitter (alternativt att någon med ett lösenord fick sparken), men gick snart över i att det kanske handlade om medveten avstängning från Twitter. I helgen fick The Information sedan tillgång till interna meddelanden från Twitter som visade att så var fallet och nu har Tweetbot inte bara bekräftat att så var fallet – och nu bekräftar alltså Tweetbot att så är fallet.

Tweetbot lyckades få upp sin tjänst igen efter att helt enkelt ha ansökt om nya API-nycklar – men nu har även dessa slutat fungera. Tweetbot-användare kan inte ens längre logga in.

API-a-mole, alltså.

Det verkar dessutom som att Twitter har ändrat i sitt API och sänkt gränsen rätt rejält för tillgången. Det verkar som att API:et nu max tillåter 300 inlägg under ett femtonminutersintervall. Totalt sett alltså, för alla användare.

Så med andra ord: en gräns som mer än väl räcker för privat användning, men för appar som Tweetbot är det förstås inte på långa vägar tillräckligt. Twitter tänker alltså straffa ut tredjepartsklienter. Åtminstone de klienter som inte ger annonsintäkter till Twitter – men kanske överlag. (Frågan är hur långt bort det är att TweetDeck blir del av Blue-prenumerationen eller börjar kosta pengar på annat sätt?)

Och som jag skrev tidigare i helgen: det här är förstås helt upp till Twitter (läs: Elon Musk) att göra. Hur smart det är kan man ha en lång diskussion om.

Men det som i sammanhanget mest sticker ut är att Twitter gör det här utan att säga det minsta om förändringen. Än mindre genomföra någon slags omröstning innan de gör förändringen. Det har vid det här laget gått fyra dagar utan att Twitter har sagt flaska – varken till de utvecklare som har hört av sig eller publikt på annat sätt. Eller uppdaterat i API-dokumentationen.

Musks vurmande för transparens verkar med andra ord bara gälla för de delar av verksamheten som han tycker att det är lämpligt att vara transparent kring. (Den mest troliga förklaringen till Twitters tystnad känns som att den är att Musk feelingpekade med hela handen om att API-tillgången skulle stängas och andra i organisationen måste nu hitta på en officiell förklaring till varför Twitter har gjort som de har gjort.)

Tweetbot is down again

Tweetbot is down again. The Twitter client briefly became available in the midst of an outage that locked users out of major third-party Twitter clients. While users could sign in to Tweetbot and browse through tweets, some said they couldn’t post anything to Twitter through the service without getting an error message stating they’ve reached a ”data limit.”

Dags för Musk att börja betala av Twitter-lånet – men finns pengarna?

Dags för mer popcornstund relaterat till Musks köp av Twitter. Som en del av finansieringen av 44-miljarderdollarköpet tog Musk ett lån på runt 12 miljarder dollar via ett konsortium av banker. Det är nu dags att börja betala av det – till en årlig räntekostnad på över 1 miljard dollar. Men frågan är var de pengarna ska komma från.

Musk försämrade Twitters ekonomi över en natt när han tog över företaget tack vare att tolvmiljarderdollarslånet rullades över på Twitter. Dessutom utan någon personlig säkerhet från Musk. Så Twitter skulle – utöver alla andra kostnader – också behöva betala av köpet av sig självt.

Men sedan affären blev verklighet i våras har saker och ting i verkligheten förändrats ganska ordentligt. De har förändrats även jämfört med hur läget var i slutet av oktober när Musk formellt tog över.

Räntorna började till sist sticka iväg under förra året – vilket gör att årsräntan på lånet nu hoppat upp till 1,5 miljarder dollar. Med tanke på att det flaggas för åtminstone några räntehöjningar till så lär den summan skruvas upp ytterligare något. Dessutom har Musks kaotiska första månader skrämt bort många stora annonsörer, plus att intäkterna från Twitters betalabonnemang Blue verkar vara… rätt låga. Twitter har alltså rätt dåliga möjligheter att betala räntan på lånet. Än mindre betala av lånet.

Enter Musks privata ekonomi. Som också fått sig en rejäl törn. Musks förmögenhet består till största del av aktier i Tesla, som gått som en (SpaceX-)raket på börsen. Fram till våren 2022. 2022 slutade sedan med att Tesla var den stora techaktie som rasade allra mest under året på grund av en kombination av det allmänna ekonomiska läget, att Tesla får allt mer elbilskonkurrens och på grund av osäkerhet på hur mycket tid och engagemang Musk faktiskt lägger på Tesla när Twitter verkar ligga högst upp i hans agenda.

Allt det här gör alltså att Musk har sämre möjligheter att konvertera lånet och använda Tesla-aktier som säkerhet. Och de Tesla-aktier han säljer ger allt mindre pengar.

Nu kan vi väl tänka att bankerna kommer vara villiga att gå rätt långt med att förhandla om någon slags… avbetalningsplan för avbetalningsplanen. Men det kommer oavsett bli ett jobbigt läge för Twitter. Och deadlinen för att betala in första räntebetalningen rycker allt närmare.

Ja, eller så skiter Musk helt enkelt att betala. Det verkar ju vara hans främsta Twitter-strategi just nu.

Looming Twitter interest payment leaves Elon Musk with unpalatable options

The bill for Elon Musk’s purchase of Twitter is coming due, with the billionaire facing unpalatable options on the company’s enormous debt pile, ranging from bankruptcy proceedings to another costly sale of Tesla shares.

The Verge-artikel ger inblick i hur Twitter var på insidan under Elon Musks kaosiga övertagande

En väldigt, väldigt, väldigt lång textmässig övervakningskamera som ger en väldigt intressant inblick i Twitter sett inifrån under Elon Musks kaosiga övertagande. Från det att köpet presenterades förra våren fram till idag.

För den som inte kan få nog av hela Elon Musk såpan och vill få tillgång till bakom kulisserna-scener och kommentarsspår.

(Och hade jag vetat att den här artikeln skulle komma så hade jag inte behövt skriva alla mina umtiåtta spaningar om Twitter senaste månaderna. Betydligt mer stringent och koncentrerat än det jag tryckt ur mig. Helt klart rekommenderad läsning.)

Inside Elon’s ”extremely hardcore” Twitter

In April 2022, Elon Musk acquired a 9.2 ­percent stake in Twitter, making him the company’s largest shareholder, and was offered a seat on the board. Luke Simon, a senior engineering director at Twitter, was ecstatic.

Twitter bekräftar att API:et för konkurrerande tredjepartsklienter medvetet stängdes av

I torsdags förra veckan slutade tredjepartsklienter till Twitter abrupt att fungera. Något som initialt tolkades som att det var någon slags driftstörning eller något internt hos Twitter (läs: de som hade lösenordet till API-servrarna hade fått sparken). Men snart visade de drabbade apparna att det såg ut som att de medvetet hade stängts av. Nu bekräftar så även Twitter det till sist.

Och vad är anledningen you ask? Att Twitter nu ”verkställer API-regler som har gällt länge”.

Med tanke på att det finns Twitter-klienter som säkert har något årtionde på nacken vid det här laget så verkar det som att det är rejäl eftersläpning vi pratar om här.

Så mer specifikt vilka regler är det som tredjepartsklienterna nu bryter mot i användningen av API:et you ask? Titta vilken fin blå fågel!

Jag sammanfattar därför det bakomliggande förloppet:

  1. Elon skrämmer bort annonsörerna med sitt kaosiga övertagande av Twitter
  2. Elon hoppas att alla ska springa och skaffa Blue så att Twitter får pengar den vägen istället
  3. Nästan ingen springer och skaffar Blue
  4. Elon inser att Twitter i slutet av januari måste betala 1,5 miljarder dollar i ränta på det tolvmiljarderslån som Elon delfinansierade sitt Twitter-köp med
  5. Elon inser att Twitter inte har de pengarna
  6. Elon inser att hans Tesla-aktier har tokbombat under 2022 och att det därför kommer att bli väldigt kostsamt att försöka konvertera lånet och använda Tesla-aktier som säkerhet – och han får numer inte jättemycket om han säljer sina aktier
  7. Elon får hissyfitpanik
  8. Elon beordrar underhuggare att klippa internetkabeln för tredjepartsklienterna eftersom flera av dem inte visar annonser som kan ge Twitter intäkter
  9. Andra underhuggare tvingades försöka komma på en bra förklaring till varför Twitter abrupt stängde API-tillgången utan att säga något om det
  10. Underhuggarna kommer inte på en bra förklaring
  11. Underhuggarna frågar ChatGPT

 (Och Twitters officiella konto har fortfarande inte tweetat flaska sedan 10 december förra året. Twitter har med andra ord inte lyckats få tillgång till lösenordet och/eller tvåstegsautentiseringen för det kontot än.)

Twitters reklamomsättning har rasat 40 % och de 500 största annonsörerna har lämnat

Halvofficiella siffror om hur det går för Twitters annonsverksamhet. Och svaret är… inte särskilt bra.

Det är The Information som har kommit över intern information som gavs under ett Twitter-möte som hölls för företagets annonsingenjörer och där det konstateras att annonsomsättningen har rasat med 40 % jämfört med för ett år sedan. Dessutom ska över 500 av Twitters största annonsörer ha ”pausat” sina reklamköp på plattformen sedan Musk tog över.

Det är med andra ord rätt mycket i linje med de uppgifter som har kommit ut tidigare. Den stora skillnaden är att det tidigare har talats om att de 100 största har dragit i handbromsen, men det verkar alltså vara rejält många fler än så. Samtidigt så var omsättningstappet faktiskt mindre än vad jag hade trott. Visst, 40 % är en ordentlig dipp, men det kunde varit betydligt värre.

Inte minst med tanke på att annonsintäkterna för de stora annonsplattformarna överlag fick sig en törn under förra året.

Twitter Manager: Daily Revenue Has Dropped 40%, 500 Top Advertisers Have Left

A senior Twitter manager told employees that the company’s daily revenue on Tuesday was 40% lower than the same day a year ago, underscoring the crisis facing its core ads business, according to a person with direct knowledge. In a staff meeting on Tuesday, Siddharth Rao, an engineering manager …

Dussintals mediaföretag kommer annonsera på Twitter under första halvåret

Kors. I. Taket. Är det här… positiva nyheter om hur det går för Twitters annonsverksamhet? Ja, det verkar så.

Axios har kommit över dokument som Twitter har delat med annonspartners där det framgår att över ett trettiotal medieföretag och sportorganisationer kommer att annonsera på Twitter via olika format under första halvåret.

Annonseringen är till största del kopplade till stora händelser, som stora sportevenemang eller andra inplanerade händelser som genererar stor uppmärksamhet. Det handlar dessutom om tunga annonsörsnamn, som CBS, Fox, Wall Street Journal, Bloomberg, NFL och Disney. Så toppennyheter för Twitter (Musk var också snabb att dela Axios-artikeln)!

Eller?

Som artikeln konstaterar så är det rätt sannolikt att det här handlar om avtal som löper över flera år och som därmed har något eller kanske till och med några år på nacken. Företagen i fråga kör helt enkelt avtalen i mål eftersom det är enklare, billigare och mindre meckigt än att försöka bryta dem. Och Twitter är ju trots allt en rätt given kanal för den här typen av aktuella händelser, med tanke på att det i samband med stora händelser som Twitter verkligen lever upp på riktigt.

Men samtidigt så har det också dykt upp röda flaggor kring hur bra det går med annonssäljet – trots de Twitter-mässiga högtidsstunderna.

Under fotbolls-VM kom exempelvis uppgifter som att Twitters annonsintäkter landade 80 % under de interna prognoserna. Och bara i förra veckan följde Twitter upp sin annons-giveaway på upp till 500 000 dollar inför jul med en motsvarande gratispush på upp till 250 000 dollar fram till slutet av februari. Och det sistnämnda omfattar perioden när Twitters enskilt största regelbundet återkommande höjdpunkt går av stapeln: Superbowl.

Så med andra ord: om de utannonserade samarbetena är nya så är frågan hur mycket det handlar om riktiga intäkter och hur mycket det är annonser som Twitter bjuder på för att kunna visa upp att man har annonskunder.

Vi får helt enkelt vänta och se om och i så fall när det på något sätt dyker upp skarpa siffror om Twitters ekonomi senare i år.

Musk’s leadership is not deterring media companies from quitting Twitter

Twitter is planning to run content sponsorship deals with more than three dozen news outlets, media companies and sports leagues in the first half of this year, according to a schedule of events shared with ad partners and seen by Axios.

Twitter förbjuder formellt tredjepartsklienter

Så är det då till sist officiellt. Twitter har uppdaterat sina API-villkor så att det nu framgår att Twitters API inte får användas för att ”ta fram eller försöka ta fram ersättare till eller tjänster eller produkter som liknar Twitter-applikationerna”.

Så för att sammanfatta: i torsdags i förra veckan drog Twitter ur pluggen för tredjepartsklienter därför att dessa bröt mot de sedan länge gällande API-villkoren som släpptes igår.

Twitter officially bans third-party clients with new developer rules

Twitter has updated its developer rules to ban third-party clients, almost a week after it unceremoniously blocked the apps’ access to its platform, offering almost no explanation to what was going on ( via Engadget ).

Twitter Blue kommer till Android och får årsprenumeration

Någon månad (ja, eller lite beroende på hur man räknar) efter det att Twitters nygamla Blue-prenumeration kom till iOS så är det nu även dags för Android-användarna att få möjlighet att starta sin prenumeration direkt från Twitter-appen.

Precis som för iOS så är det en tredollarspremie som gäller för prenumerationer som startas via Android-appar jämfört med om man går till Twitters webb och gör det. 11 dollar är priset som gäller för apprenumerationer och 8 dollar för webbprenumerationer.

(Och precis som jag skrev när funktionen lanserades för iOS så är 30 % appbutiksavgift på 8 dollar lika med 10,4 dollar. I praktiken så lägger Twitter alltså beslag på 60 extra cent för varje prenumeration som startas i Twitter-appen.)

Dessutom lanserar Twitter nu också ett årsabonnemang för den som vill spara pengar på sin prenumeration. 84 dollar för ett helår istället för totalt 96 dollar om du prenumererar per månad. Ja, fast det gäller bara om du betalar via webben. Det finns inget årsabonnemang via Twitter-appen.

Och ja: att Blue nu får ett billigare årsabonnemang visar hur bråttom Twitter har att få in pengar nununu.

Och sist men inte minst kan vi konstatera att Musk-Blue fortfarande finns tillgängligt i sex länder, med Japan som enda nytillskott sedan lanseringen. Med tanke på hur piskad Musk är att dra in pengar till Twitter – och med tanke på hur fort han har dunkat ut annat – så är det märkligt att Blue inte har breddats till fler länder.

Twitter Blue arrives on Android for $11 a month

Twitter has rolled out Twitter Blue to Android users a month after the service was relaunched on the platform’s iOS app. As seen in Twitter’s updated help page for Twitter Blue, Android users can now purchase a monthly subscription for $11 – the same price as iOS users.

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram lägger till Quiet mode

Ny funktion i Instagram: Quiet mode. En funktion som är… vad den låter som.

Funktionen är egentligen fler funktioner som gör det möjligt att helt enkelt göra det enklare att ta en paus från Instagram för de riktiga Insta-knarkarna. Det innebär saker som att notiser pausas, autosvar på direktmeddelanden och statusen ”In quiet mode” (vad det nu blir på svenska). Den sistnämnda ska informera dina vänner om att du inte vill bli störd just nu, typ.

Dessutom får Instagram lite utökade föräldrafunktioner för att göra Instagram säkrare för barn.

Kort sagt handlar det alltså om funktioner som ska göra Instagram till en trevligare plats och minska den mentala stressen för främst unga användare. Men givetvis är en väldigt stor baktanke för Instagram förhoppningen att funktionerna ska bidra till att regleringsmyndigheter och politiker all over the world taggar ned lite i sin kritik av tjänsten.

Instagram’s new ’Quiet Mode’ helps you take a break from the app

Instagram announced today it’s expanding its selection of time management tools with the launch of a new feature called ”Quiet Mode.”

Trump begär att Facebook ska släppa in honom igen

Don’t call it a comeback? Eller så är det det det blir (tre på raken!). Donald Trump har nu formellt skickat in en begäran till Facebook om att han ska släppas in på plattformen igen.

Rewind! Donald Trump stängdes av från Facebook efter upploppet vid amerikanska kongressen 2021 och har sedan dess inte kunnat facebooka. Inte twittra heller, eftersom han stängdes av även där.

Men när det kommer till Twitter så har Trump fått tillbaka sitt konto igen efter det att Elon Musk enhälligt bestämde det (ja, eller efter en Twitter-omröstning, något som i Musks värld numer är absolut bindande så länge som utfallet blir som Musk vill ha det).

Men när han släpptes in på Twitter igen så konstaterade Trump att han trivdes bättre under sin Truth Social-träskek. Läs: Musk är orolig – förmodligen med all rätt – att Truth Social ska kollapsa om han inte längre är kvar och det vore förstås en enorm prestigeförlust för Trump.

Däremot verkar Facebook vara något helt annat. Eller förmodligen snarare: det är mest en tidsfråga innan han är tillbaka även på Twitter. Den mest intressanta frågan är hur kan i så fall kommer att förklara sig runt att han inte skulle gå tillbaka till Twitter.

Timingmässigt är det säkert ingen slump att Trump skickar in sin begäran nu. Meta har gått ut med att de ”snart” kommer fatta beslut om Trump ska släppas igen eller inte. Mitt stalltips? Han kommer att släppas in igen. Särskilt när republikanerna nu kontrollerar det amerikanska representanthuset.

Trump tries to get back on Facebook, claims ban is electoral ”interference”

Former US President Donald Trump yesterday petitioned Facebook owner Meta to restore his account, two years after he was banned for egging on his supporters as they attacked the US Capitol. ”We believe that the ban on President Trump’s account on Facebook has dramatically distorted and inhibited the public discourse,” Trump’s campaign wrote in a letter to Meta Tuesday, according to NBC News.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.